Spirulina nebo chlorela? Kdo je vítěz?

Za posledních pár let se i na českém trhu objevila celá řada nových potravin, které slibují nevídané zdravotní účinky. K těm nejzajímavějším potravinám se jistě řadí chlorella a spirulina, zelené potraviny nabízející nutričně bohatý obsah a mnoho prospěšných vlastností.

Přestože se často označují jako řasy, o řasy nejde, alespoň v případě spiruliny. Společného však mají více než dost. Oba zelené mikroorganismy se díky svému složení označují jako superpotraviny, jde o nejvýživnější potraviny vůbec. Obsahují vysoký podíl proteinů, chlorofylu, antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Jsou si podobné i svými účinky.

Za posledních pár let se i na českém trhu objevila celá řada nových potravin, které slibují nevídané zdravotní účinky. K těm nejzajímavějším potravinám se jistě řadí chlorella a spirulina, zelené potraviny nabízející nutričně bohatý obsah a mnoho prospěšných vlastností.

Přestože se často označují jako řasy, o řasy nejde, alespoň v případě spiruliny. Společného však mají více než dost. Oba zelené mikroorganismy se díky svému složení označují jako superpotraviny, jde o nejvýživnější potraviny vůbec. Obsahují vysoký podíl proteinů, chlorofylu, antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Jsou si podobné i svými účinky.

V našich podmínkách a českém jídelníčku si spirulina a chlorella teprve hledají své místo. Není tedy divu, že často narazíme na otázku, zda sáhnout po té nebo oné superpotravině. Spirulina nebo chlorella? Kdo je vítěz? Odpověď není tak jednoduchá. Můžeme však slíbit, že ji najdete na řádcích níže.

Spirulina vs. chlorella pod lupou

Obě jsou malé a zelené, podíváme-li se však zblízka, zjistíme, že stejné nejsou.

Spirulina má typický spirálovitý tvar, podle kterého také dostala svůj název. Jde o fotosyntetizující kyanobakterii, resp. jednoduchou vláknitou sinici řádu Ascillatoriales (česky drkalka).

Název chlorella pochází sice ze slov „zelený“ (chloros) a „malý“ (ella), ale obraz chlorelly nedává přesný. Buňka chlorelly je totiž nápadně kulovitá, může být až stokrát menší než spirála spiruliny.

Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Vyskytuje se v množství druhů a podruhů, mezi ty nejvýznamnější patří: Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana) nebo Chlorella kessleri.

spirulina účinky

Není zelená jako zelená

Spirulina i chlorella fungují jako zdroj životadárné energie, proměňují a zprostředkovávají sluneční energii i lidskému organismu.

Obě potřebují pro život sluneční záření, protože získávají energii prostřednictvím fotosyntézy. Fotosyntéza probíhá uvnitř zelených organismů za účasti fotosyntetických pigmentů (barviv), nejvýznamnějším je jistě chlorofyl.

Chlorella, sytě až temně zelená řasa, se může pochlubit tím, že je jedním z nejvýznamnějších přírodních zdrojů chlorofylu vůbec. Dle American Cancer Society obsahuje od 3 do 5 % chlorofylu, dle některých zdrojů dokonce obsahuje až 7 % chlorofylu/Bewicke/. Podílem chlorofylu ve svém obsahu chlorella zdaleka předčí jiné řasy, ale i listovou zeleninu s obsahem chlorofylu do 1 %.

Zatímco u chlorelly dominuje, již dle názvu, samotný chlorofyl, spirulina má ve svém složení oproti chlorelle chlorofylu asi 10x méně. Pyšní se však obsahem dalších barviv, zejména vzácného fykocyaninu (také xantofylu, betakarotenu aj.). I proto je barva spiruliny modro-zelená.

Zelená, chlorofyl

Není voda jako voda

Spirulina i chlorella osídlují vodní prostředí planety Země, dokonce již miliardy let. Pohromadě je však nenajdeme. Ačkoliv chlorella zpravidla roste ve společnosti jiných organismů, spirulina mezi nimi není. Spirulině se totiž přirozeně daří ve vysoce alkalických vodách, kde najdeme jen velmi málo jiných organismů. Zpracování spiruliny je proto méně náročné, protože se nemusí složitě filtrovat a oddělovat od jiných vodních kultur.

Z hlediska zpracování má spirulina oproti chlorelle ještě jednu podstatnou výhodu – je lidským organismem přímo vstřebatelná. Buněčná membrána chlorelly je tvořena celulózou. Ta se v lidském zažívacím traktu nerozkládá a celá buňka chlorelly tak v lidském těle nedokáže předat své nutričně cenné látky. Zpracování chlorelly proto sestává také z narušení buněčné stěny (dezintegrace) tak, aby byla chlorella v lidském těle kompletně využitelná.

Pokud jde o trávení, i po dezintegraci chlorelly platí, že spirulina se v lidském zažívacím traktu vstřebává snáze, je lépe stravitelná. Chlorella a další řasy jsou pro trávicí systém problematičtější. S chlorellou se proto doporučuje začínat postupně, dávkování by mělo být pozvolné tak, aby si tělo na chlorellu zvyklo.

Spirulina vs. chlorella 

Spirulina a její jedinečné vlastnosti

  • spirálovitě vláknitá sinice
  • obsah chlorofylu, fykocyaninu, betakarotenu
  • obsah kyseliny GLA
  • žije ve vysoce alkalické vodě, zpravidla jako jedna z mála forem života
  • lépe a okamžitě vstřebatelná v lidském těle (bez nutnosti dezintegrace)

TIP: Spirulinu ve 100 % čistotě a BIO kvalitě nabízíme pod značkou Blendea ve formě kapslí.

Klikněte na tlačítko, objednejte a do 2 dnů je máte doma.

Chlorella a její jedinečné vlastnosti

  • jednobuněčná řasa kulovitého tvaru
  • velmi vysoký obsah chlorofylu
  • žije ve společnosti jiných mikroorganismů

Superpotraviny jsou obě…

Jak spirulina, tak chlorella se právem řadí mezi tzv. superpotraviny (superfood). Je to kvůli jejich složení. Neobsahují pouze jeden z mikro či makronutrientů, ale celý komplex nutričně hodnotných prvků. Oba zelené mikroorganismy nabízejí vysoký podíl proteinů, ale také zmiňovaný chlorofyl a jiné antioxidanty. Jsou zdrojem cenných aminokyselin, některých vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek. Ve složení spiruliny najdeme i vzácnou protizánětlivou kyselinu GLA.

Spirulina i chlorella jsou k dispozici v podobě sušeného prášku, může jít také o tablety, méně často o tekutý extrakt. Obě se kombinují s vodou nebo ovocnými šťávami, dokonce nacházejí i kulinářské využití.

Kuchyně, zelené potraviny

Recept pro vás – Pomerančové smoothie s chlorellou a vůní skořice

Pomeranč je i u nás jedním z nejoblíbenějších citrusů a také exotických plodů vůbec. Pomerančová šťáva je nejenom velmi chutná a osvěžující, ale také bohatá na vitamín C a antioxidanty. To platí i pro citronovou šťávu, která ve smoothie pomáhá tlumit „zelenou“ chuť chlorelly. Chlorella pomerančovou šťávu doplní o životadárnou energii a dodá ji energizující vlastnosti. Povzbuzení, ale také příjemnou chuť s orientálním nádechem smoothie propůjčuje hřejivá skořice.

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly v prášku
  • půlka citronu
  • 2 pomeranče
  • špetka skořice

Příprava:

Citron a pomeranče oloupeme, vložíme do mixéru a důkladně promícháme i se skořicí a chlorellou.

Smoothie chutná nejlépe chlazené.

Místo chlorelly můžete využít i sušený prášek spiruliny.

Smoothie, pomerančová šťáva

Spirulina vs. chlorella. Jak je to s účinky?

Chlorella: 5 klíčových, vědecky ověřených účinků

  • Detoxikuje organismus, brání ukládání těžkých kovů ve tkáních a orgánech, podporuje vylučování škodlivin.
  • Povzbuzuje činnost imunitního systému.
  • Podporuje hubnutí, snižuje množství tělesného tuku.
  • Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krevního cukru.
  • Funguje jako antioxidant, snižuje oxidativní stres způsobený mj. škodlivinami z ovzduší, nadměrným slunečním zářením, nezdravým stravováním a vůbec nezdravým životním stylem, také psychickým vypětím aj.

Spirulina: 6 klíčových, výzkumy potvrzených účinků

  • Podporuje a stimuluje činnost imunitního systému.
  • Odráží se na příznivém složení střevní mikroflóry.
  • Posiluje regenerační schopnosti lidského těla.
  • Příznivě působí na nervový systém, omlazuje buňky.
  • Detoxikuje organismus, pomáhá vylučování škodlivin.
  • Působí jako antioxidant, zlepšuje zrak.

Synergie

Spirulina a chlorella mají obdobné složení, a tím i účinky. Vynikají především svými detoxikačními vlastnostmi. Jejich působení se může částečně překrývat, ale více k pravdě má tvrzení, že se svými účinky výhodně doplňují a synergicky posilují. Pokud tedy vybíráte mezi spirulinou a chlorellou, lepší je sáhnout po obou současně.

Kdo je vítěz? Spirulina či chlorella? Každá má svá specifika a výhody, přesto vítězem není ani jedna, resp. po podrobném pátrání po informacích o každé z nich, si troufáme tvrdit, že vítězem jsou obě.

Jak je to u vás? Vyhrává spirulina nebo chlorella? Po které ze zelených potravin saháte nejraději?

Přehled použitých zdrojů

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Kelp (Ascophyllum nodosum), štítná žláza, správný vývoj dítěte a další vědecky potvrzené zdravotní účinky

31.01.2023

Kelp je výživná mořská řasa s výrazným vlivem na funkce a kondici štítné žlázy. Má vysoký obsah jódu, který štítná žláza rovněž potřebuje pro správné fungování. Kelp pro vás nově vyrábíme v kapslích Blendea pro každodenní užívání. V článku proto vysvětlím zdravotní účinky kelpu a odkážu na odborné a vědecké zdroje, které tyto účinky potvrzují.

Číst celý článek

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) jako „nejlepší přítel žen“: Vědecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví (menstruační komfort a menopauza)

25.01.2023

Kontryhel obecný extrahujeme a zpracováváme jako tradiční léčivou bylinu do olejových kapek s MCT olejem pod značkou Blendea. Ač je kontryhel prospěšný i pro zdraví muže, v článku představím hlavně vedecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví. Významná je pomoc s bolestivou menstruací, nadměrným krvácením a podpora menopauzálního komfortu. Pokud si kapky objednáte, do 2 […]

Číst celý článek

Holistický detox: Zdravý a účinný postup očisty

06.01.2023

Holistický přístup k životu je čím dál oblíbenější. Stále více a více lidí si uvědomuje, že síla přírody je daleko mocnější než všechny možné léky a praktiky, které nám nabízí klasické zdravotnictví. Možná je právě tato cesta tou vhodnou variantou, jak začít znovu a provést tolik potřebný detox těla i mysli. Očistit se od škodlivých […]

Číst celý článek

Ženšen pravý (Panax ginseng, Všehoj ženšenový): Vědecky podložené pozitivní účinky, vedlejší účinky a dávkování

16.11.2022

Ženšen pravý je vytrvalá rostlina s původem v Asii. Roste i v Rusku a Americe. Za nejučinnější se považuje ženšen s původem v Koreji. Pro lidské zdraví je důležitý ženšenový kořen, který obsahuje cenné ginsenosidy. Prohledal jsem odborné zdroje, abych vám představil všechny vědecky potvrzené zdravotní účinky pravého ženšenu. Kapsle se sušeným kořenem ženšenu vyrábíme […]

Číst celý článek

Nootropika podpoří paměť, soustředění a funkce mozku. Které chytré drogy jsou nejsilnější?

27.10.2022

Nootropika neboli chytré drogy (anglicky smart drugs) jsou psychoaktivní látky příznivě ovlivňující funkce mozku, myšlení, paměť, bdělost, soustředění i motivaci a úroveň stresu. Zpomalují stárnutí mozku a zmírňují neurodegenerativní procesy, kvůli kterým ubývá mozkových buněk (neuronů). Určitě se nelekejte označení chytré drogy. Ty přírodní jsou legální a můžete je bez omezení normálně nakupovat a užívat. […]

Číst celý článek

Jak snížit cholesterol dlouhodobě i rychle? Co jíst a jak změnit životosprávu?

25.10.2022

Jak snížit cholesterol, když jej ve zdravé míře potřebujeme všichni? Již nepatrně zvýšená hladina začne pomalu ucpávat cévy. Jelikož se zvýšený cholesterol prakticky nijak citelně neprojevuje, vysoká hladina zvyšuje riziko infarktů a mrtvic. „Tradiční“ český jídelníček obsahuje velmi tučné a nevhodně upravené potraviny, které cholesterol zvyšují. Je chudý na zdravé rostlinné tuky, které hladinu dovedou […]

Číst celý článek

Jak mi funkční houby doslova změnily život (zkušenost mladé maminky Niky)

11.10.2022

Před pár lety jsem byla na nějakém mém pomyslném životním dně, kde se mi nedařilo a vše se mi hroutilo. Hodinu před státnicemi se se mnou po šesti letech rozešel přes sms bývalý přítel. Nejen že proběhl rozchod, ale ke státnicím jsem v tom stavu nedošla, a tak jsem se “nemohla” a hlavně nechtěla vracet […]

Číst celý článek

Třezalka tečkovaná – ta ti zvedne náladu ? (přírodní antidepresivum, rychlejší hojení ran, tlumení příznaků menopauzy)

27.09.2022

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je tradiční bylinka s původem v Evropě. Mezi Čechy je velmi oblíbená díky prospěšným zdravotním účinkům. Nejčastěji se konzumuje sušená ve formě třezalkového čaje. Za nejvýznamnější účinek lze považovat pomoc s depresemi a zhoršeným duševním stavem. Pro některé lidi ale není vhodná a nedoporučuje se kombinovat ji s některými léky. V […]

Číst celý článek

4 novinky v prodeji: Bylinné olejové kapky Blendea s MCT olejem. Jak je vyrábíme a jaké mají účinky?

12.09.2022

Neúnavně vyvíjíme nové produkty a na e-shop právě přidáváme 4 nové druhy bylinných kapek s MCT olejem. V článku vám chci představit olejové kapky, účinky jednotlivých extraktů a zároveň účinky kokosového MCT oleje. Všechny olejové kapky Blendea jsou určeny pro každodenní užívání a já již dnes věřím, že si je rychle oblíbíte 🙂

Číst celý článek

Jak snížit kortizol? Kromě redukce stresu jsou nezbytné zdravé návyky (11 tipů)

15.08.2022

Různým druhům stresu čelíme každý den všichni. Stres zvyšuje sekreci hormonu kortizolu, který sice potřebujeme, ale dlouhodobě vysoká hladina je škodlivá. Našim společným cílem je proto snížení hladiny kortizolu.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.