Moringa BIO Organic kapsle máme právě v akci 2+1 balení zdarma

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00

Éčka v potravinách: 3 nejvíce rizikové skupiny

Některá éčka byla schválená před desítkami let. Nové technologie a metody nyní odhalují i některá rizika éček, která byla původně považována za bezpečná. Problémem současné doby je také to, že éčka jsou ve většině dostupných potravin denní spotřeby. Jen stěží se jim dokážeme vyhnout, a tak přijímáme stále větší a větší dávky všemožných cizorodých látek. Citliví jedinci pak na éčka pochopitelně mohou reagovat negativně. Ale nejenom citliví jedinci…

Některá éčka byla schválená před desítkami let. Nové technologie a metody nyní odhalují i některá rizika éček, která byla původně považována za bezpečná.

Problémem současné doby je také to, že éčka jsou ve většině dostupných potravin denní spotřeby. Jen stěží se jim dokážeme vyhnout, a tak přijímáme stále větší a větší dávky všemožných cizorodých látek. Citliví jedinci pak na éčka pochopitelně mohou reagovat negativně. Ale nejenom citliví jedinci…

Průmyslová výroba potravin s éčky versus primární suroviny

Na jedné straně sice éčka považujeme za nebezpečná, na druhé straně při nákupu jen v malé míře řešíme bezpečnost a složení potravin. Nejde jenom o výrobce, výrobní technologie a postupy, které se bez éček, tedy aditiv neobejdou. Jde také o spotřebitele, kteří dávají přednost barevným potravinám, upřednostňují výrazné chutě a očekávají dlouhodobou trvanlivost potravin. To vše za co možná nejnižší cenu.

Výrobci využívají syntetická éčka také proto, že jsou většinou oproti těm přírodním levnější. Také šetrné postupy zpracování potravin jsou oproti klasické průmyslové výrobě náročnější, a tím dražší.

Výživoví specialisté přitom dlouhodobě vyzdvihují význam primárních, lokálních a sezónních potravin, které jsou základem zdravé stravy a výživově hodnotného jídelníčku. Například populární výživová expertka Margit Slimáková na svém blogu v souvislosti se zdravou skladbou potravin doporučila přirozené potraviny před polotovary, také lokální a BIO potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem.

primární potraviny jsou éček

Primární potraviny – potraviny, které se obejdou bez průmyslového zpracování, jsou bez éček

Pokud jde o primární potraviny, tedy potraviny přírodního původu neprocházející průmyslovým zpracováním, tak již ze své podstaty éčka neobsahují. Dokonce je i legislativně zakázáno přidávat aditiva do některých potravin. Jde především o mléko, chléb, máslo, smetanu, mouku, cukr, maso, ryby nebo neochucené minerálky a stolní vody.

Co můžeme udělat pro své zdraví?

  • Zařazovat do jídelníčku co nejvíce primárních potravin. Vybírat si zejména čerstvé potraviny, potraviny zpracovávané šetrnými postupy a konzervované přírodními prostředky a metodami jako je např. sušení.
  • Eliminovat potraviny s aditivy, které vůbec nepotřebujeme. Například limonády s obsahem umělých barviv, aromat a konzervantů skvěle nahradí obyčejná voda, slabé bylinkové nebo ovocné čaje, případně čerstvé ovocné či zeleninové šťávy či smoothies – v rámci pitného režimu nejlépe naředěné.
  • Upřednostňovat kvalitu. Velmi levná potravina s extrémně dlouhou trvanlivostí bude zřejmě plná éček. Varovným signálem je i nepřirozená chuť, barva vysoký lesk a další nepřirozené vlastnosti potraviny.
  • Snížit podíl éček ve své stravě. Nemusíte se přitom éčkům vyhýbat zcela. Za prvé to dnes prakticky ani není možné. Za druhé ne všechna éčka jsou skutečně škodlivá a nebezpečná pro zdraví. Snažte se však vyhýbat potenciálně rizikovým éčkům. O která éčka jde?

COŽ TAKHLE DÁT SI BLENDEU? Je absolutně bez éček, lepku i laktózy. Pouze 4 nejsilnější zelené superpotraviny v BIO kvalitě. 

Blendea SUPERGREENS

Blendea SUPERGREENS je čistá přírodní směs zelených superpotravin pro vaše zdraví, vitalitu a detoxikaci. 

Nebezpečná éčka

1. Syntetická barviva

Aktuálně se znovu přezkoumávají možné negativní účinky celé řady éček. Pochybnosti o bezpečnosti vzbuzují zejména syntetická barviva, která se navíc používají zejména u potravin oblíbených u dětí, jako jsou sladkosti a cukrovinky. Potenciálně nebezpečná barviva lze najít také v limonádách, džusech, dochucovadlech a instantních pokrmech.

Existuje vážné podezření, že některá barviva mohou způsobovat hyperaktivitu dětí, ale třeba i alergie, astma nebo ekzémy. Kvůli tomu musejí být potraviny s obsahem jednoho nebo více těchto barviv označeny varováním: „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Tuhle informaci nepodceňujte a dětem tyhle potraviny vůbec nedávejte.

Dle nařízení č. 1333/2008/ES jde o tato riziková barviva:

  • E 110 Žluť SY
  • E 104 Chinolinová žluť SY
  • E 122 Azorubin
  • E 129 Červeň allura
  • E 102 Tartrazin
  • E 124 Ponceau 4R

Tato barviva v EU nejsou zakázána. Například E110 – potravinářská žluť SY je přitom zakázána v USA kvůli tomu, že byly prokázány její karcinogenní účinky. Navíc působí i jako alergen.

2. Konzervanty

Dá se říct, že barviva se do potravin přidávají pouze pro efekt. Naopak zcela klíčovou funkci mají v potravinách konzervanty. Mezi éčky jsou tak jedny z nejužitečnějších. Zajišťují trvanlivost potravin a u některých přímo možnost, že se vůbec dají prodávat.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobně o druzích a škodlivosti konzervantů. Dá se stravovat bez nich? 

Není konzervant jako konzervant. Konzervanty mohou být přírodní a zcela neškodné. Ale najdeme mezi nimi třeba i dusičnany a dusitany, které jsou z hlediska lidského zdraví značně rizikové. Jenže se užívají zejména při konzervaci masných výrobků a uzenin, kde za ně není vhodná alternativa. Brání rozvoji nebezpečného botulinu, který je pro lidské zdraví nebezpečnější než éčka samotná.

Nebezpečné konzervanty (dle serveru Férpotravina.cz)

  • E210 Kyselina Benzoová
  • E220 Oxid siřičitý
  • E221 Siřičitan sodný
  • E222 Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 Disiřičitan sodný
  • E224 Disiřičitan draselný
  • E225 Siřičitan draselný
  • E226 Siřičitan vápenatý
  • E227 Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 Hydrogensiřičitan draselný
  • E230 Bifenyl
  • E232 Orthofenylfenolát sodný
  • E240 Formaldehyd
  • E249 Dusitan draselný
  • E250 Dusitan sodný
  • E284 Kyselina boritá
  • E285 Tetraboritan sodný (Borax)

Všechny tyto konzervanty patří mezi ta nejrizikovější éčka vůbec a většina z nich může způsobovat alergické reakce. Ještě větší nebezpečím než pro dospělého člověka jsou pochopitelně pro děti.

V seznamu najdeme i zakázaná éčka (siřičitan draselný, bifenyl, orthofenylfenolát sodný, formaldehyd), to však neznamená, že bychom na ně nemohli v praxi narazit. V potravinách můžeme natrefit i na látky jako E 201 sorban sodný, E 236 kyselina mravenčí nebo E 265 kyselina octová bezvodá.

U nás, potažmo v EU, je jejich použití při výrobě potravin kvůli možným rizikům zakázáno, ale jinde ve světě to tak být nemusí. Takže se s nimi v Česku můžete setkat v potravinách zahraničního původu.

éčka v ochucovadlech

Lákají vás ochucovadla? Složení plné éček už tak lákavé není

3. Dochucovadla

Některá éčka se do potravin přidávají pro zlepšení chuti. Asi nejznámější, nejužívanější a také nejdiskutovanější dochucovadla představují glutamany (glutamáty) v čele s kyselinou glutamovou. Už desítky let se objevují pochybnosti o jejich bezpečnosti.

Zprávy o škodlivosti střídají potvrzení o nezávadnosti. Jisté je to, že kyselinu glutamovou a glutamany přijímáme v tak vysokých dávkách, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučil omezit jejich příjem. V červenci 2017 přehodnotil své stanovisko o bezpečnosti a stanovil denní dávku ve výši 30 mg na kilogram tělesné hmotnosti – ta je považována za zdraví bezpečnou.

Glutamáty mají ve vyšších dávkách prokazatelné nežádoucí účinky jako jsou bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. Nejsou vhodné pro děti a mohou vyvolat alergické reakce. Server Férpotravina.cz je řadí na seznam nebezpečných éček. Jako nebezpečné přísady je označuje i server dTest. Zdravotní potíže hrozí zejména citlivým jedincům.

seznam alergenů infografika

Toto je seznam nejčastějších alergenů mezi potravinami 

ČTĚTE TAKÉ: 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Nemoc zažívacího traktu celiakie: Jak se projevuje a jak zmírnit její projevy 🙏🏼

28.03.2022

Zatímco někteří mohou jíst cokoliv a v jakékoliv kombinaci, aniž by je trápily žaludeční potíže, jiní mají problémy i při konzumaci obyčejného rohlíku. Různé poruchy zažívání nejsou neobvyklé a při správném přístupu nemusí ohrožovat zdraví. Mezi ty častější patří celiakie. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.