Smoothie – to je rozmixované ovoce a zelenina. Pokud do smoothie přidáme jogurt, tvaroh nebo mléko, klidně je můžeme označit jako koktejl.
Pro vegetariány a vegany však bude přijatelné pouze mléko rostlinné. Rostlinné mléko to klasické kravské dokáže skvěle nahradit.
Navíc neobsahuje potenciální alergeny, takže se hodí i v případě alergie a intolerance na mléčnou bílkovinu (kasein) nebo mléčný cukr (laktózu).
Co jsou to rostlinná mléka?
Rostlinné mléko není produktem mléčných žláz savců a nejde tedy o mléko jako takové. Jedná se o rostlinný nápoj, který má stejné využití jako klasické mléko. Je to rostlinná alternativa běžného kravského (kozího, ovčího) mléka s lepší stravitelností.
Rostlinná mléka neobsahují cholesterol. Ve srovnání s klasickým mlékem mají více sacharidů na úkor proteinů. Nasycené tuky nahrazují tuky nenasycenými. Jsou také zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.
Rostlinná mléka – jak se v nich vyznat?
Rostlinná mléka mají mnoho podob dle toho, ze které vstupní potraviny se vyrábějí. K těm nejznámějším patří ovesné mléko. Universální použití díky neutrální chuti nabízí mléko rýžové. Často se setkáváme také s mlékem sójovým, které má však určitá omezení – není vhodné pro děti do tří let.
V mnoha případech jsou rostlinná mléka bezlepková, takže se hodí i pro celiaky – například pohankové mléko, mléko jáhlové nebo čirokové.
Rostlinná mléka se obecně vyrábějí buď z obilovin, anebo z ořechů a semen. Známe proto také mléko mandlové, kokosové nebo ořechové. Setkat se můžeme i s exotickými nápoji jako je mléko ze semínek chia, konopných semínek nebo quinoi.
TIP: Pro přípravu mléka potřebujete doma spolehlivý mixér nebo odšťavňovač. Klikněte pro seznam TOP 10 nejlepších strojů.
Kupovat nebo vyrábět rostlinné mléko?
Rostlinná mléka se dnes běžně dají zakoupit. Pokud je kupujeme, měli bychom upřednostňovat nápoje v BIO kvalitě, bez obsahu umělých aditiv, konzervantů, aromat, barviv či dochucovadel. Lepší složení nabízejí rostlinná mléka neochucená, jakkoli lákavě mohou znít nejrůznější příchutě.
Více o tom, jaká rostlinná mléka jsou na trhu a jak mezi nimi vybrat ta nejlepší se dozvíte na stránkách časopisu dTest.
Rostlinná mléka se dají bez větších potíží vyrobit i doma. Při domácí výrobě snáze ohlídáme složení mléka a ještě ušetříme. Domácí rostlinné mléko vyjde podstatně levněji než mléko kupované. Navíc si můžeme vyrobit i taková mléka, která nejsou běžně k zakoupení, například makové mléko.
Obilné mléko může mít mnoho podob dle vstupní suroviny
Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?
Postup pro domácí výrobu rostlinného mléka je téměř stejný pro všechny druhy mléka.
- Pokud jde o mléko z oříšků a semínek, je vhodné je před samotnou přípravou namočit do vody, nejlépe přes noc. Po namáčení se voda slije, surovina se ještě propláchne vodou. Pak lze mixovat.
- V případě obilovin se surovina nejprve povaří, až pak se mixuje.
Na mixování se využívá výkonný mixér, daná surovina se mixuje s vodou. Obecně je potřeba 1 litr vody na 100 g vstupní suroviny. Po rozmixování se mléko filtruje, aby se zbavilo pevných částeček. K tomu lze využít čajové sítko, ještě lépe jemnou bavlněnou tkaninu. Existují i speciální filtrační tkaniny pro přípravu rostlinného mléka. Pro opravdu jemné mléko se tekutina filtruje několikrát.
Na konci přípravy je možné do mléka přidat špetku soli, zvýrazní se tak jeho chuť.
Domácí rostlinné mléko se uchovává v chladničce, nejdéle vydrží ve skleněné nádobě. Mělo by se zkonzumovat cca do 3 dnů. Před konzumací se vždy promíchává, přirozeně totiž dochází k sedání pevnější složky mléka.
Obilné mléko chutná sladce, je zdravé a univerzální v kombinacích
4 nejlepší rostlinná mléka do smoothies
Makové mléko
Makové mléko je jedním z těch, které se nedá pořídit v obchodě. Nezbývá tedy než si je vyrobit. Už jenom kvůli zajímavé zklidňující chuti to stojí za to. Mák zklidňuje nervy svou chutí i vnitřním působením, také tlumí bolest a pomáhá s nespavostí.
Stejně jako další rostlinná mléka působí zásadotvorně, pomáhá tedy proti překyselení organismu, dokonce má být prospěšné i při překyselení žaludku nebo pálení žáhy. Makové mléko nabízí ve svém složení mnoho cenných živin, vyniká především vysokým obsahem vápníku.
Dá se vyrobit klasickým postupem: máčení, mixování, filtrování (viz výše).
Recept pro zvýraznění nasládlé chuti doporučuje mléko nejprve propláchnout horkou vodou, poté opražit do sucha. Pokud pak takový mák rozmixujete s vodou a přefiltrujete do podoby mléka, má mít mnohem příjemnější chuť.
Makové mléko se ve smoothies skvěle kombinuje s různými druhy ovoce. Hodí se i do dalších studených pokrmů. Není však vhodné pro tepelnou úpravu. Varem ztrácí svoji chuť a mění konzistenci.
Mandlové mléko
Mandle jsou známé jako tzv. brain food a stejně tak se mezi brain food, tedy potraviny s příznivými účinky na nervovou soustavu a činnost mozku, dá zařadit i mandlové mléko. Obsahuje celé spektrum živin, kde nechybí ani nenasycené mastné kyseliny a minerály jako hořčík. Právě hořčík přitom bývá spojován se správnou funkcí nervové soustavy.
Výhodou mandlového mléka je vyšší odolnost vůči teplotám, a tak najde využití nejenom do smoothies, ale i do teplých pokrmů. Je to také ideální rostlinné mléko do kávy, čaje či kávoviny.
Výroba mandlového mléka se neliší od výroby jiného rostlinného mléka. Vyplatí se předchozí máčení, pak následuje mixování a filtrování.
Pozor na kupované mandlové i jiné rostlinné mléko. Často obsahuje pouze setinu objemu ze skutečných mandlí.
Rýžové mléko
Rýžové mléko je bohatým zdrojem sacharidů, zato v něm téměř chybí tuky. I díky tomu je oblíbené zejména u sportovců. Mívá neutrální chuť, takže se hodí do nejrůznějších pokrmů, samozřejmě, že skvěle doplní i smoothies.
Rýžové mléko se dá připravit z nejrůznějších druhů rýže. Lahodnou chuť slibuje zejména rýže jasmínová. Vyrábí se pouze z namočené rýže, stejně tak z rýže vařené.
Na serveru Proalergiky.cz se dá narazit na tento recept:
100 g rýže povaříme cca 15 – 20 min., poté vodu slijeme, abychom rýži rozmixovali s litrem studené vody. Následně přecedíme, přidáme špetku soli a případně fruktózu či třtinový cukr. Zatímco cukr se dá vynechat, sůl se hodí pro zvýraznění chuti. Lahodnou chuť mléka může podpořit místo soli i řasa nori vařená spolu s rýží.
ZDRAVÝ ZELENÝ TIP:
Hned dvě zelené řasy spirulina a chlorella, k tomu zelený ječmen a mladá pšenice, vše v BIO kvalitě. To je směs Blendea SUPERGREENS. I tato směs superpotravin se může stát výživnou ingrediencí vašeho smoothie. Nabije ho dávkou kvalitních bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitamínů, minerálů a chlorofylu. Vyzkoušejte všechny zdravé recepty.
Kokosové mléko
Rýžové mléko nabízí energii ve formě sacharidů, kokos nabízí zejména energii ve formě tuků.
Kokosové mléko ve svém složení skýtá také cenné minerální látky a vitamíny. Jde o zdravý a chutný nápoj s širokým kulinářským využitím. Báječně zjemní i nejrůznější smoothies.
Při výrobě domácího kokosového mléka není nutné máčení suroviny. Na druhé straně je třeba počítat s omezenou trvanlivostí mléka, nejlépe, pokud ho zkonzumujete ihned po výrobě. Recept je prostý, inspirací může být třeba blogerka Cukrfree. Ta rozmixuje 1,5 – 2 hrnky strouhaného kokosu se 4 hrnky vody. Poté stačí mléko přecedit přes plátno. Zbylá kokosová hmota se dá využít jako kokosová mouka při pečení.
VIDEO: Udělejte si vlastní kokosové mléko dle Marušky VEG.
Kokosové mléko najdete i jako ingredienci našich smoothie receptů:
[…] mléko bez problému nahradí mléka rostlinná – sójové mléko, kokosové mléko, mandlové mléko a […]
[…] Proteinový nápoj smíchejte s vodou, případně s nedoslazeným mlékem. Kromě tradičního mléka vyzkoušejte i mléka rostlinná – např. mandlové, kokosové či rýžové. […]