Probiotika na střeva a 14 významných přírodních zdrojů

Nejčastěji se nutnost užívání prospěšných bakterií známých jako probiotika řeší v souvislosti s užíváním antibiotik.

Na základě lékařského doporučení si lze probiotika zakoupit v lékárně v podobě tablet. Proč však "zbytečně" užívat tablety, když existují zdravá přírodní probiotika? 

Mnohem lepší je probiotika přijímat pravidelně každý den v běžné potravě, což střevům a celkovému zdraví prospívá rozhodně více než nárazové užívání tablet.

V následujícím článku vás seznámím s nejlepšími přírodními probiotiky na světě.

probiotika na střeva

Co jsou probiotika?

Málokdo si uvědomuje, že zdraví zásadním způsobem ovlivňuje kvalita a stav střev a střevní mikroflóry (tzv. mikrobiom).

Právě ve střevech se totiž vytváří buňky imunitního systému každého člověka. Jakékoli oslabení či poškození střevní mikroflóry se odráží na celkovém zdraví a bývá příčinou celé řady zdravotních problémů. 

Nedostatek probiotik způsobený například užíváním již zmíněných antibiotik nebo nevyvážené a nezdravé výživy imunitní systém naopak oslabuje.

Oslabený organismus se pak nedokáže bránit před škodlivými látkami, které do něj pronikají zvenčí.

Jaké faktory způsobují oslabení střevní mikroflóry:

  • antibiotika
  • alkohol a kouření
  • nevhodný jídelníček – nadměrná konzumace tučných a sladkých jídel, málo vlákniny a komplexních sacharidů 
  • střevní potíže (průjem, zácpa apod.)
  • stres
zdravá střeva díky probiotikům
Zdravá střeva a střevní mikroflóra mají zásadní vliv na silný imunitní systém.

Probiotika jsou přitom zdraví prospěšné bakterie, které udržují zdravou střevní mikroflóru, a tím posilují celkový imunitní systém.

Probiotika pomáhají ochránit zdravý organismus před nemocemi, infekcemi, alergiemi i civilizačními chorobami. 

VÍTE, ŽE PROBIOTIKA POTŘEBUJÍ TAKÉ SPRÁVNOU VÝŽIVU?

Aby se probiotika šířila a měla pozitivní vliv na zažívání, potřebují potravu v podobě prebiotik.

Inulin je prebiotikum, které přidáváme do kávové směsi Blendea SUPERCOFFEE.

Podpoří vaší imunitu, zažívání a doplní potřebnou energii.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
SUPERCOFFEE vám doručíme do 2 dnů a hned můžete začít s podporou energie, imunity a zdravého zažívání.

Nejvýznamnější účinky zdraví prospěšných probiotik

  • přispívají k lepšímu trávení
  • podporují peristaltiku (pohyb) střev
  • zlepšují vstřebávání živin z přijaté potravy
  • posilují imunitní systém
  • brání rozmnožování škodlivých organismů
  • obnovují střevní mikroflóru oslabenou antibiotiky
  • chrání před vznikem dýchacích nemocí (nachlazení, chřipka, infekce močových ústrojí)
  • pomáhají udržet optimální tělesnou hmotnost
  • dodávají energii, podporují vitalitu a ulevují od depresí

Kdy užívat probiotika především?

Úplně nejlepší je každý den do jídelníčku zařadit alespoň jednu potravinu bohatou na probiotika, čímž střevům zajistíme vše, co potřebují ke svému fungování.

Nedostatečně fungující střeva a oslabenou mikroflóru lze poznat podle častých zažívacích problémů, zhoršeným imunitním systémem, změnami nálad, kožními problémy i potížemi s tělesnou hmotností.

Zvýšený přísun probiotik organismus se vyžaduje zejména:

probiotika pro těhotné ženy
Těhotné ženy a ženy při kojení by měly dbát na pravidelný přísun probiotik.

Probiotika a prebiotika – vzájemný vztah

Probiotika se kvůli podobnému názvu velmi často zaměňují s prebiotiky.

Probiotika a prebiotika spolu sice intenzivně souvisí, jedná se však o dvě naprosto rozdílné věci.

Prebiotika jsou jednoduché cukry (tzv. oligosacharidy) představující potravu pro prospěšné bakterie.

Prebiotika ve střevech vlastně vytváří podmínky vhodné pro růst, přežití a aktivitu všech zdraví prospěšných bakterií – probiotik. 

Které potraviny jsou zdrojem prebiotik?

  • ovoce – jablka, meruňky
  • zelenina – čekanka, cibule, artyčoky, pórek, česnek, chřest
  • luštěniny

>> NEZAPOMEŇTE, že kořen čekanky je významným zdrojem prospěšného inulinu.

Mletý kořen čekanky obsahuje i kávový nápoj Blendea SUPERCOFFEE.

Jak spolu souvisí probiotika a antibiotika?

Lékaři všeobecně užívání probiotik doporučují a to nejen v souvislosti s antibiotiky, které narušují střevní mikroflóru.

Pokud vám však předepíší antibiotika na nějaký zdravotní problém, téměř každý lékař vám zároveň doporučí nějaký probiotický doplněk stravy, aby nedošlo k narušení střevní mikroflóry.

Některé vědecké výzkumy však naznačují, že ne vždy je užívání probiotik v souvislosti s antibiotiky prospěšné.

14 nejlepších zdrojů přírodních probiotik 

Probiotika mají dvě podoby. Jednodušší je užívat doplňky výživy obsahují probiotické bakterie.

Mnohem lepší je ale probiotika přijímat v rámci zdravé stravy. Potraviny obsahující probiotika totiž organismu dodávají další potřebnou výživu

Připravila jsem pro vás seznam 14 výjimečně zdravých potravin, které jsou bohaté nejen na probiotika.

Pochází jak z českých luhů a hájů, tak v seznamu najdete i ty exotické.

Kefír

Jedním z nejlepších zdrojů zdraví přínosných probiotik je kvašený mléčný nápoj kefír, který vzniká přidáním mléka ke kefírovým zrnům.

Kefírová zrna představují bakteriální kultury kvasinek a laktobacilů připomínají na pohled květák. Většinou se používá živočišné mléko, ale použít lze také rostlinné (např. mandlové, sójové, kokosové). 

Zakysané mléčné výrobky většinou dobře snáší i lidé s intolerancí na laktózu.

Lehce nakyslý kefír obsahuje vitamín B12 a K, vápník, hořčík, esenciální aminokyseliny a cca 20 různých probiotických kmenů a mezi pozitivní účinky patří:

  • snížení intolerance na laktózu
  • antioxidační účinky
  • posilování imunitního systému (imunomodulátor)
  • protinádorové a antimikrobiální účinky
  • posiluje kosti a chrání před infekcemi
kefír, zdroj probiotik
Jedním z nejlepších probiotik je úplně obyčejný kefír. Obsahuje jich až 20 druhů. Dopřejte si denně sklenici kefíru a pro svá střeva uděláte maximum.

Jogurt

Hned po kefíru je jogurt nejlepším a nejznámějším zdrojem kvalitních a užitečných probiotik z řady mléčných výrobků.

Na rozdíl od mléka jej v rozumné míře mohou konzumovat i lidé s intolerancí na laktózu a u dětí mírní vedlejší projevy spojené s užíváním antibiotik.

Vedle probiotik obsahuje navíc bílkoviny, vápník a vitamín D. Je však nutné si vybrat správný jogurt, který probiotika neboli “živé či aktivní kultury” obsahuje.

Běžné jogurty totiž probiotika neobsahují kvůli procesu pasterizace ničící všechny bakterie včetně těch přínosných.

Probiotika je nutné do jogurtu přidat po pasterizaci – tzv. fortifikace potravin.

jogurt, zdroj probiotik
Bílý jogurt s čerstvým ovocem a ovesnými vločkami představuje ideální snídani a start do nového dne.

Acidofilní mléko

Jedná se o kravské mléko, které je obohacené o probiotické kultury. Na rozdíl od obyčejného neupraveného mléka obsahuje méně laktózy a je tak vhodné i pro osoby s mírnou intolerancí laktózy.

Vedle probiotik však obsahuje také relativně velké množství cukrů.

acidofilní mléko, zdroj probiotik
Kysané mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem probiotik.

Podmáslí

Při stloukání másla vzniká jako vedlejší produkt čistá tekutina, která je označovaná jako podmáslí a obsahuje probiotika, vitamíny a minerály. Neobsahuje téměř žádný tuk.

S tradičním podmáslím se hodně setkáte při návštěvě Nepálu, Pákistánu a Indie, kde se jedná o oblíbený nápoj.

Podmáslí, které se v našich končinách prodává v obchodech, žádná probiotika neobsahuje.

podmáslí, zdroj probiotik
Při výrobě másla vzniká zdravá tekutina zvaná podmáslí.

Kysané zelí

Kyselé zelí patří mezi fermentované (kvašené) potraviny obsahující enzymy, které účinně podporují trávení a obnovují střevní mikroflóru.

Připravuje se z jemně nakrouhaného zelí a kromě probiotik obsahuje také vitamíny B, C a K, minerály sodíky, mangan a železo a vlákninu.

Kysané zelí obsahuje probiotika pouze tehdy, pokud nedošlo k pasterizaci. Tento proces totiž ničí veškeré bakterie bez ohledu na to, zda jsou zdraví prospěšné či nikoliv.

kysané zelí, zdroj probiotik
Kvalitní kysané zelí si lze připravit doma z čerstvé hlávky zelí.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je opět díky procesu fermentace bohatým zdrojem probiotik.

Kromě pozitivního vlivu na zdravou střevní mikroflóru snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, brání vzniku infekcí a zánětů.

Jablečný ocet má rovněž údajně moc léčit artritidu a chránit před rakovinou.

jablečný ocet, zdroj probiotik
Jablečný ocet se hodí například do salátové zálivky.

Kvašené okurky

Další kvašenou potravinou, která má stav střev úžasný vliv, jsou kvašené okurky.

Zkuste si však vybírat takové, které jsou naložené ve vodě s mořskou solí a ne ve sladkokyselém octovém nálevu, který obsahuje hodně cukrů a také ocet, který brání růstu prospěšných bakterií.

kvašené okurky, zdroj probiotik
Milovníci nakládaných okurek udělají dobře, pokud dají přednost okurkám naloženým ve vodě s mořskou solí.

Bryndza

Sýr vyrobený z ovčího mléka je jedinečný přírodní zdroj probiotik obsahující až 30 % probiotických kultur a navíc vitamíny skupiny B.

Ideální je nepasterizovaná ovčí bryndza vyrobená z mléka ovcí pasoucích se ve zdravém horského prostředí, která obsahuje nejvíce probiotik a dalších živin.

bryndza, zdroj probiotik
Z bryndzy připravíte například chutnou pomazánku.

Zrající sýry

Ne každý zrající sýr je dobrým zdrojem probiotik. Nejlepší jsou ementál, gouda, čedar, parmezán a mozzarela.

zrající sýr, zdroj probiotik
Ve zdravém jídelníčku bohatém na probiotika by neměly chybět ani různé druhy sýru. Ideální je čedar, ementál či gouda.

Kimchi 

Národní korejské jídlo kimchi se připravuje z různých druhů kvašené a nakládané zeleniny (např. pekingské zelí, okurky, papriky, mrkev, ředkvičky), ve kterém nechybí česnek, sójová a rybí omáčka, zázvor a samozřejmě pálivé papričky.

Kimchi je výjimečně zdravé jídlo obsahující díky kvašené zelenině probiotika podporující trávení a posilující imunitní systém.

kimchi, zdroj probiotik
Kimchi je korejské jídlo připravené z kvašené zeleniny.

Kombucha

Kombucha je japonský fermentovaný čaj, který přidáním specifických kmenů bakterií, cukru a kvasinek do zeleného nebo černého čaje, a poté se nechá nejméně jeden týden kvasit.

Výsledkem je zdravý nápoj, který má detoxikační a antioxidační účinky, podporuje zdravé trávení a údajně prodlužuje život.

Velkou opatrnost vyžaduje příprava kombuchy. Při nesprávném postupu se z kombuchy může lehce stát zdraví a životu velmi nebezpečný nápoj.

kombucha, zdroj probiotik
Kombucha je fermentovaný čaj.

Natto

Natto je japonská pochoutka, která se vyrábí kvašením (fermentací) sójových bobů.

Výsledkem je potravina bohatá na probiotické kmeny a zároveň obsahuje nattokinázu, což je enzym s protizánětlivými účinky, a vitamín K.

natto, zdroj probiotik
Fermentací sójových bobů se vyrábí natto.

Tempeh

Oblíbenou sójovou potravinou pocházející z Indonésie, a která se rovněž vyrábí fermentací sójových bobů podobně jak natto, je tempeh.

Vegani a vegetariáni jím s oblibou nahrazují maso kvůli vysokému obsahu kvalitních rostlinných bílkovin.

Výhodou procesu fermentace je fakt, že v sóji snižuje obsah kyseliny fytové, která má jinak negativní vliv na vstřebávání důležitých minerálů zinku a železa, a navíc tempehu dodá obsahu vitamínu B12, který jinak sója neobsahuje vůbec.

sója a tempeh, zdroje probiotik
Fermentací sójových bobů vzniká například tempeh, které se hodně využívá jako náhrada za maso.

Miso

Miso je tradiční japonské koření, které se vyrábí fermentováním hnědé rýže, ječmene nebo sójových bobů s ušlechtilou houbou koji.

Nejoblíbenějším způsobem konzumace koření miso je stejnojmenná slaná polévka, která vznikne úplně jednoduše – stačí smíchat koření miso s teplou vodou.

Do polévky se pak mohou přidat další suroviny jako zelí či houby shitake.

Miso prospívá trávení a posiluje imunitní systém a navíc obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály a fytonutrinenty.

miso, zdroj probiotik
Polévka miso je oblíbeným japonským jídlem.

Probiotika pro děti – která jsou nejlepší pro dětské trávení?

Zdravou střevní mikroflóru každého člověka zprvu vytváří pouze mateřské mléko. Právě proto je tak důležité kojení dětí v prvních měsících života.

Děti, které nejsou z různých důvodů kojené, mívají slabý imunitní systém a častěji je trápí zdravotní problémy. 

Pokud miminko potrápí zažívací problémy, je důležité střevní mikroflóru rychle vrátit do pořádku.

Maminky by proto měly dbát na zdravou stravu, aby dítěti předávaly pouze to nejlepší. 

Nejdůležitější probiotické kultury pro děti:

  • Bifidobacterium (B.) bifidum – podporuje trávení a působí pozitivně na ekzémy
  • B. infantis – podporuje trávení, posiluje imunitní systém, pomáhá při zánětech a průjmu
  • Lactobacillus (L.) rheuteri – pomáhá při střevní kolice, průjmech a infekci horních cest dýchacích u dětí
  • B. lactis BB-12 – posiluje imunitu, podporuje trávení a pomáhá při střevní kolice a infekcích

Doplňování probiotik je důležité u nekojených dětí, nedonošených nebo předčasně narozených miminek, u dětí narozených císařským řezem a u dětí, jejichž rodiče trpí alergiemi.

probiotika pro děti
Malé děti potřebují kvalitní probiotika, aby je netrápily zažívací potíže.

SLOVO AUTORKY

Monika Šaríková

Trápí-li vás dokola se opakující zdravotní problémy (nemusí jít pouze o trávící potíže), zamyslete se důsledně nad tím, jak vypadá váš jídelníček.

Může totiž stačit drobná úprava jídelníčku a vaše potíže zmizí jako mávnutím proutku.

Ať už se vám to totiž líbí či nikoliv, to co jíte a pijete každý den, se dříve či později projeví na vašem zdraví.

Uvědomte si, že jíme proto, abychom žili, na naopak. Nejlepší je život prožít spokojení a zdraví 😉

DÁLE ČTĚTE:

Mikrobiom může za kila navíc, zubní kazy i slabou imunitu. Jak mikrobiom vyléčit a sebe taky?

mikrobiom

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

08.07.2020

Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

Číst celej článek

Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

10.06.2020

Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

Číst celej článek

Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

27.05.2020

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

Číst celej článek

Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

20.05.2020

Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

Číst celej článek

Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

29.04.2020

Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

Číst celej článek

Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

15.04.2020

Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

Číst celej článek

Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

01.04.2020

Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

18.03.2020

Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

11.03.2020

V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

26.02.2020

Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

Číst celej článek
[value^="om-"]
[value^="om-"]