Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?

"Co je sladké, to je dobré. Co je sladké, to je výživné a vydatné. Co je sladké, je zdrojem energie, kterou potřebujeme pro svoji vitalitu, kondici a život, sladký život"…

To jsou teze, které má v sobě přirozeně zabudovány každý člověk.

Sladkou chuť si intuitivně spojujeme s chutí mateřského mléka, vůbec první chutí, kterou v životě potkáváme.

Sladkou chuť intuitivně vyhledáváme v případě, kdy nám chybí energie a potřebujeme povzbuzení, fyzické i psychické. Sladká chuť je pro nás atraktivní, často ta nejatraktivnější ze všech chutí.

Nezřídka nás jiné chutě neuspokojí, a tak si i po slaném jídle musíme dát nějakou tu sladkou tečku. Tak sladký však ten život s přemírou cukru není.

Na jedné straně je pro nás sladká chuť nadmíru lákavá, na druhé straně dnes není možné neslyšet důrazná varování výživových expertů před sladkostmi, cukrovinkami a cukrem jako takovým.

Je cukr „sladký problém“?

Problémem moderní doby je nadbytek cukru. Zatímco v dřívějších dobách lidé chutě na sladké uspokojovali z velké části ovocem, protože jiné zdroje sladké chuti byly zcela nedostupné nebo omezené, dnes sladká chuť znamená především kvanta jednoduchých cukrů bez další výživné hodnoty.

Sladká chuť sama o sobě není nezdravá nebo špatná. Opravdu značí obsah základních sacharidů a tedy obsah jednoduché, rychle dostupné energie.

Sladká chuť se často pojí s ovocem, které je jistě nepostradatelnou součástí zdravého jídelníčku.

Nezdravé je však chuť na sladké uspokojovat v podobě sladkostí a cukrovinek plných jednoduchého cukru a často i nezdravých tuků.

Jedním z největších strašáků moderní doby je bílý cukr.

Klasický konzumní cukr se v současném jídelníčku objevuje mnohem více, než je zdrávo.

Bílý cukr člověk moderní společnosti konzumuje v nadměrném množství, právě to z cukru dělá zabijáka.

cukr jako bílý zabiják
Cukr je dnes naprosto všude, hlavně ve zpracovaných potravinách a polotovarech. Nekupujte je. 

Bílý cukr – bílý zabiják

Bílý cukr se někdy označuje také jako bílý zabiják nebo dokonce bílý jed, přesto ho najdeme takřka v každé domácnosti nejenom v Česku, ale v celém západním světě.

Přidává se do mnoha různých pokrmů, je základem většiny dezertů, sladkostí a cukrovinek.

Jeho sladká chuť je přitom návyková, jeho nadměrné dávky se v organismu ukládají v podobě tuků.

Bílý cukr způsobuje nezdravé výkyvy v hladině krevního cukru, to mj. vede k poškozování cévních střev a zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Přemíra bílého cukru zatěžuje zažívání, zpracování nadměrného množství jednoduchého cukru je náročné především pro slinivku břišní.

Nadmíru cukru vůbec nepotřebujeme, a často to přeháníme

Bílý cukr není nic jiného než cukr – sacharid, resp. disacharid sacharóza. Je složený ze dvou jednoduchých cukrů – jednoho dílu glukózy a jednoho dílu fruktózy (ovocného cukru).

Bílý cukr má vysoký glykemický index, tzn. že způsobuje zvýšení hladiny krevního cukru, a s tím spojené vylučování hormonu inzulínu do krve, kterému však následuje rychlý propad a také pocity hladu.

Označuje se také jako stolní (konzumní) cukr. U nás se mu říká také řepný cukr, protože nejčastěji pochází z cukrové řepy.

Neobsahuje nic navíc, ve svém složení nemá žádné další prospěšné živiny, zcela chybí vitamíny nebo minerály. Jde pouze o prázdné kalorie.

tmavý třtinový cukr
Když už sladit, tak aspoň třtinovým cukrem, který je o něco méně škodlivý

Zdravější alternativou je hnědý cukr 

Základní alternativou bílého řepného cukru je cukr třtinový, který pochází z cukrové třtiny. Podívejte se, jak se vyrábí.

Třtinový cukr může být světlý nebo tmavý, dle konkrétního obsahu. Třtinový cukr obsahuje přirozeně podíl melasy. Ta mu dává různě tmavou barvu, od odstínů zlaté až po čokoládově hnědou.

třtinovému cukru dává charakteristickou karamelovou chuť a vůni.

Třtinový cukr se pyšní obsahem vitamínů skupiny B, také minerálních látek jako je vápník, hořčík, draslík nebo železo.

Cukr bílý nebo hnědý?

Klasický bílý řepný cukr prochází z cukrové řepy, má tedy přírodní původ. Surový řepný cukr je tmavý, ale následně se čistí a rafinuje.

Tím se zbavuje některých škodlivých látek z výroby, ale také všech živin a minerálů. Stává se rafinovaným produktem.

Někdy se bílý řepný cukr dobarvuje melasou nebo karamelovým sirupem, potom se také označuje jako tmavý či hnědý cukr.

Takový cukr však nenese více zdravotních benefitů než klasický bílý cukr.

Pokud má být hnědý cukr zdraví prospěšný, bude pocházet z cukrové třtiny. Bude obsahovat minerální látky a přirozeně i melasu.

Obsahuje rozhodně více vitamínů a minerálů než klasický řepný cukr, přesto by se ani třtinový cukr neměl užívat jako zdroj těchto mikroživin. Přece jenom v jeho složení dominují cukry a s těmi bychom to neměli přehánět.

Přehánět bychom to neměli ani v případě, že využijeme další, zdravé alternativy cukru. Mezi ty nejoblíbenější patří cukr kokosový nebo cukr palmový.

VIDEO: Jak sladit méně a zdravěji? Odpovídá vyhlášená výživová expertka Margit Slimáková:

Cukr kokosový nebo palmový?

Cukrová řepa a cukrová třtina patří dle wikipedie z globálního pohledu mezi 15 nejdůležitějších polních plodin.

Pokrývají celosvětovou potřebu cukru z 99 %. Nejsou však jedinými cukrodárnými rostlinami.

Zdrojem cukru může být i čirok cukrový, Johnsonova tráva nebo dokonce palma olejná, využívaná především jako zdroj palmového tuku.

Z palmy olejné se získává jednak palmový cukr (z mízy), jednak kokosový cukr (z květového nektaru).

Oba představují alternativní sladidla, která jsou tvořena sacharózou. Oproti klasickému bílému cukru obsahují navíc i mikroživiny v podobě minerálních látek.

Pyšní se také obsahem nerozpustné vlákniny inulinu. Inulin zpomaluje vstřebávání cukru do krve, těmto cukrům tak snižuje glykemický index.

Kokosový cukr se vyrábí z květového nektaru palmy. Jde tedy o jakýsi palmový med. Palmový cukr se získává z mízy palmy, dal by se tedy označit i jako palmový sirup.

MÁME PRO VÁS KÁVOVÝ NÁPOJ BEZ CUKRU S OBSAHEM PROSPĚSŇÉHO INULINU.

Blendea SUPERCOFFEE podporuje energii, imunitu a zdravé zažívání.

Do 2 dnů je u vás.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami

Jak sladit zdravě ?

Přestože třtinový cukr, stejně jako cukr kokosový nebo palmový mají lepší nutriční hodnotu než klasický bílý cukr, pořád jde o cukry.

I ve složení těchto zdravějších cukrů dominuje sacharóza. Vzhledem k přemíře sacharózy v jídelníčku bychom i příjem těchto cukrů měli hlídat.

Třtinový, kokosový i palmový cukr jsou sice přírodní produkty, oproti jiným přírodním produktům a potravinách však stále patří především ke koncentrovaným zdrojům sacharidů.

Pokud tedy chceme zdravě sladit a dodat sladkou chuť například smoothie, pořád nejsou ani tyto „zdravější“ cukry tím pravým.

Pokud chcete svým nápojům, dezertům a dalším pokrmům dodat skutečně zdravou sladkou chuť, nejlepší bude využít sladké ovoce, případně sladké druhy zeleniny či další přirozeně sladké potraviny, například rostlinná mlékaVíce se dozvíte v článku: 4 netradiční způsoby jak si zdravě osladit smoothie.

Připravujte smoothies bez přidaného cukru:

ovocná vitaminova smoothie bowl

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?
autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Detoxikace jater: Odděluji fakta od mýtů. Co dělat, co nepomáhá a co je nemožné?

02.03.2023

Detoxikace jater je velice populární téma, zvlášť po zimě začátkem jara. Bohužel v této oblasti existuje více mýtů a dezinformací, než vědecky potvrzených, pravdivých a bezpečných informací. Skoro každá stránka se vás bude snažit přesvědčit, že díky detoxikaci jater se stanete téměř nesmrtelní a zbavíte se všech možných i nemožných nemocí. Není to pravda. Játra […]

Číst celý článek

Vypadávání vlasů: Zdravotní příčiny a rady pro podporu růstu

28.02.2023

Vypadávání vlasů běžně trápí ženy i muže. Ženy problém vnímají intenzivněji, protože přicházejí o jeden ze symbolů ženskosti a své přirozené krásy. Muži přemýšlejí stejně a čím méně vlasů mají, o to se cítí starší a méně přitažliví. V článku vám vysvětlím nejčastější zdravotní příčiny padání vlasů a také příčiny, za které si (bohužel) můžeme […]

Číst celý článek

Kelp (Ascophyllum nodosum), štítná žláza, správný vývoj dítěte a další vědecky potvrzené zdravotní účinky

31.01.2023

Kelp je výživná mořská řasa s výrazným vlivem na funkce a kondici štítné žlázy. Má vysoký obsah jódu, který štítná žláza rovněž potřebuje pro správné fungování. Kelp pro vás nově vyrábíme v kapslích Blendea pro každodenní užívání. V článku proto vysvětlím zdravotní účinky kelpu a odkážu na odborné a vědecké zdroje, které tyto účinky potvrzují.

Číst celý článek

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) jako „nejlepší přítel žen“: Vědecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví (menstruační komfort a menopauza)

25.01.2023

Kontryhel obecný extrahujeme a zpracováváme jako tradiční léčivou bylinu do olejových kapek s MCT olejem pod značkou Blendea. Ač je kontryhel prospěšný i pro zdraví muže, v článku představím hlavně vedecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví. Významná je pomoc s bolestivou menstruací, nadměrným krvácením a podpora menopauzálního komfortu. Pokud si kapky objednáte, do 2 […]

Číst celý článek

Holistický detox: Zdravý a účinný postup očisty

06.01.2023

Holistický přístup k životu je čím dál oblíbenější. Stále více a více lidí si uvědomuje, že síla přírody je daleko mocnější než všechny možné léky a praktiky, které nám nabízí klasické zdravotnictví. Možná je právě tato cesta tou vhodnou variantou, jak začít znovu a provést tolik potřebný detox těla i mysli. Očistit se od škodlivých […]

Číst celý článek

Ženšen pravý (Panax ginseng, Všehoj ženšenový): Vědecky podložené pozitivní účinky, vedlejší účinky a dávkování

16.11.2022

Ženšen pravý je vytrvalá rostlina s původem v Asii. Roste i v Rusku a Americe. Za nejučinnější se považuje ženšen s původem v Koreji. Pro lidské zdraví je důležitý ženšenový kořen, který obsahuje cenné ginsenosidy. Prohledal jsem odborné zdroje, abych vám představil všechny vědecky potvrzené zdravotní účinky pravého ženšenu. Kapsle se sušeným kořenem ženšenu vyrábíme […]

Číst celý článek

Nootropika podpoří paměť, soustředění a funkce mozku. Které chytré drogy jsou nejsilnější?

27.10.2022

Nootropika neboli chytré drogy (anglicky smart drugs) jsou psychoaktivní látky příznivě ovlivňující funkce mozku, myšlení, paměť, bdělost, soustředění i motivaci a úroveň stresu. Zpomalují stárnutí mozku a zmírňují neurodegenerativní procesy, kvůli kterým ubývá mozkových buněk (neuronů). Určitě se nelekejte označení chytré drogy. Ty přírodní jsou legální a můžete je bez omezení normálně nakupovat a užívat. […]

Číst celý článek

Jak snížit cholesterol dlouhodobě i rychle? Co jíst a jak změnit životosprávu?

25.10.2022

Jak snížit cholesterol, když jej ve zdravé míře potřebujeme všichni? Již nepatrně zvýšená hladina začne pomalu ucpávat cévy. Jelikož se zvýšený cholesterol prakticky nijak citelně neprojevuje, vysoká hladina zvyšuje riziko infarktů a mrtvic. „Tradiční“ český jídelníček obsahuje velmi tučné a nevhodně upravené potraviny, které cholesterol zvyšují. Je chudý na zdravé rostlinné tuky, které hladinu dovedou […]

Číst celý článek

Jak mi funkční houby doslova změnily život (zkušenost mladé maminky Niky)

11.10.2022

Před pár lety jsem byla na nějakém mém pomyslném životním dně, kde se mi nedařilo a vše se mi hroutilo. Hodinu před státnicemi se se mnou po šesti letech rozešel přes sms bývalý přítel. Nejen že proběhl rozchod, ale ke státnicím jsem v tom stavu nedošla, a tak jsem se “nemohla” a hlavně nechtěla vracet […]

Číst celý článek

Třezalka tečkovaná – ta ti zvedne náladu ? (přírodní antidepresivum, rychlejší hojení ran, tlumení příznaků menopauzy)

27.09.2022

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je tradiční bylinka s původem v Evropě. Mezi Čechy je velmi oblíbená díky prospěšným zdravotním účinkům. Nejčastěji se konzumuje sušená ve formě třezalkového čaje. Za nejvýznamnější účinek lze považovat pomoc s depresemi a zhoršeným duševním stavem. Pro některé lidi ale není vhodná a nedoporučuje se kombinovat ji s některými léky. V […]

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.