Spirulina – co si o ní myslí odborníci?

Spirulina - výzkum, studie

O spirulině se toho v současnosti dá dočíst skutečně velmi mnoho. Informací, více či méně relevantních a podložených, je nespočet. Jako superpotravina nebo doplněk stravy je spirulina opěvována snad ze všech stran a v řadě rozličných směrů.

Na různých serverech jsou spirulině přisuzovány téměř zázračné účinky, bývá spojována nejenom se zdravím, ale také detoxikací, hubnutím či krásou. Výrobci a prodejci potravinových doplňků s obsahem spiruliny se předhánějí v tom, kdo ten svůj vychválí nejvíc.

Co je na tomto modrozeleném organismu vlastně tak výjimečného? Je opravdu tak zázračný nebo je to jen další z reklamních triků? Jak je to vlastně s reálnou prospěšností spiruliny? Jak může být spirulina užitečná? Co si o spirulině myslí významné světové instituce a co o ní říkají výživoví specialisté? Jaké jsou účinky spiruliny potvrzené odborníky? A co klinické studie, vědecké výzkumy? To vše se dozvíte na řádcích níže.

 

Spirulina a názor odborníků

OSN: „Nejlepší jídlo pro budoucnost“

Blendea_WHOSvětová zdravotnická organizace (World Health Organization nebo jen WHO) je agenturou Organizace spojených národů, která vznikla již 7. dubna 1948. Tento den se od té doby označuje jako den zdraví. Zdraví je u WHO na prvním místě a na přední místa mezi potravinami vyzdvihuje WHO také spirulinu.

Dle Světové zdravotnické organizace je spirulina velmi užitečnou potravinou, jídlem či doplňkem stravy, zajímavým z mnoha různých důvodů.

Světová zdravotnická organizace oceňuje spirulinu pro vysoký obsah železa a proteinů.

Upozorňuje také, že se hodí pro každého, včetně dětí, že nenese žádná zdravotní rizika./1/

Od roku 1945 funguje při OSN také specializovaná agentura Organizace pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization, krátce jen FAO), která vydala již celou řadu zpráv o přínosnosti spiruliny. Již při příležitosti konání první Světové konference o jídle (World Food Conference) v roce 1974 byla spirulina označena za „nejlepší jídlo pro budoucnost“ (v originále Best food for the future).

Účinky a přínosy spiruliny dle FAO

Ve své studii z roku 2008 zabývající se produkcí a využitím spiruliny popisuje FAO některé její přínosy takto:

Mezinárodní klinický výzkum spiruliny

Spirulina byla a stále je předmětem mnoha klinických výzkumů týkajících se lidského zdraví (viz přehled níže). Výsledky vědeckých výzkumů a studií potvrzují blahodárné působení této modrozelené řasy.

6 klíčových benefitů, které spirulina dle výzkumů přináší

Tyto benefity vyplývají ze zmiňovaných studií. Vztahují se na dospělého člověka, který spirulinu užívá po 3 gramech denně.

Blendea_spirulina_vyzkum

 

Klinický výzkum spiruliny – přehled

Zdroj: /3/

Výživový poradci: „Zelené zlato“

Spirulina údajně tvořila významné místo již v jídelníčku starých Aztéků. Dokonce je považována za stravu aztéckých běžců, kterým měla na dlouhých dodávat vitalitu. Od pradávna je známá také v některých lokalitách v Africe. V rozvojových zemích představuje bohatý a snadno dostupný zdroj proteinů. Na druhé straně je také opěvovaným doplňkem stravy ve vyspělých státech.

Spirulinu si oblíbila například slavná britská výživová poradkyně Vivienne Talsmat, která se podílí na vytváření zdravého jídelníčku mnoha světových celebrit, politiků a dokonce i členů královských rodin.

INTERVIEW s Vivienne o prospěšnosti detoxikace najdete pod odkazem. 

Patří k výživovým poradcům britské královské rodiny, jako expertka se také objevuje na kanálech jako BBC1, Channel 4 nebo Discovery Health, mimo to pravidelně publikuje v odborných časopisech. Spirulinu, spolu s chlorelou, mladým ječmenem a pšenicí, jilmem, macou nebo plody acai mj. využila jako součást svého detoxikačního mixu.

Zelené potraviny - co tvrdí odborníci?Také u nás si již spirulina získala své příznivce, a to i mezi renomovanými výživovými poradci. Ne náhodou ji nazývají „zelené zlato“

Pozitivní názor na spirulinu a další zelené potraviny potvrdil například pro Rádio Impulz vyhlášený výživový odborník Petr Havlíček. Ten také vyzdvihl její prospěšnost pro detoxikaci organismu.

 

Úspěch spiruliny v Čechách roste

Také Martin Škába, renomovaný výživový specialista, kouč a propagátor zdravého životního stylu na svém webu spirulinu spolu s chlorelou uvádí jako „součást detoxikace a podporu hubnutí“. Připisuje spirulině výrazné detoxikační a také energizující působení. Její účinky se přitom odrážejí přímo na tělesné tkáni. Spirulina dle Martina působí až na nejnižší buněčné úrovni.

Martin Škába zmiňuje také schopnost spiruliny omladit střevní stěnu. Upozorňuje na obsah cenných mikroživin jako je vitamín B12, hořčík, draslík, vápník, zinek, křemík, selen, chrom, jód nebo mangan. Na druhé straně však vysvětluje, že zelené potraviny nejsou spásou pro ty, kteří holdují bílému pečivu, tučnému masu a uzeninám či rafinovaným sladkostem.

„Sami o sobě toho zelené potraviny mnoho nezmůžou, zdravý jídelníček znamená kombinaci zdravé stravy a superpotravin,“ popisuje Škába.

Ano, jedna superpotravina těžko překoná všechny nástrahy nezdravého životního stylu. Na druhé straně může být skvělou součástí výživného jídelníčku nebo pomocníkem na cestě za zdravím. Spirulina navíc dopomůže i vaší kráse.

DÁLE ČTĚTE: Spirulina pro zdravou, krásnou a hebkou pleť. 

Spirulina – co si o ní myslí odborníci?
5 (100%) 1 hlas[ů]

Přidejte komentář

XHTML: Můžete použít tyto značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>