Moringa BIO Organic kapsle máme právě v akci 2+1 balení zdarma

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00

4 netradiční způsoby jak si zdravě osladit smoothie

Rafinovaný bílý cukr se označuje jako zabiják 21. století. Samozřejmě, že nejde o jed. To by nemohl být určený ke konzumaci. Problémem je to, že ho konzumujeme nadměrné množství. Na cukru si totiž údajně snadno vytvoříme závislost, podobně jako na nikotinu.

Lidské tělo instinktivně reaguje na sladkou chuť. Je totiž známkou okamžité energie. Zažívací soustava člověka si poradí se všemi živinami, které se běžně vyskytují v přírodě, tedy i s cukrem. Potíž nastává ve chvíli, kdy nepřirozeně vzroste poměr některé z živin ve stravě.

Právě to pozorujeme u cukru, který byl pro naše předky jako přídatná látka nedostupný. Posléze byl drahý tak, že to s ním přehánět prostě nešlo. Dnes máme cukr k dispozici pořád a náležitě toho také využíváme. Proto jsme se bohužel také dostali k tomu, že se cukr označuje jako zabiják.

Co je špatné na cukru?

Bílý cukr dodává tělu příliš vysoké dávky energie, která se pak ukládá v podobě tuků. Nadměrná konzumace cukru tak může být příčinou obezity. Vede také ke stavu s vysokou hladinou krevního cukru, kdy dochází k poškozování cévních stěn a zvyšování rizika kardiovaskulárních chorob. Dochází také k zatěžování slinivky břišní.

Jak píše na svém blogu výživová expertka Margit Slimáková: „Postupně může dojít až k rozvoji diabetu druhého typu, zvýšený příjem cukru se může dle nových studií spolupodílet i na vzniku Alzheimerovy choroby.“

Bílý cukr neobsahuje nic, co by mohlo být organismu nějak prospěšné. Je nositelem prázdné energie. Jen o něco málo lépe je na tom cukr třtinový, který obsahuje i malý podíl minerálních látek.

Přehánět bychom to však neměli ani s medem, přírodními sirupy (javorový sirup, datlový sirup, agáve sirup), kokosovým cukrem a dalšími přírodními sladidly.

Ta sice nabízejí vyšší nutriční hodnotu s obsahem mikroživin, pořád však jde o velký zdroj přídatného cukru, kterého je v současné stravě příliš.

VIDEO: Obecně sladíme moc a měli bychom sladit méně. Tak to vidí i vyhlášená výživová expertka Margit Slimáková:

Umělá sladidla problém slazení nevyřeší

Řešením není ani vyměnit cukr za umělá sladidla. Ta sice nabízejí sladkou chuť, většinou bez obsahu sacharidů, avšak jde o syntetické látky, se kterými si lidské tělo neumí poradit. Na rizika umělých sladidel poukazuje celá řada vědeckých studií a mj. i výživový expert Martin Škába.

Ten na svém webu upozorňuje, že umělá sladidla mohou mít na zdraví ještě horší vliv než bílý cukr (sacharóza) nebo fruktóza (ovocný cukr). Nejenže zvyšují riziko obezity, ale zvyšují také chutě na sladké a chuť k jídlu jako takovou, navíc podporují ukládání tuků v těle.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobně o umělých sladidlech a jejich negativních vlivech na organismus. 

Smoothie bowl s banány
Banán osladí vaše svačinky bez výčitek 

Jak osladit smoothie?

Pokud jde o smoothie, které má být zdravým nápojem, zapomeňte na bílý cukr. Více se dozvíte v článku: Cukr do smoothie nepatří, přesto je v něm pro sacharidy místo. To však neznamená, že by smoothie nemohlo mít lahodnou sladkou chuť.

Jak si zdravě osladit smoothie? Existuje hned několik způsobů. Tyto patří k méně tradičním, ale také nejzdravějším:

1. Banány a další sladké ovoce

Jednou ze základních ingrediencí smoothie je ovoce. Právě ovoce dělá ze smoothie smoothie a právě ovoce je také skvělým způsobem, jak smoothie dodat sladkou chuť. S dávkou ovocného cukru dostaneme do smoothie také velké množství bioaktivních látek, vitamínů, minerálů a enzymů. Ovoce je také bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje zpracování sacharidů v lidském organismu.

Sladkostí vynikají zejména některé druhy ovoce. Jde například o banány, ananas nebo maliny. Ještě vyšší obsah ovocného cukru mají jablka, hrušky, hroznové víno, višně nebo šípky. Všechny tyto plody můžete využít jako zdravý způsob k oslazení smoothie. Mějte přitom na paměti, že nejsladší chuť má to nejvyzrálejší ovoce, kterému se při pěstování dostalo nejvíce slunečních paprsků.

Smoothie bowl s goji
Sušené a kandované ovoce má vyšší cukernatost a smoothie zdravé osladí 

2. Datle a další sušené plody

Sušené ovoce má oproti ovoci čerstvému snížený obsah vody, obsažené živiny jsou koncentrované. Koncentrovaná je v sušených plodech také sladká chuť. Sušené plody obsahují vysoký podíl glukózy a fruktózy.

Díky obsažené fruktóze mají snížený glykemický index, a tím nezpůsobují ani větší výkyvy v hladině krevního cukru. Patří tak k těm nejlepším způsobům, jak si zdravě osladit smoothie. Dosladí také nejrůznější dezerty, moučníky a cukroví.

Mezi všemi sušenými plody ve sladkosti vévodí datle. Ze všeho ovoce mají nejvyšší energetickou hodnotu, ale jsou také bohatým zdrojem některých vitamínů (vitamín A, vitamín B1) a minerálních látek (draslík, měď, železo, vápník). Obdobně jako datle poslouží třeba sušené švestky. K doslazení se skvěle hodí také rozinky, sušené brusinky, sušené višně, sušené plody goji aj.

3. Lucuma a další raw vegan ingredience

V Peru, Ekvádoru a Chile se od pradávna k doslazování využívají plody podobné avokádu. Jde o subtropické ovoce, které se pro své mimořádně výživné složení řadí mezi superpotraviny. Označuje se jako lucuma a u nás je dostupné v sušené podobě jako aromatický prášek sladké chuti připomínající karamel, oříšky nebo sladké brambory. Mj. působí jako silný antioxidant, má protizánětlivé účinky a schopnost posilovat imunitní systém.

Prášek z lucumy je ideální raw veganskou ingrediencí každého smoothie, která se postará o sladkou chuť a navíc obohatí smoothie o řadu živin. Podobně fungují i další raw vegan prášky, například sušený banánový prášek, prášek z šípků, moruše aj.

Sypká sušená směs má oproti jiným formám ovoce jednu výhodu, a tím je její jednoduché a praktické využití, žádné čištění, loupání, krájení ovoce, žádné ušpiněné nádobí, prášek se jednoduše přidá ke smoothie a důkladně promíchá…

VÍTE, ŽE SLADKOU LUCUMOU OSLAZUJEME I NAŠE PRODUKTY?

Konkrétně je to Blendea SUPERBOOST pro podporu imunity a snížení zánětů v těle,

a Blendea SUPERPROTEIN pro sportovce a těžce pracující. Vyživuje klouby, svaly a šlachy a chrání je před zátěží a poškozením.

Klikněte na obrázek a prohlédněte si podrobné účinky.

Blendea SUPERBOOST
Blendea SUPERPROTEIN

4. Ovesné a další rostlinná mléka

Do smoothie se dá přidávat mléko, pokud má jít o smoothie vegetariánské, půjde o mléko rostlinné. Rostlinná mléka jsou dostupná v mnoha různých druzích, vedle ovesného mléka může jít o mléko ze špaldy, ječmene, také prosa, rýže nebo sóji. Tato rostlinná mléka to běžné kravské mléko vždy předčí v lepší stravitelnosti. Neobsahují laktózu (disacharid), najdeme v nich však složené sacharidy.

Obilná mléka se při výrobě zahřívají, dochází tak k rozkladu sacharidů na jednoduché cukry, které mléku dávají přirozeně sladkou chuť. Ta nejkvalitnější obilná mléka a nápoje jsou jemně nasládlé i bez přídatného cukru. Dají se proto využít i jako sladká ingredience smoothie.

DÁLE ČTĚTE: Recept na výrobu domácího rostlinného mléka. 

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?
autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Nemoc zažívacího traktu celiakie: Jak se projevuje a jak zmírnit její projevy 🙏🏼

28.03.2022

Zatímco někteří mohou jíst cokoliv a v jakékoliv kombinaci, aniž by je trápily žaludeční potíže, jiní mají problémy i při konzumaci obyčejného rohlíku. Různé poruchy zažívání nejsou neobvyklé a při správném přístupu nemusí ohrožovat zdraví. Mezi ty častější patří celiakie. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.