Spirulina – čekala byste od ní negativní účinky?

Co můžete od spiruliny očekávat? Na co se připravit? Jaké jsou její nežádoucí či vedlejší účinky a jak jim případně předejít? To vše se dozvíte na řádcích níže.

Co můžete od spiruliny očekávat? Na co se připravit? Jaké jsou její nežádoucí či vedlejší účinky a jak jim případně předejít? To vše se dozvíte na řádcích níže.

Zelené potraviny jsou výživovým trendem současnosti. Spirulina patří k těm nejoceňovanějším a také nejoblíbenějším zeleným potravinám.

Jedná se sice o superpotravinu, avšak její zařazení do jídelníčku mohou občas provázet i nežádoucí účinky.

Není to nic zvláštního, zažívací trakt si prostě na tuto novou pochoutku musí zvyknout.

Není spirulina jako spirulina, resp. BIO spirulina – velký vliv na kvalitu a účinky má i původ spiruliny.

Začneme od podlahy, tedy od původu spiruliny

Spirulina představuje zvláštní mikroorganismus s obsahem fotosyntetických pigmentů, zejména chlorofylu. Jde o kyanobakterii s typickým spirálovitým tvarem, odtud také pochází její název.

Tato kyanobakterie je charakteristická mimořádnou schopností přežití, osídluje i velmi zásadité vody, vyskytuje se i tam, kde se jiným organismům nedaří.

Schopnost přežít je u spiruliny dána i vysokou adaptibilitou. Celou buněčnou stavbu a morfologické vlastnosti přizpůsobuje prostředí, ve kterém žije.

Proto také spirulina z různých částí světa nemá zcela totožné složení a účinky na lidské zdraví. Proto je důležité vědět, odkud spirulina pochází.

Mohlo by Vás také zajímat: Spirulina je sinice, přesto užitečná. Znáte její příběh?

Pokud má spirulina nějaké nežádoucí účinky, může to být tím, že pochází z nevhodného zdroje, ze znečištěné vody.

Nemusí jít pouze o chemikálie, ale také o kontaminaci z přirozeného vnějšího prostředí. Spirulina, užívaná jako doplněk stravy, totiž může pocházet z přírodních jezer, která jsou z hlediska hygieny riziková.

Přestože je na pěstování náročnější než třeba chlorella, pěstuje se spirulina i uměle, v umělých nádržích, ve kterých je možné lépe ohlídat kvalitu vody.

Kvalitní pěstování a zpracování spiruliny zaručuje známka BIO

BIO spirulina původem z  nedotčené přírody těch nejčistších vod hor Taiwanu je jednou z klíčových ingrediencí Blendea SUPERGREENS.

  • Tato unikátní směs nabízí hned čtyři zelené superpotraviny v jednom, vedle spiruliny také chlorellu, zelený ječmen a mladou pšenici.
  • Všechny v BIO kvalitě pro maximálně pozitivní účinky na vaše zdraví.
  • Zelený elixír doplňuje špetka máty, která mu dodává příjemnou svěží chuť.
ukaž složení Blendea

Bioaktivní složení spiruliny

Spirulina osídluje planetu Zemi již více než 3 miliardy let, a to ve stejné podobě.

Její mimořádná schopnost přežít i v extrémních podmínkách je dána také unikátním složením s množstvím biologicky aktivních látek.

Jde o vysoký podíl bílkovin a aminokyselin, sacharidů, minerálů, vitamínů a enzymů. Významný je také obsah chlorofylu.

Jana Černá pro prozeny.cz

Stejně jako chlorella je velkým zdrojem bílkovin, působí antibakteriálně, upravuje mikroflóru a chrání před civilizačními chorobami, jako jsou třeba i plísně a kvasinky.
srážlivost krve

Spirulina BIO obsahuje mimo jiné také vysoký podíl vitamínu K, který podporuje srážení krve. Již jeho název pochází ze slova „coagulation“ – „srážení, srážlivost“.

Vitamín K spouští proces krevního srážení. To je nutné například při drobných poraněních. Pokud by se krev nesrážela, hrozilo by vykrvácení. Vitamín K se podílí na srážení krve při nejrůznějších vnějších i vnitřních poraněních. Přispívá také ke tvorbě zdravých kostí, mj. podporuje využití vápníku v těle.

Je logické, že jakkoli je vitamín K prospěšný, není prospěšný všem. Jsou tu například pacienti s vysokou hustotou krve a různými chorobami, užívající léky na řídnutí krve (Warfarin, Heparin aj.).

Takoví lidé by se měli o užívání spiruliny a zelených potravin vůbec poradit se svým lékařem. Obecně pro ně působení vitamínu K představuje nežádoucí účinky, užívání spiruliny či jiných zelených potravin pro ně není vhodné.

Kvůli vitamínu K a jeho účinkům na hustotu krve se spirulina nedoporučuje ani pacientům s ischemickou chorobou srdeční, po mozkové příhodě, při zánětech hlubokého žilního systému, zánětlivých onemocněních střev nebo v rekonvalescenci po operacích trávicího traktu.

Prospěšné účinky vitamínu K se v těchto specifických případech stávají nežádoucí.

Nežádoucí účinky může spirulina přinést i dalším pacientům. Jde o pacienty užívající imunosupresiva, léky potlačující činnost imunitního systému. Ta se podávají například po transplantaci orgánů, aby minimalizovala riziko odmítnutí nového orgánu.

Jedním z klíčových účinků BIO spiruliny a zelených potravin je totiž stimulace imunitního systému.

Je pochopitelné, že po transplantaci orgánu, při některých autoimunitních onemocněních nebo v jiných případech, kdy je třeba potlačit imunitní reakce, jde o nežádoucí účinky.

Ve většině případů jde naopak o účinky žádoucí a velmi prospěšné.

spirulina účinky

Detoxikační účinky spiruliny

Mezi prospěšnými účinky spiruliny najdeme i detoxikační působení, zejména pokud se spirulina užívá v kombinaci s dalšími zelenými potravinami jako je chlorella.

Spirulina pozitivně působí na detoxikační orgány, napomáhá správné činnosti střev, podporuje vylučování škodlivin ven z těla.

TIP: Klikněte a čtěte i další naučné články z kategorie Spirulina. 

Tato detoxikace organismu může přinášet i nepříjemné projevy jako jsou zažívací potíže, pálení žáhy, žaludeční nevolnosti, nadýmání, průjmy, také bolesti hlavy, zhoršený stav pleti nebo nadměrná únava.

Objevují se zvláště u citlivých jedinců, zdaleka ne u všech. Jde o vedlejší účinky, dočasné projevy, které časem odezní. Přesto je s nimi třeba jako s nežádoucími účinky užívání spiruliny počítat.

Při nepříjemných projevech je možné dávkování spiruliny snížit. V každém případě se vyplatí s užíváním spiruliny začít postupně.

Jako prevence možných nepříjemných vedlejších projevů detoxikace působí dostatečný pitný režim. Každá detoxikace může probíhat jen v případě, že je v organismu dostatek vody.

MUDr. Dagmar Vránová

Navíc je Spirulina vhodná pro detoxikaci organismu, může pomoci i při zmírnění astmatických potíží, ovšem akutní astmatický záchvat je potřeba řešit inhalátory (Ventolín, Atrovent, Seretide aj.) medikovanými ošetřujícím lékařem. Spirulina není určena pro řešení akutních stavů.

Alergie na spirulinu

Při užívání spiruliny se může ojediněle objevit i alergická reakce. Jedná se o typ potravinové alergie, která vzniká jako reakce na různé druhy potravin. Nevyhýbá se ani superpotravinám, tedy ani spirulině.

Alergická reakce patří mezi nežádoucí účinky spiruliny. Objevuje se zřídka, zejména u těch osob, kteří trpí alergií na jód. Projevuje se zejména na kůži (svědění, vyrážka, otoky) nebo jako potíže respiračního ústrojí (rýma, dušnost).

Může mít i podobu podrážděných, oteklých očí, mezi její projevy patří i zvýšená citlivost na světlo.

Pokud vás sužují tyto nepříjemné vedlejší účinky a máte podezření na alergii, doporučujeme užívání spiruliny přerušit a poradit se se svým ošetřujícím lékařem.

Spirulina a jeji negativni ucinky na organizmus

Jak předejít nežádoucím účinkům spiruliny?

  • Vybírejte si spirulinu z ověřených zdrojů, v BIO kvalitě.
  • S užíváním BIO spiruliny začněte postupně.
  • Nezapomínejte na dostatečný pitný režim.
  • Obezřetní buďte v případech, že užíváte léky na ředění krve, máte po operaci trávicího traktu nebo po transplantaci některého orgánu. Spirulina se nedoporučuje ani lidem po mozkové příhodě, s ischemickou chorobou srdeční nebo při zánětlivých onemocněních střev.
  • V případě vážných zdravotních potíží se o užívání BIO spiruliny poraďte se svým lékařem.
  • Ojedinělá alergická reakce by měla být také konzultována s ošetřujícím lékařem.

Co říci závěrem?

Výše jsme popsali základní výčet negativních a vedlejších účinků spiruliny. Tento článek je odpovědí pro ty, kteří se dotazují, zda jsou spirulina, chlorella a další zelené potraviny všemocné. Samozřejmě, že nejsou. Přesto díky svému unikátnímu složení přináší řadu prospěšných vlastností, které podporují zdraví a vitalitu.

A o jaké účinky jde? To se dozvíte například v článku: Spirulina – co si o ní myslí odborníci?

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

    10.06.2020

    Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

    Číst celej článek

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celej článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celej článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celej článek

    Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    15.04.2020

    Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

    Číst celej článek

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]