Rosolovka řasotvará (Tremella fuciformis) – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny tremelly zjistíte:

  • jak přesně vám rosolovka řasotvará může zlepšit zdravotní stav a fyzickou kondici
  • jaký je vliv rosolovky řasotvaré na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil houby tremelly
  • jaké má tremella nežádoucí účinky a kdo by ji neměl konzumovat
Rosolovka řasotvará, tremella
Rosolovka řasotvará – tremella

“Sněhová houba” Rosolovka řasotvará v léčitelství i ve zdravé kuchyni

Mezi superpotraviny asijskou houbu rosolovku řasotvarou řadí vysoký obsah minerálních látek a stopových prvků.

Jedná se o exotickou houbu menšího vzrůstu pocházející z Asie, konkrétně Číny. Je to však rozšířená houba a mimo asijské území roste také na australském a americkém kontinentu.

Vzhledem připomíná jakousi bílou gelovou (želatinovou) hmotu, a proto se jí přezdívá “medúza” či “sněhové ucho”. 

Rosolovka řasotvará se latinsky nazývá tremella fuciformis a používá se jako léčivá houba, v kuchyni i v kosmetickém průmyslu.

Obsahuje minerální látky, stopové prvky, důležité polysacharidy heteroglykany a vlákninu.

Zejména obsažené polysacharidy mají protizánětlivé a antialergické účinky, posilují imunitní systém, podporují střevní peristaltiku a pomáhají při léčbě nemocí dýchacích cest. 

Rosolovka Řasotvará
Rosolovka řasotvará se latinsky nazývá Tremella fucifromis

Důležité informace o houbě Tremella fuciformis

  • Alternativní názvy: Sněhová houba, medúza, rosolovka, rosolovka stříbrná, bílá čínská houba, stříbrná čínská houba, pinyin, silver ear, xue er, snow ear, bai mu er, wood ear, White jelly Leaf, shiro kikurage, white tree jellyfish, ngan nhi, nam tuyet, Yin Er, Shirokikurage, snow mushroom, white je
  • Odkud pochází a kde roste: Asie, Austrálie a Nový Zéland, Latinská Amerika, Jižní a Severní Amerika, Karibik, Pacific
  • V jaké podobě ji lze koupit: sušené plodnice houby, tinktura, kapsle obsahující výtažek, tonikum
  • Dostupnost v ČR a SR: ano

Fakta a zajímavosti o Rosolovce

Věděli jste, že …

  • poprvé byla tremella objevená v Brazílii
  • rosolovka roste na mrtvých větvích listnatých stromů
  • žije především v tropech a subtropech
  • rosolovka má průhledné až nažloutlé želatinové tělo, které se při vysychání rychle smršťuje
  • plodnice houby má tělo dlouhé kolem 7 až 8 centimetrů a je složená z tenkých, větvených a vzpřímených kapraďovitě uspořádaných listů s křehkým okrajem
  • textura plodnice na první pohled připomíná mořské řasy
  • rosolovka je vlastně parazit, konkrétně se jedná o parazitickou kvasinku, které žije ve slizovité podobě, dokud nenajde správného hostitele, na kterém se jí daří růst
  • pro komerční účely se pěstuje v Číně na speciálních špalcích nebo v sypkém substrátu
  • účinky tremelly jsou známé už z počátku našeho letopočtu, z tohoto období pochází podrobný čínský herbář Shen Noug Pen Ts’ao Jing, který tuto houbu zmiňuje
  • nejvíce ji proslavila údajně nejkrásnější čínská žena Yang a konkubína císaře Xuanzong dynastie Tang, která ji používala při péči o svou pleť (8 st.n.l.)
  • v tradiční čínské medicíně se jedná o zástupce “jin” (chladných, zvlhčujících) potravin, které jsou nízkokalorické, ochlazují a zvlhčují tělo, jsou vhodné zejména v letních měsících
tremella
Východní filosofie rozlišují jin a jang potraviny. Rosolovka patří do skupiny ochlazujících jin potravin.

Předpokládané účinky rosolovky

Rosolovka řasotvará už zaujala řadu vědců z celého světa, kteří se zabývali jejím složením a účinky. Různé vědecké práce z 90. let a přelomu století se zabývají vlivem rosolovky na léčbu rakoviny.

Například v roce 2000 publikoval vědecký časopis International Journal of Medicinal Mushroom článek o protirakovinných účincích látek, které rosolovka obsahuje. 

Konkrétně se jedná o heteropolysacharidické glukuronoxylomanany, které jsou podle tohoto výzkumu schopné stimulovat imunitní systém k protirakovinné činnosti.

Součástí experimentů byly testy na zvířatech a buněčné experimenty. Výsledkem bylo zjištění, že (alespoň v laboratorních podmínkách) mají tyto polysacharidy vliv na zvýšení produkce látek s protirakovinovým potenciálem (zastavení výživy rakovinových buněk).

O Rosolovce řasotvaré se tvrdí, že:

  • stimuluje imunitní systém
  • má protizánětlivé účinky
  • snižuje vysoký tlak
  • pomáhá při trávicích potížích
  • zmírňuje projevy nachlazení
  • podporuje léčbu bronchitidy a záněty horních cest dýchacích
  • podporuje léčbu tuberkulózy
  • má antialergický efekt
  • zklidňuje bušení srdce
  • hydratuje, rozjasňuje a revitalizuje pokožku

Podle tradiční čínské medicíny rosolovka:

  • zvlhčuje plíce, žaludek a ledviny
  • posiluje kosti
  • udržuje optimální váhu
  • zvlhčuje pokožku a podporuje krásu

Podle tradiční japonské medicíny rosolovka:

  • funguje jako prevence před vznikem aterosklerózy
  • snižuje cholesterol

Zdravotní a kosmetické účinky tremelly

Mezi hlavní účinky rosolovky řasotvaré patří pozitivní účinky na sliznice trávicího systému a dýchacích cest.

Hodně se používá při suchém kašli, kdy zmírňuje nepříjemné projevy jako škrábání v krku, nose a ústech.

V posledních letech se přidává do kosmetických výrobků, jelikož obsahuje polysacharid s mimořádnou schopností udržet v sobě až 500krát větší množství vody.

To je mnohem více než u opěvované kyseliny hyaluronové a glycerinu. 

Tyto kosmetické produkty mohou obsahovat rosolovku:

  • micelární voda
  • hyaluronový shake
  • čistící pěna
  • make-up, BB krém apod.
Tremella, Rosolovka řasotvaráv kosmetice
Rosolovka bývá součástí celé řady kosmetických přípravků.

Rosolovka řasotvará využití ve zdravé kuchyni

Vedle léčivých účinků, pro které je rosolovka aplikována v tradiční čínské medicíně jako osvědčená léčivka, se využívá také v čínské a japonské kuchyni, kde je považována za opravdovou delikatesu.

Rosolovku lze jen tak osmahnout na másle nebo se přidává do různých pokrmů. Přidat ji můžete například ke smaženým vajíčkům.

Tremella má velmi jemnou až nevýraznou chuť a je neuvěřitelně výživná. Chuť má tremella v podstatě takovou, jakou si “kuchař přeje mít”.

Je jemná a křupavá. Čínská kuchyně ji hodně využívá při přípravě sladkých dezertů kvůli želatinové struktuře, následuje tradiční polévka luk mei, různé nápoje a také zmrzliny.

Rosolovka řasotvará se hodí například do:

  • polévek
  • vývarů
  • omáček
  • rizota
  • salátů
  • sladkých dezertů
  • rýžových dezertů
  • zmrzliny
  • nápoje

Chceme-li sušenou plodnici rosolovky použít při vaření, nejprve ji důkladně omyjte a poté ji namočte zhruba na 15 minut do studené vody, dokud nezíská zpět svou původní strukturu, objem a vzhled.

Tremella s brokolicí a česnekem

  • 1 ks menší brokolice
  • 2 rosolovky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička japonského škrobu kuzu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • hřebíček

Rosolovku namočíme do studené vody a necháme ji změknout, poté ji vymačkáme a nakrájíme na menší kousky.

Brokolici naporcujeme na růžičky a cca na 2 minut vložíme do vroucí vody, do níž přidáme voňavý hřebíček.

Z vody, cukru, soli a ústřicové omáčky si připravíme zálivku.

Rozpálíme oheň, krátce orestujeme česnek a přidáme rosolovku s brokolicí. Osmahneme, zalijeme zálivkou a krátce podusíme.

tremella s brokolicí a česnekem
Tremellu kombinujte s další zdravou zeleninou, díky čemu posílíte zdravotní úćinky celého pokrmu

Tremellová polévka na sladko

  • 1 sušená rosolovka
  • 6 až 9 sušených červených čínských datlí (cicimek čínský, Ziziphus jujuba)
  • 1 lžíce semínek Goji 
  • kokosový cukr nebo javorový sirup dle chuti
  • lze přidat – lotosová semínka, jablko, papáju, mandle apod.

Vysušenu rosolovku namočte do studené vody na pár minut, dokud nezměkne, poté vymačkejte přebytečnou vodu a rozkrájejte ji na menší kousky.

Společně s ostatními ingrediencemi ji vložte do hrnce a zalijte vodou.

Pomalu přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 1,5 až 2 hodiny. Cukr však přidávejte na závěr dle chuti. Polévku lze podávat teplou i studenou.

čínské datle
Do sladké tremellové polévky jsou potřeba tmavě červené až hnědé plody známé jako čínské datle.

Výživové hodnoty rosolovky řasotvaré

MINERÁLY:VITAMÍNY:AMINOKYSELINY:
draslík
sodík
vápník
železo
selen
hořčík
fosfor
vitamíny skupiny B
vitamín C
vitamín D
alanin
leucin
valin
glycin
serin
kyselina aspartamová
glutamová kyselina
cystein
isoleucin
methionin
threonin

Rosolovka obsahuje spousty prospěšných účinných látek a živin. Velmi důležité jsou obsažené polysacharidy (heteroglykany), monosacharid manóza, uronové kyseliny, triterpenoidy (lupeol a lanosterol).

Tremella je nízkoenergetická potravina s nízkým obsahem lipidů (tuků).

Rosolovka rovněž obsahuje beta glukan, což je speciální druh vlákniny se schopností snižovat hladinu cholesterolu a posilovat imunitní systém.

Jak užívat Rosolovku řasotvarou (doporučené dávkování)

Všeobecně platí držet se návodu, pokud je u každého produktu k dispozici.

Největší rozdíl spočívá v tom, zda máte k dispozici vysušenou plodnici nebo přípravek obsahující výtažek (např. kapsle).

Některé zdroje uvádí, že denní dávka rosolovky by u dospělého člověka neměla překročit 1 000 až 2 000 mg.

Na videu vidíte schopnost tremelly vázat vodu

Vysušená plodnice houby 

V případě, že jste si zakoupili 100 % čistou tremellu, ji nejprve omyjte a vložte do studené vody (cca 3 gramy na 200 ml vody).

Poté vodu s tremellou pomalu přiveďte k varu a povařte přibližně 10 minut.

Získáte odvar, který je doporučeno užívat 3x denně.

Tablety s výtažkem z tremelly

V případě tablet je důležité držet si doporučeného dávkování.

Většinou se užívá 1 až 2 kapsle denně, v některých případech lze dávky navýšit až 10 kapslí, ale zde je doporučená konzultace s lékařem.

Dále je doporučeno užívat tablety pět dní a pak si dát dva dny přestavuku a znovu opakovat.

Nežádoucí účinky tremelly a kdo by rosolovku užívat neměl

Nežádoucí účinky při konzumaci rosolovky nejsou známy. Opatrné by měly být již především tradičně těhotné a kojící ženy a lidé trpící vážnějším zdravotním problémy.

Vždy je dobré zařazení takové potraviny do jídelníčku zkonzultovat s osobním lékařem.

Těhotné a kojící ženy

O bezpečnosti užívání rosolovky řasotvaré během kojení a těhotenství nejsou dostatečné důkazy.

Pro jistotu se jejich konzumaci raději vyhněte nebo ji zkonzultujte se svým lékařem.

FAQ – často kladené dotazy

Co je to rosolovka řasotvará?

Rosolovka je houba s želatinovým tělem, které roste na mrtvých větvích listnatých stromů nejčastěji v tropických a subtropických částech světa. 

Rosolovka Řasotvará, Tremella
Zpracovaná, vysušená rosolovka a rosolovka ve svém přirozeném prostředí růstu

Jaké má rosolovka využití?

Používá se v tradiční čínské medicíně, v kuchyni do polévek, omáček a dezertů i v kosmetickém průmyslu.

Kde lze rosolovku koupit?

Rosolovku lze zakoupit v obchodech se zdravými či jinak speciálními potravinami.

Nejsnáze ji lze sehnat na vybraných e-shopech se zdravou výživou či lékárnách. Zakoupit lze vysušené plodnice, kapsle, tinkturu apod.

Jaké má rosolovka účinky?

Nejčastěji se rosolovka používá při léčbě nemocí horních dýchacích cest a běžném nachlazení.

Uvádí se také, že má protirakovinné účinky. Poslední dobou se rosolovka pro zvláčňující účinky přidává do celé řady kosmetických přípravků.

Patří rosolovka mezi jedlé houby?

Ano, rosolovka je jedlá a v je oblíbenou surovinou v čínské a japonské kuchyni.

Kvůli želatinové struktuře se hodně používá při přípravě sladkých dezertů.

Hodí se však také do omáček a polévek, kde příjemně “křupe”.

Má rosolovka nějaké nežádoucí účinky?

Nežádoucí účinky nejsou známy, ale stejně jako u všech potravin platí, že “nic se nemá přehánět”.

Důležité je dodržovat návod a nekonzumovat příliš velké množství rosolovky každý den.

Použité zdroje:

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

18.03.2020

Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

04.03.2020

Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

19.02.2020

V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

Číst celej článek

Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

12.02.2020

Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

Číst celej článek

Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

22.01.2020

Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

Spirulina na hubnutí působí velice intenzivně, potvrzují vědci

14.08.2019

Výsledky randomizované klinické studie z Mexika ukazují, že suplementace modrozelené sinice spiruliny může zlepšit účinek cvičení na tělesné složení i kardiorespirační schopnost.

Číst celej článek

MIKROBIOM může za kila navíc, zubní kazy i slabou imunitu. Jak mikrobiom vyléčit a sebe taky?

24.07.2019

Lidé mají 20 000-25 000 párů genů. V těle ale máte něco, co má genů 100 000x více. Mikrobi s vámi žijí v symbióze, na vašem těle i uvnitř něj. Když mají více genetické informace než vy sami, nejspíš vás také hodně ovlivňují. Teoreticky vlastně nejsme lidé, ale mikrobi 🙂 Mikrobi jsou taková malá “zvířátka” […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

Houba reishi má příznivý vliv na střevní bakterie u myší, potvrzují vědci

11.07.2019

Kdo houbu denně sní, k tomu lékař nechodí. Vědci tvrdí, že účinné látky asijské houby mohou bakterie ve vašem břichu změnit k lepšímu. Změnou střevních bakterií houba reishi (Ganoderma lucidum) brání a zamezuje symptomům obezity u myší – včetně zvyšování tělesné hmotnosti a inzulínové rezistence.

Číst celej článek

Spirulinou zvýšíte sportovní výkon a spalování tuků, potvrzuje studie

20.06.2019

Spirulina je modrozelená sinice, která je bohatým zdrojem aminokyselin, minerálů, vitamínu C a vitamínu E. Spirulina má také antioxidační vlastnosti a bylo prokázáno, že chrání před oxidačním poškozením při cvičení. Nedávný výzkum potvrdil, že suplementace spiruliny zvyšuje výkon a oxidaci (neboli spalování) tuků. Únavový bod oddaluje o celých 24 %, oxidaci tuků zvyšuje o 10,9 […]

Číst celej článek

MSM uleví pacientům s osteoartrózou, potvrzují vědci

18.06.2019

Vědci potvrdili protizánětlivé účinky MSM (methylsulfonylmethan). Jess Halliday uvedla, že nová studie naznačuje, že MSM významně snižuje bolest u pacientů trpících osteoartrózou.

Číst celej článek