• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje.

Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich - arabica a robusta.

V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské zdraví.

Vzhled arabiky, vůně a chuť hotové kávy

Zatímco zrna robusty poznáte podle kulatého tvaru a rovnější středové rýhy, zrna arabicy jsou protáhlejší a středová rýha se elegantně vlní do výraznějšího esíčka.

Markantnější je však rozdíl v chuti kávy připravené z arabicy či robusty.

Káva ze zrn robusty je silnější a drsnější, je v ní cítit jakási dřevitost a zemitost.

Chuť arabicy je naproti tomu jemnější a měkčí, daleko více sladší a bohatší.

Také je chuťově rozmanitější a nabízí ovocné, květinové, kořeněné i čokoládové chutě. Arabica rovněž intenzivněji voní než robusta

Složení a obsah kofeinu

  • Arabica má kofeinu zhruba o polovinu méně a to 1,2 až 1,5 %.
  • Robusta obsahuje daleko více kofeinu než arabica a to 2,2 až 2,7 %.

Dále robusta obsahuje více kyseliny chlorogenové. Kofein i kyselina dodávají keřům robusty vyšší odolnost proti škůdcům, ale také onu hořkou a dřevitou vůní a chuť.

Arabica zase obsahuje až dvojnásobek cukrů a o 60 % lipidů, které mají vliv na rozmanitější vůně a chutě.

Výsledná chuť je závislá na přírodních podmínkách, kde keře kávovníků rostou. Mohou se tam tak objevit chutě ovoce, oříšků i květin.

obsah kofeinu v arabike
Arabica obsahuje méně kofeinu než robusta.

Porovnání: Je lepší arabica nebo robusta?

Vzhledem k jemnější a rozmanitější chutí je celkově preferovanější arabika.

Všeobecně platí, že arabica je považována za kvalitnější kávu, a je proto také dražší než robusta.

To však neznamená, že nelze narazit na nekvalitní arabiku a chuťově lepší robustu. Označení 100% arabica rozhodně není zárukou lepší chuti. 

Často se používají kombinace obou kávových zrn, které se snaží o vyváženou a vyladěnou chuť vynikající kávy.

Kvalitní káva může obsahovat například až 80 % arabicy a jen 20 % robusty. 

Pak je samozřejmě nutné brát v potaz rozdílné chuti milovníků kávy. Někdo upřednostňuje silnější a drsnější chuť, další si libuje spíše v chuťově vytříbenější arabice. 

MÁME PRO VÁS ZDRAVOU SMĚS ARABIKY A ROBUSTY:

Blendea SUPERCOFFEE kombinuje instantní arabiku a robustu s medicinálními houbami a kořenem čekanky.

Má výborné povzbudivé účinky, podpoří imunitu a zdravé trávení.

Má velice jemnou chuť se skořicovým podtónem díky zdravé cejlonské skořici.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Po kliknutí na tlačítko přejdete na podrobné účinky nebo si můžete SUPERCOFFEE ihned přidat do košíku.

Arabica pod lupou – složení, vůně, chuť, dávkování i účinky

Čerstvá zrna arabicy nemají žádnou chuť ani vůni. Aby se z nich dala připravit káva taková, jakou ji známe a milujeme, je potřeba pražení, které kávovým zrnům dodá starou známou vůni a poté i chuť. 

Velmi často se hovoří o škodlivosti pití kávy. Káva má však ve skutečnosti pozitivní účinky na zdraví, samozřejmě pouze tehdy, pokud počet šálku kávy denně nepřekročí doporučené množství. Každé zrno kávy totiž obsahuje zdraví prospěšné látky.

Zrna arabicy obsahují následující složky:

  • kyselina kávová, kyselina linolová a olejová
  • kyselina chlorogenovou 
  • kofein 
  • vitamíny B2 a B5
  • minerály draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan a železo
  • polysacharidy
  • proteiny
káva arabica
Arabica je chuťově rozmanitější a jemnější

Kofein

Hlavní roli v kávě hraje samozřejmě kofein. Jedná se o alkaloid přirozeně stimulující centrální nervovou soustavu a srdeční činnost.

Kofein se využívá také v lékařství i kosmetice. V lékařství se například přidává do analgetických a antipyretických směsí, povzbuzuje dýchací systém a krevní oběh či zmírňuje následky otravy alkoholem nebo jiných drog. 

Dále kofein vyrovnává pH pokožky, brání jejímu vysušování, podporuje schopnost regenerace kůže a zmírňuje projevy celulitidy, strií a jizev a má pozitivní vliv i na růst vlasů.

Proto se kofein přidává do různých kosmetických přípravků určených k péči o pokožku i vlasy.

Důležitá poznámka:

Pokud přemýšlíte nad škodlivostí kofeinu, pak vězte, že smrtelná dávka představuje 10 gramů čistého kofeinu, cože odpovídá vypitým cca 200 šálkům kávy arabicy. Nemožné, že?

Kyselina chlorogenová

Je považovaná za antioxidant, který napomáhá snižovat vstřebávání cukru v těle a zároveň tak snižuje hladinu jeho přeměně formy v podobě tuku.

V některých případech má tato kyselina vliv na snížení rizika vzniku cukrovky, může potlačit riziko žlučových kamenů či zlepšit stav pokožky.

Prospěšné účinky pití kávy

Káva prospívá také pružnosti a vitalitě pokožky 😉

Negativní účinky kávy 

Arabica sama o sobě rozhodně není škodlivá a už vůbec ne toxická. Pravidelné pití kávy má naopak celou řadu prospěšných účinků.

Problém nastává tehdy, pokud je kávy příliš mnoho. Mnoho ale znamená opravdu hodně kávy každý den.

  • Předávkování kávou (kofeinem) – V takovém případě může vyvolat neklid, podrážděnost, nespavost, nervozitu či zrychlenou srdeční činnost. Jednodušeně řečeno, příliš mnoho kávy “nabudí” organismus až moc. 
  • Závislost na kofeinu – to zdaleka není tak jednoduché. Lidem spíše prostě káva chutná a vytváří si s ní pravidelné rituály (rání káva, káva po obědě, jdu s kámoškou na kafíčko apod.). U silně přecitlivělých osob mohou problémy cca 4 šálky denně. Normálnímu člověk však nečiní potíže až 5 šálky kávy každý den!

Doporučené dávkování

Podle odborníků nemá na lidské zdraví žádný negativní dopad a nepředstavuje tedy žádné zdravotní riziko 3 až 5 šálků kvalitní kávy denně. Doporučení je samozřejmě platné pro dospělého člověka. 

Milujete kávu, ale rozhodli jste se jí omezit kvůli nepodloženým škodlivým vlivům? Pokud denně vypijete 3 až 5 šálků kávy, není se čeho bát.

Zpříjemněte si den a nabuďte se s novou Blendea SUPERCOFFE.

Stane se chutnou součástí vašeho denního rituálu a povzbudí vás až na několik hodin.

Příprava kávy SUPERCOFFEE
Po kliknutí na tlačítko si zvolíte počet balení a vyplníte objednávku. SUPERCOFFEE vám doručíme do 48 hodin.

Arabica versus robusta – základní rozdíly

Arabica s robustou tvoří až 98 % celosvětové kávové produkce. To znamená, že ať už si koupíte jakoukoliv kávu, buď bude obsahovat arabicu nebo robustu nebo oba druhy kávy v různém poměru.

Zkušený milovník kávy přitom rozezná arabicu od robusty na první pohled. Stačí se podívat na keř či zrnko kávy.

keř arabica
Drobným keřům arabicy vyhovují vyšší horské oblasti a nižší teploty

Původ a současný výskyt

  • Odolnější keře robusty (Kávovník statný) pochází ze subsaharské Afriky. Dnes se pěstuje také v Brazílii, Indonésii a Vietnamu.
  • Arabica (Kávovník arabský) má svůj původ v zemích Jemen a Etiopie a uchytila se rovněž v Brazílii, východní Africe a především v Jižní Americe.

Největším producentem Arabicy je Brazílie. Kvalitní kávu vyváží také:

  • Kolumbie
  • Etiopie
  • Mexiko
  • Kostarika
  • Guatemala
  • Ekvádor
  • Burundi
  • Rwanda

Hlavním producentem robusty je Vietnam. Kvalitní kávu vyváží také:

  • Vietnam
  • Brazílie
  • Indonésie
  • Indie
  • Uganda
  • Malajsie
  • Cote Divoire
  • Thajsko
  • Kamerun
  • Filipíny
  • Madagaskar
  • Nová Guinea
  • Guatemala

VÍTE, ŽE káva je druhou nejvýznamnější celosvětovou obchodní komoditou hned po ropě a kávovník arabský se podílí na světové produkci kávy až ze 70 %?

Vzhled keřů, plodů a sběr

Zatímco vzrostlejším keřům robusty vyhovují nižší polohy s nadmořskou výškou do jednoho kilometru, keře arabicy si libují ve vyšších horských polohy a nižších teplotách. Keře arabicy jsou menšího vzrůstu a mají silnější a hlubší kořeny. 

Z drobných bílých květů se postupně mění v nezralé zelené plody, které zráním červenají, až připomínají malé třešně obsahující zrna.

Zralé plody arabicy se většinou sbírají ručně na rozdíl od robusty, kde je preferován strojový sběr.

zrna arabiky
Pražená zrna kávy zralé rudé plody kávovníků zrovna nepřipomínají

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Všichni milovníci kávy mohou jásat. Svůj oblíbený nápoj si mohou dopřát vícekrát denně, aniž by jim hrozil zdravotní kolaps.

Pokud vám však můžeme poradit, svou kávu si pečlivě vybírejte a dbejte na kvalitu. Kromě lepšího složení se dočkáte i vytříbenější vůně a chuti. 

Chcete-li pro sebe něco opravdu extra, vyzkoušejte novinku v podobě super zdravé kávy SUPERCOFFEE Blendea, která kromě kvalitních zrn arabicy a robusty obsahuje také medicinální houby a pro ještě lepší chuť špetku zdravé cejlonské skořice 😉

Blendea SUPERCOFFEE

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Sleepy girl mocktail podpoří spánek, ale neohrozí linii 🍒😴

16.07.2024

Dnes se podíváme na nový tiktokový trend, kterým je sleepy girl mocktail a tedy moktejl ospalé dívky. Přiznám se, že TikTok nesleduji, nicméně jako značka Blendea trendy sledujeme a přizpůsobujeme jim svou nabídku. Jako zdravější alternativu přeslazených mocktailů, které zvlášť v létě neoceníte kvůli snaze udržet si štíhlou postavu do plavek a do svých tiktokových […]

Číst celý článek

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

05.06.2024

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství […]

Číst celý článek

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek