• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek.

Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin.

Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají o zdravou výživu a chtějí obohatit jídelníček o hodnotné bílkoviny rostlinného původu.

To platí zejména pro fyzický aktivní osoby a sportovce.

rýžový protein
Protein samozřejmě přijmete i konzumací rýže samotné. Při vyšší zátěži ale doporučujeme zvýšit množství, s čím vám pomůže právě izolovaný protein

Co přesně je rýžový protein?

V tomto článku se budeme zajímat především o účinky rýžového proteinu.

O původu a výrobě bílkoviny z rýže se proto zmíním velmi stručně. 

Práškový rýžový protein se vyrábí z hnědé rýže, které obsahuje více bílkovin než rýže bílá.

Samotná rýže neobsahuje nijak významné množství bílkoviny. Ta se získává prostřednictvím speciální výrobní technologie známé jako biofermentace

VÍTE, ŽE Blendea SUPERPROTEIN obsahuje až 70 % rýžového proteinu, což je 16 gramů na jednu dávku.

Zbytek složení tvoří zdravé ovoce maca s lucumou a kvalitní kakao. Sladíme zdravě kokosovým cukrem.

Obsah rostlinných bílkovin v blendea superproteinu kakao.

Pro koho je rostlinný rýžový protein vhodný?

  • vegani a vegetariáni
  • alergické a citlivé osoby
  • aktivní lidé a sportovci
  • osoby s nadváhou
  • osoby s podváhou
  • osoby žijící zdravě

7 stěžejních výhod rýžové bílkoviny

  1. Doporučená porce obsahuje cca 23 g čistých rýžových bílkovin
  2. vysoký obsah vitamínu B a E
  3. zdroj vlákniny
  4. dobrá stravitelnost
  5. hypoalergenní potravina
  6. žádný lepek ani laktóza
  7. minimum sacharidů a tuků
pěstování hnědé rýže
K výrobě rýžového proteinu se využívá vysoce kvalitní hnědá rýže. Pečlivě sledujte složení a původ výrobku, pro který se rozhodnete.

Rýžový protein a esenciální aminokyseliny

Na rozdíl od živočišných proteinů, rýžový protein neobsahuje všech 8 esenciálních mastných aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. 

Seznam 9 esenciálních aminokyselin:

  • leucin
  • isoleucin
  • valin
  • methionin + cystin
  • histidin
  • threonin
  • lysin
  • fenylalanin + tyrosin
  • tryptofan

Konkrétně v rýžovém proteinu najdeme nízký obsah aminokyseliny lysin, který podporuje vstřebávání vápníku, pomáhá metabolismu mastných kyselin, reguluje hladinu cholesterolu a podílí se na rozvoji pojivových tkání.

Tento problém má naštěstí snadné řešení bez nutnosti sáhnout po živočišných zdrojích bílkovin.

Mezi významné zdroje lysinu patří další dvě významné rostlinné bílkoviny hrách, quinoa a sója, ze kterých se veganské proteiny vyrábí nejčastěji. 

protein z quinoi a sóje
Komplexní aminokyseliny tělu dodá rýžový protein ve spojení s exotickou quinoou nebo sójou.

Hlavní zdravotní účinky a výhody rýžového proteinu

Výhoda pro každého člověka – zdroj kvalitních rostlinných bílkovin

Ať už jste fyzicky aktivní či nikoliv, bílkoviny představují důležitou složku potravy vedle sacharidů a tuků.

Problém s dostatečným příjmem komplexních bílkovin mívají nejen vegani a vegetariáni, ale také lidé trpící různými potravinovými alergiemi.

Rýžový proteinový prášek představuje snadný způsob, jak tělu dodat kvalitní bílkoviny bez zásadní úpravy stravy.

Proteinový prášek lze použít nejen při přípravě proteinového nápoje, ale lze jej přidat do ranní kaše či müsli, do jogurtu, smoothie, ale i do těsta na lívance.

Nebo si můžete zakoupit již hotovou proteinovou směs na lívance.

hnédá rýže, zdroj rýžového proteinu
Rýžový protein se vyrábí i z bílé rýže, avšak nejlepším zdrojem je právě hnědá rýže

Výhoda pro sportovce – buduje svaly a regeneruje je

Hodně aktivní lidé, kteří sportují denně, by měli dbát na zvýšený příjem bílkovin potřebných nejen pro budování svalové hmoty, ale i pro následující regeneraci. 

Rýžový protein představuje jedinečný zdroj bílkovin pro sportující jedince, protože díky obsahu aminokyseliny arginin zvyšuje průtok krve ve svalech, čímž podporuje růst i pomáhá regeneraci svalů.

Rýžová bílkovina navíc obsahuje dostatečné množství leucinu, který stimuluje růst svalů.

Účinky při redukční dietě – podporuje hubnutí

Při hubnutí hrají bílkoviny významnou roli. Bílkoviny jsou důležité při budování svalové hmoty, pálení tuků, regeneraci a rovněž brání výkyvům hladin cukru a inzulinu, které jsou pro zdravé hubnutí velmi důležité.

Živočišné zdroje bílkovin však obsahují hodně tuků. 

To však není případ rýžového proteinu. Rýžový protein je při redukční dietě užitečný také díky minimálnímu obsahu sacharidů a tuků. 

Pravidelné užívání rýžového proteinu podporuje růst svalové hmoty a snižování tukové hmoty.

potřeba bílkovin u sportovců
Bílkoviny jsou důležité pro všechny, ať už sportujete každý den nebo občas.

Výhoda při zvláštní stravě – je hypoalergenní

Rýžový protein ocení i lidé, kterým živočišné bílkoviny sice nevadí, ale nemohou je ze zdravotních důvodů.

Nejčastěji se jedná o alergii na mléčnou bílkovinu laktózu, kvůli které se musí vyhýbat mléčným výrobkům.

Rýžový protein obsahuje pouze kvalitní bílkoviny, žádnou laktózu, a tudíž je vhodný i pro alergiky.

Neobsahuje ani lepek, a tak jej bez obav mohou užívat i celiaci. Rýže jako taková patří mezi hypoalergenní potraviny.

Další účinky – nezpůsobuje nadýmání

U oblíbeného syrovátkového proteinu si mnozí uživatelé stěžují na problém s nadýmáním. Což zejména při tréninku ve fitku není zrovna nic příjemného.

To však neplatí pro rýžový protein, u které tento “nežádoucí” vedlejší účinek nebyl pozorován.

Rýžový protein a nežádoucí či vedlejší účinky

Ve prospěch rýžové bílkoviny hovoří výčet nežádoucích účinků. Rýže patří mezi zdravé a nezávadné potraviny, u nichž není známo, že by vyvolávaly jakoukoliv i sebemenší alergickou reakci.

Rýžový protein je tudíž vhodný i pro velmi citlivé osoby. 

Ve velmi výjimečných případech byla hlášena přecitlivělost na kojeneckou výživu obsahující rýžový protein.

Opatrné by měly být pouze těhotné a kojící ženy, ale v jejich případě je opatrnost na místě téměř u všech doplňků stravy.

Za jediný nedostatek tak může být považována “prášková” chuť, jak popisují uživatelé. Rýžový protein však lze přidat do různých jídel, v nichž prášková chuť zanikne.

NEZAPOMEŇTE:

Pokud hledáte bezpečný zdroj kvalitné bílkoviny z hnědé rýže, vyrábíme přesně pro vaše potřeby směs proteinu a dalších prospěšných superpotravin Blendea SUPERPROTEIN.

Rostlinný protein se superpotravinami Blendea SUPERPROTEIN Kakao

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

27.05.2020

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

Číst celej článek

Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

20.05.2020

Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

Číst celej článek

Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

29.04.2020

Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

Číst celej článek

Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

15.04.2020

Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

Číst celej článek

Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

01.04.2020

Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

18.03.2020

Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

11.03.2020

V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

04.03.2020

Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

26.02.2020

Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

Číst celej článek

Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

19.02.2020

V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

Číst celej článek