Spirulina – čekala by jste od ní negativní účinky?

spirulina a zelené superpotraviny pro zdraví

Zelené potraviny jsou výživovým trendem současnosti. Spirulina patří k těm nejoceňovanějším a také nejoblíbenějším zeleným potravinám. Jedná se sice o superpotravinu, avšak její zařazení do jídelníčku mohou občas provázet i nežádoucí účinky. Není to nic zvláštního, zažívací trakt si prostě na tuto novou pochoutku musí zvyknout. Není spirulina jako spirulina, resp. BIO spirulina – velký vliv na kvalitu a účinky má i původ spiruliny.

Co můžete od spiruliny očekávat? Na co se připravit? Jaké jsou její nežádoucí či vedlejší účinky a jak jim případně předejít? To vše se dozvíte na řádcích níže.

Začneme od podlahy, tedy od původu

Spirulina představuje zvláštní mikroorganismus s obsahem fotosyntetických pigmentů, zejména chlorofylu. Jde o kyanobakterii s typickým spirálovitým tvarem, odtud také pochází její název.

Tato kyanobakterie je charakteristická mimořádnou schopností přežití, osídluje i velmi zásadité vody, vyskytuje se i tam, kde se jiným organismům nedaří. Schopnost přežít je u spiruliny dána i vysokou adaptibilitou. Celou buněčnou stavbu a morfologické vlastnosti přizpůsobuje prostředí, ve kterém žije. Proto také spirulina z různých částí světa nemá zcela totožné složení a účinky na lidské zdraví. Proto je důležité vědět, odkud spirulina pochází.

Mohlo by Vás také zajímat: Spirulina je sinice, přesto užitečná. Znáte její příběh?

pohled na pestovani spirulinyPokud má spirulina nějaké nežádoucí účinky, může to být tím, že pochází z nevhodného zdroje, ze znečištěné vody. Nemusí jít pouze o chemikálie, ale také o kontaminaci z přirozeného vnějšího prostředí. Spirulina, užívaná jako doplněk stravy, totiž může pocházet z přírodních jezer, která jsou z hlediska hygieny riziková. Přestože je na pěstování náročnější než třeba chlorella, pěstuje se spirulina i uměle, v umělých nádržích, ve kterých je možné lépe ohlídat kvalitu vody.

Kvalitní pěstování a zpracování spiruliny zaručuje známka BIO.

BIO spirulina původem z Taiwanu je také jednou z klíčových ingrediencí Blendea SUPERGREENS. Tato unikátní směs nabízí hned čtyři zelené superpotraviny v jednom, vedle spiruliny jde také o chlorellu, zelený ječmen a mladou pšenici. Všechny v BIO kvalitě. Zelený elixír doplňuje špetka máty, která mu dodává příjemnou svěží chuť.

TIP: Klikněte a čtěte i další naučné články z kategorie Spirulina. 

Bioaktivní složení spiruliny

Spirulina osídluje planetu Zemi již více než 3 miliardy let, a to ve stejné podobě. Její mimořádná schopnost přežít i v extrémních podmínkách je dána také unikátním složením s množstvím biologicky aktivních látek. Jde o vysoký podíl bílkovin a aminokyselin, sacharidů, minerálů, vitamínů a enzymů. Významný je také obsah chlorofylu.

srážlivost krveSpirulina BIO obsahuje mimo jiné také vysoký podíl vitamínu K, který podporuje srážení krve. Již jeho název pochází ze slova „coagulation“ – „srážení, srážlivost“.

Vitamín K spouští proces krevního srážení. To je nutné například při drobných poraněních. Pokud by se krev nesrážela, hrozilo by vykrvácení. Vitamín K se podílí na srážení krve při nejrůznějších vnějších i vnitřních poraněních. Přispívá také ke tvorbě zdravých kostí, mj. podporuje využití vápníku v těle.

Je logické, že jakkoli je vitamín K prospěšný, není prospěšný všem. Jsou tu například pacienti s vysokou hustotou krve a různými chorobami, užívající léky na řídnutí krve (Warfarin, Heparin aj.). Takoví lidé by se měli o užívání spiruliny a zelených potravin vůbec poradit se svým lékařem. Obecně pro ně působení vitamínu K představuje nežádoucí účinky, užívání spiruliny či jiných zelených potravin pro ně není vhodné.

Kvůli vitamínu K a jeho účinkům na hustotu krve se spirulina nedoporučuje ani pacientům s ischemickou chorobou srdeční, po mozkové příhodě, při zánětech hlubokého žilního systému, zánětlivých onemocněních střev nebo v rekonvalescenci po operacích trávicího traktu. Prospěšné účinky vitamínu K se v těchto specifických případech stávají nežádoucí.

Nežádoucí účinky může spirulina přinést i dalším pacientům. Jde o pacienty užívající imunosupresiva, léky potlačující činnost imunitního systému. Ta se podávají například po transplantaci orgánů, aby minimalizovala riziko odmítnutí nového orgánu.

Jedním z klíčových účinků BIO spiruliny a zelených potravin je totiž stimulace imunitního systému. Je pochopitelné, že po transplantaci orgánu, při některých autoimunitních onemocněních nebo v jiných případech, kdy je třeba potlačit imunitní reakce, jde o nežádoucí účinky. Ve většině případů jde naopak o účinky žádoucí a velmi prospěšné.

směs zelených superporavin blendea blendea.cz

Detoxikační účinky

Mezi prospěšnými účinky spiruliny najdeme i detoxikační působení, zejména pokud se spirulina užívá v kombinaci s dalšími zelenými potravinami jako je chlorella. Spirulina pozitivně působí na detoxikační orgány, napomáhá správné činnosti střev, podporuje vylučování škodlivin ven z těla.

nežádoucí účinek spirulinyTato detoxikace organismu může přinášet i nepříjemné projevy jako jsou zažívací potíže, pálení žáhy, žaludeční nevolnosti, nadýmání, průjmy, také bolesti hlavy, zhoršený stav pleti nebo nadměrná únava. Objevují se zvláště u citlivých jedinců, zdaleka ne u všech. Jde o vedlejší účinky, dočasné projevy, které časem odezní. Přesto je s nimi třeba jako s nežádoucími účinky užívání spiruliny počítat.

Při nepříjemných projevech je možné dávkování spiruliny snížit. V každém případě se vyplatí s užíváním spiruliny začít postupně. Jako prevence možných nepříjemných vedlejších projevů detoxikace působí dostatečný pitný režim. Každá detoxikace může probíhat jen v případě, že je v organismu dostatek vody.

Alergie na spirulinu

Při užívání spiruliny se může ojediněle objevit i alergická reakce. Jedná se o typ potravinové alergie, která vzniká jako reakce na různé druhy potravin. Nevyhýbá se ani superpotravinám, tedy ani spirulině.

Alergická reakce patří mezi nežádoucí účinky spiruliny. Objevuje se zřídka, zejména u těch osob, kteří trpí alergií na jód. Projevuje se zejména na kůži (svědění, vyrážka, otoky) nebo jako potíže respiračního ústrojí (rýma, dušnost). Může mít i podobu podrážděných, oteklých očí, mezi její projevy patří i zvýšená citlivost na světlo. Pokud vás sužují tyto nepříjemné vedlejší účinky a máte podezření na alergii, doporučujeme užívání spiruliny přerušit a poradit se se svým ošetřujícím lékařem.

Co říci závěrem?

Výše jsme popsali základní výčet negativních a vedlejších účinků spiruliny. Tento článek je odpovědí pro ty, kteří se dotazují, zda jsou spirulina, chlorella a další zelené potraviny všemocné. Samozřejmě, že nejsou. Přesto díky svému unikátnímu složení přináší řadu prospěšných vlastností, které podporují zdraví a vitalitu.

A o jaké účinky jde?

To se dozvíte například v článku: Spirulina – co si o ní myslí odborníci?

 

Jak předejít nežádoucím účinkům spiruliny?

TIP: Klikněte a čtěte i další naučné články z kategorie Spirulina. 

Spirulina – čekala by jste od ní negativní účinky?
4.5 (90%) 2 hlas[ů]

Přidejte komentář

XHTML: Můžete použít tyto značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>