Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.


Co přesně je zánět v těle a kdy vzniká?
Zánět je běžný tělesný obranný mechanismus před vlivy, které jej ohrožují a poškozují.
Nejčastěji jde o infekce, bakterie, toxiny a úrazy, kterých se tělo snaží zbavit a vyléčit. Cizorodé škodliviny se snaží pomocí zánětu z těla vyloučit.
Zánět vyvolává imunitní systém (obranyschopnost organismu). Silná imunita je proto pro vznik zánětu prvořadá.
Bez silné imunity by tělo zánět nevyvolalo a škodliviny by jej poškozovaly dál a mnohem hůř.
Organismus během zánětu produkuje protilátky a rapidně poškozené místo prokrvuje. Přesně proto poškozené rány nebo sliznice natékají a vzniká otok a mokvání.
Akutní (nárazový, krátkodobý) zánět imunitní systém eliminuje v řádu několika hodin nebo dnů.
Nebezpečnější je chronický, a tedy dlouhodobý zánět, který tělo poškozuje a oslabuje dlouhodobě, a tedy v mnohem nebezpečnější kadenci.
POZOR: Otoky, mokvání a zahlenění lidé vnímají jako negativum.
Přitom jde naopak o velice žádanou reakci těla a imunity na poškození a ohrožení.

Vlivy způsobující chronický tělesný zánět
Opět se vracíme k významu zdravé životosprávy. Za některé důvody vzniku zánětů sice nemůžeme, ale špatnou životosprávou silně přispíváme k jejich rozvoji.
- zranění a získané infekce, za které samozřejmě nemůžeme (obzvlášť nyní v časech COVIDu nezapomeňte dbát na hygienické a bezpečnostní zásady)
- autoimunitní poruchy, za které také nemůžeme. Vlastní obranyschopnost v tomto případě sama poškozuje i zdravé tkáně.
- dlouhodobý pobyt a vystavování se škodlivinám, jako jsou znečištěný vzduch, nadbytek škodlivé chemie v potravinách, vodě, půdě, drogérii, kosmetice, ale i nemocní lidé a tak dále. Zde pomůže pouze odstěhovat se někam na vesnici a zřídit si zahrádku. Bohužel mnozí tuto možnost nemáme.
- existují i neznámé příčiny vzniku zánětů, které mohou být kombinací uvedených, ale i zcela neznámých vlivů.
Dále jsou vlivy, které prokazatelně oslabují imunitu a dlouhodobě mohou podněcovat vznik tělesných zánětů.
Nejčastěji jde o staré známé neduhy:
- obezita – tělo je slabé, nemocné a scházejí mu živiny nevyhnutné pro fungování imunity
- s obezitou je spojená i nesprávná strava s nadbytkem cukru (a také fruktózy (pozor na ovoce a přednost dávejte zelenině), bílé pečivo, zpracované, balené, trvanlivé polotovary, přemíra masa a zpracovaných masných výrobků, průmyslové cukrovinky, některé rostlinné oleje, rychlé občerstvení, dále nedostatek pohybu a sedavý způsob života.
- kouření – trvale do těla vpravuje tisíce škodlivých látek. Ty oslabují funkci orgánů, zanášejí cévy, zvyšují riziko infarktu, předčasné stárnutí, a také devastují imunitní systém.
- alkohol – poškozuje (nejen) imunitní buňky a tělo je tak mnohem slabější a nedovede si poradit ani se slabou hrozbou
- stres – i dlouhodobý stres narušuje autoimunitní systém a ten se tak obrací proti nám, jelikož napadá i zdravé tkáně a nerozeznává skutečnou hrozbu
Zde je platná pouze jedna rada – vyřadit ze života všechny škodlivé faktory, o kterých víme, že nemají žádný užitek.
Protizánětlivé potraviny
Cílem je konzumace zdravých, ideálně čerstvých a pestrých potravin s protizánětlivými účinky.
Zaměřte se na ty s vysokým obsahem živin a antioxidantů.
Vyhýbejte se zmíněným zpracovaným potravinám, které přirozené živiny ztrácejí, a naopak jsou nabušené konzervanty, barvivy, aromaty a dalšími nežádoucími látkami. Najdete je hlavně na trzích nebo ve vlastní zahrádce.
Důležitý je i obsah bílkovin, sacharidů a tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny. Lze doporučit i vegetariánskou stravu.
Základní skupiny potravin
- zelenina a to co nejvíce. Zelenina by měla tvořit větší část vašeho protizánětlivého jídelníčku. Samozřejmě berte ohled na komplexní přísun živin a jezte i maso, mléčné výrobky, obiloviny, semena a ořechy. Vše co nejméně zpracované a ideálně čerstvé.
- ovoce, hlavně bobuloviny. Ovoce jezte méně než zeleniny kvůli nadbytku fruktózy.
- zdravé, co nejméně zpracované tuky
- tučné mořské ryby
- ořechy
- koření(pikantní a výrazné – zázvor, kurkuma, kari, skořice, chilli)
- kvalitní čaje a velice málo alkoholu (maximálně 2 dcl červeného vína za den)
Konkrétní potraviny s nejsilnějším protizánětlivým účinkem
Protizánětlivé účinky se připisují většině zeleniny a ovoce, ale i dalším potravinám. Nejsilnější výsledky dosahují tyto potraviny. Zařaďte je do jídelníčku.
Určitě se ale stravujte čerstvě, pestře, sezonně a co nejméně zpracovaně.
Budete se tak preventivně, a zcela přirozeně chránit před vznikem zánětů.
PROTIZÁNĚTLIVÉ OVOCE: | ZELENINA: | OSTATNÍ POTRAVINY: |
avokádo | batáty (sladké brambory) | čokoláda hořká a kakao |
ananas | brokolice | houby |
*baobab | kysané zelí | koření (*kurkuma, *zázvor, *ženšen sibiřský, česnek) |
borůvky (a další bobulovité ovoce) | kapusta | mandle |
hrozny | mangold | *moringa (listy) |
jahody | mrkev | olivový olej |
*lucuma | špenát | tuňák (a další tučné ryby) |
luštěniny sušené | vlašské ořechy | |
*maracuja | vývar z kostí | |
rajčata | zelený čaj |
Avokádo

Avokádo a jeho pěstování dnes má sice kontroverzní pozadí kvůli pěstování, ale nedá se mu odepřít obsah prospěšných sloučenin, které chrání organismus před záněty.
Některé studie dokládají také účinky prevence před rakovinou.
Borůvky a další drobné bobulovité ovoce

Drobné bobuloviny (borůvky, jahody, maliny, ostružiny) obsahují antioxidanty (antokyany), které snižují zánět, posilují imunitu a snižují riziko onemocnění srdce.
Brokolice a brukvovitá zelenina

Mezi brukve patří kromě brokolice také květák, kapusta, růžičková kapusta, kedluben, kadeřávek i zelí.
Jsou výbornými zdroji antioxidantů s protizánětlivými účinky.
Houby
Existují tisíce druhů hub a v jisté míře mají téměř všechny protizánětlivý účinek.
Aby se tyto účinky uchovaly, některé houby lze jíst i syrové, nebo se doporučuje pouze krátký var.
Za zmínku stojí tzv. medicinální houby (reishi, hericium, shiitake, chaga), kterých prospěšné účinky jsou ve srovnání s běžnými houbami ze supermarketu ještě silnější.
MĚJTE PŘEHLED: Podrobný seznam medicinálních hub a všech jejich pozitivních účinků nejen na imunitu.

Tuňák a další tučné mořské ryby

Mastné ryby (tuňák, losos, sardely, makrela, sleď, ančovičky) obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin s protizánětlivými účinky.
Kvalitní olivový olej

Mluví se o něm jako nejzdravějším rostlinném oleji. Nakupujte extra panenský. Je šetrně lisovaný a co nejméně zpracovaný.
Kromě zmírnění zápalů snižuje riziko srdečních nemocí i rakoviny.
Rajčata

Nutričně velice bohaté ovoce. Protizánětlivě působí hlavně látka lykopen.
Rajčata upravujte na olivovém oleji pro ještě vyšší přísun lykopenu (je rozpustný v tucích).
Zelený čaj

Kromě silných protizánětlivých a antioxidačních vlastnosti zelený čaj snižuje riziko srdečních nemocí, Alzheimerovy choroby nebo obezity.
Zároveň chrání buňky před poškozováním, díky čemu jsou silné a odolné i vůči zánětům.
Kurkuma

Kurkuma je oblíbené koření. Protizánětlivý účinek má látka kurkumin.
Vhodné je kurkumu konzumovat spolu s černým pepřem, který tělu pomáhá vstřebat maximum prospěšného kurkuminu.
Kvalitní hořká čokoláda a kakao

Nakupujte tu s minimálně 70 % kakaa. Čím je procento vyšší, tím silnější protizánětlivé účinky.
Antioxidanty tlumí zápaly a zpomalují stárnutí. Čokoláda zlepšuje kondici a průchodnost cév.
Zázvor

Čerstvý zázvor konzumujte obden. Vysoké množství může být škodlivé.
Hlavní složkou proti zánětům je gingerol. Kromě jiného tlumí bolest svalů a slouží jako prevence před osteoartrózu (poškození kloubů).
Seznam dalších vhodných potravin najdete výše v tabulce. Opakuji důležitost pestré stravy s dostatkem zeleniny, ovoce a vhodného masa.
Riziko zánětu snížíte na minimum a to dlouhodobě.
Jak se tělesný zánět projevuje?
Jistě dobře znáte projevy zanícených ran a sliznic třeba během nachlazení (bolesti, zarudnutí, otoky, zahlenění a mokvání).
Problematický je zánět uvnitř těla, který na první pohled nevidíme. Záněty uvnitř těla tak často neodhalíme a nosíme si je v sobě dlouhodobě.
Tak se mohou rozvíjet a poškozovat tělo zevnitř. Tato poškození se následně projevují citelněji v podobě nemocí.
Co tedy můžeme během zánětů v těle pozorovat nejčastěji?
- rapidní únava – tělo vynakládá více energie na produkci protilátek a na boj se záněty
- horečka – složité imunitní procesy zvyšují tělesnou teplotu. Horečka vzniká zejména za přítomnosti infekce (viry, bakterie)
- bolestivé bulky v ústech – pokud infekce do těla pronikla ústy
- vyrážky
- bolest břicha – infekce se nachází v břiše (bakterie)
- bolesti na hrudi – infekce a zánět napadá dýchací cesty
U chronických zánětů v těle se tyto příznaky mohou projevovat klidně několik let, než proti nim začneme cíleně bojovat.
Pokud máte podezření na zánět v těle, zcela jistě se nechte vyšetřit.
K odborníkovi vás doporučí váš obvodní lékař a prvotním vyšetřením bude odběr krve pro rozbor.
Proč píšeme právě o potravinách zmírňujících tělesné záněty?
Protože jsme pro vás právě uvedli do prodeje nový produkt Blendea SUPERBOOST.
Mimo další zdravotní benefity pomáhá se zmírněním zánětů v těle a preventivně brání před jejich vznikem.

Další zásady pro zmírnění zánětů a prevenci před vznikem
Strava samozřejmě neochrání tělo před zánětem, pokud se k sobě budeme chovat nevhodně.
Strava je pouze součástí doživotní snahy žít zdravě. Věřím, že se posnažíte o celkovou změnu svých návyků.
- Vydatně spěte, často odpočívejte a naučte se relaxovat. Odpočaté tělo je schopno rychleji zachytit škodlivé vlivy a poradit si s nimi.
- Pravidelně se hýbejte a tělo šetrně namáhejte. Budete silní a silné tělo je logicky lépe chráněno před jakoukoliv zdravotní hrozbou.
- Jezte zdravě a zařaďte uvedené skupiny potravin.
- Těšte se ze života, važte si i maličkosti, eliminujte stresové vlivy a více se smějte. Vím, že tato rada je velice obecná, ale věřte, že dobře naladění lidé mají mnohem lepší zdraví, než bručouni a vystresovaní lidé.

Co jsme tedy zjistili?

- správné složení jídelníčku musí obsahovat celé spektrum potravin s protizánětlivými účinky
- jelikož strava není nikdy vše, je žádoucí zařadit sport a pohyb, vyhýbat se nezdravým potravinám, úplně zrušit všechny zlozvyky, a také se vzdát škodlivých potravin, které záněty naopak živí a podněcují
- cíleně lze nakupovat doplňky stravy s obsahem protizánětlivých potravin či extraktů z nich (třeba naše Blendea SUPERBOOST, kterou právě uvádíme na trh)
- chronické záněty kdekoliv v těle snižují kvalitu života a jsou počátečním stadiem pro vznik nejrůznějších nemocí. Nesnižujte si životní komfort a žijte zdravě.
Děkuji, že nás čtete a podporujete. Přeji vám pevné zdraví bez zánětů a pevnou imunitu po celý život, vážení čtenáři 🙂
Další články o posílení imunity a prevenci před chřipkou a nachlazením
- 1 Co přesně je zánět v těle a kdy vzniká?
- 2 Vlivy způsobující chronický tělesný zánět
- 3 Protizánětlivé potraviny
- 3.1 Základní skupiny potravin
- 3.2 Konkrétní potraviny s nejsilnějším protizánětlivým účinkem
- 3.3 Avokádo
- 3.4 Borůvky a další drobné bobulovité ovoce
- 3.5 Brokolice a brukvovitá zelenina
- 3.6 Houby
- 3.7 Tuňák a další tučné mořské ryby
- 3.8 Kvalitní olivový olej
- 3.9 Rajčata
- 3.10 Zelený čaj
- 3.11 Kurkuma
- 3.12 Kvalitní hořká čokoláda a kakao
- 3.13 Zázvor
- 4 Jak se tělesný zánět projevuje?
- 5 Proč píšeme právě o potravinách zmírňujících tělesné záněty?
- 6 Další zásady pro zmírnění zánětů a prevenci před vznikem
- 7 Co jsme tedy zjistili?
- 8 Další články o posílení imunity a prevenci před chřipkou a nachlazením
Děkuju Děkuju,
Skvělý Skvělý článek.
Děkuji za pochvalu, Patriku. Čerpal jsem pouze z ověřených vědeckých a lékařských zdrojů.
Děkuji, že nás čtete a přeji krásný den 🙂
Dobrý den,mám crohnovu chorobu už několik let.v poslední době mě trápi více.chtela bych se dostat do fáze byt bez leku.chci se zeptat.sestavujete i jidelnicky?na tuto chorobu?vypsala jsem si některé protizánětlivé potraviny,zkusím se podle nich více ridit
Dobrý den, lituji, ale jídelníčky nesestavujeme. Jsme e-shop s různými zdravými potravinami (nabídka zde – https://www.blendea.cz/obchod/ ). Vhodný jídelníček Vám sestaví nebo poradí lékař, u kterého se s Crohnovou nemocí léčíte. Pouze on má podrobný přehled o závažnosti onemocnění a jídelníčku vhodném přímo pro Vás.
Přeji hezký den a pevné zdraví.
Dobrý den,četla jsem vás článek o protizánětlivý potravinách.mam crohnovu chorobu. Sestavujete i jídelníčky z těchto potravin?předem děkuji za odpoved
Dobrý den, lituji, ale jídelníčky nesestavujeme. Jsme e-shop s různými zdravými potravinami (nabídka zde – https://www.blendea.cz/obchod/ ). Vhodný jídelníček Vám sestaví nebo poradí lékař, u kterého se s Crohnovou nemocí léčíte. Pouze on má podrobný přehled o závažnosti onemocnění a jídelníčku vhodném přímo pro Vás.
Přeji hezký den a pevné zdraví.
Dobrý den,co by jste mi doporučil na seropozitivni artritidu.já beru ječmen zelený a každé ráno na lačno šťávu, z půl citronu ,a vlažnou vodu.děkuji za radu.diky.M
Dobrý den, Miluše.
Podle dostupných zdrojů by měl ideální jídelníček vypadat následovně:
– celozrnné výrobky,
– zelenina a ovoce (měly by tvořit dvě třetiny talíře)
– nízkotučné bílkoviny z mléčných výrobků a chudého masa (měly tvořit jednu třetinu talíře)
– menší množství nasycených a trans-tuků
– snížení příjmu cukru
– omezený nebo žádný alkohol
Pozor – nebylo prokázáno, že by nějaké potravinové doplňky pomohly s revmatoidní artritidou. Užívání ječmene proto nemusí být pro Vás účinné.
Přeji krásný den a pevné zdraví 🙂
Lukáš z blogu Blendea