Zelený ječmen – příznivé účinky potvrzují vědci

Zelený ječmen, pěstování v laboratoři

Ječmen je prastarou obilninou, která v současnosti zažívá svůj návrat, především jako „zelený ječmen“. Zelený ječmen je dnes v hledáčku celé řady lidí, kteří u něho nacházejí podporu zdraví nebo krásy. Zelený ječmen je pro ně především životabudičem. Pochopitelně je pak tento životabudič také zájmem nemalé skupiny výrobců a prodejců, kteří svým zákazníkům slibují možné i nemožné. O účincích zeleného ječmene toho můžete slyšet nebo číst mnoho. Jak je to doopravdy? To pomáhají odhalit odborné vědecké studie. Na zelený ječmen se totiž zaměřují také vědci.

Zprávy o zeleném  ječmeni z Mendlovy univerzity

Mladá pšenice, zelený ječmen - pěstování

Pěstování zeleného ječmene

Pro názor odborníků na zelený ječmen nemusíme chodit daleko. Ječmenem, konkrétně mladými zelenými rostlinkami ječmene v BIO kvalitě, které jen před pár dny spustily své klíčení, se zabývají vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Na půdě univerzity se také věnují pěstování zeleného ječmene.

Zprávy vědců Mendelovy univerzity potvrzují: BIO zelená šťáva z mladého ječmene je skutečně nesmírně zdravá. Její účinky jsou pozoruhodné.

Mladý ječmen zvyšuje obranyschopnost organismu

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječ

Ve složení zeleného ječmene najdeme celé spektrum cenných látek. Nezanedbatelný podíl hmoty zaujímají důležité minerály, které se podílejí na správném fungování celého těla. Vedoucí výzkumu Jaroslava Ehrenbergová se k zelenému ječmenu vyjádřila přímo na kameru České televize, mj. uvedla:

„Obsahuje spoustu velice důležitých látek: antioxidační vitamíny C a E, spoustu různých enzymů, které jsou cenné pro činnost našeho organismu. Sušina mladé hmoty obsahuje kolem 10 procent minerálů jako například železo, vápník, hořčík, fosfor a další.“/1/

 

Tradiční obilovina má místo i v moderní zdravé výživě

Činnost vědců z Mendlovy univerzity se však nezaměřuje jenom na zkoumání účinků a působení zeleného ječmene na lidský organismus. Jeho blahodárný vliv je již potvrzen stovkami a tisíci let, kdy se ječmen využívá jako součást zdravé výživy. Vědci v Brně usilují o popularizaci zeleného ječmene. Upozorňují na to, že jde o tradiční domácí plodinu, která se dá jednoduše pěstovat i doma v truhlíku. Pěstování zeleného ječmene není náročné. Sklizeň vás přitom odmění již za několik dnů od výsadby. Pokud se vám podaří obstarat vhodná semena a čistou zeminu, můžete se těšit na BIO kvalitní zelený ječmen.

Zajímá vás pěstování zeleného ječmene? Pak se vám bude hodit náš další článek: Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!

Zelený ječmen a další zjištění českých vědců

BIO mladý ječmen není jen náplní práce brněnských vědců. V roce 2002 vypracoval studii týkající se mladého ječmene i MUDr. Miloslav Lacina ve spolupráci se společností Green Ways® s.r.o. Tento lékař, absolvent vojenské lékařské akademie v Hradci Králové, je známý svým holistickým přístupem. Zajímá se o přírodní léčbu a vliv zdravé výživy na kvalitu života. Zřejmě i kvůli výsledkům své studie a rozsáhlým zkušenostem se stal nadšeným propagátorem zelených potravin.

Studie MUDr. Laciny společnosti Green Ways, týkající se BIO zeleného ječmene, se v roce 2002 zúčastnilo na tři desítky lidí. Během období s velkou imunitní zátěží (podzim-zima) užívali mladý ječmen. Přitom nezměnili svůj životní styl nebo případnou léčbu, které se právě podrobovali. MUDr. Lacina na těchto pacientech zkoumal během tříměsíčního období více než tři stovky příznaků a snažil se zjistit, jak se užívání zeleného ječmene projevuje na lidském zdraví.

Výsledky této studie mohou vysvětlit to, proč je mladý ječmen tak oblíbený. Všichni z účastníků výzkumu, kteří ho dokončili, uvedli, že subjektivně zaznamenali zlepšení svého zdraví. Ať již mírné nebo výrazné. To je 100% úspěšnost. Objektivně, tedy z hlediska laboratorních testů, došlo ke zlepšení téměř u 80 % pacientů. Na základě subjektivního hodnocení respondentů, spolu s objektivními laboratorními testy, lze zlepšení stavu přičíst působení mladého ječmene. A to i z lékařského pohledu. To jednoznačně potvrzuje prospěšné účinky této zelené potraviny./3/

 

Zelené potraviny, mladý ječmen, výzkum - výsledky

Zelený ječmen a hubnutí

Za pozornost však stojí i další zkušenosti a výsledky studie MUDr. Laciny. Zejména ženy bude jistě zajímat, že předmětem výzkumu bylo i hubnutí. 20 z 30 respondentů  na začátku výzkumu uvedlo nadváhu či obezitu. 30 % z respondentů, kteří tříměsíční výzkum ukončili, za tuto dobu svoji hmotnost snížilo. Hubnutí zaznamenalo celých 12 respondentů, u 7 respondentů se hmotnost nezměnila, pouze 1 zaznamenal zvýšení hmotnosti.

K výhodám mladého ječmene patří i vysoká snášenlivost lidským organismem. Ve výzkumu byla registrována snášenlivost 93,3 %.

Závěr této studie a výsledky pozorování doktora Laciny je podkladem pro doporučení mladého zeleného ječmene všem, kterým není lhostejné jejich zdraví.

Ječmen má zelenou v Česku i ve světě

Spirulina - výzkum, studieVe vědeckém americkém časopise Diabetes and Metabolism (Cukrovka a metabolismus) byl v roce 2002 zveřejněn zajímavý vědecký výzkum. Týkal se BIO zeleného ječmene a jeho účinků zaměřených na kardiovaskulární systém.

Výsledky výzkumu přinesly zjištění, že šťáva z BIO zeleného ječmene může podporovat činnost kardiovaskulárního systému. Vědci z Fu Jen University v Taipei spolu s taiwanskými výzkumníky z Čínské lékařské univerzity ve své klinické studii potvrdili, že zelený ječmen (anglicky barley grass) pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi diabetiků. Současně také pomáhá v boji proti oxidativním volným radikálům, které způsobují poškození buněk./2/

 

Zelený ječmen a detoxikace

Za posledních pětadvacet let se zelené potraviny staly objektem zkoumání mnoha vědců z nejrůznějších koutů světa. Vyšlo množství vědeckých studií, které potvrzují antioxidační působení zelených potravin. O příznivých účincích na kardiovaskulární systém již byla řeč. Mezi pozitivní účinky zelených potravin se na základě vědeckých zjištění řadí i detoxikační efekt.

V současné době totiž nehledáme pouze nutričně bohaté potraviny, které nám pomůžou k dobrému zdraví. Vzhledem ke vzrůstajícímu množství pesticidů a dalších chemických látek všude kolem nás hledáme také něco, co by dokázalo eliminovat působení škodlivin na lidské tělo. Může to být právě šťáva ze zeleného ječmene. Dokazuje to například výzkum Dr. Yoshihide Hagiwara z konce osmdesátých let nebo jeho další výzkumy z let devadesátých. Mj. v nich dokázal, že šťáva z mladého ječmene efektivně rozkládá množství organických pesticidů.

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječ

Z laboratoře až domů

Výzkumy mají význam. Také proto, že potvrzují zkušenosti nesčetné řady lidí, kteří do svého jídelníčku zařadili BIO zelený ječmen. Černé na bílém, původem z laboratoří a prostřednictvím slov vědců deklarují, že zelené potraviny (nejenom zelený ječmen, ale také mladá pšenice, chlorella či spirulina) představují skutečné přírodní životabudiče. Probouzejí v nás energii, zlepšují trávení, podporují zdraví i krásu.

Víte, jak pomáhají zelené potraviny ke kráse? To se dozvíte v našem dalším článku: Mladý ječmen jako zelený elixír mládí a krásy

Přehled použitých zdrojů:

 

 

Zelený ječmen – příznivé účinky potvrzují vědci
5 (100%) 2 hlas[ů]

Přidejte komentář

XHTML: Můžete použít tyto značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>