Anémie (chudokrevnost) – jak se projevuje?

V každém z nás koluje přibližně 5,5 až 6l krve. Funguje jako transportní médium pro životně důležité látky jako hormony, vitamíny a další živiny, podílí se na imunitních reakcích, má významnou roli při udržování tělesné teploty a mnoho dalšího.

anemie

Její hlavní funkcí však je rozvádění kyslíku do celého těla a odvádění oxidu uhličitého a dalších zplodin metabolismu. Kyslík je transportován pomocí červených krvinek, v nichž se váže na hemoglobin – červené krevní barvivo.

Pokud je tento proces narušen, do těla není rozváděn dostatek kyslíku a zároveň se zvyšuje obsah oxidu uhličitého. Tento stav se nazývá chudokrevnost neboli anémie. Přesněji jde o situaci, kdy v krvi poklesne množství červených krvinek a hemoglobinu pod normální hladinu.

Hemoglobin je totiž jedna z nejdůležitějších a nezastupitelných látek v našem těle. Jakákoliv nemoc s ním spojená tedy může mít vážné následky.

Řešení anémie? Zelený ječmen a chlorella!

Často není snadné hlídat si správný jídelníček s dostatečným množstvím všech důležitých látek.

Při chudokrevnosti je však velkým pomocníkem mladý zelený ječmen, který obsahuje organicky vázané železo, jež se lépe vstřebává a nemá vedlejší účinky na trávení.

Zelený ječmen obsahuje dokonce 22x více železa než špenát! Navíc v něm najdeme ve vysoké koncentraci i další živiny důležité pro krvetvorbu, především kyselinu listovou a vitamín C potřebný pro vstřebání železa.

Je tak komplexním pomocníkem při řešení chudokrevnosti.

Látkou v zeleném ječmeni, jež výrazně podporuje tvorbu krve, je také chlorofyl. Strukturou je chlorofyl podobný hemoglobinu a díky tomu má příznivý vliv na krvetvorbu a schopnost krve přenášet kyslík. Více o chlorofylu si můžete přečíst v tomto článku.

Největší koncentrací chlorofylu vůbec se vyznačuje zelená řasa chlorella, kterou řadíme mezi významné zelené superpotraviny dnešní doby.

Doplňte vysokou dávku prospěšného železa

S hlídáním dostatečného přísunu železa pomůže Blendea SUPERGREENS.

Obsahuje mladý zelený ječmen, mladou pšenici, chlorellu a spirulinu v BIO kvalitě.

Tyto zelené superpotraviny jsou bohaté nejen na železo, ale také kyselinu kyselinu listovou, chlorofyl a vitamín C.

blendea supergreens produkt
Blendea SUPREGREENS obsahuje v jedné dávce až 40 % denní doporučené dávky železa. Klikněte na obrázek a čtěte o všech prospěšných účincích.

Čím je chudokrevnost způsobená?

Příčinou anémie je porucha tvorby a nedostatek červených krvinek, přesněji hemoglobinu v nich obsažených.

Ten bývá nejčastěji způsoben příliš nízkou hladinou železa, případně také kyseliny listové nebo vitamínu B12.

Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. K tomu může dojít poškozením hemoglobinu, který pak špatně přenáší kyslík a mění vlastnosti krvinky.

Takové krvinky pak tělo vyloučí, protože mu nepřináší žádný užitek. Anémie vzniká také při větším krvácení.

S tím se tělo vyrovnává přesunem krve z krevních zásobáren, kterými jsou játra a slezina a tkáňového moku.

Při větší ztrátě krve to však nemusí stačit. Anémie může být i následkem různých chronických chorob jako je tuberkulóza nebo nádorové onemocnění.

Často vzniká právě jako důsledek napadání kostní dřeně nádorem.

Lékařka oddělení klinické hematologi a krevní transfúze MUDr. Ivana Haintzová pro denik.cz

Základní vyšetření provede praktický lékař pro dospělé nebo děti – odběr krevního obrazu a hladiny železa v krvi, podle tíže a příčiny anemie rozhodne o odeslání pacienta do péče hematologa či v případě ztrátové anemie jiného specialisty (gynekologa, gastroenterologa, chirurga apod).

Jak se chudokrevnost projevuje?

Projevy chudokrevnosti do značné míry závisí na rychlosti jejího vzniku a na konkrétním typu nemoci.

Vzniká-li pomalu, tělo se na ni dokáže alespoň částečně adaptovat a nemocný nemusí dlouho pociťovat žádné obtíže.

Člověka s výraznou anémií však jde lehce rozpoznat. Typickými fyzickými projevy jsou:

  • bledost, která je způsobena nedostatečným prokrvením
  • únava a svalová slabost projevující se i při nenáročné činnosti
  • dušnost, zrychlená tepová frekvence
  • mdloby, závratě či v extrémním případě až bezvědomí
  • opakované infekce a špatné hojení ran
  • nechutenství, hubnutí, problémy se zažíváním
poruchy spánku při anémii
Chudokrevnost se nejčastěji projevuje únavou, dušností a bledostí

Anémie však má vliv i na psychiku člověka. Nemocný může být podrážděnější, nebo naopak propadá lhostejnosti až apatii.

Naštěstí je však velmi snadno rozeznatelná z rozboru krve. Může se na ni přijít i náhodou při jiném vyšetření.

K určení typu anémie pro následnou léčbu však může být v krajních případech nutný také odběr kostní dřeně.

VÍTE, ŽE v historii se často uváděly jako příznaky také tzv. pika či pagofagie?

Jedná se o nutkavé pojídání hlíny, škrobu či papíru, v druhém případě o polykání ledu. To je typické pro anémii způsobenou nedostatkem železa.

Co jíst při chudokrevnosti?

Léčba anémie závisí především na její příčině, kterých může být hned několik.

Pokud cítíte některé z příznaků, které byly popsány výše, měli byste se nechat vyšetřit lékařem, aby zjistil, zda chudokrevností trpíte a čím je způsobena.

Některé druhy anémie jsou i dědičné, ve většině případů jde však především o nedostatek železa, případně kyseliny listové a vitamínu B12.

Můžete je do těla dostat v podobě různých doplňků stravy, je však možné je najít také v běžných potravinách.

MUDr. Michal Koucký pro porodnice.cz

Vegetariáni bohužel anémií trpí poměrně často. Železo to příliš nevylepší.

Potíž je v tom, že strava vegetariánů obsahuje často tzv. cheláty – v zelenině především – které podané železo vyvážou a znemožní vstřebání.

Proto je špenát nebo populární řeřicha „k ničemu „, železo tam sice je,ale v nevstřebatelné formě.

Anémie z nedostatku železa

Chudokrevnost je v nejvíce případech způsobená nedostatkem železa. Nejvyšší koncentrace železa v našem těle je v hemoglobinu, který díky němu dokáže vázat kyslík.

Nedostatek železa tak vždy představuje významný problém s okysličením našeho těla.

Nízká hladina železa však nemusí být vždy způsobená jeho nedostatečným příjmem ve stravě, ale také neschopností těla ho vstřebat.

K jeho správnému vstřebávání je třeba především dostatek vitamínu C. Ideální pro doplnění železa jsou tedy potraviny, jež obsahují zároveň vitamín C. V jakých potravinách najdeme železa nejvíce?

Železo v potravinách:

  • červené maso a vnitřnosti (především vepřová játra)
  • červená řepa – je velmi doporučovaná právě také pro vysoký obsah vitamínu C
  • vaječný žloutek
  • luštěniny – fazole, čočka a cizrna
  • sušené droždí
  • ovoce – meruňky, švestky, jahody, ostružiny, jablka
  • ořechy – pistácie, mandle, para ořechy

Vitamín B12 a kyselina listová

Vitamin B12 a kyselina listová jsou sloučeniny, které jsou nezbytně nutné pro tvorbu nových buněk, tedy i červených krvinek. 

Je-li těchto látek v těle nedostatek, dojde ke zpomalení buněčného dělení a snížení tvorby nových červených krvinek.

Příčin nedostatku vitamínu B12 může být hned  několik. Především se jedná o jeho nedostatečný příjem ve stravě.

Často jde o stravu veganskou, protože vitamín B12 je obsažen převážně v živočišných zdrojích.

Čtěte také: Kde najít nejvíce vitamínů řady B? 

Kyselina listová je vitamín rovněž patřící do skupiny B-komplex a stejně jako ostatní vitamíny skupiny B je obsažena také v živočišných zdrojích, ve vysoké koncentraci ji však najdeme i v určitých druzích zeleniny a ovoce.

Kyselina listová je mimo jiné velmi důležitá pro správný vývoj plodu, proto je důležité si v těhotenství dát pozor na její dostatečný příjem.

Zdroje vitamínu B12 ve stravě:

  • maso a vnitřnosti – především játra, srdce, ledviny
  • ryby a mořské plody
  • mléko, sýry, jogurty
  • vejce

Zdroje kyseliny listové (vitamínu B9) ve stravě:

  • droždí
  • listová zelenina – především špenát ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
  • další zelenina – brokolice, chřest, růžičková kapusta, květák, rajčata, okurky
  • obiloviny – celá obilná zrna (zejména klíčky)
  • ořechy – vlašské, para a pistácie
  • vnitřnosti – především játra
  • ovoce – mango, avokádo, pomeranče, banány
Jak se projevuje chudokrevnost

Další články o nemocech a zdravotních komplikacích

AFTY
BOLEST HLAVY
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE
CHUDOKREVNOST (ANÉMIE)
CROHNOVA NEMOC
POPRASKANÉ KOUTKY
SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU - IBS
autor

Veronika Maleňáková

O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

8 komentářů: “Anémie (chudokrevnost) – jak se projevuje?”

  1. Dobrý den, mám onkol. nemocného mažela. Před třemi roky to začalo malým nádorem na prostatě. Po třech letech má metastáze na pánvi a páteře. Manžel má anémii. Dostává transfůze. Bral železo ale nakonec se muselo vynechat jelikož má velký nadbytek feritinu.Chodí na chemo.Dostal minulý týden teprve třetí s tím, že jsme požádali o slabší dávku. tedy 80 procent.Hrozím se jaké budou po třech dnech výsledky krvinek.Manžel má bolesti, neustále se velmi potí a hubne.Měl 80kg dnes už má asi po 4 měsících 66kg. Je unavený,stále spí. Je mu 62roků. Prosím Vás o radu jak mu pomoct a co hlavně jíst aby přibral.Vařím mu maso pštrosí a pštrosí játra. Vařím polévku z mork.kostí.Dělám štávy z červ.řepy a mrkve.chtěli jsme vit.B12 ale onkolog ho zavrhl, že by se podílel na zhoršení jeho agresivní formy rakoviny.Děkuji Vm mnohokrát za odpověd.Vlasta Langrová.

    • Dobrý den,

      moc lituji, ale zde si netroufám odpovědět. Nejsme totiž lékařská či onkologická poradna.

      Platí zde pouze jedno pravidlo – POSLOUCHEJTE SVÉHO ONKOLOGA A TO NA SLOVO. Nehledejte pomoc na internetu. Narazíte pouze na klamavé tvrzení různých prodejců výrobků, kteří Vám budou doporučovat různé zboží, které ale Vašemu manželi nijak nepomohou, naopak mu mohou uškodit.

      Strava, kterou popisujete, je zdravá a pestrá. Držte se tohoto jídelníčku, pokud lékař nezakáže.

      Pouze onkolog má podrobný přehled o zdravotím stavu pana manžela – mikdo jiný. Nikdo jiný Vám proto neporadí lépe a bezpečněji, než právě on.

      Lituji, že jsem nepomohl, ale věc je závažná a nelze do ní zapojovat strany, které nemají přehled o stavu nemoci.

      Přeji hezký den.

  2. Dobrý den.
    3 x za den ( ráno kolem 5.30hod. po obědě a navečer ) mám tak na1 -2 hodiny potíže s dýcháním. Nejlépe je na čerstvém vzduchu před domem . Lehnout si nemohu , dušnost mě nutí si sednout nebo chodit . Obvodní lékař tvrdí že to je od arytmie srdce , kterou trpím. S tím se prý nedá nic dělat. Předem děkuji za jakoukoliv radu.

    • Dobrý den,

      lituji, nejsme lékařská poradna a v redakci žádný lékař nesedí. Navíc hledat radu na internetu, kde Vás nikdo reálně nevyšetří a neposoudí problém, je nebezpečné. Doporučuji dbát doporučení Vašeho lékaře, případně můžete zkusit návštěvu jiného lékaře, pokud aktuální nevyhovuje. Každopádně pouze on je ten, kdo má o Vašem stavu nejlepší přehled, a tedy ví, co dělá a nese za to odpovědnost.

      Přes internet nelze řešit tak závažná témata, jako je lidské zdraví. Zde lze pouze obecně poradit, vysvětlit příčiny nemocí, ale léčba je vždy na LÉKAŘI. Od toho tady jsou.

      Lituji, že jsem neporadil. Přeji pevné zdraví.

    • Dobrý den, máte konkrétní dotaz, na který mohu odpovědět?
      Děkuji.

  3. Dobrý den,jsem anemická. Mám stále nedostatek železa. Beru 2krát denně maltofer už 8měsíců. Ale žádná změna. Když to říkám obvodní že jsem stále unavená. A nemohu ani přibrat. Nikam to nevede. Je ještě jiná možnost. Dplněk stravy. Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, lituji, ale žádný silný zdroj železa v nabídce nemáme. Doporučil bych obrátit se na dietologa nebo výživového specialistu, který má o stravování lepší přehled, než klasický obvodní lékař. A určitě jezte maso. Obsahuje největší podíl dobře vstřebatelného hemového železa. Ve Vašem případě není vhodné vegetariánství ani veganství.
      Přeji hezký den a ať je Vám brzy lépe.
      Lukáš z blogu Blendea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek