10 změn stravování k vašemu zdravějšímu já

Kdo z nás někdy nezatoužil po zdravějším životě? Kdo z nás někdy nevyslovil přání jíst zdravě? Zdravá strava, lepší stravování či dokonce hubnutí patří k těm nejčastějším předsevzetím a přáním. Naplní je však málokdo. Proč? Lidé toho většinou očekávají mnoho a příliš rychle. Zdravá strava nemůže zastoupit tu nezdravou ze dne na den, své zvyky nezměníme hned. A pokud jde o zdravé hubnutí, musí být postupné. Zdravé stravování vyžaduje určitý čas.

Kdo z nás někdy nezatoužil po zdravějším životě? Kdo z nás někdy nevyslovil přání jíst zdravě? Zdravá strava, lepší stravování či dokonce hubnutí patří k těm nejčastějším předsevzetím a přáním. Naplní je však málokdo. Proč?

Lidé toho většinou očekávají mnoho a příliš rychle. Zdravá strava nemůže zastoupit tu nezdravou ze dne na den, své zvyky nezměníme hned. A pokud jde o zdravé hubnutí, musí být postupné. Zdravé stravování vyžaduje určitý čas.

Desatero změn ke zdravému stravování

Tip. č. 1: Změna musí být postupná

Celá řada snah o lepší jídelníček, hubnutí i nejrůznější diety krachuje kvůli nadměrným očekáváním. Již bylo řečeno – nechtějte všechno a hned. Postupně si osvojujte nové stravovací návyky. Postupně objevuje nové potraviny. Postupně hledejte zdravější alternativy svých oblíbených pochoutek. Postupně se učte nové recepty.

Pokud se stravujete nezdravě a ze dne na den budete chtít přejít na racionální jídelníček, váš organismus, zažívání nebo mozek nebude mít dost času si zvyknout. Je pravděpodobné, že se brzy vrátíte ke starým, tedy špatným stravovacím návykům.

Aby ne. V první fázi vám bude chybět oblíbený jídelníček, nebudete se cítit dobře, nebudete vidět žádné výsledky. Motivace zmizí neznámo kam. Proto je mnohem lepší vydat se ke zdravému stravování cestou postupné změny.

Jak na to? Čtěte dále, můžete směle postupovat podle našich tipů…

zdravy_zivotni_styl

Smoothie – vypadá lákavě, nemyslíte? Vyzkoušejte na vlastní kůži!

Tip. č. 2: Neodkládejte změny na později

Ano, nechtějte všechno změnit hned, ale také nic zbytečně neodkládejte. Proč nezažít se zdravou stravou právě teď? Začínáte přece postupně, nejde o nic zásadního.

Ať již vám jde o hubnutí nebo zdravější životní styl, zkuste to brát s lehkostí. Zdravé stravování a hubnutí má mnoho podob. Každý si může najít takovou, která mu bude vyhovovat. Dokonce i hubnutí a diety by měly člověku vyhovovat. Jinak jde o zbytečné přemáhání, které v dlouhodobém horizontu nemůže nijak prospět.

Tip. č. 3: Po troškách ubírejte nezdravých potravin

Máte výčitky z toho, co jíte? Neobejdete se bez pochoutek, o kterých víte, že jistě nejsou zdravé? Přejídáte se? Nesnažte se zbavit svých zvyků radikálně, rozumnější je začít s jejich omezováním.

Začněte tak, že si prostě dáte jídla nebo nezdravé pochoutky o trochu méně. Zmenšete porci, ať již jíte cokoliv.

Nemusíte ubírat mnoho, nejdříve zmenšete porci jenom o malou část a příště zmenšete dávku jenom o málo víc než naposled. Takto postupujte během dnů, týdnů nebo měsíců. Jde vám přece o výsledek, který nemusí přijít hned zítra. Nakonec si vystačíte se zdravou stravou. A jestli ne – troška té nezdravé vám neublíží.

Tip. č. 4: Najděte si zdravější alternativy jídel

V bitvě s vlastními zlozvyky zkuste využít lsti. Nezdravé pochoutky můžete nahradit zdravějšími.

  • Přepadávají vás chutě na sladké? Zkuste si místo klasické cukrovinky dát některé ze sladkého ovoce. Zkuste si místo běžné čokolády dát pravou čokoládu z 100% kakaa.
  • Pokud potřebujete něco chroupat, sáhněte místo smažených brambůrek po sušených jablcích, mandlích nebo jiných nesolených oříšcích.

ovoce

Ovoce – co tentokrát mlsat zdravě?

Tip. č. 5: Nevyhýbejte se zdravým tukům

Tuků se nemusíte bát, když budete jíst tuky kvalitní, například ty v oříšcích. Dle nutriční specialistky Ing. Anny Jermářové se do zdravého jídelníčku hodí i tradiční tuky jako je máslo, pokud bude kvalitní./3/

Populární výživový expert Ing. Martin Škába některé tuky dokonce vyzdvihuje přímo pro hubnutí, jde o tuky s obsahem omega3 nenasycených mastných kyselin.

Tip. č. 6: Zapojte životabudiče

Při změně stravovacího režimu, hubnutí nebo detoxikaci můžete mít pocit, že vám chybí energie. Mnohem účinnější než káva či jednoduché cukry z nezdravých sladkostí, budou zdravé přírodní životabudiče v podobě ovocných či zeleninových šťáv nebo oblíbených smoothie nápojů.

Recepty na smoothies a ovocné šťávy najdete na našem blogu. Inspirujte se!

Okamžitá energetická vzpruha

Ovocné a zeleninové šťávy jako životabudiče doporučuje i Martin Škába, expert na zdravé stravování. Martin vysvětluje: „Největší výhodou nápojů z čerstvých ovocných a zeleninových šťáv je jejich okamžitý efekt. Rychlost vstřebávání živin je mimořádná. V té se šťávám nic nevyrovná. Již po 10 až 20 minutách po konzumaci pocítíte příval energie. Ovocné a zeleninové šťávy dodávají tělu množství vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů. A ještě snižují chuť na sladké.“

Martin také dává recept na zelenou bombu plnou energie. Je to šťáva z několika listů kapusty, hlávkového salátu nebo kadeřávku. K tomu se odšťavní 3 hrsti špenátových listů, okurka, 2 stonky celeru, jablko a citron. Zelený životabudič je na světě a připraven k použití!

Náš tip: Jako životabudič funguje i zelený nápoj ze zelených potravin – mladého ječmene, zelené pšenice, spiruliny a chlorelly. Připravuje se ze sypké směsi Blendea SUPERGREENS, která neobsahuje žádné umělé přísady – jen čtyři zelené superpotraviny a k nim špetku mátových lístků pro provonění a příjemnější chuť.

smoothie_kakao_chilli

Blendea SUPERGREENS – dáte si?

Tip č. 7: Hlídejte si pravidelnost

Zdravá strava je strava pravidelná. Denní dávka jídla by měla obsahovat minimálně tři hlavní jídla, mezi ně pak můžeme zařadit i svačiny. Každé hlavní jídlo by přitom mělo obsahovat sacharidy, bílkoviny i tuky.

Počet denních dávek je individuální. Základem zdravého stravování je však vždy snídaně. Naučte se snídat! Najděte si takovou podobu snídaně, která vám bude vyhovovat, klidně může mít podobu zmiňovaných ovocných a zeleninových šťáv či smoothies.

Tip č. 8. Prvořadé je vždy ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina patří k těm nejzdravějším součástem jídelníčku a také nejvýznamnějším zdrojům cenných vitamínů, minerálních látek a vlákniny.

Pokud jste pro ovoce a zeleninu ještě nevyčlenili ve svém jídelníčku pevné místo, udělejte to. Je to to nejlepší, co můžete udělat pro své zdraví. Existuje nespočet druhů ovoce a zeleniny, mezi kterými si každý může vybrat to, co mu vyhovuje a chutná.

Ovoce a zelenina navíc nabízí nespočet způsobů přípravy, pokud vám nesedí jeden, bez problémů můžete zvolit jiný. Dá se jíst čerstvá, ale i vařená, dušená, restovaná, pečená, grilovaná nebo sterilovaná. Poslouží jako základ nejrůznějších polévek, omáček, také pomazánek, dipů, salátů a nakonec třeba i smoothies.

ovoce_a_zelenina

Ovoce a zelenina – nedílná součást zdravé stravy

Tip č. 9: Dodržujte pitný režim

Zdravá strava sestává vždy také z pitného režimu. Ten bývá bohužel často opomíjený. Přitom voda je pro lidský organismus nepostradatelná. Žádný z orgánů nemůže dokonale fungovat, pokud nemá k dispozici dostatek vody. Ve vodě probíhá naprostá většina biochemických reakcí v lidském těle. Voda podporuje detoxikaci i hubnutí.

Dospělý člověk přitom denně potřebuje nejméně 1,5 litrů tekutin. Myslete na to!

Tip č. 10: Otestujte na sobě zelenou směs Blendea!

Máte-li v úmyslu dát zelenou zdravé stravě, jděte na to od lesa. Zařaďte do jídelníčku zelené potraviny, které organismu dodávají chlorofyl. Chlorofyl je transformátorem slunečního záření. Energii Slunce v rostlinách proměňuje na sacharidy, klíčový zdroj energie pro všechno živé.

Chlorofyl je užitečný i přímo pro člověka, jeho struktura je velmi blízká hemoglobinu – krevnímu barvivu, které se stará o přenos kyslíku. Chlorofyl v lidském těle podporuje okysličení tkání, na buněčnou úroveň tedy přináší životodárnou energii. Má příznivý vliv na regeneraci buněk a v neposlední řadě nabízí i protizánětlivé účinky.

Náš tip: Jedním z nejbohatších přírodních zdrojů chlorofylu je chlorella. Chlorofyl však ve svém složení nabízejí všechny zelené potraviny. Hned čtyři zelené potraviny si můžete dopřát ve směsi Blendea SUPERGREENS.

Tato směs se může stát skvělým společníkem na cestě ke zdravějšímu stravování. Jdete do toho?

Jarni_smoothie_s_kiwi

Blendea SUPERGREENS – váš společník na cestě ke zdravé stravě

ČTĚTE DÁLE: 3 pravida správné detoxikace organismu. 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 🥰

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek