Crohnova choroba pomalu a tiše napadá střeva

Crohnova choroba je často skloňované téma. Počet nemocných totiž podle statistik každým rokem narůstá a tato nemoc je obestřena mnoha nejasnostmi. O co vlastně jde?

Co přesně je Crohnova nemoc?

Jedná se o chronický zánět trávicího traktu. Nejčastěji bývá postižena koncová část tenkého střeva a jeho napojení na tlusté střevo, zánět se však může objevit kdekoliv v zažívacím traktu.

Nemoc je pojmenována podle Dr. Burrila Crohna, který ji diagnostikoval a poprvé popsal společně s L. Ginzburgem a G. Oppenheimerem v roce 1932.

Na správnost údajů a zdravotních tvrzení v článku dohlíží odborný garant, Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Crohnova nemoc – hlavní příznaky

Crohnova choroba se ve vnějších projevech podobá ulcerózní kolitidě nebo syndromu dráždivého tračníku a její diagnostika je obtížná.

Rozdíl mezi nimi je především v tom, že zánět u Crohnovy choroby postihuje nejen sliznici, ale i hlubší vrstvy trávicí trubice a jeho ohnisko bývá většinou na konci tenkého střeva.

Může se ale také dál rozšiřovat a v krajních případech může i protrhnout střevní stěnu.

Zrádnost této nemoci spočívá v tom, že se většinou ohlašuje jen pozvolnou změnou zdravotního stavu.

Prevence Crohnovy choroby díky Blendea SUPERGREENS

Vyhněte se Crohnově i dalším chorobám díky přírodní síle 5 superpotravin. Blendea SUPERGREENS je kombinací chlorelly, spiruliny, zeleného ječmene a pšenice, ověřenou tisícemi spokojených zákazníků.

blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na všechny zdravotní benefity směsi Blendea SUPERGREENS.

Časté projevy Crohnovy choroby:

  • Bolesti břicha – jsou typickým projevem nemoci, nejčastěji v podobě křečí v pravé dolní oblasti
  • Průjem – příčinou bývá více faktorů, např. narušená funkce střevní sliznice postižené zánětem, nadměrná sekrece tekutin nebo zvýšená pohyblivost střev
  • Úbytek na váze – tělo má sníženou schopnost potravu trávit a vstřebávat z ní živiny, nemoc navíc způsobuje sníženou chuť k jídlu
  • Krev ve stolici – pochází ze zanícené části střeva a krevní ztráty mohou způsobit až chudokrevnost (anémii)
  • Změny na střevní sliznici – v důsledku zánětu se mohou na sliznici tvořit vředy, které se postupem času zvětšují a pronikají hluboko do střevní stěny (někdy i skrze ni a vytvářejí se tzv. píštěle – nepřirozená kanálkovitá spojení mezi dvěma orgány), nebo stenózy (zužování postiženého úseku střeva)

Mohou se objevit také další systémové příznaky jako je horečka, únava, např. kožní problémy, artritida, zánět oka a další.

Jedná se o onemocnění dlouhodobého charakteru, které může člověka provázet celým životem.

zelene_potraviny_zazivani

Co je příčinou Crohnovy nemoci?

Původ této nemoci není doposud zcela známý. Existuje několik teorií o tom, co je primární příčinou, ale ani jedna z nich se nikdy jednoznačně neprokázala.

Z výzkumů vyplývá, že velkou roli sehrávají nejméně tři základní faktory. Těmito faktory jsou:

  • genetické předpoklady
  • faktory vnějšího prostředí
  • nepřiměřená imunitní reakce organismu
cigarety

Z vnějších faktorů se předpokládá vliv stravy, ale také psychiky, např. stresu. Hovoří se rovněž o infekčních příčinách. Zjistilo se, že riziko vzniku Crohnovy choroby zvyšuje zejména kouření. 

Také lidé, v jejichž rodině se již Crohnova nemoc vyskytuje, mají mnohonásobně vyšší riziko této nemoci a měli by být pod lékařským dohledem.

Mnoho pacientů vyhledá lékařskou pomoc až při přetrvávajících obtížích, bez léčby však může Crohnova choroba způsobovat značné komplikace.

VIDEO: Co vás čeká na kolonoskopickém vyšetření? 

Kdo by se měl mít před Crohnem na pozoru?

Podle statistických údajů výskyt Crohnovy choroby postihuje čím dál více lidí.

Předpokládá se však, že počet nediagnostikovaných pacientů je značně vyšší, nemoc totiž může být dlouhou dobu jen nenápadná.

Projeví se obvykle mezi 15. a 40. rokem života, nejčastěji ale dochází k prvnímu vrcholu příznaků během dospívání nebo v mladém dospělém věku.

Výskyt u žen a mužů je přibližně stejný, zajímavé však je, že vykazuje značné geografické rozdíly.

Nemoc je častější především ve vyspělých zemích severní polokoule. Také se častěji vyskytuje v některých etnických skupinách, zvýšené riziko mají především lidé židovského původu.

V Česku Crohnovou chorobou onemocní zhruba 20 ze 100 000 obyvatel.

Na pozoru byste se určitě měli mít, pokud nemocí trpí někdo z vašich rodinných příslušníků. Na nemoc má vliv také kouření, špatná strava i stres. Přetrvávající zažívací potíže určitě nepodceňujte.

Závažnost Crohnovy nemoci lze hodnotit jednak z pohledu medicínského, jednak psychologického.

Z medicínského pohledu je důležitá přítomnost chronického zánětu a mnohočetných komplikací onemocnění, jež byly zmíněny výše (průjmy, teploty, bolesti břicha, poruchy střevní pasáže, tvorba píštělí, hubnutí, malnutrice a mnoho dalších, které mohou vyústit až ve fatální komplikace).

Z hlediska psychologického se jedná o složitý problém typický pro všechny pacienty s chronickým onemocněním, kteří se musejí naučit s ním žít.

Praktický a interní lékař lékařského centra Canadian Medical Care na Praze 6 MUDr. Štefan Kukura pro mojezdravi.cz

Léčba Crohnovy choroby

Léčba Crohnovy choroby je zdlouhavá a nemocný musí užívat léky i v době, kdy se nemoc nijak neprojevuje. Zároveň by neměl tělo příliš fyzicky zatěžovat, je tak nutné omezit náročné sportovní aktivity.

Pokud Crohnovou chorobou trpíte, jistě vám lékař také doporučil určitou dietu. Reakce nemocného na jídlo je však velmi individuální a osvědčená dieta neexistuje.

Doporučení se navíc liší se i podle toho, zda se pacient nachází v akutní zánětlivé fázi či v období klidu.

V období vymizení akutních projevů by měl pacient konzumovat vyváženou nedráždivou šetřící stravu (šetřící dieta) , která dodá dostatek energie, minerálních látek a vitaminů.

Nutný je individuální přístup dle snášenlivosti jednotlivých pokrmů.  Doporučená je dieta s omezením zbytků, to znamená vyloučit ze stravy hlavně hrubou vlákninu (v zelenině, slupkách a jadérkách ovoce, luštěninách) a hůře stravitelná jídla.

Upravte svůj jídelníček, vyhněte se dráždivým jídlům. Pokud kouříte, rozhodně co nejdříve přestaňte. Bylo prokázáno, že kouření a nikotin zhoršují zánět a urychlují průběh onemocnění. Ve stádiu vzplanutí se vyvarujte zvýšené tělesné námahy.

Gastroenterolog MUDr. Josafat Molnár vyšetřující nemoci trávicího ústrojí na poliklinice Modřany
VIDEO: Rozhovor s pacientem a názorné vysvětlení příznaků. 

Prevence Crohnovy nemoci

Protože není přesně známá příčina nemoci, neexistuje ani osvědčený lék, který nemoc léčí. Obvykle podávané léky pouze snižují příznaky. Podobně je to také s prevencí.

Obecně by člověk měl dodržovat zásady zdravého životního stylu a nekouřit.

Zdraví střev a příznivé složení střevního mikrobiomu lze podpořit pomocí probiotik, dostatečného příjmu vlákniny a nenasycených mastných kyselin

Zelený ječmen jako silná prevence střevních potíží

Pacienti trpící chronickým onemocněním střev by obecně k potravinovým doplňkům měli přistupovat obzvlášť ostražitě.

O jejich užívání je vhodné poradit se s gastroenterologem.

Zelený ječmen je účinným pomocníkem pro prevenci i pozdější léčbu Crohnovy choroby.

Pokud již nemocí trpíte, je důležité užívat ječmen bez obsahu travní vlákniny, která by vaše střeva zatěžovala, a tedy čerstvou nebo sušenou šťávu.

Jako prevence je však vláknina užitečná. Zelený ječmen má velmi dobrý vliv na trávení a vyniká lehkou stravitelností, protože se užívá ve formě nápoje.

Mezi jeho benefity patří:

  • očištění střev od nánosů a zbytků jídla
  • ochrana střevních stěn
  • podpora tvorby zdraví prospěšných bakterií
  • harmonizace trávicího procesu
  • zmírnění ekzémů a dalších kožních problémů

NEPŘEHLÉDNĚTE! O dalších účincích zeleného ječmene jsme již psali ZDE. 

Je velmi důležité vybírat zelený ječmen z kvalitních zdrojů v BIO kvalitě. Zvláště pokud již nějakou poruchou zažívání trpíte, nekvalitní zelený ječmen by vám mohl spíše uškodit. Myslete na zdraví!

Další články o nemocech a zdravotních komplikacích

AFTY
BOLEST HLAVY
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE
CHUDOKREVNOST (ANÉMIE)
CROHNOVA NEMOC
POPRASKANÉ KOUTKY
SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU - IBS
autor

Veronika Maleňáková

O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

2 komentáře: “Crohnova choroba pomalu a tiše napadá střeva”

  1. Dobrý den,

    Mám Crohnovu nemoc, obsahuje vás přípravek travní vlákninu?
    Píšete že by se neměla při nemoci užívat.
    Dekuji

    • Dobrý den, lituji, ale ano. Blendea obsahuje vlákninu, což je sice velice zdravé, ale během Crohnovy nemoci se bohužel nedoporučuje. Hledejte usušené šťávy ze zelených superpotravin. Blendea totiž obsahuje jemně mletou buničinu.

      Přeji krásný den a brzké uzdravení.
      Lukáš

Napsat komentář: Rostislav Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy? 👩🏽

22.09.2021

Akné je velkým otazníkem a zároveň strašákem nejen pro mnoho slečen. Problematická pleť se projevuje hlavně v období dospívání, ale také v případě vysazení hormonální antikoncepce nebo také při nadmíře stresu. Naši pleť ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z těch dalších, na které bychom neměli zapomínat, je strava.

Číst celý článek

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

25.08.2021

Představím vám velice zvláštní odrůdu zeleného čaje, která se pěstuje a používá úplně jinak než klasické zelené čaje. Obsahuje ohromné množství účinných látek, zejména antioxidantů, ovlivňuje lidskou psychiku a údajně podporuje i spalování tuků. Tento práškový čaj se sytě zelenou barvou se nazývá matcha (také mača, mačča). Sytě zelený a velmi jemný prášek matcha je […]

Číst celý článek

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

17.08.2021

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování.  Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších […]

Číst celý článek

„Největším nebezpečím jsme my sami,“ říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek