Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!

Ječmen představuje nejstarší pěstovanou obilovinu u nás a dodnes je také jednou ze dvou nejčastěji pěstovaných obilovin. V České republice se tradičně využívá zejména v podobě sladu, jako základní ingredience tolik populárního piva. Obilky ječmene se však dají využít i jinak. Nejde jenom o pekárenství nebo přípravu různých pokrmů, ale také životadárný nápoj ze zeleného ječmene. Tomuto nápoji, mladému ječmenu jako takovému a také jeho pěstování se budeme věnovat podrobně na následujících řádcích.

Ječmen představuje nejstarší pěstovanou obilovinu u nás a dodnes je také jednou ze dvou nejčastěji pěstovaných obilovin. V České republice se tradičně využívá zejména v podobě sladu, jako základní ingredience tolik populárního piva. Obilky ječmene se však dají využít i jinak. Nejde jenom o pekárenství nebo přípravu různých pokrmů, ale také životadárný nápoj ze zeleného ječmene. Tomuto nápoji, mladému ječmenu jako takovému a také jeho pěstování se budeme věnovat podrobně na následujících řádcích.

Zdravý zelený ječmen v kombinaci s dalšími 3 silými superpotravinami

Pokud chcete zelený ječmen začít užívat, doporučujeme 100% BIO směs Blendea SUPERGREENS. Kromě 30 % zeleného ječmene a 30 % mladé pšenice z čisté přírody Německa obsahuje také 20 % spiruliny a 15 % chlorelly z nedotčených horských vod Taiwanu.

  • Pro lepší chuť do ní přidáváme ještě malý kousek máty.
  • Těžké kovy, kontaminanty, barviva, aromata, syntetická dochucovadla a konzervanty v ní nenajdete.
  • Stejně jako chemii, neobsahuje také laktózu, cukr, a protože je pouze z mladých zelených výhonků (nikoli zrn), tak ani lepek.

ukaž složení Blendea

Co je to zelený ječmen?

mlady jecmen druhy
Nalevo mladý ječmen, měnící se na pozdější stéblo. Napravo již zralý klas se zrnem, nad ním nezralý klas 

Ječmen představuje rostlinný rod čeledi lipnicovitých. Jde celkem o 25 druhů planého ječmene a jeden kulturní druh – ječmen setý, lat. Hordeum vulgare. Zatímco některé plané druhy ječmene mohou být i víceleté, ječmen setý je jednoletou jarní nebo ozimou obilninou.

Ječmen setý se řadí mezi nejvýznamnější a také nejstarší hospodářské rostliny. Zmínky o ječmenu nacházíme v antických textech, také mezopotámské, indické nebo čínské mytologii. Jeho historie sahá více než osm tisíc let zpátky. U nás se ječmen pěstuje již přes pět tisíc let, dokládají to místní archeologická naleziště.

Ječmen z českých polí se aktuálně z třetiny využívá jako slad pro výrobu piva. Velká část produkce slouží ke krmným účelům. Zatímco v minulosti se ječmen ve velké míře uplatňoval také ve výživě, později ho vytlačila pšenice. Dnes však ječmen znovu obnovuje svoji slávu, především ve své zelené variantě jako mladý ječmen, často však dovážený ze zahraničí (Nový Zéland aj.).

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječmen

Mladý zelený ječmen představuje jen několik dnů staré, zelené výhonky ječmene. Naklíčené obilky se nechávají růst asi 10 dnů, aby se následně sklidily a zpracovaly.

Pokud půjde o BIO mladý ječmen, budou zelené výhonky růst v čisté půdě. Při produkci takového ječmene se uplatní přírodní minerály z půdy, naopak se obejde bez chemických hnojiv a pesticidů. BIO mladý ječmen se bude zpracovávat šetrnými metodami, chemické a tepelné úpravy jsou samozřejmě tabu. Tak může nabídnout skutečnou energii, energii půdy, vody, slunce a vzduchu. Tak si ponechá své bioaktivní složení, životadárné látky, ze kterých bude mít užitek i lidský organismus.

BIO zelený ječmen má nejčastěji podobu prášku. Vzniká tak, že se zelené výhonky BIO ječmene šetrně odšťavní a šťáva z nich se pak za nízkých teplot suší. Tento prášek pak nabízí všechny nutriční vlastnosti mladých zelených rostlinek. V praxi se pak opět ředí vodou (nebo jinou tekutinou) a popíjí. Pochopitelně, šťáva z mladého ječmene se dá popíjet i přímo čerstvá. V tom případě je však nutné si mladý ječmen vypěstovat.

zelený ječmen účinky

Jak zelený ječmen pěstovat?

Pěstování mladého ječmene doma není nijak náročné, nevyžaduje více úsilí než pěstování klasických zelených bylinek. Jak na to? To ukazují i vědci z Mendlovy univerzity, kteří se snaží o popularizaci ječmene jako domácí, běžně dostupné plodiny.

Vedoucí výzkumu Jaroslava Ehrenbergerová z Mendlovy univerzity radí, jak si zelený ječmen vypěstovat doma. Podle ní to zvládne opravdu každý. Stačí zasadit semínka do běžného substrátu, truhlík pak nechat na slunci po několik dní a nezapomenout přitom na zálivku. Mladý ječmen se dá sklízet už asi po deseti dnech od výsadby. Bezprostředně po sklízení by se měl i zpracovat, tedy vylisovat do podoby zelené šťávy.

Pěstování zeleného ječmene doma se věnují i videa, která vznikla na půdě Mendlovy univerzity.

Návod na pěstování mladého zeleného ječmene doma

Předsazení a výsadba

Nejprve si musíte obstarat výsadbu. Pozor, ne všechny obilky jsou určené ke klíčení. Vždy se ujistěte, že kupujete ječmen vhodný ke klíčení.

Aby rostlinky rostly rychleji, vyplatí se tzv. předsazení. Semena ječmene tedy nejdříve zalijeme vodou (voda by měla mít asi 2 – 3x větší objem než semena ječmene), důkladně promícháme a necháme ve vodě namočená po dobu 8 – 12 hodin. Všechna semena by přitom měla být v kontaktu s vodou.

Následně vodu slijeme, semena propláchneme a necháme okapat při pokojové teplotě. Sluneční světlo v tomto momentě není potřeba. Dle některých zdrojů takto semínka proplachujeme 2 – 3x, dokud se na nich neobjeví náznak kořínku. Jiní pěstitelé však nečekají a semínka vysazují ihned po prvním předsazení.

Ječmen vysazujeme do zeminy (nejlépe organický mix s podílem kompostu), jako nádoba skvěle poslouží klasický truhlík. Zeminu před výsadbou důkladně zalijeme tak, aby byla v celém svém objemu dostatečně vlhká. Semena před výsadbou ještě naposledy propláchneme.

Semena rovnoměrně rozmístíme nahusto po celém povrchu zeminy, kterou jsme předtím důkladně promáčeli.

Péče a zálivka

Nádobu s výsadbou semene bychom měli zakrýt tak, aby byla zemina chráněna před světlem a současně se v ní držela vlhkost. Kryt by měl však umožňovat také cirkulaci vzduchu, prostřednictvím různých otvorů nebo štěrbiny.

Výsadbu ponecháme při pokojové teplotě a 1 – 2x denně zaléváme. Zemina by měla být neustále vlhká.

Jakmile výhonky vyrostou na výšku několika centimetrů (cca 3 – 5 den od výsadby), můžeme je odkrýt. Poté rostlinkám zajistíme dostatek slunečního záření. Od té doby se také vyplatí větší zálivka a vlhčení výhonků pomocí rozprašovače.

Sklizeň

Zelený ječmen můžeme sklízet nejdříve asi týden po výsadbě. Rostlinky by měly být vysoké cca 15 – 20 cm. Trávu odstřiháváme těsně nad povrchem zeminy a ihned ji zpracováváme. Ke zpracování budeme potřebovat odšťavňovač nebo lis. Získáme tak zelenou šťávu z mladého ječmene, energií nabitý nápoj, který slibuje celé spektrum příznivých účinků.

jak pestovat mlady jecmen

Jak si připravit nápoj z mladého ječmene?

Pokud máte k dispozici rostlinky mladého ječmene (ano, právě ty, které jste si vypěstovali), jednoduše je ostříhejte a vylisujte. Šťávu pak zřeďte dle chuti vodou či ovocnou šťávou a vypijte.

Pochopitelně, ne každý má prostor pro pěstování zeleného ječmene doma. Alternativou je pak využití prášku ze zeleného ječmene v BIO kvalitě, který představuje vylisovanou, za nízkých teplot usušenou šťávu z mladého ječmene. BIO mladý ječmen pochází z organické produkce, takže v sobě nese maximum cenných látek. Ten nejkvalitnější má původ v zemích s panenskou přírodou jako je Nový Zéland.

Příprava zdravého nápoje je s práškem z BIO mladého ječmene snadnější a šetří čas. Postačí asi lžičku zeleného prášku důkladně rozmíchat ve sklenici vody. Nápoj z mladého ječmene se doporučuje popíjet nejlépe ráno.

Proč pít zelený ječmen?

Zelený ječmen si jako energetickou vzpruhu na jaře dopřávali i naši předkové. Historii a tradici využití ječmene, nejenom v českých zemích, se věnujeme v samostatném článku: Nejstarší zelená superpotravina? Mladý ječmen!

V současnosti doporučují mladý ječmen mnozí výživoví specialisté, mj. koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. Ta pro server Vitalia vybrala mladý ječmen jako jednu z nejlepších superpotravin dneška.

Přednosti zeleného ječmene vyzdvihuje i zmiňovaná Jaroslava Ehrenbergerová z Mendlovy univerzity. Ta upozorňuje na blahodárný obsah plný důležitých látek, mj. antioxidantů, vitamínů, živých enzymů a minerálních látek. „Sušina mladé hmoty zeleného ječmene obsahuje kolem 10 % minerálů jako je železo, vápník, hořčík, fosfor aj.,“ vyjmenovává Ehrenbergerová. Díky cennému obsahu je zelený ječmen přínosný v boji proti civilizačním chorobám. Mezi jeho klíčové účinky patří také zvyšování obranyschopnosti organismu.

VIDEORECENZE: Opravdu SUPERGREENS funguje?

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječmen

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

4 komentáře: “Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!”

    • Dobrý den, děkujeme za pochvalu. Pokud byste hledal kvalitní ječmen, naše zelená směs Blendea obsahuje až 30%. Dále pak chlorellu, spirulinu a mladou pšenici. O složení se více dovíte zde https://www.blendea.cz/slozeni/

      Přeji krásný den.
      Lukáš

  1. Dobrý den,
    v článku uvádíte, že by vypěstovaný zelený ječmen neměl přijít do styku s kovem. Jak jej tedy odšťavit? Je tedy třeba mít nějaký speciální odšťavňovač či lis?

    • Dobrý den,

      děkuji za dotaz a omlouvám se za nejednoznačnou informaci v článku. Tvrzení jsem již vymazal, jelikož za dobu od vydání článku se informace změnily, resp. upřesnily.
      Je pravda, že styk s kovem částečně ničí bioaktivní látky, ale neznamená to, že by jich výsledný nápoj zcela pozbavil. To není pravda.
      Při zpracování ječmene tedy může být malá část živin zničena, ale je to pouze malé množství, které výsledný nápoj či produkt nijak neznehodnocuje.
      Nemusíte se tedy obávat krájení, sekání ani odšťavňování.
      Šťáva pro Vás bude mít stejně pozitivní efekt a minimální úbytek živin si tělo nijak zásadně nepovšimne.

      Doporućit mohu náš produkt Blendea SUPERGREENS, který je vyroben sušením a tedy do styku s kovem nepříchází vůbec. Kromé ječmene obsahuje i mladou pšenici, chlorellu a spirulinu. Podrobněji zde – https://www.blendea.cz/produkt/blendea-supergreens/

      Přeji hezký den a pevné zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek