Moringa BIO Organic kapsle máme právě v akci 2+1 balení zdarma

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00

Bezlepková dieta – je prospěšná i podle lékařů?

Pod pojmem dieta se obecně rozumí nějaké omezení v jídelníčku. V původním slova smyslu mělo toto omezení především zdravotní důvody. Pokud jde o bezlepkovou dietu, může být opravdu omezením jídelníčku daným konkrétním onemocněním (celiakie, alergie na lepek). Na druhé straně však dnes bezlepkovou dietu drží i lidé, kteří k tomu nemají přímé lékařské doporučení. Neustále roste počet pacientů s diagnostikovanou celiakií, kteří bezlepkovou dietu mají jako jediný možný způsob léčby. Ještě rychleji však roste počet těch, kterým bezlepkovou dietu nenaordinoval lékař, a přesto se jejími striktními pravidly řídí. Najdeme je i mezi slavnými osobnostmi.

Pod pojmem dieta se obecně rozumí nějaké omezení v jídelníčku. V původním slova smyslu mělo toto omezení především zdravotní důvody.

Pokud jde o bezlepkovou dietu, může být opravdu omezením jídelníčku daným konkrétním onemocněním (celiakie, alergie na lepek). Na druhé straně však dnes bezlepkovou dietu drží i lidé, kteří k tomu nemají přímé lékařské doporučení.

Neustále roste počet pacientů s diagnostikovanou celiakií, kteří bezlepkovou dietu mají jako jediný možný způsob léčby. Ještě rychleji však roste počet těch, kterým bezlepkovou dietu nenaordinoval lékař, a přesto se jejími striktními pravidly řídí. Najdeme je i mezi slavnými osobnostmi.

Bezlepková Blendea SUPERGREENS pro bezchybné zdraví

Ve směsi Blendea SUPERGREENS najdete hned čtyři zelené superpotraviny – v BIO kvalitě a BEZ LEPKU.

  • Díky prvotřídní kvalitě a cenným živinám zaručuje Blendea mnohonásobné účinky.
  • Regeneruje buňky, pomáhá proti překyselení, podporuje procesy trávení a celkové zdraví.
  • Blendea SUPERGREENS je prémiovou směsí chlorelly, spiruliny, mladého ječmene a zelené pšenice.
  • Lepek obsahují pouze zralé klasy pšenice a ječmene. Blendeu vyrábíme ze svěžích zelených výhonků plných živin, je tedy přirozeně bezlepková.

ukaž zdravotní účinky Blendea

Bezlepková dieta jako trend nastolený celebritami?

K největším propagátorům bezlepkové diety patří srbský tenista Novak Djoković. Výhody bezlepkové stravy dané vlastními zkušenostmi popsal v knize s názvem Serve to Win (Servírovat vítězství), a stal se tak inspirací pro další slavné osobnosti ze sportovního světa.

Ti při přechodu na bezlepkovou stravu pozorují znatelné zlepšení fyzické i psychické kondice. Bezlepkovou stravu si však nepochvalují jenom sportovci.

Britská módní ikona Victoria Beckham nebo její bývalá kolegyně, zpěvačka Geri Halliwell, také Lady Gaga, Miley Cyrus, herečky Gwyneth Palthrow, Scarlett Johansson, Goldie Hawn nebo modelka Miranda Kerr

To jsou jen některá slavná jména, která bojují proti lepku, alespoň ve svém jídelníčku. Tyto celebrity dobrovolně drží dietu bez toho, aby k tomu měly lékařské doporučení. Bezlepková dieta však rozhodně není pouze výsadou hvězd. Dle některých údajů má zásady bezlepkové stravy vyznávat až pětina všech Američanů.

pšeničné pole

Pšenice – jedna z nejpěstovanějších plodin a také nejbohatší zdroj lepku

Pohled lékařů na bezlepkovou dietu

Dle prof. MUDr. Heleny Tlaskalové – Hogenové, která pracuje v Mikrobiologickém ústavu AV ČR, je bezlepková dieta v současnosti především módou a také dobrým businessem.

Další lékařský pohled najdeme i v rozhovoru uznávané výživové expertky Margit Slimákové s  MUDr. Petrem Fojtíkem, PhD., zástupcem primáře Centra péče o zažívací trakt ve Vítkovické nemocnici v Ostravě. Ten mj. uvedl:

  • „Jasná indikace k bezlepkové dietě je pouze celiakie a potravinová alergie na lepek. Tyto nemoci vyžadují přísnou a celoživotní dietu.“ Pro celiakii je bezlepková dieta jedinou možností léčby“.
  • Velmi populárním problémem je v současnosti neceliakální intolerance lepku, kdy pacient (bez diagnózy celiakie či potravinová alergie) po vysazení lepku zaznamenává zlepšení určitých potíží. Pro tento problém však neexistuje laboratorní diagnostický test. Efekt je subjektivní. Pacient zpravidla bez problémů přijme menší množství lepku.

TIP! Pokud uvažujete o bezlepkové dietě, protože vás trápí neurčité zažívací potíže, únava a nedostatek vitality, vyzkoušejte zelené potraviny. Díky svému složení obnovují vitalitu. Mohou znovu probudit vaši životní energii, a s tím i zažívání.

Celiakie? ANO bezlepkové dietě!

MUDr. Jiří Nevoral z Fakultní nemocnice v Motole k celiakii poznamenává:

„Celiakií dnes trpí jeden člověk ze sta, zatímco dříve to byl jeden člověk až z tří tisíc lidí. Nárůst počtu celiaků je daný také lepšími diagnostickými metodami. Přesto ani v současnosti není diagnostika celiakie jednoduchá. To je také důvodem, že velká část postižených ani neví, že trpí celiakií.“

Blíže objasňuje lékařka MUDr. Jana Dajková:

„Celiakie je autoimunitní chorobou, jejíž vznik je pravděpodobně geneticky daný. V zažívacím traktu dochází k reakci na částečně strávený lepek, který je mylně považovaný za cizorodý prvek, a tak se mu organismus začne bránit. To vede k poškozování sliznice tenkého střeva a následnému poškozování dalších orgánů a tkání v těle.“

Celiakie je novodobým onemocněním, které bylo definováno až na konci 20. století. Ještě donedávna byla považována za dětskou nemoc, protože u dospělých jsou její příznaky velmi proměnlivé.

Primárními příznaky jsou zažívací potíže v podobě průjmu, zácpy, nadýmání, zvracení, bolestí břicha apod. Tyto příznaky jsou však pozorovány jen u poloviny dospělých nemocných.

Při celiakii dochází k poškození střev, a tím i nedostatečnému vstřebávání živin.

  • Nedostatek vitamínu B12 se pak projevuje například neurologickými potížemi, poruchami citlivosti, svalovou slabostí, brněním končetin, záněty jazyku, afty v ústech atd.
  • Nedostatek železa zase vede k chudokrevnosti (anémii).
  • Nedostatek vápníku znamená vyšší riziko zlomenin, odvápnění kostí nebo vyšší kazivost zubů.
  • Nedostatek dalších mikroživin se zase projevuje třeba neplodností, únavou, depresemi apod.

Celiatici bývají méně odolní vůči různým infekcím, ale i psychickým potížím. Celiakii často provází i tzv. lepkový ekzém (Duhringova choroba). Zarudlé, silně svědivé puchýřky se objevují asi u čtvrtiny pacientů.

Celiakie jde navíc ruku v ruce s dalšími autoimunitními chorobami, jako je například zánět tlustého střeva, zánět štítné žlázy, biliární cirhóza jater, cukrovka 1. typu.

MUDr. Jana Dajková také upozorňuje:

„Neléčená celiakie se může odrazit i v nebezpečných onkologických onemocněních. Lepek u postižených celiakií může být příčinou T buněčného lymfomu tenkého střeva. K vzácnějším komplikacím se řadí i karcinom tenkého střeva, karcinom jícnu, hltanu či dutiny ústní.“

bezlepkové potraviny

Lepek škodí, ale ne vždy. Bezlepková dieta je zdravá, ale ne vždy.

Intolerance lepku – bezlepková dieta pouze se zvážením lékaře

Odborníci zavedli také pojem neceliakální glutenová senzitivita – intolerance (nesnášenlivost) lepku.

Existuje od roku 2012 a je určený pro ty, kteří nemají celiakili či alergii na lepek, přesto mají pocit, že jim lepek nedělá dobře. Tito lidé z vlastní zkušenosti hlásají, že se díky bezlepkové dietě zbavili nejrůznějších zdravotních obtíží.

MUDr. Iva Hoffmanová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady k tomu dodává:

„Lékaři neumějí vysvětlit, jak je možné, že bezlepková dieta lidem pomáhá. Neexistuje žádná vědecká studie, která by spojovala lepek s konkrétními potížemi.“

A tak odborníci jen hádají, zdali jsou subjektivně vnímané účinky bezlepkové diety dány skutečně eliminací lepku z potravy, změnou jídelníčku, placebo (či nocebo) efektem.

Odborníci se však shodnou v tom, že lepek není pro zdravý lidský organismus nebezpečný, nebo v tom, že bezlepková dieta zdravým lidem obecně neškodí. Podmínkou je, aby si člověk ohlídal příjem všech důležitých živin. Bezlepková dieta obsahuje většinou méně vlákniny a vápníku. Chybět v ní můžou i některé vitamíny skupiny B.

VIDEO: Názor na lepek vlogerky Andrey

Pokud jste zdravá, lepek není váš nepřítel

Pokud má člověk podezření, že jsou jeho zdravotní potíže způsobené lepkem, měl by nejprve navštívit lékaře a absolvovat testy na celiakii a potravinovou alergii. Ty jsou totiž průkazné pouze v době, kdy člověk lepek jí. Jakmile se lepek ze stravy vyloučí, testy na celiakii a potravinovou alergii už nemohou dát relevantní výsledky.

Při podezření na celiakii či potravinovou alergii je tedy nejrozumnější navštívit lékaře a podezření vyvrátit či potvrdit. Až pak je vhodné uvažovat o bezlepkové dietě. Bezlepkové potraviny jsou pochopitelně vhodné pro každého. Do zdravé stravy je lze zařadit v případě, pokud nabízejí kvalitní složení a výživné hodnoty.

TIP NA BEZLEPKOVOU BIO POTRAVINU? Zelená směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. Neobsahuje laktózu, cukr a žádná chemická aditiva. Pouze čtyři zelené superpotraviny – spirulinu, chlorellu, mladý ječmen, zelenou pšenici a k tomu špetku máty na provonění. To je vše, vše pro vaši vitalitu, ať již vyznáváte bezlepkovou dietu anebo ne. Klikněte a seznamte se se zdravotními benefity Blendey. 

DÁLE ČTĚTE: Ve kterých běžných potravinách najdete nejvíce a naopak nejméně lepku? 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil

27.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte: jaké má spirulina pozitovní účinky na zdravotní stav a kondici, jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil spiruliny, odkud spirulina pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.