• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Spirulina je sinice, přesto užitečná. Znáte její příběh?

Spirulina je sinice, přesto užitečná. Znáte její příběh?

Sinice jsou u nás známé především jako páchnoucí zelený povlak, který kazí vodu a znemožňuje letní koupání. Není však sinice jako sinice.

Poeticky nazývaný vodní květ, který se v teplém počasí objevuje zejména na přírodních vodních plochách, má na svědomí pouze několik málo z celé palety rozličných druhů sinic. Existují také druhy sinic, které jsou člověku velmi prospěšné.

Jedná se především o sinice řádu oscillatoriales, nazývané spirulina. Kvůli vysokému podílu bílkovin ve svém složení, také obsahu vitamínů, minerálů, esenciálních mastných kyselin a dalších mikroživin jsou součástí zdravého jídelníčku. A to nejenom v současnosti. Spirulinu oceňovali jako zelené zlato již staří Aztékové. Jako vysoce výživná potravina se uplatňuje od pradávna také u některých afrických kmenů.

Příběh Dihé – spiruliny z Čadského jezera

Při normálních podmínkách je spirulina pouze jedním z dalších organismů osídlující africká jezera. Avšak stává-li se prostředí nehostinné, ostatní druhy mizí, zatímco spirulina se stává dominantní. Má totiž mimořádnou schopnost přežít, na rozdíl od ostatních snese i vysoce zásaditou vodu.

Spirulina patří k nejstarším organismům naší planety, její stáří je více než 3,5 miliardy let. Od pradávna je také součástí života kolem Čadského jezera v Keni. Je hlavní potravou pro některé druhy plameňáků.

Africké jezero - spirulina, plameňáci

Spirulina je také klíčovým zdrojem proteinů pro místní kmen Kenembu, který ji označuje jako dihé. Najdeme ji dokonce v 70 % místních pokrmů. Míchá se s rajčaty a pepřem, kombinuje se také s fazolemi, rybami nebo masem. Těhotné ženy jedí dihé přímo, protože věří, že jeho tmavá barva ochrání nenarozené dítě před zlými silami.

Před konzumací je však třeba tuto modrozelenou mikrořasu nasbírat a usušit. Sběr spiruliny přitom vyžaduje mimořádnou zručnost a zkušenosti. Věnují se mu pouze vybrané ženy, vždy jen několik měsíců v roce. Technika sběru a přípravy nápadně zelených koláčů dihé se u kmene Kenembu předává z generace na generaci.

VĚDĚLI JSTE, ŽE spirulina se používá i jako potravinářské barvivo a najdete ji i v Lentilkách?

spirulina účinky

Spirulina se v okolí Čadského sbírá tradiční metodou, na konci období dešťů. Je to sezónní, avšak vysoce lukrativní záležitost. I proto se ještě před tím, než skončí deště, připravuje vybavení. Ihned poté, co ustanou deště, se pak začíná.

Nejprve je třeba najít místa, která stojí za sklizeň, to je většinou skupinový úkol. To se nemusí vždy podařit. Pokud je vhodná lokalita s dostatkem spiruliny nalezena, mohou se ženy pustit do práce. Brodí se vodou, aby z jejího povrchu mohly sbírat zelený povlak. Opatrně nabírají vodu tak, aby eliminovaly množství nečistot.

Životadárnou tekutinu propírají přímo ve vodě a následně i speciální technikou v písku. Zde se také voda zahušťuje. Ženy v písku vytvářejí kruhové prohlubně, kde dochází také k zatuhnutí řasy. Poté ji krájí do obdélníků. Tyto zelené pláty se ještě dále suší několik dní – buď a speciálních rámech, nebo na kamenech. Jakmile je dílo hotové, spirulina se balí, aby se mohla prodávat na místním trhu.

V období sběru dokáže každá z vybraných žen kmene vyprodukovat asi tři kilogramy dihé denně.

Spirulina - Čadské jezero

Když se o spirulinu začali zajímat vědci…

Zprávu o sběru a využívání spiruliny, tedy dihé kolem Čadského jezera lidmi z kmene Kanembu publikoval poprvé francouzský vědec Dangeard v roce 1940. Také si všiml toho, že jde o stejnou sinici, která je také hlavní potravou plameňáků obývajících některá africká jezera.

Trvalo další 24 let, než se spirulině začal věnovat další vědec – belgický botanik Jean Léonard. Pozoruhodné zelené koláče, které se prodávaly na místních trzích, vzbudily jeho pozornost natolik, aby zkoumal, odkud pocházejí a o jaké organismy se jedná.

Spirulina - výzkum, studie

Jen o několik let později (1967) byla spirulina vědeckou obcí označena za pozoruhodnou potravinu budoucnosti.

Byly provedeny analýzy nutričního složení dihé. Ty potvrdily, že 60 – 70 % obsahu sušené spiruliny tvoří vysoce kvalitní proteiny s podílem esenciálních aminokyselin. Tyto závěry odstartovaly další a další analýzy, výzkumy a studie týkající se zvláštního modrozeleného organismu.

Tecuitlatl – zelený poklad starých Aztéků

Několik tisíc let je spirulina hlavním zdrojem bílkovin kmene Kenembe a dalších afrických kmenů. Od pradávna ji také využívají původní obyvatelé Střední Ameriky. Spirulina přirozeně osídlovala také některá mexická jezera, která posléze povětšinou ustoupila rozpínajícímu se Mexico City. Dodnes však dává odstín vodám jezera Texcoco.

Spirulina, aztékové

V 16. století, kdy Španělé objevily Mexiko, také registrovaly zvláštní aztécký pokrm. Měl podobu zelených koláčů a pocházel z vod místních jezer. Aztékové tyto koláče nazývaly tecuitlatl a oceňovaly je jako zelené zlato. Nezřídka je kombinovaly s kakaem. Údajně šlo o potravu zdejších maratonců.

 

Objevení spiruliny západní civilizací

Bylo to ve stejné době, kdy Léonard znovuobjevil africkou spirulinu, tehdy si jistá mexická společnost vyžádala studii řasy objevující se v blízkosti jezer kolem Mexico City. Výsledkem byl první detailní studie o spirulině, jejích vlastnostech a možnostech pěstování.

Tato studie se posléze stala součástí práce Zarrouka (1966), která položila základní kámen pro umělé pěstování spiruliny. Její produkce od té doby po celém světě jenom vzkvévá. Jako zdravou potravinu a doplněk stravy spirulinu v současnosti pěstují v mnoha zemích Asie, k velkým producentům spiruliny se dnes řadí také USA.

Prvotřídní a čistou taiwanskou spirulinu v BIO kvalitě pro vás vyrábíme pod značkou Blendea.

Klikněte na tlačítko, objednejte a do 2 dnů je máte doma.

Není spirulina jako spirulina

V současné době najdeme i na českém trhu celé spektrum různých druhů spiruliny. Některé názvy toho však o samotné spirulině a jejím původu moc neřeknou. Například ryze marketingový název Spirulina alga jenom definuje, že se jedná o řasu (z latiny alga).

Ve skutečnosti přitom podle posledních vědeckých poznatků jde spíše o zeleno-modrou mikrořasu, botanicky přesně jednoduchou vláknitou sinici řádu Ascillatoriales, kyanobakterii – tedy bakterii s obsahem chlorofylu schopnou fotosyntézy.

Biologové aktuálně definují asi šedesát druhů spiruliny. Předmětem vědeckého bádání je však především Spirulina platensis, potažmo Spirulina maxima. Ani to však nejsou přesné vědecké názvy, botanicky jde o druhy Arthrospira platensis a Arhrospira maxima.

Některé komerční produkty se spirulinou se označují dle původu. Spirulina pacific je tedy názvem spiruliny pocházející z ostrovů Tichého oceánu. Spirulina azteca (Spirulina maxima) je pak pravděpodobně z amerického kontinentu. Největším producentem Střední a Jižní Ameriky je Chile, takže Spirulina azteka bude mít původ zřejmě tam.

Spirulina je přitom natolik adaptabilním organismem, že prostředí, ve kterém žije, přizpůsobuje také buněčnou stavbu a morfologické vlastnosti. V různých částech světa tak má spirulina různý charakter. Vždy však slibuje vysoce výživné složení a zdraví prospěšné účinky.

 

A pokračování příběhu spiruliny?

Jak zakončíte příběh spiruliny, která z různých koutů světa doputovala až k nám do Čech? Necháte se inspirovat původními africkými kmeny nebo starými Aztéky a využijete ji také pro sebe a pro své zdraví?

DÁLE ČTĚTE: Fakta a zajímavostí o spirulině, které potřebujete znát.

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek

Atopický ekzém: Najděte konkrétní spouštěč a vyhněte se mu 🚫

07.09.2023

Atopický ekzém (atopická dermatitida) je zdravotní stav způsobující suchou, svědící, olupující se a zanícenou pokožku. Atopický ekzém je velmi častý u novorozenců a dětí, ale trápí a znesnadňuje život i mnoha dospělým. Ekzém je většinou dlouhotrvající, a tedy chronické povahy. Navíc může často měnit intenzitu od téměř nepatrných svědivých flíčků až po velká zanícená a […]

Číst celý článek

Pískavice řecké seno: Cenná rostlinka pro podporu laktace s mnoha dalšími zdravotními benefity

31.08.2023

Pískavice řecké seno si dnes představíme hlavně díky její podpoře laktace, a tedy podpoře produkce mateřského mléka. Zároveň uvedu další zdravotní benefity pískavice a to na ženské i mužské zdraví. Pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru, cholesterolu a zvyšuje hladinu hormonu testosteronu. Některé účinky zatím nejsou potvrzené vědeckými studiemi, proto se zaměřím na ty, které již […]

Číst celý článek

Artritida: Zánětlivá nemoc kloubů, kvůli které dnes možná ani nevstanete z postele 😔

24.07.2023

Výraz artritida (lidově revma) hledá na českém internetu každý měsíc přes 4400 lidí, takže jde o rozšířený a době známý zdravotní problém pohybového aparátu, konkrétně jde o zánět kloubů. Lidi nejčastěji zajímá, proč artritida vzniká a jak se projevuje, jaké druhy artritidy známe, a samozřejmě jak zle artritidu léčit nebo aspoň zmírnit její bolestivé symptomy. […]

Číst celý článek

Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea): Krásná květinka pro podporu mentální výkonnosti a tělesné kondice 🧠💪

17.06.2023

Každý z času na čas potřebujeme mentální vzpruhu, která by podpořila naši soustředěnost, psychickou výkonnost, paměť, pozornost, a ideálně urychlila schopnost učit se. Obvykle sáhneme po kávě či jiném legálním stimulantu, protože jsou nejdostupnější. Existuje ale několik tradičních a rovněž dostupných bylin, které nám pomohou nakopnout duševní výkonnost aniž bychom si na nich vytvořili závislost. […]

Číst celý článek

Nedostatek hořčíku a negativní příznaky, které již možná pociťujete

15.06.2023

Nedostatek hořčíku má své jasné příznaky. Některých jste si na sobě již možná všimli, ale zatím netušíte, zda reálně trpíte nedostatkem. Proto vás navedu na určité „indice“, které mohou deficit prokazovat. V článku se nevěnuji nepostradatelnému významu hořčíku v těle. O něm se dočtete v lékařských a vědeckých zdrojích, na které v článku odkazuji. Hlavním […]

Číst celý článek

3 důvody proč vyzkoušet adaptogenní kávu SUPERCOFFEE? ☕🍄

31.05.2023

Není žádným tajemstvím, že Blendea SUPERCOFFEE je aktuálně nejprodávanějším produktem, a tedy bestsellerem značky Blendea. Není se čemu divit, protože nás spokojení zákazníci „bombardují“ pochvalnými zkušenostmi a skvělými recenzemi. Několik jich přikládám níže. Pokud SUPERCOFFEE zatím ještě neznáte, rád bych vás seznámil s hlavními rozdíly mezi klasickou kávou a naší instantní, zdravější alternativou. Vyjmenuji prospěšné […]

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.