Hlíva ústřičná – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny hlíva ústřičná zjistíte:

  • jak přesně vám hlíva ústřičná může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv hlívy ústřičné na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil hlívy ústřičné
  • zda si hlívu ústřičnou můžete vypěstovat i sami doma

 

profil hlíva ústřičná

 

Dřevokazná houba hlíva ústřičná se nejčastěji využívá v kuchyni i léčitelství

hlíva ústřičnáHouba hlíva ústřičná se v kuchyni i léčitelství používá již po tisíciletí. Její zastánci ji užívají pro podporu imunity, vyrovnávání hladin cholesterolu, i jako pomocníka v boji proti rakovině. Možná dokonce čistí znečištěné životní prostředí po únicích ropy a absorbuje rtuť. Pro objektivní zhodnocení benefitů hlívy ústřičné je však zapotřebí více vědeckých důkazů.

 

 

Fakta o hlívě ústřičné

Věděli jste, že …

  • Houba hlíva ústřičná tvarem i barvou klobouku připomíná ústřice. I latinský název Pleurotus ostreatus odkazuje na ústřicovitý tvar hlívy ústřičné.
  • Hlíva ústřičná má mírnou chuť a patří k nejdelikátnějším houbám.
  • Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, živí se mrtvou a rozkládající se hmotou. V přírodě ji na jaře a podzim můžete najít na živých i mrtvých stromech a padlých kmenech s tvrdým dřevem.
  • Hlíva ústřičná má bohatou historii používání kořenící před 3000 lety v čínské medicíně. Podle akupunkturního lékaře Christophera Hobbse (autor “Medicinal Mushrooms”) se používala zejména jako tonikum pro imunitní systém.

zlatá hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je k dostání v několika barevných variacích, jako je například růžová nebo zlatá. V obchodě se nejčastěji setkáte s bílo-hnědou až šedou

 

  • Hlíva ústřičná je běžná přísada asijské kuchyně. Hlíva ústřičná se přidává do hotových jídel, nakládá se do octa a suší.
  • Hlíva ústřičná patří k houbám s nejvšestrannějším využitím. Snadno se kultivuje a pěstuje po celém světě.
  • Ročně se vypěstuje asi 2,5 milionu tun hlívy ústřičné.
  • Vůně hlívy ústřičné bývá často popisována jako sladká. Může připomínat anýz nebo lékořici.
  • Hlívu ústřičnou si můžete vypěstovat doma, najít ji v lese i na pultě obchodů. Roste po celém světě od mírného pásu po subtropické lesy.
  • Hned po žampionech a shiitake je hlíva ústřičná 3. nejčastěji pěstovanou houbou.
  • Hlíva se uměle pěstuje na špalcích dřeva v zemi i slámě.

 

VIDEO: Jak pěstovat hlívu ústřičnou

 

VÍTE, ŽE hlíva ústřičná je jednou z mála masožravých hub? Živí se malými červíky (nematody) a bakteriemi.

 

 

Důležité informace o hlívě ústřičné

  • Známá také jako: mushroom oyster, Pleurotus ostreatus, hiratake
  • Krajina původu: Japonsko, Korea, Čína, Kérala, Indie, ČR, Slovensko, Anglie, Severní Amerika, Austrálie
  • Prodává se ve formě: tablety, kapsle, vařená, syrová, pokrmy, polévky, guláš, lihová tinktura, nakládaná, sušená, uzená, kvašená
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

hlíva ústřičná mapa

Hlíva ústřičná se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

 

 

Předpokládané účinky hlívy ústřičné

  • Antioxidační účinky hlívy ústřičné. Hlíva ústřičná obsahuje ergothionein. Podle studie z roku 2010 vedené potravinářskou výzkumníci Joy Dubost z Penn State se jedná o jedinečný antioxidant. Studie zjistila, že hlíva ústřičná má významné antioxidační vlastnosti chránící lidské buňky. 80 g hlívy ústřičné obsahuje 13 mg ergothioneinu. Vaření tuto hladinu nesnižuje.
  • Antibakteriální účinky hlívy ústřičné. Podle studie zveřejněné roku 1997 v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry jsou hlívy ústřičné antibakteriální. Studie zjistila, že hladinu bakterií  snižuje účinná látka benzaldehyd. Ta se na hlívě může tvořit jako reakce na stres.
  • Hlíva ústřičná pro celkové zdraví. Studie publikovaná v “Food Chemistry” dospěla k názoru, že je hlíva ústřičná bohatá na živiny a jako součást zdravé výživy pomáhá splnit doporučené denní dávky jednotlivých nutričních požadavků našeho těla.

hlíva ústřičná

Klobouky hlívy ústřičné mívají 5 – 35 cm

 

  • Hlíva ústřičná má podle studie z roku 2015 zveřejněné v časopise International Journal of Microbiology potenciál snižovat záněty a hladinu cholesterolu v lidském těle.
  • Nezisková organizace Matter of Trust v San Franciscu zkoumá potenciál hlívy ústřičné čistit znečištěné prostředí, dokonce i po únicích ropy.
  • Hlíva ústřičná přirozeně produkuje statin, který stimulací receptorů v játrech může snižovat špatný LDL cholesterol. Předběžné studie tuto souvislost sice prokázaly, zatím však není známo, kolik hlívy ústřičné je pro snížení cholesterolu potřeba denně jíst.
  • Hlíva ústřičná může pomáhat s bojem proti rakovině (například rakovina jater, sarkom a nádory tlustého střeva). Předběžné výzkumy poukazují na možný protinádorový potenciál polysacharidů z hlívy ústřičné. Polysacharid beta-D-glukan (izolovaný z hlívy ústříčné bývá nazývaný pleuran) může stimulovat imunitní systém a podpořit tak léčbu rakoviny. Zatím však nebyly provedeny žádné studie na lidech, pouze na laboratorních zvířatech.

 

V průběhu posledních padesáti let se postupně zjistilo, že jedlé houby obsahují látky, které potlačují výskyt rakoviny. Na Slovensku zjistili, že hlíva ústřičná ve stravě snížila množství nádorů v tlustém střevě u pokusných potkanů. Nejvíce se projevil účinek vlákniny plodnic, který na sebe vázal toxickou karcinogenní látku.komentuje mykoložka Anna Lepšová (red. upraveno a zkráceno)

 

  • Hlíva ústřičná může pomáhat také s kardiovaskulárními chorobami, kloubními i revmatickými onemocněními, astmatem, artritidou, osteoporózou, chronickými záněty, vyčerpáním a únavou, chřipkou, angínou, popáleninami, nachlazením, vysokými hladinami cukru v krvi, proti infekcím, hemeroidům, kornatěním tepen, zdravým věnčitých tepen srdce, regenerací buněk a zpomalovat stárnutí.
  • Hlíva ústřičná může pomáhat také s kožními problémy, jako je například akné, svědění kůže nebo ekzém.

 

 

Zdravotní a kulinářské využití hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná jako součást zdravé výživy

Šálek hlívy ústřičné obsahuje asi 42 kalorií, což z ní dělá nízkokalorickou přísadu téměř jakéhokoliv jídla. Navíc je chutná a bohatá na živiny. Podle studie publikované ve “Food Chemistry” obsahuje významné množství zinku, železa, draslíku, vápníku, fosforu, vitamínu C, B1, B2, kyseliny listové a niacinu.

mladá hlíva ústřičná

Klobouky hlívy ústřičné připomínají ústřice. Mladé mají bochníkovitý tvar, s věkem rostou do šířky a zplošťují se

 

Hlíva ústřičná v kuchyni

S hlívou ústřičnou se můžete nejčastěji setkat v asijské kuchyni. Rychle se vaří, což z ní dělá ideální přísadu na pánev. Masité hlívové klobouky se přidávají do polévek, omáček, salátů i jako příloha k masu. Můžete si z ní připravit také přírodní smažené řízky, smaženici či nepravou dršťkovou polévku. Lze ji také sušit, konzervovat v nálevu, mléčným kvašením i uzením.

 

V případě, že neradi užíváte doplňky stravy, neradi sbíráte houby, ale účinky hlívy ústřičné byste chtěli sami vyzkoušet, je možné tuto houbu pěstovat i v domácích podmínkách. Konzumují se především klobouky, ať už usušené nebo v nálevu. Je vhodnou surovinou do omáček i polévek.radí Markéta Obrovská z Ústavní lékárny IKEM (red. upraveno a zkráceno)

 

Hlíva může snižovat znečištění dané oblasti

Hlíva rozkládá materiály – dřevo, papír, kávu, a dokonce i ropné produkty. Je potenciálně účinná i při odstraňování organických vazeb v toxických chemikáliích ve znečištěných oblastech. Může snižovat dokonce i znečištění po úniku ropy a absorbovat rtuť. Taková houba je však poté samozřejmě nejedlá. Toto tvrzení však zatím není potvrzeno dostatečnými vědeckými důkazy.

 

VIDEO: Proces růstu hlívy ústřičné

 

 

Nutriční hodnoty hlívy ústřičné

100 g syrové hlívy ústřičné obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční složky:

  • sacharidy – 60 % – 6,5 g – 2 % DDD
  • vláknina – 2,3 g – 9 % DDD
  • tuky – 9 % – 0,4 g – 1 % DDD
  • omega-6 mastné kyseliny – 40 mg
  • bílkoviny – 31 % – 3,3 g – 7 % DDD
  • 43 kalorií (180 kJ) – 2 % DDD
  • voda – 88,8 g
  • popel – 1 g
Vitamíny:

  • vitamín A – 48 IU – 1 % DDD
  • thiamin – 0,1 mg – 8 % DDD
  • riboflavin – 0,3 mg – 21 % DDD
  • niacin – 5 mg – 25 % DDD
  • vitamín B6 – 0,1 mg – 6 % DDD
  • folát – 27 mcg – 7 % DDD
  • kyselina pantothenová – 1,3 mg – 13 % DDD
  • cholin – 48,7 mg
  • betaine – 12,1 mg
Minerály:

  • vápník – 3 mg – 0 % DDD
  • železo – 1,3 mg – 7 % DDD
  • hořčík – 18 mg – 5 % DDD
  • fosfor – 120 mg – 12 % DDD
  • draslík – 420 mg – 12 % DDD
  • sodík – 18 mg – 1 % DDD
  • zinek – 0,8 mg – 5 % DDD
  • měď – 0,2 mg – 12 % DDD
  • mangan – 0,1 mg – 6 % DDD
  • selen – 2,6 mcg – 4 % DDD

 

 

Dávkování a užívání hlívy ústřičné

Doporučené denní dávkování hlívy zatím vědecky stanoveno nebylo. Než začnete užívat doplňky stravy s hlívou (nejčastěji se prodávají sušené hlívové extrakty přidávané do tablet, či ve formě kapslí v kombinaci s rakytníkovým olejem), poraďte se s lékárníkem nebo lékařem a pečlivě dodržujte pokyny na obale přípravku.

Obecně se pro posílení imunity  doporučuje 5 – 10 g sušené hlívy denně v čaji nebo polévce či 50 – 100 g hlívy čerstvé.

mladá hlíva ústřičná

Plodnice hlívy ústřičné obvykle tvoří bohaté trsy

 

 

Nežádoucí účinky hlívy ústřičné

Pokud  hlívu ústřičnou jíte poprvé, buďte opatrní a zkuste nejprve malé množství. Některé lidi z ní může bolet žaludek, jiní mohou být alergičtí na její spory.

Hlíva ústřičná obsahuje malé množství látky arabitol, která může vyvolat střevní potíže a průjem.

Používání hlívových doplňků stravy nejdříve konzultujte se svým lékařem.

hlíva ústřičná z lesa

Hlívu ústřičnou si můžete nasbírat i v lese. Pozor však na správné určení této houby

 

 

Kdo by hlívu ústřičnou užívat neměl?

Těhotné, kojící ženy a hlíva ústřičná

Účinky hlívy ústřičné ještě nebyly dostatečně vědecky prozkoumány. Zejména těhotné a kojící ženy by proto pravidelnou konzumaci větších množství hlívy ústřičné a doplňků stravy s hlívou měly konzultovat s lékařem.

jídlo s hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná konzumovaná jako běžná potravina je pro zdravé dospělé pravděpodobně bezpečná

 

 

S jakými léky hlívu ústřičnou neužívat?

Pokud užíváte nějaké léky, konzultujte větší konzumaci hlívy ústřičné nebo hlívových doplňků stravy nejdříve s vaším lékařem. V současné době není známo, jaké účinky léků hlíva ústřičná ovlivňuje.

 

Hlíva by se neměla užívat v kombinaci s některými léky, které se používají v terapii zvýšené hladiny cholesterolu.varuje lékárník Tomáš Florian (red. upraveno a zkráceno)

 

VIDEO: Hlíva ústřičná v lese

 

 

FAQ – často kladené dotazy

Sbírání hlívy ústřičné

Můžu hlívu ústřičnou sbírat v lese?

Ano, najít ji můžete na ztrouchnivělém tvrdém dřevě (například dub, buk, vrba, ořešák, bříza, topol, javor, osika, jilm nebo jeřabina) na podzim nebo jaře.

Hlíva má však několik druhů, které od té ústřičné nejdou snadno rozpoznat. Doporučujeme proto poprosit o kontrolu někoho, kdo se ve sběru hub dobře vyzná. Třeba hlíva olivová je dokonce jedovatá.

Jakou hlívu můžu v Česku sbírat?

Zejména v lužních lesích narazíte kromě hlívy ústřičné na jedlou hlívu miskovitou, hlívu holubí a hlívu žloutnoucí.

Co s hlívou ústřičnou, kterou si přinesu z lesa?

Hlíva ústřičná bývá domovem brouků, takže ji dobře otřete a vyčistěte. Můžete ji uvařit rovnou, nebo usušit na později.

 

Příprava hlívy ústřičné

Jak hlíva ústřičná chutná a do jakých pokrmů se hodí?

Hlíva ústřičná má jemnou ořechovou chuť. Nejlépe chutná v polévkách, ragú, guláši a omáčkách.

Můžu konzumovat i třen hlívy ústřičné?

Běžně se konzumují pouze klobouky. Třen hlívy ústřičné obsahuje nejvíce prospěšných látek, ale je tuhý. Dá se však usušit a rozemlít na aromatické houbové koření.

Jak hlívu nejjednodušeji připravit?

Hlíva ústřičná je připravená velmi rychle. Nejjednodušší je rychle ji osmahnout na olivovém oleji s kořením podle vaší chuti. Doporučujeme přidat zejména česnek.

Můžu jíst hlívu ústřičnou syrovou?

Ano, někteří odborníci to doporučují. Nejvyšší koncentrace prospěšných látek je v jejím třeni. Syrovou ji můžete přidat například do salátů, smaženice či pomazánek.

 

Pěstování hlívy ústřičné

Co potřebuji k pěstování hlívy ústřičné?

Řezanou pšeničnou slámu, PE pytel a čerstvou hlívovou sadbu.

Kde mi hlíva nejlépe poroste?

Pro pěstování hlívy ústřičné je nejlepší místo se stálou teplotou 8 – 18 °C, vysokou vzdušnou vlhkostí, dobře větrané a s rozptýleným denním světlem.

 

Praktické informace

Jak hlívu ústřičnou v obchodě vybrat?

Vybírejte takovou hlívu ústřičnou, která je pevná, není příliš suchá, ani mokrá. Neberte hlívu ztrácející barvu nebo s podivným zápachem.

Je hlíva zelenina?

Nikoli, hlíva ústřičná je houba.

Můžou hlívu ústřičnou jíst děti?

Hlíva ústřičná patří mezi tvrdé houby, vždy ji proto důkladně uvařte. Houby z lesa by děti do 5 let jíst neměly vůbec (kvůli možné kontaminaci těžkými kovy), houby z obchodu můžete v menším množství do dětského jídelníčku i dříve (od 2 – 3 let).

 

 
Další profily superpotravin: 
 

 

 

POUŽITÉ ZDROJE:

NOVÝ PRODUKT

Blendea
SUPERPROTEIN

Pořiďte si kvalitní zdroj rostlinných bílkovin se superpotravinami.

Zjístit více