Éčka v potravinách – škodí nebo prospívají?

Éčka v potravinách. Již samotný název budí obavy. Většina z nás si cení svého zdraví. I proto jsme také často nějakým způsobem dospěli k závěru, že éčka v potravinách zdraví příliš neprospívají. Tuto myšlenku podporují i bulvární novinové titulky, že v některé potravině bylo nalezeno to a to nebezpečné éčko. Pravdou je, že veškerá éčka v potravinách podléhají přísnému schvalovacímu procesu, regulaci a kontrole. Tedy by nebezpečná pro zdraví být neměla. Jak je to ve skutečnosti?

Éčka v potravinách. Již samotný název budí obavy. Většina z nás si cení svého zdraví. I proto jsme také často nějakým způsobem dospěli k závěru, že éčka v potravinách zdraví příliš neprospívají.

Tuto myšlenku podporují i bulvární novinové titulky, že v některé potravině bylo nalezeno to a to nebezpečné éčko. Pravdou je, že veškerá éčka v potravinách podléhají přísnému schvalovacímu procesu, regulaci a kontrole. Tedy by nebezpečná pro zdraví být neměla. Jak je to ve skutečnosti?

éčka barviva

Éčka ovlivňují technické vlastnosti potravin – barva, chuť, aroma, konzistence, ale i trvanlivost a odolnost vůči teplotám 

Potřebujeme v potravinách éčka?

Jistě, některé éčko může být v některých směrech i škodlivé, ale jistě ne všechna. Navíc řada potravin se bez éček neobejde. Není to jen kvůli chuti, barvě či konzistenci, je to i kvůli trvanlivosti.

Éčka totiž nejsou jenom zvýrazňovače chuti nebo aromata, barviva, regulátory kyselosti, stabilizátory, zahušťovadla, želírující látky, tavící soli, emulgátory, zahušťovadla, plnidla, odpěňovače, protispékavé látky, leštící látky nebo náhradní sladidla, ale také konzervanty.

Konzervanty jako jedna ze stěžejních kategorií éček přímo zajišťují bezpečnost potravin, chrání danou potravinu před škodlivými mikroorganismy, například plísněmi.

ČTĚTE TAKÉ: Vše o konzervantech a jejich vlivu na zdraví. Potřebujeme je vlastně? 

Jak to s těmi éčky v potravinách vlastně je?

Připravili jsme pro vás celý seriál s mnoha praktickými a užitečnými informacemi. Podíváme se na éčka v potravinách ze všech stran. V tomto článku se budeme souhrnně věnovat všem éčkům, v dalších pak přiblížíme konzervanty, glutamáty nebo umělá sladidla.

Odhalíme strašáka a ukážeme vám v jasném světle jeho skryté hrozby tak, aby vás už více nestrašil. Začněme pěkně o začátku.

Co jsou to vlastně „éčka“?

Jako éčka se označují přídatné látky, aditiva, která najdeme v potravinách. Do potravin se přidávají v průběhu průmyslové výroby, z technologických, ale také praktických nebo ekonomických důvodů. Například zmiňované konzervanty prodlužují životnost dané potraviny, tím také snižují její cenu.

Pokud se chcete éčkům co nejvíce vyhnout, nikdy nenakupujte zpracované potraviny a polotovary. Zásady čerstvého jídelníčku zde platí dvojnásob.

Přídatné látky mají různou podobu, ale jejich značení je jednotné – sestává se s počátečního písmena E a tří nebo čtyřmístného čísla. Toto číslo je mezinárodním kódem, který využívá celá Evropská unie, ale najdeme ho také v tzv. Codex Alimentarius, který navazuje na evropské standardy. Jde o sbírku mezinárodně uznávaných standardů, postupů, směrnic a doporučení týkajících se bezpečnosti potravin.

zdravá žena

Do skutečně zdravého jídelníčku éčka nepatří. 

Éčko jako znak bezpečnosti

Pokud některé aditivum nese mezinárodní kód začínající na E, je toto značení současně potvrzením o bezpečnosti. Každé aditivum s mezinárodním kódem, každé éčko je testováno a schvalováno mezinárodní organizací European food Safety Authority (EFSA).

Jak vysvětluje profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze: „Všechna éčka, tedy látky přidávané do potravin označené kódem E, musí být schváleny organizací EFSA. Předtím však procházejí rozsáhlými hygienicko-toxikologickými texty. Normativně se stanovuje také množství aditiva, které se do určité konkrétní potraviny smí přidávat.

Toto množství je určeno koeficientem maximálního množstvím dané látky, které ještě nevyvolává nežádoucí účinky a odvíjí se také od průměrné spotřeby dané potraviny.“

Ta skutečně nebezpečná a prokazatelně škodlivá éčka by neměla projít schvalovacím procesem a toxikologickými testy. Na druhé straně se v praxi setkáváme i s éčky, která jsou schválená, a přesto se znovu otevírá jejich riziko a nepříznivý vliv na lidské zdraví.

V Evropské unii šlo svého času například o kyselinu mravenčí, kyselinu octovou – bezvodnou, octan sodný – bezvodný a další. U nás byla tato éčka zakázána (dříve než v EU). Přestože legislativa EU je legislativě jednotlivých členských zemí podobná, česká legislativa je oproti té evropské přísnější. Výše uvedené přídatné látky tak v českých potravinách nebyly, zatímco v potravinách vyráběných v zahraničí se na ně dalo narazit.

Každé éčko má svůj důvod

V rámci schvalovacího procesu a testování éček Evropská unie také definuje důvody, kdy je možné éčka v potravinách používat. Vždy se smí využít pouze v případě, že danou potravinu není možné upravit jiným způsobem (například protispékavé látky využité jako aditivum práškového cukru nebo soli). Za relevantní důvod se však považuje i použití éček kvůli vzhledového přizpůsobení potraviny zákazníkovým očím.

Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, k tomu dodává: „Při relativní benevolenci k užívání aditiv je na druhé straně přímo zakázáno, aby přídatné látky kryly nebo přispívaly ke krytí nedostatků potravin, které vznikly špatnými hygienickými podmínkami při výrobě anebo využitím vadných primárních surovin.“

VIDEO: Problematice éček se věnuje i Karolína Hlavatá a Petr Havlíček z iniciativy Vím, co jím

Kategorie přídatných látek – éček

Již v úvodu jsme naznačili, že existuje celá škála přídatných látek. Základní kategorie lze rozpoznat již prostřednictvím mezinárodního kódu.

Éčka v potravinách podle kódů:

  • kódy E 100 – E 199 nesou barviva
  • kódy E 200 – E 299 jsou určeny pro konzervanty
  • kódy E 300 – E 399 značí antioxidanty a regulátory kyselosti
  • kódy E 400 – E 499 patří emulgátorům, stabilizátorům a zahušťovadlům
  • kódy E 500 – E 599 jsou pro regulátory kyselosti, plnidla a protispékavé látky
  • kódy E 600 – E 699 nesou zvýrazňovače chuti a aromata
  • kódy E 900 – E 999 označují náhradní sladidla, potravinářské plyny a leštící látky
  • kódy E 1000 – E 1999 pak nesou ostatní látky

Pokud některá přídatná látka náleží k více kategoriím, primární je ta, která odpovídá účelu použití u dané potraviny.

syntetická éčka v rajčatech

Možná neuvěříte, ale pokud by byl spotřebitelský zájem, potravináři by s éčky „vykouzlili“ i tyhle rajčata

Přídatné látky přírodní a syntetické

Z názvů kategorií éček lze vyčíst, že některé přídatné látky mohou být dokonce zdraví prospěšné, třeba antioxidanty. Mezi přídatnými látkami lze najít i chlorofyly a chlorofyliny (E 140), vitamín C – kyselinu askorbovou (E 300) nebo pektiny (E 440).

Zdaleka ne všechna éčka pocházejí z laboratoří. Některé mohou mít i přírodní původ. Může jít o látky, které běžně najdeme v ovoci a zelenině. Udává se, že ze všech éček má syntetický původ asi jenom třetina.

Na druhé straně se setkáváme i látkami, které jsou přírodně identické, tedy vznikají synteticky, ač je najdeme i v přírodě. Například zmiňovaný vitamín C může mít přírodní původ, ale může jít také o synteticky vyráběnou látku. Mezi přírodním a syntetickým vitamínem je rozdíl, který se však při výrobě potravin nezohledňuje. Více v článku: Vitamíny a minerály – proč ty syntetické nefungují.

V čem je ta potíž?

Není to jen o přírodním či syntetickém původu éček. Jakkoli je dané éčko označováno jako bezpečné, nikdo nemůže zaručit, že na ně citliví jedinci nebudou reagovat negativně. Vždy se jedná o přísadu, která se do potraviny přidává uměle.

Největší problém je právě ve velkých dávkách. V současné stravě nemáme jenom velké dávky některých éček, denně konzumujeme příliš velké dávky celé řady éček. Ty spolu mohou pochopitelně reagovat, doposud se však přesně neví jak. Neexistují studie a výzkumy, které by se zabývaly vzájemným působením různých éček na lidské zdraví. A tak se můžeme zatím jen dohadovat.

TIP: Ne všude musejí být nutně přidané éčka. Například směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS žádná éčka neobsahuje. V jejím složení najdete skutečně jenom zelené potraviny, navíc v BIO kvalitě – chlorellu, spirulinu, mladý ječmen a zelenou pšenici doplňuje voňavá máta. Neobsahuje žádnou chemii! Nejenom jeden, ale hned 9 důvodů, proč právě Blendea.

Užívání blendea SUPERGREENS

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek

Atopický ekzém: Najděte konkrétní spouštěč a vyhněte se mu 🚫

07.09.2023

Atopický ekzém (atopická dermatitida) je zdravotní stav způsobující suchou, svědící, olupující se a zanícenou pokožku. Atopický ekzém je velmi častý u novorozenců a dětí, ale trápí a znesnadňuje život i mnoha dospělým. Ekzém je většinou dlouhotrvající, a tedy chronické povahy. Navíc může často měnit intenzitu od téměř nepatrných svědivých flíčků až po velká zanícená a […]

Číst celý článek

Pískavice řecké seno: Cenná rostlinka pro podporu laktace s mnoha dalšími zdravotními benefity

31.08.2023

Pískavice řecké seno si dnes představíme hlavně díky její podpoře laktace, a tedy podpoře produkce mateřského mléka. Zároveň uvedu další zdravotní benefity pískavice a to na ženské i mužské zdraví. Pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru, cholesterolu a zvyšuje hladinu hormonu testosteronu. Některé účinky zatím nejsou potvrzené vědeckými studiemi, proto se zaměřím na ty, které již […]

Číst celý článek

Artritida: Zánětlivá nemoc kloubů, kvůli které dnes možná ani nevstanete z postele 😔

24.07.2023

Výraz artritida (lidově revma) hledá na českém internetu každý měsíc přes 4400 lidí, takže jde o rozšířený a době známý zdravotní problém pohybového aparátu, konkrétně jde o zánět kloubů. Lidi nejčastěji zajímá, proč artritida vzniká a jak se projevuje, jaké druhy artritidy známe, a samozřejmě jak zle artritidu léčit nebo aspoň zmírnit její bolestivé symptomy. […]

Číst celý článek

Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea): Krásná květinka pro podporu mentální výkonnosti a tělesné kondice 🧠💪

17.06.2023

Každý z času na čas potřebujeme mentální vzpruhu, která by podpořila naši soustředěnost, psychickou výkonnost, paměť, pozornost, a ideálně urychlila schopnost učit se. Obvykle sáhneme po kávě či jiném legálním stimulantu, protože jsou nejdostupnější. Existuje ale několik tradičních a rovněž dostupných bylin, které nám pomohou nakopnout duševní výkonnost aniž bychom si na nich vytvořili závislost. […]

Číst celý článek

Nedostatek hořčíku a negativní příznaky, které již možná pociťujete

15.06.2023

Nedostatek hořčíku má své jasné příznaky. Některých jste si na sobě již možná všimli, ale zatím netušíte, zda reálně trpíte nedostatkem. Proto vás navedu na určité „indice“, které mohou deficit prokazovat. V článku se nevěnuji nepostradatelnému významu hořčíku v těle. O něm se dočtete v lékařských a vědeckých zdrojích, na které v článku odkazuji. Hlavním […]

Číst celý článek

3 důvody proč vyzkoušet adaptogenní kávu SUPERCOFFEE? ☕🍄

31.05.2023

Není žádným tajemstvím, že Blendea SUPERCOFFEE je aktuálně nejprodávanějším produktem, a tedy bestsellerem značky Blendea. Není se čemu divit, protože nás spokojení zákazníci „bombardují“ pochvalnými zkušenostmi a skvělými recenzemi. Několik jich přikládám níže. Pokud SUPERCOFFEE zatím ještě neznáte, rád bych vás seznámil s hlavními rozdíly mezi klasickou kávou a naší instantní, zdravější alternativou. Vyjmenuji prospěšné […]

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.