Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!

Ječmen představuje nejstarší pěstovanou obilovinu u nás a dodnes je také jednou ze dvou nejčastěji pěstovaných obilovin. V České republice se tradičně využívá zejména v podobě sladu, jako základní ingredience tolik populárního piva. Obilky ječmene se však dají využít i jinak. Nejde jenom o pekárenství nebo přípravu různých pokrmů, ale také životadárný nápoj ze zeleného ječmene. Tomuto nápoji, mladému ječmenu jako takovému a také jeho pěstování se budeme věnovat podrobně na následujících řádcích.

Ječmen představuje nejstarší pěstovanou obilovinu u nás a dodnes je také jednou ze dvou nejčastěji pěstovaných obilovin. V České republice se tradičně využívá zejména v podobě sladu, jako základní ingredience tolik populárního piva. Obilky ječmene se však dají využít i jinak. Nejde jenom o pekárenství nebo přípravu různých pokrmů, ale také životadárný nápoj ze zeleného ječmene. Tomuto nápoji, mladému ječmenu jako takovému a také jeho pěstování se budeme věnovat podrobně na následujících řádcích.

Zdravý zelený ječmen v kombinaci s dalšími 3 silými superpotravinami

Pokud chcete zelený ječmen začít užívat, doporučujeme 100% BIO směs Blendea SUPERGREENS. Kromě 30 % zeleného ječmene a 30 % mladé pšenice z čisté přírody Německa obsahuje také 20 % spiruliny a 15 % chlorelly z nedotčených horských vod Taiwanu.

  • Pro lepší chuť do ní přidáváme ještě malý kousek máty.
  • Těžké kovy, kontaminanty, barviva, aromata, syntetická dochucovadla a konzervanty v ní nenajdete.
  • Stejně jako chemii, neobsahuje také laktózu, cukr, a protože je pouze z mladých zelených výhonků (nikoli zrn), tak ani lepek.

ukaž složení Blendea

Co je to zelený ječmen?

mlady jecmen druhy
Nalevo mladý ječmen, měnící se na pozdější stéblo. Napravo již zralý klas se zrnem, nad ním nezralý klas 

Ječmen představuje rostlinný rod čeledi lipnicovitých. Jde celkem o 25 druhů planého ječmene a jeden kulturní druh – ječmen setý, lat. Hordeum vulgare. Zatímco některé plané druhy ječmene mohou být i víceleté, ječmen setý je jednoletou jarní nebo ozimou obilninou.

Ječmen setý se řadí mezi nejvýznamnější a také nejstarší hospodářské rostliny. Zmínky o ječmenu nacházíme v antických textech, také mezopotámské, indické nebo čínské mytologii. Jeho historie sahá více než osm tisíc let zpátky. U nás se ječmen pěstuje již přes pět tisíc let, dokládají to místní archeologická naleziště.

Ječmen z českých polí se aktuálně z třetiny využívá jako slad pro výrobu piva. Velká část produkce slouží ke krmným účelům. Zatímco v minulosti se ječmen ve velké míře uplatňoval také ve výživě, později ho vytlačila pšenice. Dnes však ječmen znovu obnovuje svoji slávu, především ve své zelené variantě jako mladý ječmen, často však dovážený ze zahraničí (Nový Zéland aj.).

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječmen

Mladý zelený ječmen představuje jen několik dnů staré, zelené výhonky ječmene. Naklíčené obilky se nechávají růst asi 10 dnů, aby se následně sklidily a zpracovaly.

Pokud půjde o BIO mladý ječmen, budou zelené výhonky růst v čisté půdě. Při produkci takového ječmene se uplatní přírodní minerály z půdy, naopak se obejde bez chemických hnojiv a pesticidů. BIO mladý ječmen se bude zpracovávat šetrnými metodami, chemické a tepelné úpravy jsou samozřejmě tabu. Tak může nabídnout skutečnou energii, energii půdy, vody, slunce a vzduchu. Tak si ponechá své bioaktivní složení, životadárné látky, ze kterých bude mít užitek i lidský organismus.

BIO zelený ječmen má nejčastěji podobu prášku. Vzniká tak, že se zelené výhonky BIO ječmene šetrně odšťavní a šťáva z nich se pak za nízkých teplot suší. Tento prášek pak nabízí všechny nutriční vlastnosti mladých zelených rostlinek. V praxi se pak opět ředí vodou (nebo jinou tekutinou) a popíjí. Pochopitelně, šťáva z mladého ječmene se dá popíjet i přímo čerstvá. V tom případě je však nutné si mladý ječmen vypěstovat.

zelený ječmen účinky

Jak zelený ječmen pěstovat?

Pěstování mladého ječmene doma není nijak náročné, nevyžaduje více úsilí než pěstování klasických zelených bylinek. Jak na to? To ukazují i vědci z Mendlovy univerzity, kteří se snaží o popularizaci ječmene jako domácí, běžně dostupné plodiny.

Vedoucí výzkumu Jaroslava Ehrenbergerová z Mendlovy univerzity radí, jak si zelený ječmen vypěstovat doma. Podle ní to zvládne opravdu každý. Stačí zasadit semínka do běžného substrátu, truhlík pak nechat na slunci po několik dní a nezapomenout přitom na zálivku. Mladý ječmen se dá sklízet už asi po deseti dnech od výsadby. Bezprostředně po sklízení by se měl i zpracovat, tedy vylisovat do podoby zelené šťávy.

Pěstování zeleného ječmene doma se věnují i videa, která vznikla na půdě Mendlovy univerzity.

Návod na pěstování mladého zeleného ječmene doma

Předsazení a výsadba

Nejprve si musíte obstarat výsadbu. Pozor, ne všechny obilky jsou určené ke klíčení. Vždy se ujistěte, že kupujete ječmen vhodný ke klíčení.

Aby rostlinky rostly rychleji, vyplatí se tzv. předsazení. Semena ječmene tedy nejdříve zalijeme vodou (voda by měla mít asi 2 – 3x větší objem než semena ječmene), důkladně promícháme a necháme ve vodě namočená po dobu 8 – 12 hodin. Všechna semena by přitom měla být v kontaktu s vodou.

Následně vodu slijeme, semena propláchneme a necháme okapat při pokojové teplotě. Sluneční světlo v tomto momentě není potřeba. Dle některých zdrojů takto semínka proplachujeme 2 – 3x, dokud se na nich neobjeví náznak kořínku. Jiní pěstitelé však nečekají a semínka vysazují ihned po prvním předsazení.

Ječmen vysazujeme do zeminy (nejlépe organický mix s podílem kompostu), jako nádoba skvěle poslouží klasický truhlík. Zeminu před výsadbou důkladně zalijeme tak, aby byla v celém svém objemu dostatečně vlhká. Semena před výsadbou ještě naposledy propláchneme.

Semena rovnoměrně rozmístíme nahusto po celém povrchu zeminy, kterou jsme předtím důkladně promáčeli.

Péče a zálivka

Nádobu s výsadbou semene bychom měli zakrýt tak, aby byla zemina chráněna před světlem a současně se v ní držela vlhkost. Kryt by měl však umožňovat také cirkulaci vzduchu, prostřednictvím různých otvorů nebo štěrbiny.

Výsadbu ponecháme při pokojové teplotě a 1 – 2x denně zaléváme. Zemina by měla být neustále vlhká.

Jakmile výhonky vyrostou na výšku několika centimetrů (cca 3 – 5 den od výsadby), můžeme je odkrýt. Poté rostlinkám zajistíme dostatek slunečního záření. Od té doby se také vyplatí větší zálivka a vlhčení výhonků pomocí rozprašovače.

Sklizeň

Zelený ječmen můžeme sklízet nejdříve asi týden po výsadbě. Rostlinky by měly být vysoké cca 15 – 20 cm. Trávu odstřiháváme těsně nad povrchem zeminy a ihned ji zpracováváme. Ke zpracování budeme potřebovat odšťavňovač nebo lis. Získáme tak zelenou šťávu z mladého ječmene, energií nabitý nápoj, který slibuje celé spektrum příznivých účinků.

jak pestovat mlady jecmen

Jak si připravit nápoj z mladého ječmene?

Pokud máte k dispozici rostlinky mladého ječmene (ano, právě ty, které jste si vypěstovali), jednoduše je ostříhejte a vylisujte. Šťávu pak zřeďte dle chuti vodou či ovocnou šťávou a vypijte.

Pochopitelně, ne každý má prostor pro pěstování zeleného ječmene doma. Alternativou je pak využití prášku ze zeleného ječmene v BIO kvalitě, který představuje vylisovanou, za nízkých teplot usušenou šťávu z mladého ječmene. BIO mladý ječmen pochází z organické produkce, takže v sobě nese maximum cenných látek. Ten nejkvalitnější má původ v zemích s panenskou přírodou jako je Nový Zéland.

Příprava zdravého nápoje je s práškem z BIO mladého ječmene snadnější a šetří čas. Postačí asi lžičku zeleného prášku důkladně rozmíchat ve sklenici vody. Nápoj z mladého ječmene se doporučuje popíjet nejlépe ráno.

Proč pít zelený ječmen?

Zelený ječmen si jako energetickou vzpruhu na jaře dopřávali i naši předkové. Historii a tradici využití ječmene, nejenom v českých zemích, se věnujeme v samostatném článku: Nejstarší zelená superpotravina? Mladý ječmen!

V současnosti doporučují mladý ječmen mnozí výživoví specialisté, mj. koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. Ta pro server Vitalia vybrala mladý ječmen jako jednu z nejlepších superpotravin dneška.

Přednosti zeleného ječmene vyzdvihuje i zmiňovaná Jaroslava Ehrenbergerová z Mendlovy univerzity. Ta upozorňuje na blahodárný obsah plný důležitých látek, mj. antioxidantů, vitamínů, živých enzymů a minerálních látek. „Sušina mladé hmoty zeleného ječmene obsahuje kolem 10 % minerálů jako je železo, vápník, hořčík, fosfor aj.,“ vyjmenovává Ehrenbergerová. Díky cennému obsahu je zelený ječmen přínosný v boji proti civilizačním chorobám. Mezi jeho klíčové účinky patří také zvyšování obranyschopnosti organismu.

VIDEORECENZE: Opravdu SUPERGREENS funguje?

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječmen

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    4 komentáře: “Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!”

      • Dobrý den, děkujeme za pochvalu. Pokud byste hledal kvalitní ječmen, naše zelená směs Blendea obsahuje až 30%. Dále pak chlorellu, spirulinu a mladou pšenici. O složení se více dovíte zde https://www.blendea.cz/slozeni/

        Přeji krásný den.
        Lukáš

    1. Dobrý den,
      v článku uvádíte, že by vypěstovaný zelený ječmen neměl přijít do styku s kovem. Jak jej tedy odšťavit? Je tedy třeba mít nějaký speciální odšťavňovač či lis?

      • Dobrý den,

        děkuji za dotaz a omlouvám se za nejednoznačnou informaci v článku. Tvrzení jsem již vymazal, jelikož za dobu od vydání článku se informace změnily, resp. upřesnily.
        Je pravda, že styk s kovem částečně ničí bioaktivní látky, ale neznamená to, že by jich výsledný nápoj zcela pozbavil. To není pravda.
        Při zpracování ječmene tedy může být malá část živin zničena, ale je to pouze malé množství, které výsledný nápoj či produkt nijak neznehodnocuje.
        Nemusíte se tedy obávat krájení, sekání ani odšťavňování.
        Šťáva pro Vás bude mít stejně pozitivní efekt a minimální úbytek živin si tělo nijak zásadně nepovšimne.

        Doporućit mohu náš produkt Blendea SUPERGREENS, který je vyroben sušením a tedy do styku s kovem nepříchází vůbec. Kromé ječmene obsahuje i mladou pšenici, chlorellu a spirulinu. Podrobněji zde – https://www.blendea.cz/produkt/blendea-supergreens/

        Přeji hezký den a pevné zdraví.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS