Spirulina – odvěká součást lidské výživy

Jako spirulina se označuje jedinečný organismus, který je v současnosti obecně známý i v běžné populaci. Jen málokdo však ví, jak unikátní spirulina vlastně je. Jako kyanobakterie, tedy fotosyntetizující bakterie s obsahem chlorofylu a dalších barviv, je sice velmi drobná, avšak hrála a dosud hraje významnou roli ve vytváření kyslíkaté atmosféry naší planety. Má také mimořádnou schopnost přežít i v těch nejnáročnějších podmínkách. Díky této schopnosti překonala spirulina různé etapy a vývojové fáze naší Země. Pochází z období prekambria, tedy doby starší než 3,5 miliardy let. Ve stejné podobě jako kdysi přitom osídluje planetu Zemi i v současnosti. A to zdaleka není z jejích unikátních vlastností vše.

Jako spirulina se označuje jedinečný organismus, který je v současnosti obecně známý i v běžné populaci. Jen málokdo však ví, jak unikátní spirulina vlastně je.

Jako kyanobakterie, tedy fotosyntetizující bakterie s obsahem chlorofylu a dalších barviv, je sice velmi drobná, avšak hrála a dosud hraje významnou roli ve vytváření kyslíkaté atmosféry naší planety.

Má také mimořádnou schopnost přežít i v těch nejnáročnějších podmínkách. Díky této schopnosti překonala spirulina různé etapy a vývojové fáze naší Země. Pochází z období prekambria, tedy doby starší než 3,5 miliardy let. Ve stejné podobě jako kdysi přitom osídluje planetu Zemi i v současnosti. A to zdaleka není z jejích unikátních vlastností vše.

Spirulina jako symbol kvalitní výživy

Přestože spirulinu řadíme mezi sinice, na rozdíl od svých příbuzných nebývá spojována se zhoršenou kvalitou vody, spíše naopak. Její jméno bývá skloňováno v souvislosti s velmi kvalitní potravou, kvalitními bílkovinami, cennými makro i mikroživinami. Jako výživnou potravinu ji oceňovali již staří Aztékové. Mimořádné výživné vlastnosti ji přisuzují i moderní vědecké výzkumy.

 

VIDEO: Věděli jste, že spirulinu si vypěstujete i doma? 

Spirulina je prostě pozoruhodným organismem, v mnoha ohledech nepřekonatelným. V tomto článku vám přinášíme přehled těch nejvýznamnějších NEJ, které ke spirulině vážou. Nejdříve však dovolte krátké seznámení.

spirulina účinky

 

Seznamte se! Spirulina

Blendea_spirulina_mikroskopSpirulina (botanicky Arthrospira platensis nebo Arhrospira maxima) představuje zeleno-modrou řasu, resp. jednoduchou vláknitou sinici řádu Ascillatoriales (česky drkalka), s typickým spirálovitým tvarem. Spirálovité zkroucení dalo tomuto zvláštnímu organismu, který není v pravém slova smyslu ani řasou, ani bakterií, také název.

Jedná se o kyanobakterii, která prostřednictvím fotosyntézy přetváří sluneční záření v životadárnou energii. Ze světla a ve vodě vázaného uhlíku vytváří spirulina cenné mikroživiny. Díky blahodárným vlastnostem, praktickému využití a výživnému složení se dnes spirulina řadí mezi superpotraviny.

Spirulina osídluje teplejší alkalické vodní nádrže. Dokáže přežít i v těch nejméně příznivých podmínkách. Žije i tam, kde jiné organismy přežít nedokážou.

Přirozeně se vyskytuje například v jezerech východní Afriky nebo Mexika. Zdejší obyvatelé ji také od pradávna využívají jako cenný zdroj živin. V mnoha zemích po celém světě se v současnosti spirulina pěstuje jako superpotravina a doplněk stravy pro vitalitu a posílení imunity.

spirulina-nej-infografika_n

Spirulina NEJSTARŠÍ

Spirulina patří vůbec k prvním formám života, které se objevily na planetě Zemi. Její stáří je datováno až do období prekambria, období ve vývoji Země počínající jejím vznikem a končící rozvojem prvních mnohobuněčných organismů. Právě v období prekambria byla vytvořena zemská kůra, oceány a atmosféra.

blendea_prekambriumPrekambrium je dobou vzniku primitivního života na Zemi, který byl tehdy spojený pouze s vodním prostředím. Jako sinice patří spirulina mezi nejstarší fotosyntetizující organismy, které se také pravděpodobně podílely na vzniku kyslíkem nabité atmosféry na Zemi.

Přestože jsou mezi rostlinami z těch nejdrobnějších, jenom tyto organismy údajně i v současnosti produkují asi 60 % kyslíku na planetě.
V nezměněné podobě přitom spirulina Zemi obývá už neuvěřitelných 3,6 miliard let.

 

Spirulina NEJODOLNĚJŠÍ

Spirulina je jedním z nejmenších, nejstarších a také nejodolnějších organismů planety Země. Spolu s dalšími několika tisíci popsanými druhy v přibližně dvou set rodech (toto číslo však rozhodně není konečné) ji řadíme mezi sinice. Jejich označení přitom pochází ze slova „sinný“ ve významu „modrý“. Odkazuje na fotosyntetické pigmenty a barviva, které tvoří základ hlavních organel buněk sinic.

VIDEO: Podívejte se, jak to vypadá na malé francouzské spirulinové farmě

Sinice představují jednoduché prokaryotické organismy, kde genetickou informace nese pouze jediná buňka. Velmi jednoduchá buněčná stavba spolu s pevnou buněčnou stěnou dává sinicím výjimečnou schopnost přežívat i ty nejnáročnější životní podmínky. To je důvod, proč sinice najdeme ve všech biotopech, nechybějí ani v těch extrémních jako jsou pouště, polární oblasti nebo naopak horká vřídla. Vyskytují se i tam, kde jiné formy života nepřežijí.

Spirulině se daří v teplých alkalických jezerech s vyšší hodnotou pH. Narazit na ni můžeme v subtropických a tropických oblastech. Přirozeně se vyskytuje například v jezerech východní Afriky nebo na území Mexika. Po celém světě se v současnosti také úspěšně pěstuje v tzv. foto-bio-reaktorech. Při příhodných podmínkách se ve speciálních nádržích vyprodukuje 10 až 12 gramů spiruliny na metr čtvereční.

Blendea_Cadske-jezero

 

Spirulina NEJVÝŽIVNĚJŠÍ

Spirulina obsahuje pozoruhodnou koncentraci živin, ve které se jí nevyrovná žádná jiná potravina, žádná rostlina, bylina nebo semínko. Tak to tvrdí ve svých studiích Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), ze které jsme čerpali informace.

Blendea_spirulina_v-ruceKolem 60 % spiruliny tvoří vysoce vstřebatelné rostlinné proteiny. Jako ceněná potravina se pyšní také vysokým podílem betakarotenu, vitamínu B12 a dalších vitamínů, také obsahem železa a dalších minerálních látek, ale i vzácných esenciálních mastných kyselin, mj. je zdrojem kyseliny gamma-linolenové (GLA). Prospěšná je i díky obsahu chlorofylu a dalších barviv, zejména fykocyaninu.

Složení spiruliny

  • proteiny (55 – 70 %)
  • vitamíny B1, B2, B6, B9, B12, vitamín C, vitamín D, vitamín E
  • železo, také draslík, vápník, chrom, měď, hořčík, mangan, selen, fosfor, zinek, sodík
  • esenciální mastné kyseliny (mj. GLA)
  • chlorofyl, xantofyl, fykocyanin, betakaroten a další barviva

Všechny vitamíny, minerály a další mikroživiny, které spirulina ve svém složení nabízí, ji dávají také mnohé zdraví prospěšné vlastnosti. Spirulina může nabídnout detoxikační účinky, příznivě ovlivňuje celou řadu orgánů, podporuje rekonvalescenci a regeneraci, kladně se odráží také v mentální činnosti a psychickém rozpoložení. Využívá se také jako přírodní prostředek pro posílení imunity. A nejenom to.

VIDEO: Takhle se pěstuje spirulina na Madagaskaru, kde zároveň tvoří významnou část výživy obyvatel

 

10 NEJ zdravotních benefitů spiruliny

  • Posiluje imunitní systém
  • Povzbuzuje činnost mozku
  • Díky betakarotenu funguje jako antioxidant, příznivě také působí na zdraví očí a zrak
  • Napomáhá budovat svalovou hmotu, protože obsahuje cenné rostlinné proteiny a aminokyseliny
  • Podporuje kardiovaskulární systém. Vysoká koncentrace vitamínu B-komplexu snižuje hladinu cukru a tuku v krvi
  • Působí protizánětlivě, představuje také prevenci artritidy či onemocnění srdce
  • Má omlazující, tvz. anti-aging vlastnosti
  • Je prospěšná pro zdravé trávení
  • Obsahuje snadno vstřebatelné železo, takže se skvěle hodí pro děti nebo ženy
  • Působí proti volným radikálům a jsou jí proto přisuzovány i protinádorové účinky

Účinky spirujiny garantuje Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v dávce 5 – 10 gramů denně. To stojí za vyzkoušení, nemyslíte?

DÁLE ČTĚTE: Příčiny překyselení organismu a pomoc, kterou spirulina nabízí. 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy? 👩🏽

22.09.2021

Akné je velkým otazníkem a zároveň strašákem nejen pro mnoho slečen. Problematická pleť se projevuje hlavně v období dospívání, ale také v případě vysazení hormonální antikoncepce nebo také při nadmíře stresu. Naši pleť ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z těch dalších, na které bychom neměli zapomínat, je strava.

Číst celý článek

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

25.08.2021

Představím vám velice zvláštní odrůdu zeleného čaje, která se pěstuje a používá úplně jinak než klasické zelené čaje. Obsahuje ohromné množství účinných látek, zejména antioxidantů, ovlivňuje lidskou psychiku a údajně podporuje i spalování tuků. Tento práškový čaj se sytě zelenou barvou se nazývá matcha (také mača, mačča). Sytě zelený a velmi jemný prášek matcha je […]

Číst celý článek

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

17.08.2021

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování.  Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších […]

Číst celý článek

„Největším nebezpečím jsme my sami,“ říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek