Keltská sůl: Nerafinovaná mořská sůl beze ztráty cenných elektrolytů
Keltská sůl není novinka. Podle archeologických nálezů ji sbírali již 500 let před naším letopočtem, takže ji lidé znají déle než minimálně 2500 let.
Keltská sůl patří mezi "ty lepší druhy soli". Není proto překvapením, že ji přidáváme i do doplňků Blendea, konkrétně do elektrolytických směsí pro přípravu nápoje pro sportující lidi a ty, kteří náročně fyzicky pracují a hodně se potí. O elektrolyty přicházíme hlavně pocením, takže kdo se potí více, měl by přijímat dostatek elektrolytů (minerálů) jako hořčík, draslík, zinek, železo a vápník.
V článku si podrobně vysvětlíme, jak se keltská sůl liší od běžné rafinované a tedy o všechny prospěšné látky ochuzené soli za pár kaček ze supermarketu, a proč právě keltskou sůl jako značka kvalitních doplňků stravy přidáváme do složení.
Co přesně je keltská sůl?
Keltská sůl je mořská sůl vytěžená na pobřežích Irska a Francie, kde se během vysychání mořské vody přirozeně ukládá a poté sbírá. Z důvodu, že poptávka po keltské soli aktuálně roste po celém světě, se těžba soli přesunula i na bližší nebo i vzdálenější pobřeží, velmi často západní pobřeží Francie. Tamní voda je ale pořád ta samá, takže keltská sůl z pobřeží Irska bude stejně dobrá jako ta z pobřeží Francie.
Nejkvalitnější značky keltské soli pocházejí právě z Francie. Kelti totiž mimo Irsko dopluli také do francouzské Bretaně. Výraz Keltská sůl odkazuje spíše na původ mořské soli (Keltské moře) a jde spíše o marketingový než geografický název. Některé výrobny se ale pořád ještě nacházejí i v Irsku. Zároveň se v obchodech můžete setkat i s názvem francouzská mořská sůl, ale produkt bude velmi podobný.
Lokalita sběru soli má zásadní vliv na její složení. Moře různě po světě mají různé obsahy minerálů, jinou míru znečištění, jiné procento slanosti (salinity) a roli hraje také mořské podloží nebo kvalita půdy na pobřeží, ze kterých se do vody prospěšné látky uvolňují. Keltská sůl se získává tisíce let právě díky velmi vhodným podmínkám a ideálním vlastnostem jako slanost, chuť, textura a podobně.
Pokud někdy budete keltskou sůl nakupovat, doporučuji zkontrolovat si na etiketě krajinu původu. Setkat se dnes můžete i s keltskou solí, kterou vám pošlou až někde z Číny nebo jiné krajiny, která ráda napodobuje, ale kvalitativně je obvykle na míle vzdálená originálnímu produktu.
Keltská sůl má přirozenou, lehce našedlou nebo nažloutlou barvu právě díky zvýšenému obsahu prospěšných látek (hořčík draslík, zinek, železo, vápník a další). Již na pohled se tedy liší od běžné vybělené soli, která je těchto živin záměrně zbavena v procesu rafinace. Právě přirozený obsah důležitých látek je důvodem, proč keltskou sůl přidáváme do elektrolytických nápojů pro sportovce a fyzicky náročněji pracující lidi. Tito lidé kvůli pocení ztrácí elektrolyty rychleji a v o to větším množství by je měli opět přijímat jak ve stravě, tak v pitném režimu či doplňcích. Podrobně jsem tyto zvýšené nároky vysvětlil v článku Elektrolyty ztrácejí potící se lidé, zde jsou zdroje v potravinách.
Rozdílná je také textura keltské soli, která je nahrubo mletá a má příjemnější chuť než všech živin zbavená bílá rafinovaná sůl. Keltská sůl má větší krystalky, které mohou připomínat "granulky" a označuje se jako sůl mořská hrubozrnná.
Vlevo klasická bílá rafinovaná sůl zbavena všeho prospěšného, vpravo keltská sůl se zachovanými elektrolyty
Zaslouží si keltská sůl všechen ten "hype"?
Já tvrdím, že ano, protože pokud existuje výživnější a tím pádem cennější alternativa rafinované bílé soli, je rozumné dát jí šanci. Pořád se ale jedná primárně o sůl, se kterou to není vhodné přehánět. Nadbytek soli zatěžuje ledviny, zvyšuje krevní tlak, a kdo solí ostošest, ten si i přes cenné látky v keltské soli může zadělávat na zdravotní komplikace končící třeba až infarktem nebo mrtvicí.
Jde o klasickou sůl a tedy chlorid sodný (NaCl) s přirozeně vyšším obsahem důležitých látek. I samotný chlorid sodný je v těle nezbytný, protože udržuje rovnováhu tekutin, svalové kontrakce a nervové impulzy. Při rozumném dávkování pomáhá udržet elektrolytickou rovnováhu v organismu.
Keltská sůl obsahuje podíl hořčíku, draslíku, zinku, železa, vápníku a dalších látek. I přes jejich obsah keltská sůl nefunguje jako doplněk pro zvýšení příjmu zmíněných látek. Pokud bychom chtěli přijmout jejich doporučené denní dávky pomocí keltské soli, rizikově bychom překročili bezpečnou denní dávku chloridu sodného a to již není bezpečné.
TIP: Pokud hledáte doplňky s konkrétním minerálem, většinu pro vás v Blendea již vyrábíme. Hořčík, zinek, vápník, železo a další. Klikněte na odkazy a prohlédněte si produkty.
Elektrolytické nápoje je obsahují rovněž, ale jde o vhodně namíchané směsi s keltskou solí a zmíněnými nutrienty. Pro příjem jedné konkrétní látky pro vás budou vhodnější konkrétní jednotlivé produkty.
Proč se vlastně sůl rafinuje a cíleně zbavuje všech prospěšných látek?
Možná se ptáte, proč se vlastně soli pomocí chemické rafinace filtrují, čímž se odstraňují všechny nutrienty i když jsou vlastně pro tělo důležité.
Jedná se ale o klasické prodejní zájmy, kdy odstranění i jinak žádoucích látek "zlepšuje" vlastnosti výsledné rafinované soli. Zde je několik důvodů:
- Nerafinovaná sůl obsahuje zmíněné látky a také malý podíl vody. Tyto složky ale mohou zhoršit třeba sypkost a jednotnou texturu. Keltská sůl není rafinovaná, a právě proto je hrudkovitá a není jednotná jako písek. Keltská sůl tedy může i během skladování hrudkovatět, ale nejde o závadu. Hrudky vznikají právě i díky obsahu nutrientů. V "mrtvé" rafinované soli, pokud je skladovaná v suchu a chladu, již nemá co hrudkovatět, ale i díky tomu je oblíbená u potravinářů, protože je vždy jednotná a používá se efektivněji. Průmyslově zpracované potraviny musí vždy být stejné (normované), a právě keltská sůl by v takové výrobě mohla být problematická. Špetka soli musí být ve výrobě vždy ta samá špetka soli a toho se lépe dosahuje, když jsou krystaly jednotné velikosti. Keltská sůl má krystalky různě veliké, takže každá špetka by solila trošku jinak. Logicky je i dražší a to již třeba takové obyčejné menší pekárně příliš nevyhovuje.
- Keltská sůl může při nesprávném skladování plesnivět a oxidovat, proto ji vždy skladujte v suchu, temnu a mimo sluneční záření (lidově v kredenci :) ).
- Keltská sůl od různých výrobců může mít mírně rozdílnou chuť, vůni nebo texturu, ale ani to není závadou. Jak jsem vysvětlil, v různých oblastech sběru je různá voda a různé další podmínky. Je to podobné, jako u různých typů medů od různých včelařů. Vždy záleží na konkrétním zdroji.
Rafinace jakékoliv soli má pokaždé stejný výsledek: Stejná stabilita textury, stejná velikost zrn, stejná barva a stejné všechny vlastnosti. Sůl se pomocí rafinace standardizuje tak, aby byla vždy stejná. Moderní lidé si již zvykli na pořád tu samou sůl. Bělost může vyvolávat pocit čistoty a kvality, ale jde pouze o "mrtvý výsledek" průmyslového zpracování.
Položme si otázku: Chceme pokaždé tu samou ochuzenou sůl za 10 Kč z marketu, když existují desítky prospěšnějších druhů, které rafinované nejsou? Odpověď již nechám na vás :)
Jak je zaručena čistota a nezávadnost keltské soli, pokud není rafinovaná?
Výborný dotaz. Sůl se běžně rafinuje, aby byla zbavena všech nečistot, těžkých kovů, mikroplastů a všeho, co v ní nemá co dělat. Keltská sůl ale rafinovaná není, takže vás zajímá, jak je ze zaručena čistota a nezávadnost.
Keltská sůl musí stejně jako všechny ostatní druhy splňovat přísná hygienická opatření a současné normy. Výrobci dosahují čistoty následovně:
- Keltská sůl se těží v chráněných oblastech s pravidelně kontrolovanou kvalitou a čistotou vody,
- v těchto oblastech slaná mořská voda prochází soustavou solných jezírek, kde dochází k přirozené (ne však dokonalé) filtraci nečistot a nežádoucích látek,
- jíl v podloží a mikroorganismy v něm vyčistí mořskou vodu dřív, než se sůl vysráží,
- a pak se sůl ručně sbírá tradičními postupy, aby se zamezilo riziku styku soli se stroji a následné kontaminaci třeba benzínem a podobně.
Pouhým ručním sběrem ale výrobní postup nekončí. Sůl musí být čistá na mikroskopické úrovni, jinak by přísných norem nedosáhla. Před uvedením do prodeje musí každá výrobní šarže projít testy na přítomnost těžkých kovů, mikroplastů, pesticidů a mnoha dalších nežádoucích látek. Pokud by se v soli nacházely, nemohla by se prodávat. Takto zkontrolovanou a odsouhlasenou keltskou sůl najdete v obalech s nálepkou BIO nebo s jinou, která potvrzuje její čistotu. Různá označení kromě kvality a čistoty označují také ekologické, etické a udržitelné získání keltské soli.
VIDEO (YouTube, anglicky): O produkci keltské soli
Je tedy keltská sůl zdravější než jiné druhy soli?
To bohužel nelze tvrdit, protože sůl je sice potřebná až nezbytná, ale nadměrný příjem soli již zdravý není. Vše je opět o střídmosti, pestrosti a průmyslově co nejméně zpracovaných potravinách (což je moje životní mantra).
Nelze tedy tvrdit, že budeme zdraví pouze díky keltské soli. Určitě ale lze potvrdit, že keltská sůl je nerafinovaná a uchovává si látky, které v organismu potřebujeme. Sice nejde o doporučené denní dávky, protože tyto látky přijímáme hlavně ze stravy, ale mít v jídle nebo doplňku něco cennějšího, než je mrtvá sůl za deset kaček, je pro zdraví i dobrý pocit ze své stravy jednoznačně vhodnější.
Úplně nejlepší bude, pokud začnete ve své kuchyni používat různé druhy soli (himalájská, černá, košer, růžová, havajská a podobně). Ochutnávejte, experimentujte, najděte si oblíbenou chuť, texturu a se solením to nepřehánějte.
Zdravotní účinky a výhody keltské soli
Následující řádky berte s mírnou rezervou. I když se na jiných e-shopech s keltskou solí dočtete různé bombastické reklamní fráze, pořád jde o mořskou sůl.
Sice je to sůl z dobrých a tradičních zdrojů, s přísnými výrobními normami, s prokazatelným obsahem prospěšných nutrientů a s lahodnější a zajímavější chutí, pořád ale jde o mořskou sůl. Ta není zázrakem ani lékem, ale mořskou solí s několika fajn benefity.
Při psaní článků čerpám zásadně z odborných zdrojů, které obsahují relevantní "důkazivo". Marketingovým floskulím se vyhýbám, jak již pozorný čtenář z mých článků dávno zjistil :)
- Keltská sůl je nerafinovaná, díky čemu si zachovává stopová množství důležitých látek, zejména minerálů hořčíku, draslíku, vápníku, zinku a železa. Keltská sůl ale v příjmu těchto živin nenahrazuje pestrou stravu. Spíše ji může obohatit a zlepšit chuť či konzistenci jídel.
- Minerály a tedy elektrolyty mohou pomáhat zadržet vodu v těle a přispět tak k hydrataci organismu a stabilnější energii.
- Minerály mohou zároveň stimulovat funkce štítné žlázy, přispívat k hormonální rovnováze a podporovat trávení, ovšem pestrou stravu ani předepsané léky logicky nenahrazují. Pokud hledáte konkrétní minerály, klikněte a vyhledejte je přes vyhledávání na úvodní stránce našeho e-shopu.
- Obsažené minerály jsou důležité pro stav svalů a nervů. Tlumí svalové křeče a podrážděnost po fyzickém výkonu, navíc podporují dobrou náladu.
- Keltská sůl obsahuje o něco méně sodíku než běžná rafinovaná sůl. Tím pádem méně zatěžuje krevní tlak a oběhovou soustavu, ale ani s keltskou solí to nesmíme přehánět. Solte s mírou.
Keltskou sůl přidáváme do elektrolytických nápojů s příchutí maliny nebo marakuje pro sportovce a lidi s náročnou fyzickou prací. Doslazujeme je stévií a používáme přírodní ovocná aromata. Doručíme vám je do 48 hodin a ihned tak můžete začít těžit z výhod keltské soli a všech dalších minerálů (draslík, hořčík, sodík).
Zdravotní rizika a možné nevýhody keltské soli
Keltská sůl je čistá a obsahuje některé minerály. Opět ale zdůrazňuji, že nadměrný příjem jakékoliv soli není zdraví prospěšný. Jídla dosolujte s rozumem a s případnými doplňky stravy vždy dodržujte doporučené dávkování.
Pokud začnete keltskou sůl pravidelně používat v kuchyni, mějte na paměti, že:
- Pořád obsahuje sodík, a i když je ho méně než u jiných druhů soli, pořád ho obsahuje dost na to, aby při dlouhodobě nadměrné konzumaci způsobil zdravotní problémy se srdcem, cévami, krevním tlakem a ledvinami.
- Keltská sůl neobsahuje jód, protože se do ní dodatečně nepřidává. Pokud usilujete o příjem optimální hladiny jódu, solte běžnou kuchyňskou solí. Jód je důležitý pro tvorbu hormonů štítné žlázy (tyroidních hormonů) a může vám chybět, pokud nejíte dostatek ryb, jodizované soli, mořských řas, mléčných výrobků, zeleniny, luštěnin nebo hub.
- Vždy záleží na konkrétním výrobci. Sledujte si výrobce na obalu. Keltská sůl by měla pocházet z Francie nebo Irska a také by měla mít nálepku BIO nebo jiný důkaz kvality zpracování. Vyhněte se výrobkům z Číny nebo jiných krajin, na které se nevztahují přísné potravní normy Evropské unie. Kvůli jiným standardům nebo kvůli absenci kontroly mohou obsahovat nečistoty jako rezidua těžkých kovů, mikroplasty nebo různé chemikálie.
- Při nesprávném skladování ve vlhku nebo na slunci může keltská sůl hrudkovatět nebo jinak změnit své příjemné vlastnosti. Rovněž může poklesnout obsah žádoucích nutrientů.
Jak používat keltskou sůl v kuchyni?
Díky své chuti a křehké křupavé textuře se keltská sůl používá nejčastěji k závěrečnému dosolení jídel. Své místo samozřejmě najde i v 10 litrech kotlíkového guláše, ale tam by její příjemné vlastnosti až tolik nevynikly :) Nicméně ji můžete používat stejně jako jste sůl používali doposud.
Jelikož má keltská sůl hrubé krystalky a je poměrně tvrdá, hodí se vám mlýnek na sůl. Některé značky keltskou sůl v praktickém mlýnku již prodávají nebo si mlýnek kupte dodatečně.
Lidé keltskou sůl používají i pro slané koupele s cílem zrelaxovat se, zlepšit kvalitu pokožky a zjemnit ji. Vzhledem k vyšší ceně se mi to sice nezdá úplně ekonomické, ale snad bychom na sobě nešetřili, že ne :)
Co jsme zjistili o keltské soli?
Zjistili jsme, že keltská sůl obsahuje prospěšné minerály (elektrolyty hořčík, draslík, zinek, železo, vápník), kterých je běžná rafinovaná bílá sůl zbavena.
Obsažené složky přispívají elektrolytické rovnováze (rovnováze minerálů) v organismu, udržují funkce svalů a nervů, přispívají hormonální rovnováze a duševní pohodě. Toto jsou přesně ty účinky, které očekává sportovec nebo fyzicky těžce pracující člověk, který se hodně a často potí, čímž tyto látky ztrácí rychleji a ve větší míře.
Jelikož jde pořád o sůl (chlorid sodný), nadměrný příjem může vést k dehydrataci, vysokému tlaku, problémům se srdcem, cévami a ledvinami. Keltskou solí solte střídmě a doplňky s jejím obsahem užívejte vždy podle doporučení na obalu.
Keltská sůl se těží na pobřežích Keltského moře a tedy na jižních pobřežích Irska a západních pobřežích Francie. Největší výroba keltské soli je právě ve Francii díky čisté mořské vodě a solným jezírkům s jílovým podložím, které mořskou vodu přefiltrují ještě před vysušením, sběrem a manuálním zpracováním.
Keltskou sůl nakoupíte v prodejnách zdravých potravin nebo v drogérce či lékárně (dM, Benu) nebo na e-shopech. Pod značkou Blendea přidáváme keltskou sůl do elektrolytických nápojů pro sportovce a náročně pracující lidi. Doručíme vám je do 2 pracovních dnů a ihned si můžete "osolit život zdravěji" :)
Máte konkrétní dotaz ke keltské soli nebo k Elektrolytickým nápojům s keltskou solí Blendea? Zanechte mi komentář pod článkem nebo volejte Kristiánovi ze zákaznické linky +420 608 255 816 , mail info@blendea.cz . Rádi vám zodpovíme vše, co vás zajímá.
Solte výživněji, solte jako Kelt!
Děkuji, že nás čtete a nakupujete u nás :)
Krásný den a vždy pevné zdraví přeje Lukáš Chládek z blogu Blendea