Lucuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny lucuma zjistíte:

 

lucuma

 

Jihoamerické sladidlo s exotickou chutí a nízkým glykemickým indexem lucuma

Plody lucumy vynikají výživovou hodnotou a jemnou sladkou karamelovou chutí. Lucuma je výjimečným přírodním sladidlem, které je výbornou alternativou cukru. Neuspokojí však jen vaše chuťové buňky.

Lucuma nejen chutná, ale je bohatá také na vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerály – nezbytnosti pro tělesné funkce a imunitní systém. V lucumě najdeme především velké množství vitamínů C a B, betakarotenu, vápníku, fosforu a železa. I když je jemně sladká, díky nízkému glykemickému indexu je lucuma vhodná i pro diabetiky.

 

Prášek z lucumy je zdravou náhražkou cukru, který dodá sladkost i živiny

Lucuma je přirozeně bezlepkové subtropické ovoce, které roste na stromech v jihoamerických Andách. Rychle se však kazí, nejjednodušší a nejčastější užívání lucumy je tedy v koncentrované formě sušeného prášku nebo mouky, kterým obohatíte svá oblíbená jídla, smoothie i nápoje.

Lucuma může být přínosná pro podporu zdraví pokožky, hladinu cukru v krvi, a dokonce i kardiovaskulárního systému. Pro spolehlivé potvrzení jejích benefitů je však potřeba rozsáhlejších výzkumů.

 

 

Fakta o lucumě

Věděli jste, že …

VÍTE, že nejoblíbenější příchuť zmrzliny je v Peru lucumová?

lucuma

Lucuma má sladkou, žlutooranžovou škrobovitou dužninu

 

 

Důležité informace o lucumě

Lucuma se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

 

 

Předpokládané účinky lucumy

Podle starých záznamů byla lucuma používána pro podporu pokožky a trávení. Nedávné studie (Rutgers University) ukázaly, že olej z lucumy může podporovat aktivaci hojivých faktorů v kůži a tím i hojení ran a tkání. Studie dospěla k názoru, že lucuma může mít na lidskou pokožku protizánětlivé účinky a zpomalovat její stárnutí.

Lucuma byla po staletí používána k podpoře kardiovaskulárního zdraví. Studie ukazují, že lucuma možná pomáhá s hypertenzí, podporuje normální hladinu cukru v krvi – což by mohlo pomoci zejména pacientům s diabetem typu II. Peruánské ovoce lucuma je potenciálním lékem na pomoc s krevním cukrem a tlakem. Pro potvrzení předběžných studií je však potřeba více vědeckých důkazů.

Kromě tří jednoduchých cukrů (glukózy, fruktózy a sacharózy) lucuma obsahuje také inositol, který hraje roli v metabolickém účinku inzulínu a možná má pozitivní účinek i na plodnost žen.

lucuma
Subtropické ovoce lucuma roste v jihoamerických Andách. Plody mají 4 – 8 centimetrů

 

 

Zdravotní a kosmetické využití lucumy

Přírodní slazení lucumou jako alternativa cukru

Prášek lucumy má výrazně sladkou a voňavou chuť. Dezertům dodává (na rozdíl od mnoha sladidel s prázdnými kaloriemi) přírodní oslazení bez zvyšování hladiny cukru v krvi. Jako alternativa cukru může být lucuma používána i diabetiky a lidmi s dalšími chorobami.

Lucumou můžete bez výčitek osladit jakékoliv nápoje, smoothie, jogurty, granolu, pudinky nebo moučníky.

 

Na rozdíl od rafinovaného stolního cukru lucuma nenabízí jen prázdné kalorie, ale také živiny. V lékařské literatuře sice nenajdeme žádné vědecké studie zaměřené na lucumu, ale je jisté, že je to rozhodně zdravější, nezpracovaná alternativa cukru s nižším glykemickým indexem. srovnává doktorka Lindsey Mcilvena (red. přeloženo a zkráceno)

 

Zvýšení výživové hodnoty

Přidáním lucumového prášku do pečení a koláčů dodáte svému dezertu nejen na chutnosti, ale také výživovém obsahu. Z lucumy se dá připravit i zdravá kojenecká výživa.

 

Ideální ingredience výživových doplňků i zmrzliny

Lucuma je prášek ideální také pro výrobu vynikající zmrzliny, výživových doplňků i funkčních nápojů. Lucuma pomáhá kombinovat a emulgovat tuky, oleje s cukry a polysacharidy.

 

Lucuma v kosmetické péči

Olej z jader lucumy aplikovaný na zraněné místo může podpořit regeneraci tkání. Lucuma se proto používá při poraněních, i v kosmetice.

 

Lucuma pro celkové zdraví

Lucuma je ovoce bohaté na vápník pro silné zuby a kosti; fosfor pro tvorbu kostí, proteinů, lepší trávení a hormonální rovnováhu. Je také bohatým zdrojem nerozpustné vlákniny. 1 polévková lžíce lucumy poskytuje 2 % doporučené denní dávky železa, což může stimulovat imunitní systém a zlepšit fyzickou vytrvalost.

 

Niacin v lucumě pro vegany a vegetariány

Vegetariáni a vegani lucumu cení také jako dobrý rostlinný zdroj niacinu. Konvenčně se stravující člověk dávku niacinu běžně získává z masa. Niacin pomáhá při trávení, vývoji svalů i regulaci hormonů.

 

 

Nutriční hodnoty lucumy

100 g čerstvé lucumy obsahuje zhruba tyto složky:

Nutriční složky:

  • Voda – 62 %
  • Kalorie – 143,8 g
  • Bílkoviny – 2,3 g
  • Sacharidy – 33,2 g
  • Tuky – 0,2 g
  • Vláknina – 1,1 g
  • Popel – 0,7 g
Vitamíny:

  • Thiamin – 0,01 mg
  • Riboflavin – 0,14 mg
  • Niacin – 1,96 mg
  • Vitamín C – 5,4 mg
  • Vitamín A – 2,3 mg
Minerální látky:

  • Vápník – 16 mg
  • Fosfor – 26 mg
  • Železo – 0,4 mg

 

100 gramů prášku lucumy obsahuje zhruba tyto složky:

Nutriční složky:

  • bílkoviny – 7 g – 7 %
  • tuky – 0 g
  • sacharidy – 13 g – 93 %
  • Kalorií 420 (1758 kj)
Minerály:

  • Železo – 2,5 mg
  • Sodík – 35 mg

 

Pokud se vám lucuma zamlouvá, dejte jí šanci. Ale nečekejte, že bude tak sladce jako rafinovaný cukr nebo med, chutnat kdekoli. Sladkost lukumového prášku je mnohem jemnější. A navíc, vzhledem k práškové formě si lucumu nejspíš nebudete sypat například do kávy nebo čaje.říká doktorka Lindsey Mcilvena (red. přeloženo a zkráceno)

 

 

Dávkování lucumy

Doporučené dávkování ani užívání zatím nebylo lékařsky stanoveno. Běžná dávka (3-10 g denně) by však pro dospělé měla být bezpečná.

 

 

Nežádoucí účinky lucumy

Dosud nejsou k dispozici fakta spolehlivě prokazující dlouhodobou bezpečnost či rizika užívání lucumy. Stejně jako u jiných potravin, i na lucumu se můžou projevit alergické reakce. Vhodná je však pravděpodobně i pro těhotné a kojící ženy, sportovce, diabetiky a děti.

 

 

Se kterými léky lucumu nekombinovat?

Stejně jako u všech potravinových doplňků konzultujte i užívání lucumy vždy nejdříve s lékařem. Lucuma může negativně ovlivňovat účinky léků na snížení tlaku či jiné bylinné přípravky.

 
Další profily superpotravin: 
 

 

POUŽITÉ ZDROJE: