Éčka v potravinách: 3 nejvíce rizikové skupiny

Některá éčka byla schválená před desítkami let. Nové technologie a metody nyní odhalují i některá rizika éček, která byla původně považována za bezpečná. Problémem současné doby je také to, že éčka jsou ve většině dostupných potravin denní spotřeby. Jen stěží se jim dokážeme vyhnout, a tak přijímáme stále větší a větší dávky všemožných cizorodých látek. Citliví jedinci pak na éčka pochopitelně mohou reagovat negativně. Ale nejenom citliví jedinci…

Některá éčka byla schválená před desítkami let. Nové technologie a metody nyní odhalují i některá rizika éček, která byla původně považována za bezpečná.

Problémem současné doby je také to, že éčka jsou ve většině dostupných potravin denní spotřeby. Jen stěží se jim dokážeme vyhnout, a tak přijímáme stále větší a větší dávky všemožných cizorodých látek. Citliví jedinci pak na éčka pochopitelně mohou reagovat negativně. Ale nejenom citliví jedinci…

Průmyslová výroba potravin s éčky versus primární suroviny

Na jedné straně sice éčka považujeme za nebezpečná, na druhé straně při nákupu jen v malé míře řešíme bezpečnost a složení potravin. Nejde jenom o výrobce, výrobní technologie a postupy, které se bez éček, tedy aditiv neobejdou. Jde také o spotřebitele, kteří dávají přednost barevným potravinám, upřednostňují výrazné chutě a očekávají dlouhodobou trvanlivost potravin. To vše za co možná nejnižší cenu.

Výrobci využívají syntetická éčka také proto, že jsou většinou oproti těm přírodním levnější. Také šetrné postupy zpracování potravin jsou oproti klasické průmyslové výrobě náročnější, a tím dražší.

Výživoví specialisté přitom dlouhodobě vyzdvihují význam primárních, lokálních a sezónních potravin, které jsou základem zdravé stravy a výživově hodnotného jídelníčku. Například populární výživová expertka Margit Slimáková na svém blogu v souvislosti se zdravou skladbou potravin doporučila přirozené potraviny před polotovary, také lokální a BIO potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem.

primární potraviny jsou éček

Primární potraviny – potraviny, které se obejdou bez průmyslového zpracování, jsou bez éček

Pokud jde o primární potraviny, tedy potraviny přírodního původu neprocházející průmyslovým zpracováním, tak již ze své podstaty éčka neobsahují. Dokonce je i legislativně zakázáno přidávat aditiva do některých potravin. Jde především o mléko, chléb, máslo, smetanu, mouku, cukr, maso, ryby nebo neochucené minerálky a stolní vody.

Co můžeme udělat pro své zdraví?

  • Zařazovat do jídelníčku co nejvíce primárních potravin. Vybírat si zejména čerstvé potraviny, potraviny zpracovávané šetrnými postupy a konzervované přírodními prostředky a metodami jako je např. sušení.
  • Eliminovat potraviny s aditivy, které vůbec nepotřebujeme. Například limonády s obsahem umělých barviv, aromat a konzervantů skvěle nahradí obyčejná voda, slabé bylinkové nebo ovocné čaje, případně čerstvé ovocné či zeleninové šťávy či smoothies – v rámci pitného režimu nejlépe naředěné.
  • Upřednostňovat kvalitu. Velmi levná potravina s extrémně dlouhou trvanlivostí bude zřejmě plná éček. Varovným signálem je i nepřirozená chuť, barva vysoký lesk a další nepřirozené vlastnosti potraviny.
  • Snížit podíl éček ve své stravě. Nemusíte se přitom éčkům vyhýbat zcela. Za prvé to dnes prakticky ani není možné. Za druhé ne všechna éčka jsou skutečně škodlivá a nebezpečná pro zdraví. Snažte se však vyhýbat potenciálně rizikovým éčkům. O která éčka jde?

COŽ TAKHLE DÁT SI BLENDEU? Je absolutně bez éček, lepku i laktózy. Pouze 4 nejsilnější zelené superpotraviny v BIO kvalitě. 

Blendea SUPERGREENS

Blendea SUPERGREENS je čistá přírodní směs zelených superpotravin pro vaše zdraví, vitalitu a detoxikaci. 

Nebezpečná éčka

1. Syntetická barviva

Aktuálně se znovu přezkoumávají možné negativní účinky celé řady éček. Pochybnosti o bezpečnosti vzbuzují zejména syntetická barviva, která se navíc používají zejména u potravin oblíbených u dětí, jako jsou sladkosti a cukrovinky. Potenciálně nebezpečná barviva lze najít také v limonádách, džusech, dochucovadlech a instantních pokrmech.

Existuje vážné podezření, že některá barviva mohou způsobovat hyperaktivitu dětí, ale třeba i alergie, astma nebo ekzémy. Kvůli tomu musejí být potraviny s obsahem jednoho nebo více těchto barviv označeny varováním: „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Tuhle informaci nepodceňujte a dětem tyhle potraviny vůbec nedávejte.

Dle nařízení č. 1333/2008/ES jde o tato riziková barviva:

  • E 110 Žluť SY
  • E 104 Chinolinová žluť SY
  • E 122 Azorubin
  • E 129 Červeň allura
  • E 102 Tartrazin
  • E 124 Ponceau 4R

Tato barviva v EU nejsou zakázána. Například E110 – potravinářská žluť SY je přitom zakázána v USA kvůli tomu, že byly prokázány její karcinogenní účinky. Navíc působí i jako alergen.

2. Konzervanty

Dá se říct, že barviva se do potravin přidávají pouze pro efekt. Naopak zcela klíčovou funkci mají v potravinách konzervanty. Mezi éčky jsou tak jedny z nejužitečnějších. Zajišťují trvanlivost potravin a u některých přímo možnost, že se vůbec dají prodávat.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobně o druzích a škodlivosti konzervantů. Dá se stravovat bez nich? 

Není konzervant jako konzervant. Konzervanty mohou být přírodní a zcela neškodné. Ale najdeme mezi nimi třeba i dusičnany a dusitany, které jsou z hlediska lidského zdraví značně rizikové. Jenže se užívají zejména při konzervaci masných výrobků a uzenin, kde za ně není vhodná alternativa. Brání rozvoji nebezpečného botulinu, který je pro lidské zdraví nebezpečnější než éčka samotná.

Nebezpečné konzervanty (dle serveru Férpotravina.cz)

  • E210 Kyselina Benzoová
  • E220 Oxid siřičitý
  • E221 Siřičitan sodný
  • E222 Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 Disiřičitan sodný
  • E224 Disiřičitan draselný
  • E225 Siřičitan draselný
  • E226 Siřičitan vápenatý
  • E227 Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 Hydrogensiřičitan draselný
  • E230 Bifenyl
  • E232 Orthofenylfenolát sodný
  • E240 Formaldehyd
  • E249 Dusitan draselný
  • E250 Dusitan sodný
  • E284 Kyselina boritá
  • E285 Tetraboritan sodný (Borax)

Všechny tyto konzervanty patří mezi ta nejrizikovější éčka vůbec a většina z nich může způsobovat alergické reakce. Ještě větší nebezpečím než pro dospělého člověka jsou pochopitelně pro děti.

V seznamu najdeme i zakázaná éčka (siřičitan draselný, bifenyl, orthofenylfenolát sodný, formaldehyd), to však neznamená, že bychom na ně nemohli v praxi narazit. V potravinách můžeme natrefit i na látky jako E 201 sorban sodný, E 236 kyselina mravenčí nebo E 265 kyselina octová bezvodá.

U nás, potažmo v EU, je jejich použití při výrobě potravin kvůli možným rizikům zakázáno, ale jinde ve světě to tak být nemusí. Takže se s nimi v Česku můžete setkat v potravinách zahraničního původu.

éčka v ochucovadlech

Lákají vás ochucovadla? Složení plné éček už tak lákavé není

3. Dochucovadla

Některá éčka se do potravin přidávají pro zlepšení chuti. Asi nejznámější, nejužívanější a také nejdiskutovanější dochucovadla představují glutamany (glutamáty) v čele s kyselinou glutamovou. Už desítky let se objevují pochybnosti o jejich bezpečnosti.

Zprávy o škodlivosti střídají potvrzení o nezávadnosti. Jisté je to, že kyselinu glutamovou a glutamany přijímáme v tak vysokých dávkách, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučil omezit jejich příjem. V červenci 2017 přehodnotil své stanovisko o bezpečnosti a stanovil denní dávku ve výši 30 mg na kilogram tělesné hmotnosti – ta je považována za zdraví bezpečnou.

Glutamáty mají ve vyšších dávkách prokazatelné nežádoucí účinky jako jsou bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. Nejsou vhodné pro děti a mohou vyvolat alergické reakce. Server Férpotravina.cz je řadí na seznam nebezpečných éček. Jako nebezpečné přísady je označuje i server dTest. Zdravotní potíže hrozí zejména citlivým jedincům.

seznam alergenů infografika

Toto je seznam nejčastějších alergenů mezi potravinami 

ČTĚTE TAKÉ: 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Kelp (Ascophyllum nodosum), štítná žláza, správný vývoj dítěte a další vědecky potvrzené zdravotní účinky

31.01.2023

Kelp je výživná mořská řasa s výrazným vlivem na funkce a kondici štítné žlázy. Má vysoký obsah jódu, který štítná žláza rovněž potřebuje pro správné fungování. Kelp pro vás nově vyrábíme v kapslích Blendea pro každodenní užívání. V článku proto vysvětlím zdravotní účinky kelpu a odkážu na odborné a vědecké zdroje, které tyto účinky potvrzují.

Číst celý článek

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) jako „nejlepší přítel žen“: Vědecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví (menstruační komfort a menopauza)

25.01.2023

Kontryhel obecný extrahujeme a zpracováváme jako tradiční léčivou bylinu do olejových kapek s MCT olejem pod značkou Blendea. Ač je kontryhel prospěšný i pro zdraví muže, v článku představím hlavně vedecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví. Významná je pomoc s bolestivou menstruací, nadměrným krvácením a podpora menopauzálního komfortu. Pokud si kapky objednáte, do 2 […]

Číst celý článek

Holistický detox: Zdravý a účinný postup očisty

06.01.2023

Holistický přístup k životu je čím dál oblíbenější. Stále více a více lidí si uvědomuje, že síla přírody je daleko mocnější než všechny možné léky a praktiky, které nám nabízí klasické zdravotnictví. Možná je právě tato cesta tou vhodnou variantou, jak začít znovu a provést tolik potřebný detox těla i mysli. Očistit se od škodlivých […]

Číst celý článek

Ženšen pravý (Panax ginseng, Všehoj ženšenový): Vědecky podložené pozitivní účinky, vedlejší účinky a dávkování

16.11.2022

Ženšen pravý je vytrvalá rostlina s původem v Asii. Roste i v Rusku a Americe. Za nejučinnější se považuje ženšen s původem v Koreji. Pro lidské zdraví je důležitý ženšenový kořen, který obsahuje cenné ginsenosidy. Prohledal jsem odborné zdroje, abych vám představil všechny vědecky potvrzené zdravotní účinky pravého ženšenu. Kapsle se sušeným kořenem ženšenu vyrábíme […]

Číst celý článek

Nootropika podpoří paměť, soustředění a funkce mozku. Které chytré drogy jsou nejsilnější?

27.10.2022

Nootropika neboli chytré drogy (anglicky smart drugs) jsou psychoaktivní látky příznivě ovlivňující funkce mozku, myšlení, paměť, bdělost, soustředění i motivaci a úroveň stresu. Zpomalují stárnutí mozku a zmírňují neurodegenerativní procesy, kvůli kterým ubývá mozkových buněk (neuronů). Určitě se nelekejte označení chytré drogy. Ty přírodní jsou legální a můžete je bez omezení normálně nakupovat a užívat. […]

Číst celý článek

Jak snížit cholesterol dlouhodobě i rychle? Co jíst a jak změnit životosprávu?

25.10.2022

Jak snížit cholesterol, když jej ve zdravé míře potřebujeme všichni? Již nepatrně zvýšená hladina začne pomalu ucpávat cévy. Jelikož se zvýšený cholesterol prakticky nijak citelně neprojevuje, vysoká hladina zvyšuje riziko infarktů a mrtvic. „Tradiční“ český jídelníček obsahuje velmi tučné a nevhodně upravené potraviny, které cholesterol zvyšují. Je chudý na zdravé rostlinné tuky, které hladinu dovedou […]

Číst celý článek

Jak mi funkční houby doslova změnily život (zkušenost mladé maminky Niky)

11.10.2022

Před pár lety jsem byla na nějakém mém pomyslném životním dně, kde se mi nedařilo a vše se mi hroutilo. Hodinu před státnicemi se se mnou po šesti letech rozešel přes sms bývalý přítel. Nejen že proběhl rozchod, ale ke státnicím jsem v tom stavu nedošla, a tak jsem se “nemohla” a hlavně nechtěla vracet […]

Číst celý článek

Třezalka tečkovaná – ta ti zvedne náladu ? (přírodní antidepresivum, rychlejší hojení ran, tlumení příznaků menopauzy)

27.09.2022

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je tradiční bylinka s původem v Evropě. Mezi Čechy je velmi oblíbená díky prospěšným zdravotním účinkům. Nejčastěji se konzumuje sušená ve formě třezalkového čaje. Za nejvýznamnější účinek lze považovat pomoc s depresemi a zhoršeným duševním stavem. Pro některé lidi ale není vhodná a nedoporučuje se kombinovat ji s některými léky. V […]

Číst celý článek

4 novinky v prodeji: Bylinné olejové kapky Blendea s MCT olejem. Jak je vyrábíme a jaké mají účinky?

12.09.2022

Neúnavně vyvíjíme nové produkty a na e-shop právě přidáváme 4 nové druhy bylinných kapek s MCT olejem. V článku vám chci představit olejové kapky, účinky jednotlivých extraktů a zároveň účinky kokosového MCT oleje. Všechny olejové kapky Blendea jsou určeny pro každodenní užívání a já již dnes věřím, že si je rychle oblíbíte 🙂

Číst celý článek

Jak snížit kortizol? Kromě redukce stresu jsou nezbytné zdravé návyky (11 tipů)

15.08.2022

Různým druhům stresu čelíme každý den všichni. Stres zvyšuje sekreci hormonu kortizolu, který sice potřebujeme, ale dlouhodobě vysoká hladina je škodlivá. Našim společným cílem je proto snížení hladiny kortizolu.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.