Peristaltika střev – jak funguje a jak ji podpořit?

Slyšeli jste již výraz peristaltika?

Jde o odborné pojmenování pohybu stěn dutých orgánů, které tak posouvají svůj obsah jedním směrem. Uplatňuje se především v trávicí soustavě, nejvíce pak ve střevech, ale také např. v močovodech nebo vejcovodech.

Ve střevech je jejím úkolem posunování potravy směrem ke konečníku a pokud nefunguje správně, může způsobit nemalé zdravotní problémy.

Mnoho problémů se střevy se tvoří právě tehdy, když nejsou v dobré kondici. Podle názorů odborníků jsou téměř všechna onemocnění střev způsobena nesprávnou výživou.

Důvodů ale může být více. Potíže však nastávají jak při pomalé, tak při příliš rychlé peristaltice.

Většina trávicích procesů probíhá ve střevech. Pokud však nefungují správně, nevstřebávají živiny a organismus v podstatě stále „hladoví“!

peristaltika střev, zácpa
Pokud je peristaltika střev oslabená, na „velkou“ se tak skoro nedostanete

Správná peristaltika střev podpořená Blendeou SUPERGREENS

blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na všechny zdravotní benefity Blendea SUPERGREENS.

Snížená peristaltika střev

Pomalá peristaltika střev v počátečním stádiu způsobuje zácpu, jejímž důsledkem může postupně dojít až k zánětu střev. Za normálních okolností se přijatá strava vyloučí z těla přibližně za jeden den.

Pokud se tak nestane, strava stagnující ve střevech začne ztrácet obsah vody. Čím delší dobu ve střevech zůstává, tím více pak tvrdne. V těžších případech to může vést až k částečnému anebo dokonce úplnému ucpání střev, což má pro tělo vážné následky.

https://youtu.be/6hVDamVJmJM
NAUČTE SE – cvičení pro čisté tlusté střevo. Podpoříte zdraví a prevenci chorob. Vyučuje Ing. Martin Škába.

Zvýšená peristaltika střev

Opačným problémem je příliš aktivní peristaltika střev, která způsobuje průjem.

Může představovat stejně velké nebezpečí, a to hned z několika důvodů. Pokud zkonzumované jídlo příliš rychle opouští trávicí trakt, nemá dostatečný čas se vstřebat a zužitkovat přijímané živiny.

Vitamíny a minerální látky se tak z organismu ztratí příliš rychle. Může narušit i rovnováhu střevní flóry, protože se odplaví také část užitečných bakterií. Nebezpečným průvodním jevem je také rychlá dehydratace organismu, k níž může dojít již v řádu několika dnů.

Internista a specialista na choroby ledvin Jaromír Vašát pro irozhlas.cz

Voda je základním substrátem vnitřního prostředí, protože v ní probíhají biochemické reakce, je regulátorem tělesné teploty. Probíhá v ní transport látek a člověk může být ohrožená jak jejím nedostatkem, tak v menším případě i jejím nadbytkem.
VIDEO: Naučte se jíst tak, aby se vám průjem, zácpa a podráždění vyhýbalo obloukem. Vysvětluje iniciativa Jíme Hlavou.

Původci problémů s trávením

Špatná strava

Nejčastěji je příčinou narušené peristaltiky špatná strava. Může jít o nevhodnou kombinaci jídel, přejídání se nebo nedostatečné žvýkání potravy.

Pokud přijímáme příliš velké množství potravy, tělo ji nemusí stíhat dobře strávit, a může se tak ve střevech hromadit, čímž peristaltiku naruší.

Pokud potravu příliš hltáme, nedostatečně se v ústech natráví a náš zažívací trakt s ní poté složitě zápasí. Problémem je také konzumace velkého množství kyselinotvorných potravin, jež způsobují překyselení organismu.

Jedná se zejména o bílou mouku, cukr, maso, alkohol a kávu. O kyselinotvorných a zásadotvorných potravinách si můžete přečíst více v tomto článku.

Nerovnováha mikroorganismů ve střevech

Střevo je osídleno obrovským množstvím mikroorganismů, které musí být v symbióze. Některé jsou pro naše tělo prospěšné až nevyhnutelné, jiné mu škodí. Pokud je mezi nimi rovnováha, je vše v pořádku. Problém však nastane, pokud ty škodlivé začnou převažovat.

Nejčastěji se tak stává při podávání antibiotik, které ničí rovnováhu mikroorganismů v trávicím traktu. Společně s antibiotiky je proto vhodné narušenou mikroflóru opět obnovovat pomocí probiotik.

TIP: Rovnováhu bakterií výborně navodí obyčejný kysaný kefír. Přečtěte si, jak v těle pomáhá.

Alergie a intolerance potravin

Pokud máme jakkoliv narušenou funkci trávicího systému, měli bychom se vždy snažit zjistit, nejsme-li alergičtí na některé potraviny.

Při tomto podezření je nejlepší navštívit lékaře, který určí, jestli bychom se neměli určitým druhům potravin raději zcela vyhnout. Poruchy zažívání způsobené alergií jsou nejčastěji projevem alergie na lepek či laktózu.

Příčinou však mohou být i syntetické léky, jež mohou ovlivňovat náš nervový systém.

Stres

Činnost střev je řízena mozkem a jeho nervovou soustavou. 

Z mozku přicházejí rytmické informace, aby se svaly kolem střevních stěn stahovaly a uvolňovaly a způsobovaly tak peristaltický pohyb.

Nemusí se tedy vždy jednoznačně jednat o špatnou stravu, ale také stres, který může nervovou soustavu, a tím i funkci střev, negativně ovlivňovat.

Jak zlepšit a nastartovat trávení?

  • Omezte příjem potravin způsobujících překyselení organismu.
  • Zvyšte příjem vlákniny, která chrání střevní stěny a pomáhá z trávicího traktu uvolňovat zbytky potravy.
  • Nepřejídejte se a jezte v klidu, aby mělo tělo dostatek času potravu strávit.
  • Pijte dostatečné množství tekutin, aby nedocházelo k tvrdnutí potravy ve střevech.
  • Pokuste se snížit stres, dopřejte si dostatek spánku a pohybu. Udržíte tak v kondici i mozek, jenž peristaltiku řídí.

MUDr. Dagmar Doležalová pro ulekare.cz

Pohyb zrychluje střevní peristaltiku, tedy i vyprazdňování. Když budete celý den sedět, bude vyprazdňovaní zpomalené.

Zelený ječmen a účinek na trávení

Účinným pomocníkem pro správnou funkci trávicího traktu je také zelený ječmen.

Pomáhá hned s několika problémy, jež jsou příčinou špatné peristaltiky střev. Jeho hlavními benefity jsou:

  • vysoký obsah vlákniny, která chrání střevní stěny
  • detoxikace organismu a očista střev od škodlivých látek
  • zásadotvorné účinky, jenž zabraňují překyselení
  • posílení imunity, a tím ochrana před dalšími nemocemi, které mohou peristaltiku narušovat
  • regenerace buněk, tedy i poškozených tkání

Nejen tyto, ale i další pozitivní účinky zeleného ječmene, byly potvrzeny také vědecky. Zde zjistíte, s čím vším vám může zelený ječmen pomoct.

VIDEORECENZE: Pomůže vám SUPERGREENS zlepšit trávení?
autor

Veronika Maleňáková

O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

4 komentáře: “Peristaltika střev – jak funguje a jak ji podpořit?”

  1. Doporučuji autorovi smazat odkaz na zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny. Pletou si tam zásadité a zásadotvorné potraviny, rovněž kyselé a kyselinotvorné. Celkově mají to rozdělení do skupin úplně špatně. Nedoporučuji se tím vůbec řídit.

    • Děkujeme za podnět, Danieli. Odkaz jsem dočasně zmazal a na věc se zeptám našich odborných garantů článků.

      Přeji krásný den a pevné zdraví.

    • Děkuji za poznámku. Šoteček se vloudil 🙂
      Přeji krásný den.
      Lukáš z blogu Blendea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek

Atopický ekzém: Najděte konkrétní spouštěč a vyhněte se mu 🚫

07.09.2023

Atopický ekzém (atopická dermatitida) je zdravotní stav způsobující suchou, svědící, olupující se a zanícenou pokožku. Atopický ekzém je velmi častý u novorozenců a dětí, ale trápí a znesnadňuje život i mnoha dospělým. Ekzém je většinou dlouhotrvající, a tedy chronické povahy. Navíc může často měnit intenzitu od téměř nepatrných svědivých flíčků až po velká zanícená a […]

Číst celý článek

Pískavice řecké seno: Cenná rostlinka pro podporu laktace s mnoha dalšími zdravotními benefity

31.08.2023

Pískavice řecké seno si dnes představíme hlavně díky její podpoře laktace, a tedy podpoře produkce mateřského mléka. Zároveň uvedu další zdravotní benefity pískavice a to na ženské i mužské zdraví. Pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru, cholesterolu a zvyšuje hladinu hormonu testosteronu. Některé účinky zatím nejsou potvrzené vědeckými studiemi, proto se zaměřím na ty, které již […]

Číst celý článek

Artritida: Zánětlivá nemoc kloubů, kvůli které dnes možná ani nevstanete z postele 😔

24.07.2023

Výraz artritida (lidově revma) hledá na českém internetu každý měsíc přes 4400 lidí, takže jde o rozšířený a době známý zdravotní problém pohybového aparátu, konkrétně jde o zánět kloubů. Lidi nejčastěji zajímá, proč artritida vzniká a jak se projevuje, jaké druhy artritidy známe, a samozřejmě jak zle artritidu léčit nebo aspoň zmírnit její bolestivé symptomy. […]

Číst celý článek

Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea): Krásná květinka pro podporu mentální výkonnosti a tělesné kondice 🧠💪

17.06.2023

Každý z času na čas potřebujeme mentální vzpruhu, která by podpořila naši soustředěnost, psychickou výkonnost, paměť, pozornost, a ideálně urychlila schopnost učit se. Obvykle sáhneme po kávě či jiném legálním stimulantu, protože jsou nejdostupnější. Existuje ale několik tradičních a rovněž dostupných bylin, které nám pomohou nakopnout duševní výkonnost aniž bychom si na nich vytvořili závislost. […]

Číst celý článek

Nedostatek hořčíku a negativní příznaky, které již možná pociťujete

15.06.2023

Nedostatek hořčíku má své jasné příznaky. Některých jste si na sobě již možná všimli, ale zatím netušíte, zda reálně trpíte nedostatkem. Proto vás navedu na určité „indice“, které mohou deficit prokazovat. V článku se nevěnuji nepostradatelnému významu hořčíku v těle. O něm se dočtete v lékařských a vědeckých zdrojích, na které v článku odkazuji. Hlavním […]

Číst celý článek

3 důvody proč vyzkoušet adaptogenní kávu SUPERCOFFEE? ☕🍄

31.05.2023

Není žádným tajemstvím, že Blendea SUPERCOFFEE je aktuálně nejprodávanějším produktem, a tedy bestsellerem značky Blendea. Není se čemu divit, protože nás spokojení zákazníci „bombardují“ pochvalnými zkušenostmi a skvělými recenzemi. Několik jich přikládám níže. Pokud SUPERCOFFEE zatím ještě neznáte, rád bych vás seznámil s hlavními rozdíly mezi klasickou kávou a naší instantní, zdravější alternativou. Vyjmenuji prospěšné […]

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.