• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Prebiotika – výživa lidské střevní mikroflóry a nejcennější přírodní zdroje

Prebiotika – výživa lidské střevní mikroflóry a nejcennější přírodní zdroje

V souvislosti se zdravými střevy a jejich mikroflórou, funkčním trávicím systémem i celkovým zdravím často slýcháme, jak je důležité užívání probiotik a prebiotik.

Jelikož si lidé tyto dva pojmy pletou a nerozumí jim, uchylují se raději k různým preparátům z lékáren.

To je škoda, protože jak probiotika, tak i prebiotika lze snadno získat z běžně dostupných potravin.

zdroje prebiotik
Aby byla vaše střevní mikroflóra zdravá a chránila vás, i ona potřebuje správnou výživu. Bude vám stačit dodržovat zdravé stravování a konzumace čerstvých lokálních plodin.

Prebiotika jako výživa probiotik

V minulém článku jsme se zaměřili na živé bakterie známé jako probiotika, jejichž přítomnost ve střevech je zcela zásadní pro zdravý organismus se silným imunitním systémem.

Než se podíváme blíže na jejich “potravu” prebiotika, krátce si zopakujeme rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky.

Důležité je přitom vědět, že užívání probiotik bez prebiotik a naopak ztrácí smysl.

Ze středu lidského těla ze střev vychází obranný systém pro celý organismus. Nefungují-li střeva správně, dochází zároveň k oslabení imunity a vzniku řady zdravotních problémů.

Probiotika jsou zdraví prospěšné bakterie, které udržují zdravou střevní mikroflóru nebo-li mikrobiom, zlepšují trávení a vstřebávání živin a chrání tělo před vlivem škodlivých látek.

Jelikož jsou probiotika “živá”, musí přijímat potravu podporující jejich rozmnožování, růst a aktivitu.

Touto potravou jsou právě prebiotika.

Společně probiotika a prebiotika působí:

  • proti rozmnožování škodlivých bakterií,
  • udržují zdravou střevní mikroflóru,
  • zlepšují vstřebávání živin
  • a posilují imunitní systém.

VÍTE, CO JSOU SYNBIOTIKA?

Vedle probiotik a prebiotik je třeba ještě zmínit tzv. synbiotika kombinující oba druhy bakterií.

Nejlepším synbiotikem v přirozené podobě jsou mléčné kysané výrobky.

synbiotika
Chcete-li tělu dodat prebiotika i probiotika zároveň, dopřejte si každý den jogurt nebo jiný kysaný mléčný výrobek.

Co přesně jsou prebiotika?

Prebiotika tedy představují potravu, bez které by se zdraví prospěšná probiotika nemohla vůbec rozmnožovat a pečovat tak o naši střevní mikroflóru.

Prebiotika vlastně ve střevě vytváří ideální podmínky, aby v nich probiotika mohla přežívat a prospívat našemu zdraví.

Prebiotika jsou přitom těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy, které obsahují některé potraviny.

Ne každý oligosacharid je však žádoucí prebiotikum, protože způsobuje různé trávicí problémy (např. nadýmání).

Také přirozená prebiotika je dobré si pečlivě vybrat.

Příznivé účinky prebiotik na lidské zdraví:

  • fungují jako “potrava” pro probiotika
  • příznivě působí na střevní mikroflóru
  • snižují energetický příjem
  • zvětšují objem stolice a potlačují tak zácpu
  • posilují imunitní systém organismu
  • podpora odolnosti proti infekcím a vzniku alergií
  • preventivně působí při střevních problémech, infekcích a průjmech
  • snižují hladinu cholesterolu
  • podporují vstřebávání vápníku, hořčíku a dalších minerálů

JAKO ZDROJ INULINU DOPORUČUJEME:

Blendea SUPERCOFFE s inulinem z kořene čekanky pro podporu zdravého zažívání a vyprazdňování, s medicinálními houbami pro podporu imunity a špetkou cejlonské skořice pro příjemnou chuť.

Káva s medicinálními houbami SUPERCOFFEE a její složení

Prebiotika přirozená a prebiotika umělá (syntetická)

Stejně jako u probiotik lze prebiotika rozdělit na přirozená a umělá.

Nechcete-li se řešit, zda máte ve stravě dostatek prebiotik a probiotik, můžete jednoduše nakoupit vhodné potravinové doplňky.

Vždy je ale lepší a zdravější organismu důležité živiny a jiné látky dodávat přirozenou potravou. 

V případě prebiotik je nejlepším přirozeným zdrojem oligosacharid inulin, který se nachází například v kořenu čekanky, v hlízách topinamburu a jakonu a v chřestu, česneku, cibuli a pórku.

Prebiotika obsahují také luštěniny, které však u některých osob vyvolávají nadýmání a jiné trávicí problémy. Chce si to “zkusit” na vlastní kůži.

Prebiotika pro děti

Hlavní význam prebiotik a probiotik spočívá v jejich preventivním působení.

Proto je velmi důležité dbát na výživu dětí od jejich narození, kdy je v prvních měsících velmi důležité kojení.

Mateřské mléko totiž obsahuje vše podstatné včetně těchto dvou složek, na kterých je téměř závislý vývoj imunitního systému.

Je všeobecně známo, že nekojené děti častěji trpí zažívacími potížemi (bolesti bříška, průjmy, nadýmání apod.). 

Účinky prebiotik a probiotik u dětí:

  • stimulují obranný systém
  • podporují správné zažívání
  • zmírňují projevy kožních nemocí a alergií
prebiotika ve střevech
Probiotika a prebiotika působí preventivně a chrání střeva před škodlivými látkami.

Inulin – nejvýznamnější přirozené prebiotikum

Nejvýznamnějším přirozeným prebiotikem je oligosacharid inulin.

Inulin je rozpustná vláknina s vysoce ušlechtilými vlastnostmi a vyznačuje se nízkou energetickou hodnotu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. 

Pozitivní účinky inulinu na zdraví:

Proto se inulin hodně používá u diabetických potravin, ve kterých jsou žádané nízké hodnoty tuku i cukru.

Inulin lze zakoupit jako synteticky vyrobený doplněk stravy, lepší je opět v přirozené podobě v potravinách.

Potraviny s nejvyšším obsahem inulinu:

  • Cibule – 1 až 8 g/100 g
  • Česnek – 9 až 16 g/100 g
  • Chřest – 2 až 3 g/100 g
  • Cikorka – 36 a 48 g/100 g
  • Topinambury (Jeruzalémský artyčok, židovské brambory) – 16 až 20 g/100 g
  • Yacon – 7 až 8 g/100 g
čekanka, zdroj inulinu
Čekanka je vynikajícím zdrojem inulinu.

Zdoje přírodních prebiotik v potravinách

Prebiotika nejsou žádné nedostupné “zboží”, najdeme je v běžně dostupných potravinách rostoucích u nás.

Mezi našimi tipy na přirozená probiotika však nechybí ani potraviny z exotičtějších lokalit. Dnes už i ty seženete v běžných obchodech, takže hurá na nákup!

Na závěr článku pro vás mám tip na 100% přírodní doplněk stravy obsahující prospěšnou vlákninu.

Čekanka (kořen)

Čekanka je občas považována za plevel, což je trochu škodu. Její modré květy zkrášlují pastviny, meze i louky kolem cest.

Především pak kořen čekanky, který se sice obtížně vykopává, ale zase obsahuje účinné prebiotikum inulin.

Čekanka se hodně přidává do bylinných čajů, které prospívají a čistí trávící soustavu, nebo do směsí při cukrovce.

VÍTE, ŽE se z čekanky vyrábí náhrada kávy známá jako cikorka?

Vyráběla se především po 1. světové válce, kdy bylo tradiční kávy nedostatek.

čekanka, zdroj inulinu
Kořen čekanky je bohatým zdroje inulinu.

KOŘEN ČEKANKY přidáváme do kávové směsi Blendea SUPERCOFFE pro podporu imunity, zdravého trávení a zvýšení energie.

Cibule

Nač utrácet za drahé doplňky stravy a exotické potraviny, když to nejlepší stojí doslova pár korun?

Skvělým zdrojem inulinu a dalších účinných látek (vitamín C, D a E, železo, síra, fosfor, draslík, karoten atd.) prospěšných lidskému zdraví je úplně obyčejná cibule.

Inulin jí dává schopnost příznivě ovlivnit činnost a mikroflóru střev, takže ji bez obav přidávejte pod maso, do salátů, do pomazánek i polévek.

cibule, zdroj inulinu
Cibule je zdravá syrová, vařená, dušená i pečená. Pouze smažením přichází o účinné látky.

Česnek

Vedle cibule je stejně úžasnou potravinou česnek, který kromě toho, že pokrmům dodává skvělou chuť, pomáhá tělu zbavit se různých neduhů a nemocí.

Díky obsahu inulinu a dalších látek má česnek celou řadu zdravotních přínosů:

  • má antibakteriální a antivirotické účinky
  • protisrážlivé účinky
  • působí proti plísňovým kožním infekcím
  • snižuje krevní tlak a cholesterol
  • zmírňuje alergické projevy
  • chrání před cukrovkou
  • odstraňuje dýchací potíže
  • zlepšuje vstřebávání železa
česnek, zdroj inulinu
Stejně jako cibule, nesmí česnek chybět v žádné kuchyni.

Pórek

Pórek obsahuje podobné látky jako cibule s česnekem a nechybí ani inulin, což z něj dělá třetí laciné prebiotikum pro zdravější střeva.

Pórek se hodí zejména do polévek a pomazánek, šetřit s ním rozhodně nemusíte.

Pórek čistí žaludek a zlepšuje peristaltiku střev a častější konzumace pórku chrání před střevními problémy a průjmy.

pórek, zdroj inulinu
Pórek představuje preventivní ochranu před žaludečními potížemi.

Chřest

Chřest už je méně typickou potravinou pro české končiny, ale v dnešní době už není nejmenší problém jej sehnat.

Jeho nevýhodou je fakt, že se jedná o potravinu, jejíž sezóna je poměrně krátká od dubna až do června. Pro nás je důležité, že obsahuje vlákninu.

Chřest rovněž posiluje imunitní systém, má detoxikační účinky a hodně pomáhá při problémech s močovými cestami a ledvinami.

Chřest má údajně protirakovinné účinky.

chřest, zdroj inulinu
Také chřest patří mezi prebiotika.

Topinambury (hlíza)

Topinambur je na pohled zvláštní rostlina. Jeho jasně žlutý květ připomíná slunečnici, kořen vypadá trochu jako zázvor a používá se stejně jako brambory.

Na rozdíl od brambor je ale lze jíst i syrové. Topinambur je opravdu důležitou potravinou z pohledu obsahu inulinu.

Díky tomu židovské brambory, jak se topinamburu přezdívá, podporují a zlepšují zdravou střevní mikroflóru.

Vedle inulinu obsahují další cenné látky (např. vitamín C, železo, křemík, draslík a další).

topinambura, zdroj inulinu
Topinambur se dá jíst syrový, vařený i opečený.

Jakon (hlíza)

Mezi exotičtější potraviny bohaté na prebiotikum inulin je jihoamerická pod zemí rostoucí zelenina s českým názvem jakon.

Setkat se můžete také s jinými názvy – yacon, jicama a taraca a původem pochází z deštných pralesů v jižní Americe, zejména Peru a Bolívie. Bez problémů je možné jakon pěstovat i v našich podmínkách.

Jakon stejně jako topinambur na první pohled připomíná brambory. Vzhled v tomto případě však hodně máte a hlíza jakonu chutná spíše jako šťavnaté a osvěžující ovoce.

Jakon chutná jak hruška s příchutí ananasu či melounu a navrch se špetkou vanilky.

Jakon obsahuje inulin, který z něj dělá přirozené prebiotikum prospívající střevům a střevní mikroflóře.

jakon, zdroj inulinu
Jakon je exotické prebiotikum podporující zdravé trávení.

Směs kávy, medicinálních hub a cejlonské skořice Blendea SUPERCOFFEE

Chcete-li si býti skutečně jisti, že máte v potravě dostatek prospěšné vlákniny, můžete svůj jídelníček obohatit o 100% přírodní doplněk.

Blendea SUPERCOFFEE inulin z kořene čekanky a prospěšné houby, avšak žádný lepek, laktózu, cukr či jinou chemii.

Je tedy vhodná úplně pro každého, kdo má zájem do jídelníčku zařadit zdravé potraviny a pít lepší, zdravější kávu.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Co si z obou článků věnovaných tématům probiotik a prebiotik přesně vzít?

Především to, že zdravá výživa hraje zásadní roli ve “filmu zvaném pevné zdraví”, a pokud bude naše každodenní strava vždy kvalitní a pestrá, nemusíme už utrácet peníze za drahé syntetické potravinové doplňky.

V tomto případě myslete na to, aby vám doma nechyběla výše uvedená zelenina, kysané mléčné výrobky a kvašené produkty 🙂 

Nejoblíbenější zdravé recepty na blogu

Křehké a hned měkké kokosky na plechu
Dvoubarevný citronový RAW cheesecake
Celozrnný cuketový mugcake s čokoládou
Čtyřvrstvé nepečené čokoládové košíčky
Cuketovo-ovocné lívance nasladko a bez lepku
Dýňová polévka
Smoothie bowl – trendová snídaně 21. století
5 tipů na zdravé svačiny do školy i do práce

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

10.06.2020

Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

Číst celej článek

Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

27.05.2020

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

Číst celej článek

Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

20.05.2020

Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

Číst celej článek

Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

29.04.2020

Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

Číst celej článek

Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

15.04.2020

Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

Číst celej článek

Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

01.04.2020

Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

18.03.2020

Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

11.03.2020

V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

Číst celej článek

Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

26.02.2020

Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

Číst celej článek

Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

19.02.2020

V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

Číst celej článek
[value^="om-"]
[value^="om-"]