Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil
V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte:
- jak přesně vám spirulina může zlepšit zdravotní stav a kondici
- jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu
- jaký je kompletní výživový profil spiruliny
- odkud spirulina pochází a jak se pěstuje
Spirulina je nejčastěji používaným druhem z modrozelených řas a sinic
Z vodní bakterie s vynikající nutriční hodnotou spiruliny se vyrábí mnoho doplňků stravy. Užívají se ke zlepšení výživy nebo jako alternativní boj proti nemocem.
Sinice spirulina obsahuje bílkoviny, vitamíny, minerály, dokonce i všechny aminokyseliny.
Spirulina údajně podporuje obranyschopnost, je skvělým zdrojem bílkovin a pomáhá předcházet jaterním problémům.
Její potencionální zdravotní využití však zatím nebyla dostatečně podpořena vědeckými výzkumy, podobně jako například u řasy chlorelly nebo trávy mladé pšenice. Spirulina se běžně užívá ve formě tablet, prášků a vloček.
Sinice spirulina je zdraví prospěšná
Sinice jsou jednobuněčné, zdraví prospěšné bakterie stočené do levotočivé šroubovice – nikoli řasy, jak lidé často mylně předpokládají. Vybaví se zkažené letní koupání při slově sinice i vám?
Spirulina obsahuje velké množství karotenoidů (antioxidanty chránící buňky před poškozením volnými radikály) i další živiny, jako jsou například vitamíny B, vitamín E, zinek, měď, mangan, železo, selen nebo kyselina linolová. Spirulina je také bohatá na chlorofyl.
Zelenomodrá sinice spirulina je stejně jako chlorella velkým zdrojem bílkovin, působí antibakteriálně, upravuje mikroflóru a chrání před civilizačními chorobami, jako jsou třeba i plísně a kvasinky.říká nutriční gastronomka a zakladatelka Akademie Nutriční Gastronomie Jana Černá (red. upraveno)
Prášek ze spiruliny obsahuje koncentrované množství živin. Modrozelená barva spiruliny značí vysoký obsah chlorofilu.
Fakta o spirulině
Věděli jste, že …
- Za superpotravinu je spirulina považována především kvůli vysokému obsahu živin (bohatá koncentrace vitamínů, minerálů i antioxidantů).
- Uznávaný britský deník The Guardian v článku roku 2014 napsal, že by spirulina v rozvojových zemích mohla jako zdroj levných bílkovin a mikroživin bojovat proti podvýživě.
- Spirulina má výjimečnou nutriční hodnotu. Pro pevné zdraví je však i po zařazení spiruliny do jídelníčku nezbytné stále dbát na zdravé a vyvážené stravování.
- Poprvé byla spirulina jako zdroj potravy použita už starými Aztéky.
- NASA kosmonautům spirulinu přidává do jídel.
- Divoká spirulina dobře roste ve vodách tropického a subtropického podnebí. Většinou se však kvůli riziku kontaminace pěstuje v laboratořích.
- Proces sušení trvá zhruba 3 sekundy a jeho výsledkem je tmavě zelený prášek s konzistencí podobnou mouce.
- Na rozdíl od řasy chlorelly je sinice spirulina snadno stravitelná.
- V závislosti na podmínkách růstu obsahuje spirulina 65 až 71 % bílkovin.
- Ve 100 gramech čerstvé spiruliny najdeme pouhých 26 kalorií. Šálek sušené spiruliny (112 gramů) jich obsahuje 325.
VÍTE, že pouhý půl šálek sušené spiruliny obsahuje 89 % doporučené denní dávky železa?
Důležité informace
- Známá také jako: Arthrospira, Arthrospira platensis, Arthrospira maxima, spirulina seaweed, spirulina algae
- Krajina původu: USA, Thajsko, Indie, Čína, Japonsko, Taiwan, alkalické vody Afriky a Mexika
- Prodává se ve formě: tablety, prášek, kapsle, vločky
- Dostupnost v ČR a SR? ano
Spirulina se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech
Předpokládané účinky spiruliny
Dostatečné vědecké důkazy pro potvrzení jakýchkoli tvrzení o pozitivních účincích spiruliny jsou zatím nedostatečné. I když jsou studie jen předběžné, výsledky jsou však ohromující.
Spirulina bývá často užívaná na vše od snižování hladiny cholesterolu, zvýšení energie, léčbě premenstruačního syndromu, až po deprese.
Dalším potenciálním přínosem spiruliny může být zlepšení funkce plic u pacientů s astmatem, hladiny glukózy u diabetu, prevence některých druhů rakoviny, posílení imunitního systému či podpora tvorby probiotik.
Účinky NEpotvrzené vědci
- Řada studií University of Maryland Medical Center naznačila, že užívání spiruliny může zlepšovat imunitní systém.
- Podle studie provedené roku 2005 J. C. Bose Institute of Life Sciences na Bundelkhand University v Indii spirulina vysokou koncentrací živin příznivě ovlivňuje metabolismus i imunitu. Spirulina podle studie zlepšuje aktivitu bílých krvinek a stimuluje tvorbu protilátek, potlačuje herpes, chřipku i virus HIV, zlepšuje hladinu krevního cukru i cholesterolu a antioxidačními vlastnostmi chrání játra a ledviny.
- Ochranu jater a pozoruhodné antioxidační vlastnosti potvrzuje také malajská studie publikovaná v prosinci 2008 v International Journal of Integrative Biology. Laboratorním myším s otravou acetaminofenem bylo podáváno 800 gramů spiruliny na kg tělesné hmotnosti. Výzkumníci po léčbě spirulinou zaznamenali pokles známek stresu, poškození lipidových molekul a známek zánětů i zvýšení jaterních enzymů. Spirulina zároveň obnovila hladinu antioxidantů.
- Britská studie zveřejněná roku 2008 v Evidence Based Complementary and Alternative Medicine ukázala, že spirulina podporuje imunitní systém a může mít protirakovinné, antivirové a antialergické účinky (působí jako antihistaminikum).
- Studie publikovaná v Journal of Experimental Neurology zjistila, že spirulina u potkanů snižuje poškození mozku a pomáhá zotavování neuronů po mrtvici. Přínosy spiruliny na lidský mozek však musí být potvrzeny i podobnou studií na lidech.
- Předběžná studie prokázala možný přínos spiruliny u pacientů s chronickou hepatitidou k ochraně jater proti dalšímu poškození a cirhóze.
- Spirulina může také pomáhat předcházet parazitickým infekcím, zlepšovat hojení ran, mírnit anémii i otravy.
Ze spiruliny snadno připravíte zdravý zelený koktejl
Nejčastější využití spiruliny
Kompletní nutriční profil obsažený ve spirulině
Spirulina může pomoct zamezit výživovým nedostatkům a podpořit celkové zdraví. Je bohatá na vitamíny B-komplexu, zinek, vitamín E, betakaroten, měď, selen, železo i esenciální mastné kyseliny.
Až 62 % její hmotnosti tvoří proteiny, což z ní dělá funkční potravinu s multivitamínovými vlastnostmi.
Spirulina jako nakopávač imunity a ochrana proti alergiím
Spirulina může pomoci při tvorbě protilátek (látek bojujících s infekcemi a chronickými onemocněními). University of Maryland Medical Center podotkla, že účinky spiruliny na imunitní systém zatím nebyly potvrzeny, spirulina však podle její studie podporuje růst střevní mikroflóry (probiotik).
Studie zveřejněné roku 2005 časopisem Journal of Medicinal Food potvrdila, že spirulina může být účinná při snižování alergických projevů, jako je například rýma, slzení očí, kopřivka či otoky (obvykle při alergiích na prach, pyl nebo srst).
Spirulina ve veganském a vegetariánském jídelníčku
Spirulina poskytuje všech 8 základních aminokyselin ve správném poměru a ve formě, která je pro lidský organismus stravitelnější než třeba v mase či sóje. Spirulina je proto ideálním zdrojem biologicky kompletních proteinů nejen pro vegany a vegetariány.
Spirulina může růst v extrémních podmínkách nehostinných pro většinu vodních organismů. Bývá pěstována v umělých nebo přirozených jezerech, sklízená a pak sušená mrazem. Spirulina se pyšní 60% obsahem bílkovin, je tedy bohatším zdrojem než většina zeleniny, a je také dobrým zdrojem beta-karotenů, různých minerálů a esenciální mastné kyseliny gama linolenové. Ačkoli spirulina bývá chválena jako zdroj vitamínu B12, neobsahuje ho v takové formě, které by tělo umělo využít.vysvětluje doktorka Linde Celeste Robb-Nicholson (red. přeloženo a zkráceno)
Prášek ze spiruliny obsahuje ideálně koncentrované množství živin
Nutriční hodnoty spiruliny
1 hrnek (112 g) sušené spiruliny obsahuje:
| Vitamíny:
| Minerály:
|
Dávkování spiruliny
Podle zdravotnických odborníků University of Maryland Medical Center je standardní dávka spiruliny pro dospělé 4 až 6 tablet po 500 miligramech (tedy 2 až 3 gramy denně). Množství se však liší podle věku a zdravotních potřeb. Než začnete spirulinu užívat, proberte to s lékařem.
Spirulina je bezpečná a lze ji užívat bez omezení podle doporučení výrobce. Pokud chcete používat spirulinu k ovlivnění zápachu z úst, je třeba tabletu rozžvýkat, případně vysypat obsah několika tobolek do sklenice vlažné vody, ústa vypláchnout a pak polknout.radí doktorka farmaci Hana Šindelářová (red. upraveno)
Užívání spiruliny
Tablety spiruliny se zapíjejí dostatečným množstvím vody.
Prášek můžete přidat například do oblíbeného smoothie, džusu nebo jogurtu, čímž zlepšíte mírně nahořklou chuť spiruliny.
Jemné živiny a enzymy ve spirulině může zničit alkohol, káva i sladké sycené nápoje. Spirulinu si proto dejte nejlépe hodinu před tím, než budete pít něco podobného.
Ze spiruliny připravíte nejen zdravý nápoj, přidat ji můžete třeba i do dezertů
Pro koho není spirulina vhodná?
Spirulina při vhodném užívání zpravidla nemá žádné vedlejší efekty. Spirulina je obecně považována za relativně bezpečnou i při užívání ve velkých množstvích.
Ve výjimečných případech může spirulina způsobit mírné žaludeční potíže, nevolnost, zvracení, zvýšenou žízeň, slabost, rychlý srdeční tep, poškození jater, šok, úzkosti či nespavost.
Fakultní nemocnice Heraklion na Krétě v červnu 2008 hlásila případ rabdomyolýzy (život ohrožující stav, při kterém se rozpadá svalová tkáň a může způsobit selhání ledvin) po požití spirulinového doplňku stravy.
Zpracování spiruliny
Vedlejší účinky spiruliny bývají s největší pravděpodobností způsobené kontaminací plísněmi. Z důvodu rizika kontaminace někteří odborníci doporučují omezit spotřebu spiruliny na maximálně 50 gramů denně.
Kontaminovaná bývá spirulina pěstovaná ve vodách obsahující těžké kovy (olovo, kadmium, arsen nebo rtuť) nebo s jinými sinicemi produkujícími toxické látky anatoxin a microcystin. Vždy si ověřte, že spirulina pochází od kvalitního, důvěryhodného zdroje, který ji pravidelně testuje na kontaminanty a výsledky dokáže doložit.
Kontaminace způsobená těžkými kovy může mít za následek průjem a zvracení, třes, paralýzu nebo křeče. Kontaminace toxickými látkami anatoxin a microcystin může způsobit například zánět pankreatu, poškození srdce, potíže s dýcháním, selhání ledvin, toxicitu jater, poškození nervů nebo záchvaty. Pokud postižený urychleně nevyhledá lékařskou pomoc, vystavuje v ohrožení svůj život.
Spirulina se nejčastěji konzumuje ve formě nápoje ze zeleného prášku
Kdo by spirulinu užívat neměl?
Těhotné, kojící ženy, děti a spirulina
U dětí, ani kojících a těhotných žen nebyla bezpečnost a účinnost spiruliny zatím prověřena. Zejména kvůli rizikům kontaminace se nastávajícím maminkám a dětem její konzumace nedoporučuje. V těchto případech proto její užívání vždy nejdříve konzultujte s lékařem.
Fenylketonurie, autoimunitní onemocnění a spirulina
Spirulinu by kvůli vysokému obsahu fenylalaninu pacienti s fenylketonurií (PKU) užívat neměli. Fenylketonurie je vzácný stav, který metabolismu aminokyseliny fenylalanin brání.
Podobně by se spirulině měli vyhnout také pacienti s autoimunitními onemocněními (například revmatoidní artritida, roztroušená skleroza nebo lupus), protože by mohla zhoršit jejich stav.
Alergie na mořské plody
Spirulinu by neměli užívat ani lidé alergičtí na plody moře.
Se kterými léky spirulinu nekombinovat?
Léky potlačující imunitní systém a spirulina
Vyhněte se užívání spiruliny spolu s imunosupresivními léky (methotrexát, prednison, adalimumab, azathioprin, etanercept a infliximab). Spirulina může imunitu posilovat a snižovat tedy účinnost těchto léků. Podobně je to s léky na ředění krve.
FAQ – často kladené dotazy
Další profily superpotravin:[table “11” not found /]
- Acai
- Acerola
- Amla
- Avokádo
- Camu camu
- Chia semínka
- Chlorella
- Česnek
- Čočka
- Dýně
- Hericium erinaceus
- Hlíva ústřičná
- Kiwi
- Konopné semínko
- Kratom
- Kurkuma
- Kustovnice čínská
- Kysané zelí
- Lněné semínko
- Lucuma
- Maca
- Máta peprná
- Melasa
- Mladá zelená pšenice
- Mladý zelený ječmen
- Msm
- Nepražené kakaové boby
- Quinoa
- Reishi
- Spirulina
- Yacon
- Yerba maté
- Zázvor
POUŽITÉ ZDROJE
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Spirulina – 11 věcí, které je dobré vědět | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/spirulina-zajimavosti/. [citováno 16. července 2018].
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Spirulina – zdraví, krása a omlazení pleti | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/spirulina-zdravi-krasa/. [citováno 16. července 2018].
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Spirulina – co si o ní myslí odborníci? | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/spirulina-a-nazor-odborniku/. [citováno 16. července 2018].
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Spirulina – čekali byste i negativní účinky? | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/spirulina-nezadouci-ucinky/. [citováno 16. července 2018].
- Clay McNight . 2018. Spirulina Pros & Cons | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/345897-spirulina-pros-cons/. [citováno 16. července 2018].
- Dallen, M., 2010. ZELENÉ POTRAVINY : Když jídlo je naším lékem-mladá pšenice, mladý ječmen, Alfalfa, Spirulina, Chlorela, Mořské řasy, Zelenina. 1. vyd. Praha: Ratio Bona. ISBN 978-80.254-4590-7.
- Hana Šindelářová. 2018. linkedin. [ONLINE] Dostupné z: https://www.linkedin.com/in/hana-šindelářová-50528951/. [citováno 14. srpna 2018].
- Helen Nnama. 2018. The Disadvantages of Spirulina | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/417859-the-disadvantages-of-spirulina/. [citováno 16. července 2018].
- Megan Ware . 2018. Health Benefits of Spirulina | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/355898-health-benefits-of-spirulina/. [citováno 16. července 2018].
- naturalways. 2018. Spirulina's Nutritional Analysis. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/spirulina-analysis.htm. [citováno 16. července 2018].
- naturalways. 2018. Spirulina Production. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/spirulina-production.htm. [citováno 16. července 2018].
- naturalways. 2018. Spirulina References. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/spirulina-references.htm. [citováno 16. července 2018].
- Jana Černá | Akademie Nutriční Gastronomie | www.akademienutricnigastronomie.cz. 2018. Akademie Nutriční Gastronomie | Jana Černá. [ONLINE] Dostupné z: http://www.akademienutricnigastronomie.cz. [citováno 14. srpna 2018].
- Jessica Bruso. 2018. Can You Live on Spirulina? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/546641-can-live-spirulina/. [citováno 16. července 2018].
- Jessica Bruso. 2018. Spirulina Side Effects | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/316817-spirulina-side-effects/. [citováno 16. července 2018].
- Joe Lewis. 2018. How to Use Spirulina | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/375549-how-to-use-spirulina/. [citováno 16. července 2018].
- Linda Celeste Robb-Nicholson, MD – Primary Care – Massachusetts General Hospital, Boston, MA. 2018. Linda Celeste Robb-Nicholson, MD – Primary Care – Massachusetts General Hospital, Boston, MA. [ONLINE] Dostupné z: https://www.massgeneral.org/doctors/doctor.aspx?id=16911. [citováno 14. srpna 2018].
- Meyer, M., 2016. SPIRULINA Survival Food for a New Era: Amazing Healing Success with the Blue-green Algae – Delicious Recipes with the Primal Nourishment. 1. vyd. Portugal: BoD – Books on Demand.
- Rae Uddin. 2018. How Much Spirulina Should I Consume? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/382754-how-much-spirulina-should-i-consume/. [citováno 16. července 2018].
- Sarubin-Fragakis, A., 2007. The Health Professional's Guide to Popular Dietary Supplements. 1. vyd.: American Dietetic Association.
- Seaweed, spirulina, dried Nutrition Facts & Calories . 2018. Seaweed, spirulina, dried Nutrition Facts & Calories . [ONLINE] Dostupné z: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2765/2. [citováno 16. července 2018].
- Spirulina (genus) – Wikipedia. 2018. Spirulina (genus) – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(genus). [citováno 16. července 2018].
- Titze, H., 1998. Supreme Green Medicine. 1. vyd. Australia: Harald Tietze Publishing P/.
- Tracey Roizman, D.C.. 2018. Benefits & Dangers of Spirulina | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/358503-benefits-dangers-of-spirulina/. [citováno 16. července 2018].
- Vonshak, A., 1997. Spirulina Platensis Arthrospira: Physiology, Cell-Biology And Biotechnology. 1. vyd. Israel: CRC Press.