• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Prebiotika – výživa lidské střevní mikroflóry a nejcennější přírodní zdroje

Prebiotika – výživa lidské střevní mikroflóry a nejcennější přírodní zdroje

V souvislosti se zdravými střevy a jejich mikroflórou, funkčním trávicím systémem i celkovým zdravím často slýcháme, jak je důležité užívání probiotik a prebiotik.

Jelikož si lidé tyto dva pojmy pletou a nerozumí jim, uchylují se raději k různým preparátům z lékáren.

To je škoda, protože jak probiotika, tak i prebiotika lze snadno získat z běžně dostupných potravin.

zdroje prebiotik
Aby byla vaše střevní mikroflóra zdravá a chránila vás, i ona potřebuje správnou výživu. Bude vám stačit dodržovat zdravé stravování a konzumace čerstvých lokálních plodin.

Prebiotika jako výživa probiotik

V minulém článku jsme se zaměřili na živé bakterie známé jako probiotika, jejichž přítomnost ve střevech je zcela zásadní pro zdravý organismus se silným imunitním systémem.

Než se podíváme blíže na jejich “potravu” prebiotika, krátce si zopakujeme rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky.

Důležité je přitom vědět, že užívání probiotik bez prebiotik a naopak ztrácí smysl.

Ze středu lidského těla ze střev vychází obranný systém pro celý organismus. Nefungují-li střeva správně, dochází zároveň k oslabení imunity a vzniku řady zdravotních problémů.

Probiotika jsou zdraví prospěšné bakterie, které udržují zdravou střevní mikroflóru nebo-li mikrobiom, zlepšují trávení a vstřebávání živin a chrání tělo před vlivem škodlivých látek.

Jelikož jsou probiotika “živá”, musí přijímat potravu podporující jejich rozmnožování, růst a aktivitu.

Touto potravou jsou právě prebiotika.

Společně probiotika a prebiotika působí:

  • proti rozmnožování škodlivých bakterií,
  • udržují zdravou střevní mikroflóru,
  • zlepšují vstřebávání živin
  • a posilují imunitní systém.

VÍTE, CO JSOU SYNBIOTIKA?

Vedle probiotik a prebiotik je třeba ještě zmínit tzv. synbiotika kombinující oba druhy bakterií.

Nejlepším synbiotikem v přirozené podobě jsou mléčné kysané výrobky.

synbiotika
Chcete-li tělu dodat prebiotika i probiotika zároveň, dopřejte si každý den jogurt nebo jiný kysaný mléčný výrobek.

Co přesně jsou prebiotika?

Prebiotika tedy představují potravu, bez které by se zdraví prospěšná probiotika nemohla vůbec rozmnožovat a pečovat tak o naši střevní mikroflóru.

Prebiotika vlastně ve střevě vytváří ideální podmínky, aby v nich probiotika mohla přežívat a prospívat našemu zdraví.

Prebiotika jsou přitom těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy, které obsahují některé potraviny.

Ne každý oligosacharid je však žádoucí prebiotikum, protože způsobuje různé trávicí problémy (např. nadýmání).

Také přirozená prebiotika je dobré si pečlivě vybrat.

Příznivé účinky prebiotik na lidské zdraví:

  • fungují jako “potrava” pro probiotika
  • příznivě působí na střevní mikroflóru
  • snižují energetický příjem
  • zvětšují objem stolice a potlačují tak zácpu
  • posilují imunitní systém organismu
  • podpora odolnosti proti infekcím a vzniku alergií
  • preventivně působí při střevních problémech, infekcích a průjmech
  • snižují hladinu cholesterolu
  • podporují vstřebávání vápníku, hořčíku a dalších minerálů

JAKO ZDROJ INULINU DOPORUČUJEME:

Blendea SUPERCOFFE s inulinem z kořene čekanky pro podporu zdravého zažívání a vyprazdňování, s medicinálními houbami pro podporu imunity a špetkou cejlonské skořice pro příjemnou chuť.

Káva s medicinálními houbami SUPERCOFFEE a její složení

Prebiotika přirozená a prebiotika umělá (syntetická)

Stejně jako u probiotik lze prebiotika rozdělit na přirozená a umělá.

Nechcete-li se řešit, zda máte ve stravě dostatek prebiotik a probiotik, můžete jednoduše nakoupit vhodné potravinové doplňky.

Vždy je ale lepší a zdravější organismu důležité živiny a jiné látky dodávat přirozenou potravou. 

V případě prebiotik je nejlepším přirozeným zdrojem oligosacharid inulin, který se nachází například v kořenu čekanky, v hlízách topinamburu a jakonu a v chřestu, česneku, cibuli a pórku.

Prebiotika obsahují také luštěniny, které však u některých osob vyvolávají nadýmání a jiné trávicí problémy. Chce si to “zkusit” na vlastní kůži.

Prebiotika pro děti

Hlavní význam prebiotik a probiotik spočívá v jejich preventivním působení.

Proto je velmi důležité dbát na výživu dětí od jejich narození, kdy je v prvních měsících velmi důležité kojení.

Mateřské mléko totiž obsahuje vše podstatné včetně těchto dvou složek, na kterých je téměř závislý vývoj imunitního systému.

Je všeobecně známo, že nekojené děti častěji trpí zažívacími potížemi (bolesti bříška, průjmy, nadýmání apod.). 

Účinky prebiotik a probiotik u dětí:

  • stimulují obranný systém
  • podporují správné zažívání
  • zmírňují projevy kožních nemocí a alergií
prebiotika ve střevech
Probiotika a prebiotika působí preventivně a chrání střeva před škodlivými látkami.

Inulin – nejvýznamnější přirozené prebiotikum

Nejvýznamnějším přirozeným prebiotikem je oligosacharid inulin.

Inulin je rozpustná vláknina s vysoce ušlechtilými vlastnostmi a vyznačuje se nízkou energetickou hodnotu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. 

Pozitivní účinky inulinu na zdraví:

Proto se inulin hodně používá u diabetických potravin, ve kterých jsou žádané nízké hodnoty tuku i cukru.

Inulin lze zakoupit jako synteticky vyrobený doplněk stravy, lepší je opět v přirozené podobě v potravinách.

Potraviny s nejvyšším obsahem inulinu:

  • Cibule – 1 až 8 g/100 g
  • Česnek – 9 až 16 g/100 g
  • Chřest – 2 až 3 g/100 g
  • Cikorka – 36 a 48 g/100 g
  • Topinambury (Jeruzalémský artyčok, židovské brambory) – 16 až 20 g/100 g
  • Yacon – 7 až 8 g/100 g
čekanka, zdroj inulinu
Čekanka je vynikajícím zdrojem inulinu.

Zdoje přírodních prebiotik v potravinách

Prebiotika nejsou žádné nedostupné “zboží”, najdeme je v běžně dostupných potravinách rostoucích u nás.

Mezi našimi tipy na přirozená probiotika však nechybí ani potraviny z exotičtějších lokalit. Dnes už i ty seženete v běžných obchodech, takže hurá na nákup!

Na závěr článku pro vás mám tip na 100% přírodní doplněk stravy obsahující prospěšnou vlákninu.

Čekanka (kořen)

Čekanka je občas považována za plevel, což je trochu škodu. Její modré květy zkrášlují pastviny, meze i louky kolem cest.

Především pak kořen čekanky, který se sice obtížně vykopává, ale zase obsahuje účinné prebiotikum inulin.

Čekanka se hodně přidává do bylinných čajů, které prospívají a čistí trávící soustavu, nebo do směsí při cukrovce.

VÍTE, ŽE se z čekanky vyrábí náhrada kávy známá jako cikorka?

Vyráběla se především po 1. světové válce, kdy bylo tradiční kávy nedostatek.

čekanka, zdroj inulinu
Kořen čekanky je bohatým zdroje inulinu.

KOŘEN ČEKANKY přidáváme do kávové směsi Blendea SUPERCOFFE pro podporu imunity, zdravého trávení a zvýšení energie.

Cibule

Nač utrácet za drahé doplňky stravy a exotické potraviny, když to nejlepší stojí doslova pár korun?

Skvělým zdrojem inulinu a dalších účinných látek (vitamín C, D a E, železo, síra, fosfor, draslík, karoten atd.) prospěšných lidskému zdraví je úplně obyčejná cibule.

Inulin jí dává schopnost příznivě ovlivnit činnost a mikroflóru střev, takže ji bez obav přidávejte pod maso, do salátů, do pomazánek i polévek.

cibule, zdroj inulinu
Cibule je zdravá syrová, vařená, dušená i pečená. Pouze smažením přichází o účinné látky.

Česnek

Vedle cibule je stejně úžasnou potravinou česnek, který kromě toho, že pokrmům dodává skvělou chuť, pomáhá tělu zbavit se různých neduhů a nemocí.

Díky obsahu inulinu a dalších látek má česnek celou řadu zdravotních přínosů:

  • má antibakteriální a antivirotické účinky
  • protisrážlivé účinky
  • působí proti plísňovým kožním infekcím
  • snižuje krevní tlak a cholesterol
  • zmírňuje alergické projevy
  • chrání před cukrovkou
  • odstraňuje dýchací potíže
  • zlepšuje vstřebávání železa
česnek, zdroj inulinu
Stejně jako cibule, nesmí česnek chybět v žádné kuchyni.

Pórek

Pórek obsahuje podobné látky jako cibule s česnekem a nechybí ani inulin, což z něj dělá třetí laciné prebiotikum pro zdravější střeva.

Pórek se hodí zejména do polévek a pomazánek, šetřit s ním rozhodně nemusíte.

Pórek čistí žaludek a zlepšuje peristaltiku střev a častější konzumace pórku chrání před střevními problémy a průjmy.

pórek, zdroj inulinu
Pórek představuje preventivní ochranu před žaludečními potížemi.

Chřest

Chřest už je méně typickou potravinou pro české končiny, ale v dnešní době už není nejmenší problém jej sehnat.

Jeho nevýhodou je fakt, že se jedná o potravinu, jejíž sezóna je poměrně krátká od dubna až do června. Pro nás je důležité, že obsahuje vlákninu.

Chřest rovněž posiluje imunitní systém, má detoxikační účinky a hodně pomáhá při problémech s močovými cestami a ledvinami.

Chřest má údajně protirakovinné účinky.

chřest, zdroj inulinu
Také chřest patří mezi prebiotika.

Topinambury (hlíza)

Topinambur je na pohled zvláštní rostlina. Jeho jasně žlutý květ připomíná slunečnici, kořen vypadá trochu jako zázvor a používá se stejně jako brambory.

Na rozdíl od brambor je ale lze jíst i syrové. Topinambur je opravdu důležitou potravinou z pohledu obsahu inulinu.

Díky tomu židovské brambory, jak se topinamburu přezdívá, podporují a zlepšují zdravou střevní mikroflóru.

Vedle inulinu obsahují další cenné látky (např. vitamín C, železo, křemík, draslík a další).

topinambura, zdroj inulinu
Topinambur se dá jíst syrový, vařený i opečený.

Jakon (hlíza)

Mezi exotičtější potraviny bohaté na prebiotikum inulin je jihoamerická pod zemí rostoucí zelenina s českým názvem jakon.

Setkat se můžete také s jinými názvy – yacon, jicama a taraca a původem pochází z deštných pralesů v jižní Americe, zejména Peru a Bolívie. Bez problémů je možné jakon pěstovat i v našich podmínkách.

Jakon stejně jako topinambur na první pohled připomíná brambory. Vzhled v tomto případě však hodně máte a hlíza jakonu chutná spíše jako šťavnaté a osvěžující ovoce.

Jakon chutná jak hruška s příchutí ananasu či melounu a navrch se špetkou vanilky.

Jakon obsahuje inulin, který z něj dělá přirozené prebiotikum prospívající střevům a střevní mikroflóře.

jakon, zdroj inulinu
Jakon je exotické prebiotikum podporující zdravé trávení.

Směs kávy, medicinálních hub a cejlonské skořice Blendea SUPERCOFFEE

Chcete-li si býti skutečně jisti, že máte v potravě dostatek prospěšné vlákniny, můžete svůj jídelníček obohatit o 100% přírodní doplněk.

Blendea SUPERCOFFEE inulin z kořene čekanky a prospěšné houby, avšak žádný lepek, laktózu, cukr či jinou chemii.

Je tedy vhodná úplně pro každého, kdo má zájem do jídelníčku zařadit zdravé potraviny a pít lepší, zdravější kávu.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Co si z obou článků věnovaných tématům probiotik a prebiotik přesně vzít?

Především to, že zdravá výživa hraje zásadní roli ve “filmu zvaném pevné zdraví”, a pokud bude naše každodenní strava vždy kvalitní a pestrá, nemusíme už utrácet peníze za drahé syntetické potravinové doplňky.

V tomto případě myslete na to, aby vám doma nechyběla výše uvedená zelenina, kysané mléčné výrobky a kvašené produkty 🙂 

Nejoblíbenější zdravé recepty na blogu

Křehké a hned měkké kokosky na plechu
Dvoubarevný citronový RAW cheesecake
Celozrnný cuketový mugcake s čokoládou
Čtyřvrstvé nepečené čokoládové košíčky
Cuketovo-ovocné lívance nasladko a bez lepku
Dýňová polévka
Smoothie bowl – trendová snídaně 21. století
5 tipů na zdravé svačiny do školy i do práce

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy? 👩🏽

22.09.2021

Akné je velkým otazníkem a zároveň strašákem nejen pro mnoho slečen. Problematická pleť se projevuje hlavně v období dospívání, ale také v případě vysazení hormonální antikoncepce nebo také při nadmíře stresu. Naši pleť ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z těch dalších, na které bychom neměli zapomínat, je strava.

Číst celý článek

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

25.08.2021

Představím vám velice zvláštní odrůdu zeleného čaje, která se pěstuje a používá úplně jinak než klasické zelené čaje. Obsahuje ohromné množství účinných látek, zejména antioxidantů, ovlivňuje lidskou psychiku a údajně podporuje i spalování tuků. Tento práškový čaj se sytě zelenou barvou se nazývá matcha (také mača, mačča). Sytě zelený a velmi jemný prášek matcha je […]

Číst celý článek

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

17.08.2021

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování.  Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších […]

Číst celý článek

„Největším nebezpečím jsme my sami,“ říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek