Anémie (chudokrevnost) – jak se projevuje?

anémie je způsobena nedostatkem červených krvinek

O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

V každém z nás koluje přibližně 5,5 až 6l krve. Funguje jako transportní médium pro životně důležité látky jako hormony, vitamíny a další živiny, podílí se na imunitních reakcích, má významnou roli při udržování tělesné teploty a mnoho dalšího.

Její hlavní funkcí však je rozvádění kyslíku do celého těla a odvádění oxidu uhličitého a dalších zplodin metabolismu. Kyslík je transportován pomocí červených krvinek, v nichž se váže na hemoglobin – červené krevní barvivo.

Pokud je tento proces narušen, do těla není rozváděn dostatek kyslíku a zároveň se zvyšuje obsah oxidu uhličitého. Tento stav se nazývá chudokrevnost neboli anémie. Přesněji jde o situaci, kdy v krvi poklesne množství červených krvinek a hemoglobinu pod normální hladinu.

Hemoglobin je totiž jedna z nejdůležitějších a nezastupitelných látek v našem těle. Jakákoliv nemoc s ním spojená tedy může mít vážné následky.

 

Jak se projevuje chudokrevnost

Čím je chudokrevnost způsobená?

Příčinou anémie je porucha tvorby a nedostatek červených krvinek, přesněji hemoglobinu v nich obsažených. Ten bývá nejčastěji způsoben příliš nízkou hladinou železa, případně také kyseliny listové nebo vitamínu B12. Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. K tomu může dojít poškozením hemoglobinu, který pak špatně přenáší kyslík a mění vlastnosti krvinky.

Takové krvinky pak tělo vyloučí, protože mu nepřináší žádný užitek. Anémie vzniká také při větším krvácení. S tím se tělo vyrovnává přesunem krve z krevních zásobáren, kterými jsou játra a slezina a tkáňového moku. Při větší ztrátě krve to však nemusí stačit. Anémie může být i následkem různých chronických chorob jako je tuberkulóza nebo nádorové onemocnění. Často vzniká právě jako důsledek napadání kostní dřeně nádorem.

 

Lékařka oddělení klinické hematologi a krevní transfúze MUDr. Ivana Haintzová pro denik.cz

Základní vyšetření provede praktický lékař pro dospělé nebo děti – odběr krevního obrazu a hladiny železa v krvi, podle tíže a příčiny anemie rozhodne o odeslání pacienta do péče hematologa či v případě ztrátové anemie jiného specialisty (gynekologa, gastroenterologa, chirurga apod).

 

Jak se chudokrevnost projevuje?

Projevy chudokrevnosti do značné míry závisí na rychlosti jejího vzniku a na konkrétním typu nemoci. Vzniká-li pomalu, tělo se na ni dokáže alespoň částečně adaptovat a nemocný nemusí dlouho pociťovat žádné obtíže. Člověka s výraznou anémií však jde lehce rozpoznat. Typickými fyzickými projevy jsou:

 

poruchy spánku při anémii

Chudokrevnost se nejčastěji projevuje únavou, dušností a bledostí

 

Anémie však má vliv i na psychiku člověka. Nemocný může být podrážděnější, nebo naopak propadá lhostejnosti až apatii. Naštěstí je však velmi snadno rozeznatelná z rozboru krve. Může se na ni přijít i náhodou při jiném vyšetření. K určení typu anémie pro následnou léčbu však může být v krajních případech nutný také odběr kostní dřeně.

VÍTE, ŽE v historii se často uváděly jako příznaky také tzv. pika či pagofagie? Jedná se o nutkavé pojídání hlíny, škrobu či papíru, v druhém případě o polykání ledu. To je typické pro anémii způsobenou nedostatkem železa.

Co jíst při chudokrevnosti?

Léčba anémie závisí především na její příčině, kterých může být hned několik. Pokud cítíte některé z příznaků, které byly popsány výše, měli byste se nechat vyšetřit lékařem, aby zjistil, zda chudokrevností trpíte a čím je způsobena.

Některé druhy anémie jsou i dědičné, ve většině případů jde však především o nedostatek železa, případně kyseliny listové a vitamínu B12. Můžete je do těla dostat v podobě různých doplňků stravy, je však možné je najít také v běžných potravinách.

Anémie z nedostatku železa

Chudokrevnost je v nejvíce případech způsobená nedostatkem železa. Nejvyšší koncentrace železa v našem těle je v hemoglobinu, který díky němu dokáže vázat kyslík. Nedostatek železa tak vždy představuje významný problém s okysličením našeho těla.

Nízká hladina železa však nemusí být vždy způsobená jeho nedostatečným příjmem ve stravě, ale také neschopností těla ho vstřebat. K jeho správnému vstřebávání je třeba především dostatek vitamínu C. Ideální pro doplnění železa jsou tedy potraviny, jež obsahují zároveň vitamín C. V jakých potravinách najdeme železa nejvíce?

Železo v potravinách:

Při chudokrevnosti je vhodné jíst červenou řepu, má totiž nejvyšší obsah železa ze všech druhů ovoce a zeleniny

Vitamín B12 a kyselina listová

Vitamin B12 a kyselina listová jsou sloučeniny, které jsou nezbytně nutné pro tvorbu nových buněk, tedy i červených krvinek.  Je-li těchto látek v těle nedostatek, dojde ke zpomalení buněčného dělení a snížení tvorby nových červených krvinek. Příčin nedostatku vitamínu B12 může být hned  několik. Především se jedná o jeho nedostatečný příjem ve stravě. Často jde o stravu veganskou, protože vitamín B12 je obsažen převážně v živočišných zdrojích.

Čtěte také: Kde najít nejvíce vitamínů řady B? 

Kyselina listová je vitamín rovněž patřící do skupiny B-komplex a stejně jako ostatní vitamíny skupiny B je obsažena také v živočišných zdrojích, ve vysoké koncentraci ji však najdeme i v určitých druzích zeleniny a ovoce. Kyselina listová je mimo jiné velmi důležitá pro správný vývoj plodu, proto je důležité si v těhotenství dát pozor na její dostatečný příjem.

Zdroje vitamínu B12 ve stravě:

Zdroje kyseliny listové (vitamínu B9) ve stravě:

Řešení? Zelený ječmen!

Často není snadné hlídat si správný jídelníček s dostatečným množstvím všech důležitých látek. Při chudokrevnosti je však velkým pomocníkem mladý zelený ječmen, který obsahuje organicky vázané železo, jež se lépe vstřebává a nemá vedlejší účinky na trávení.

Zelený ječmen obsahuje dokonce 22x více železa než špenát! Navíc v něm najdeme ve vysoké koncentraci i další živiny důležité pro krvetvorbu, především kyselinu listovou a vitamín C potřebný pro vstřebání železa. Je tak komplexním pomocníkem při řešení chudokrevnosti.

 

MUDr. Michal Koucký pro porodnice.cz

Vegetariáni bohužel anémií trpí poměrně často. Železo to příliš nevylepší. Potíž je v tom, že strava vegetariánů obsahuje často tzv. cheláty – v zelenině především – které podané železo vyvážou a znemožní vstřebání. Proto je špenát nebo populární řeřicha “k ničemu “, železo tam sice je,ale v nevstřebatelné formě.

 

Látkou v zeleném ječmeni, jež výrazně podporuje tvorbu krve, je také chlorofyl. Strukturou je chlorofyl podobný hemoglobinu a díky tomu má příznivý vliv na krvetvorbu a schopnost krve přenášet kyslík. Více o chlorofylu si můžete přečíst v tomto článku.

Největší koncentrací chlorofylu vůbec se vyznačuje zelená řasa chlorella, kterou řadíme mezi významné zelené superpotraviny dnešní doby.

Na železo, kyselinu listovou, chlorofyl a také vitamín C jsou bohaté zelené superpotraviny. Mladý zelený ječmen, mladou pšenici, chlorellu a spirulinu v BIO kvalitě najdete v produktu Blendea SUPERGREENS. Pro více informací klikněte zde.

Blendea SUPERGREENS

Anémie (chudokrevnost) – jak se projevuje?
4.7 (93.75%) 16 hlas[ů]

Přidejte komentář

XHTML: Můžete použít tyto značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

NOVÝ PRODUKT

Blendea
SUPERPROTEIN

Pořiďte si kvalitní zdroj rostlinných bílkovin se superpotravinami.

Zjístit více