• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • “Snažím se neplýtvat a snížit svojí ekologickou stopu, kde to jde.” – rozhovor s modelkou Olgou Plojhar

“Snažím se neplýtvat a snížit svojí ekologickou stopu, kde to jde.” – rozhovor s modelkou Olgou Plojhar

S Oli jsem se potkala poprvé na prvním blogerském Blendea Meetupu v květnu tohoto roku. Sympatická brunetka zaskočila sice jen na chvilku, nicméně v červnu jsme se viděly podruhé, tentokrát už na delší dobu.

S Oli jsem se potkala poprvé na prvním blogerském Blendea Meetupu v květnu tohoto roku. Sympatická brunetka zaskočila sice jen na chvilku, nicméně v červnu jsme se viděly podruhé, tentokrát už na delší dobu.

Za pouhou hodinu jsme stihly probrat nesčetně mnoho témat a já zjistila, že přede mnou sedí inspirativní osobnost, která má co říci. Rozhodla jsem se jí trochu vyzpovídat, nemůžu si to nechat jen pro sebe 🙂

V rozhovoru se dozvíte:

  • jak je to s drsnou rivalitou modelek
  • zda doopravdy modeling žene holky do drastických diet
  • pohled Oli na plýtvání potravin
  • z jakého důvodu celá rodina pije zelený ječmen jako preventivní opatření
  • … a mnoho dalších zajímavých pohledů a informací. Určitě stojí za přečtení 🙂

Oli, momentálně se živíš modelingem. Je to tvůj splněný sen?

Abych řekla pravdu, vlastně vůbec. Se sestrou jsme první v rodině bez doktorátu a co já vím, tak jsem první v naší rodině – kam až vidím – kdo se neživí hlavou. U nás je to trochu bráno jako ostuda. Dlouho jsem lidem při potkání neříkala, co dělám. I můj manžel si to musel zjistit na internetu.

Můj sen byl asi vždycky živit se jazyky a komunikací, možná někde vzadu v hlavě bylo herectví, ale hooodně potlačené. Začala jsem se modelingu naplno věnovat vlastně až po dokončení magistra a teď mě ta práce hrozně baví a naplňuje. Uvidíme, jak dál…

Olga Plojhar

Skutečně okouzlující pohled. Myslím, že si Oli vybrala správnou profesi (Zdroj: Olgaplojhar.com)

 

Máš nějaké cíle, kam míříš? Máš třeba vysněnou kampaň, kterou bys ráda fotila?

Hmm, tohle asi pro většinu modelek bývá stejné. Top je obálka Vogue nebo práce pro Victoria´s Secret. Já mám na svém bucket listu ještě velkou filmovou roli.

Nejvíc si ale přeju mít dostatek práce v Čechách, abych tu mohla žít se svým mužem, s rodinou a zvířectvem.

 

VIDEO: Oli se může pochlubit také účinkováním v reklamě na Frisco.

 

Jaký je reálný svět modelingu? Poznala jsi někdy drsnou rivalitou mezi modelkami?

Reálný svět modelingu je drsný, mám ale pocit, že spíš ze strany klientů, agentur, lidí z profese apod. než ze strany modelek. Holky se spíš podporují. A jasně, když má jedna hodně práce a druhá se vůbec nemůže uživit, trochu si závidíme.

Přijde mi ale, že na vejšce to bylo se sdílením poznámek z přednášek třeba mnohem drsnější 😀 Jak se nikdo nechtěl dělit o své vědomosti. My si s holkami řekneme i o castingu a popřejeme si hodně štěstí. Dostane to ta nejlepší a příště si zas vyberou jinou.

Dokonce máme v Čechách i partu holek, které pracují nejvíc. Chodíme spolu na kafe, na koncerty, prokecáme celé castingy, navzájem si přejeme úspěchy a probíráme neúspěchy. O dost drsnější je přístup lidí z oboru, abych řekla pravdu.

Olga Plojhar Lidl kampaň

Oli v jedné z kampaní pro Lidl.cz (Zdroj: Olgaplojhar.com)

 

Žene tě modeling do nějakých diet? Vnucuje se modelkám hubnutí automaticky?

To určitě ne. Nemyslím si, že se dá nějakou přísnou dietou dlouhodobě držet váha. Je spousta druhů modelingu od toho vysokého na molech v Paříži až po reklamy či plus size modeling. Každý si vyžaduje trochu jiný typ postavy a obličeje a jinou věkovou kategorii.  

Nejsem ten typ vychrtlé, bledé modelky se zvláštními rysy v obličeji. Já jsem prostě od malička atletická, zdravá a sportovní. Celý život jím zdravě, málo živočišných produktů, hodně zeleniny a spoooustu pohybu!

 

VIDEO: Oli natočila zábavné video ze světa modelingu se svou kamarádkou a kolegyní Jitkou Nováčkovou.

 

Na Instagramu tě sleduje přes 11 tisíc fanoušků. Snažíš se skrze něj předat i nějakou myšlenku?

Rozhodně. Vyrůstala jsem v krásně “zelené” rodině, a už od dětství se setkávám s tím, že zásady, které mi přijdou samozřejmé, jsou pro jiného naprostou novinkou nad kterou se nikdy nezamyslel.

Vždycky jsem se snažila motivovat své okolí k zodpovědnosti k naší planetě a tvorům na ní. Když přišly sociální sítě, najednou mohl člověk své myšlenky a hodnoty sdílet s mnohem větším počtem lidí.

Snažím se neodrazovat lidi drsnými videi a vzdělávacími články. Spíš postupně předávám svůj pohled na svět. Myslím, že největší radost ze sociálních sítí pro mě je, když zjistím, že třeba jen jeden člověk si kvůli mé radě začal kupovat vajíčka z volných chovů místo těch klecových nebo si přestal kupovat maso v Tescu. Je to ohromně povzbuzující!

Olga Plohjar modelka

Oli má mnoho tváří. Celé její portfolio najdete na olgaplojhar.com 

 

Často na svém profilu zmiňuješ právě rostlinnou stravu. Jsi veganka?

Bohužel nejsem. Byla jsem jednu dobu vegetariánka, ale postupně – asi především s manželem doma – jsem přešla na trochu jiný systém stravy. Umírněnost je trochu nepřesný překlad slova moderation, ale v zásadě si myslím, že jíst maso a živočišné produkty třikrát denně je prostě špatně.

Je to velká zátěž pro tělo i naší planetu a na argument, že se tak živili pravěcí lidé můžu říct jen: “No taky bydleli v jeskyních a když se jejich žena podívala na jiného muže, ukamenovali jí.”  To už dnes přece taky neděláme ne?

Nevěřila bys, kolik lidí se myslí, že produkce mléka kravám neubližuje, protože ho přece dávají celý život. A kolik lidí mi už řeklo, že “hospodářská zvířata” jsou na zemi dána, aby nám sloužila. Že by trochu paralela s otroctvím?

Zkrátka se snažím mít živočišné produkty z co nejlepších zdrojů (alespoň BIO nebo z volných chovů). Maso jen občasně, mléko jsme nahradili rostlinným, vejce máme od babiččiny sousedky jednou za čas a sýry jsou pro nás delikatesa.

 

VIDEO: Sledujte i Olin Youtube kanál, který je plný inspirace a přírody.

https://www.youtube.com/watch?v=IUVdXtEHo0Y

 

Během našeho setkání jsi mi prozradila tvůj zajímavý postoj k plýtvání. Myslím, že i čtenáře by to zajímalo. Prozradíš?

Je to tak, moje švagrová je velmi aktivní v organizaci Zachraň jídlo a je pro mě velkým vzorem. Moje maminka a babička to tak měly také celý život a já to jen rozvíjím a navazuju na to v dnešních podmínkách.

Doma se samozřejmě snažím neplýtvat a snížit svojí ekologickou stopu, kde to jde, ale vždycky mě trápil odpad v restauracích a supermarketech. Ráda nakupuju jídlo, které ten den prochází místo toho aby ho večer vyhodili. Většina řetězců nemá žádný systém využití prošlých potravin. Prostě je vyhazují.

Snad největší kvalitu jídla v Čechách má Marks and Spencer, který má sice vysoké ceny, ale když jejich jídlu končí doba spotřeby, obrovsky ho zlevňují. Z vlastní zkušenosti můžu odpřísáhnout, že jejich prošlé jídlo zatím nikdy nebylo zkažené.

Ty lhůty jsou u nich dost přísné a většinou i několik dní po nákupu je jídlo zcela čerstvé. Ve výsledku tak jíme maso, které by jinak odváželi do skladů na likvidaci a tím zmenšujeme naší stopu i odpovědnost za životy zvířat.

Olga Plojhar Nike

Oli v jedné z kampaní pro Nike

 

Oli, už před Blendeou jsi pravidelně užívala zelený ječmen. Z jakého důvodu?

Je to tak, kupovala jsem si ho normálně v drogeriích už roky. Náš rodinný přítel bral zelený ječmen při léčbě rakoviny, a když se vyléčil, všichni v rodině jsme ho začali preventivně brát.

Během své modelingové kariéry jsem se navíc potkala se spoustou dívek, které přísahaly, že jim pomáhá na pleť, atopický ekzém a trávení, takže mám doporučení ze všech stran. U Blendey je super, že nabízí ještě řadu dalších zelených superpotravin, takže spousta zdraví v jednom balení.

 

Jaký je tvůj nejoblíbenější recept, do kterého přimíchávaš Blendea SUPERPROTEIN?

Občas si ho rozmíchám jen ve vodě, ale když si dělám smoothie, hodím tam vždycky lžičku taky. Můj nej recept je asi banán, mango, rostlinné mléko dle chuti – mandlové, kokosové a rýžové za mě top – a co mám ze zahrádky nebo z lesa v mrazáku, ideálně maliny nebo borůvky.

Dřív jsem si vždycky do smoothies dávala macu, v superproteinu už je, takže ta chuť je trochu podobná. Krásně zásaditá do těla 🙂

blendea superprotein recenze

 

Prozradíš nám na závěr nějaké tvé motto, kterým se řídíš?

Nevím, jestli je to motto, ale mými slovy: Co dáváš, to dostáváš. Co vyzařuješ, to přitahuješ.

 

Moc děkuji Oli za rozhovor. Určitě jí sledujte na Instagramu, stojí to za to!

 

ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu. 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?

Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!

 

 

autor

    Květa Bezuchová

    Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celej článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celej článek

    “Zadýchal jsem se i u vázání tkaniček,” rozhovor se zakladatelem značky Blendea Petrem Chodelkou, MSc.

    13.05.2020

    My v týmu Blendea nechceme působit pouze jako anonymní prodejci doplňků výživy. O zdravé stravě píšeme a mluvíme pořád, a proto jsme se rozhodli naše stravovací návyky, které ale nejsou vždy úplně ukázkové, sepsat veřejně v sérii rozhovorů s námi. Ve 2. díle odpovídá zakladatel značky Blendea Peter Chodelka, MSc., který razí cestu zdravé stravy, ale […]

    Číst celej článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celej článek

    Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    15.04.2020

    Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

    Číst celej článek

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek