Peristaltika střev – jak funguje a jak ji podpořit?

Slyšeli jste již výraz peristaltika?

Jde o odborné pojmenování pohybu stěn dutých orgánů, které tak posouvají svůj obsah jedním směrem. Uplatňuje se především v trávicí soustavě, nejvíce pak ve střevech, ale také např. v močovodech nebo vejcovodech.

Ve střevech je jejím úkolem posunování potravy směrem ke konečníku a pokud nefunguje správně, může způsobit nemalé zdravotní problémy.

Mnoho problémů se střevy se tvoří právě tehdy, když nejsou v dobré kondici. Podle názorů odborníků jsou téměř všechna onemocnění střev způsobena nesprávnou výživou.

Důvodů ale může být více. Potíže však nastávají jak při pomalé, tak při příliš rychlé peristaltice.

Většina trávicích procesů probíhá ve střevech. Pokud však nefungují správně, nevstřebávají živiny a organismus v podstatě stále „hladoví“!

peristaltika střev, zácpa
Pokud je peristaltika střev oslabená, na “velkou” se tak skoro nedostanete

Správná peristaltika střev podpořená Blendeou SUPERGREENS

blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na všechny zdravotní benefity Blendea SUPERGREENS.

Snížená peristaltika střev

Pomalá peristaltika střev v počátečním stádiu způsobuje zácpu, jejímž důsledkem může postupně dojít až k zánětu střev. Za normálních okolností se přijatá strava vyloučí z těla přibližně za jeden den.

Pokud se tak nestane, strava stagnující ve střevech začne ztrácet obsah vody. Čím delší dobu ve střevech zůstává, tím více pak tvrdne. V těžších případech to může vést až k částečnému anebo dokonce úplnému ucpání střev, což má pro tělo vážné následky.

NAUČTE SE – cvičení pro čisté tlusté střevo. Podpoříte zdraví a prevenci chorob. Vyučuje Ing. Martin Škába.

Zvýšená peristaltika střev

Opačným problémem je příliš aktivní peristaltika střev, která způsobuje průjem.

Může představovat stejně velké nebezpečí, a to hned z několika důvodů. Pokud zkonzumované jídlo příliš rychle opouští trávicí trakt, nemá dostatečný čas se vstřebat a zužitkovat přijímané živiny.

Vitamíny a minerální látky se tak z organismu ztratí příliš rychle. Může narušit i rovnováhu střevní flóry, protože se odplaví také část užitečných bakterií. Nebezpečným průvodním jevem je také rychlá dehydratace organismu, k níž může dojít již v řádu několika dnů.

Internista a specialista na choroby ledvin Jaromír Vašát pro irozhlas.cz

Voda je základním substrátem vnitřního prostředí, protože v ní probíhají biochemické reakce, je regulátorem tělesné teploty. Probíhá v ní transport látek a člověk může být ohrožená jak jejím nedostatkem, tak v menším případě i jejím nadbytkem.
VIDEO: Naučte se jíst tak, aby se vám průjem, zácpa a podráždění vyhýbalo obloukem. Vysvětluje iniciativa Jíme Hlavou.

Původci problémů s trávením

Špatná strava

Nejčastěji je příčinou narušené peristaltiky špatná strava. Může jít o nevhodnou kombinaci jídel, přejídání se nebo nedostatečné žvýkání potravy.

Pokud přijímáme příliš velké množství potravy, tělo ji nemusí stíhat dobře strávit, a může se tak ve střevech hromadit, čímž peristaltiku naruší.

Pokud potravu příliš hltáme, nedostatečně se v ústech natráví a náš zažívací trakt s ní poté složitě zápasí. Problémem je také konzumace velkého množství kyselinotvorných potravin, jež způsobují překyselení organismu.

Jedná se zejména o bílou mouku, cukr, maso, alkohol a kávu. O kyselinotvorných a zásadotvorných potravinách si můžete přečíst více v tomto článku.

Nerovnováha mikroorganismů ve střevech

Střevo je osídleno obrovským množstvím mikroorganismů, které musí být v symbióze. Některé jsou pro naše tělo prospěšné až nevyhnutelné, jiné mu škodí. Pokud je mezi nimi rovnováha, je vše v pořádku. Problém však nastane, pokud ty škodlivé začnou převažovat.

Nejčastěji se tak stává při podávání antibiotik, které ničí rovnováhu mikroorganismů v trávicím traktu. Společně s antibiotiky je proto vhodné narušenou mikroflóru opět obnovovat pomocí probiotik.

TIP: Rovnováhu bakterií výborně navodí obyčejný kysaný kefír. Přečtěte si, jak v těle pomáhá.

Alergie a intolerance potravin

Pokud máme jakkoliv narušenou funkci trávicího systému, měli bychom se vždy snažit zjistit, nejsme-li alergičtí na některé potraviny.

Při tomto podezření je nejlepší navštívit lékaře, který určí, jestli bychom se neměli určitým druhům potravin raději zcela vyhnout. Poruchy zažívání způsobené alergií jsou nejčastěji projevem alergie na lepek či laktózu.

Příčinou však mohou být i syntetické léky, jež mohou ovlivňovat náš nervový systém.

 

Stres

nnost střev je řízena mozkem a jeho nervovou soustavou. 

Z mozku přicházejí rytmické informace, aby se svaly kolem střevních stěn stahovaly a uvolňovaly a způsobovaly tak peristaltický pohyb.

Nemusí se tedy vždy jednoznačně jednat o špatnou stravu, ale také stres, který může nervovou soustavu, a tím i funkci střev, negativně ovlivňovat.

Jak zlepšit a nastartovat trávení?

  • Omezte příjem potravin způsobujících překyselení organismu.
  • Zvyšte příjem vlákniny, která chrání střevní stěny a pomáhá z trávicího traktu uvolňovat zbytky potravy.
  • Nepřejídejte se a jezte v klidu, aby mělo tělo dostatek času potravu strávit.
  • Pijte dostatečné množství tekutin, aby nedocházelo k tvrdnutí potravy ve střevech.
  • Pokuste se snížit stres, dopřejte si dostatek spánku a pohybu. Udržíte tak v kondici i mozek, jenž peristaltiku řídí.

MUDr. Dagmar Doležalová pro ulekare.cz

Pohyb zrychluje střevní peristaltiku, tedy i vyprazdňování. Když budete celý den sedět, bude vyprazdňovaní zpomalené.

Zelený ječmen a účinek na trávení

Účinným pomocníkem pro správnou funkci trávicího traktu je také zelený ječmen.

Pomáhá hned s několika problémy, jež jsou příčinou špatné peristaltiky střev. Jeho hlavními benefity jsou:

  • vysoký obsah vlákniny, která chrání střevní stěny
  • detoxikace organismu a očista střev od škodlivých látek
  • zásadotvorné účinky, jenž zabraňují překyselení
  • posílení imunity, a tím ochrana před dalšími nemocemi, které mohou peristaltiku narušovat
  • regenerace buněk, tedy i poškozených tkání
VIDEORECENZE: Pomůže vám SUPERGREENS zlepšit trávení?

Nejen tyto, ale i další pozitivní účinky zeleného ječmene, byly potvrzeny také vědecky. Zde zjistíte, s čím vším vám může zelený ječmen pomoct.

autor

    Veronika Maleňáková

    O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

    0 komentářů: “Peristaltika střev – jak funguje a jak ji podpořit?”

    1. Doporučuji autorovi smazat odkaz na zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny. Pletou si tam zásadité a zásadotvorné potraviny, rovněž kyselé a kyselinotvorné. Celkově mají to rozdělení do skupin úplně špatně. Nedoporučuji se tím vůbec řídit.

      • Děkujeme za podnět, Danieli. Odkaz jsem dočasně zmazal a na věc se zeptám našich odborných garantů článků.

        Přeji krásný den a pevné zdraví.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Maracuja – exotické ovoce pro podporu imunity, snížení zánětů s výbornými nutričními hodnotami

    16.09.2020

    Maracuja je slaďoučké exotické ovoce, které lze v sezoně koupit i u nás. Článek popíše všechny prospěšné benefity plodů marakuje na vaše zdraví. Čtěte dál, abyste zjistili, v čem přesně je maracuja pro tělo prospěšná a jaké má výživové hodnoty.

    Číst celý článek

    Eleuterokok ostnitý (Sibiřský ženšen) – pozitivní účinky na imunitu, výkon a kondici potvrzené vědci

    19.08.2020

    Eleuterok je velice zajímavá, “jedovatě” vypadající rostlina, která má ale znamenité účinky na imunitu kondici a výkon. Článek přečtete za 6 minut. Naučí vás Sibiřský ženšen správně užívat a upozorní na případná negativa. V článku budu používat oficiální název Eleuterokok ostnitý. Sibiřský ženšen je pouze přezdívka a lidové označení.

    Číst celý článek

    5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

    05.08.2020

    Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 5 […]

    Číst celý článek

    Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

    05.08.2020

    Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

    Číst celý článek

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek

    Všechny produkty Blendea mají Clean Label. Jaká je výhoda pro vás, naše zákazníky?

    23.07.2020

    Clean Label je označení pro “čistou, srozumitelnou a upřímnou” etiketu jakýchkoliv výrobků. Nejde ale o prázdnou etiketu, která zákazníkovi nic neřekne a najdete na ní maximálně hezký obrázek či líbivý dizajn. Právě naopak. Co přesně je Clean Label a v čem vám jako zákazníkovi pomůže?

    Číst celý článek

    Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

    22.07.2020

    Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

    Číst celý článek

    Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

    08.07.2020

    Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

    Číst celý článek

    Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

    10.06.2020

    Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]