• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji i bez inzulinu? (14 tipů pro zdravé lidi a diabetiky)

Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji i bez inzulinu? (14 tipů pro zdravé lidi a diabetiky)

Zvýšený krevní cukr (hyperglykemie) se může objevit krátkodobě, ale také chronicky. Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi je zdraví škodlivá a nebezpečná, i pokud stav zatím nepřerostl až do cukrovky.

V článku poradím, jak snížit cukr v krvi a tím i riziko problémů se zrakem, cévami, hybností končetin a samotným diabetem. Zdravým životním stylem a skladbou jídelníčku lze krevní cukr dlouhodobě snížit a udržet na bezpečné úrovni.

jak snížit cukr v krvi co nejrychleji?

Slovníček: Hladina, neboli koncentrace krevního cukru se odborně nazývá glykemie nebo glukosemie. Zvýšená hladina cukru v krvi se nazývá hyperglykemie, rizikově snížená zas hypoglykemie.

Proč je zvýšený krevní cukr nebezpečný?

Všeho moc škodí a platí to i pro krevní cukr. Při dlouhodobě zvýšené hladině cukru (dlouhodobé hyperglykemii) rychle vzrůstá riziko vzniku cukrovky a prediabetu. Prediabetes je stav zvýšeného krevního cukru, který ale není natolik vysoký, aby jej bylo možné lékařsky uznat jako cukrovku (diabetes). Prediabetem trpí asi 5% populace.

Hladinu krevního cukru řídí hormon inzulin, který umožňuje přesun cukru z krve do buněk. Existují různé důvody, které narušuji regulaci krevního cukru a způsobují nežádoucí hyperglykemii.

  • Zvýšenou hladinu krevního cukru způsobují játra, když produkují příliš mnoho glukózy, ale slinivka břišní produkuje příliš málo inzulinu.
  • Někteří lidé nedovedou inzulín efektivně využívat, čímž vzniká stav inzulínové rezistence a tedy odolnosti vůči inzulinu.
  • Hyerglykemii mohou vyvolávat i některé léky na předpis.
  • Krevní cukr si ale zvyšujeme i sami nevhodným výběrem potravin, sedavým způsobem života bez pohybu a stresem. Článek jsem napsal přesně pro tuto skupinu lidí, kteří se možná cítí zdravě, ale zatím netuší, že mají hladinu cukru rizikově zvýšenou, případně to vědí a chtějí ji rychle snížit.

Udržení dlouhodobě normální hladiny cukru v krvi je důležité pro všechny lidi, protože je chrání před vznikem cukrovky. Kontrola krevního cukru je životně důležitá pro všechny diabetiky, protože cukr ohrožuje funkčnost jejich cév a zdraví srdce.

Jaké problémy může hyperglykemie způsobit?

Krátkodobě zvýšený cukr nemusí být problémem, protože hladina rychle klesne. Hladina se mění, stoupá a klesá během celého dne. Pokud ale žijeme nezdravým životem a špatně se stravujeme dlouhodobě, hladina nemá kdy klesnout a způsobuje zdravotní komplikace.

Hyperglykemie poškozuje drobné cévy a postihuje oči, ledviny a nervy. Poškozuje také velké cévy, kvůli čemu dochází k poruchám zásobení orgánů krví.

Hyperglykemie může způsobit mozkovou mrtvici, ischemickou chorobu srdce a nohou. Dále pak:

  • trvalé poškození nervů a cév v končetinách (periferní neuropatie), která vede k problémům s pohybem, hmatem, bolestem, mravenčení a problémům cítit teplo nebo chlad,
  • nevratné poškození očí a zhoršení zraku,
  • život ohrožující ketoacidóza,
  • kožní infekce a vaginální infekce u žen,
  • problémy s erekcí a erektilní dysfunkci u mužů,
  • zažívací problémy, zácpy a průjmy.

Hyperglykemie seriózně ohrožuje život, takže nejrozumnějším způsobem před jejím vznikem je právě přirozená prevence.

Doplněk pro snížení krevního cukru z dílny značky Blendea:

Lístky Moringy olejodárné ve veganských kapslích Moringa BIO organic.

Moringa olejodárná v odborných studiích snížila a udržela normální hladinu krevního cukru. Má antidiabetické účinky. Studie proběhly na lidech i na zvířatech.

Studie na lidech se účastnily konkrétně postmenopauzální ženy a ženy s diabetem 2. typu. Za účinnou denní dávku moringy vědci stanovili 500 mg až 7 gramů sušených listů po dobu aspoň 3 měsíců. Moringa pomáhá snížit krevní cukr u zdravých lidí, ale je bezpečná i pro diabetiky. Účinnými látkami hlavně kvercetin, kempferol a kyselina chlorogenová.

Jedna moringová kapsle Blendea obsahuje 450 mg prášku z listů. Pro co nejrychlejší snížení krevního cukru doporučujeme užívat 3 až 6 kapslí denně (1350 – 2700 mg).

Jak se mění hodnota glykemie?

Hladina krevního cukru se pravidelně mění několikrát za den. Důležité je, co přesně jste jedli, v jakém množství a jaký fyzický výkon jste podali.

Po každém jídle krevní cukr roste. Sladké potraviny a ty s vysokým obsahem sacharidů a vysokým glykemickým indexem zvyšují glykemii rychleji a výrazněji. Roli hraje také věk, užívané léky, aktuální nemoci a míra stresu.

Normální glykemie (normoglykemie) je u zdravého dospělého člověka 3,9 až 5,6 milimolů na litr krve.

Příznaky vysokého krevního cukru

Uvedené příznaky může způsobovat i jiný zdravotní problém, takže pokud je pociťujete, neznamená to automaticky, že máte vysoký krevní cukr. Hladinu s jistotou změří pouze lékař nebo farmaceut. Na měření se proto zeptejte svého praktického lékaře.

TIP: Měření provádějí v rámci prevence před výskytem cukrovky dokonce některé lékárny (pozor, ne všechny), takže si do některé zkuste zavolat a zeptejte se.

Mezi běžné příznaky hyperglykemie patří:

  • soustavná a silná žízeň nebo hlad,
  • velmi časté močení (ledviny se snaží cukr vyloučit močí),
  • přítomnost cukru v moči,
  • slabost a únava,
  • převážně špatná nálada,
  • poruchy spánku,
  • problémy s dýcháním, dušnost,
  • bolesti hlavy,
  • problémy se soustředěním, zmatenost,
  • poruchy zraku a rozmazané vidění,
  • náhlé hubnutí,
  • kožní problémy,
  • záněty dásní,
  • zpomalené hojení ran,
  • rychlý vznik modřin i po jemném úderu,
  • bolest a mravenčení končetin.

Pokud tyto příznaky pozorujete několik dnů, určitě se nechte co nejdříve vyšetřit, protože stav se může zhoršovat.

Příčiny vysoké hladiny cukru

Hladinu krevního cukru nezvyšuje pouze cukrovka, ale i mnohé další zdravotní stavy či přímo nemoci a jejich léčba. Nejčastěji jde o tyto příčiny:

Optimální a rizikové hodnoty glykemie

Tyto hodnoty lze vyčíst až z odběru krve. Nechte si krev odebrat u lékaře zdarma v rámci preventivní prohlídky jednou za 2 roky nebo si domů kupte glukometr a kontrolujte si hladinu cukru kdykoliv.

Hladina krevního cukru v milimolech na litr (mmol/l):
Měření nalačno po minimálně 8 h bez jídla:
pod 5,5normální hladina cukru v krvi
mezi 5,5 až 7zvýšená hladina a zvýšené riziko diabetu
nad 7 (hyperglykemie)velmi vysoká hladina a velmi vysoké riziko diabetu
Náhodné měření bez ohledu na jezení:
pod 7,5normální hladina
mezi 7,5 až 11zvýšená hladina a riziko diabetu
nad 11 (hyperglykemie)velmi vysoká hladina a riziko diabetu
Tabulka optimální a rizikové hladiny krevního cukru

Jak dlouhodobě snížit cukr v krvi?

Díky těmto tipům lze snížit hladinu cukru v krvi zcela přirozeně. Některé sníží cukr již do několika minut.

Apeluji, že pokud již trpíte diabetem, vždy dodržujte léčbu předepsanou diabetologem a zeptejte se ho na doporučené změny životosprávy. Pokud chcete vzniku cukrovky předcházet, snažte se dodržet co nejvíce zmíněných rad.

Počítejte a snižte příjem sacharidů

Příjem sacharidů v obrovské míře ovlivňuje hladinu krevního cukru. Tělo sacharidy rozkládá na cukr (glukózu), který inzulin pomáhá využít nebo ho ukládá jako energii do zásoby. S příjmem velkého množství sacharidů tato funkce selhává a hladina glukózy v krvi roste.

Každá potravina na obalu uvádí obsah sacharidů na balení nebo porci. Za bezpečnou denní dávku lékaři považují 2 až 6 gramů na kilogram tělesné váhy.

Zdravá padesátikilová žena by za den měla přijmout 100 – 300 gramů sacharidů, zdravý osmdesátikilový muž 160 až 480 g.

Obsah sacharidů najdete na obalech výrobků. Obsah v nebalených potravinách (zelenina a ovoce, maso, pečivo) si dohledáte na internetu. Příjem si můžete zapisovat, což je komplikovanější nebo nainstalujte aplikaci do mobilu, která spočítá sacharidy za vás a upozorní, když bezpečné množství překročíte (aplikace Carbs & Cals counter, Carb manager, Carbohydrates calculator a mnohé další). Na internetu najdete i on-line kalkulačky příjmu sacharidů.

Vyzkoušet můžete i nízkosacharidovou dietu, o které v rozhovoru s dietoložkou Marikou Králikovou informuje stránka Slimming.cz. O sacharidech podrobně píšeme v článku Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život?

Na potravinách sledujte glykemický index

A vybírejte ty, které mají GI nízký.

Co je to glykemický index? Glykemický index je hodnota potraviny, která určuje, jak rychle se přijaté sacharidy přijaté ve stravě promění na glukózu, která putuje do krve. Po konzumaci potraviny se hladina cukru zvýší a až inzulin nasměruje cukr do buněk, hladina cukru klesne.

Ideální jsou potraviny s glykemickém indexem 55 nebo méně. Za střední GI se považuje hodnota 50-70 a hodnota nad 70 označuje vysoký GI.

Čím vyšší je glykemický index, tím rychleji potravina zvýší hladinu glukózy v krvi. Cílem je proto jíst potraviny a pít nápoje s nízkým glykemickým indexem. Vysoký GI způsobuje silné výkyvy krevního cukru. Nízký GI způsobuje menší výkyvy krevního cukru, zpomaluje trávení a vstřebávání cukru a energii uvolňuje pozvolně.

Potraviny s nízkým GI jsou vhodné pro snížení krevního cukru, pro diabetiky a také pro lidi držící diety. Nízký index má neškrobová kořenová a listová zelenina a ovoce, ořechy, celozrnné výrobky, houby, ořechy, sója, bílý jogurt, luštěniny. Vysoký index má bílé pečivo, brambory nebo rýže, med a samozřejmě sladkosti.

Hodnotu glykemického indexu najdete přímo na obalech potravin nebo na internetu. Výkyvy krevního cukru pomáhá snížit kombinace potravin s nízkým GI s rostlinnými i živočišnými bílkovinami a zdravými tuky.

Jezte častěji, ale menší porce zdravých jídel

Pokud jíme jednou dvakrát za den velké porce, je jasné, že i krevní cukr stoupá rychle a nárazově. Dochází tak k jeho výkyvům.

Dietologové proto doporučují jíst menší porce častěji a klasické 3 chody doplnit o malé zdravé svačinky na zahnání hladu, které brání prudkému stoupání nebo klesání hladiny. Menší a častější porce zlepšují i citlivost na inzulín a snižují krevní cukr.

Mějte dostatek vlákniny

Vláknina zpomaluje rozkládání sacharidů, vstřebávání cukru a růst jeho hladiny. Tyto prospěšné účinky má hlavně rozpustná vláknina, která zároveň vyživuje střevní mikrobiom. Nerozpustná vláknina je také prospěšná, protože navozuje pocit sytosti a čistí střeva. O prospěšných účincích vlákniny píše autorka Radka v samostatném článku.

Dostatek vlákniny ve stravě pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a brání rizikově nízké hladině. Jezte proto co nejvíce zeleniny a ovoce, luštěnin, celých zrn a celozrnných výrobků.

Mějte dostatek hořčíku a chromu

Lidé s nedostatkem chromu a hořčíku totiž často trpí zvýšeným krevním cukrem.

Zdroje chromu:Zdroje hořčíku:
zelenina
ovoce
celozrnné výrobky
ořechy
maso
listová zelenina
celozrnné výrobky
luštěniny
semínka
ryby
Skupiny potravin s obsahem chromu a hořčíku

Konzumujte probiotické potraviny

Probiotika jsou důležité přátelské bakterie žijící v trávícím traktu, které pomáhají regulovat cukr v krvi. Ideální je zdroje probiotik střídat, protože různé druhy baterií společně pomáhají snižovat hladinu cukru výrazněji.

Jezte kvašené a fermentované potraviny, kam patří kysané mléčné výrobky (jogurt, kefír, podmáslí, kyška, zakysaná smetana, bryndza) nebo kysané zelí, kimchi a jiná kvašená zelenina.

V jídelníčku nezapomeňte na prebiotika, což je výživa pro probiotické bakterie. O zdrojích prebiotik informuje kolegyně Monika.

Jezte menší porce jídla

Rovnice je jednoduchá. Menší porce znamená nižší příjem sacharidů, které tělo přeměňuje na cukry a cukrů jako takových. Zmenšením porcí a zařazením sportu udržíte krevní cukr v normálu, zároveň snížíte váhu. Porce se snažte nevynechávat a jíst pravidelně. Hlad lze lépe tlumit potravinami s obsahem vlákniny. Ta totiž navozuje pocit sytosti na delší dobu.

Jíst menší porce není tak těžké, jak se vám nyní může zdát:

  • Sledujte si, jakou hmotnost přibližně sníte v jednom chodu a zaměřte se na snížení váhy jídel.
  • Při vaření doma porci zmenšíte jednoduše, v restauracích a jídelnách si část porce nechte zabalit a odložte na později nebo ji někomu dejte.
  • Pozor na restaurace typu all-you-can-eat, protože svádějí k přejídání se.
  • Namísto několika naběraček si cíleně naberte o jednu méně.
  • Nakládejte si na menší talíře nebo do misek.
  • Jezte pomalu, díky čemu se zasytíte a sníte méně.
  • Veďte si deníček (nebo aplikaci) a zapisujte vše, co sníte včetně hmotností – uvidíte výsledky, které vás budou motivovat v pokračování.

Pijte dostatek vody

Popíjení vody sice hladinu cukru přímo nesnižuje, ale pomáhá ji udržet na normální úrovni. Přebytečný cukr vyplavují do moči ledviny, takže pijte vždy dostatečně.

Pijte ideálně čistou vodu, která neobsahuje žádné přidané cukry ani kalorie. Nepijte limonády a nápoje zbytečně nedoslazujte. Slazené limonády zvyšují příjem cukru často nad bezpečnou hladinu, zvyšují váhu a riziko vzniku cukrovky.

Dostatečně spěte a odpočívejte

Nedostatek odpočinku způsobuje výkyvy krevního cukru, vyvolává inzulinovou rezistenci a zvyšuje i riziko cukrovky. Unavení lidé se často přejídají, protože se snaží energii nahnat jídlem s vysokým glykemickým indexem, kvůli čemu tloustnou a jsou ještě unavenější.

Únava a nekvalitní spánek vyplavují více stresového kortizolu, který má přímý vliv na regulaci hladiny krevního cukru. Snažte se spát aspoň 7 hodin denně, ideálně až 8 a spěte nepřerušovaně.

  • Spěte pravidelně, usínejte a buďte se přibližně ve stejnou dobu.
  • Unavte se sportem a usnete ihned 🙂
  • Nespěte během dne, jinak můžete mít problém spát v noci.
  • Udržujte v ložnici teplotu kolem 20 °C nebo méně.
  • Aspoň 4 hodiny před spánkem nepijte žádné kofeinové nápoje a vypijte raději bylinkový čaj nebo mléko s medem.
  • Hodinu před spaním nekoukejte na zdroje modrého světla (počítače, mobily, televize i běžné lampy).
  • Nesprchujte se ve studené vodě, která by vás mohla nabudit.
  • Před spaním neřešte zásadní a důležité otázky, které vás v noci mohu nutit přemýšlet.
  • V posteli pouze spěte (případně souložte) a určitě v ní nepracujte.

Jak klidně spát a budit se vždy dokonale odpočatý vám v článku poradí kolegyně Veronika a Jak usnout i s neklidnou myslí radí Kamila.

Mějte pravidelný pohyb

Ano, ani článek o snížení krevního cukru se neobejde bez doporučení pravidelného sportu 🙂 Pohyb je pro využití cukrů jako zdroje energie naprosto klíčový. Bez pohybu zásoby energie v podobě glukózy nevyužíváme a přejídáním je ještě více zvyšujeme, kvůli čemu tloustneme a zvyšujeme riziko cukrovky.

Díky pravidelnému cvičení si udržíte zdravou váhu a zvýšíte citlivost na inzulin. Buňky tak dovedou pohotověji využívat krevní cukr.

Sport zatěžujte svalstvo a právě svaly využívají cukr jako zdroj energie. Pohybu věnujte aspoň půlhodinku 5x za týden, samozřejmě čím více, tím výrazněji snížíte cukr. Rychlá chůze až běh, turistika, tenis, volejbal, plavání, jízda na bruslích a kole, tanec, zumba a jakékoliv další sporty.

Svaly můžete procvičit i během dne v práci nebo o přestávce. Vyčleňte si po pěti minutách třeba na dřepy, zvedání nohou nebo se krátce projděte. Pamatujte, že sedavý život hladinu cukru zvyšuje, proto se musíte začít hýbat co nejvíce.

Buďte často na slunci

Pobyt na slunci je důležitý pro získávání vitaminu D. Ten se podílí na správném vyplavování inzulinu a hospodaření s cukrem. Slunění a dostatek Déčka dokonce snižuje riziko cukrovky.

Snažte se trávit svůj volný čas na slunci a ideálně na slunci také sportujte. Pod značkou Blendea vyrábíme veganské kapsle s vitaminem D3. Klikněte a podívejte se na prospěšné účinky.

Udržte zdravou váhu

Nejrychleji se to povede se sportem, zdravou stravou a zmenšením porcí. Ztráta přebytečné váhy pomáhá udržet správnou hladinu krevního cukru a snižuje riziko cukrovky.

Již ztráta 5% váhy pomáhá lépe regulovat cukr v krvi. Zhubnout 5% váhy není vůbec náročné, pokud aktuálně trpíte nadváhou. Jak zhubnout i bez diet vám poradí nutriční specialistka Kristýna Kubíková.

Méně se stresujte

Úroveň stresu je poměrně náročné regulovat. Pokud na vás ale stres působí často, vyhýbejte se mu a snažte se nepouštět si ho k sobě až tolik 🙂

Zde proto mohu poradit pouze vyhýbat se stresovým vlivům, odpočívat, najít si koníčky, zaměstnat mysl něčím příjemným a co nejvíce odklonit špatné myšlenky. Velmi vhodný je zde sport (doporučuji jógu), který vyplavuje hormony štěstí, ale také relaxace a meditace.

Kupte si glukometr

Ano, glukometr je sice zdravotní pomůcka pro diabetiky, ale koupit si jej může kdokoliv, kdo chce přesný přehled o své glykemii. Glukometr stojí kolem 400 korun. Je to malé zařízení s jehlou, která se píchá do prstu. Kapička krve se otře o testovací proužek a glukometr zobrazí aktuální hodnotu krevního cukru.

Díky sledování své hladiny můžete lépe uvažovat, co a kdy jíst nebo které potraviny vám krevní cukr zvedají. Vhodné je hladinu měřit i několikrát za den, třeba před a po jídle nebo před a po cvičení.

Jak snížit cukr v krvi rychle v řádu minut (třeba před odběrem)?

Pokud potřebujete snížit cukr prakticky okamžitě, pravděpodobně jste diabetik. V takovém případě užijte dávku inzulínu. Pokud ho právě nemáte, urychleně jděte na pohotovost.

Další tipy pomohou rychle snížit cukr i lidem bez cukrovky:

  • Vypijte větší množství čisté vody,
  • snězte potravinu s vysokým podílem bílkovin (maso, mléčné výrobky, vejce, ořechy),
  • krátce si zacvičte, udělejte pár desítek dřepů, kliků, deset minut běhejte nebo se svezte na kole,
  • pokud užíváte léky na předpis, ale vynechali jste dávku, užijte ji dodatečně.

Krevní cukr klesne v závislosti na tom, jak vysoká je hladina. Inzulin zanče působit již za 15 minut a účinkuje 2 až 4 hodiny. Pomocí silnější fyzické zátěže cukr snížíte již za 20 minut.

Pokud se vám nepovede hladinu snížit, jděte na pohotovost nebo si zavolejte záchranku. Organismus totiž začne ohrožovat diabetická ketoacidóza, která se projevuje lapáním po dechu a problémy s dýcháním, suchem a zápachem z úst po zkvašeném ovoci, nevolností a zvracením.

Připomínám, že krevní cukr snižuje a optimální hladinu udržuje Moringa olejodárná.

Objednejte si naše BIO moringové kapsle se 450 mg moringy v jedné. Jsou vhodné a bezpečné i pro diabetiky. Rychle a přirozeně snížíte vysokou hladinu krevního cukru.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na detail moringových kapslí. Případnou objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů.

Snižte hladinu cukru v krvi. Není to náročné, ale je to potřebné.

Lukáš Chládek, blog Blendea
Lukáš Chládek, autor článku a redaktor blogu Blendea

Věřím, že se mi povedlo navést vás správným směrem ke snížení cukru v krvi. Tyto přirozené způsoby nejsou náročné, možná až na sport a zmenšení porcí jídla. Hyperglykemie je ale nebezpečná, takže ta troška nepohodlí bude vyvážena blahodárným vlivem nejen na hladinu cukru, ale hlavně na celkové zdraví a prevenci cukrovky.

Nezapomeňte, že na e-shopu pro vás máme moringové BIO kapsle, které krevní cukr snižují a udržují hladinu v normálu. Své snažení s nimi můžete urychlit a zefektivnit.

Pokud máte dotazy k článku nebo k produktům Blendea, zeptejte se v komentáři a celkem určitě se pochlubte, pokud se vám povedlo hladinu cukru snížit.

Děkuji, že nás čtete a nakupujete u nás. Přeji krásný den a vždy pevné zdraví 🙂

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?
autor

Lukáš Chládek

Ve firmě eMarkest, s.r.o. jsem začal jako prodejce, a právě to mě dovedlo k podrobnému studiu našich výrobků, a hlavně jejich účinků. Jako redaktor blogu Blendea Vám podrobně představím naše produkty. V článcích vysvětlím všechny pozitivní účinky složek produktů Blendea. Podíváme se i na nejčastější zdravotní komplikace, které naše zákazníky trápí, jejich příčiny a projevy. Poradíme, jak se jich nejrychleji zbavit. Kdykoliv mi můžete napsat na chladek.emarkest@gmail.com. Odpovídám během pracovních dnů mezi 09:00 až 18:00. Děkuji, že čtete náš blog a nakupujete u nás. Přeji Vám krásný den a pevné zdraví :)

16 komentářů: “Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji i bez inzulinu? (14 tipů pro zdravé lidi a diabetiky)”

  1. […] Vláknina pomáhá regulovat množství cukru v krevním oběhu tím, že trávení této složky zpomaluje a tím ji do organismu uvolňuje postupně. Nedochází tedy ke skokovým nárůstům, které tělu neprospívají. Jde o tzv. kontrolované trávení sacharidů. Je však důležité vědět, jakou vlákninu zvolit. Je možné vybírat mezi rozpustnou a nerozpustnou, přičemž přínosnější je ta první. Tu najdete například v zelenině, celozrnných výrobcích (například v ovesných vločkách) nebo v luštěninách. Pokud si například ke snídani dopřejete ovesnou kaši (naslano nebo s přírodními ochucovadly) a ke každému dalšímu jídlu si připravíte malý talířek se zeleninou, jste na dobré cestě k dlouhodobému snížení cukru v krvi. […]

    • Dobrý den,
      co se týče rychlého snížení hladiny cukru, doporučuji to, co jsem již uvedl v článku. Cituji:

      „Jak snížit cukr v krvi rychle v řádu minut (třeba před odběrem)?

      Pokud potřebujete snížit cukr prakticky okamžitě, pravděpodobně jste diabetik. V takovém případě užijte dávku inzulínu. Pokud ho právě nemáte, urychleně jděte na pohotovost.

      Další tipy pomohou rychle snížit cukr i lidem bez cukrovky:

      Vypijte větší množství čisté vody,
      snězte potravinu s vysokým podílem bílkovin (maso, mléčné výrobky, vejce, ořechy) nebo vypijte proteinový nápoj (vyzkoušejte rostlinný kakaový SUPERPROTEIN Blendea),
      krátce si zacvičte, udělejte pár desítek dřepů, kliků, deset minut běhejte nebo se svezte na kole,
      pokud užíváte léky na předpis, ale vynechali jste dávku, užijte ji dodatečně.
      Krevní cukr klesne v závislosti na tom, jak vysoká je hladina. Inzulin zanče působit již za 15 minut a účinkuje 2 až 4 hodiny. Pomocí silnější fyzické zátěže cukr snížíte již za 20 minut.

      Pokud se vám nepovede hladinu snížit, jděte na pohotovost nebo si zavolejte záchranku. Organismus totiž začne ohrožovat diabetická ketoacidóza, která se projevuje lapáním po dechu a problémy s dýcháním, suchem a zápachem z úst po zkvašeném ovoci, nevolností a zvracením.“

      Hladinu cukru v krvi pomáhá snížit i Moringa olejodárná a tu najete v kapslích Blendea zde – https://www.blendea.cz/produkt/moringa-kapsle/

      Jinak doporučuji dlouhodobě vysokou hladinu konzultovat s diabetologem. Rady za našeho článku mají pouze obecný charakter a nenahrazují lékařské vyšetření ani léčbu.

      Přeji hezký den a pevné zdraví 🙂

  2. Dobrý den Mám velké množství hladinu cukru až 30 potřebuji poradit a pomoc zhubnout děkuji

  3. Prosím o pomoc co přesně jíst,mám nábeh na cukrovku,tet 6.9 hodnota,,potrebuji změnit jídelníček,začal sportovat a nejist sladké přestanu,,akoeat med přírodní cukr můžu,,,moc děkuji předem za info.

    • Dobrý den,
      mohu Vám poradit pouze dodržovat rady zmíněné v článku a poté samozřejmě i doporučení diabetologa, který má přesný přehled o Vašem zdravotním stavu. Rozsah diabetu může být různý, proto musí být jídelníček sestaven přesně pro Vás a ne pouze podle obecných zásad.
      Přeji krásný den a pevné zdraví 🙂
      Lukáš z blogu Blendea

  4. Dobrý večer prosím o radu,které potraviny jsou ihned vhodné ke konzumaci a dojde ke snížení cukru hladiny v krví.Dekuji

    • Dobrý den, Edito.
      Potraviny vhodné k rychlému snížení krevního cukru jmenuji přímo v článku. Doporučuji přečíst si předmětnou sekci ještě jednou.
      Pokud máte ale vysoký cukr, neexistuje potravina, která by jej snížila ihned v řádu minut. Je potřeba vhodné potraviny zařadit do jídelníčku pravidelně na aspoň několik dnů. Tělo nereaguje okamžitě a potřebuje par dnů čas.
      Přeji hezký den a pevné zdraví.
      autor

  5. Dobrý den. Mám cukrovku, ale vždy se mi podařilo jí mít tak kolem 8 až 9. moll. Před 7 měsíci mi nečekaně doma zemřel manžel a já jsem od té doby pořád ve stresu. Nyní jsem byla na odběru a měla jsem 12 moll ale dlouhodobý cukr 66, Paní doktorka mi řekla, že to je hodně a posílá mě do diabetické poradny. Tam zase paní doktorka píše hned inzulín i když si myslím, že bych potřebovala jiné léky, protože ty co beru Metformin 1000 beru již 20 let a ze stresu se jen tak nedostanu. Můžete mi poradit co mám dělat, jak snížit cukr ? Děkuji Fejfarová

    • Dobrý den, Aleno.
      Doporučit mohu pouze tipy, které jsem vyjmenoval přímo v článku. Jinou radu pro Vás bohužel nemám, naopak bych doporučil poslouchat doporučení Vašeho lékaře. Pokud Vám předepisuje inzulín, jistě jej považuje za nejvhodnější, takže bez jeho svolení bych se o jiné léky pro jistotu nezajímal. Všechny jsou na předpis, za který se zaručuje lékař.
      Lituji, že jsem neporadil lépe, ale nejsem diabetolog.
      Přeji krásný den a ať je Vám brzy lépe.
      LUkáš z blogu Blendea

  6. Bydlim pres 30 let na Seychellach a v zahrade mam ker Moringu. Kolik ji v cerstvem stavu mame jist, aby to vydalo za tu capsli susene Moringy? Dekuji za odpoved

    • Dobrý den, Sabino.
      Odborné zdroje se shodují, že pro dospělého člověka je bezpečná a účinná dávka přibližně 70 g čerstvých lístků moringy. Přidejte si je třeba do salátu s jinými přísadami nebo podávejte jako přílohu. Nemusíte se obávat ani pokud byste snědli za den více. Nemyslím, že konzumujete moringu každý den a ve vysokém množství, takže riziko negativních účinků či nějakého předávkování nepředpokládám. Moringu používejte stejně jako jiné rostlinné potraviny a dbejte na pestrý jídelníček.
      Krásný den a vždy pevné zdraví přeje Lukáš Chládek z blogu Blendea

  7. Děkuji za užitečný článek! Vaše doporučení nevypadají příliš složitě, plánuji je vyzkoušet. Nyní používám kapsle Inspicure k podpoře svého zdraví. Díky nim cítím významné zlepšení svého celkového stavu, doporučuji.

    • Dobrý den, Adame.
      Děkuji pěkně za pochvalu článku.
      Hledal jsem na internetu výrobek, který užíváte, bohužel český ani jiný internet o něm nic netuší. Možná jste se pouze spletl v názvu, nicméně upozorňuji, aby se nedejbože nejednalo o nějaký neověřený výrobek, který sháníte někde na černo nebo bez předpisu.
      Ono ověřené a k prodeji odsouhlasené výrobky by evidoval minimálně Ústav pro kontrolu léčiv, pokud jde o lék nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce, pokud jde o doplněk stravy. Na stránkách ani jedné organizace jsem výrobek Inspicure nenašel, proto doporučuji být opatrný s užíváním.
      Hezký den a pevné zdraví přeje Lukáš Chládek, autor článku

  8. Dobrý den Lukáši,

    Díky za tento super článek!

    Zajímalo by mě jak by to optimálně mělo být se sacharidy / cukry během dne a jak by se to mělo lišit ve dny kdy člověk sportuje (jezdí na kole, běhá, plave) a dny kdy regeneruje, zejména pak, když mám sedavé zaměstnání..

    Často chodím ráno plavat a před tréninkem si dávám jen banán, občas nějakou ořechovou tyčinku v čokoládě, když neseženu banán, před cvičením ve fitku si dávám zase BCAA a po tréninku se normálně nasnídám, většinou něco sacharidového (musli, tuňáka s rýžovými racio, apod.).

    Je dobré mít třeba poslední sacharidové jídlo na oběd s nějakou rýží a večer už spíše lowcarb?

    Myslel jsem si, že ovoce má právě vysoký glygemický index, protože obsahuje rychlé cukry.

    Co je tedy dobré zařadit jako svačinku? Nějaké jablko a vegan protein nebo jogurt a ovoce nebo?

    Potom mám poslední dotaz, jak je to s cukry u dětí? Děti často vyžadují různé sladké tyčinky, bonbony, apod. a zejména u babiček a obecně je těžké tomu úplně zabránit, je pravdou, že u dětí to není takový problém? Nebo by se to mělo hlídat a vždy nahradit ovocem nebo nějakou zdravou alternativou? Samozřejmě šest snickers denně asi není ideální, ale co třeba jedna čokoládová tyčinka nebo nějací gumoví medvídci? Nevytvoří si tím už v dětství nezdravé návyky a závislost na cukrech?

    Mockrát děkuji za rady, přeji hezký den
    Michal

    • Dobrý den, Michale.
      Doporučuji Vám začít sledovat pořad výživového specialisty Petra Havlíčka Rozum v troubě, kde se již velmi srozumitelně a poutavě vyjadřoval ke všem Vašim dotazům a také mnoha dalším. Pořad najdete na YouTube zde – https://www.youtube.com/@rozumvtroube
      Co se týče dětí, ty vyžadují sladkosti zcela oprávněně. Jsou ve vývoji a to zejména jejich mozek, který tyto rychlé cukry má velmi rád. I u dětí je ale rozumné konzumovat spíše zdravé svačinky (ovoce, ořechy, celozrnné pečivo s nějakou dobrou marmeládou, zdravě oslazený bílý jogurt, kvalitní čokoláda atp.). Když se na ně dítě naučí, Snickersky a podobné ulrazpracovaniny jej zajímat nebudou, protože na ně po vydatné a zdravé svačince nemusí mít chuť. Záleží ale, k čemu všemu mají přístup a jak to rodič hlídá. Je také vhodné hlídat případné kapesné, protože vlivem sociálních sítí jsou děti schopny sníst cokoliv, protože to viděly u oblíbeného influencera. To již je rizikové, viz třeba aktuální kauza s bezcennými nápoji Prime a jejich nevhodností pro dětského konzumenta. Čím více bonbonů a gumových medvídků na stole dítě vidí, o to víc se jich domáhá. Za nákup je zodpovědný v první řadě rodič.
      Děkuji za pochvalu článku a přeji pevné zdraví 🙂
      Lukáš Chládek z blogu Blendea

Napsat komentář: Vera Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek