Spirulina – co si o ní myslí odborníci?

O spirulině se toho v současnosti dá dočíst skutečně velmi mnoho. Informací, více či méně relevantních a podložených, je nespočet. Jako superpotravina nebo doplněk stravy je spirulina opěvována snad ze všech stran a v řadě rozličných směrů.Na různých serverech jsou spirulině přisuzovány téměř zázračné účinky, bývá spojována nejenom se zdravím, ale také detoxikací, hubnutím či krásou. Výrobci a prodejci potravinových doplňků s obsahem spiruliny se předhánějí v tom, kdo ten svůj vychválí nejvíc.Co je na tomto modrozeleném organismu vlastně tak výjimečného? Je opravdu tak zázračný nebo je to jen další z reklamních triků? Jak je to vlastně s reálnou prospěšností spiruliny? Jak může být spirulina užitečná? Co si o spirulině myslí významné světové instituce a co o ní říkají výživoví specialisté? Jaké jsou účinky spiruliny potvrzené odborníky? A co klinické studie, vědecké výzkumy? To vše se dozvíte na řádcích níže.

O spirulině se toho v současnosti dá dočíst skutečně velmi mnoho. Informací, více či méně relevantních a podložených, je nespočet. Jako superpotravina nebo doplněk stravy je spirulina opěvována snad ze všech stran a v řadě rozličných směrů.

Na různých serverech jsou spirulině přisuzovány téměř zázračné účinky, bývá spojována nejenom se zdravím, ale také detoxikací, hubnutím či krásou. Výrobci a prodejci potravinových doplňků s obsahem spiruliny se předhánějí v tom, kdo ten svůj vychválí nejvíc.

Co je na tomto modrozeleném organismu vlastně tak výjimečného? Je opravdu tak zázračný nebo je to jen další z reklamních triků? Jak je to vlastně s reálnou prospěšností spiruliny? Jak může být spirulina užitečná? Co si o spirulině myslí významné světové instituce a co o ní říkají výživoví specialisté? Jaké jsou účinky spiruliny potvrzené odborníky? A co klinické studie, vědecké výzkumy? To vše se dozvíte na řádcích níže.

Spirulina a názor odborníků

OSN: „Nejlepší jídlo pro budoucnost“

Blendea_WHOSvětová zdravotnická organizace (World Health Organization nebo jen WHO) je agenturou Organizace spojených národů, která vznikla již 7. dubna 1948. Tento den se od té doby označuje jako den zdraví. Zdraví je u WHO na prvním místě a na přední místa mezi potravinami vyzdvihuje WHO také spirulinu.

Dle Světové zdravotnické organizace je spirulina velmi užitečnou potravinou, jídlem či doplňkem stravy, zajímavým z mnoha různých důvodů.

Světová zdravotnická organizace oceňuje spirulinu pro vysoký obsah železa a proteinů.

Upozorňuje také, že se hodí pro každého, včetně dětí, že nenese žádná zdravotní rizika./1/

Od roku 1945 funguje při OSN také specializovaná agentura Organizace pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization, krátce jen FAO), která vydala již celou řadu zpráv o přínosnosti spiruliny. Již při příležitosti konání první Světové konference o jídle (World Food Conference) v roce 1974 byla spirulina označena za „nejlepší jídlo pro budoucnost“ (v originále Best food for the future).

spirulina účinky

Účinky a přínosy spiruliny dle FAO

Ve své studii z roku 2008 zabývající se produkcí a využitím spiruliny popisuje FAO některé její přínosy takto:

  • Klinické studie potvrzují, že spirulina poslouží jako doplňková léčba mnoha chorob. Tablety spiruliny efektivně snižují hladinu krevního tuku a naopak zvyšují hladinu bílých krvinek po radioterapii a chemoterapii (Ruan, Long and Guo, 1988; Ruan, Guo and Shu, 1990).
  • Spirulina zlepšuje funkci imunitního systému. Při testech se také ukázalo, že díky obsahu fytokyaninu může spirulina omezit rozvoj buněk leukémie (Liu et al., 2000).
  • Spirulinu lze využít také jako zdravou potravinu nebo doplněk stravy bohatý na kvalitní proteiny, vitamíny, minerály a celou řadu dalších biologicky aktivních látek (Becker, 1994). Živiny obsažené ve spirulině jsou navíc lidským organismem snadno vstřebatelné.
  • Spirulina je zdrojem vzácné kyseliny GLA, která dle studií může příznivě ovlivnit průběh mnoha degenerativních onemocnění (artritida, srdeční choroby aj.) (Henrikson, 1989).
  • Podle výsledků studie Tokijské univerzity spirulina snižuje hladinu cholesterolu. To potvrzují i vědci z Německa, kteří se zabývali také tím, jak spirulina ovlivňuje hubnutí (Henrikson, 1989).
  • Spirulina je bohatým zdrojem železa, ve skvěle vstřebatelné formě. Díky tomu se příznivě odráží na stavu krevního hemoglobinu, pomáhá s chudokrevností. Snižuje také obsah cukrů v krvi (Anuradha and Vidhya, 2001).

Mezinárodní klinický výzkum spiruliny

Spirulina byla a stále je předmětem mnoha klinických výzkumů týkajících se lidského zdraví (viz přehled níže). Výsledky vědeckých výzkumů a studií potvrzují blahodárné působení této modrozelené řasy.

6 klíčových benefitů, které spirulina dle výzkumů přináší

  • Podporuje a stimuluje činnost imunitního systému.
  • Odráží se na příznivém složení střevní mikroflóry.
  • Posiluje regenerační schopnosti lidského těla.
  • Příznivě působí na nervový systém, omlazuje buňky.
  • Detoxikuje organismus, pomáhá vylučování škodlivin.
  • Působí jako antioxidant, zlepšuje zrak.

Tyto benefity vyplývají ze zmiňovaných studií. Vztahují se na dospělého člověka, který spirulinu užívá po 3 gramech denně.

Blendea_spirulina_vyzkum

Klinický výzkum spiruliny – přehled

  • Působení proti viru HIV, USA 1996
  • Antivirové účinky, Japonsko 1996
  • Působení proti herpes viru, Japonsko 1993
  • Snižování hladiny cholesterolu, Japonsko 1988, 1984, 1990
  • Snižování hladiny cholesterolu, Indie 1983
  • Ochrana a regenerace neurobuněk, USA 2002
  • Ochrana a regenerace neurobuněk, Japonsko 2002
  • Ochrana a regenerace neurobuněk, Brazílie, 1998
  • Působení proti nádorům v dutině ústní, USA 1986, 1988
  • Působení proti nádorům v dutině ústní, Indie 1995
  • Působení proti nádorům na játrech, Japonsko 1982
  • Obnova a stavba kostní dřeně, Čína 1994
  • Posílení imunity, Rusko 1979
  • Posílení imunity, Japonsko 1994
    Posílení imunity, Čína 1991, 1994
  • Posílení imunity, USA 1995, 1996, 1996
  • Léčení otrav ledvin, Japonsko 1988, 1990
  • Vylučování škodlivin z jater, Japonsko 1997
  • Léčba cukrovky, Japonsko 1991
  • Snižování krevního tlaku, Japonsko 1990
  • Podpora střevní mikroflóry, Japonsko 1987
  • Léčba vnějších poranění, Francie 1967
  • Léčba vnějších poranění, Japonsko 1977
  • Protiinfekční účinky (antibiotikum), PuertoRico 1970
  • Protiinfekční účinky (antibiotikum), Indie 1978
  • Zotavování se z podvýživy, Mexiko 1973
  • Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Indie 1991, 1993
  • Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Rumunsko 1984
  • Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Čína 1987, 1994
  • Vstřebávání železa, USA 1986
  • Léčba chudokrevnosti, Japonsko 1982, 1978
  • Řešení nedostatku železa u altetů, Makedonia 1998
  • Řešení nemohoucnosti s GLA, Španělsko 1987
  • Hubnutí, Německo 1986
  • Ochrana před radiací, Čína 1989
  • Snižování radioaktivity, Bělorusko 1993
  • Omezování následků ozáření, Rusko 1994
  • Detoxikace od radioaktivních škodlivin, Bělorusko 1999

Zdroj: /3/

Výživový poradci: „Zelené zlato“

Spirulina údajně tvořila významné místo již v jídelníčku starých Aztéků. Dokonce je považována za stravu aztéckých běžců, kterým měla na dlouhých dodávat vitalitu. Od pradávna je známá také v některých lokalitách v Africe. V rozvojových zemích představuje bohatý a snadno dostupný zdroj proteinů. Na druhé straně je také opěvovaným doplňkem stravy ve vyspělých státech.

Spirulinu si oblíbila například slavná britská výživová poradkyně Vivienne Talsmat, která se podílí na vytváření zdravého jídelníčku mnoha světových celebrit, politiků a dokonce i členů královských rodin.

INTERVIEW s Vivienne o prospěšnosti detoxikace najdete pod odkazem. 

Patří k výživovým poradcům britské královské rodiny, jako expertka se také objevuje na kanálech jako BBC1, Channel 4 nebo Discovery Health, mimo to pravidelně publikuje v odborných časopisech. Spirulinu, spolu s chlorelou, mladým ječmenem a pšenicí, jilmem, macou nebo plody acai mj. využila jako součást svého detoxikačního mixu.

Zelené potraviny - co tvrdí odborníci?Také u nás si již spirulina získala své příznivce, a to i mezi renomovanými výživovými poradci. Ne náhodou ji nazývají „zelené zlato“

Pozitivní názor na spirulinu a další zelené potraviny potvrdil například pro Rádio Impulz vyhlášený výživový odborník Petr Havlíček. Ten také vyzdvihl její prospěšnost pro detoxikaci organismu.

Úspěch spiruliny v Čechách roste

Také Martin Škába, renomovaný výživový specialista, kouč a propagátor zdravého životního stylu na svém webu spirulinu spolu s chlorelou uvádí jako „součást detoxikace a podporu hubnutí“. Připisuje spirulině výrazné detoxikační a také energizující působení. Její účinky se přitom odrážejí přímo na tělesné tkáni. Spirulina dle Martina působí až na nejnižší buněčné úrovni.

Martin Škába zmiňuje také schopnost spiruliny omladit střevní stěnu. Upozorňuje na obsah cenných mikroživin jako je vitamín B12, hořčík, draslík, vápník, zinek, křemík, selen, chrom, jód nebo mangan. Na druhé straně však vysvětluje, že zelené potraviny nejsou spásou pro ty, kteří holdují bílému pečivu, tučnému masu a uzeninám či rafinovaným sladkostem.

„Sami o sobě toho zelené potraviny mnoho nezmůžou, zdravý jídelníček znamená kombinaci zdravé stravy a superpotravin,“ popisuje Škába.

Ano, jedna superpotravina těžko překoná všechny nástrahy nezdravého životního stylu. Na druhé straně může být skvělou součástí výživného jídelníčku nebo pomocníkem na cestě za zdravím. Spirulina navíc dopomůže i vaší kráse.

DÁLE ČTĚTE: Spirulina pro zdravou, krásnou a hebkou pleť. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Maracuja – exotické ovoce pro podporu imunity, snížení zánětů s výbornými nutričními hodnotami

    16.09.2020

    Maracuja je slaďoučké exotické ovoce, které lze v sezoně koupit i u nás. Článek popíše všechny prospěšné benefity plodů marakuje na vaše zdraví. Čtěte dál, abyste zjistili, v čem přesně je maracuja pro tělo prospěšná a jaké má výživové hodnoty.

    Číst celý článek

    Eleuterokok ostnitý (Sibiřský ženšen) – pozitivní účinky na imunitu, výkon a kondici potvrzené vědci

    19.08.2020

    Eleuterok je velice zajímavá, “jedovatě” vypadající rostlina, která má ale znamenité účinky na imunitu kondici a výkon. Článek přečtete za 6 minut. Naučí vás Sibiřský ženšen správně užívat a upozorní na případná negativa. V článku budu používat oficiální název Eleuterokok ostnitý. Sibiřský ženšen je pouze přezdívka a lidové označení.

    Číst celý článek

    5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

    05.08.2020

    Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 5 […]

    Číst celý článek

    Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

    05.08.2020

    Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

    Číst celý článek

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek

    Všechny produkty Blendea mají Clean Label. Jaká je výhoda pro vás, naše zákazníky?

    23.07.2020

    Clean Label je označení pro “čistou, srozumitelnou a upřímnou” etiketu jakýchkoliv výrobků. Nejde ale o prázdnou etiketu, která zákazníkovi nic neřekne a najdete na ní maximálně hezký obrázek či líbivý dizajn. Právě naopak. Co přesně je Clean Label a v čem vám jako zákazníkovi pomůže?

    Číst celý článek

    Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

    22.07.2020

    Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

    Číst celý článek

    Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

    08.07.2020

    Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

    Číst celý článek

    Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

    10.06.2020

    Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]