Spirulina – co si o ní myslí odborníci?

O spirulině se toho v současnosti dá dočíst skutečně velmi mnoho. Informací, více či méně relevantních a podložených, je nespočet. Jako superpotravina nebo doplněk stravy je spirulina opěvována snad ze všech stran a v řadě rozličných směrů.Na různých serverech jsou spirulině přisuzovány téměř zázračné účinky, bývá spojována nejenom se zdravím, ale také detoxikací, hubnutím či krásou. Výrobci a prodejci potravinových doplňků s obsahem spiruliny se předhánějí v tom, kdo ten svůj vychválí nejvíc.Co je na tomto modrozeleném organismu vlastně tak výjimečného? Je opravdu tak zázračný nebo je to jen další z reklamních triků? Jak je to vlastně s reálnou prospěšností spiruliny? Jak může být spirulina užitečná? Co si o spirulině myslí významné světové instituce a co o ní říkají výživoví specialisté? Jaké jsou účinky spiruliny potvrzené odborníky? A co klinické studie, vědecké výzkumy? To vše se dozvíte na řádcích níže.

O spirulině se toho v současnosti dá dočíst skutečně velmi mnoho. Informací, více či méně relevantních a podložených, je nespočet. Jako superpotravina nebo doplněk stravy je spirulina opěvována snad ze všech stran a v řadě rozličných směrů.

Na různých serverech jsou spirulině přisuzovány téměř zázračné účinky, bývá spojována nejenom se zdravím, ale také detoxikací, hubnutím či krásou. Výrobci a prodejci potravinových doplňků s obsahem spiruliny se předhánějí v tom, kdo ten svůj vychválí nejvíc.

Co je na tomto modrozeleném organismu vlastně tak výjimečného? Je opravdu tak zázračný nebo je to jen další z reklamních triků? Jak je to vlastně s reálnou prospěšností spiruliny? Jak může být spirulina užitečná? Co si o spirulině myslí významné světové instituce a co o ní říkají výživoví specialisté? Jaké jsou účinky spiruliny potvrzené odborníky? A co klinické studie, vědecké výzkumy? To vše se dozvíte na řádcích níže.

 

Spirulina a názor odborníků

OSN: „Nejlepší jídlo pro budoucnost“

Blendea_WHOSvětová zdravotnická organizace (World Health Organization nebo jen WHO) je agenturou Organizace spojených národů, která vznikla již 7. dubna 1948. Tento den se od té doby označuje jako den zdraví. Zdraví je u WHO na prvním místě a na přední místa mezi potravinami vyzdvihuje WHO také spirulinu.

Dle Světové zdravotnické organizace je spirulina velmi užitečnou potravinou, jídlem či doplňkem stravy, zajímavým z mnoha různých důvodů.

Světová zdravotnická organizace oceňuje spirulinu pro vysoký obsah železa a proteinů.

Upozorňuje také, že se hodí pro každého, včetně dětí, že nenese žádná zdravotní rizika./1/

Od roku 1945 funguje při OSN také specializovaná agentura Organizace pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization, krátce jen FAO), která vydala již celou řadu zpráv o přínosnosti spiruliny. Již při příležitosti konání první Světové konference o jídle (World Food Conference) v roce 1974 byla spirulina označena za „nejlepší jídlo pro budoucnost“ (v originále Best food for the future).

spirulina účinky

 

Účinky a přínosy spiruliny dle FAO

Ve své studii z roku 2008 zabývající se produkcí a využitím spiruliny popisuje FAO některé její přínosy takto:

  • Klinické studie potvrzují, že spirulina poslouží jako doplňková léčba mnoha chorob. Tablety spiruliny efektivně snižují hladinu krevního tuku a naopak zvyšují hladinu bílých krvinek po radioterapii a chemoterapii (Ruan, Long and Guo, 1988; Ruan, Guo and Shu, 1990).
  • Spirulina zlepšuje funkci imunitního systému. Při testech se také ukázalo, že díky obsahu fytokyaninu může spirulina omezit rozvoj buněk leukémie (Liu et al., 2000).
  • Spirulinu lze využít také jako zdravou potravinu nebo doplněk stravy bohatý na kvalitní proteiny, vitamíny, minerály a celou řadu dalších biologicky aktivních látek (Becker, 1994). Živiny obsažené ve spirulině jsou navíc lidským organismem snadno vstřebatelné.
  • Spirulina je zdrojem vzácné kyseliny GLA, která dle studií může příznivě ovlivnit průběh mnoha degenerativních onemocnění (artritida, srdeční choroby aj.) (Henrikson, 1989).
  • Podle výsledků studie Tokijské univerzity spirulina snižuje hladinu cholesterolu. To potvrzují i vědci z Německa, kteří se zabývali také tím, jak spirulina ovlivňuje hubnutí (Henrikson, 1989).
  • Spirulina je bohatým zdrojem železa, ve skvěle vstřebatelné formě. Díky tomu se příznivě odráží na stavu krevního hemoglobinu, pomáhá s chudokrevností. Snižuje také obsah cukrů v krvi (Anuradha and Vidhya, 2001).

Mezinárodní klinický výzkum spiruliny

Spirulina byla a stále je předmětem mnoha klinických výzkumů týkajících se lidského zdraví (viz přehled níže). Výsledky vědeckých výzkumů a studií potvrzují blahodárné působení této modrozelené řasy.

6 klíčových benefitů, které spirulina dle výzkumů přináší

  • Podporuje a stimuluje činnost imunitního systému.
  • Odráží se na příznivém složení střevní mikroflóry.
  • Posiluje regenerační schopnosti lidského těla.
  • Příznivě působí na nervový systém, omlazuje buňky.
  • Detoxikuje organismus, pomáhá vylučování škodlivin.
  • Působí jako antioxidant, zlepšuje zrak.

Tyto benefity vyplývají ze zmiňovaných studií. Vztahují se na dospělého člověka, který spirulinu užívá po 3 gramech denně.

Blendea_spirulina_vyzkum

 

Klinický výzkum spiruliny – přehled

  • Působení proti viru HIV, USA 1996
  • Antivirové účinky, Japonsko 1996
  • Působení proti herpes viru, Japonsko 1993
  • Snižování hladiny cholesterolu, Japonsko 1988, 1984, 1990
  • Snižování hladiny cholesterolu, Indie 1983
  • Ochrana a regenerace neurobuněk, USA 2002
  • Ochrana a regenerace neurobuněk, Japonsko 2002
  • Ochrana a regenerace neurobuněk, Brazílie, 1998
  • Působení proti nádorům v dutině ústní, USA 1986, 1988
  • Působení proti nádorům v dutině ústní, Indie 1995
  • Působení proti nádorům na játrech, Japonsko 1982
  • Obnova a stavba kostní dřeně, Čína 1994
  • Posílení imunity, Rusko 1979
  • Posílení imunity, Japonsko 1994
    Posílení imunity, Čína 1991, 1994
  • Posílení imunity, USA 1995, 1996, 1996
  • Léčení otrav ledvin, Japonsko 1988, 1990
  • Vylučování škodlivin z jater, Japonsko 1997
  • Léčba cukrovky, Japonsko 1991
  • Snižování krevního tlaku, Japonsko 1990
  • Podpora střevní mikroflóry, Japonsko 1987
  • Léčba vnějších poranění, Francie 1967
  • Léčba vnějších poranění, Japonsko 1977
  • Protiinfekční účinky (antibiotikum), PuertoRico 1970
  • Protiinfekční účinky (antibiotikum), Indie 1978
  • Zotavování se z podvýživy, Mexiko 1973
  • Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Indie 1991, 1993
  • Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Rumunsko 1984
  • Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Čína 1987, 1994
  • Vstřebávání železa, USA 1986
  • Léčba chudokrevnosti, Japonsko 1982, 1978
  • Řešení nedostatku železa u altetů, Makedonia 1998
  • Řešení nemohoucnosti s GLA, Španělsko 1987
  • Hubnutí, Německo 1986
  • Ochrana před radiací, Čína 1989
  • Snižování radioaktivity, Bělorusko 1993
  • Omezování následků ozáření, Rusko 1994
  • Detoxikace od radioaktivních škodlivin, Bělorusko 1999

Zdroj: /3/

Výživový poradci: „Zelené zlato“

Spirulina údajně tvořila významné místo již v jídelníčku starých Aztéků. Dokonce je považována za stravu aztéckých běžců, kterým měla na dlouhých dodávat vitalitu. Od pradávna je známá také v některých lokalitách v Africe. V rozvojových zemích představuje bohatý a snadno dostupný zdroj proteinů. Na druhé straně je také opěvovaným doplňkem stravy ve vyspělých státech.

Spirulinu si oblíbila například slavná britská výživová poradkyně Vivienne Talsmat, která se podílí na vytváření zdravého jídelníčku mnoha světových celebrit, politiků a dokonce i členů královských rodin.

INTERVIEW s Vivienne o prospěšnosti detoxikace najdete pod odkazem. 

Patří k výživovým poradcům britské královské rodiny, jako expertka se také objevuje na kanálech jako BBC1, Channel 4 nebo Discovery Health, mimo to pravidelně publikuje v odborných časopisech. Spirulinu, spolu s chlorelou, mladým ječmenem a pšenicí, jilmem, macou nebo plody acai mj. využila jako součást svého detoxikačního mixu.

Zelené potraviny - co tvrdí odborníci?Také u nás si již spirulina získala své příznivce, a to i mezi renomovanými výživovými poradci. Ne náhodou ji nazývají „zelené zlato“

Pozitivní názor na spirulinu a další zelené potraviny potvrdil například pro Rádio Impulz vyhlášený výživový odborník Petr Havlíček. Ten také vyzdvihl její prospěšnost pro detoxikaci organismu.

 

Úspěch spiruliny v Čechách roste

Také Martin Škába, renomovaný výživový specialista, kouč a propagátor zdravého životního stylu na svém webu spirulinu spolu s chlorelou uvádí jako „součást detoxikace a podporu hubnutí“. Připisuje spirulině výrazné detoxikační a také energizující působení. Její účinky se přitom odrážejí přímo na tělesné tkáni. Spirulina dle Martina působí až na nejnižší buněčné úrovni.

Martin Škába zmiňuje také schopnost spiruliny omladit střevní stěnu. Upozorňuje na obsah cenných mikroživin jako je vitamín B12, hořčík, draslík, vápník, zinek, křemík, selen, chrom, jód nebo mangan. Na druhé straně však vysvětluje, že zelené potraviny nejsou spásou pro ty, kteří holdují bílému pečivu, tučnému masu a uzeninám či rafinovaným sladkostem.

„Sami o sobě toho zelené potraviny mnoho nezmůžou, zdravý jídelníček znamená kombinaci zdravé stravy a superpotravin,“ popisuje Škába.

Ano, jedna superpotravina těžko překoná všechny nástrahy nezdravého životního stylu. Na druhé straně může být skvělou součástí výživného jídelníčku nebo pomocníkem na cestě za zdravím. Spirulina navíc dopomůže i vaší kráse.

DÁLE ČTĚTE: Spirulina pro zdravou, krásnou a hebkou pleť. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Houba reishi má příznivý vliv na střevní bakterie u myší, potvrzují vědci

    11.07.2019

    Kdo houbu denně sní, k tomu lékař nechodí. Vědci tvrdí, že účinné látky asijské houby mohou bakterie ve vašem břichu změnit k lepšímu. Změnou střevních bakterií houba reishi (Ganoderma lucidum) brání a zamezuje symptomům obezity u myší – včetně zvyšování tělesné hmotnosti a inzulínové rezistence.

    Číst celej článek

    Detoxikace plic vám prodlouží život. Jak plíce vyčistit a už nikdy nesáhnout po cigaretě?

    04.07.2019

    Konečně jste udělali ten velký krok správným směrem – rozhodli jste se přestat kouřit a zahodili jste svou poslední cigaretu. Tím to však ještě nekončí a k vítězství v podobě zdravého těla a čistých plic je ještě daleko. Poradíme vám, jak plíce zanesené od kouření vyčistit a co všechno vás ještě může čekat v cestě za zdravými plícemi.

    Číst celej článek

    Pomozte Vláďovi a jeho rodině. Každá koruna se počítá

    25.06.2019

    Dvaačtyřicetiletý Vladimír Mikuláš je hrdý tatínek 4 letých dvojčat Samuela a Gabriela a manžel úžasné Denisy. Když před 2 roky s Denisou plánovali svatbu, diagnostikovali mu zákeřnou nevyléčitelnou nemoc amyotrofickou laterální sklerózu (ALS) neboli Lou Gehrigovu nemoc.

    Číst celej článek

    10 mýtů o “zdravé” snídani aneb proč jsou instagramové snídaně blbost

    25.06.2019

    Ráno při snídani zapnete Instagram, chleba se sýrem v druhé ruce, slintáte nad nádhernými snídaněmi ostatních. Macaté toasty natřískané slaninkou a majonézou, nutella vyvěrající z croissaintu, mrakodrap máslem pořádně promaštěných tlustých palačinek s řádně naloženou vrstvou karamelu a marmelády, pudinkové koblížky. K tomu jahodové latte a muffin ze Starbucks jako sladká tečka.

    Číst celej článek

    Spirulinou zvýšíte sportovní výkon a spalování tuků, potvrzuje studie

    20.06.2019

    Spirulina je modrozelená sinice, která je bohatým zdrojem aminokyselin, minerálů, vitamínu C a vitamínu E. Spirulina má také antioxidační vlastnosti a bylo prokázáno, že chrání před oxidačním poškozením při cvičení. Nedávný výzkum potvrdil, že suplementace spiruliny zvyšuje výkon a oxidaci (neboli spalování) tuků. Únavový bod oddaluje o celých 24 %, oxidaci tuků zvyšuje o 10,9 […]

    Číst celej článek

    MSM uleví pacientům s osteoartrózou, potvrzují vědci

    18.06.2019

    Vědci potvrdili protizánětlivé účinky MSM (methylsulfonylmethan). Jess Halliday uvedla, že nová studie naznačuje, že MSM významně snižuje bolest u pacientů trpících osteoartrózou.

    Číst celej článek

    Kosmetika není vždy šetrná a bezpečná pro všechny typy pleti. Jaké mohou být negativní vlivy?

    11.06.2019

    Kosmetika pro nás v mnohých případech znamená péči, pomoc, zkrášlení, změnu k lepšímu, dokonce i zvýšení sebevědomí. Jsou ale případy, kdy nám mohou kosmetické složky nemálo zavařit. Podívejte se s námi na případy, kdy vám může kosmetika uškodit a jaké jsou její negativní vlivy a dopady na naši po kráse a zdraví toužící pleť.

    Číst celej článek

    6 vlivů kradoucích vlasům pevnost, lesk, objem a krásu. Jak je porazit?

    04.06.2019

    S našimi vlasy bychom neměli bojovat. Měly by být naší ozdobou, naší korunou. Ne vždy se nám ale podaří odejít z domu s dokonalou hřívou. Někdy nás vlastně problémy s vlasy mohou pěkně potrápit – ať už jde o vypadávání, lupy anebo zkrátka zničené pramínky a roztřepené konečky. Poradím vám, jak docílit zdravých a krásných vlasů i bez kadeřníka.

    Číst celej článek

    5 běžných, každodenních vlivů, které škodí pleti a dělají ji starší

    30.05.2019

    RYCHLÝ RECEPT NA ROZŇASJUÍCÍ MASKU s Blendeou, medem a jogurtem:

    Číst celej článek

    Syndrom vyhoření a 10 rozumných tipů, jak mu předcházet ‍

    16.05.2019

    Syndrom vyhoření je stav emocionálního vyčerpání, který je často spojený se ztrátou zájmu o profesní a pracovní povinnosti či postup, nebo dokonce o zaujetí v osobním životě člověka.  Často vede právě k poklesu efektivity práce či ke deprimujícím stavům. Syndromem vyhoření trpí až 20 % Čechů. Jaké jsou příznaky, projevy a jak syndromu vyhoření zabránit? Syndrom vyhoření […]

    Číst celej článek