• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Spirulina je sinice, přesto užitečná. Znáte její příběh?

Spirulina je sinice, přesto užitečná. Znáte její příběh?

Sinice jsou u nás známé především jako páchnoucí zelený povlak, který kazí vodu a znemožňuje letní koupání. Není však sinice jako sinice.

Poeticky nazývaný vodní květ, který se v teplém počasí objevuje zejména na přírodních vodních plochách, má na svědomí pouze několik málo z celé palety rozličných druhů sinic. Existují také druhy sinic, které jsou člověku velmi prospěšné.

Jedná se především o sinice řádu oscillatoriales, nazývané spirulina. Kvůli vysokému podílu bílkovin ve svém složení, také obsahu vitamínů, minerálů, esenciálních mastných kyselin a dalších mikroživin jsou součástí zdravého jídelníčku. A to nejenom v současnosti. Spirulinu oceňovali jako zelené zlato již staří Aztékové. Jako vysoce výživná potravina se uplatňuje od pradávna také u některých afrických kmenů.

Příběh Dihé – spiruliny z Čadského jezera

Při normálních podmínkách je spirulina pouze jedním z dalších organismů osídlující africká jezera. Avšak stává-li se prostředí nehostinné, ostatní druhy mizí, zatímco spirulina se stává dominantní. Má totiž mimořádnou schopnost přežít, na rozdíl od ostatních snese i vysoce zásaditou vodu.

Spirulina patří k nejstarším organismům naší planety, její stáří je více než 3,5 miliardy let. Od pradávna je také součástí života kolem Čadského jezera v Keni. Je hlavní potravou pro některé druhy plameňáků.

Africké jezero - spirulina, plameňáci

Spirulina je také klíčovým zdrojem proteinů pro místní kmen Kenembu, který ji označuje jako dihé. Najdeme ji dokonce v 70 % místních pokrmů. Míchá se s rajčaty a pepřem, kombinuje se také s fazolemi, rybami nebo masem. Těhotné ženy jedí dihé přímo, protože věří, že jeho tmavá barva ochrání nenarozené dítě před zlými silami.

Před konzumací je však třeba tuto modrozelenou mikrořasu nasbírat a usušit. Sběr spiruliny přitom vyžaduje mimořádnou zručnost a zkušenosti. Věnují se mu pouze vybrané ženy, vždy jen několik měsíců v roce. Technika sběru a přípravy nápadně zelených koláčů dihé se u kmene Kenembu předává z generace na generaci.

VĚDĚLI JSTE, ŽE spirulina se používá i jako potravinářské barvivo a najdete ji i v Lentilkách?

spirulina účinky

Spirulina se v okolí Čadského sbírá tradiční metodou, na konci období dešťů. Je to sezónní, avšak vysoce lukrativní záležitost. I proto se ještě před tím, než skončí deště, připravuje vybavení. Ihned poté, co ustanou deště, se pak začíná.

Nejprve je třeba najít místa, která stojí za sklizeň, to je většinou skupinový úkol. To se nemusí vždy podařit. Pokud je vhodná lokalita s dostatkem spiruliny nalezena, mohou se ženy pustit do práce. Brodí se vodou, aby z jejího povrchu mohly sbírat zelený povlak. Opatrně nabírají vodu tak, aby eliminovaly množství nečistot.

Životadárnou tekutinu propírají přímo ve vodě a následně i speciální technikou v písku. Zde se také voda zahušťuje. Ženy v písku vytvářejí kruhové prohlubně, kde dochází také k zatuhnutí řasy. Poté ji krájí do obdélníků. Tyto zelené pláty se ještě dále suší několik dní – buď a speciálních rámech, nebo na kamenech. Jakmile je dílo hotové, spirulina se balí, aby se mohla prodávat na místním trhu.

V období sběru dokáže každá z vybraných žen kmene vyprodukovat asi tři kilogramy dihé denně.

Spirulina - Čadské jezero

Když se o spirulinu začali zajímat vědci…

Zprávu o sběru a využívání spiruliny, tedy dihé kolem Čadského jezera lidmi z kmene Kanembu publikoval poprvé francouzský vědec Dangeard v roce 1940. Také si všiml toho, že jde o stejnou sinici, která je také hlavní potravou plameňáků obývajících některá africká jezera.

Trvalo další 24 let, než se spirulině začal věnovat další vědec – belgický botanik Jean Léonard. Pozoruhodné zelené koláče, které se prodávaly na místních trzích, vzbudily jeho pozornost natolik, aby zkoumal, odkud pocházejí a o jaké organismy se jedná.

Spirulina - výzkum, studie

Jen o několik let později (1967) byla spirulina vědeckou obcí označena za pozoruhodnou potravinu budoucnosti.

Byly provedeny analýzy nutričního složení dihé. Ty potvrdily, že 60 – 70 % obsahu sušené spiruliny tvoří vysoce kvalitní proteiny s podílem esenciálních aminokyselin. Tyto závěry odstartovaly další a další analýzy, výzkumy a studie týkající se zvláštního modrozeleného organismu.

Tecuitlatl – zelený poklad starých Aztéků

Několik tisíc let je spirulina hlavním zdrojem bílkovin kmene Kenembe a dalších afrických kmenů. Od pradávna ji také využívají původní obyvatelé Střední Ameriky. Spirulina přirozeně osídlovala také některá mexická jezera, která posléze povětšinou ustoupila rozpínajícímu se Mexico City. Dodnes však dává odstín vodám jezera Texcoco.

Spirulina, aztékové

V 16. století, kdy Španělé objevily Mexiko, také registrovaly zvláštní aztécký pokrm. Měl podobu zelených koláčů a pocházel z vod místních jezer. Aztékové tyto koláče nazývaly tecuitlatl a oceňovaly je jako zelené zlato. Nezřídka je kombinovaly s kakaem. Údajně šlo o potravu zdejších maratonců.

 

Objevení spiruliny západní civilizací

Bylo to ve stejné době, kdy Léonard znovuobjevil africkou spirulinu, tehdy si jistá mexická společnost vyžádala studii řasy objevující se v blízkosti jezer kolem Mexico City. Výsledkem byl první detailní studie o spirulině, jejích vlastnostech a možnostech pěstování.

Tato studie se posléze stala součástí práce Zarrouka (1966), která položila základní kámen pro umělé pěstování spiruliny. Její produkce od té doby po celém světě jenom vzkvévá. Jako zdravou potravinu a doplněk stravy spirulinu v současnosti pěstují v mnoha zemích Asie, k velkým producentům spiruliny se dnes řadí také USA.

Prvotřídní a čistou taiwanskou spirulinu v BIO kvalitě pro vás vyrábíme pod značkou Blendea.

Klikněte na tlačítko, objednejte a do 2 dnů je máte doma.

Není spirulina jako spirulina

V současné době najdeme i na českém trhu celé spektrum různých druhů spiruliny. Některé názvy toho však o samotné spirulině a jejím původu moc neřeknou. Například ryze marketingový název Spirulina alga jenom definuje, že se jedná o řasu (z latiny alga).

Ve skutečnosti přitom podle posledních vědeckých poznatků jde spíše o zeleno-modrou mikrořasu, botanicky přesně jednoduchou vláknitou sinici řádu Ascillatoriales, kyanobakterii – tedy bakterii s obsahem chlorofylu schopnou fotosyntézy.

Biologové aktuálně definují asi šedesát druhů spiruliny. Předmětem vědeckého bádání je však především Spirulina platensis, potažmo Spirulina maxima. Ani to však nejsou přesné vědecké názvy, botanicky jde o druhy Arthrospira platensis a Arhrospira maxima.

Některé komerční produkty se spirulinou se označují dle původu. Spirulina pacific je tedy názvem spiruliny pocházející z ostrovů Tichého oceánu. Spirulina azteca (Spirulina maxima) je pak pravděpodobně z amerického kontinentu. Největším producentem Střední a Jižní Ameriky je Chile, takže Spirulina azteka bude mít původ zřejmě tam.

Spirulina je přitom natolik adaptabilním organismem, že prostředí, ve kterém žije, přizpůsobuje také buněčnou stavbu a morfologické vlastnosti. V různých částech světa tak má spirulina různý charakter. Vždy však slibuje vysoce výživné složení a zdraví prospěšné účinky.

 

A pokračování příběhu spiruliny?

Jak zakončíte příběh spiruliny, která z různých koutů světa doputovala až k nám do Čech? Necháte se inspirovat původními africkými kmeny nebo starými Aztéky a využijete ji také pro sebe a pro své zdraví?

DÁLE ČTĚTE: Fakta a zajímavostí o spirulině, které potřebujete znát.

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Kelp (Ascophyllum nodosum), štítná žláza, správný vývoj dítěte a další vědecky potvrzené zdravotní účinky

31.01.2023

Kelp je výživná mořská řasa s výrazným vlivem na funkce a kondici štítné žlázy. Má vysoký obsah jódu, který štítná žláza rovněž potřebuje pro správné fungování. Kelp pro vás nově vyrábíme v kapslích Blendea pro každodenní užívání. V článku proto vysvětlím zdravotní účinky kelpu a odkážu na odborné a vědecké zdroje, které tyto účinky potvrzují.

Číst celý článek

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) jako „nejlepší přítel žen“: Vědecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví (menstruační komfort a menopauza)

25.01.2023

Kontryhel obecný extrahujeme a zpracováváme jako tradiční léčivou bylinu do olejových kapek s MCT olejem pod značkou Blendea. Ač je kontryhel prospěšný i pro zdraví muže, v článku představím hlavně vedecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví. Významná je pomoc s bolestivou menstruací, nadměrným krvácením a podpora menopauzálního komfortu. Pokud si kapky objednáte, do 2 […]

Číst celý článek

Holistický detox: Zdravý a účinný postup očisty

06.01.2023

Holistický přístup k životu je čím dál oblíbenější. Stále více a více lidí si uvědomuje, že síla přírody je daleko mocnější než všechny možné léky a praktiky, které nám nabízí klasické zdravotnictví. Možná je právě tato cesta tou vhodnou variantou, jak začít znovu a provést tolik potřebný detox těla i mysli. Očistit se od škodlivých […]

Číst celý článek

Ženšen pravý (Panax ginseng, Všehoj ženšenový): Vědecky podložené pozitivní účinky, vedlejší účinky a dávkování

16.11.2022

Ženšen pravý je vytrvalá rostlina s původem v Asii. Roste i v Rusku a Americe. Za nejučinnější se považuje ženšen s původem v Koreji. Pro lidské zdraví je důležitý ženšenový kořen, který obsahuje cenné ginsenosidy. Prohledal jsem odborné zdroje, abych vám představil všechny vědecky potvrzené zdravotní účinky pravého ženšenu. Kapsle se sušeným kořenem ženšenu vyrábíme […]

Číst celý článek

Nootropika podpoří paměť, soustředění a funkce mozku. Které chytré drogy jsou nejsilnější?

27.10.2022

Nootropika neboli chytré drogy (anglicky smart drugs) jsou psychoaktivní látky příznivě ovlivňující funkce mozku, myšlení, paměť, bdělost, soustředění i motivaci a úroveň stresu. Zpomalují stárnutí mozku a zmírňují neurodegenerativní procesy, kvůli kterým ubývá mozkových buněk (neuronů). Určitě se nelekejte označení chytré drogy. Ty přírodní jsou legální a můžete je bez omezení normálně nakupovat a užívat. […]

Číst celý článek

Jak snížit cholesterol dlouhodobě i rychle? Co jíst a jak změnit životosprávu?

25.10.2022

Jak snížit cholesterol, když jej ve zdravé míře potřebujeme všichni? Již nepatrně zvýšená hladina začne pomalu ucpávat cévy. Jelikož se zvýšený cholesterol prakticky nijak citelně neprojevuje, vysoká hladina zvyšuje riziko infarktů a mrtvic. „Tradiční“ český jídelníček obsahuje velmi tučné a nevhodně upravené potraviny, které cholesterol zvyšují. Je chudý na zdravé rostlinné tuky, které hladinu dovedou […]

Číst celý článek

Jak mi funkční houby doslova změnily život (zkušenost mladé maminky Niky)

11.10.2022

Před pár lety jsem byla na nějakém mém pomyslném životním dně, kde se mi nedařilo a vše se mi hroutilo. Hodinu před státnicemi se se mnou po šesti letech rozešel přes sms bývalý přítel. Nejen že proběhl rozchod, ale ke státnicím jsem v tom stavu nedošla, a tak jsem se “nemohla” a hlavně nechtěla vracet […]

Číst celý článek

Třezalka tečkovaná – ta ti zvedne náladu ? (přírodní antidepresivum, rychlejší hojení ran, tlumení příznaků menopauzy)

27.09.2022

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je tradiční bylinka s původem v Evropě. Mezi Čechy je velmi oblíbená díky prospěšným zdravotním účinkům. Nejčastěji se konzumuje sušená ve formě třezalkového čaje. Za nejvýznamnější účinek lze považovat pomoc s depresemi a zhoršeným duševním stavem. Pro některé lidi ale není vhodná a nedoporučuje se kombinovat ji s některými léky. V […]

Číst celý článek

4 novinky v prodeji: Bylinné olejové kapky Blendea s MCT olejem. Jak je vyrábíme a jaké mají účinky?

12.09.2022

Neúnavně vyvíjíme nové produkty a na e-shop právě přidáváme 4 nové druhy bylinných kapek s MCT olejem. V článku vám chci představit olejové kapky, účinky jednotlivých extraktů a zároveň účinky kokosového MCT oleje. Všechny olejové kapky Blendea jsou určeny pro každodenní užívání a já již dnes věřím, že si je rychle oblíbíte 🙂

Číst celý článek

Jak snížit kortizol? Kromě redukce stresu jsou nezbytné zdravé návyky (11 tipů)

15.08.2022

Různým druhům stresu čelíme každý den všichni. Stres zvyšuje sekreci hormonu kortizolu, který sice potřebujeme, ale dlouhodobě vysoká hladina je škodlivá. Našim společným cílem je proto snížení hladiny kortizolu.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.