Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?

"Co je sladké, to je dobré. Co je sladké, to je výživné a vydatné. Co je sladké, je zdrojem energie, kterou potřebujeme pro svoji vitalitu, kondici a život, sladký život"…

To jsou teze, které má v sobě přirozeně zabudovány každý člověk.

Sladkou chuť si intuitivně spojujeme s chutí mateřského mléka, vůbec první chutí, kterou v životě potkáváme.

Sladkou chuť intuitivně vyhledáváme v případě, kdy nám chybí energie a potřebujeme povzbuzení, fyzické i psychické. Sladká chuť je pro nás atraktivní, často ta nejatraktivnější ze všech chutí.

Nezřídka nás jiné chutě neuspokojí, a tak si i po slaném jídle musíme dát nějakou tu sladkou tečku. Tak sladký však ten život s přemírou cukru není.

Na jedné straně je pro nás sladká chuť nadmíru lákavá, na druhé straně dnes není možné neslyšet důrazná varování výživových expertů před sladkostmi, cukrovinkami a cukrem jako takovým.

Je cukr “sladký problém”?

Problémem moderní doby je nadbytek cukru. Zatímco v dřívějších dobách lidé chutě na sladké uspokojovali z velké části ovocem, protože jiné zdroje sladké chuti byly zcela nedostupné nebo omezené, dnes sladká chuť znamená především kvanta jednoduchých cukrů bez další výživné hodnoty.

Sladká chuť sama o sobě není nezdravá nebo špatná. Opravdu značí obsah základních sacharidů a tedy obsah jednoduché, rychle dostupné energie.

Sladká chuť se často pojí s ovocem, které je jistě nepostradatelnou součástí zdravého jídelníčku.

Nezdravé je však chuť na sladké uspokojovat v podobě sladkostí a cukrovinek plných jednoduchého cukru a často i nezdravých tuků.

Jedním z největších strašáků moderní doby je bílý cukr.

Klasický konzumní cukr se v současném jídelníčku objevuje mnohem více, než je zdrávo.

Bílý cukr člověk moderní společnosti konzumuje v nadměrném množství, právě to z cukru dělá zabijáka.

cukr jako bílý zabiják
Cukr je dnes naprosto všude, hlavně ve zpracovaných potravinách a polotovarech. Nekupujte je. 

Bílý cukr – bílý zabiják

Bílý cukr se někdy označuje také jako bílý zabiják nebo dokonce bílý jed, přesto ho najdeme takřka v každé domácnosti nejenom v Česku, ale v celém západním světě.

Přidává se do mnoha různých pokrmů, je základem většiny dezertů, sladkostí a cukrovinek.

Jeho sladká chuť je přitom návyková, jeho nadměrné dávky se v organismu ukládají v podobě tuků.

Bílý cukr způsobuje nezdravé výkyvy v hladině krevního cukru, to mj. vede k poškozování cévních střev a zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Přemíra bílého cukru zatěžuje zažívání, zpracování nadměrného množství jednoduchého cukru je náročné především pro slinivku břišní.

Nadmíru cukru vůbec nepotřebujeme, a často to přeháníme

Bílý cukr není nic jiného než cukr – sacharid, resp. disacharid sacharóza. Je složený ze dvou jednoduchých cukrů – jednoho dílu glukózy a jednoho dílu fruktózy (ovocného cukru).

Bílý cukr má vysoký glykemický index, tzn. že způsobuje zvýšení hladiny krevního cukru, a s tím spojené vylučování hormonu inzulínu do krve, kterému však následuje rychlý propad a také pocity hladu.

Označuje se také jako stolní (konzumní) cukr. U nás se mu říká také řepný cukr, protože nejčastěji pochází z cukrové řepy.

Neobsahuje nic navíc, ve svém složení nemá žádné další prospěšné živiny, zcela chybí vitamíny nebo minerály. Jde pouze o prázdné kalorie.

tmavý třtinový cukr
Když už sladit, tak aspoň třtinovým cukrem, který je o něco méně škodlivý

Zdravější alternativou je hnědý cukr 

Základní alternativou bílého řepného cukru je cukr třtinový, který pochází z cukrové třtiny. Podívejte se, jak se vyrábí.

Třtinový cukr může být světlý nebo tmavý, dle konkrétního obsahu. Třtinový cukr obsahuje přirozeně podíl melasy. Ta mu dává různě tmavou barvu, od odstínů zlaté až po čokoládově hnědou.

třtinovému cukru dává charakteristickou karamelovou chuť a vůni.

Třtinový cukr se pyšní obsahem vitamínů skupiny B, také minerálních látek jako je vápník, hořčík, draslík nebo železo.

Cukr bílý nebo hnědý?

Klasický bílý řepný cukr prochází z cukrové řepy, má tedy přírodní původ. Surový řepný cukr je tmavý, ale následně se čistí a rafinuje.

Tím se zbavuje některých škodlivých látek z výroby, ale také všech živin a minerálů. Stává se rafinovaným produktem.

Někdy se bílý řepný cukr dobarvuje melasou nebo karamelovým sirupem, potom se také označuje jako tmavý či hnědý cukr.

Takový cukr však nenese více zdravotních benefitů než klasický bílý cukr.

Pokud má být hnědý cukr zdraví prospěšný, bude pocházet z cukrové třtiny. Bude obsahovat minerální látky a přirozeně i melasu.

Obsahuje rozhodně více vitamínů a minerálů než klasický řepný cukr, přesto by se ani třtinový cukr neměl užívat jako zdroj těchto mikroživin. Přece jenom v jeho složení dominují cukry a s těmi bychom to neměli přehánět.

Přehánět bychom to neměli ani v případě, že využijeme další, zdravé alternativy cukru. Mezi ty nejoblíbenější patří cukr kokosový nebo cukr palmový.

VIDEO: Jak sladit méně a zdravěji? Odpovídá vyhlášená výživová expertka Margit Slimáková:

Cukr kokosový nebo palmový?

Cukrová řepa a cukrová třtina patří dle wikipedie z globálního pohledu mezi 15 nejdůležitějších polních plodin.

Pokrývají celosvětovou potřebu cukru z 99 %. Nejsou však jedinými cukrodárnými rostlinami.

Zdrojem cukru může být i čirok cukrový, Johnsonova tráva nebo dokonce palma olejná, využívaná především jako zdroj palmového tuku.

Z palmy olejné se získává jednak palmový cukr (z mízy), jednak kokosový cukr (z květového nektaru).

Oba představují alternativní sladidla, která jsou tvořena sacharózou. Oproti klasickému bílému cukru obsahují navíc i mikroživiny v podobě minerálních látek.

Pyšní se také obsahem nerozpustné vlákniny inulinu. Inulin zpomaluje vstřebávání cukru do krve, těmto cukrům tak snižuje glykemický index.

Kokosový cukr se vyrábí z květového nektaru palmy. Jde tedy o jakýsi palmový med. Palmový cukr se získává z mízy palmy, dal by se tedy označit i jako palmový sirup.

MÁME PRO VÁS KÁVOVÝ NÁPOJ BEZ CUKRU S OBSAHEM PROSPĚSŇÉHO INULINU.

Blendea SUPERCOFFEE podporuje energii, imunitu a zdravé zažívání.

Do 2 dnů je u vás.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami

Jak sladit zdravě ?

Přestože třtinový cukr, stejně jako cukr kokosový nebo palmový mají lepší nutriční hodnotu než klasický bílý cukr, pořád jde o cukry.

I ve složení těchto zdravějších cukrů dominuje sacharóza. Vzhledem k přemíře sacharózy v jídelníčku bychom i příjem těchto cukrů měli hlídat.

Třtinový, kokosový i palmový cukr jsou sice přírodní produkty, oproti jiným přírodním produktům a potravinách však stále patří především ke koncentrovaným zdrojům sacharidů.

Pokud tedy chceme zdravě sladit a dodat sladkou chuť například smoothie, pořád nejsou ani tyto „zdravější“ cukry tím pravým.

Pokud chcete svým nápojům, dezertům a dalším pokrmům dodat skutečně zdravou sladkou chuť, nejlepší bude využít sladké ovoce, případně sladké druhy zeleniny či další přirozeně sladké potraviny, například rostlinná mlékaVíce se dozvíte v článku: 4 netradiční způsoby jak si zdravě osladit smoothie.

Připravujte smoothies bez přidaného cukru:

ovocná vitaminova smoothie bowl

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?
autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celej článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celej článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celej článek

    Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    15.04.2020

    Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

    Číst celej článek

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek