Rostlinná mléka – 4 tipy pro zdravý jídelníček

Smoothie – to je rozmixované ovoce a zelenina. Pokud do smoothie přidáme jogurt, tvaroh nebo mléko, klidně je můžeme označit jako koktejl.

Pro vegetariány a vegany však bude přijatelné pouze mléko rostlinné. Rostlinné mléko to klasické kravské dokáže skvěle nahradit.

Navíc neobsahuje potenciální alergeny, takže se hodí i v případě alergie a intolerance na mléčnou bílkovinu (kasein) nebo mléčný cukr (laktózu).

Co jsou to rostlinná mléka?

Rostlinné mléko není produktem mléčných žláz savců a nejde tedy o mléko jako takové. Jedná se o rostlinný nápoj, který má stejné využití jako klasické mléko. Je to rostlinná alternativa běžného kravského (kozího, ovčího) mléka s lepší stravitelností.

Rostlinná mléka neobsahují cholesterol. Ve srovnání s klasickým mlékem mají více sacharidů na úkor proteinů. Nasycené tuky nahrazují tuky nenasycenými. Jsou také zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.

rostlinná mléka

Rostlinná mléka – jak se v nich vyznat?

Rostlinná mléka mají mnoho podob dle toho, ze které vstupní potraviny se vyrábějí. K těm nejznámějším patří ovesné mléko. Universální použití díky neutrální chuti nabízí mléko rýžové. Často se setkáváme také s mlékem sójovým, které má však určitá omezení – není vhodné pro děti do tří let.

V mnoha případech jsou rostlinná mléka bezlepková, takže se hodí i pro celiaky – například pohankové mléko, mléko jáhlové nebo čirokové.

Rostlinná mléka se obecně vyrábějí buď z obilovin, anebo z ořechů a semen. Známe proto také mléko mandlové, kokosové nebo ořechové. Setkat se můžeme i s exotickými nápoji jako je mléko ze semínek chia, konopných semínek nebo quinoi.

TIP: Pro přípravu mléka potřebujete doma spolehlivý mixér nebo odšťavňovač. Klikněte pro seznam TOP 10 nejlepších strojů

Kupovat nebo vyrábět rostlinné mléko?

Rostlinná mléka se dnes běžně dají zakoupit. Pokud je kupujeme, měli bychom upřednostňovat nápoje v BIO kvalitě, bez obsahu umělých aditiv, konzervantů, aromat, barviv či dochucovadel. Lepší složení nabízejí rostlinná mléka neochucená, jakkoli lákavě mohou znít nejrůznější příchutě.

Více o tom, jaká rostlinná mléka jsou na trhu a jak mezi nimi vybrat ta nejlepší se dozvíte na stránkách časopisu dTest

Rostlinná mléka se dají bez větších potíží vyrobit i doma. Při domácí výrobě snáze ohlídáme složení mléka a ještě ušetříme. Domácí rostlinné mléko vyjde podstatně levněji než mléko kupované. Navíc si můžeme vyrobit i taková mléka, která nejsou běžně k zakoupení, například makové mléko.

obilné mléko

Obilné mléko může mít mnoho podob dle vstupní suroviny

Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?

Postup pro domácí výrobu rostlinného mléka je téměř stejný pro všechny druhy mléka.

  • Pokud jde o mléko z oříšků a semínek, je vhodné je před samotnou přípravou namočit do vody, nejlépe přes noc. Po namáčení se voda slije, surovina se ještě propláchne vodou. Pak lze mixovat.
  • V případě obilovin se surovina nejprve povaří, až pak se mixuje.

Na mixování se využívá výkonný mixér, daná surovina se mixuje s vodou. Obecně je potřeba 1 litr vody na 100 g vstupní suroviny. Po rozmixování se mléko filtruje, aby se zbavilo pevných částeček. K tomu lze využít čajové sítko, ještě lépe jemnou bavlněnou tkaninu. Existují i speciální filtrační tkaniny pro přípravu rostlinného mléka. Pro opravdu jemné mléko se tekutina filtruje několikrát.

Na konci přípravy je možné do mléka přidat špetku soli, zvýrazní se tak jeho chuť.

Domácí rostlinné mléko se uchovává v chladničce, nejdéle vydrží ve skleněné nádobě. Mělo by se zkonzumovat cca do 3 dnů. Před konzumací se vždy promíchává, přirozeně totiž dochází k sedání  pevnější složky mléka.

sladké obilné mléko

Obilné mléko chutná sladce, je zdravé a univerzální v kombinacích

4 nejlepší rostlinná mléka do smoothies

Makové mléko

Makové mléko je jedním z těch, které se nedá pořídit v obchodě. Nezbývá tedy než si je vyrobit. Už jenom kvůli zajímavé zklidňující chuti to stojí za to. Mák zklidňuje nervy svou chutí i vnitřním působením, také tlumí bolest a pomáhá s nespavostí.

Stejně jako další rostlinná mléka působí zásadotvorně, pomáhá tedy proti překyselení organismu, dokonce má být prospěšné i při překyselení žaludku nebo pálení žáhy. Makové mléko nabízí ve svém složení mnoho cenných živin, vyniká především vysokým obsahem vápníku.

Dá se vyrobit klasickým postupem: máčení, mixování, filtrování (viz výše).

Recept pro zvýraznění nasládlé chuti doporučuje mléko nejprve propláchnout horkou vodou, poté opražit do sucha. Pokud pak takový mák rozmixujete s vodou a přefiltrujete do podoby mléka, má mít mnohem příjemnější chuť.

Makové mléko se ve smoothies skvěle kombinuje s různými druhy ovoce. Hodí se i do dalších studených pokrmů. Není však vhodné pro tepelnou úpravu. Varem ztrácí svoji chuť a mění konzistenci.

Mandlové mléko

Mandle jsou známé jako tzv. brain food a stejně tak se mezi brain food, tedy potraviny s příznivými účinky na nervovou soustavu a činnost mozku, dá zařadit i mandlové mléko. Obsahuje celé spektrum živin, kde nechybí ani nenasycené mastné kyseliny a minerály jako hořčík. Právě hořčík přitom bývá spojován se správnou funkcí nervové soustavy.

Výhodou mandlového mléka je vyšší odolnost vůči teplotám, a tak najde využití nejenom do smoothies, ale i do teplých pokrmů. Je to také ideální rostlinné mléko do kávy, čaje či kávoviny.

Výroba mandlového mléka se neliší od výroby jiného rostlinného mléka. Vyplatí se předchozí máčení, pak následuje mixování a filtrování.

Mandlové mléko

Pozor na kupované mandlové i jiné rostlinné mléko. Často obsahuje pouze setinu objemu ze skutečných mandlí. 

Rýžové mléko

Rýžové mléko je bohatým zdrojem sacharidů, zato v něm téměř chybí tuky. I díky tomu je oblíbené zejména u sportovců. Mívá neutrální chuť, takže se hodí do nejrůznějších pokrmů, samozřejmě, že skvěle doplní i smoothies.

Rýžové mléko se dá připravit z nejrůznějších druhů rýže. Lahodnou chuť slibuje zejména rýže jasmínová. Vyrábí se pouze z namočené rýže, stejně tak z rýže vařené.

Na serveru Proalergiky.cz se dá narazit na tento recept:

100 g rýže povaříme cca 15 – 20 min., poté vodu slijeme, abychom rýži rozmixovali s litrem studené vody. Následně přecedíme, přidáme špetku soli a případně fruktózu či třtinový cukr. Zatímco cukr se dá vynechat, sůl se hodí pro zvýraznění chuti. Lahodnou chuť mléka může podpořit místo soli i řasa nori vařená spolu s rýží.

blendea supergreens

ZDRAVÝ ZELENÝ TIP:

Hned dvě zelené řasy spirulina a chlorella, k tomu zelený ječmen a mladá pšenice, vše v BIO kvalitě. To je směs Blendea SUPERGREENS. I tato směs superpotravin se může stát výživnou ingrediencí vašeho smoothie. Nabije ho dávkou kvalitních bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitamínů, minerálů a chlorofylu. Vyzkoušejte všechny zdravé recepty.

Kokosové mléko

Rýžové mléko nabízí energii ve formě sacharidů, kokos nabízí zejména energii ve formě tuků.

Kokosové mléko ve svém složení skýtá také cenné minerální látky a vitamíny. Jde o zdravý a chutný nápoj s širokým kulinářským využitím. Báječně zjemní i nejrůznější smoothies.

Při výrobě domácího kokosového mléka není nutné máčení suroviny. Na druhé straně je třeba počítat s omezenou trvanlivostí mléka, nejlépe, pokud ho zkonzumujete ihned po výrobě. Recept je prostý, inspirací může být třeba blogerka Cukrfree. Ta rozmixuje 1,5 – 2 hrnky strouhaného kokosu se 4 hrnky vody. Poté stačí mléko přecedit přes plátno. Zbylá kokosová hmota se dá využít jako kokosová mouka při pečení.

VIDEO: Udělejte si vlastní kokosové mléko dle Marušky VEG.

Kokosové mléko najdete i jako ingredienci našich smoothie receptů:

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

2 komentáře: “Rostlinná mléka – 4 tipy pro zdravý jídelníček”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek

Atopický ekzém: Najděte konkrétní spouštěč a vyhněte se mu 🚫

07.09.2023

Atopický ekzém (atopická dermatitida) je zdravotní stav způsobující suchou, svědící, olupující se a zanícenou pokožku. Atopický ekzém je velmi častý u novorozenců a dětí, ale trápí a znesnadňuje život i mnoha dospělým. Ekzém je většinou dlouhotrvající, a tedy chronické povahy. Navíc může často měnit intenzitu od téměř nepatrných svědivých flíčků až po velká zanícená a […]

Číst celý článek

Pískavice řecké seno: Cenná rostlinka pro podporu laktace s mnoha dalšími zdravotními benefity

31.08.2023

Pískavice řecké seno si dnes představíme hlavně díky její podpoře laktace, a tedy podpoře produkce mateřského mléka. Zároveň uvedu další zdravotní benefity pískavice a to na ženské i mužské zdraví. Pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru, cholesterolu a zvyšuje hladinu hormonu testosteronu. Některé účinky zatím nejsou potvrzené vědeckými studiemi, proto se zaměřím na ty, které již […]

Číst celý článek