• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje.

Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich - arabica a robusta.

V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské zdraví.

Vzhled arabiky, vůně a chuť hotové kávy

Zatímco zrna robusty poznáte podle kulatého tvaru a rovnější středové rýhy, zrna arabicy jsou protáhlejší a středová rýha se elegantně vlní do výraznějšího esíčka.

Markantnější je však rozdíl v chuti kávy připravené z arabicy či robusty.

Káva ze zrn robusty je silnější a drsnější, je v ní cítit jakási dřevitost a zemitost.

Chuť arabicy je naproti tomu jemnější a měkčí, daleko více sladší a bohatší.

Také je chuťově rozmanitější a nabízí ovocné, květinové, kořeněné i čokoládové chutě. Arabica rovněž intenzivněji voní než robusta

Složení a obsah kofeinu

  • Arabica má kofeinu zhruba o polovinu méně a to 1,2 až 1,5 %.
  • Robusta obsahuje daleko více kofeinu než arabica a to 2,2 až 2,7 %.

Dále robusta obsahuje více kyseliny chlorogenové. Kofein i kyselina dodávají keřům robusty vyšší odolnost proti škůdcům, ale také onu hořkou a dřevitou vůní a chuť.

Arabica zase obsahuje až dvojnásobek cukrů a o 60 % lipidů, které mají vliv na rozmanitější vůně a chutě.

Výsledná chuť je závislá na přírodních podmínkách, kde keře kávovníků rostou. Mohou se tam tak objevit chutě ovoce, oříšků i květin.

obsah kofeinu v arabike
Arabica obsahuje méně kofeinu než robusta.

Porovnání: Je lepší arabica nebo robusta?

Vzhledem k jemnější a rozmanitější chutí je celkově preferovanější arabika.

Všeobecně platí, že arabica je považována za kvalitnější kávu, a je proto také dražší než robusta.

To však neznamená, že nelze narazit na nekvalitní arabiku a chuťově lepší robustu. Označení 100% arabica rozhodně není zárukou lepší chuti. 

Často se používají kombinace obou kávových zrn, které se snaží o vyváženou a vyladěnou chuť vynikající kávy.

Kvalitní káva může obsahovat například až 80 % arabicy a jen 20 % robusty. 

Pak je samozřejmě nutné brát v potaz rozdílné chuti milovníků kávy. Někdo upřednostňuje silnější a drsnější chuť, další si libuje spíše v chuťově vytříbenější arabice. 

MÁME PRO VÁS ZDRAVOU SMĚS ARABIKY A ROBUSTY:

Blendea SUPERCOFFEE kombinuje instantní arabiku a robustu s medicinálními houbami a kořenem čekanky.

Má výborné povzbudivé účinky, podpoří imunitu a zdravé trávení.

Má velice jemnou chuť se skořicovým podtónem díky zdravé cejlonské skořici.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Po kliknutí na tlačítko přejdete na podrobné účinky nebo si můžete SUPERCOFFEE ihned přidat do košíku.

Arabica pod lupou – složení, vůně, chuť, dávkování i účinky

Čerstvá zrna arabicy nemají žádnou chuť ani vůni. Aby se z nich dala připravit káva taková, jakou ji známe a milujeme, je potřeba pražení, které kávovým zrnům dodá starou známou vůni a poté i chuť. 

Velmi často se hovoří o škodlivosti pití kávy. Káva má však ve skutečnosti pozitivní účinky na zdraví, samozřejmě pouze tehdy, pokud počet šálku kávy denně nepřekročí doporučené množství. Každé zrno kávy totiž obsahuje zdraví prospěšné látky.

Zrna arabicy obsahují následující složky:

  • kyselina kávová, kyselina linolová a olejová
  • kyselina chlorogenovou 
  • kofein 
  • vitamíny B2 a B5
  • minerály draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan a železo
  • polysacharidy
  • proteiny
káva arabica
Arabica je chuťově rozmanitější a jemnější

Kofein

Hlavní roli v kávě hraje samozřejmě kofein. Jedná se o alkaloid přirozeně stimulující centrální nervovou soustavu a srdeční činnost.

Kofein se využívá také v lékařství i kosmetice. V lékařství se například přidává do analgetických a antipyretických směsí, povzbuzuje dýchací systém a krevní oběh či zmírňuje následky otravy alkoholem nebo jiných drog. 

Dále kofein vyrovnává pH pokožky, brání jejímu vysušování, podporuje schopnost regenerace kůže a zmírňuje projevy celulitidy, strií a jizev a má pozitivní vliv i na růst vlasů.

Proto se kofein přidává do různých kosmetických přípravků určených k péči o pokožku i vlasy.

Důležitá poznámka:

Pokud přemýšlíte nad škodlivostí kofeinu, pak vězte, že smrtelná dávka představuje 10 gramů čistého kofeinu, cože odpovídá vypitým cca 200 šálkům kávy arabicy. Nemožné, že?

Kyselina chlorogenová

Je považovaná za antioxidant, který napomáhá snižovat vstřebávání cukru v těle a zároveň tak snižuje hladinu jeho přeměně formy v podobě tuku.

V některých případech má tato kyselina vliv na snížení rizika vzniku cukrovky, může potlačit riziko žlučových kamenů či zlepšit stav pokožky.

Prospěšné účinky pití kávy

Káva prospívá také pružnosti a vitalitě pokožky 😉

Negativní účinky kávy 

Arabica sama o sobě rozhodně není škodlivá a už vůbec ne toxická. Pravidelné pití kávy má naopak celou řadu prospěšných účinků.

Problém nastává tehdy, pokud je kávy příliš mnoho. Mnoho ale znamená opravdu hodně kávy každý den.

  • Předávkování kávou (kofeinem) – V takovém případě může vyvolat neklid, podrážděnost, nespavost, nervozitu či zrychlenou srdeční činnost. Jednodušeně řečeno, příliš mnoho kávy “nabudí” organismus až moc. 
  • Závislost na kofeinu – to zdaleka není tak jednoduché. Lidem spíše prostě káva chutná a vytváří si s ní pravidelné rituály (rání káva, káva po obědě, jdu s kámoškou na kafíčko apod.). U silně přecitlivělých osob mohou problémy cca 4 šálky denně. Normálnímu člověk však nečiní potíže až 5 šálky kávy každý den!

Doporučené dávkování

Podle odborníků nemá na lidské zdraví žádný negativní dopad a nepředstavuje tedy žádné zdravotní riziko 3 až 5 šálků kvalitní kávy denně. Doporučení je samozřejmě platné pro dospělého člověka. 

Milujete kávu, ale rozhodli jste se jí omezit kvůli nepodloženým škodlivým vlivům? Pokud denně vypijete 3 až 5 šálků kávy, není se čeho bát.

Zpříjemněte si den a nabuďte se s novou Blendea SUPERCOFFE.

Stane se chutnou součástí vašeho denního rituálu a povzbudí vás až na několik hodin.

Příprava kávy SUPERCOFFEE
Po kliknutí na tlačítko si zvolíte počet balení a vyplníte objednávku. SUPERCOFFEE vám doručíme do 48 hodin.

Arabica versus robusta – základní rozdíly

Arabica s robustou tvoří až 98 % celosvětové kávové produkce. To znamená, že ať už si koupíte jakoukoliv kávu, buď bude obsahovat arabicu nebo robustu nebo oba druhy kávy v různém poměru.

Zkušený milovník kávy přitom rozezná arabicu od robusty na první pohled. Stačí se podívat na keř či zrnko kávy.

keř arabica
Drobným keřům arabicy vyhovují vyšší horské oblasti a nižší teploty

Původ a současný výskyt

  • Odolnější keře robusty (Kávovník statný) pochází ze subsaharské Afriky. Dnes se pěstuje také v Brazílii, Indonésii a Vietnamu.
  • Arabica (Kávovník arabský) má svůj původ v zemích Jemen a Etiopie a uchytila se rovněž v Brazílii, východní Africe a především v Jižní Americe.

Největším producentem Arabicy je Brazílie. Kvalitní kávu vyváží také:

  • Kolumbie
  • Etiopie
  • Mexiko
  • Kostarika
  • Guatemala
  • Ekvádor
  • Burundi
  • Rwanda

Hlavním producentem robusty je Vietnam. Kvalitní kávu vyváží také:

  • Vietnam
  • Brazílie
  • Indonésie
  • Indie
  • Uganda
  • Malajsie
  • Cote Divoire
  • Thajsko
  • Kamerun
  • Filipíny
  • Madagaskar
  • Nová Guinea
  • Guatemala

VÍTE, ŽE káva je druhou nejvýznamnější celosvětovou obchodní komoditou hned po ropě a kávovník arabský se podílí na světové produkci kávy až ze 70 %?

Vzhled keřů, plodů a sběr

Zatímco vzrostlejším keřům robusty vyhovují nižší polohy s nadmořskou výškou do jednoho kilometru, keře arabicy si libují ve vyšších horských polohy a nižších teplotách. Keře arabicy jsou menšího vzrůstu a mají silnější a hlubší kořeny. 

Z drobných bílých květů se postupně mění v nezralé zelené plody, které zráním červenají, až připomínají malé třešně obsahující zrna.

Zralé plody arabicy se většinou sbírají ručně na rozdíl od robusty, kde je preferován strojový sběr.

zrna arabiky
Pražená zrna kávy zralé rudé plody kávovníků zrovna nepřipomínají

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Všichni milovníci kávy mohou jásat. Svůj oblíbený nápoj si mohou dopřát vícekrát denně, aniž by jim hrozil zdravotní kolaps.

Pokud vám však můžeme poradit, svou kávu si pečlivě vybírejte a dbejte na kvalitu. Kromě lepšího složení se dočkáte i vytříbenější vůně a chuti. 

Chcete-li pro sebe něco opravdu extra, vyzkoušejte novinku v podobě super zdravé kávy SUPERCOFFEE Blendea, která kromě kvalitních zrn arabicy a robusty obsahuje také medicinální houby a pro ještě lepší chuť špetku zdravé cejlonské skořice 😉

Blendea SUPERCOFFEE

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

27.05.2020

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

Číst celej článek

Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

20.05.2020

Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

Číst celej článek

Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

29.04.2020

Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

Číst celej článek

Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

15.04.2020

Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

Číst celej článek

Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

18.03.2020

Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

11.03.2020

V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

26.02.2020

Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

Číst celej článek

Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

19.02.2020

V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

Číst celej článek

Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

12.02.2020

Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

Číst celej článek

“Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

29.01.2020

Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS