Éčka v potravinách: 3 nejvíce rizikové skupiny

Některá éčka byla schválená před desítkami let. Nové technologie a metody nyní odhalují i některá rizika éček, která byla původně považována za bezpečná. Problémem současné doby je také to, že éčka jsou ve většině dostupných potravin denní spotřeby. Jen stěží se jim dokážeme vyhnout, a tak přijímáme stále větší a větší dávky všemožných cizorodých látek. Citliví jedinci pak na éčka pochopitelně mohou reagovat negativně. Ale nejenom citliví jedinci…

Některá éčka byla schválená před desítkami let. Nové technologie a metody nyní odhalují i některá rizika éček, která byla původně považována za bezpečná.

Problémem současné doby je také to, že éčka jsou ve většině dostupných potravin denní spotřeby. Jen stěží se jim dokážeme vyhnout, a tak přijímáme stále větší a větší dávky všemožných cizorodých látek. Citliví jedinci pak na éčka pochopitelně mohou reagovat negativně. Ale nejenom citliví jedinci…

Průmyslová výroba potravin s éčky versus primární suroviny

Na jedné straně sice éčka považujeme za nebezpečná, na druhé straně při nákupu jen v malé míře řešíme bezpečnost a složení potravin. Nejde jenom o výrobce, výrobní technologie a postupy, které se bez éček, tedy aditiv neobejdou. Jde také o spotřebitele, kteří dávají přednost barevným potravinám, upřednostňují výrazné chutě a očekávají dlouhodobou trvanlivost potravin. To vše za co možná nejnižší cenu.

Výrobci využívají syntetická éčka také proto, že jsou většinou oproti těm přírodním levnější. Také šetrné postupy zpracování potravin jsou oproti klasické průmyslové výrobě náročnější, a tím dražší.

Výživoví specialisté přitom dlouhodobě vyzdvihují význam primárních, lokálních a sezónních potravin, které jsou základem zdravé stravy a výživově hodnotného jídelníčku. Například populární výživová expertka Margit Slimáková na svém blogu v souvislosti se zdravou skladbou potravin doporučila přirozené potraviny před polotovary, také lokální a BIO potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem.

primární potraviny jsou éček

Primární potraviny – potraviny, které se obejdou bez průmyslového zpracování, jsou bez éček

Pokud jde o primární potraviny, tedy potraviny přírodního původu neprocházející průmyslovým zpracováním, tak již ze své podstaty éčka neobsahují. Dokonce je i legislativně zakázáno přidávat aditiva do některých potravin. Jde především o mléko, chléb, máslo, smetanu, mouku, cukr, maso, ryby nebo neochucené minerálky a stolní vody.

Co můžeme udělat pro své zdraví?

  • Zařazovat do jídelníčku co nejvíce primárních potravin. Vybírat si zejména čerstvé potraviny, potraviny zpracovávané šetrnými postupy a konzervované přírodními prostředky a metodami jako je např. sušení.
  • Eliminovat potraviny s aditivy, které vůbec nepotřebujeme. Například limonády s obsahem umělých barviv, aromat a konzervantů skvěle nahradí obyčejná voda, slabé bylinkové nebo ovocné čaje, případně čerstvé ovocné či zeleninové šťávy či smoothies – v rámci pitného režimu nejlépe naředěné.
  • Upřednostňovat kvalitu. Velmi levná potravina s extrémně dlouhou trvanlivostí bude zřejmě plná éček. Varovným signálem je i nepřirozená chuť, barva vysoký lesk a další nepřirozené vlastnosti potraviny.
  • Snížit podíl éček ve své stravě. Nemusíte se přitom éčkům vyhýbat zcela. Za prvé to dnes prakticky ani není možné. Za druhé ne všechna éčka jsou skutečně škodlivá a nebezpečná pro zdraví. Snažte se však vyhýbat potenciálně rizikovým éčkům. O která éčka jde?

COŽ TAKHLE DÁT SI BLENDEU? Je absolutně bez éček, lepku i laktózy. Pouze 4 nejsilnější zelené superpotraviny v BIO kvalitě. 

Blendea SUPERGREENS

Blendea SUPERGREENS je čistá přírodní směs zelených superpotravin pro vaše zdraví, vitalitu a detoxikaci. 

Nebezpečná éčka

1. Syntetická barviva

Aktuálně se znovu přezkoumávají možné negativní účinky celé řady éček. Pochybnosti o bezpečnosti vzbuzují zejména syntetická barviva, která se navíc používají zejména u potravin oblíbených u dětí, jako jsou sladkosti a cukrovinky. Potenciálně nebezpečná barviva lze najít také v limonádách, džusech, dochucovadlech a instantních pokrmech.

Existuje vážné podezření, že některá barviva mohou způsobovat hyperaktivitu dětí, ale třeba i alergie, astma nebo ekzémy. Kvůli tomu musejí být potraviny s obsahem jednoho nebo více těchto barviv označeny varováním: „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Tuhle informaci nepodceňujte a dětem tyhle potraviny vůbec nedávejte.

Dle nařízení č. 1333/2008/ES jde o tato riziková barviva:

  • E 110 Žluť SY
  • E 104 Chinolinová žluť SY
  • E 122 Azorubin
  • E 129 Červeň allura
  • E 102 Tartrazin
  • E 124 Ponceau 4R

Tato barviva v EU nejsou zakázána. Například E110 – potravinářská žluť SY je přitom zakázána v USA kvůli tomu, že byly prokázány její karcinogenní účinky. Navíc působí i jako alergen.

2. Konzervanty

Dá se říct, že barviva se do potravin přidávají pouze pro efekt. Naopak zcela klíčovou funkci mají v potravinách konzervanty. Mezi éčky jsou tak jedny z nejužitečnějších. Zajišťují trvanlivost potravin a u některých přímo možnost, že se vůbec dají prodávat.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobně o druzích a škodlivosti konzervantů. Dá se stravovat bez nich? 

Není konzervant jako konzervant. Konzervanty mohou být přírodní a zcela neškodné. Ale najdeme mezi nimi třeba i dusičnany a dusitany, které jsou z hlediska lidského zdraví značně rizikové. Jenže se užívají zejména při konzervaci masných výrobků a uzenin, kde za ně není vhodná alternativa. Brání rozvoji nebezpečného botulinu, který je pro lidské zdraví nebezpečnější než éčka samotná.

Nebezpečné konzervanty (dle serveru Férpotravina.cz)

  • E210 Kyselina Benzoová
  • E220 Oxid siřičitý
  • E221 Siřičitan sodný
  • E222 Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 Disiřičitan sodný
  • E224 Disiřičitan draselný
  • E225 Siřičitan draselný
  • E226 Siřičitan vápenatý
  • E227 Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 Hydrogensiřičitan draselný
  • E230 Bifenyl
  • E232 Orthofenylfenolát sodný
  • E240 Formaldehyd
  • E249 Dusitan draselný
  • E250 Dusitan sodný
  • E284 Kyselina boritá
  • E285 Tetraboritan sodný (Borax)

Všechny tyto konzervanty patří mezi ta nejrizikovější éčka vůbec a většina z nich může způsobovat alergické reakce. Ještě větší nebezpečím než pro dospělého člověka jsou pochopitelně pro děti.

V seznamu najdeme i zakázaná éčka (siřičitan draselný, bifenyl, orthofenylfenolát sodný, formaldehyd), to však neznamená, že bychom na ně nemohli v praxi narazit. V potravinách můžeme natrefit i na látky jako E 201 sorban sodný, E 236 kyselina mravenčí nebo E 265 kyselina octová bezvodá.

U nás, potažmo v EU, je jejich použití při výrobě potravin kvůli možným rizikům zakázáno, ale jinde ve světě to tak být nemusí. Takže se s nimi v Česku můžete setkat v potravinách zahraničního původu.

éčka v ochucovadlech

Lákají vás ochucovadla? Složení plné éček už tak lákavé není

3. Dochucovadla

Některá éčka se do potravin přidávají pro zlepšení chuti. Asi nejznámější, nejužívanější a také nejdiskutovanější dochucovadla představují glutamany (glutamáty) v čele s kyselinou glutamovou. Už desítky let se objevují pochybnosti o jejich bezpečnosti.

Zprávy o škodlivosti střídají potvrzení o nezávadnosti. Jisté je to, že kyselinu glutamovou a glutamany přijímáme v tak vysokých dávkách, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučil omezit jejich příjem. V červenci 2017 přehodnotil své stanovisko o bezpečnosti a stanovil denní dávku ve výši 30 mg na kilogram tělesné hmotnosti – ta je považována za zdraví bezpečnou.

Glutamáty mají ve vyšších dávkách prokazatelné nežádoucí účinky jako jsou bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. Nejsou vhodné pro děti a mohou vyvolat alergické reakce. Server Férpotravina.cz je řadí na seznam nebezpečných éček. Jako nebezpečné přísady je označuje i server dTest. Zdravotní potíže hrozí zejména citlivým jedincům.

seznam alergenů infografika

Toto je seznam nejčastějších alergenů mezi potravinami 

ČTĚTE TAKÉ: 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

“Největším nebezpečím jsme my sami,” říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikol Nosková

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek

Háňa s Vérou z blogu Peaches: Za nejzásadnější považujeme znalost fungování ženského těla a cykličnosti

07.05.2021

Nesoustředěnost, náladovost, zhoršení akné, paranoia, únava, nespavost, úzkost, plačtivost, bolest svalů a zad. I to všechno mohou být příznaky PMS neboli premenstruačního syndromu, který se u žen objevuje přibližně v posledním týdnu před menstruací. Studie odhadují, že nějakou formu PMS zažívá až 20 – 40 % všech žen. O svůj pohled na tuto problematiku, zkušenosti […]

Číst celý článek

NOVINKA: Hormony v rovnováze díky směsi Blendea SUPERBALANCE 💜

29.04.2021

Představuji vám nový přírůstek do Blendea rodinky. Seznamte se s novou směsí Blendea SUPERBALANCE 🎉 Jeho účinky mají intenzivní vliv na hormonální rovnováhu, psychické zdraví a reprodukční systém. Ingredience, které jsme použili, jsou vysoce kvalitní a tělu navíc dodají dostatek antioxidantů a vitamínů.

Číst celý článek

5 alternativních pre-workout drinků, které vám nerozbuší srdce 💪🏋

23.04.2021

Každý sportovec pravděpodobně má svůj vlastní předtréninkový rituál. Zajisté k nim patří i pre-workout drinky. Ovšem chemické nakopávače nebo třeba synephrine v tabletkách nejsou vždy to, po čem chceme sáhnout. Pojďme se společně podívat 5 přírodních alternativ, které na vaše tělo budou mít podobný vliv. Odlišnost poznáte tedy hlavně v tom, že vám nevystřelí tepová […]

Číst celý článek