Moringa BIO Organic kapsle máme právě v akci 2+1 balení zdarma

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00

Peristaltika střev – jak funguje a jak ji podpořit?

Slyšeli jste již výraz peristaltika?

Jde o odborné pojmenování pohybu stěn dutých orgánů, které tak posouvají svůj obsah jedním směrem. Uplatňuje se především v trávicí soustavě, nejvíce pak ve střevech, ale také např. v močovodech nebo vejcovodech.

Ve střevech je jejím úkolem posunování potravy směrem ke konečníku a pokud nefunguje správně, může způsobit nemalé zdravotní problémy.

Mnoho problémů se střevy se tvoří právě tehdy, když nejsou v dobré kondici. Podle názorů odborníků jsou téměř všechna onemocnění střev způsobena nesprávnou výživou.

Důvodů ale může být více. Potíže však nastávají jak při pomalé, tak při příliš rychlé peristaltice.

Většina trávicích procesů probíhá ve střevech. Pokud však nefungují správně, nevstřebávají živiny a organismus v podstatě stále „hladoví“!

peristaltika střev, zácpa
Pokud je peristaltika střev oslabená, na „velkou“ se tak skoro nedostanete

Správná peristaltika střev podpořená Blendeou SUPERGREENS

blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na všechny zdravotní benefity Blendea SUPERGREENS.

Snížená peristaltika střev

Pomalá peristaltika střev v počátečním stádiu způsobuje zácpu, jejímž důsledkem může postupně dojít až k zánětu střev. Za normálních okolností se přijatá strava vyloučí z těla přibližně za jeden den.

Pokud se tak nestane, strava stagnující ve střevech začne ztrácet obsah vody. Čím delší dobu ve střevech zůstává, tím více pak tvrdne. V těžších případech to může vést až k částečnému anebo dokonce úplnému ucpání střev, což má pro tělo vážné následky.

NAUČTE SE – cvičení pro čisté tlusté střevo. Podpoříte zdraví a prevenci chorob. Vyučuje Ing. Martin Škába.

Zvýšená peristaltika střev

Opačným problémem je příliš aktivní peristaltika střev, která způsobuje průjem.

Může představovat stejně velké nebezpečí, a to hned z několika důvodů. Pokud zkonzumované jídlo příliš rychle opouští trávicí trakt, nemá dostatečný čas se vstřebat a zužitkovat přijímané živiny.

Vitamíny a minerální látky se tak z organismu ztratí příliš rychle. Může narušit i rovnováhu střevní flóry, protože se odplaví také část užitečných bakterií. Nebezpečným průvodním jevem je také rychlá dehydratace organismu, k níž může dojít již v řádu několika dnů.

Internista a specialista na choroby ledvin Jaromír Vašát pro irozhlas.cz

Voda je základním substrátem vnitřního prostředí, protože v ní probíhají biochemické reakce, je regulátorem tělesné teploty. Probíhá v ní transport látek a člověk může být ohrožená jak jejím nedostatkem, tak v menším případě i jejím nadbytkem.
VIDEO: Naučte se jíst tak, aby se vám průjem, zácpa a podráždění vyhýbalo obloukem. Vysvětluje iniciativa Jíme Hlavou.

Původci problémů s trávením

Špatná strava

Nejčastěji je příčinou narušené peristaltiky špatná strava. Může jít o nevhodnou kombinaci jídel, přejídání se nebo nedostatečné žvýkání potravy.

Pokud přijímáme příliš velké množství potravy, tělo ji nemusí stíhat dobře strávit, a může se tak ve střevech hromadit, čímž peristaltiku naruší.

Pokud potravu příliš hltáme, nedostatečně se v ústech natráví a náš zažívací trakt s ní poté složitě zápasí. Problémem je také konzumace velkého množství kyselinotvorných potravin, jež způsobují překyselení organismu.

Jedná se zejména o bílou mouku, cukr, maso, alkohol a kávu. O kyselinotvorných a zásadotvorných potravinách si můžete přečíst více v tomto článku.

Nerovnováha mikroorganismů ve střevech

Střevo je osídleno obrovským množstvím mikroorganismů, které musí být v symbióze. Některé jsou pro naše tělo prospěšné až nevyhnutelné, jiné mu škodí. Pokud je mezi nimi rovnováha, je vše v pořádku. Problém však nastane, pokud ty škodlivé začnou převažovat.

Nejčastěji se tak stává při podávání antibiotik, které ničí rovnováhu mikroorganismů v trávicím traktu. Společně s antibiotiky je proto vhodné narušenou mikroflóru opět obnovovat pomocí probiotik.

TIP: Rovnováhu bakterií výborně navodí obyčejný kysaný kefír. Přečtěte si, jak v těle pomáhá.

Alergie a intolerance potravin

Pokud máme jakkoliv narušenou funkci trávicího systému, měli bychom se vždy snažit zjistit, nejsme-li alergičtí na některé potraviny.

Při tomto podezření je nejlepší navštívit lékaře, který určí, jestli bychom se neměli určitým druhům potravin raději zcela vyhnout. Poruchy zažívání způsobené alergií jsou nejčastěji projevem alergie na lepek či laktózu.

Příčinou však mohou být i syntetické léky, jež mohou ovlivňovat náš nervový systém.

 

Stres

nnost střev je řízena mozkem a jeho nervovou soustavou. 

Z mozku přicházejí rytmické informace, aby se svaly kolem střevních stěn stahovaly a uvolňovaly a způsobovaly tak peristaltický pohyb.

Nemusí se tedy vždy jednoznačně jednat o špatnou stravu, ale také stres, který může nervovou soustavu, a tím i funkci střev, negativně ovlivňovat.

Jak zlepšit a nastartovat trávení?

  • Omezte příjem potravin způsobujících překyselení organismu.
  • Zvyšte příjem vlákniny, která chrání střevní stěny a pomáhá z trávicího traktu uvolňovat zbytky potravy.
  • Nepřejídejte se a jezte v klidu, aby mělo tělo dostatek času potravu strávit.
  • Pijte dostatečné množství tekutin, aby nedocházelo k tvrdnutí potravy ve střevech.
  • Pokuste se snížit stres, dopřejte si dostatek spánku a pohybu. Udržíte tak v kondici i mozek, jenž peristaltiku řídí.

MUDr. Dagmar Doležalová pro ulekare.cz

Pohyb zrychluje střevní peristaltiku, tedy i vyprazdňování. Když budete celý den sedět, bude vyprazdňovaní zpomalené.

Zelený ječmen a účinek na trávení

Účinným pomocníkem pro správnou funkci trávicího traktu je také zelený ječmen.

Pomáhá hned s několika problémy, jež jsou příčinou špatné peristaltiky střev. Jeho hlavními benefity jsou:

  • vysoký obsah vlákniny, která chrání střevní stěny
  • detoxikace organismu a očista střev od škodlivých látek
  • zásadotvorné účinky, jenž zabraňují překyselení
  • posílení imunity, a tím ochrana před dalšími nemocemi, které mohou peristaltiku narušovat
  • regenerace buněk, tedy i poškozených tkání
VIDEORECENZE: Pomůže vám SUPERGREENS zlepšit trávení?

Nejen tyto, ale i další pozitivní účinky zeleného ječmene, byly potvrzeny také vědecky. Zde zjistíte, s čím vším vám může zelený ječmen pomoct.

autor

Veronika Maleňáková

O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

2 komentáře: “Peristaltika střev – jak funguje a jak ji podpořit?”

  1. Doporučuji autorovi smazat odkaz na zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny. Pletou si tam zásadité a zásadotvorné potraviny, rovněž kyselé a kyselinotvorné. Celkově mají to rozdělení do skupin úplně špatně. Nedoporučuji se tím vůbec řídit.

    • Děkujeme za podnět, Danieli. Odkaz jsem dočasně zmazal a na věc se zeptám našich odborných garantů článků.

      Přeji krásný den a pevné zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil

27.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte: jaké má spirulina pozitovní účinky na zdravotní stav a kondici, jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil spiruliny, odkud spirulina pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.