Éčka v potravinách: 3 nejvíce rizikové skupiny

Některá éčka byla schválená před desítkami let. Nové technologie a metody nyní odhalují i některá rizika éček, která byla původně považována za bezpečná.Problémem současné doby je také to, že éčka jsou ve většině dostupných potravin denní spotřeby. Jen stěží se jim dokážeme vyhnout, a tak přijímáme stále větší a větší dávky všemožných cizorodých látek. Citliví jedinci pak na éčka pochopitelně mohou reagovat negativně. Ale nejenom citliví jedinci…

Některá éčka byla schválená před desítkami let. Nové technologie a metody nyní odhalují i některá rizika éček, která byla původně považována za bezpečná.

Problémem současné doby je také to, že éčka jsou ve většině dostupných potravin denní spotřeby. Jen stěží se jim dokážeme vyhnout, a tak přijímáme stále větší a větší dávky všemožných cizorodých látek. Citliví jedinci pak na éčka pochopitelně mohou reagovat negativně. Ale nejenom citliví jedinci…

 

Průmyslová výroba potravin s éčky versus primární suroviny

Na jedné straně sice éčka považujeme za nebezpečná, na druhé straně při nákupu jen v malé míře řešíme bezpečnost a složení potravin. Nejde jenom o výrobce, výrobní technologie a postupy, které se bez éček, tedy aditiv neobejdou. Jde také o spotřebitele, kteří dávají přednost barevným potravinám, upřednostňují výrazné chutě a očekávají dlouhodobou trvanlivost potravin. To vše za co možná nejnižší cenu.

Výrobci využívají syntetická éčka také proto, že jsou většinou oproti těm přírodním levnější. Také šetrné postupy zpracování potravin jsou oproti klasické průmyslové výrobě náročnější, a tím dražší.

Výživoví specialisté přitom dlouhodobě vyzdvihují význam primárních, lokálních a sezónních potravin, které jsou základem zdravé stravy a výživově hodnotného jídelníčku. Například populární výživová expertka Margit Slimáková na svém blogu v souvislosti se zdravou skladbou potravin doporučila přirozené potraviny před polotovary, také lokální a BIO potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem.

primární potraviny jsou éček

Primární potraviny – potraviny, které se obejdou bez průmyslového zpracování, jsou bez éček

 

Pokud jde o primární potraviny, tedy potraviny přírodního původu neprocházející průmyslovým zpracováním, tak již ze své podstaty éčka neobsahují. Dokonce je i legislativně zakázáno přidávat aditiva do některých potravin. Jde především o mléko, chléb, máslo, smetanu, mouku, cukr, maso, ryby nebo neochucené minerálky a stolní vody.

 

Co můžeme udělat pro své zdraví?

  • Zařazovat do jídelníčku co nejvíce primárních potravin. Vybírat si zejména čerstvé potraviny, potraviny zpracovávané šetrnými postupy a konzervované přírodními prostředky a metodami jako je např. sušení.
  • Eliminovat potraviny s aditivy, které vůbec nepotřebujeme. Například limonády s obsahem umělých barviv, aromat a konzervantů skvěle nahradí obyčejná voda, slabé bylinkové nebo ovocné čaje, případně čerstvé ovocné či zeleninové šťávy či smoothies – v rámci pitného režimu nejlépe naředěné.
  • Upřednostňovat kvalitu. Velmi levná potravina s extrémně dlouhou trvanlivostí bude zřejmě plná éček. Varovným signálem je i nepřirozená chuť, barva vysoký lesk a další nepřirozené vlastnosti potraviny.
  • Snížit podíl éček ve své stravě. Nemusíte se přitom éčkům vyhýbat zcela. Za prvé to dnes prakticky ani není možné. Za druhé ne všechna éčka jsou skutečně škodlivá a nebezpečná pro zdraví. Snažte se však vyhýbat potenciálně rizikovým éčkům. O která éčka jde?

COŽ TAKHLE DÁT SI BLENDEU? Je absolutně bez éček, lepku i laktózy. Pouze 4 nejsilnější zelené superpotraviny v BIO kvalitě. 

Blendea SUPERGREENS

Blendea SUPERGREENS je čistá přírodní směs zelených superpotravin pro vaše zdraví, vitalitu a detoxikaci. 

 

Nebezpečná éčka

1. Syntetická barviva

Aktuálně se znovu přezkoumávají možné negativní účinky celé řady éček. Pochybnosti o bezpečnosti vzbuzují zejména syntetická barviva, která se navíc používají zejména u potravin oblíbených u dětí, jako jsou sladkosti a cukrovinky. Potenciálně nebezpečná barviva lze najít také v limonádách, džusech, dochucovadlech a instantních pokrmech.

Existuje vážné podezření, že některá barviva mohou způsobovat hyperaktivitu dětí, ale třeba i alergie, astma nebo ekzémy. Kvůli tomu musejí být potraviny s obsahem jednoho nebo více těchto barviv označeny varováním: „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Tuhle informaci nepodceňujte a dětem tyhle potraviny vůbec nedávejte.

Dle nařízení č. 1333/2008/ES jde o tato riziková barviva:

  • E 110 Žluť SY
  • E 104 Chinolinová žluť SY
  • E 122 Azorubin
  • E 129 Červeň allura
  • E 102 Tartrazin
  • E 124 Ponceau 4R

Tato barviva v EU nejsou zakázána. Například E110 – potravinářská žluť SY je přitom zakázána v USA kvůli tomu, že byly prokázány její karcinogenní účinky. Navíc působí i jako alergen.

 

2. Konzervanty

Dá se říct, že barviva se do potravin přidávají pouze pro efekt. Naopak zcela klíčovou funkci mají v potravinách konzervanty. Mezi éčky jsou tak jedny z nejužitečnějších. Zajišťují trvanlivost potravin a u některých přímo možnost, že se vůbec dají prodávat.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobně o druzích a škodlivosti konzervantů. Dá se stravovat bez nich? 

Není konzervant jako konzervant. Konzervanty mohou být přírodní a zcela neškodné. Ale najdeme mezi nimi třeba i dusičnany a dusitany, které jsou z hlediska lidského zdraví značně rizikové. Jenže se užívají zejména při konzervaci masných výrobků a uzenin, kde za ně není vhodná alternativa. Brání rozvoji nebezpečného botulinu, který je pro lidské zdraví nebezpečnější než éčka samotná.

Nebezpečné konzervanty (dle serveru Férpotravina.cz)

  • E210 Kyselina Benzoová
  • E220 Oxid siřičitý
  • E221 Siřičitan sodný
  • E222 Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 Disiřičitan sodný
  • E224 Disiřičitan draselný
  • E225 Siřičitan draselný
  • E226 Siřičitan vápenatý
  • E227 Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 Hydrogensiřičitan draselný
  • E230 Bifenyl
  • E232 Orthofenylfenolát sodný
  • E240 Formaldehyd
  • E249 Dusitan draselný
  • E250 Dusitan sodný
  • E284 Kyselina boritá
  • E285 Tetraboritan sodný (Borax)

Všechny tyto konzervanty patří mezi ta nejrizikovější éčka vůbec a většina z nich může způsobovat alergické reakce. Ještě větší nebezpečím než pro dospělého člověka jsou pochopitelně pro děti.

V seznamu najdeme i zakázaná éčka (siřičitan draselný, bifenyl, orthofenylfenolát sodný, formaldehyd), to však neznamená, že bychom na ně nemohli v praxi narazit. V potravinách můžeme natrefit i na látky jako E 201 sorban sodný, E 236 kyselina mravenčí nebo E 265 kyselina octová bezvodá.

U nás, potažmo v EU, je jejich použití při výrobě potravin kvůli možným rizikům zakázáno, ale jinde ve světě to tak být nemusí. Takže se s nimi v Česku můžete setkat v potravinách zahraničního původu.

éčka v ochucovadlech

Lákají vás ochucovadla? Složení plné éček už tak lákavé není

 

3. Dochucovadla

Některá éčka se do potravin přidávají pro zlepšení chuti. Asi nejznámější, nejužívanější a také nejdiskutovanější dochucovadla představují glutamany (glutamáty) v čele s kyselinou glutamovou. Už desítky let se objevují pochybnosti o jejich bezpečnosti.

Zprávy o škodlivosti střídají potvrzení o nezávadnosti. Jisté je to, že kyselinu glutamovou a glutamany přijímáme v tak vysokých dávkách, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučil omezit jejich příjem. V červenci 2017 přehodnotil své stanovisko o bezpečnosti a stanovil denní dávku ve výši 30 mg na kilogram tělesné hmotnosti – ta je považována za zdraví bezpečnou.

Glutamáty mají ve vyšších dávkách prokazatelné nežádoucí účinky jako jsou bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. Nejsou vhodné pro děti a mohou vyvolat alergické reakce. Server Férpotravina.cz je řadí na seznam nebezpečných éček. Jako nebezpečné přísady je označuje i server dTest. Zdravotní potíže hrozí zejména citlivým jedincům.

seznam alergenů infografika

Toto je seznam nejčastějších alergenů mezi potravinami 

ČTĚTE TAKÉ: 

 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Prebiotika – výživa lidské střevní mikroflóry a nejcennější přírodní zdroje

    04.12.2019

    V souvislosti se zdravými střevy a jejich mikroflórou, funkčním trávicím systémem i celkovým zdravím často slýcháme, jak je důležité užívání probiotik a prebiotik. Jelikož si lidé tyto dva pojmy pletou a nerozumí jim, uchylují se raději k různým preparátům z lékáren. To je škoda, protože jak probiotika, tak i prebiotika lze snadno získat z běžně […]

    Číst celej článek

    Probiotika na střeva a 14 významných přírodních zdrojů

    27.11.2019

    Nejčastěji se nutnost užívání prospěšných bakterií známých jako probiotika řeší v souvislosti s užíváním antibiotik. Na základě lékařského doporučení si lze probiotika zakoupit v lékárně v podobě tablet. Proč však “zbytečně” užívat tablety, když existují zdravá přírodní probiotika?  Mnohem lepší je probiotika přijímat pravidelně každý den v běžné potravě, což střevům a celkovému zdraví prospívá […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    9 okamžitých tipů, jak se letos bránit nachlazení a chřipce

    06.11.2019

    Ač je letošní podzim relativně teplý a slunečný, teploty pomalu a jistě klesají a rána jsou stále studenější a sychravější. S příchodem chladnějšího počasí, jak všichni dobře víme, se blíží i období plné nachlazení a chřipek. Nechcete-li rozšířit řady nemocných, přečtěte si rady, jak nachlazení a chřipce předejít za pomoci účinných preventivních opatření.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Popraskané koutky úst a rty – příčiny, léčba, babské rady a prevence

    30.10.2019

    Popraskané koutky a prasklé rty představují nepříjemný problém, který vzniká nejčastěji na podzim a v zimě. Na jemné a citlivé pokožce rtů a v koutcích vznikají malé, nepěkné, svědící a bolavé trhlinky, které mohou praskat, krvácet a hnisat. I pouhé zívnutí náhle představuje velký problém. S tím souvisí i nepříjemnosti při každodenních činnostech, jako je […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Namražené tropické zelené ovocné smoothie

    09.10.2019

    Je vám takové vedro, že byste si k jídlu dali nejraději kýbl zmrzliny a vychlazenou limču. Protože ani jedno není zrovna nejzdravější, máme pro vás ideální letní smoothie. Je plné mraženého ovoce a příjmně tedy osvěží. Tropické zelené smoothie uspokojí vaši touhu po ochlazení, rozmazlený mlsný jazýček a protože je nabité vitamíny, rozhodně potěší i […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Proteinové overnight oats se skutečnou energií na celé dopoledne

    02.10.2019

    Taky ráno nestíháte, protože do nekonečna posunujete budík? Připravte si večer proteinové overnight oats a ráno nejen ušetříte čas, ale vstanete hned na první zazvonění, jak se budete těšit 🙂 Je to navíc dokonalá kompletní snídaně, která vám narozdíl od bezcenných snídaňových sušenek z reklam skutečně dodá energii na celé dopoledne.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Afty v ústech, v krku a na jazyku – nejrychlejší léčba, 12 babských rad a prevence

    25.09.2019

    Afty v dutině ústní a na jazyku zřejmě znáte velice dobře a dobře tedy víte, jak jsou bolestivé a nepříjemné. Ihned zkuste těchto 12 babských rad, uleví se vám.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Dráždivý tračník – palčivé projevy, babské rady a zkušenosti s léčbou

    18.09.2019

    3 až 20 % Američanů zažije symptomy syndromu dráždivého tračníku (IBS). Jen polovina z nich vyhledá lékařskou pomoc. Avšak správná diagnostika od lékaře je pro správnou léčbu i úlevu klíčová. Lék proti IBS neexistuje. S pomocí doktora to však zvládnout lze. Dráždivý tračník patří mezi nejčastější onemocnění trávicí trubice. Stav postihuje více žen než mužů. […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Vyčerpání organismu – kdy jde pouze o chvilkovou slabost a kdy o nebezpečnou tetanii?

    28.08.2019

    V dnešním článku zjistíte, zda jste jednoduše jen nevyspaní, ve stresu, dehydratovaní, nebo se o vás pokouší těžší problém – velice těžké vyčerpání organismu neboli tetanie. Únava je přirozeným signálem organismu k odpočinku, stejně jako hlad k doplnění energie. Z běžné únavy nebo stresu stačí dobře se vyspat. Při dlouhodobém vypětí a přepínání se však […]

    Číst celej článek

    Letní únava a 10 triků, jak na ni lehce vyzrát

    21.08.2019

    Po dovolené se vám nedaří zařadit do pracovního procesu, připadáte si snad ještě unavenější než tehdy, když jste přemýšleli že vás zmáhá jarní únava. A to jste tolik doufali, že vám baterky dobijí teplé sluneční paprsky.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS