Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?

"Co je sladké, to je dobré. Co je sladké, to je výživné a vydatné. Co je sladké, je zdrojem energie, kterou potřebujeme pro svoji vitalitu, kondici a život, sladký život"…

To jsou teze, které má v sobě přirozeně zabudovány každý člověk.

Sladkou chuť si intuitivně spojujeme s chutí mateřského mléka, vůbec první chutí, kterou v životě potkáváme.

Sladkou chuť intuitivně vyhledáváme v případě, kdy nám chybí energie a potřebujeme povzbuzení, fyzické i psychické. Sladká chuť je pro nás atraktivní, často ta nejatraktivnější ze všech chutí.

Nezřídka nás jiné chutě neuspokojí, a tak si i po slaném jídle musíme dát nějakou tu sladkou tečku. Tak sladký však ten život s přemírou cukru není.

Na jedné straně je pro nás sladká chuť nadmíru lákavá, na druhé straně dnes není možné neslyšet důrazná varování výživových expertů před sladkostmi, cukrovinkami a cukrem jako takovým.

Je cukr „sladký problém“?

Problémem moderní doby je nadbytek cukru. Zatímco v dřívějších dobách lidé chutě na sladké uspokojovali z velké části ovocem, protože jiné zdroje sladké chuti byly zcela nedostupné nebo omezené, dnes sladká chuť znamená především kvanta jednoduchých cukrů bez další výživné hodnoty.

Sladká chuť sama o sobě není nezdravá nebo špatná. Opravdu značí obsah základních sacharidů a tedy obsah jednoduché, rychle dostupné energie.

Sladká chuť se často pojí s ovocem, které je jistě nepostradatelnou součástí zdravého jídelníčku.

Nezdravé je však chuť na sladké uspokojovat v podobě sladkostí a cukrovinek plných jednoduchého cukru a často i nezdravých tuků.

Jedním z největších strašáků moderní doby je bílý cukr.

Klasický konzumní cukr se v současném jídelníčku objevuje mnohem více, než je zdrávo.

Bílý cukr člověk moderní společnosti konzumuje v nadměrném množství, právě to z cukru dělá zabijáka.

cukr jako bílý zabiják
Cukr je dnes naprosto všude, hlavně ve zpracovaných potravinách a polotovarech. Nekupujte je. 

Bílý cukr – bílý zabiják

Bílý cukr se někdy označuje také jako bílý zabiják nebo dokonce bílý jed, přesto ho najdeme takřka v každé domácnosti nejenom v Česku, ale v celém západním světě.

Přidává se do mnoha různých pokrmů, je základem většiny dezertů, sladkostí a cukrovinek.

Jeho sladká chuť je přitom návyková, jeho nadměrné dávky se v organismu ukládají v podobě tuků.

Bílý cukr způsobuje nezdravé výkyvy v hladině krevního cukru, to mj. vede k poškozování cévních střev a zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Přemíra bílého cukru zatěžuje zažívání, zpracování nadměrného množství jednoduchého cukru je náročné především pro slinivku břišní.

Nadmíru cukru vůbec nepotřebujeme, a často to přeháníme

Bílý cukr není nic jiného než cukr – sacharid, resp. disacharid sacharóza. Je složený ze dvou jednoduchých cukrů – jednoho dílu glukózy a jednoho dílu fruktózy (ovocného cukru).

Bílý cukr má vysoký glykemický index, tzn. že způsobuje zvýšení hladiny krevního cukru, a s tím spojené vylučování hormonu inzulínu do krve, kterému však následuje rychlý propad a také pocity hladu.

Označuje se také jako stolní (konzumní) cukr. U nás se mu říká také řepný cukr, protože nejčastěji pochází z cukrové řepy.

Neobsahuje nic navíc, ve svém složení nemá žádné další prospěšné živiny, zcela chybí vitamíny nebo minerály. Jde pouze o prázdné kalorie.

tmavý třtinový cukr
Když už sladit, tak aspoň třtinovým cukrem, který je o něco méně škodlivý

Zdravější alternativou je hnědý cukr 

Základní alternativou bílého řepného cukru je cukr třtinový, který pochází z cukrové třtiny. Podívejte se, jak se vyrábí.

Třtinový cukr může být světlý nebo tmavý, dle konkrétního obsahu. Třtinový cukr obsahuje přirozeně podíl melasy. Ta mu dává různě tmavou barvu, od odstínů zlaté až po čokoládově hnědou.

třtinovému cukru dává charakteristickou karamelovou chuť a vůni.

Třtinový cukr se pyšní obsahem vitamínů skupiny B, také minerálních látek jako je vápník, hořčík, draslík nebo železo.

Cukr bílý nebo hnědý?

Klasický bílý řepný cukr prochází z cukrové řepy, má tedy přírodní původ. Surový řepný cukr je tmavý, ale následně se čistí a rafinuje.

Tím se zbavuje některých škodlivých látek z výroby, ale také všech živin a minerálů. Stává se rafinovaným produktem.

Někdy se bílý řepný cukr dobarvuje melasou nebo karamelovým sirupem, potom se také označuje jako tmavý či hnědý cukr.

Takový cukr však nenese více zdravotních benefitů než klasický bílý cukr.

Pokud má být hnědý cukr zdraví prospěšný, bude pocházet z cukrové třtiny. Bude obsahovat minerální látky a přirozeně i melasu.

Obsahuje rozhodně více vitamínů a minerálů než klasický řepný cukr, přesto by se ani třtinový cukr neměl užívat jako zdroj těchto mikroživin. Přece jenom v jeho složení dominují cukry a s těmi bychom to neměli přehánět.

Přehánět bychom to neměli ani v případě, že využijeme další, zdravé alternativy cukru. Mezi ty nejoblíbenější patří cukr kokosový nebo cukr palmový.

VIDEO: Jak sladit méně a zdravěji? Odpovídá vyhlášená výživová expertka Margit Slimáková:

Cukr kokosový nebo palmový?

Cukrová řepa a cukrová třtina patří dle wikipedie z globálního pohledu mezi 15 nejdůležitějších polních plodin.

Pokrývají celosvětovou potřebu cukru z 99 %. Nejsou však jedinými cukrodárnými rostlinami.

Zdrojem cukru může být i čirok cukrový, Johnsonova tráva nebo dokonce palma olejná, využívaná především jako zdroj palmového tuku.

Z palmy olejné se získává jednak palmový cukr (z mízy), jednak kokosový cukr (z květového nektaru).

Oba představují alternativní sladidla, která jsou tvořena sacharózou. Oproti klasickému bílému cukru obsahují navíc i mikroživiny v podobě minerálních látek.

Pyšní se také obsahem nerozpustné vlákniny inulinu. Inulin zpomaluje vstřebávání cukru do krve, těmto cukrům tak snižuje glykemický index.

Kokosový cukr se vyrábí z květového nektaru palmy. Jde tedy o jakýsi palmový med. Palmový cukr se získává z mízy palmy, dal by se tedy označit i jako palmový sirup.

MÁME PRO VÁS KÁVOVÝ NÁPOJ BEZ CUKRU S OBSAHEM PROSPĚSŇÉHO INULINU.

Blendea SUPERCOFFEE podporuje energii, imunitu a zdravé zažívání.

Do 2 dnů je u vás.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami

Jak sladit zdravě ?

Přestože třtinový cukr, stejně jako cukr kokosový nebo palmový mají lepší nutriční hodnotu než klasický bílý cukr, pořád jde o cukry.

I ve složení těchto zdravějších cukrů dominuje sacharóza. Vzhledem k přemíře sacharózy v jídelníčku bychom i příjem těchto cukrů měli hlídat.

Třtinový, kokosový i palmový cukr jsou sice přírodní produkty, oproti jiným přírodním produktům a potravinách však stále patří především ke koncentrovaným zdrojům sacharidů.

Pokud tedy chceme zdravě sladit a dodat sladkou chuť například smoothie, pořád nejsou ani tyto „zdravější“ cukry tím pravým.

Pokud chcete svým nápojům, dezertům a dalším pokrmům dodat skutečně zdravou sladkou chuť, nejlepší bude využít sladké ovoce, případně sladké druhy zeleniny či další přirozeně sladké potraviny, například rostlinná mlékaVíce se dozvíte v článku: 4 netradiční způsoby jak si zdravě osladit smoothie.

Připravujte smoothies bez přidaného cukru:

ovocná vitaminova smoothie bowl

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?
autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Sleepy girl mocktail podpoří spánek, ale neohrozí linii 🍒😴

16.07.2024

Dnes se podíváme na nový tiktokový trend, kterým je sleepy girl mocktail a tedy moktejl ospalé dívky. Přiznám se, že TikTok nesleduji, nicméně jako značka Blendea trendy sledujeme a přizpůsobujeme jim svou nabídku. Jako zdravější alternativu přeslazených mocktailů, které zvlášť v létě neoceníte kvůli snaze udržet si štíhlou postavu do plavek a do svých tiktokových […]

Číst celý článek

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

05.06.2024

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství […]

Číst celý článek

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek