• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin?

Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

prášek vs extrakt

Rozdíly mezi extrakty a sušenými prášky v doplňcích

Zjednodušeně:

Extrakt je koncentrovaný výtažek konkrétní látky z původní suroviny. Zaměřuje se na hlavní účinek dané suroviny, přičemž při procesu extrakce se odfiltrují ostatní složky a to i pokud jsou zdraví prospěšné.

Prášek je pouze usušená a najemno rozemletá původní surovina. Díky šetrné metodě sušení za nízké teploty si uchovává většinu (pokud ne všechny) původní prospěšné látky.

Prášek tak obsahuje i žádanou účinnou složku, ale v mnohem menším množství než extrakt. Naopak extrakt již neobsahuje ostatní složky dané suroviny, ale pouze tu, kterou výrobce potřebuje ze suroviny „vyjmout“ v různě silně koncentrovaném množství, které původní rostlina nemůže obsahovat.

  • Pokud chci obohatit jídelníček o zdravou potravinu, vybírám prášek. Ideálně v BIO kvalitě, která zaručuje, že byla surovina vypěstovaná a zpracovaná podle přísných podmínek pro BIO potraviny.
  • Pokud mám jídelníček pestrý a čerstvý, ale chci jej obohatit o složku se zásadním prospěšným účinkem, vybírám extrakt.

Výběr vhodné formy doplňku záleží na tom, co přesně od něj spotřebitel očekává. Ještě před výběrem se proto sami sebe zeptejte „Proč chci užívat doplněk právě z této rostliny? Jde mi o všechny její prospěšné účinky a obsah živin nebo se zajímám o účinky jedné konkrétní složky?

Podle tohoto klíče zjistíte, zda vás zajímá extrakt se svým unikátním účinkem nebo spíše prášek ze sušené rostliny s několika různými účinky.

Uveďme si konkrétní příklad pro lepší pochopení:

Důležité: Sušený prášek obsahuje všechny původní prospěšné složky rostliny. Je tedy vhodnější v rámci obohacení jídelníčku o látky, které člověk nepřijímá nebo jich přijímá málo. Látky spolu působí synergicky, co znamená, že jedna prospěšná látka podporuje a násobí účinky jiné (příkladem třeba vitamín C podporuje vstřebávání železa z doplňku Blendea Železo + Vitamín C).

Extrakt zpracováním a filtrováním ztrácí většinu ostatních látek a naopak je v něm zachován zvýšený obsah jedné maximálně dvou konkrétních prospěšných látek.

Blendea SUPERGREENS, vyroba
Výroba práškové směsi ze sušených zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS

Prášek vs. extrakt – výhody a nevýhody

doplňky stravy BlendeaVýhody:Nevýhody:
prášek z celé rostliny či její částivyšší nasycení živinamirozptýlení účinků oproti extraktům
synergický efekt složek (jedna složka podporuje účinek druhé)prospěšné složky nelze přesně stanovit v závislosti na kvalitě původní suroviny
více prospěšných účinků
uchovává všechny původní látky včetně teplocitlivých
suroviny v přirozenější formě než u extraktu
šetrně sušený
cenově výhodnější (stačí použít méně surovin než na výrobu extraktu)
v Blendea bez aromat, barviv, konzervantů a plnidel
koncentrovaný extraktsilnější konkrétní účinek než prášekméně pestré složení (obvykle se extrahuje pouze 1-2 látky na úkor všech ostatních)
vysoký a garantovaný obsah účinné látky (tzv. standardizovaný extrakt)méně konkrétních účinků kvůli absenci jiných látek
mohou pomoct tam, kde nezabrala celá rostlina nebo prášek z nínemá synergický účinek
v Blendea bez aromat, barviv a konzervantůvyšší cena (je potřeba extrahovat mnohem větší množství původní suroviny)
použití různých rozpouštědel pro získání extraktu
Tabulka výhod a nevýhod extraktů a prášků. Obě formy jsou vhodné v závislosti na potřebách uživatele a tedy vás, milí čtenáři.

Čeho si na doplňku všímat ještě před nákupem?

U nás v Blendea máte jistotu, že naše doplňky uvádějí pouze ty účinky, které jim dovoluje uvádět kontrolní úřad Státní potravinářské inspekce SZPI. Aktuálně je trh s doplňky stravy značně přesycený a ne každá značka uvádí pouze ty účinky, které kontrolní úřad povoluje. Přesně u těch se setkáte s nereálnými tvrzeními, na základě kterých můžete získat pocit, že daný doplněk je prakticky všemocný a „probere i mrtvého“. Reklamy sice snesou hodně, ale takový úžasný doplněk samozřejmě neexistuje.

Kdo se neřídí reklamou a před nákupem věnuje nějaký čas vlastnímu průzkumu trhu, ještě před nákupem by se měl ptát:

  • Jakou rostlinu či vstupní surovinu hledám a co od ní očekávám.
  • Jaké vědecké či lékařské studie dané suroviny existují a jaké jsou jejich výsledky (na tyto výsledky odkazuji ve všech svých článcích o vstupních surovinách na našem blogu). Pokud mě zajímají účinky jedné konkrétní složky, hledám studie této dané složky a nikoliv celé původní rostliny.
  • Zda mě zajímá celá rostlina nebo pouze její hlavní účinky. Třeba ashwaganda má kontrolním úřadem schválených 10 účinků. Ty zabezpečí prášek, protože kromě vody obsahuje všechny původní složky ashwagandy. Pokud se ale zajímám o tlumení zánětů, což je účinkem obsaženého withanolidu, vybírám extrakt, protože je v něm daná látka cíleně izolovaná v množství větším, než v původní surovině nebo prášku z ní.

TIP: Pokud vám některý doplněk stravy doporučí lékař, zeptejte se jej na vhodnou dávku. Díky tomu si dovedete efektivněji vybrat produkt tak, aby obsahoval dostatečné a hlavně účinné množství potřebné látky.

Balení koncentrovaného extraktu z ashwagandy do lahviček

Sušilo se odjakživa, extrahuje se pouze několik posledních desetiletí

Nechci samozřejmě tvrdit, že je prášek lepší než extrakt ani naopak. Jelikož ale v Blendea předem nevíme, jakého cíle se s našimi výrobky snaží zákazník dosáhnout, dáváme mu na výběr z obou verzí. Co od produktů očekáváte víte pouze vy sami 🙂

Lidé suší sklizené plodiny odpradávna. Chápali, že vysušené plody jim vydrží déle a navíc je mohou zpracovávat různými jinými způsoby, než původní čerstvou surovinu plnou vody. Lidé ale viděli, že se po některých rostlinách či plodech cítí lépe a díky usušení jich mohli sníst větší množství, než začerstva. Přeci jenom když si rozmíchám odměrku prášku ve vodě, přijmu mnohonásobně větší množství prospěšné látky, než kdybych měl sníst na posezení 5 kilo borůvek.

Jak se technologie vyvíjely, v průběhu 19. století přišla na svět technologie extrakce a vývoj nás posunul do dnešních moderních časů. Když lidé pochopili, která konkrétní složka původní suroviny měla ony očekávané účinky, právě díky extrakci mohli z těchto účinků těžit bez toho, aby museli jíst celé původní plody nebo sušené prášky.

Podobným vývojem si prošel i vývoj léčiv. O těch ale nepíši, protože v Blendea vyrábíme pouze kvalitní doplňky stravy, které podle zákona spadají do skupiny potravin (nebo speciálních potravin). I proto je kontroluje a účinky odsouhlasuje POTRAVINÁŘSKÁ inspekce.

Lukáš Chládek, blog Blendea
Autor článku a redaktor blogu Blendea Lukáš Chládek

Pořád přidáváme nové a nové doplňky i ve formě extraktů. Klikněte a podívejte se na kompletní nabídku. Ve vyhledávací liště zadejte výraz extrakt a zkontrolujte aktuální nabídku.

Děkuji, že nás čtete a nakupujete u nás. Ujišťuji vás, že pro své tělo uděláte maximum ať už s extrakty nebo prášky. Pouze se zamyslete, jaký konkrétní účinek potřebujete od doplňku získat.

Pokud máte jakékoliv dotazy na prášky, extrakty, účinky nebo užívání doplňků Blendea, volejte +420 608 255 816pište na info@blendea.cz nebo se zeptejte v komentáři pod článkem.

autor

Lukáš Chládek

Ve firmě eMarkest, s.r.o. jsem začal jako prodejce, a právě to mě dovedlo k podrobnému studiu našich výrobků, a hlavně jejich účinků. Jako redaktor blogu Blendea Vám podrobně představím naše produkty. V článcích vysvětlím všechny pozitivní účinky složek produktů Blendea. Podíváme se i na nejčastější zdravotní komplikace, které naše zákazníky trápí, jejich příčiny a projevy. Poradíme, jak se jich nejrychleji zbavit. Kdykoliv mi můžete napsat na chladek.emarkest@gmail.com. Odpovídám během pracovních dnů mezi 09:00 až 18:00. Děkuji, že čtete náš blog a nakupujete u nás. Přeji Vám krásný den a pevné zdraví :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek