Moringa BIO Organic kapsle máme právě v akci 2+1 balení zdarma

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00

Rostlinná mléka – 4 tipy pro zdravý jídelníček

Smoothie – to je rozmixované ovoce a zelenina. Pokud do smoothie přidáme jogurt, tvaroh nebo mléko, klidně je můžeme označit jako koktejl.

Pro vegetariány a vegany však bude přijatelné pouze mléko rostlinné. Rostlinné mléko to klasické kravské dokáže skvěle nahradit.

Navíc neobsahuje potenciální alergeny, takže se hodí i v případě alergie a intolerance na mléčnou bílkovinu (kasein) nebo mléčný cukr (laktózu).

Co jsou to rostlinná mléka?

Rostlinné mléko není produktem mléčných žláz savců a nejde tedy o mléko jako takové. Jedná se o rostlinný nápoj, který má stejné využití jako klasické mléko. Je to rostlinná alternativa běžného kravského (kozího, ovčího) mléka s lepší stravitelností.

Rostlinná mléka neobsahují cholesterol. Ve srovnání s klasickým mlékem mají více sacharidů na úkor proteinů. Nasycené tuky nahrazují tuky nenasycenými. Jsou také zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.

rostlinná mléka

Rostlinná mléka – jak se v nich vyznat?

Rostlinná mléka mají mnoho podob dle toho, ze které vstupní potraviny se vyrábějí. K těm nejznámějším patří ovesné mléko. Universální použití díky neutrální chuti nabízí mléko rýžové. Často se setkáváme také s mlékem sójovým, které má však určitá omezení – není vhodné pro děti do tří let.

V mnoha případech jsou rostlinná mléka bezlepková, takže se hodí i pro celiaky – například pohankové mléko, mléko jáhlové nebo čirokové.

Rostlinná mléka se obecně vyrábějí buď z obilovin, anebo z ořechů a semen. Známe proto také mléko mandlové, kokosové nebo ořechové. Setkat se můžeme i s exotickými nápoji jako je mléko ze semínek chia, konopných semínek nebo quinoi.

TIP: Pro přípravu mléka potřebujete doma spolehlivý mixér nebo odšťavňovač. Klikněte pro seznam TOP 10 nejlepších strojů

Kupovat nebo vyrábět rostlinné mléko?

Rostlinná mléka se dnes běžně dají zakoupit. Pokud je kupujeme, měli bychom upřednostňovat nápoje v BIO kvalitě, bez obsahu umělých aditiv, konzervantů, aromat, barviv či dochucovadel. Lepší složení nabízejí rostlinná mléka neochucená, jakkoli lákavě mohou znít nejrůznější příchutě.

Více o tom, jaká rostlinná mléka jsou na trhu a jak mezi nimi vybrat ta nejlepší se dozvíte na stránkách časopisu dTest

Rostlinná mléka se dají bez větších potíží vyrobit i doma. Při domácí výrobě snáze ohlídáme složení mléka a ještě ušetříme. Domácí rostlinné mléko vyjde podstatně levněji než mléko kupované. Navíc si můžeme vyrobit i taková mléka, která nejsou běžně k zakoupení, například makové mléko.

obilné mléko

Obilné mléko může mít mnoho podob dle vstupní suroviny

Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?

Postup pro domácí výrobu rostlinného mléka je téměř stejný pro všechny druhy mléka.

  • Pokud jde o mléko z oříšků a semínek, je vhodné je před samotnou přípravou namočit do vody, nejlépe přes noc. Po namáčení se voda slije, surovina se ještě propláchne vodou. Pak lze mixovat.
  • V případě obilovin se surovina nejprve povaří, až pak se mixuje.

Na mixování se využívá výkonný mixér, daná surovina se mixuje s vodou. Obecně je potřeba 1 litr vody na 100 g vstupní suroviny. Po rozmixování se mléko filtruje, aby se zbavilo pevných částeček. K tomu lze využít čajové sítko, ještě lépe jemnou bavlněnou tkaninu. Existují i speciální filtrační tkaniny pro přípravu rostlinného mléka. Pro opravdu jemné mléko se tekutina filtruje několikrát.

Na konci přípravy je možné do mléka přidat špetku soli, zvýrazní se tak jeho chuť.

Domácí rostlinné mléko se uchovává v chladničce, nejdéle vydrží ve skleněné nádobě. Mělo by se zkonzumovat cca do 3 dnů. Před konzumací se vždy promíchává, přirozeně totiž dochází k sedání  pevnější složky mléka.

sladké obilné mléko

Obilné mléko chutná sladce, je zdravé a univerzální v kombinacích

4 nejlepší rostlinná mléka do smoothies

Makové mléko

Makové mléko je jedním z těch, které se nedá pořídit v obchodě. Nezbývá tedy než si je vyrobit. Už jenom kvůli zajímavé zklidňující chuti to stojí za to. Mák zklidňuje nervy svou chutí i vnitřním působením, také tlumí bolest a pomáhá s nespavostí.

Stejně jako další rostlinná mléka působí zásadotvorně, pomáhá tedy proti překyselení organismu, dokonce má být prospěšné i při překyselení žaludku nebo pálení žáhy. Makové mléko nabízí ve svém složení mnoho cenných živin, vyniká především vysokým obsahem vápníku.

Dá se vyrobit klasickým postupem: máčení, mixování, filtrování (viz výše).

Recept pro zvýraznění nasládlé chuti doporučuje mléko nejprve propláchnout horkou vodou, poté opražit do sucha. Pokud pak takový mák rozmixujete s vodou a přefiltrujete do podoby mléka, má mít mnohem příjemnější chuť.

Makové mléko se ve smoothies skvěle kombinuje s různými druhy ovoce. Hodí se i do dalších studených pokrmů. Není však vhodné pro tepelnou úpravu. Varem ztrácí svoji chuť a mění konzistenci.

Mandlové mléko

Mandle jsou známé jako tzv. brain food a stejně tak se mezi brain food, tedy potraviny s příznivými účinky na nervovou soustavu a činnost mozku, dá zařadit i mandlové mléko. Obsahuje celé spektrum živin, kde nechybí ani nenasycené mastné kyseliny a minerály jako hořčík. Právě hořčík přitom bývá spojován se správnou funkcí nervové soustavy.

Výhodou mandlového mléka je vyšší odolnost vůči teplotám, a tak najde využití nejenom do smoothies, ale i do teplých pokrmů. Je to také ideální rostlinné mléko do kávy, čaje či kávoviny.

Výroba mandlového mléka se neliší od výroby jiného rostlinného mléka. Vyplatí se předchozí máčení, pak následuje mixování a filtrování.

Mandlové mléko

Pozor na kupované mandlové i jiné rostlinné mléko. Často obsahuje pouze setinu objemu ze skutečných mandlí. 

Rýžové mléko

Rýžové mléko je bohatým zdrojem sacharidů, zato v něm téměř chybí tuky. I díky tomu je oblíbené zejména u sportovců. Mívá neutrální chuť, takže se hodí do nejrůznějších pokrmů, samozřejmě, že skvěle doplní i smoothies.

Rýžové mléko se dá připravit z nejrůznějších druhů rýže. Lahodnou chuť slibuje zejména rýže jasmínová. Vyrábí se pouze z namočené rýže, stejně tak z rýže vařené.

Na serveru Proalergiky.cz se dá narazit na tento recept:

100 g rýže povaříme cca 15 – 20 min., poté vodu slijeme, abychom rýži rozmixovali s litrem studené vody. Následně přecedíme, přidáme špetku soli a případně fruktózu či třtinový cukr. Zatímco cukr se dá vynechat, sůl se hodí pro zvýraznění chuti. Lahodnou chuť mléka může podpořit místo soli i řasa nori vařená spolu s rýží.

blendea supergreens

ZDRAVÝ ZELENÝ TIP:

Hned dvě zelené řasy spirulina a chlorella, k tomu zelený ječmen a mladá pšenice, vše v BIO kvalitě. To je směs Blendea SUPERGREENS. I tato směs superpotravin se může stát výživnou ingrediencí vašeho smoothie. Nabije ho dávkou kvalitních bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitamínů, minerálů a chlorofylu. Vyzkoušejte všechny zdravé recepty.

Kokosové mléko

Rýžové mléko nabízí energii ve formě sacharidů, kokos nabízí zejména energii ve formě tuků.

Kokosové mléko ve svém složení skýtá také cenné minerální látky a vitamíny. Jde o zdravý a chutný nápoj s širokým kulinářským využitím. Báječně zjemní i nejrůznější smoothies.

Při výrobě domácího kokosového mléka není nutné máčení suroviny. Na druhé straně je třeba počítat s omezenou trvanlivostí mléka, nejlépe, pokud ho zkonzumujete ihned po výrobě. Recept je prostý, inspirací může být třeba blogerka Cukrfree. Ta rozmixuje 1,5 – 2 hrnky strouhaného kokosu se 4 hrnky vody. Poté stačí mléko přecedit přes plátno. Zbylá kokosová hmota se dá využít jako kokosová mouka při pečení.

VIDEO: Udělejte si vlastní kokosové mléko dle Marušky VEG.

Kokosové mléko najdete i jako ingredienci našich smoothie receptů:

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Nemoc zažívacího traktu celiakie: Jak se projevuje a jak zmírnit její projevy 🙏🏼

28.03.2022

Zatímco někteří mohou jíst cokoliv a v jakékoliv kombinaci, aniž by je trápily žaludeční potíže, jiní mají problémy i při konzumaci obyčejného rohlíku. Různé poruchy zažívání nejsou neobvyklé a při správném přístupu nemusí ohrožovat zdraví. Mezi ty častější patří celiakie. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.