Bezlepková dieta – je prospěšná i podle lékařů?

Pod pojmem dieta se obecně rozumí nějaké omezení v jídelníčku. V původním slova smyslu mělo toto omezení především zdravotní důvody.Pokud jde o bezlepkovou dietu, může být opravdu omezením jídelníčku daným konkrétním onemocněním (celiakie, alergie na lepek). Na druhé straně však dnes bezlepkovou dietu drží i lidé, kteří k tomu nemají přímé lékařské doporučení.Neustále roste počet pacientů s diagnostikovanou celiakií, kteří bezlepkovou dietu mají jako jediný možný způsob léčby. Ještě rychleji však roste počet těch, kterým bezlepkovou dietu nenaordinoval lékař, a přesto se jejími striktními pravidly řídí. Najdeme je i mezi slavnými osobnostmi.

Pod pojmem dieta se obecně rozumí nějaké omezení v jídelníčku. V původním slova smyslu mělo toto omezení především zdravotní důvody.

Pokud jde o bezlepkovou dietu, může být opravdu omezením jídelníčku daným konkrétním onemocněním (celiakie, alergie na lepek). Na druhé straně však dnes bezlepkovou dietu drží i lidé, kteří k tomu nemají přímé lékařské doporučení.

Neustále roste počet pacientů s diagnostikovanou celiakií, kteří bezlepkovou dietu mají jako jediný možný způsob léčby. Ještě rychleji však roste počet těch, kterým bezlepkovou dietu nenaordinoval lékař, a přesto se jejími striktními pravidly řídí. Najdeme je i mezi slavnými osobnostmi.

Bezlepková Blendea SUPERGREENS pro bezchybné zdraví

Ve směsi Blendea SUPERGREENS najdete hned čtyři zelené superpotraviny – v BIO kvalitě a BEZ LEPKU.

  • Díky prvotřídní kvalitě a cenným živinám zaručuje Blendea mnohonásobné účinky.
  • Regeneruje buňky, pomáhá proti překyselení, podporuje procesy trávení a celkové zdraví.
  • Blendea SUPERGREENS je prémiovou směsí chlorelly, spiruliny, mladého ječmene a zelené pšenice.
  • Lepek obsahují pouze zralé klasy pšenice a ječmene. Blendeu vyrábíme ze svěžích zelených výhonků plných živin, je tedy přirozeně bezlepková.

ukaž zdravotní účinky Blendea

Bezlepková dieta jako trend nastolený celebritami?

K největším propagátorům bezlepkové diety patří srbský tenista Novak Djoković. Výhody bezlepkové stravy dané vlastními zkušenostmi popsal v knize s názvem Serve to Win (Servírovat vítězství), a stal se tak inspirací pro další slavné osobnosti ze sportovního světa.

Ti při přechodu na bezlepkovou stravu pozorují znatelné zlepšení fyzické i psychické kondice. Bezlepkovou stravu si však nepochvalují jenom sportovci.

Britská módní ikona Victoria Beckham nebo její bývalá kolegyně, zpěvačka Geri Halliwell, také Lady Gaga, Miley Cyrus, herečky Gwyneth Palthrow, Scarlett Johansson, Goldie Hawn nebo modelka Miranda Kerr

To jsou jen některá slavná jména, která bojují proti lepku, alespoň ve svém jídelníčku. Tyto celebrity dobrovolně drží dietu bez toho, aby k tomu měly lékařské doporučení. Bezlepková dieta však rozhodně není pouze výsadou hvězd. Dle některých údajů má zásady bezlepkové stravy vyznávat až pětina všech Američanů.

pšeničné pole

Pšenice – jedna z nejpěstovanějších plodin a také nejbohatší zdroj lepku

Pohled lékařů na bezlepkovou dietu

Dle prof. MUDr. Heleny Tlaskalové – Hogenové, která pracuje v Mikrobiologickém ústavu AV ČR, je bezlepková dieta v současnosti především módou a také dobrým businessem.

Další lékařský pohled najdeme i v rozhovoru uznávané výživové expertky Margit Slimákové s  MUDr. Petrem Fojtíkem, PhD., zástupcem primáře Centra péče o zažívací trakt ve Vítkovické nemocnici v Ostravě. Ten mj. uvedl:

  • „Jasná indikace k bezlepkové dietě je pouze celiakie a potravinová alergie na lepek. Tyto nemoci vyžadují přísnou a celoživotní dietu.“ Pro celiakii je bezlepková dieta jedinou možností léčby”.
  • Velmi populárním problémem je v současnosti neceliakální intolerance lepku, kdy pacient (bez diagnózy celiakie či potravinová alergie) po vysazení lepku zaznamenává zlepšení určitých potíží. Pro tento problém však neexistuje laboratorní diagnostický test. Efekt je subjektivní. Pacient zpravidla bez problémů přijme menší množství lepku.

TIP! Pokud uvažujete o bezlepkové dietě, protože vás trápí neurčité zažívací potíže, únava a nedostatek vitality, vyzkoušejte zelené potraviny. Díky svému složení obnovují vitalitu. Mohou znovu probudit vaši životní energii, a s tím i zažívání.

Celiakie? ANO bezlepkové dietě!

MUDr. Jiří Nevoral z Fakultní nemocnice v Motole k celiakii poznamenává:

„Celiakií dnes trpí jeden člověk ze sta, zatímco dříve to byl jeden člověk až z tří tisíc lidí. Nárůst počtu celiaků je daný také lepšími diagnostickými metodami. Přesto ani v současnosti není diagnostika celiakie jednoduchá. To je také důvodem, že velká část postižených ani neví, že trpí celiakií.“

Blíže objasňuje lékařka MUDr. Jana Dajková:

„Celiakie je autoimunitní chorobou, jejíž vznik je pravděpodobně geneticky daný. V zažívacím traktu dochází k reakci na částečně strávený lepek, který je mylně považovaný za cizorodý prvek, a tak se mu organismus začne bránit. To vede k poškozování sliznice tenkého střeva a následnému poškozování dalších orgánů a tkání v těle.“

Celiakie je novodobým onemocněním, které bylo definováno až na konci 20. století. Ještě donedávna byla považována za dětskou nemoc, protože u dospělých jsou její příznaky velmi proměnlivé.

Primárními příznaky jsou zažívací potíže v podobě průjmu, zácpy, nadýmání, zvracení, bolestí břicha apod. Tyto příznaky jsou však pozorovány jen u poloviny dospělých nemocných.

Při celiakii dochází k poškození střev, a tím i nedostatečnému vstřebávání živin.

  • Nedostatek vitamínu B12 se pak projevuje například neurologickými potížemi, poruchami citlivosti, svalovou slabostí, brněním končetin, záněty jazyku, afty v ústech atd.
  • Nedostatek železa zase vede k chudokrevnosti (anémii).
  • Nedostatek vápníku znamená vyšší riziko zlomenin, odvápnění kostí nebo vyšší kazivost zubů.
  • Nedostatek dalších mikroživin se zase projevuje třeba neplodností, únavou, depresemi apod.

Celiatici bývají méně odolní vůči různým infekcím, ale i psychickým potížím. Celiakii často provází i tzv. lepkový ekzém (Duhringova choroba). Zarudlé, silně svědivé puchýřky se objevují asi u čtvrtiny pacientů.

Celiakie jde navíc ruku v ruce s dalšími autoimunitními chorobami, jako je například zánět tlustého střeva, zánět štítné žlázy, biliární cirhóza jater, cukrovka 1. typu.

MUDr. Jana Dajková také upozorňuje:

„Neléčená celiakie se může odrazit i v nebezpečných onkologických onemocněních. Lepek u postižených celiakií může být příčinou T buněčného lymfomu tenkého střeva. K vzácnějším komplikacím se řadí i karcinom tenkého střeva, karcinom jícnu, hltanu či dutiny ústní.“

bezlepkové potraviny

Lepek škodí, ale ne vždy. Bezlepková dieta je zdravá, ale ne vždy.

Intolerance lepku – bezlepková dieta pouze se zvážením lékaře

Odborníci zavedli také pojem neceliakální glutenová senzitivita – intolerance (nesnášenlivost) lepku.

Existuje od roku 2012 a je určený pro ty, kteří nemají celiakili či alergii na lepek, přesto mají pocit, že jim lepek nedělá dobře. Tito lidé z vlastní zkušenosti hlásají, že se díky bezlepkové dietě zbavili nejrůznějších zdravotních obtíží.

MUDr. Iva Hoffmanová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady k tomu dodává:

„Lékaři neumějí vysvětlit, jak je možné, že bezlepková dieta lidem pomáhá. Neexistuje žádná vědecká studie, která by spojovala lepek s konkrétními potížemi.“

A tak odborníci jen hádají, zdali jsou subjektivně vnímané účinky bezlepkové diety dány skutečně eliminací lepku z potravy, změnou jídelníčku, placebo (či nocebo) efektem.

Odborníci se však shodnou v tom, že lepek není pro zdravý lidský organismus nebezpečný, nebo v tom, že bezlepková dieta zdravým lidem obecně neškodí. Podmínkou je, aby si člověk ohlídal příjem všech důležitých živin. Bezlepková dieta obsahuje většinou méně vlákniny a vápníku. Chybět v ní můžou i některé vitamíny skupiny B.

VIDEO: Názor na lepek vlogerky Andrey

Pokud jste zdravá, lepek není váš nepřítel

Pokud má člověk podezření, že jsou jeho zdravotní potíže způsobené lepkem, měl by nejprve navštívit lékaře a absolvovat testy na celiakii a potravinovou alergii. Ty jsou totiž průkazné pouze v době, kdy člověk lepek jí. Jakmile se lepek ze stravy vyloučí, testy na celiakii a potravinovou alergii už nemohou dát relevantní výsledky.

Při podezření na celiakii či potravinovou alergii je tedy nejrozumnější navštívit lékaře a podezření vyvrátit či potvrdit. Až pak je vhodné uvažovat o bezlepkové dietě. Bezlepkové potraviny jsou pochopitelně vhodné pro každého. Do zdravé stravy je lze zařadit v případě, pokud nabízejí kvalitní složení a výživné hodnoty.

TIP NA BEZLEPKOVOU BIO POTRAVINU? Zelená směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. Neobsahuje laktózu, cukr a žádná chemická aditiva. Pouze čtyři zelené superpotraviny – spirulinu, chlorellu, mladý ječmen, zelenou pšenici a k tomu špetku máty na provonění. To je vše, vše pro vaši vitalitu, ať již vyznáváte bezlepkovou dietu anebo ne. Klikněte a seznamte se se zdravotními benefity Blendey. 

DÁLE ČTĚTE: Ve kterých běžných potravinách najdete nejvíce a naopak nejméně lepku? 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS