Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny melasa zjistíte:

 

melasa profil

 

Melasa je sladidlo zdravější než cukr

melasaMelasa je hustý, mazlavý a lepkavý, hnědý sirup vzniklý jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Získává se nejčastěji z drcené cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Jako superpotravina je označovaná díky svému vysokému obsahu živin. 

Někteří příznivci melasy uvádí, že je melasa nejen zdravější než cukr, ale že má také jedinečné zdravotní benefity. Narozdíl od cukru rafinovaného melasa obsahuje i důležité vitamíny, minerály, a je zdravější.  Obsahuje však také velké množství cukrů (zhruba 50 %) a neměla by se proto konzumovat ve velkém.

 

Jak se melasa vyrábí?

Cukrová třtina nebo cukrová řepa se nejprve rozdrtí a extrahuje se šťáva. Šťáva se poté vaří a tvoří se v ní cukrové krystaly. Ty se z kapaliny vytahují. Melasa je tmavý, hnědý sirup, který zbyde po té, co už ze šťávy více cukru technologicky odstranit nejde.

cukrová třtina

Melasa pro lidskou spotřebu se vyrábí nejčastěji z cukrové třtiny

 

Cílem je z cukrové třtiny, řepy nebo čiroku odstranit co nejefektivněji co nejvíc sacharózy nebo stolního cukruTo, co zbyde, se nevyhodí – vzniká melasa – cenné sladidlo a doplněk krmiv.

Proces se několikrát opakuje. Pokaždé vzniká jiný typ melasy.

 

VIDEO: Výroba melasy z cukrové třtiny

 

Typy melasy

Existuje několik typů melasy, které se liší barvou, konzistencí, chutí a obsahem cukru.

Světlá melasa – vzniká po prvním varu. Sirup má nejsvětlejší barvu a nejsladší chuť. Nejčastěji se používá do pečení.

Tmavá melasa – vzniká po druhém varu. Je hustší, tmavší a méně sladká. Také se může používat do pečení, má však výraznější barvu a chuť.

Blackstrap melasa – vzniká po třetím varu. Je nejhustší, nejtmavší a má hořkou chuť. Jelikož je nejkoncentrovanější, obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Pro zdraví má údajně největší přínos právě tento typ melasy. Blackstrap melasa obsahuje nejméně cukrů ze všech výrobků z cukrové třtiny.

melasa

Blackstrap melasa je nejčernější, chuťově nejvýraznější a také nejzdravější

 

Sulfurovaná melasa – obsahuje přidaný oxid siřičitý, který působí jako konzervant a brání zkažení. Sulfurovaná melasa (vyrábí se z mladé cukrové třtiny) bývá méně sladká než ta nesulfurovaná (ta se vyrábí ze zralé cukrové třtiny).

cukrová řepa

Melasa se kromě z cukrové třtiny a řepy vyrábí také například z čiroku, granátových jablek, karobu, moruší a datlí

 

Melasa vs. cukr

Melasa obsahuje několik důležitých živin a antioxidantů, což z ní dělá lepší volbu, než je běžný rafinovaný cukr (který obsahuje 0 živin). Stále však obsahuje velké množství cukrů, které mohou při nadměrné konzumaci škodit.

Melasa je tedy na rozdíl od cukru jen o něco málo zdraví škodlivější. Obsahuje sice o trochu více živin, s obsahem živin například z ovoce a zeleniny je to však nesrovnatelné.

Melasa obsahuje přes 50 % cukrů

 

Výživová specialistka Margit Slimáková

I když třtinový cukr můžeme považovat za o něco prospěšnější než bílý, i v tomto případě platí, že trocha mikroživin nedělá z potraviny automaticky zdravou. To platí i o melase. Všechny živiny, které obsahuje, navíc najdeme i v mnohonásobně prospěšnějších potravinách bez rizik spojených s přidaným cukrem.

 

 

Důležité informace o melase

melasa mapa

Melasa se nejčastěji vyrábí v těchto oblastech

 

 

Fakta o melase

Věděli jste, že …

 

SLYŠELI JSTE o Bostonské melasové tragédii? V lednu 1919 v Bostonu kvůli rychlému oteplení a nekvalitní konstrukci praskl kontejner s 8 700 000 litry melasy. Melasa se ulicemi valila rychlostí až 56 km/h, zaplaveny byly až do výšky jednoho metru. 21 lidí při nehodě zemřelo, 150 zraněno. 300 lidí Boston asi 2 týdny čistilo.

 

výroba melasy

Melasa je vedlejším produktem výroby cukru

 

 

VÍTE, ŽE melasa je vlastně odpad vznikající při výrobě cukru? Obsahuje však všechny cenné látky z cukrové třtiny nebo řepy.

 

 

Předpokládané účinky melasy

Pro potvrzení účinků melasy na lidské zdraví zatím nebylo provedeno dostatečné množství vědeckých výzkumů. Živiny v ní obsažené jsou však s některými účinky spojovány.

cukrová třtina

Melasa například z cukrové třtiny obsahuje důležité živiny

 

 

VIDEO: Jak se vyrábí melasa

 

 

 

Zdravotní a kosmetické využití melasy

Melasa proti anémii

Jeden typ anémie (nemoc při které pacient nemá dostatek červených krvinek, často se cítí unavený a slabý) může být způsobený nedostatkem železa. Melasa je dobrým zdrojem železa.

sušenky s melasou

Melasa se přidává třeba do sušenek

 

Melasa na vlasy

Melasa může vylepšit bělené, ondulované a barvené vlasy. Melasový, lepivý sirup však neaplikujte přímo do vlasů. Raději ho smíchejte s teplou vodou, naneste na vlasy a nechte 15 minut působit. Melasu můžete kombinovat například s vaším běžným šamponem či kokosovým mlékem.

 

Melasa při přípravě pokrmů

Melasa se používá jako zdravější alternativa cukru pro oslazení a dobarvení pokrmů. Můžete ji přidat například do ovesné kaše, salátového dresinku, marinády na kuře, maso nebo rybu, do čaje a kávy nebo do teplé vody, kravského či mandlového mléka.

 

VÍTE, ŽE vstřebávání železa z rostlinných zdrojů usnadňuje vitamín C? Konzumujte melasu například s citrusy, žlutým melounem, jahodami, červenou paprikou, rajčaty, zelím nebo brokolicí. Potraviny bohaté na vápník naopak absorpci železa z melasy blokují.

 

Melasa a hubnutí

Někteří lidé melasu používají jako náhražku cukru s cílem zhubnout. Melasa je však vysokokalorická a pouhé vyměnění ji za rafinovaný cukr vám zhubnout nepomůže. Obsahuje však důležité živiny, které mohou podpořit vaše celkové zdraví.

koláč s melasou

Melasou můžete nahradit cukr například při pečení

 

Melasa a detoxikace

Melasa je spolu s kajenským pepřem a citronem přísadou čistícího půstu. Půst konzultujte nejdříve se svým lékařem – zvláště pokud užíváte nějaké léky.

 

Melasa ve výrobě

V likérnictví se z melasy z cukrové třtiny vyrábí rum. Používá se také k výrobě lihu, kyseliny citronové a droždí, na krmení (pro skot), jako zdroj uhlíku a v pěstebních prostředích (hnojivo).

 

 

Nutriční hodnoty melasy

100 g melasy obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty:

  • sacharidy – 100 % – 74,7 g – 25 % DDD
  • cukry – 55,5 g
  • tuky – 0,1 g – 0 % DDD
  • omega – 6 mastné kyseliny – 50 mg
  • 290 kalorií (1214 kJ) – 14 % DDD
  • voda – 21,9 g
  • popel – 3,3 g
Vitamíny

  • niacin – 0,9 mg – 5 % DDD
  • vitamín B6 – 0,7 mg – 34 % DDD
  • kyselina pantothenová – 0,8 g – 8 % DDD
  • cholin – 13,3 mg
Minerály

  • draslík – 205 mg – 20 % DDD
  • železo – 4,7 mg – 26 % DDD
  • hořčík – 242 mg – 61 % DDD
  • fosfor -31 mg – 3 % DDD
  • draslík – 1464 mg – 42 % DDD
  • sodík – 37 mg – 2 % DDD
  • zinek – 0,3 mg – 2 % DDD
  • měď – 0,5 mg – 24 % DDD
  • mangan – 1,5 mg – 77 % DDD
  • selen – 17,8 mcg – 25 % DDD

 

 

Dávkování melasy

Doporučená denní dávka zatím vědecky stanovena nebyla. Obecně se doporučuje 2 čajové lžičky nebo 1 polévková lžíce melasy denně.

melasa

Lidé nejčastěji užívají 2 čajové lžičky melasy denně

 

 

Užívání melasy

Melasu můžete přidávat do receptů nebo do horké vody a užívat jako doplněk stravy. Můžete ji také například smíchat s pečenými fazolemi, použít jako glazuru na kuře, krocana či jiné maso. Někteří lidé melasu konzumují přímo lžící.

fazole s melasou

Melasa se hodí do slaných i sladkých receptů

 

 

Nežádoucí účinky melasy

V omezeném množství je melasa pro většinu dospělých pravděpodobně bezpečná.

Melasa obsahuje spoustu cukru, který může být v nadměrném množství zdraví škodlivý. Nadbytek cukru je spojen s obezitou, cukrovkou 2. typu a srdečními onemocněními. Kvůli vysokému obsahu cukru melasu přidávejte jen jako doplněk stravy. Lepší variantou pro doplnění živin je konzumace nezpracovaných potravin.

melasa

Melasa je více než z poloviny tvořená cukry

 

Přestože melasa může být dobrou alternativou rafinovaného cukru, nadměrný příjem jakéhokoli cukru může mít negativní účinky na zdraví.

Melasa může způsobit zažívací potíže. Při konzumaci velkých množství melasy může dojít k uvolnění stolice nebo průjmu.

 

Zubní lékař Matúš Ondrušek

Bežne v potravinách sa najčastejšie vyskytuje biely rafinovaný cukor dodatočne zafarbený melasou, karamelom, či cukrovým sirupom. Jeho škodlivosť na zuby je rovnaká ako pri repnom cukre.

 

 

Kdo by melasu jíst neměl

Diabetici a melasa

Lidé s cukrovkou by se konzumaci větších množství melasy měli vyhnout.

 

Lidé se zažívacími potížemi a melasa

Pokud máte syndrom dráždivého tračníku (IBS) nebo máte zažívací potíže, konzumaci melasy se raději vyhněte.

sklenice s melasou

Melasa může mít lehce projímavé účinky

 

Lidé s alergií na síru

Lidé s alergií na síru by si měli pořídit unsulphured Blackstrap melasu, nikoli tu sufurovanou.

 

 

S jakými léky melasu neužívat?

Není známo, účinky kterých léků melasa ovlivňuje. Pokud dlouhodobě nějaké užíváte, poraďte se o pravidelném užívání melasy nejdříve s lékařem.

melasa v mléce

Melasu jako doplňek stravy můžete jíst samotnou nebo rozpustit v mléce či horké vodě. Kvůli vstřebávání železa je lepší mléko rostlinné než kravské

 

 

FAQ – často kladené dotazy

Kde melasu koupit?

Melasu můžete sehnat ve specializovaných obchodech se zdravou výživou a na e-shopech.

Je melasa vhodná pro cukrovkáře?

Pokud máte cukrovku, bude pro vás vhodnější nízkokalorické sladidlo – například stévie nebo erythritol.

Je melasa bezlepková?

Ano, melasa je přirozeně bezlepková potravina.

Zhubnu díky melase?

Zhubnete jedině tak, že váš kalorický výdej bude nižší, než příjem. Melasa patří mezi vysoce kalorické potraviny.

Jak se melasa používá?

Melasu můžete použít jako sladidlo při pečení, vaření, do nápojů, jako polevu nebo doplněk stravy rozpuštěnou pouze v horké vodě.

Z čeho se melasa vyrábí?

Melasa se nejčastěji vyrábí z cukrové třtiny nebo řepy. Vyrábět se však může například z granátových jablek nebo datlí.

Má se melasa skladovat v ledničce?

Záleží na konkrétním výrobci. Většinou však nemusí.

Je melasa lepší než rafinovaný cukr?

Melasa na rozdíl od běžného cukru obsahuje důležité živiny. Zhruba z poloviny je však cukry tvořená a přemíra jí lidskému organismu škodí také.

Jaký je rozdíl mezi sulfurovanou a unsulfurovanou melasou?

Sulfurovaná (obsahující síru) melasa se vyrábí z nezralé zelené cukrové třtiny a pak se během extrakce cukru zpracovává se sirnými výpary. Unsulfurovaná melasa se vyrábí ze zralé cukrové třtiny a síru neobsahuje.

Je lepší melasa z cukrové řepy nebo třtiny?

Složení je podobné, avšak třtinová melasa se chová neutrálně až zásaditě, což je pro lidské tělo lepší.

 

 
Další profily superpotravin: 
 

 

 

POUŽITÉ ZDROJE: