• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek.

Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin.

Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají o zdravou výživu a chtějí obohatit jídelníček o hodnotné bílkoviny rostlinného původu.

To platí zejména pro fyzický aktivní osoby a sportovce.

rýžový protein
Protein samozřejmě přijmete i konzumací rýže samotné. Při vyšší zátěži ale doporučujeme zvýšit množství, s čím vám pomůže právě izolovaný protein

Co přesně je rýžový protein?

V tomto článku se budeme zajímat především o účinky rýžového proteinu.

O původu a výrobě bílkoviny z rýže se proto zmíním velmi stručně. 

Práškový rýžový protein se vyrábí z hnědé rýže, které obsahuje více bílkovin než rýže bílá.

Samotná rýže neobsahuje nijak významné množství bílkoviny. Ta se získává prostřednictvím speciální výrobní technologie známé jako biofermentace

VÍTE, ŽE Blendea SUPERPROTEIN obsahuje až 70 % rýžového proteinu, což je 16 gramů na jednu dávku.

Zbytek složení tvoří zdravé ovoce maca s lucumou a kvalitní kakao. Sladíme zdravě kokosovým cukrem.

Obsah rostlinných bílkovin v blendea superproteinu kakao.

Pro koho je rostlinný rýžový protein vhodný?

  • vegani a vegetariáni
  • alergické a citlivé osoby
  • aktivní lidé a sportovci
  • osoby s nadváhou
  • osoby s podváhou
  • osoby žijící zdravě

7 stěžejních výhod rýžové bílkoviny

  1. Doporučená porce obsahuje cca 23 g čistých rýžových bílkovin
  2. vysoký obsah vitamínu B a E
  3. zdroj vlákniny
  4. dobrá stravitelnost
  5. hypoalergenní potravina
  6. žádný lepek ani laktóza
  7. minimum sacharidů a tuků
pěstování hnědé rýže
K výrobě rýžového proteinu se využívá vysoce kvalitní hnědá rýže. Pečlivě sledujte složení a původ výrobku, pro který se rozhodnete.

Rýžový protein a esenciální aminokyseliny

Na rozdíl od živočišných proteinů, rýžový protein neobsahuje všech 8 esenciálních mastných aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. 

Seznam 9 esenciálních aminokyselin:

  • leucin
  • isoleucin
  • valin
  • methionin + cystin
  • histidin
  • threonin
  • lysin
  • fenylalanin + tyrosin
  • tryptofan

Konkrétně v rýžovém proteinu najdeme nízký obsah aminokyseliny lysin, který podporuje vstřebávání vápníku, pomáhá metabolismu mastných kyselin, reguluje hladinu cholesterolu a podílí se na rozvoji pojivových tkání.

Tento problém má naštěstí snadné řešení bez nutnosti sáhnout po živočišných zdrojích bílkovin.

Mezi významné zdroje lysinu patří další dvě významné rostlinné bílkoviny hrách, quinoa a sója, ze kterých se veganské proteiny vyrábí nejčastěji. 

protein z quinoi a sóje
Komplexní aminokyseliny tělu dodá rýžový protein ve spojení s exotickou quinoou nebo sójou.

Hlavní zdravotní účinky a výhody rýžového proteinu

Výhoda pro každého člověka – zdroj kvalitních rostlinných bílkovin

Ať už jste fyzicky aktivní či nikoliv, bílkoviny představují důležitou složku potravy vedle sacharidů a tuků.

Problém s dostatečným příjmem komplexních bílkovin mívají nejen vegani a vegetariáni, ale také lidé trpící různými potravinovými alergiemi.

Rýžový proteinový prášek představuje snadný způsob, jak tělu dodat kvalitní bílkoviny bez zásadní úpravy stravy.

Proteinový prášek lze použít nejen při přípravě proteinového nápoje, ale lze jej přidat do ranní kaše či müsli, do jogurtu, smoothie, ale i do těsta na lívance.

Nebo si můžete zakoupit již hotovou proteinovou směs na lívance.

hnédá rýže, zdroj rýžového proteinu
Rýžový protein se vyrábí i z bílé rýže, avšak nejlepším zdrojem je právě hnědá rýže

Výhoda pro sportovce – buduje svaly a regeneruje je

Hodně aktivní lidé, kteří sportují denně, by měli dbát na zvýšený příjem bílkovin potřebných nejen pro budování svalové hmoty, ale i pro následující regeneraci. 

Rýžový protein představuje jedinečný zdroj bílkovin pro sportující jedince, protože díky obsahu aminokyseliny arginin zvyšuje průtok krve ve svalech, čímž podporuje růst i pomáhá regeneraci svalů.

Rýžová bílkovina navíc obsahuje dostatečné množství leucinu, který stimuluje růst svalů.

Účinky při redukční dietě – podporuje hubnutí

Při hubnutí hrají bílkoviny významnou roli. Bílkoviny jsou důležité při budování svalové hmoty, pálení tuků, regeneraci a rovněž brání výkyvům hladin cukru a inzulinu, které jsou pro zdravé hubnutí velmi důležité.

Živočišné zdroje bílkovin však obsahují hodně tuků. 

To však není případ rýžového proteinu. Rýžový protein je při redukční dietě užitečný také díky minimálnímu obsahu sacharidů a tuků. 

Pravidelné užívání rýžového proteinu podporuje růst svalové hmoty a snižování tukové hmoty.

potřeba bílkovin u sportovců
Bílkoviny jsou důležité pro všechny, ať už sportujete každý den nebo občas.

Výhoda při zvláštní stravě – je hypoalergenní

Rýžový protein ocení i lidé, kterým živočišné bílkoviny sice nevadí, ale nemohou je ze zdravotních důvodů.

Nejčastěji se jedná o alergii na mléčnou bílkovinu laktózu, kvůli které se musí vyhýbat mléčným výrobkům.

Rýžový protein obsahuje pouze kvalitní bílkoviny, žádnou laktózu, a tudíž je vhodný i pro alergiky.

Neobsahuje ani lepek, a tak jej bez obav mohou užívat i celiaci. Rýže jako taková patří mezi hypoalergenní potraviny.

Další účinky – nezpůsobuje nadýmání

U oblíbeného syrovátkového proteinu si mnozí uživatelé stěžují na problém s nadýmáním. Což zejména při tréninku ve fitku není zrovna nic příjemného.

To však neplatí pro rýžový protein, u které tento “nežádoucí” vedlejší účinek nebyl pozorován.

Rýžový protein a nežádoucí či vedlejší účinky

Ve prospěch rýžové bílkoviny hovoří výčet nežádoucích účinků. Rýže patří mezi zdravé a nezávadné potraviny, u nichž není známo, že by vyvolávaly jakoukoliv i sebemenší alergickou reakci.

Rýžový protein je tudíž vhodný i pro velmi citlivé osoby. 

Ve velmi výjimečných případech byla hlášena přecitlivělost na kojeneckou výživu obsahující rýžový protein.

Opatrné by měly být pouze těhotné a kojící ženy, ale v jejich případě je opatrnost na místě téměř u všech doplňků stravy.

Za jediný nedostatek tak může být považována “prášková” chuť, jak popisují uživatelé. Rýžový protein však lze přidat do různých jídel, v nichž prášková chuť zanikne.

NEZAPOMEŇTE:

Pokud hledáte bezpečný zdroj kvalitné bílkoviny z hnědé rýže, vyrábíme přesně pro vaše potřeby směs proteinu a dalších prospěšných superpotravin Blendea SUPERPROTEIN.

Rostlinný protein se superpotravinami Blendea SUPERPROTEIN Kakao

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek