Éčka v potravinách: 3 nejvíce rizikové skupiny

Některá éčka byla schválená před desítkami let. Nové technologie a metody nyní odhalují i některá rizika éček, která byla původně považována za bezpečná.Problémem současné doby je také to, že éčka jsou ve většině dostupných potravin denní spotřeby. Jen stěží se jim dokážeme vyhnout, a tak přijímáme stále větší a větší dávky všemožných cizorodých látek. Citliví jedinci pak na éčka pochopitelně mohou reagovat negativně. Ale nejenom citliví jedinci…

Některá éčka byla schválená před desítkami let. Nové technologie a metody nyní odhalují i některá rizika éček, která byla původně považována za bezpečná.

Problémem současné doby je také to, že éčka jsou ve většině dostupných potravin denní spotřeby. Jen stěží se jim dokážeme vyhnout, a tak přijímáme stále větší a větší dávky všemožných cizorodých látek. Citliví jedinci pak na éčka pochopitelně mohou reagovat negativně. Ale nejenom citliví jedinci…

Průmyslová výroba potravin s éčky versus primární suroviny

Na jedné straně sice éčka považujeme za nebezpečná, na druhé straně při nákupu jen v malé míře řešíme bezpečnost a složení potravin. Nejde jenom o výrobce, výrobní technologie a postupy, které se bez éček, tedy aditiv neobejdou. Jde také o spotřebitele, kteří dávají přednost barevným potravinám, upřednostňují výrazné chutě a očekávají dlouhodobou trvanlivost potravin. To vše za co možná nejnižší cenu.

Výrobci využívají syntetická éčka také proto, že jsou většinou oproti těm přírodním levnější. Také šetrné postupy zpracování potravin jsou oproti klasické průmyslové výrobě náročnější, a tím dražší.

Výživoví specialisté přitom dlouhodobě vyzdvihují význam primárních, lokálních a sezónních potravin, které jsou základem zdravé stravy a výživově hodnotného jídelníčku. Například populární výživová expertka Margit Slimáková na svém blogu v souvislosti se zdravou skladbou potravin doporučila přirozené potraviny před polotovary, také lokální a BIO potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem.

primární potraviny jsou éček

Primární potraviny – potraviny, které se obejdou bez průmyslového zpracování, jsou bez éček

Pokud jde o primární potraviny, tedy potraviny přírodního původu neprocházející průmyslovým zpracováním, tak již ze své podstaty éčka neobsahují. Dokonce je i legislativně zakázáno přidávat aditiva do některých potravin. Jde především o mléko, chléb, máslo, smetanu, mouku, cukr, maso, ryby nebo neochucené minerálky a stolní vody.

Co můžeme udělat pro své zdraví?

  • Zařazovat do jídelníčku co nejvíce primárních potravin. Vybírat si zejména čerstvé potraviny, potraviny zpracovávané šetrnými postupy a konzervované přírodními prostředky a metodami jako je např. sušení.
  • Eliminovat potraviny s aditivy, které vůbec nepotřebujeme. Například limonády s obsahem umělých barviv, aromat a konzervantů skvěle nahradí obyčejná voda, slabé bylinkové nebo ovocné čaje, případně čerstvé ovocné či zeleninové šťávy či smoothies – v rámci pitného režimu nejlépe naředěné.
  • Upřednostňovat kvalitu. Velmi levná potravina s extrémně dlouhou trvanlivostí bude zřejmě plná éček. Varovným signálem je i nepřirozená chuť, barva vysoký lesk a další nepřirozené vlastnosti potraviny.
  • Snížit podíl éček ve své stravě. Nemusíte se přitom éčkům vyhýbat zcela. Za prvé to dnes prakticky ani není možné. Za druhé ne všechna éčka jsou skutečně škodlivá a nebezpečná pro zdraví. Snažte se však vyhýbat potenciálně rizikovým éčkům. O která éčka jde?

COŽ TAKHLE DÁT SI BLENDEU? Je absolutně bez éček, lepku i laktózy. Pouze 4 nejsilnější zelené superpotraviny v BIO kvalitě. 

Blendea SUPERGREENS

Blendea SUPERGREENS je čistá přírodní směs zelených superpotravin pro vaše zdraví, vitalitu a detoxikaci. 

Nebezpečná éčka

1. Syntetická barviva

Aktuálně se znovu přezkoumávají možné negativní účinky celé řady éček. Pochybnosti o bezpečnosti vzbuzují zejména syntetická barviva, která se navíc používají zejména u potravin oblíbených u dětí, jako jsou sladkosti a cukrovinky. Potenciálně nebezpečná barviva lze najít také v limonádách, džusech, dochucovadlech a instantních pokrmech.

Existuje vážné podezření, že některá barviva mohou způsobovat hyperaktivitu dětí, ale třeba i alergie, astma nebo ekzémy. Kvůli tomu musejí být potraviny s obsahem jednoho nebo více těchto barviv označeny varováním: „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Tuhle informaci nepodceňujte a dětem tyhle potraviny vůbec nedávejte.

Dle nařízení č. 1333/2008/ES jde o tato riziková barviva:

  • E 110 Žluť SY
  • E 104 Chinolinová žluť SY
  • E 122 Azorubin
  • E 129 Červeň allura
  • E 102 Tartrazin
  • E 124 Ponceau 4R

Tato barviva v EU nejsou zakázána. Například E110 – potravinářská žluť SY je přitom zakázána v USA kvůli tomu, že byly prokázány její karcinogenní účinky. Navíc působí i jako alergen.

2. Konzervanty

Dá se říct, že barviva se do potravin přidávají pouze pro efekt. Naopak zcela klíčovou funkci mají v potravinách konzervanty. Mezi éčky jsou tak jedny z nejužitečnějších. Zajišťují trvanlivost potravin a u některých přímo možnost, že se vůbec dají prodávat.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobně o druzích a škodlivosti konzervantů. Dá se stravovat bez nich? 

Není konzervant jako konzervant. Konzervanty mohou být přírodní a zcela neškodné. Ale najdeme mezi nimi třeba i dusičnany a dusitany, které jsou z hlediska lidského zdraví značně rizikové. Jenže se užívají zejména při konzervaci masných výrobků a uzenin, kde za ně není vhodná alternativa. Brání rozvoji nebezpečného botulinu, který je pro lidské zdraví nebezpečnější než éčka samotná.

Nebezpečné konzervanty (dle serveru Férpotravina.cz)

  • E210 Kyselina Benzoová
  • E220 Oxid siřičitý
  • E221 Siřičitan sodný
  • E222 Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 Disiřičitan sodný
  • E224 Disiřičitan draselný
  • E225 Siřičitan draselný
  • E226 Siřičitan vápenatý
  • E227 Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 Hydrogensiřičitan draselný
  • E230 Bifenyl
  • E232 Orthofenylfenolát sodný
  • E240 Formaldehyd
  • E249 Dusitan draselný
  • E250 Dusitan sodný
  • E284 Kyselina boritá
  • E285 Tetraboritan sodný (Borax)

Všechny tyto konzervanty patří mezi ta nejrizikovější éčka vůbec a většina z nich může způsobovat alergické reakce. Ještě větší nebezpečím než pro dospělého člověka jsou pochopitelně pro děti.

V seznamu najdeme i zakázaná éčka (siřičitan draselný, bifenyl, orthofenylfenolát sodný, formaldehyd), to však neznamená, že bychom na ně nemohli v praxi narazit. V potravinách můžeme natrefit i na látky jako E 201 sorban sodný, E 236 kyselina mravenčí nebo E 265 kyselina octová bezvodá.

U nás, potažmo v EU, je jejich použití při výrobě potravin kvůli možným rizikům zakázáno, ale jinde ve světě to tak být nemusí. Takže se s nimi v Česku můžete setkat v potravinách zahraničního původu.

éčka v ochucovadlech

Lákají vás ochucovadla? Složení plné éček už tak lákavé není

3. Dochucovadla

Některá éčka se do potravin přidávají pro zlepšení chuti. Asi nejznámější, nejužívanější a také nejdiskutovanější dochucovadla představují glutamany (glutamáty) v čele s kyselinou glutamovou. Už desítky let se objevují pochybnosti o jejich bezpečnosti.

Zprávy o škodlivosti střídají potvrzení o nezávadnosti. Jisté je to, že kyselinu glutamovou a glutamany přijímáme v tak vysokých dávkách, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučil omezit jejich příjem. V červenci 2017 přehodnotil své stanovisko o bezpečnosti a stanovil denní dávku ve výši 30 mg na kilogram tělesné hmotnosti – ta je považována za zdraví bezpečnou.

Glutamáty mají ve vyšších dávkách prokazatelné nežádoucí účinky jako jsou bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. Nejsou vhodné pro děti a mohou vyvolat alergické reakce. Server Férpotravina.cz je řadí na seznam nebezpečných éček. Jako nebezpečné přísady je označuje i server dTest. Zdravotní potíže hrozí zejména citlivým jedincům.

seznam alergenů infografika

Toto je seznam nejčastějších alergenů mezi potravinami 

ČTĚTE TAKÉ: 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Přídatné látky v potravinách (aditiva): Vliv na zdraví a proč jim říct sbohem?

    16.04.2021

    Aditiva jsou obvykle umělé látky, které se přidávají do potravin kvůli zlepšení chuti, zvýraznění barvy, prodloužení životnosti nebo vylepšení konzistence. Toho lze docílit i za pomoci látek přírodního původu. Je to zdravější, ale také náročnější na výrobu a dražší. Cena tak zůstává hlavním důvodem, proč se riziková aditiva používají i za cenu negativního vlivu na […]

    Číst celý článek

    PCOS (Syndrom polycystických ovarií) vám ubere na kráse a může způsobit i neplodnost

    08.04.2021

    Syndrom polycystických ovarií je vážné gynekologické onemocnění, které postihuje ženy. Nemoc známá také pod zkratkou PCOS způsobuje nežádoucí nadměrnou tvorbu mužských hormonů, zejména testosteronu, což se projevuje růstem chloupků na místech typických pro muže, nepravidelnou menstruací, ztrátou ovulace a neplodností. U žen trpících PCOS se zvyšuje riziko vzniku zhoubného nádoru dělohy. Aby se tak nestalo, […]

    Číst celý článek

    10 dostupných superpotravin, které podpoří zdravé, šťastné a bezpečné těhotenství 👶

    24.03.2021

    Pro zdravý vývoj plodu je důležité, aby budoucí maminka těhotenství prožívala v klidu a zdraví jak po duševní, tak i fyzické stránce. Zásadní roli vedle pohodového prostředí hraje vyvážený jídelníček obsahující všechny nezbytné živiny, vitamíny a minerály pro matku i dítě. Ve snaze dodat miminku nezbytné živiny a neublížit mu těhotné ženy podléhají různým mýtům […]

    Číst celý článek

    Jak oživit zimou zničené konečky vlasů? 🌨💁‍♀️

    05.03.2021

    Jaro už je téměř za dveřmi, ale mrazivé večery vám stále připomínají polámané konečky vlasů? Předtím, než se rozhodnete sáhnout po nůžkách, zkuste několik tipů, které dokáží vlasy oživit a vrátit jim tu původní vitalitu.

    Číst celý článek

    “Dech s naším rozpoložením dělá velké zázraky,” upozorňuje jogínka Petra Kozejová

    24.02.2021

    Petra Kozejová je jogínka, sportovkyně a ambassadorka Blendea produktů. V dnešním rozhovoru jsme ji trošku vyzpovídali. Dozvěděli jsme se, jaké byly její začátky s jógou, jaké jsou její zdravé návyky a kde čerpá inspiraci. Pohodlně se usaďte, jdeme na to 🙂

    Číst celý článek

    Meduňka lékařská vás rychle uspí, prohloubí spánek a zažene zlé sny

    17.02.2021

    Meduňka lékařská (Melissa officinalis) patří mezi oblíbené, skoro by se dalo napsat lidové bylinky. Známá je především díky příznivému působení na lidskou psychiku. Je schopná navodit duševní pohodu a podpořit tak intenzivní relaxaci. Prospěšných účinků má však voňavá bylinka mnohem více. Na prvním místě nás budou zajímat vědecky potvrzené účinky meduňky na lidské zdraví. Vycházet […]

    Číst celý článek

    “Pokud chceme mít hezké vztahy, nejdůležitější je rozvíjet vztah k sobě,” motivuje koučka Dagmar Kožinová

    10.02.2021

    Každý z nás si jistě prošel vztahem, který nebyl úplně stoprocentní a nepovedl se tak, jak jsme si představovali. Rozchody a jiná zklamání mohou zanechat hluboké šrámy a ovlivnit nás více, než bychom chtěli nebo vůbec čekali. Usoudili jsme proto, že k tomuto tématu by bylo nejlepší přizvat si odborníka. Oslovili jsme lektorku a životní […]

    Číst celý článek

    Horké koupele a jejich učinek na tělo i mysl 🛁

    03.02.2021

    Možná mají mnozí z nás zafixované večerní koupele jen jako rutinu a očistu, abychom nechodili spát zašpinění. Pravdou však je, že objetí teplé vody má na organismus mnohem více pozitivních účinků. Jaké to jsou se dozvíte v tomto článku 😊

    Číst celý článek

    Kozlík lékařský pro klidné nervy, hluboký spánek i zdravé trávení

    20.01.2021

    Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je krásná vytrvalá bylinka, jejíž účinky jsou od dávných dob spojovány s celkovým zklidněním organismu a léčbou nespavosti. Velké oblibě se těší i u koček. Proč, se dočtete v článku 🙂 Nejvíce nás budou zajímat příznivé účinky kozlíku lékařského na zdraví potvrzené potravinářskou inspekcí SZPI a dalšími vědeckými studiemi, které se […]

    Číst celý článek

    Intuitivní stravování: Krátkodobý trend nebo konečně ta správná cesta ke zdraví?

    13.01.2021

    Stravování je nekonečné téma plné trendů a odříkání potravin, které máme rádi, jen kvůli neustálé snaze zhubnout a nespokojeností s vlastní postavou. Existuje nespočet diet, po kterých je výsledek sice hezký, ale rozhodně ne udržitelný a ještě za cenu toho, že si nemůžeme dát svou oblíbenou čokoládu. Zdá se, že řešením je právě intuitivní stravování.

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]