4 netradiční způsoby jak si zdravě osladit smoothie

Rafinovaný bílý cukr se označuje jako zabiják 21. století. Samozřejmě, že nejde o jed. To by nemohl být určený ke konzumaci. Problémem je to, že ho konzumujeme nadměrné množství. Na cukru si totiž údajně snadno vytvoříme závislost, podobně jako na nikotinu.

Lidské tělo instinktivně reaguje na sladkou chuť. Je totiž známkou okamžité energie. Zažívací soustava člověka si poradí se všemi živinami, které se běžně vyskytují v přírodě, tedy i s cukrem. Potíž nastává ve chvíli, kdy nepřirozeně vzroste poměr některé z živin ve stravě.

Právě to pozorujeme u cukru, který byl pro naše předky jako přídatná látka nedostupný. Posléze byl drahý tak, že to s ním přehánět prostě nešlo. Dnes máme cukr k dispozici pořád a náležitě toho také využíváme. Proto jsme se bohužel také dostali k tomu, že se cukr označuje jako zabiják.

Co je špatné na cukru?

Bílý cukr dodává tělu příliš vysoké dávky energie, která se pak ukládá v podobě tuků. Nadměrná konzumace cukru tak může být příčinou obezity. Vede také ke stavu s vysokou hladinou krevního cukru, kdy dochází k poškozování cévních stěn a zvyšování rizika kardiovaskulárních chorob. Dochází také k zatěžování slinivky břišní.

Jak píše na svém blogu výživová expertka Margit Slimáková: “Postupně může dojít až k rozvoji diabetu druhého typu, zvýšený příjem cukru se může dle nových studií spolupodílet i na vzniku Alzheimerovy choroby.”

Bílý cukr neobsahuje nic, co by mohlo být organismu nějak prospěšné. Je nositelem prázdné energie. Jen o něco málo lépe je na tom cukr třtinový, který obsahuje i malý podíl minerálních látek.

Přehánět bychom to však neměli ani s medem, přírodními sirupy (javorový sirup, datlový sirup, agáve sirup), kokosovým cukrem a dalšími přírodními sladidly.

Ta sice nabízejí vyšší nutriční hodnotu s obsahem mikroživin, pořád však jde o velký zdroj přídatného cukru, kterého je v současné stravě příliš.

VIDEO: Obecně sladíme moc a měli bychom sladit méně. Tak to vidí i vyhlášená výživová expertka Margit Slimáková:

Umělá sladidla problém slazení nevyřeší

Řešením není ani vyměnit cukr za umělá sladidla. Ta sice nabízejí sladkou chuť, většinou bez obsahu sacharidů, avšak jde o syntetické látky, se kterými si lidské tělo neumí poradit. Na rizika umělých sladidel poukazuje celá řada vědeckých studií a mj. i výživový expert Martin Škába.

Ten na svém webu upozorňuje, že umělá sladidla mohou mít na zdraví ještě horší vliv než bílý cukr (sacharóza) nebo fruktóza (ovocný cukr). Nejenže zvyšují riziko obezity, ale zvyšují také chutě na sladké a chuť k jídlu jako takovou, navíc podporují ukládání tuků v těle.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobně o umělých sladidlech a jejich negativních vlivech na organismus. 

Smoothie bowl s banány
Banán osladí vaše svačinky bez výčitek 

Jak osladit smoothie?

Pokud jde o smoothie, které má být zdravým nápojem, zapomeňte na bílý cukr. Více se dozvíte v článku: Cukr do smoothie nepatří, přesto je v něm pro sacharidy místo. To však neznamená, že by smoothie nemohlo mít lahodnou sladkou chuť.

Jak si zdravě osladit smoothie? Existuje hned několik způsobů. Tyto patří k méně tradičním, ale také nejzdravějším:

1. Banány a další sladké ovoce

Jednou ze základních ingrediencí smoothie je ovoce. Právě ovoce dělá ze smoothie smoothie a právě ovoce je také skvělým způsobem, jak smoothie dodat sladkou chuť. S dávkou ovocného cukru dostaneme do smoothie také velké množství bioaktivních látek, vitamínů, minerálů a enzymů. Ovoce je také bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje zpracování sacharidů v lidském organismu.

Sladkostí vynikají zejména některé druhy ovoce. Jde například o banány, ananas nebo maliny. Ještě vyšší obsah ovocného cukru mají jablka, hrušky, hroznové víno, višně nebo šípky. Všechny tyto plody můžete využít jako zdravý způsob k oslazení smoothie. Mějte přitom na paměti, že nejsladší chuť má to nejvyzrálejší ovoce, kterému se při pěstování dostalo nejvíce slunečních paprsků.

Smoothie bowl s goji
Sušené a kandované ovoce má vyšší cukernatost a smoothie zdravé osladí 

2. Datle a další sušené plody

Sušené ovoce má oproti ovoci čerstvému snížený obsah vody, obsažené živiny jsou koncentrované. Koncentrovaná je v sušených plodech také sladká chuť. Sušené plody obsahují vysoký podíl glukózy a fruktózy.

Díky obsažené fruktóze mají snížený glykemický index, a tím nezpůsobují ani větší výkyvy v hladině krevního cukru. Patří tak k těm nejlepším způsobům, jak si zdravě osladit smoothie. Dosladí také nejrůznější dezerty, moučníky a cukroví.

Mezi všemi sušenými plody ve sladkosti vévodí datle. Ze všeho ovoce mají nejvyšší energetickou hodnotu, ale jsou také bohatým zdrojem některých vitamínů (vitamín A, vitamín B1) a minerálních látek (draslík, měď, železo, vápník). Obdobně jako datle poslouží třeba sušené švestky. K doslazení se skvěle hodí také rozinky, sušené brusinky, sušené višně, sušené plody goji aj.

3. Lucuma a další raw vegan ingredience

V Peru, Ekvádoru a Chile se od pradávna k doslazování využívají plody podobné avokádu. Jde o subtropické ovoce, které se pro své mimořádně výživné složení řadí mezi superpotraviny. Označuje se jako lucuma a u nás je dostupné v sušené podobě jako aromatický prášek sladké chuti připomínající karamel, oříšky nebo sladké brambory. Mj. působí jako silný antioxidant, má protizánětlivé účinky a schopnost posilovat imunitní systém.

Prášek z lucumy je ideální raw veganskou ingrediencí každého smoothie, která se postará o sladkou chuť a navíc obohatí smoothie o řadu živin. Podobně fungují i další raw vegan prášky, například sušený banánový prášek, prášek z šípků, moruše aj.

Sypká sušená směs má oproti jiným formám ovoce jednu výhodu, a tím je její jednoduché a praktické využití, žádné čištění, loupání, krájení ovoce, žádné ušpiněné nádobí, prášek se jednoduše přidá ke smoothie a důkladně promíchá…

VÍTE, ŽE SLADKOU LUCUMOU OSLAZUJEME I NAŠE PRODUKTY?

Konkrétně je to Blendea SUPERBOOST pro podporu imunity a snížení zánětů v těle,

a Blendea SUPERPROTEIN pro sportovce a těžce pracující. Vyživuje klouby, svaly a šlachy a chrání je před zátěží a poškozením.

Klikněte na obrázek a prohlédněte si podrobné účinky.

Blendea SUPERBOOST
Blendea SUPERPROTEIN

4. Ovesné a další rostlinná mléka

Do smoothie se dá přidávat mléko, pokud má jít o smoothie vegetariánské, půjde o mléko rostlinné. Rostlinná mléka jsou dostupná v mnoha různých druzích, vedle ovesného mléka může jít o mléko ze špaldy, ječmene, také prosa, rýže nebo sóji. Tato rostlinná mléka to běžné kravské mléko vždy předčí v lepší stravitelnosti. Neobsahují laktózu (disacharid), najdeme v nich však složené sacharidy.

Obilná mléka se při výrobě zahřívají, dochází tak k rozkladu sacharidů na jednoduché cukry, které mléku dávají přirozeně sladkou chuť. Ta nejkvalitnější obilná mléka a nápoje jsou jemně nasládlé i bez přídatného cukru. Dají se proto využít i jako sladká ingredience smoothie.

DÁLE ČTĚTE: Recept na výrobu domácího rostlinného mléka. 

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?
autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Maracuja – exotické ovoce pro podporu imunity, snížení zánětů s výbornými nutričními hodnotami

    16.09.2020

    Maracuja je slaďoučké exotické ovoce, které lze v sezoně koupit i u nás. Článek popíše všechny prospěšné benefity plodů marakuje na vaše zdraví. Čtěte dál, abyste zjistili, v čem přesně je maracuja pro tělo prospěšná a jaké má výživové hodnoty.

    Číst celý článek

    Eleuterokok ostnitý (Sibiřský ženšen) – pozitivní účinky na imunitu, výkon a kondici potvrzené vědci

    19.08.2020

    Eleuterok je velice zajímavá, “jedovatě” vypadající rostlina, která má ale znamenité účinky na imunitu kondici a výkon. Článek přečtete za 6 minut. Naučí vás Sibiřský ženšen správně užívat a upozorní na případná negativa. V článku budu používat oficiální název Eleuterokok ostnitý. Sibiřský ženšen je pouze přezdívka a lidové označení.

    Číst celý článek

    5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

    05.08.2020

    Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 5 […]

    Číst celý článek

    Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

    05.08.2020

    Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

    Číst celý článek

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek

    Všechny produkty Blendea mají Clean Label. Jaká je výhoda pro vás, naše zákazníky?

    23.07.2020

    Clean Label je označení pro “čistou, srozumitelnou a upřímnou” etiketu jakýchkoliv výrobků. Nejde ale o prázdnou etiketu, která zákazníkovi nic neřekne a najdete na ní maximálně hezký obrázek či líbivý dizajn. Právě naopak. Co přesně je Clean Label a v čem vám jako zákazníkovi pomůže?

    Číst celý článek

    Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

    22.07.2020

    Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

    Číst celý článek

    Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

    08.07.2020

    Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

    Číst celý článek

    Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

    10.06.2020

    Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]