Spirulina nebo chlorela? Kdo je vítěz?

Za posledních pár let se i na českém trhu objevila celá řada nových potravin, které slibují nevídané zdravotní účinky. K těm nejzajímavějším potravinám se jistě řadí chlorella a spirulina, zelené potraviny nabízející nutričně bohatý obsah a mnoho prospěšných vlastností. Přestože se často označují jako řasy, o řasy nejde, alespoň v případě spiruliny. Společného však mají více než dost. Oba zelené mikroorganismy se díky svému složení označují jako superpotraviny, jde o nejvýživnější potraviny vůbec. Obsahují vysoký podíl proteinů, chlorofylu, antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Jsou si podobné i svými účinky.

Za posledních pár let se i na českém trhu objevila celá řada nových potravin, které slibují nevídané zdravotní účinky. K těm nejzajímavějším potravinám se jistě řadí chlorella a spirulina, zelené potraviny nabízející nutričně bohatý obsah a mnoho prospěšných vlastností.

Přestože se často označují jako řasy, o řasy nejde, alespoň v případě spiruliny. Společného však mají více než dost. Oba zelené mikroorganismy se díky svému složení označují jako superpotraviny, jde o nejvýživnější potraviny vůbec. Obsahují vysoký podíl proteinů, chlorofylu, antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Jsou si podobné i svými účinky.

V našich podmínkách a českém jídelníčku si spirulina a chlorella teprve hledají své místo. Není tedy divu, že často narazíme na otázku, zda sáhnout po té nebo oné superpotravině. Spirulina nebo chlorella? Kdo je vítěz? Odpověď není tak jednoduchá. Můžeme však slíbit, že ji najdete na řádcích níže.

Spirulina vs. chlorella pod lupou

Obě jsou malé a zelené, podíváme-li se však zblízka, zjistíme, že stejné nejsou.

Spirulina má typický spirálovitý tvar, podle kterého také dostala svůj název. Jde o fotosyntetizující kyanobakterii, resp. jednoduchou vláknitou sinici řádu Ascillatoriales (česky drkalka).

Spirulina pod mikroskopem

Název chlorella pochází sice ze slov „zelený“ (chloros) a „malý“ (ella), ale obraz chlorelly nedává přesný. Buňka chlorelly je totiž nápadně kulovitá, může být až stokrát menší než spirála spiruliny.

Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Vyskytuje se v množství druhů a podruhů, mezi ty nejvýznamnější patří: Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana) nebo Chlorella kessleri.

spirulina účinky

Jednotlivým druhům chlorelly se více věnujeme v článku: Chlorella z Japonska, Taiwanu nebo z Třeboně?

Není zelená jako zelená

Spirulina i chlorella fungují jako zdroj životadárné energie, proměňují a zprostředkovávají sluneční energii i lidskému organismu.

Obě potřebují pro život sluneční záření, protože získávají energii prostřednictvím fotosyntézy. Fotosyntéza probíhá uvnitř zelených organismů za účasti fotosyntetických pigmentů (barviv), nejvýznamnějším je jistě chlorofyl.

Chlorella, sytě až temně zelená řasa, se může pochlubit tím, že je jedním z nejvýznamnějších přírodních zdrojů chlorofylu vůbec. Dle American Cancer Society obsahuje od 3 do 5 % chlorofylu, dle některých zdrojů dokonce obsahuje až 7 % chlorofylu/Bewicke/. Podílem chlorofylu ve svém obsahu chlorella zdaleka předčí jiné řasy, ale i listovou zeleninu s obsahem chlorofylu do 1 %.

Zatímco u chlorelly dominuje, již dle názvu, samotný chlorofyl, spirulina má ve svém složení oproti chlorelle chlorofylu asi 10x méně. Pyšní se však obsahem dalších barviv, zejména vzácného fykocyaninu (také xantofylu, betakarotenu aj.). I proto je barva spiruliny modro-zelená.

Zelená, chlorofyl

Není voda jako voda

Spirulina i chlorella osídlují vodní prostředí planety Země, dokonce již miliardy let. Pohromadě je však nenajdeme. Ačkoliv chlorella zpravidla roste ve společnosti jiných organismů, spirulina mezi nimi není. Spirulině se totiž přirozeně daří ve vysoce alkalických vodách, kde najdeme jen velmi málo jiných organismů. Zpracování spiruliny je proto méně náročné, protože se nemusí složitě filtrovat a oddělovat od jiných vodních kultur.

Z hlediska zpracování má spirulina oproti chlorelle ještě jednu podstatnou výhodu – je lidským organismem přímo vstřebatelná. Buněčná membrána chlorelly je tvořena celulózou. Ta se v lidském zažívacím traktu nerozkládá a celá buňka chlorelly tak v lidském těle nedokáže předat své nutričně cenné látky. Zpracování chlorelly proto sestává také z narušení buněčné stěny (dezintegrace) tak, aby byla chlorella v lidském těle kompletně využitelná.

Pokud jde o trávení, i po dezintegraci chlorelly platí, že spirulina se v lidském zažívacím traktu vstřebává snáze, je lépe stravitelná. Chlorella a další řasy jsou pro trávicí systém problematičtější. S chlorellou se proto doporučuje začínat postupně, dávkování by mělo být pozvolné tak, aby si tělo na chlorellu zvyklo.

Dávkování chlorelly se více věnujeme v článku: Chlorella – recept na zdraví a spokojenost.

Spirulina vs. chlorella 

Spirulina a její jedinečné vlastnosti

  • spirálovitě vláknitá sinice
  • obsah chlorofylu, fykocyaninu, betakarotenu
  • obsah kyseliny GLA
  • žije ve vysoce alkalické vodě, zpravidla jako jedna z mála forem života
  • lépe a okamžitě vstřebatelná v lidském těle (bez nutnosti dezintegrace)

Chlorella a její jedinečné vlastnosti

  • jednobuněčná řasa kulovitého tvaru
  • velmi vysoký obsah chlorofylu
  • žije ve společnosti jiných mikroorganismů

Superpotraviny jsou obě…

Jak spirulina, tak chlorella se právem řadí mezi tzv. superpotraviny (superfood). Je to kvůli jejich složení. Neobsahují pouze jeden z mikro či makronutrientů, ale celý komplex nutričně hodnotných prvků. Oba zelené mikroorganismy nabízejí vysoký podíl proteinů, ale také zmiňovaný chlorofyl a jiné antioxidanty. Jsou zdrojem cenných aminokyselin, některých vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek. Ve složení spiruliny najdeme i vzácnou protizánětlivou kyselinu GLA.

Spirulina i chlorella jsou k dispozici v podobě sušeného prášku, může jít také o tablety, méně často o tekutý extrakt. Obě se kombinují s vodou nebo ovocnými šťávami, dokonce nacházejí i kulinářské využití.

Kuchyně, zelené potraviny

Recept pro vás – Pomerančové smoothie s chlorellou a vůní skořice

Pomeranč je i u nás jedním z nejoblíbenějších citrusů a také exotických plodů vůbec. Pomerančová šťáva je nejenom velmi chutná a osvěžující, ale také bohatá na vitamín C a antioxidanty. To platí i pro citronovou šťávu, která ve smoothie pomáhá tlumit „zelenou“ chuť chlorelly. Chlorella pomerančovou šťávu doplní o životadárnou energii a dodá ji energizující vlastnosti. Povzbuzení, ale také příjemnou chuť s orientálním nádechem smoothie propůjčuje hřejivá skořice.

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly v prášku
  • půlka citronu
  • 2 pomeranče
  • špetka skořice

Příprava:

Citron a pomeranče oloupeme, vložíme do mixéru a důkladně promícháme i se skořicí a chlorellou.

Smoothie chutná nejlépe chlazené.

Místo chlorelly můžete využít i sušený prášek spiruliny.

Zajímají vás další recepty? Najdete je v našem dalším článku: Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte.

Smoothie, pomerančová šťáva

Spirulina vs. chlorella. Jak je to s účinky?

Chlorella: 5 klíčových, vědecky ověřených účinků

  • Detoxikuje organismus, brání ukládání těžkých kovů ve tkáních a orgánech, podporuje vylučování škodlivin.
  • Povzbuzuje činnost imunitního systému.
  • Podporuje hubnutí, snižuje množství tělesného tuku.
  • Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krevního cukru.
  • Funguje jako antioxidant, snižuje oxidativní stres způsobený mj. škodlivinami z ovzduší, nadměrným slunečním zářením, nezdravým stravováním a vůbec nezdravým životním stylem, také psychickým vypětím aj.

Spirulina: 6 klíčových, výzkumy potvrzených účinků

  • Podporuje a stimuluje činnost imunitního systému.
  • Odráží se na příznivém složení střevní mikroflóry.
  • Posiluje regenerační schopnosti lidského těla.
  • Příznivě působí na nervový systém, omlazuje buňky.
  • Detoxikuje organismus, pomáhá vylučování škodlivin.
  • Působí jako antioxidant, zlepšuje zrak.

Synergie

Spirulina a chlorella mají obdobné složení, a tím i účinky. Vynikají především svými detoxikačními vlastnostmi. Jejich působení se může částečně překrývat, ale více k pravdě má tvrzení, že se svými účinky výhodně doplňují a synergicky posilují. Pokud tedy vybíráte mezi spirulinou a chlorellou, lepší je sáhnout po obou současně.

Kdo je vítěz? Spirulina či chlorella? Každá má svá specifika a výhody, přesto vítězem není ani jedna, resp. po podrobném pátrání po informacích o každé z nich, si troufáme tvrdit, že vítězem jsou obě.

Jak je to u vás? Vyhrává spirulina nebo chlorella? Po které ze zelených potravin saháte nejraději?

Přehled použitých zdrojů

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

“Největším nebezpečím jsme my sami,” říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikol Nosková

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek

Háňa s Vérou z blogu Peaches: Za nejzásadnější považujeme znalost fungování ženského těla a cykličnosti

07.05.2021

Nesoustředěnost, náladovost, zhoršení akné, paranoia, únava, nespavost, úzkost, plačtivost, bolest svalů a zad. I to všechno mohou být příznaky PMS neboli premenstruačního syndromu, který se u žen objevuje přibližně v posledním týdnu před menstruací. Studie odhadují, že nějakou formu PMS zažívá až 20 – 40 % všech žen. O svůj pohled na tuto problematiku, zkušenosti […]

Číst celý článek

NOVINKA: Hormony v rovnováze díky směsi Blendea SUPERBALANCE 💜

29.04.2021

Představuji vám nový přírůstek do Blendea rodinky. Seznamte se s novou směsí Blendea SUPERBALANCE 🎉 Jeho účinky mají intenzivní vliv na hormonální rovnováhu, psychické zdraví a reprodukční systém. Ingredience, které jsme použili, jsou vysoce kvalitní a tělu navíc dodají dostatek antioxidantů a vitamínů.

Číst celý článek

5 alternativních pre-workout drinků, které vám nerozbuší srdce 💪🏋

23.04.2021

Každý sportovec pravděpodobně má svůj vlastní předtréninkový rituál. Zajisté k nim patří i pre-workout drinky. Ovšem chemické nakopávače nebo třeba synephrine v tabletkách nejsou vždy to, po čem chceme sáhnout. Pojďme se společně podívat 5 přírodních alternativ, které na vaše tělo budou mít podobný vliv. Odlišnost poznáte tedy hlavně v tom, že vám nevystřelí tepová […]

Číst celý článek