Spirulina – čekala byste od ní negativní účinky?

Co můžete od spiruliny očekávat? Na co se připravit? Jaké jsou její nežádoucí či vedlejší účinky a jak jim případně předejít? To vše se dozvíte na řádcích níže.

Co můžete od spiruliny očekávat? Na co se připravit? Jaké jsou její nežádoucí či vedlejší účinky a jak jim případně předejít? To vše se dozvíte na řádcích níže.

Zelené potraviny jsou výživovým trendem současnosti. Spirulina patří k těm nejoceňovanějším a také nejoblíbenějším zeleným potravinám.

Jedná se sice o superpotravinu, avšak její zařazení do jídelníčku mohou občas provázet i nežádoucí účinky.

Není to nic zvláštního, zažívací trakt si prostě na tuto novou pochoutku musí zvyknout.

Není spirulina jako spirulina, resp. BIO spirulina – velký vliv na kvalitu a účinky má i původ spiruliny.

Začneme od podlahy, tedy od původu spiruliny

Spirulina představuje zvláštní mikroorganismus s obsahem fotosyntetických pigmentů, zejména chlorofylu. Jde o kyanobakterii s typickým spirálovitým tvarem, odtud také pochází její název.

Tato kyanobakterie je charakteristická mimořádnou schopností přežití, osídluje i velmi zásadité vody, vyskytuje se i tam, kde se jiným organismům nedaří.

Schopnost přežít je u spiruliny dána i vysokou adaptibilitou. Celou buněčnou stavbu a morfologické vlastnosti přizpůsobuje prostředí, ve kterém žije.

Proto také spirulina z různých částí světa nemá zcela totožné složení a účinky na lidské zdraví. Proto je důležité vědět, odkud spirulina pochází.

Mohlo by Vás také zajímat: Spirulina je sinice, přesto užitečná. Znáte její příběh?

Pokud má spirulina nějaké nežádoucí účinky, může to být tím, že pochází z nevhodného zdroje, ze znečištěné vody.

Nemusí jít pouze o chemikálie, ale také o kontaminaci z přirozeného vnějšího prostředí. Spirulina, užívaná jako doplněk stravy, totiž může pocházet z přírodních jezer, která jsou z hlediska hygieny riziková.

Přestože je na pěstování náročnější než třeba chlorella, pěstuje se spirulina i uměle, v umělých nádržích, ve kterých je možné lépe ohlídat kvalitu vody.

Kvalitní pěstování a zpracování spiruliny zaručuje známka BIO

BIO spirulina původem z  nedotčené přírody těch nejčistších vod hor Taiwanu je jednou z klíčových ingrediencí Blendea SUPERGREENS.

  • Tato unikátní směs nabízí hned čtyři zelené superpotraviny v jednom, vedle spiruliny také chlorellu, zelený ječmen a mladou pšenici.
  • Všechny v BIO kvalitě pro maximálně pozitivní účinky na vaše zdraví.
  • Zelený elixír doplňuje špetka máty, která mu dodává příjemnou svěží chuť.
ukaž složení Blendea

Bioaktivní složení spiruliny

Spirulina osídluje planetu Zemi již více než 3 miliardy let, a to ve stejné podobě.

Její mimořádná schopnost přežít i v extrémních podmínkách je dána také unikátním složením s množstvím biologicky aktivních látek.

Jde o vysoký podíl bílkovin a aminokyselin, sacharidů, minerálů, vitamínů a enzymů. Významný je také obsah chlorofylu.

Jana Černá pro prozeny.cz

Stejně jako chlorella je velkým zdrojem bílkovin, působí antibakteriálně, upravuje mikroflóru a chrání před civilizačními chorobami, jako jsou třeba i plísně a kvasinky.
srážlivost krve

Spirulina BIO obsahuje mimo jiné také vysoký podíl vitamínu K, který podporuje srážení krve. Již jeho název pochází ze slova „coagulation“ – „srážení, srážlivost“.

Vitamín K spouští proces krevního srážení. To je nutné například při drobných poraněních. Pokud by se krev nesrážela, hrozilo by vykrvácení. Vitamín K se podílí na srážení krve při nejrůznějších vnějších i vnitřních poraněních. Přispívá také ke tvorbě zdravých kostí, mj. podporuje využití vápníku v těle.

Je logické, že jakkoli je vitamín K prospěšný, není prospěšný všem. Jsou tu například pacienti s vysokou hustotou krve a různými chorobami, užívající léky na řídnutí krve (Warfarin, Heparin aj.).

Takoví lidé by se měli o užívání spiruliny a zelených potravin vůbec poradit se svým lékařem. Obecně pro ně působení vitamínu K představuje nežádoucí účinky, užívání spiruliny či jiných zelených potravin pro ně není vhodné.

Kvůli vitamínu K a jeho účinkům na hustotu krve se spirulina nedoporučuje ani pacientům s ischemickou chorobou srdeční, po mozkové příhodě, při zánětech hlubokého žilního systému, zánětlivých onemocněních střev nebo v rekonvalescenci po operacích trávicího traktu.

Prospěšné účinky vitamínu K se v těchto specifických případech stávají nežádoucí.

Nežádoucí účinky může spirulina přinést i dalším pacientům. Jde o pacienty užívající imunosupresiva, léky potlačující činnost imunitního systému. Ta se podávají například po transplantaci orgánů, aby minimalizovala riziko odmítnutí nového orgánu.

Jedním z klíčových účinků BIO spiruliny a zelených potravin je totiž stimulace imunitního systému.

Je pochopitelné, že po transplantaci orgánu, při některých autoimunitních onemocněních nebo v jiných případech, kdy je třeba potlačit imunitní reakce, jde o nežádoucí účinky.

Ve většině případů jde naopak o účinky žádoucí a velmi prospěšné.

spirulina účinky

Detoxikační účinky spiruliny

Mezi prospěšnými účinky spiruliny najdeme i detoxikační působení, zejména pokud se spirulina užívá v kombinaci s dalšími zelenými potravinami jako je chlorella.

Spirulina pozitivně působí na detoxikační orgány, napomáhá správné činnosti střev, podporuje vylučování škodlivin ven z těla.

TIP: Klikněte a čtěte i další naučné články z kategorie Spirulina. 

Tato detoxikace organismu může přinášet i nepříjemné projevy jako jsou zažívací potíže, pálení žáhy, žaludeční nevolnosti, nadýmání, průjmy, také bolesti hlavy, zhoršený stav pleti nebo nadměrná únava.

Objevují se zvláště u citlivých jedinců, zdaleka ne u všech. Jde o vedlejší účinky, dočasné projevy, které časem odezní. Přesto je s nimi třeba jako s nežádoucími účinky užívání spiruliny počítat.

Při nepříjemných projevech je možné dávkování spiruliny snížit. V každém případě se vyplatí s užíváním spiruliny začít postupně.

Jako prevence možných nepříjemných vedlejších projevů detoxikace působí dostatečný pitný režim. Každá detoxikace může probíhat jen v případě, že je v organismu dostatek vody.

MUDr. Dagmar Vránová

Navíc je Spirulina vhodná pro detoxikaci organismu, může pomoci i při zmírnění astmatických potíží, ovšem akutní astmatický záchvat je potřeba řešit inhalátory (Ventolín, Atrovent, Seretide aj.) medikovanými ošetřujícím lékařem. Spirulina není určena pro řešení akutních stavů.

Alergie na spirulinu

Při užívání spiruliny se může ojediněle objevit i alergická reakce. Jedná se o typ potravinové alergie, která vzniká jako reakce na různé druhy potravin. Nevyhýbá se ani superpotravinám, tedy ani spirulině.

Alergická reakce patří mezi nežádoucí účinky spiruliny. Objevuje se zřídka, zejména u těch osob, kteří trpí alergií na jód. Projevuje se zejména na kůži (svědění, vyrážka, otoky) nebo jako potíže respiračního ústrojí (rýma, dušnost).

Může mít i podobu podrážděných, oteklých očí, mezi její projevy patří i zvýšená citlivost na světlo.

Pokud vás sužují tyto nepříjemné vedlejší účinky a máte podezření na alergii, doporučujeme užívání spiruliny přerušit a poradit se se svým ošetřujícím lékařem.

Spirulina a jeji negativni ucinky na organizmus

Jak předejít nežádoucím účinkům spiruliny?

  • Vybírejte si spirulinu z ověřených zdrojů, v BIO kvalitě.
  • S užíváním BIO spiruliny začněte postupně.
  • Nezapomínejte na dostatečný pitný režim.
  • Obezřetní buďte v případech, že užíváte léky na ředění krve, máte po operaci trávicího traktu nebo po transplantaci některého orgánu. Spirulina se nedoporučuje ani lidem po mozkové příhodě, s ischemickou chorobou srdeční nebo při zánětlivých onemocněních střev.
  • V případě vážných zdravotních potíží se o užívání BIO spiruliny poraďte se svým lékařem.
  • Ojedinělá alergická reakce by měla být také konzultována s ošetřujícím lékařem.

Co říci závěrem?

Výše jsme popsali základní výčet negativních a vedlejších účinků spiruliny. Tento článek je odpovědí pro ty, kteří se dotazují, zda jsou spirulina, chlorella a další zelené potraviny všemocné. Samozřejmě, že nejsou. Přesto díky svému unikátnímu složení přináší řadu prospěšných vlastností, které podporují zdraví a vitalitu.

A o jaké účinky jde? To se dozvíte například v článku: Spirulina – co si o ní myslí odborníci?

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Maracuja – exotické ovoce pro podporu imunity, snížení zánětů s výbornými nutričními hodnotami

    16.09.2020

    Maracuja je slaďoučké exotické ovoce, které lze v sezoně koupit i u nás. Článek popíše všechny prospěšné benefity plodů marakuje na vaše zdraví. Čtěte dál, abyste zjistili, v čem přesně je maracuja pro tělo prospěšná a jaké má výživové hodnoty.

    Číst celý článek

    Eleuterokok ostnitý (Sibiřský ženšen) – pozitivní účinky na imunitu, výkon a kondici potvrzené vědci

    19.08.2020

    Eleuterok je velice zajímavá, “jedovatě” vypadající rostlina, která má ale znamenité účinky na imunitu kondici a výkon. Článek přečtete za 6 minut. Naučí vás Sibiřský ženšen správně užívat a upozorní na případná negativa. V článku budu používat oficiální název Eleuterokok ostnitý. Sibiřský ženšen je pouze přezdívka a lidové označení.

    Číst celý článek

    5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

    05.08.2020

    Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 5 […]

    Číst celý článek

    Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

    05.08.2020

    Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

    Číst celý článek

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek

    Všechny produkty Blendea mají Clean Label. Jaká je výhoda pro vás, naše zákazníky?

    23.07.2020

    Clean Label je označení pro “čistou, srozumitelnou a upřímnou” etiketu jakýchkoliv výrobků. Nejde ale o prázdnou etiketu, která zákazníkovi nic neřekne a najdete na ní maximálně hezký obrázek či líbivý dizajn. Právě naopak. Co přesně je Clean Label a v čem vám jako zákazníkovi pomůže?

    Číst celý článek

    Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

    22.07.2020

    Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

    Číst celý článek

    Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

    08.07.2020

    Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

    Číst celý článek

    Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

    10.06.2020

    Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]