Anémie (chudokrevnost) – jak se projevuje?

V každém z nás koluje přibližně 5,5 až 6l krve. Funguje jako transportní médium pro životně důležité látky jako hormony, vitamíny a další živiny, podílí se na imunitních reakcích, má významnou roli při udržování tělesné teploty a mnoho dalšího.

anemie

Její hlavní funkcí však je rozvádění kyslíku do celého těla a odvádění oxidu uhličitého a dalších zplodin metabolismu. Kyslík je transportován pomocí červených krvinek, v nichž se váže na hemoglobin – červené krevní barvivo.

Pokud je tento proces narušen, do těla není rozváděn dostatek kyslíku a zároveň se zvyšuje obsah oxidu uhličitého. Tento stav se nazývá chudokrevnost neboli anémie. Přesněji jde o situaci, kdy v krvi poklesne množství červených krvinek a hemoglobinu pod normální hladinu.

Hemoglobin je totiž jedna z nejdůležitějších a nezastupitelných látek v našem těle. Jakákoliv nemoc s ním spojená tedy může mít vážné následky.

Řešení anémie? Zelený ječmen a chlorella!

Často není snadné hlídat si správný jídelníček s dostatečným množstvím všech důležitých látek.

Při chudokrevnosti je však velkým pomocníkem mladý zelený ječmen, který obsahuje organicky vázané železo, jež se lépe vstřebává a nemá vedlejší účinky na trávení.

Zelený ječmen obsahuje dokonce 22x více železa než špenát! Navíc v něm najdeme ve vysoké koncentraci i další živiny důležité pro krvetvorbu, především kyselinu listovou a vitamín C potřebný pro vstřebání železa.

Je tak komplexním pomocníkem při řešení chudokrevnosti.

Látkou v zeleném ječmeni, jež výrazně podporuje tvorbu krve, je také chlorofyl. Strukturou je chlorofyl podobný hemoglobinu a díky tomu má příznivý vliv na krvetvorbu a schopnost krve přenášet kyslík. Více o chlorofylu si můžete přečíst v tomto článku.

Největší koncentrací chlorofylu vůbec se vyznačuje zelená řasa chlorella, kterou řadíme mezi významné zelené superpotraviny dnešní doby.

Doplňte vysokou dávku prospěšného železa

S hlídáním dostatečného přísunu železa pomůže Blendea SUPERGREENS.

Obsahuje mladý zelený ječmen, mladou pšenici, chlorellu a spirulinu v BIO kvalitě.

Tyto zelené superpotraviny jsou bohaté nejen na železo, ale také kyselinu kyselinu listovou, chlorofyl a vitamín C.

Obsah železa v zelené směsi Blendea SUPERGREENS

Čím je chudokrevnost způsobená?

Příčinou anémie je porucha tvorby a nedostatek červených krvinek, přesněji hemoglobinu v nich obsažených.

Ten bývá nejčastěji způsoben příliš nízkou hladinou železa, případně také kyseliny listové nebo vitamínu B12.

Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. K tomu může dojít poškozením hemoglobinu, který pak špatně přenáší kyslík a mění vlastnosti krvinky.

Takové krvinky pak tělo vyloučí, protože mu nepřináší žádný užitek. Anémie vzniká také při větším krvácení.

S tím se tělo vyrovnává přesunem krve z krevních zásobáren, kterými jsou játra a slezina a tkáňového moku.

Při větší ztrátě krve to však nemusí stačit. Anémie může být i následkem různých chronických chorob jako je tuberkulóza nebo nádorové onemocnění.

Často vzniká právě jako důsledek napadání kostní dřeně nádorem.

Lékařka oddělení klinické hematologi a krevní transfúze MUDr. Ivana Haintzová pro denik.cz

Základní vyšetření provede praktický lékař pro dospělé nebo děti – odběr krevního obrazu a hladiny železa v krvi, podle tíže a příčiny anemie rozhodne o odeslání pacienta do péče hematologa či v případě ztrátové anemie jiného specialisty (gynekologa, gastroenterologa, chirurga apod).

Jak se chudokrevnost projevuje?

Projevy chudokrevnosti do značné míry závisí na rychlosti jejího vzniku a na konkrétním typu nemoci.

Vzniká-li pomalu, tělo se na ni dokáže alespoň částečně adaptovat a nemocný nemusí dlouho pociťovat žádné obtíže.

Člověka s výraznou anémií však jde lehce rozpoznat. Typickými fyzickými projevy jsou:

  • bledost, která je způsobena nedostatečným prokrvením
  • únava a svalová slabost projevující se i při nenáročné činnosti
  • dušnost, zrychlená tepová frekvence
  • mdloby, závratě či v extrémním případě až bezvědomí
  • opakované infekce a špatné hojení ran
  • nechutenství, hubnutí, problémy se zažíváním
poruchy spánku při anémii
Chudokrevnost se nejčastěji projevuje únavou, dušností a bledostí

Anémie však má vliv i na psychiku člověka. Nemocný může být podrážděnější, nebo naopak propadá lhostejnosti až apatii.

Naštěstí je však velmi snadno rozeznatelná z rozboru krve. Může se na ni přijít i náhodou při jiném vyšetření.

K určení typu anémie pro následnou léčbu však může být v krajních případech nutný také odběr kostní dřeně.

VÍTE, ŽE v historii se často uváděly jako příznaky také tzv. pika či pagofagie?

Jedná se o nutkavé pojídání hlíny, škrobu či papíru, v druhém případě o polykání ledu. To je typické pro anémii způsobenou nedostatkem železa.

Co jíst při chudokrevnosti?

Léčba anémie závisí především na její příčině, kterých může být hned několik.

Pokud cítíte některé z příznaků, které byly popsány výše, měli byste se nechat vyšetřit lékařem, aby zjistil, zda chudokrevností trpíte a čím je způsobena.

Některé druhy anémie jsou i dědičné, ve většině případů jde však především o nedostatek železa, případně kyseliny listové a vitamínu B12.

Můžete je do těla dostat v podobě různých doplňků stravy, je však možné je najít také v běžných potravinách.

MUDr. Michal Koucký pro porodnice.cz

Vegetariáni bohužel anémií trpí poměrně často. Železo to příliš nevylepší.

Potíž je v tom, že strava vegetariánů obsahuje často tzv. cheláty – v zelenině především – které podané železo vyvážou a znemožní vstřebání.

Proto je špenát nebo populární řeřicha “k ničemu “, železo tam sice je,ale v nevstřebatelné formě.

Anémie z nedostatku železa

Chudokrevnost je v nejvíce případech způsobená nedostatkem železa. Nejvyšší koncentrace železa v našem těle je v hemoglobinu, který díky němu dokáže vázat kyslík.

Nedostatek železa tak vždy představuje významný problém s okysličením našeho těla.

Nízká hladina železa však nemusí být vždy způsobená jeho nedostatečným příjmem ve stravě, ale také neschopností těla ho vstřebat.

K jeho správnému vstřebávání je třeba především dostatek vitamínu C. Ideální pro doplnění železa jsou tedy potraviny, jež obsahují zároveň vitamín C. V jakých potravinách najdeme železa nejvíce?

Železo v potravinách:

  • červené maso a vnitřnosti (především vepřová játra)
  • červená řepa – je velmi doporučovaná právě také pro vysoký obsah vitamínu C
  • vaječný žloutek
  • luštěniny – fazole, čočka a cizrna
  • sušené droždí
  • ovoce – meruňky, švestky, jahody, ostružiny, jablka
  • ořechy – pistácie, mandle, para ořechy

Vitamín B12 a kyselina listová

Vitamin B12 a kyselina listová jsou sloučeniny, které jsou nezbytně nutné pro tvorbu nových buněk, tedy i červených krvinek. 

Je-li těchto látek v těle nedostatek, dojde ke zpomalení buněčného dělení a snížení tvorby nových červených krvinek.

Příčin nedostatku vitamínu B12 může být hned  několik. Především se jedná o jeho nedostatečný příjem ve stravě.

Často jde o stravu veganskou, protože vitamín B12 je obsažen převážně v živočišných zdrojích.

Čtěte také: Kde najít nejvíce vitamínů řady B? 

Kyselina listová je vitamín rovněž patřící do skupiny B-komplex a stejně jako ostatní vitamíny skupiny B je obsažena také v živočišných zdrojích, ve vysoké koncentraci ji však najdeme i v určitých druzích zeleniny a ovoce.

Kyselina listová je mimo jiné velmi důležitá pro správný vývoj plodu, proto je důležité si v těhotenství dát pozor na její dostatečný příjem.

Zdroje vitamínu B12 ve stravě:

  • maso a vnitřnosti – především játra, srdce, ledviny
  • ryby a mořské plody
  • mléko, sýry, jogurty
  • vejce

Zdroje kyseliny listové (vitamínu B9) ve stravě:

  • droždí
  • listová zelenina – především špenát ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
  • další zelenina – brokolice, chřest, růžičková kapusta, květák, rajčata, okurky
  • obiloviny – celá obilná zrna (zejména klíčky)
  • ořechy – vlašské, para a pistácie
  • vnitřnosti – především játra
  • ovoce – mango, avokádo, pomeranče, banány
Jak se projevuje chudokrevnost

Další články o nemocech a zdravotních komplikacích

AFTY
BOLEST HLAVY
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE
CHUDOKREVNOST (ANÉMIE)
CROHNOVA NEMOC
POPRASKANÉ KOUTKY
SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU - IBS
autor

    Veronika Maleňáková

    O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

    2 komentáře: “Anémie (chudokrevnost) – jak se projevuje?”

    1. Dobrý den, mám onkol. nemocného mažela. Před třemi roky to začalo malým nádorem na prostatě. Po třech letech má metastáze na pánvi a páteře. Manžel má anémii. Dostává transfůze. Bral železo ale nakonec se muselo vynechat jelikož má velký nadbytek feritinu.Chodí na chemo.Dostal minulý týden teprve třetí s tím, že jsme požádali o slabší dávku. tedy 80 procent.Hrozím se jaké budou po třech dnech výsledky krvinek.Manžel má bolesti, neustále se velmi potí a hubne.Měl 80kg dnes už má asi po 4 měsících 66kg. Je unavený,stále spí. Je mu 62roků. Prosím Vás o radu jak mu pomoct a co hlavně jíst aby přibral.Vařím mu maso pštrosí a pštrosí játra. Vařím polévku z mork.kostí.Dělám štávy z červ.řepy a mrkve.chtěli jsme vit.B12 ale onkolog ho zavrhl, že by se podílel na zhoršení jeho agresivní formy rakoviny.Děkuji Vm mnohokrát za odpověd.Vlasta Langrová.

      • Dobrý den,

        moc lituji, ale zde si netroufám odpovědět. Nejsme totiž lékařská či onkologická poradna.

        Platí zde pouze jedno pravidlo – POSLOUCHEJTE SVÉHO ONKOLOGA A TO NA SLOVO. Nehledejte pomoc na internetu. Narazíte pouze na klamavé tvrzení různých prodejců výrobků, kteří Vám budou doporučovat různé zboží, které ale Vašemu manželi nijak nepomohou, naopak mu mohou uškodit.

        Strava, kterou popisujete, je zdravá a pestrá. Držte se tohoto jídelníčku, pokud lékař nezakáže.

        Pouze onkolog má podrobný přehled o zdravotím stavu pana manžela – mikdo jiný. Nikdo jiný Vám proto neporadí lépe a bezpečněji, než právě on.

        Lituji, že jsem nepomohl, ale věc je závažná a nelze do ní zapojovat strany, které nemají přehled o stavu nemoci.

        Přeji hezký den.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celej článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celej článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celej článek

    Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    15.04.2020

    Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

    Číst celej článek

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek