Blog, Strana 30

Kiwi - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

Kiwi - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny kiwi zjistíte:

  • jak přesně vám kiwi může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv kiwi na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil kiwi
  • nežádoucí účinky a kdo by kiwi konzumovat neměl

profil kiwi

 

Kiwi je ovoce plné vitamínu C

kiwi

Kiwi je plod popínavé dřeviny aktinidie lahodné. Vypadá trochu jako taková malá brambora s hnědou chlupatou slupkou a sladkou zelenou dužinou.

Ovoce kiwi se používá jako potravina i jako lék. Přidává se k sladkým i slaným receptům nebo například do sportovních nápojů. Nejčastěji se však konzumuje jako běžné ovoce. Antioxidační účinky vitamínu C nebo jiných sloučenin, které v kiwi najdeme ve vysokých koncentracích, mohou pomoci například s astmatem.

 

Jaký je rozdíl mezi zlatým a klasickým zeleným kiwi?

V obchodech můžete narazit nejen na klasické zelené kiwi, ale i na méně známé kiwi zlaté. Jedno má zelenou barvu, druhé zlatou.

Nutričně jsou velmi podobné, existuje mezi nimi však několik rozdílů. Zlaté kiwi obsahuje více vitamínu C, folátu i cukrů. Klasické zelené kiwi je oproti tomu zase lepším zdrojem vlákniny. Vitamínu E, draslíku, luteinu,  kalorií, tuků, bílkovin a sacharidů obsahují kiwi zlaté i tradiční zelené shodně.

zlaté kiwi

Zlaté kiwi je kulatější, má méně chloupků, dozrává dříve, je sladší a méně kyselé. Je však citlivější na poškození a také dražší

 

Důležité informace o kiwi

  • Známé také jako: kiwifruit, chinese gooseberry, gold kiwi, zlaté kiwi, aktinidie lahodná, Actinidia deliciosa, jang-tao, 羊桃, čínský angrešt, angrešt Číňana
  • Krajina původu: Kalifornie, Nový Zéland, Japonsko, Sibiř, Itálie, Chile, Francie, Řecko, USA
  • Prodává se ve formě: čerstvé, doplňky stravy, v nápojích a pokrmech, prášek, tablety, kapsle, konzervované, marmeláda, zavařenina, minikiwi, kompoty, koláče, dezerty, marmelády, džusy, koktejly, sušené, smoothies
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

kiwi mapa

Kiwi pochází nejčastěji z těchto oblastí

 

Fakta o kiwi

Věděli jste, že …

  • Jediné kiwi pokryje denní doporučenou dávku vitamínu C.
  • Semínka z kiwi jsou jedlá a bohatá na živiny. Obsahují zejména omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny a antioxidanty.
  • Jedlá je také chlupatá slupka kiwi - ale většina lidí ji před konzumací kiwi loupe.
  • Jeden strom může vyprodukovat až 200 kg kiwi.
  • Studie publikovaná roku 2014 v Allergy poznamenala, že kiwi semínka mohou způsobovat křížovou alergii s arašídy a ořechy.
  • Kiwi původně pochází z údolí čínské řeky Yangtze. Dnes se pěstuje po celém světě. Růst může ve většině mírných klimatů s dostatečnými letními teplotami.
VÍTE, ŽE kiwi dostalo jméno během studené války? Byl to marketingový tah. Pojmenovali ho roku 1974 podle novozélandského národního ptáka kivi, kterého vzhledem připomíná.
  • Do Česka se kiwi vozí nejčastěji z Itálie.
  • Kiwi je oválné ovoce s hnědou chlupatou slupkou, chutným a sladkým zeleným vnitřkem.

kiwi

Chuť kiwi bývá připodobnována kombinaci jahod, ananasu a banánu

 

Předpokládané účinky kiwi

Pro objektivní zhodnocení účinků kiwi na lidské zdraví je potřeba více vědeckých důkazů. Kiwi proto rozhodně nepovažujte za náhradu konvenčních léčiv a při zdravotních obtížích svůj stav konzultujte s odborným zdravotnickým personálem.

  • Ačkoli jsou výsledky studií rozporuplné, existují určité důkazy, že by konzumace plodů bohatých na vitamín C (například citrusové plody a kiwi) 1-2x týdně mohla lepšit funkci plic u lidí s astmatem. Jedna studie z roku 2000 například ukázala, že kiwi může snižovat sípání u dětí.
  • Studie provedená Taipei Medical University publikovaná v Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition naznačila, že konzumace 2 plodů kiwi denně po dobu 4 týdnů může navýšit pohyby střev u lidí se zácpou a syndromem dráždivého tračníku.
  • Studie ukázala, že enzym aktinid z kiwi může usnadňovat trávění většiny bílkovin.
  • Předběžné výzkumy a studie naznačují, že u lidí s vysokým krevním tlakem konzumace 3 plodů kiwi po dobu 8 týdnů snižuje krevní tlak více než 1 jablko denně.

kiwi

Jedlá je i slupka z kiwi. Většině lidí však nechutnají její malé chloupky.

  • Kiwi může chránit buňky, pomáhat zdraví srdce i dýchacích funkcí.
  • Studie zjistila, že kiwi může zlepšovat imunitní funkci.
  • Kiwi může snižovat oxidativní stres a být tedy i prevencí rakoviny tlustého střeva.
  • Studie Univerzity v Oslu zjistila, že 2 kiwi denně můžou snižovat riziko nadměrné krevní srážlivosti a redukovat krevní tuk. Účinky na zdraví srdce byly podobné jako denní dávka aspirinu.
  • Výzkumníci z Taiwan’s Taipei Medical University dokázali, že kiwi může příznivě ovlivňovat spánek (kvalitu, kvantitu, snadnější usínání, účinnost a celkově zdravější spánek).
Klinický psycholog Michael J. Breus, PhD (red. přeloženo a zkráceno):
"Kromě toho, že je kiwi silný antioxidant, obsahuje také spousty serotoninu. Tento hormon fungující jako neurotransmiter se podílí na širokém spektru fyziologických procesů: má trávicí a kardiovaskulární funci, pomáhá učení a pamatování si, reguluje chuť k jídlu a náladu. Nedostatek serotoninu bývá spojován s depresemi a poruchami nálad."
  • Kiwi obsahuje velké množství vitamínu C, který může vašemu tělu pomoci s produkcí kolagenu.
  • Kiwi může zjemňovat a opravovat kůži. Může být prevencí hrubé a suché pokožky.
  • Pokud kiwi konzumujete spolu s potravinou bohatou na železo, může zlepšit jeho absorpci.
  • Kiwi obsahuje vitamín E. The University of Maryland Medical Center uvádí, že vitamín E může pomoci s obličejovými liniemi a vráskami.
  • Kiwi jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které mohou zpomalovat stárnutí.
  • Kiwi mohou snižovat hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou neboli “špatný” LDL cholesterol a zvyšovat hladinu lipoproteinů s vysokou hustotou neboli “dobrý” HDL cholesterol. Kiwi proto může snižovat riziko srdečních onemocnění. Ukázaly to studie publikované roku 2009 v International Journal of Food Sciences and Nutrition a roku 2013 v British Journal of Nutrition.
  • Kiwi může zabránit makulární degeneraci a ztrátě zraku.
  • Kiwi díky vitamínu C v kombinaci s hořčíkem pomáhá látkové výměně, při paradontóze, zpevňovat cévy a žíly, lepšit vidění i tvorbu hormonů pro dobrou náladu. Přispívá ke zdraví srdce, svalů a kostí.

kiwi na stromě

Kiwi je malé ovoce velikosti zhruba slepičího vajíčka. Není ale tolik špičaté

 

Zdravotní a kosmetické využití kiwi

Kiwi v péči o pokožku

Kiwi může pomáhat k zářivé, zdravé pokožce. Může také zpomalovat její stárnutí a být účinné v boji proti obličejovým liniím a vráskám.

 

Kiwi a hubnutí

Jen díky samotnému kiwi nezhubnete. Je ale nízkokalorické, neobsahuje cholesterol a je také téměř bez tuku, zato ale výživné, takže vám s hubnutím může pomoci. Rozhodně je vždy lepší volbou než zpracovaná svačina.

 

Kiwi pro celkové zdraví

Studie z roku 1997 provedená na Rutgers University zjistila, že je kiwi výživnější než 27 druhů jiného běžně konzumovaného ovoce (jako jsou například pomeranče, banány a jablka). Zejména v zimních měsících může být skvělou prevencí chřipky, nachlazení a rýmy.

 

Kiwi pro sportovce

Kiwi může díky vysokému obsahu vitaminu C sportovcům pomáhat s množením vaziv i léčbě zvrtnutého kotníku.

 

Nutriční hodnoty kiwi

100 g čerstvého kiwi obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty:
  • sacharidy - 87 % - 14,7 g - 5 % DDD
  • vláknina - 3 g - 12 % DDD
  • tuky - 7 % - 0,5 g - 1 % DDD
  • omega-3 mastné kyseliny - 42 mg
  • omega-6 mastné kyseliny - 246 mg
  • bílkoviny - 6 % - 1,1 g - 2 % DDD
  • 255 kJ - 61 kalorií - 3 % DDD
  • voda - 83,1 g
  • popel - 0,6 g
Vitamíny:
  • vitamín A - 87 IU - 2 % DDD
  • vitamín C - 92,7 g - 155 % DDD
  • vitamín E - 1,5 mg - 7 % DDD
  • vitamín K - 40,3 mcg - 50 % DDD
  • thiamin - 2 % DDD
  • riboflavin - 1 % DDD
  • niacin - 0,3 mg - 2 % DDD
  • vitamín B6 - 0,1 mg - 3 % DDD
  • folát - 25 mcg - 6 % DDD
  • kyselina pantothenová - 0,2 mg - 2 % DDD
  • cholin - 7,8 mg
  • betaine - 0,5 mg
Minerály
  • vápník - 34 mg - 3 % DDD
  • železo - 0,3 mg - 2 % DDD
  • hořčík - 17 mg - 4 % DDD
  • fosfor - 34 mg - 3 % DDD
  • draslík - 312 mg - 9 % DDD
  • sodík - 3 mg - 0 % DDD zinek - 0,1 mg - 1 % DDD
  • měď - 0,1 mg - 6 % DDD
  • mangan - 0,1 mg - 5 % DDD
  • selen - 0,2 mcg - 0 % DDD

 

Dávkování kiwi

Doporučená denní dávka kiwi zatím nebyla stanovena. Vždy závisí na několika faktorech, jako je například věk a zdravotní stav konzumenta.

Pokud používáte nějaký potravinový doplněk s kiwi, pečlivě dodržujte pokyny na štítku výrobku a jeho konzumaci nejprve konzultujte s lékařem, lékárníkem nebo jiným zdravotnickým personálem.

Kiwi se obecně doporučuje konzumovat jako 1 - 3 celé kiwi nebo ½ šálku čerstvých kiwi kousků denně. Denní dávka kiwi prášku bývá okolo 5,5 gramů.

 

Užívání kiwi

Kiwi můžete konzumovat jako ovoce nebo v různých nápojích, smoothies či doplňcích stravy. Může se aplikovat také zevně - syrové kiwi nebo krém či gel s kiwi extraktem. Kiwi si můžete dát k snídani třeba k jogurtu, na oběd přimíchat do salátu nebo si dát jako zdravý dezert po večeři.

nápoj z kiwi

Kiwi můžete jíst syrové, tepelně upravené, oloupané i se slupkou

 

 

Nežádoucí účinky kiwi

Kiwi je pro většinu lidí pravděpodobně bezpečné, konzumují li ho v množstvích jako potravinu.

 

Alergie na kiwi

Alergie na kiwi se může projevit jako obtížné polykání (dysfagie), zvracení a kopřivka. Lidé alergičtí na kiwi kiwi někdy snesou vařené nebo konzervované.

 

Kdo by kiwi užívat neměl?

Kiwi a alergici

Alergie na kiwi se nejčastěji objevuje u osob alergických na další druhy ovoce, rostliny nebo koření, jako je například avokádo, pyl bříz, fíky, lískové oříšky, mák, latex, žito, sezamové semínko nebo pšenice. Tito lidé by si při konzumaci kiwi měli dát obzvláště dobrý pozor.

 

Lidé s ledvinovými kameny a kiwi

Pokud jste měli nebo máte ledvinové kameny, konzumaci kiwi se raději vyvarujte, zejména pak slupce z kiwi. Především slupka kiwi totiž obsahuje oxaláty, které mohou vázat vápník a tvořit bolestivé kameny v ledvinách.

 

Kiwi, těhotné a kojící ženy

Kiwi těhotné a kojící ženy jako potravinu konzumovat mohou. Před zařazením potravinových doplňků z kiwi by se však měly raději poradit s lékařem.

kiwi

Kiwi má hnědou chlupatou slupku a žlutou nebo zelenou dužinu, malá černá semínka a bílý jaderník

 

Lidé s poruchami krvácení a kiwi

Kiwi může zpomalovat srážení krve a zvyšovat riziko krvácení. Teoreticky tedy může zhoršovat poruchy krvácení.

 

Kiwi u pacientů před operací

Kiwi může u některých lidí zpomalit srážení krve. Což může teoreticky zvýšit riziko krvácení u některých chirurgických zákroků. Přestaňte kiwi nebo výrobky z něj konzumovat alespoň 2 týdny před plánovanou operací.

 

S jakými léky kiwi neužívat? (kontraindikace)

Zatím není jasné, zda kiwi ovlivňuje účinek některých léků. Pokud nějaké léky užíváte pravidelně, konzultujte nadměrnou konzumaci kiwi nebo doplňky stravy z kiwi proto nejdříve raději s lékařem.

kiwi

Dužina kiwi je sladká a chutná

 

Kiwi a FAQ - často kladené dotazy

Můžu jíst slupku z kiwi?

Slupka z kiwi je jedlá. Většině lidí však nechutná, protože je chlupatá.

Výživová poradkyně Erica Julson (red. upraveno a přeloženo):
"Slupka z kiwi je výborným zdrojem vlákniny, vitamínu E a kyseliny listové. Pokud jíte kiwi i se slupkou, získáte až o 50 % těchto živin více, než když si dáte jen vnitřek. Slupka kiwi navíc obsahuje vyšší koncentraci antioxidantů, než dužina."

Jak kiwi oloupat?

Nejpohodlnější způsob je kiwi rozkrojit nožem napůl a vydlabat lžičkou. Můžete jej také oloupat nerezovou škrabkou nebo loupacím nožem. Loupáním se však ztrácí část výživové hodnoty.

Proč mě po kiwi svědí v puse?

V kiwi se přirozeně vyskytují krystalky oxalátu vápníku neboli rafidy, kterou mohou poškrábat jemnou pokožku v ústech. V kombinaci s kyselinou v ovoci obsaženou mohou způsobit podráždění. Pomoci může oloupání kiwi - nejvíce rafidů se totiž nachází v jeho slupce.

Jak kiwi vybrat?

Vybírejte hladká kiwi bez vad na slupce, které jdou lehoučce zmáčknout.

Musím kiwi před konzumací umývat?

Před konzumací kiwi i se slupkou omyjte, abyste jej zbavili nečistot, které se na něj mohly přichytit při převozu.

Jak poznám, že je kiwi zralé?

Zralé kiwi lze lehce zmáčknout. Nezralé je tvrdé, houbovité naopak přezrálé. Mačkáním zrání neuspíšíte. I tvrdé kiwi lze sníst nebo nechat dozrát. Přezrálé se hodí na výrobu marmelády.

Jak moc bývá kiwi chemicky postříkané?

Kiwi se chemicky neošetřuje tolik jako například citrusy.

Jaký je rozdíl mezi bio a normálním kiwi?

Výzkumy naznačují, že bio kiwi můžou obsahovat více antioxidantů. Pokud máte na výběr, berte tedy raději bio.

Co je to minikiwi?

Minikiwi jsou velké asi jako hrozny. Jsou to miniatury klasických kiwi. Můžete je jíst i s jejich jemnou slupkou.

Jak mám kiwi skladovat?

Kiwi se sbírají ještě nezralé a až potom dozrávají. Zrání zpomalují nízké teploty, skladujte je tedy při pokojové teplotě - a až dozrají, uschovejte je v ledničce.

Jak dlouho mi kiwi vydrží?

Pokud zralé kiwi schováte do ledničky, vydržet vám může až 4 týdny. Při teplotě kolem 1 °C a 80 - 90% vlhkosti vzduchu vydrží zhruba 5 týdnů.

Domácí banánová zmrzlina s cuketou a Blendeou

Domácí banánová zmrzlina s cuketou a Blendeou

Mít v mrazáku dózu s dobrou domácí zmrzlinou se hodí vždy. Jde podzim, takže budete sedět více doma a možná se nečekané staví i návštěva. Mějte v zásobě zdravou pochoutku, která neublíží linii a navíc vás bude chránit před chřipkou díky Blendea SUPERGREENS.

 

Domácí banánová zmrzlina s cuketou a Blendeou

domaci_zmrzlina_s_blendeou

 

Budeme potřebovat:

  • 3 mražené banány
  • ½ hrnku mražených borůvek
  • ¼ cukety
  • 1 vrchovatá lžíce proteinu banán + skořice
  • 50 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička chia semínek
  • 1 lžička zelené směsi Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup:

Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme do krémové konzistence. Na vrch jsem ještě nanesla kešu máslo, konopná semínka a kakaové boby.

domaci_bananova_zmrzlina_recept

Ořechové mléko si můžete udělat i vlastní, protože to kupované obsahuje pouze asi 2 % mandlí. Zbytek je voda. 

 

  • Borůvky se řadí k potravinám s největším množstvím antioxidantů vůbec.
  • Chia semínka obsahují vápník, jenž díky přítomnosti bóru dokáže velmi dobře metabolizovat a zapracovat jej do organismu.
  • Cuketa má hodně léčivých schopností, z nichž by se dala vybrat například hojivý účinek střeva. Mimo jiné také pomáhá pročistit ledviny, protože je z 90 % tvořena vodou.
  • Kešu ořechy jsou významným zdrojem železa.
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS povzbuzuje práci metabolismu, čistí tělo a posiluje naši imunitu. Vyzkoušejte ji a uvidíte sami.
.
Měkounké veganské banánové muffiny s Vegan proteinem

Měkounké veganské banánové muffiny s Vegan proteinem

Jak jste si asi všimli, venku se nám pomalu začíná ochlazovat, a co může být lepší, než si po chladném dni sednout k teplému čaji a čerstvě upečeným zdravým muffinům?

Právě na takové muffiny pro vás mám dnes recept. Jsou jednoduché, rychlé, pouze ze zdravých ingrediencí a vhodné také např. na cesty nebo jako rychlá snídaně do ruky. Tak pojďme na to!

 

Veganské banánové ovesné muffiny s Blendea Vegan proteinem

bananove_veganske_muffiny
 

Ingredience na asi 8-10 kousků:

  • 1 hrnek ovesné mouky (rozmixovaných ovesnch vloček)
  • 3 zralé banány
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 2 lžíce agáve sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • ¼ hrnku mého oblíbeného Blendea Vegan proteinu
.

 

bananove_muffiny_recept
 

Postup:

Nejdříve v míse rozmačkáme banány. K banánům přidáme kokosový cukr a agávový sirup a promícháme. V další míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, Vegan protein, skořici a sůl a dobře promícháme.

Poté přidáme do suchých ingrediencí banánovou směs a promícháme. Těsto necháme asi 3 minuty odležet a poté jím naplníme muffinové formičky. Muffiny pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů asi 12-15 minut. Po vyndání z trouby necháme muffiny mírně vychladnout a můžeme podávat. Výborné jsou např. s arašídovým máslem nebo tahini pastou.

Dobrou chuť!

 

Účinky použitých surovin:

  • Rozmixované ovesné vločky jsou výbornou alternativou za bílou mouku. Obsahují velké množství bílkovin, vitaminů skupiny B, vápník, železo nebo fosfor a mají mnoho vlákniny, takže nás dokáží na dlouhou dobu zasytit.
  • Banány jsou skvělým zdrojem energie, mají příznivý vliv na trávení, jsou plné antioxidantů a působí příznivě proti stresu. Jsou také dobrým zdrojem draslíku a hořčíku.
  • Kokosový cukr je bohatý na vitamíny skupiny B, hořčík, draslík, zinek , železo a antioxidanty.
  • Blendea Vegan protein v jedné dávce dodá 21 gramů kvalitních rostlinných bílkovin.
.
"Rakovina útočí na symboly vašeho ženství," - rozhovor s pacientkou Niki Musilovou

"Rakovina útočí na symboly vašeho ženství," - rozhovor s pacientkou Niki Musilovou

Rakovina. Velmi těžké téma, ale tím, že se o něm nebude mluvit, se pochopitelně nic nezmění. Je třeba šířit osvětu a také poslouchat sebe a své tělo. Přečtěte si rozhovor s Nikolou Musilovou, která si právě prochází léčbou rakoviny prsu.

 

Niki, vím, že jsi absolutně neměla žádný důvod mít podezření na rakovinu, protože jsi žila zdravě, jsi mladá, v rodině to nemáte… Kdy jsi poprvé pojala podezření, že by mohlo jít o zhoubnou bulku a jak jsi reagovala?

Hned jak jsem si ji nahmatala! Každý měsíc jsem dělala pravidelné samovyšetření prsou a najednou tam bylo něco, co jsem neznala. Kdybych si dělala samovyšetření poprvé nebo jen občas, tak bych nepoznala, že je něco jinak. Ten zvyk je strašně důležitý. Jedině, když budete znát své tělo perfektně, zjistíte, že je něco špatně.

NAUČTE SE: Návod na samovyšetření prsou + seznam českých mamografických ambulancí pro odborné vyšetření

 

Co ti prolétlo hlavou, když jsi se dozvěděla svou diagnózu?

Vůbec nic, byl to totální blackout. Jednalo se o směs šoku a kolotoče všech vyšetření, na které jsem musela jít co nejdříve, aby se zjistilo stádium nemoci. V pondělí jsem se dozvěděla diagnózu, v úterý jsem šla na onkologii a ve čtvrtek jsem už seděla na své první dávce chemoterapie.

Byl to fofr a neměla jsem ani čas uvědomit si, co se děje. Až později vám dojde, že se vás vaše tělo snaží zabít. A to je dost šílené zjištění.

niki_v_nemocnici

A pak se rozjel kolotoč léčení a ozařování...

 

Co následovalo po diagnostikování?

Nejdřív se z biopsie zjistil typ nádoru. Protože byl velmi agresivní, hned se začalo s chemoterapií. Následoval staging, během něhož se zjišťuje stádium nemoci. U mě nestihl nádor založit metastázy a taky se přišlo na to, že netrpím žádnou genetickou mutací, třeba BRCA, která zvyšuje riziko vzniku karcinomu prsu.

Takže pak se jen řešil samotný nádor – chemoterapie, protihormonální léčba, během níž vás uměle přivedou do menopauzy, biologická (cílená) léčba, chirurgické odstranění nádoru a přilehlé tkáně, a nakonec ozařování, které se provádí vždy, když se prs zachová.

U mastektomie (chirurgický zákrok, při kterém se odstraňuje celá mléčná žláza, až na výjimky i s prsním dvorcem a bradavkou. Jeho nejčastější indikací je zhoubný karcinom prsu, pozn. redakce) ozařování v některých případech odpadá.

 

Co pro tebe bylo během první fáze léčení nejhorší?

Říct to rodině a blízkým. A samozřejmě ztráta vlasů, to jsem nesla hodně těžce. Vždy jsem měla dlouhé vlasy a ráda si je různě splétala, byl to pro mě způsob, jak vyjádřit svoji náladu, názor.

Najednou to nešlo. Rakovina prsu ovlivňuje ženství víc než kterákoli jiná. Nemoc útočí na symboly vašeho ženství – vlasy, prsa a v případě genetických mutací přijdete i o vaječníky.

niki_s_rakovinou

Niki s úsměvem i v něj nejtěžších chvílích...

 

Jak jsi se v těch nejhorších chvílích udržovala na nohou? Kdo ti pomáhal a kdo se o tebe staral?

Snažila jsem se obklopit přáteli a kdykoli to šlo, něco s nimi podniknout. Divadlo, výlet, festival. Cokoli. Jen abych zaměstnala hlavu a nepřemýšlela nad svojí nemocí.

Zní to šíleně, ale zpočátku jsem nad ní přemýšlela i několikrát denně. Teď se mi už stává i to, že si na ni nevzpomenu celý den. Ale týden bez myšlenek na ni jsem ještě nezvládla. Prostě se stala součástí mého života.

 

Je vůbec možné udržet si v takových chvílích nadhled, chladnou mysl a optimismus?

Nevím, jestli jsem na tuhle otázku dobrý respondent. Od malička jsem měla černý humor hraničící až s neslušností. Navíc mě nikdy neděsila smrt, ale život jako takový. Protože ten vnímáme. Bála jsem se, jak moc bude můj život s rakovinou složitější.

Do žití dáváme energii a úsilí. Smrt je ta jednodušší varianta, pasivní. A pokud máte rakovinu a chcete žít, tak té síly musíte vydat sakra hodně. A ještě víc úsilí vás stojí se z toho nesesypat. Ale jde to. Hlavně se nesmíte litovat a neustále se ptát: „Proč já?“ Prostě se to stalo z nějakého důvodu a my to musíme přijmout.

niki_a_pinkbubble

 Pink Bubble je nadační fond, který pomáhá mladým lidem s onkologickým onemocněním

 

Možná zvláštní otázka, ale myslím, že to přijde každému někdy na mysl – bolí rakovina?

Jde o to, v jakém stádiu nemoc je. Pokud máte metastázy v kostech, tak bolí. Ale samotný nádor necítíte, jen během léčby v něm můžete cítit občasné cukání nebo škubání – znak toho, že se nádor rozpadá a léky na něj účinkují.

Bohužel to může být ale taky náznak toho, že nádor utlačuje nervy nebo do nich prorůstá. Onkologie je jeden z nejtěžších lékařských oborů – právem, protože chování nádorových buněk je nepředvídatelné a existuje opravdu mnoho typů a podtypů.

 

Jak dlouho trvá léčba a „dostane se“ z toho člověk úplně?

Délka léčby je individuální podle typu nádoru. Můj léčebný plán je na 5 let a zahrnuje chemoterapii, biologickou, protihormonální léčbu, operaci a ozařování. Že budete už navždy bez rakoviny vám nikdo nezaručí.

Můžete mít perfektní výsledky a za pár měsíců se přijde na metastázy. V tomhle je rakovina nejhorší a přináší s sebou doživotní strach a paranoiu, že se vrátí.

niki_a_beh

Je potřeba zaměstnat své tělo i mysl. Zžírat se v depresích může nemoc ještě zhoršit.

 

Setkala jsi se i s případem, že to „nedopadlo dobře“?

Ano, bohužel znám mnoho lidí, kterým se rakovina vrátila v ještě horší formě nebo jí podlehli. Až když onemocníte, zjistíte, kolik lidí z vašeho okolí si tím prochází. Společnost rakovinu stále nepřijímá, lidé se o ní bojí mluvit, tabuizují ji.

Jenže to není cesta. Kdybych o rakovině dost nevěděla, tak jsem tu bulku přešla mávnutím ruky. A to bych tu už asi nebyla. I proto cítím jako jakousi povinnost mluvit o své nemoci a šířit osvětu, jak jen se dá.

 

Jak tvoje nemoc změnila tvůj život a životosprávu?

Zdravě jsem žila už před tím, dvakrát až třikrát týdně běhala, vařila jen ze základních čerstvých surovin, jedla hodně rostlinné stravy, ale i kvalitního masa. Okolí to nechápalo a pamatuji si, jak mi kamarádka řekla: „Když si se svojí životosprávou dostala rakovinu, tak já už ji nemusím ani vylepšovat, protože ji mám jistou.

Je ale pravda, že teď slyším na cokoli, co je údajně dobré proti rakovině nebo na posílení imunitního systému. Říkám, že musím být snem všech prodejců – napište na to, že to zastavuje nádorové bujení a hned toho objednávám kila.

A samozřejmě tohle je dost zneužitelné a nebezpečné. Jsou ale výrobky, které ten účinek mají prokázaný z několika na sobě nezávislých zdrojů, a hlavně já sama se po nich cítím lépe. Pro mě to jsou jednoznačně zelené potraviny nebo šťáva z aloe vera.

niki_a_zelená_strava

Zelená strava se pro Niki stala základem jídelníčku. 

 

A jak se změnilo tvoje myšlení?

To se změnilo hodně. Naučila jsem se říkat „ne“. S tím jsem měla vždy problém, snažila jsem se všem vyjít vstříc a nemyslela vůbec na sebe. A pak jsem si řekla: Co z toho mám? Akorát rakovinu.

Protože jsem myslela na jiné, řešila jejich problémy ve snaze pomoct jim, ale absolutně jsem zapomněla na sebe, zapomněla jsem poslouchat své tělo. A ono mi to vrátilo. Což je jen dobře, protože jsem si uvědomila, co je důležité.

Teď vnímám čas úplně jinak. Vím, jak moc cenný je a podle toho s ním nakládám, když se rozhoduji, jak a s kým ho strávím.

 

Jak se k tobě chovalo okolí v těch nejhorších chvílích?

Velmi hezky a ohleduplně. Na druhou stranu jsem nechtěla, aby se to přehánělo. Falešná lítost ještě nikomu nepomohla, a navíc vám tím okolí ukazuje, že vlastně nejste v pořádku a potřebujete pomoc.

Říkala jsem jim: „Chovejte se ke mně, jako bych byla zdravá a já se tak budu cítit. Když budu potřebovat pomoc, řeknu si o ni.“ Možná je to tvrdý přístup, ale funguje.

niky_dnes

Dnes se už Niki cítí mnohem lépe

 

Jak se cítíš dneska?

Velmi dobře! Po psychické i fyzické stránce. Trápí mě pořád sice chronická únava a trochu hůře hýbu levou rukou kvůli svalům spáleným z ozařování, ale vedle všech vedlejších účinků léčby je to nic.

 

Co bys poradila holkám a ženám, které právě zjistily podobnou diagnózu?

Když to budete chtít někdy vzdát, tak si vzpomeňte na všechny své milované. Kvůli nim stojí za to bojovat každičký den, abychom jim udělaly radost a nezarmoutily je. A hlavně vám přeji mnoho krásných let bez pánů Nádorků!

 

A co bys vzkázala všem, kteří čtou tenhle rozhovor?

Díky!

Nepražené kakaové boby - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

Nepražené kakaové boby - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny nepražené kakaové boby zjistíte:

  • jak přesně vám nepražené kakaové boby mohou zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv nepražených kakaových bobů na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil nepražených kakaových bobů
  • nežádoucí účinky a kdo by nepražené kakaové boby konzumovat neměl

 

Nepražené kakaové boby jsou semena plná minerálů a antioxidantů

nepražené kakaové boby

Kakaové boby jsou základní složkou čokolády. Zdravé nepražené sušené kakaové boby se stále častěji používají jako její náhrada.

Čokoláda se vyrábí ze zpracovaného kakaa, přidává se do ní cukr, máslo a další méně zdravé přísady, díky čemuž má nízkou výživovou hodnotu. Nepražené raw kakaové boby jsou bez cukrů a dalších přídatků, obsahují antioxidanty, vitamíny i minerály. V kakaových bobech nejsou žádné trans-tuky ani cholesterol.

Specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková (red. zkráceno a upraveno):

"Nejvíce účinných látek je uchováno v celých nebo nahrubo rozdrcených nepražených kakaových bobech, které naleznete v nabídce některých prodejen zdravé výživy.

Kakao, které je u nás používané nejčastěji, je prášek získaný mletím kakaových bobů. To, které je nejlépe k dostání v běžných obchodech, zpravidla prošlo procesem pražení, při kterém je velké množství cenných živin zničeno.

Kakaové boby můžeme jíst samotné pro rychlé dodání energie, zahnání hladu a podporu koncentrace. Můžeme jimi zdobit dezerty a přidávat je do kaší a jogurtu, vždy nejlépe při použití „nibs“ (nahrubo nasekané kousky nepražených kakaových bobů)."

 

Jaký je rozdíl mezi praženými, nepraženými kakaovými boby, kousky sušených kakaových bobů a práškem?

Nepražené kakaové boby jsou přírodnější než pražené kakaové boby. Nepražený kakaový prášek je prášek vyrobený z tuku z rozemletých nepražených kakaových bobů.

 

Podrobné fáze zpracování kakaových výrobků (čím méně jsou zpracované, tím zdravější):

  • Kakaové boby přímo z lusku se chutí čokoládě moc nepodobají. Proto se ani raw kakaové produkty nevyrábí z bobů přímo z lusku. Po sklizni prochází: fermentací ničící zárodky bakterií a rozvíjející čokoládovou chuť, vůni, poté sušením.
  • Pokud výrobce nevyrábí raw produkt, kakaové boby po této fázi praží - což jim dodá na sladkosti. To platí například u pražených kakaových bobů.

kakaový bobKakaový bob je ve skutečnosti semínko z ovoce

  • Pokud jde o výrobu kousků sušených kakaových bobů, boby se v této fázi drtí na menší kousky.
  • Po této fázi může přijít drcení kakaových kousků ještě na menší části a vzniká nealkoholický likér - hustá pasta, která obsahuje zhruba polovinu tuku ve formě kakaového másla. V této fázi jsou kakaové boby připraveny na výrobu čokoládových produktů.
  • Pro výrobu kakaového prášku se nyní likér lisuje - za účelem odstranění většiny tuku.
  • Čokoláda se připraví smícháním likéru s dalšími složkami, jako je například vanilka, cukr, další kakaové máslo a mléko. Kolik procent kakaa výrobek obsahuje, tolik obsahuje kakaového prášku.

 

Důležité informace o nepražených kakaových bobech

  • Známé také jako: Cocoa beans, raw cacao beans, cacao nibs, raw cacao powder, Theobroma cacao, raw nepražené kakaové boby
  • Krajina původu: Jižní Amerika, Mexiko, Střední Amerika, Indie, Madagaskar, Indonésie, Ekvádor, Peru, Evropa, Dominikánská republika, Pobřeží Slonoviny, Afrika
  • Prodává se ve formě: Kousky sušených kakaových bobů, pražené kakaové boby, nepražené kakaové boby, nepražený kakaový prášek, nápoje, pokrmy, doplňky stravy
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

nepražené kakaové boby mapaNepražené kakaové boby se nejčastěji pěstují v těchto oblastech

Fakta o nepražených kakaových bobech

Věděli jste, že …

  • Existuje několik druhů kakaových rostlin. Tři hlavní druhy jsou Forastero, Criollo a Trinitario. Forastero tvoří 80 - 90 % světové produkce kakaa.
  • Aztéci kakaové boby označovali jako pokrm bohů.
  • Kakaové boby jsou základem čokoládových výrobků.
  • Prášek z nepražených kakaových bobů je mnohem zdravější než holandské kakao ošetřené chemickým roztokem (pro mírnější chuť a tmavší barvu), které je v obchodech běžně k dostání.
  • Nepražené kakaové boby mají oříškovou, hořko sladkou chuť. Chutí se podobají hořké čokoládě - jsou ale ještě o něco hořčí.

Výživový poradce David W. Grotto (red. přeloženo a zkráceno):

"Existuje více než 711 identifikovaných živin a fytochemikálií v kakaovém oleji. Kakaová semena jsou za superpotravinu považována kvůli obsahu živin. Mají vyšší obsah antioxidantů a hodnotu flavonoidů ve srovnání s acai, borůvkami, brusinkami, i hrozny."

  • Kakaové boby rostou na kakaovníku Theobroma - malém, stálozeném stromě původem z tropického Mexika a Střední Ameriky. Kakaovník produkuje velké luskovité plody, které obsahují 20 - 60 kakaových bobů oblepených sladkou, lepkavou, bílou dužinou.

kakaový bobKakaový lusk obsahuje 20 - 60 kakaových bobů

  • Neslazené kakaové boby jsou zdravější a méně zpracováné než běžná čokoláda, jsou však hořčí a také dražší.
  • Teplo antioxidanty obsažené v nepražených kakaových bobech ničí. Přidejte je tedy raději do smoothie než do koláče.

VIDEO: Sbírání kakaových bobů

  • Nadrobno rozdrcené kakaové boby se používají také jako droga.
  • Někteří lidé kvůli hořké chuti kakaové boby jí s medem, jako přírodní oslazení.

VÍTE, ŽE kakaové boby jsou semena z ovoce kakaovníku?

 

Předpokládané účinky nepražených kakaových bobů

Většina výzkumů nebyla provedena přímo na nepražených kakaových bobech, ale tmavé čokoládě. Spousta výzkumů je nadějných, k potvrzení benefitů kakaových bobů je však potřeba více důkazů.

  • Studie publikovaná v roce 2008 v časopise “Molekuly” naznačila, že je syrové kakao bohaté na antioxidanty.
  • Abbe M. M. Jalil z odboru výživy a dietologie na Universiti Putra v Malajsii uvádí, že kakaové boby jsou zdrojem antioxidačních polyfenolů, které mohou zabránit rakovině a srdečním chorobám.
  • Také studie z roku 2012 vydaná v International Journal of Hypertension uvádí, že antioxidanty z kakaových bobů pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a zlepšovat oběh.
  • Vědecké studie naznačují, že kakaové boby mohou stimulovat uvolňování endorfinů v lidském těle a mít tedy antidepresivní účinek.

kakaové boby výrobaNepražený kakaový bob se nejprve fermentuje a poté suší

  • Výrobky z kakaových bobů obsahují tryproflan - aminokyselinu, kterou lidské tělo používá k výrobě serotoninu. Chemikálii, která vám může pomoci k uvolnění.
  • Časopis Antioxidants & Redox Signaling v roce 2011 uvedl, že obsah flavonoidů v čokoládě pomáhá chránit nervy před poškozením, zvyšuje imunitu a snižuje oxidační poškození v důsledku expozice ultrafialovým paprskům. Kakaové boby jsou plné flavonoidů, které mohou mít antioxidační, protizánětlivé a protinádorové vlastnosti. 

Expertka na zdraví žen, fitness a výživu Pamela Peeke (red. přeloženo a zkráceno):

"Podle kardiologů a vědců z University of California at San Francisco ve studii zveřejněné v Journal of the American College of Cardiology zjistili, že flavonoidy snižují krevní tlak, zlepšují integritu cév a dvojnásobně zvyšují počet buněk tvořících krev u lidí se srdečním onemocněním."

  • Podle Linus Pauling Institute některé studie naznačují, že flavonoidy mohou pomoci předcházet rakovině i onemocněním mozku, jako je například Alzheimerova choroba, a lepšit citlivost na inzulín.
  • Předběžný výzkum naznačuje, že kakao může být velmi přínosné také při zotavování se po cvičení - zejména pak v kombinaci s mlékem. Jedna studie ukázala, že sportovci mohou být po konzumaci čokoládového mléka až o 27 % výkonnější a čas vyčerpání snížit o 40 %.

kakaové luskyKakaové boby rostou jako ovoce na kakaovnících

  • Kakaové boby mohou pomoci v boji proti nemocem.
  • Lidské tělo železo obsažené v kakaových bobech vstřebá velmi snadno.
  • European Journal of Nutrition v roce 2014 publikoval studii na zvířatech, která zjistila, že užívání kakaového prášku vedlo k menšímu zánětu - a to i tehdy, když byl součástí stravy s vysokým obsahem tuku. Vědci dospěli k názoru, že prášek z kakaových bobů může pomoci snížit riziko obezity a onemocnění jater.

 kakaové bobyNepražené kakaové boby jsou zdravější alternativou čokolády

  • Nepražené kakaové boby možná pomáhají dožít se déle. Patnáctiletá studie starších mužích publikovaná roku 2006 v Archives of Internal Medicine zjistila, že osoby konzumující kakao měli nižší krevní tlak i riziko úmrtí předčasného úmrtí. Vědci naznačují, že čím více kakaa spotřebovali, tím jsou rizika nižší.
  • Hořčík obsažený v kakaových bobech může pomáhat s příznaky PMS syndromu.

Víte, že nezbytný hořčík pro vás vyrábíme v různých formách pod značkou Blendea? Získáte díky nim jistotu dostatečného příjmu, přičemž se nemusíte spoléhat pouze na zdroje hořčíku v potravinách.

.
.
.

 

Zdravotní a kulinářské využití nepražených kakaových bobů

Nepražené kakaové boby pro zdravější pokrmy i nápoje

Prášek z nepražených kakaových bobů může nahradit čokoládu nebo přislazované kakao při pečení i výrobě nápojů. Má plnější chuť, zdravotní benefity, a neobsahuje tolik cukru ani tuku. Drcené kakaové boby chutnají i ve slaných receptech - například masu dodají čokoládovou až lehce uzenou exotickou chuť.

 

Kakaové boby, vegani a vegetariáni

Zejména vegani a vegetariáni ocení fakt, že železo z kakaových bobů tělo narozdíl od některých jiných rostlinných zdrojů absorbuje snadno.

Kakaové boby, hubnutí a zdravé zuby

Nahrazením čokolády neslazenými nepraženými kakaovými boby můžete předejít zdravotním problémům spojeným s konzumací přemíry cukru (například přibírání na váze a vyšší kazivost zubů).

Jsou však dost kalorické, konzumujte je pro to jen v malých dávkách. Zdravou váhu vám pomůžou udržet, nahradíte jimi konzumaci čokoládových sladkostí.

 

Nepražené kakaové boby během těhotenství

Podle  A. Christine Harris, Ph.D. (autorka The Pregnancy Journal) jsou nepražené kakaové boby během těhotenství prospěšné, protože obsahují vitamíny B i minerály (měď, vápník, mangan, zinek, hořčík, síru, draslík a železo).

Nutriční hodnoty nepražených kakaových bobů

100 g kousků nepražených kakaových bobů obsahuje zhruba tyto složky (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční složky:
  • sacharidy - 3 % - 35,7 g - 12 % DDD
  • vláknina - 32,1 g - 129 % DDD
  • tuky - 85 % - 42,9 g - 66 % DDD
  • bílkoviny - 12 % - 14,3 g - 29 % DDD
  • 464 kalorií - 1943 kJ - 23 % DDD
Vitamíny:
  • vitamín K - 8,6 mcg - 11 % DDD
  • thiamin - 0,1 mg - 4 % DDD
  • riboflavin - 0,1 mg - 4 % DDD
  • niacin - 0,7 mg - 4 % DDD
  • vitamín B6 - 0,1 mg - 4 % DDD
  • vitamín B12 - 0,2 mcg - 4 % DDD
  • kyselina pantothenová - 0,4 mg - 4 % DDD
Minerály:
  • vápník - 71,4 mg - 7 % DDD
  • železo - 3,9 mg - 21 % DDD
  • hořčík - 229 mg - 57 % DDD
  • fosfor - 321 mg - 32 % DDD
  • draslík - 750 mg - 21 % DDD
  • zinek - 3,2 mg - 21 % DDD
  • měď - 1,8 mg - 89 % DDD
  • mangan - 1,9 mg - 96 % DDD
  • selen - 7,5 mcg - 11 % DDD

 

Užívání nepražených kakaových bobů

Podle autora “Naked Chocolate” Davida Wolfea můžete kakaové boy libovolně přidávat do zdravých ovocných smoothies nebo dalších sladkých i slaných receptů, jako jsou například pikantní slané omáčky. Obzvlášť chutné jsou nepražené kakaové boby v dezertech - třeba v čokoládové pěně.

Nepražené kakaové boby můžete jíst syrové, přidávat do cereálií, do dezertů i k ovoci

Dávkování nepražených kakaových bobů

Doporučená denní dávka kakaových bobů zatím stanovena nebyla. Průměrná dávka je 1 kakaový bob na 7,7 - 10 kg vaší tělesné dávky denně, nebo 15-30 g kakaových bobů denně.

Nežádoucí účinky nepražených kakaových bobů

Kakao obsahuje stimulanty kofein a theobromin. Přílišná konzumace nepražených kakaových bobů může mít podle New York University's Langone Medical Center za následek úzkost, pálení žáhy, nespavost, abnormální srdeční rytmy.

Citlivost na kofein a theobromin se liší člověk od člověka. Jedni mohou vedlejší účinky pocítit z 1 porce, druzí až po velké dávce.

Kakaové boby celé, drcené, prášekNepražené kakaové boby můžete koupit celé, drcené nebo ve formě prášku

Kdo by nepražené kakaové boby konzumovat neměl?

Těhotné ženy a nepražené kakaové boby

Joanne Stoneová, autorka “Bible těhotenství” uvádí, že nepražené kakaové boby a další čokoládové výrobky obsahují kofein. Ukázalo se, že kofein zvyšuje riziko potratu. Než nepražené kakaové boby v těhotenství přidáte do jídelníčku, poraďte se svým lékařem.

S jakými léky nepražené kakaové boby neužívat?

Pokud máte zdravotní problémy nebo pravidelně užíváte nějaké léky, větší dávky nepražených kakaových bobů nejdříve konzultujte se svým lékařem, který váš zdravotní stav zná nejlépe.

kakaové boby v mixéruKousky kakaových bobů mají mnohem kratší životnost než nepražené kakaové boby celé

 

Nepražené kakaové boby a FAQ - často kladené dotazy

Můžu jíst nepražené kakaové boby během těhotenství?

Ženy mají v těhotenství často chuť na čokoládu. Americká Akademie Rodinných Lékařů však během těhotenství však rafinované cukry nedoporučuje. Nepražené kakaové boby mohou být zdravou alternativou. Před jejich konzumací se však poraďte s lékařem.

Rostou nepražené kakaové boby na stromě jako jablka?

Ano. Kakaové boby jsou plody kakaovníku.

Kde můžu nepražené kakaové boby koupit?

Nepražené kakaové boby seženete ve  specializovaných obchodech se zdravou výživou nebo na e-shopech.

Jsou nepražené kakaové boby nezpracované?

Nepražené kakaové boby prochází procesem fermentace a sušení.

Jaký je rozdíl mezi fair-trade, bio a “obyčejnými” nepraženými kakaovými boby?

Při sběru kakaových bobů bývá využíváno nelegální dětské práce, dělníci jsou často nuceni pracovat v naprosto nevyhovujících podmínkách za velmi málo peněz ruku v ruce s používáním chemikálií a bezohledného přístupu k okolní přírodě. Vyhnout se tomu můžete právě nákupem fair-trade a bio produktů.

Jsou kakaové boby bezlepkové?

Ano, kakaové boby jsou přirozeně bezlepková potravina.

Chutnají nepražené kakaové boby jako mléčná čokoláda?

Rozhodně nikoli. Jsou velmi hořké.

Udává procento kakaa na čokoládě množství nepražených kakaových bobů?

Procento kakaa udává celkové množství kakaového prášku a kakaového másla v čokoládě. Pokud chcete čokoládu vyrobenou z nepražených bobů, sáhněte po té raw. Běžné se vyrábí zpravidla z kakaových bobů pražených. Čím více procent kakaa, tím vyšší obsah minerálů a antioxidantů.

Vyrábí se z kakaových bobů i bílá čokoláda?

Ano kakaové boby jsou základem tmavé, mléčné i bílé čokolády.

Jsou kakaové boby ovoce nebo zelenina?

Plod, ve kterém se kakaové boby nachází, je ovoce. Kakaové boby ve skutečnosti v žádném případě nejsou boby nebo luštěnina - jsou to semínka, podobně jako třeba ty, které byste našli i v melounu.

Jak dlouho mi nepražené kakaové boby vydrží čerstvé?

Kakaové boby skladujte na chladném, suchém a tmavém místě. Takto vám mohou vydržet 6 - 12 měsíců. Rozdrcené kakaové boby vydrží zhruba měsíc.

.
.
.
Proteinové cizrnové sušenky s hořkou čokoládou

Proteinové cizrnové sušenky s hořkou čokoládou

Blíží se nám podzimní prázdniny a pokud plánujete vyrazit někam na výlet, jistě se vám bude hodit následující recept. Cizrnové sušenky neobsahují žádnou mouku a jsou tak přirozeně bez lepku, díky kombinaci proteinu a cizrny také obsahují velké množství bílkovin a arašídové máslo s pastou tahini jim dodává dávku zdravých tuků a energii potřebnou právě pro podzimní výlety. Tak pojďme na to.

 

Cizrnové proteinové sušenky s hořkou čokoládou

domaci_cizrnove_susenky

 

Ingredience na cca 15 sušenek:

  • 1 a 1/4 hrnku vařené cizrny (nebo cizrny z plechovky)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ hrnku sezamové tahini pasty
  • ¼ hrnku arašídového másla
  • ¼ hrnku agáve nebo javorového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli (jestli používáte arašídové máslo, které už je osolené, tak solit nemusíte)
  • 4 čtverečky hořké čokolády
  • 2 zarovnané odměrky Blendea vegan proteinu
.

domaci_cizrnove_cookies

Recept je nenáročný a suroviny běžné. Nezapomeňte na Vegan protein, aby byly sušenky vláčné a ještě zdravější.

 

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180°C. Do mixéru dáme cizrnu a mixujeme do té doby, než z ní bude sypká směs. Pak do mixéru přidáme zbytek ingrediencí (kromě čokolády) a mixujeme, dokud se vše nespojí.

Těsto dáme do misky, rukama promačkáme, a přidáme na kousky nasekanou hořkou čokoládu. Pak na plech tvarujeme sušenky a pečeme do zlatova (asi 10-12 minut). Na jednu sušenku vychází cca 1 polévková lžíce těsta. Po vydání z trouby necháme chvíli vychladnout, a hned je můžeme servírovat. Dobrou chuť!

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Cizrna je velmi bohatá na kvalitní sacharidy a bílkoviny, dále také na vitamíny B2 a B6, fosfor, draslík, hořčík, vápník, zinek, a ve velké míře také železo. Navíc také obsahuje mnoho kyseliny listové, a je tak vhodná např. pro těhotné ženy.
  • Tahini pasta je velmi bohatá na kvalitní rostlinné bílkoviny, vitamin E, vitaminy skupiny B, vápník, železo, zinek, draslík a fosfor. Obsahuje také látku zvanou sezamol, která se řadí mezi antioxidanty a napomáhá tak budovat naši imunitu. Mimo to působí pozitivně např. na naše trávení a kvalitu vlasů a nehtů.
  • Arašídové máslo je velmi známé svým obsahem zdravých tuků a kvalitních bílkovin. Mimo to je ale bohaté i na vitamín B3 a E nebo na železo a draslík. Vždy si však dejte pozor, aby vaše arašídové máslo neobsahovalo žádné přidané cukry nebo oleje a bylo opravdu jen ze 100% arašídů.
  • Blendea Vegan protein obsahuje 21 gramů kvalitní rostlinné bílkoviny v jedné dávce.
.
Co jíme v týmu Blendea? 1. díl - šéfredaktor Lukáš Chládek

Co jíme v týmu Blendea? 1. díl - šéfredaktor Lukáš Chládek

My v týmu Blendea nechceme působit pouze jako anonymní prodejci doplňků výživy. O zdravé stravě píšeme a mluvíme pořád, a proto jsme se rozhodli naše stravovací návyky, které ale nejsou vždy úplně ukázkové, sepsat veřejně v sérii rozhovorů s námi. V 1. díle odpovídá šéfredaktor blogu Blendea Lukáš Chládek, který razí cestu zdravé stravy, ale má i svoje "guilty pleasures". Jak tedy jíš ty, Lukáši?

 

Co všechno si představuješ pod pojmem “jídlo”, a co už pro tebe jídlo není?

Razím jednostrannú myšlienku “čerstvo, pestro a zdravo”. Ako jedlo teda vnímam všetko, čo bolo minimálne upravované a spracované. Pokiaľ áno, tak prirodzenými metódami ako sušenie, mrazenie, udenie, zaváranie alebo kvasenie.

Toto sú tisícročné metódy a to, že dnešná výroba potravín (znižovanie nákladov, neprirodzená trvanlivosť, znižovanie výživových hodnôt, všetko čo najlacnejšie) sa uberá úplne iným smerom, vnímam ako veľký podraz na ľudské zdravie.

Príkladom takejto NEpotraviny je pre mňa obyčajný párok - mäso nikde, všetko len umelo navoňaný a nafarbený odpad.

 

Zdědil” jsi stravovací návyky po rodičích?

Čiastočne áno. Žil som len s mamou, ktorá varila prevažne zdravo. Zároveň sme mali záhradu, kde som vždy chrúmal vlastné ovocie a zeleninku.

Ako dieťa som síce vyžadoval “pohon” v podobe čokolád a cukríkov, ale postupne ma tieto chute prešli a dnes na také veci ani nemyslím.

Mama a starí rodičia vo mne vybudovali určité chuťové preferencie a ja som vďačný za to, že boli správne.

Ľutujem deti rodičov, ktorí sami nemajú správne návyky a nerobí im problém ládovať do detí McDonaldy, Brumíky, Coca-coly. Tieto “deti, čo majú deti” sú bohužiaľ prvotným dôvodom dnešných nesprávnych návykov ďalších generácií.

 

Dokážeš odolat mamince/babičce, když během návštěvy na stůl “nakládá” tuny jídla?

Jasné. Možno to vyznie niekedy drzo, ale ja naozaj jem len než sa zasýtim. Potom už na stole môže byť čokoľvek. Jem, keď som hladný. Bez milosti :D

 

Stravuješ se zdravě už dlouho, nebo tě ovlivnilo až posledních pár let “zdravého boomu”?

Úplne prvý zdravý ošiaľ som dostal, keď som sa pred 7 rokmi osamostatnil a presťahoval do Prahy. Odvtedy si viacmenej dávam pozor čo a koľko jem.

 

Stravujete se s partnerem stejně, nebo chystáte jídlo nadvakrát?

Doma varím hlavne ja, takže priateľka zje to, čo jej naložím a zabalím do práce. Ak ale navariť nestihnem, môžem iba dúfať, že nešla do McDonaldu :D

lukas_chladek_recepty

Z tajů Lukášovy kuchyně - cheesecake s meruňkami, novoroční hummus i slané quiche. "Navařím cokoliv," tvrdí Lukáš.

 

Vaříš, nebo se spoléháš na menu restaurací?

Vo voľnom čase som dosť rozbehaný, takže ak je vonku krásne, pri sporáku nestojím. Ak ale prší alebo mám čas cez víkend, vždy rád niečo pripravím. Je to moje hobby a dobrý oddych.

Navyše reštaurácie sa cenovo takmer vyrovnávajú domácej príprave, takže človek kalkuluje, či sa mu vôbec oplatí niečo variť.

Momentálne som niekde medzi - ak chcem, varím, ak som lenivý alebo zaneprázdnený, niečo si objednám alebo niekam zájdem.

 

Kolik času týdně věnuješ přípravě jídla?

V “sezóne” som stál pri sporáku kľudne aj 7-8 hodín týždenne. Teraz v lete je to pár minút, za ktoré nakrájam nejaký rýchly šalát alebo niečo narýchlo upečiem.

Je pravda, že ak chce byť človek v tomto smere naozaj sebestačný, investuje do varenia mnoho času. Tým sa ale predražuje aj finálne jedlo.

 

Zpozoroval si po změně jídelníčku nějaké změny?

Pred tými 7 rokmi som výrazne schudol. Ani som si neuvedomil, že som predtým mal nejaké kilá navyše, ale oni tam vážne boli :D Už sú ale preč.

 

Bez jaké potraviny si nedokážeš představit svůj běžný den?

Určite je to biely jogurt a kyslé mliečne výrobky. Osobne odporúčam českú Hollandiu ako najkvalitnejší možný jogurt na bežnom trhu.

 

Jaké jídlo nebo surovinu si svátečně dopřeješ?

Isto nejaké rýchlovky typu McDonalds. Keď sa človek vracia v noci zo skušobne, po ceste nič iné nie je a ísť spať hladný je horšie, než tie blafy z McD.

lukas_chladek_stravovani

Rychlovka někde u okýnka nemusí být nutně nezdravá, pokud je jídlo čerstvé a suroviny vhodně zvolené

 

Je něco, co bys nikdy dobrovolně nevložil do pusy?

Áno, sú to tie nechutné, ale trendové farebné zmrzliny, koláče, milkshaky a podobné “instagramové” záležitosti.

Sú plné jedovatých umelých farbív a pre mňa to nie je jedlo, ale odpad. Je to výsmech gastronómii.

 

Potřebuješ k životu maso, nebo na něm nejsi závislý?

Určite ho potrebujem a telo si ho aj samo žiada, ale nezačínam deň steakom. Bez mäsa viem vydržať 2-3 dni, ale akonáhle mám chuť na dobré grilované prsko či guláš, nikto ma nezastaví.

 

Jak vypadá tvůj denní jídelníček?

Na raňajky jednoznačne biely jogurt alebo iná “kyselosť”, ovsené vločky kvôli vláknine a dobrému tráveniu, semienka a ovocie.

Na obed mäsko so zeleninou a prílohou. Nie som vyberavý, takže ak sa niečo netopí v oleji a nie je to z konzervy, moje stravovacie svedomie je čisté.

Večeru ladím podobne. Neprejedám sa a snažím sa nehladovať. Sladké svačinky, čokolády a sušienky nejem. Nenapadne ma ísť a kúpiť si ich. Podľa mňa je to zbytočný prežitok, a navyše zas ide o nenávidené spracované potraviny.

Na jedle sa šetriť neoplatí. Je to tá najzákladnejšia potreba.

lukas_chladek_instagram

Tohle jsou recepty, které si Lukáš připravil přímo v kanceláři. Nic složitého, pouze nakrájená zelenina, sýry a jogurty. Inspirací mu byla "salátová bible", knížka Saláty s láskou.

 

Stravuješ se jako zaměstnaný a vytížený člověk pravidelně, nebo nárazově, když máš čas?

Našťastie je u nás v redakcii priestor na jedlo kedykoľvek, takže nemusím čakať na prestávku a jem vždy, keď som hladný.

Moje bruško si jedlo pýta zvyčajne pravidelne. Môj režim je približne:

  • 9.00 raňajky
  • 12.00 obed
  • 15.30 nejaká dobrá vlastnoručná bagetka
  • 18.00 večera
  • ak idem spať neskoro, okolo 22.00 ešte niečo “zobnem”

 

Máš přibližnou představu, kolik měsíčně “projíš”?

O tomto mám celkom jasné čísla. Na stravu “v sezóne”, a teda keď varím často, miniem okolo 5000 Kč - 200 €.

O niečo málo sa mi to predražuje v lete, keď chodíme po výletoch a jem častejšie mimo domov.

 

Je podle tebe náročné dodržet zdravé stravování, když je na každém rohu fastfood, kde jídlo dostaneš během 5 minut?

Každý zodpovedá za vlastné stravovanie. Úspech fastfoodov pramení z týchto 3 vecí:

  • ľudská lenivosť nájsť si čas na zdravšiu alternatívu alebo prípravu
  • ľudská neschopnosť - týmto zdravím všetkých ľudí nad 25 rokov, ktorí vedia ohriať maximálne čaj a párky
  • zle nastavené chute a preferencie z detstva - opäť je to ale dospelý človek, ktorý  sa môže z týchto zlých nastavení celkom rýchlo vymaniť

 

Dokážeš tomuto typu stravování odolat? Jestli ano, jak?

Nikdy som mu nefandil, takže áno, dokážem a rád. Opakujem ale, že niekde uprostred noci si občas človek nevyberie.

 

Piješ kafe, kouříš?

Kávičku si dám rád a bohužiaľ áno, fajčím.

 

Co tvůj pitný režim? Co všechno a kolik si pil za minulý týden?

Pijem hlavne čistú vodu z kohútika. Minerálkam v plaste som nikdy nefandil a myslím, že sú aj zbytočne drahé.

Ráno si dávam kávu s mliekom. Večer si rád dám dobré české pivko alebo červené vínko :D

Keď sa cítim prechladnutý, tak pijem bylinkový čaj so zázvorom. Ak sa zamyslím, tak vlastne nič iné nepijem.

 

Máš zkušenosti s půstem?

Nemám, a pokiaľ mi ho nevnúti nejaká nečakaná zdravotná komplikácia, tak o ňom ani uvažovať nebudem. Stačí počúvať svoje telo. To moje mi ešte nikdy nešepkalo “Lukino, ale teraz budeš 2 dni hladovať.” :D

 

Máš tip na rychlé, ale zdravé zahnání hladu? Nosíš s sebou nějakou “rychlou pomoc”?

Žijem v Prahe, takže tieto nečakané návaly hladu hravo vyrieši večierka. Kus syra s nejakou paprikou zoženiete vždy.

 

Jaký máš názor na veganství? Dokázal by ses takto stravovat?

Nikomu nič nevnucujem a nerád by som niekoho ovplyvňoval. Každý má vlastné preferencie, ale ja by som sa vegánom nerád stal. Podľa mňa je vegánstvo nezmysel.

 

Co přesně vnímáš jako nesmysl?

Najčastejšie sa vegáni ohrádzajú názorom, že vyspelý a moderný človek by nemal jesť iné živočíchy, prípadne piť ich materské mlieko alebo zárodky v podobe vajec.

Vravia aj to, že taká strava patrí niekam do praveku, keď sa o seba ľudia nevedeli postarať inak.

Ja ale tvrdím, že práve schopnosť prehistorického človeka vyberať si cielene vhodné a potrebné zdroje potravy, upravovať ich a zásobovať sa nimi na horšie časy môže za to, že je človek dnes tak vyspelým tvorom.

Zjednodušene - ak by sme jedli tisíce rokov ako zvieratá, pravdepodobne by sme sa nikdy nedostali na dnešnú inteligenčnú úroveň a so zvieratami by sme sa stále bili o nejaké kosti na lúke.

Mozog a iné orgány sa bez plnohodnotných zdrojov nezaobídu. Ak by sme ich odpradávna neživili pestrejšie a výživnejšie, nikdy by sme sa nedostali až sem.

Vegáni ale na toto nemyslia a idú si s klapkami na očiach za svojou morálnou “čistotou”. V prírode je však vždy predátor a obeť, nech to znie akokoľvek smutne. Aj ten strom žije na úkor zeme. Huby a plesne vedia tiež parazitovať na inej rastline aj na živočíchu.

Ja si slobodne vyberám cestu všežravca a verím, že sa nikto nebude “fanaticky” pokúšať nasmerovať ma inam.

 

Zkoušel jsi někdy omezit maso a další živočišné produkty?

Ako som písal, stravujem sa pestro a snažím sa jedlá stále meniť. Obmedzovať niektoré som sa nepokúšal.

Samozrejme okrem tých, ktoré sú podľa mňa nesprávne spracované alebo pripravené.

 

Dej nám tip na dobrou pražskou restauraci, bistro nebo jiné stravování, které navštěvuješ.

Často jem vo vietnamských a thajských bistrách na Žižkove. Pozor, nemýľte si ich s čínskymi reštauráciami, kde je základom hustá, hnusná hnedá omáčka a pochybné mäso. To je novodobé dno gastronómie.

Naopak Thajci a Vietnamci varia vždy čerstvo, veľmi chutne a diétne.

 

Co ty a produkty Blendea? Užíváš je, nebo je vnímáš jen jako předmět svojí práce?

Blendeu sústavne ochutnávam, sledujem a hodnotím, aby sme zákazníkom poslali vždy prvotriedny tovar. Pravidelne ju ale neužívam.

Podľa mňa je totiž základom zdravej stravy stále len a len jedlo, nie doplnky stravy. Trendy sa ale menia a ja chápem, že ľudia tento typ potravín chcú a vyhľadávajú. My im ho s radosťou vyrábame a posielame.

 

Domácí pleťová maska z jogurtu, medu a Blendey

Domácí pleťová maska z jogurtu, medu a Blendey

Pro čistou a zářivou pleť je podmínkou čistý organismus. Její regeneraci však můžete podpořit také luxusní detoxikační pleťovou maskou s Blendeou SUPERGRENS. Kombinace řeckého jogurtu, kokosového oleje, medu, Aloe vera, Blendey SUPERGREENS a rozmarýnového oleje zkrášlí pleť jakéhokoli typu.

Probuďte svoji pleť po ránu, osvěžte před důležitou schůzkou nebo příjemně zklidněte a rozmazlete před usnutím.

 

Maska z 5 zelených superpotravin s jogurtem, medem a aloe vera

pletova_maska_ze_zelenych_superpotravin (1)

  • Doba přípravy: 2 minuty + 10 minut působení
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 maska

 

Ingredience na 1 masku:

  • 1 lžička řeckého jogurtu
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička aloe vera
  • 1 lžička rozmarýnového oleje
  • 1 lžička Blendey SUPERGREENS
.

 

Postup přípravy:

Do mističky vložte lžičku kvalitního řeckého jogurtu, lžičku kokosového oleje, lžičku medu, lžičku aloe vera, odměrku Blendea SUPERGREENS a na závěr zakápněte lžičkou rozmarýnového oleje.

Směs důkladně promíchejte a naneste na vyčištěnou pleť obličeje (případně i dekolt) jemnými tahy štetce nebo prsty. Nechejte působit 10 minut. Poté pečlivě opláchněte čistou vodou a použijte svůj oblíbený hydratační krém.

blendea_maska

Vychutnejte si dokonale vyživenou, vitální a čistou pokožku díky luxusní pleťové masce s Blendeou SUPERGREENS

 

 

Zdravotní účinky použitých surovin na vaši pleť:

  • Řecký jogurt hydratuje, zchladí a zklidní pokožku namáhanou opalováním, má antibakteriální a protiplísňové účinky, bělí pigmentové skvrny, zabraňuje vzniku jemných linek a vrásek.
  • Kokosový olej uzamyká v pokožce vlhkost, pomáhá se suchou a šupinatou pokožkou.
  • Med vyhlazuje vrásky, oddaluje příznaky stárnutí, zpevňuje, zvláčňuje a vyživuje pleť, čistí a pomáhá s akné, má antioxidační a antibakteriální účinky, hojí rány, pupínky a brání šíření infekce.
  • Aloe vera rozjasňuje, hydratuje, je první pomocí při spálení od sluníčka, tiší bolest, hojí nejrůznější poranění, kožní problémy (akné, ekzém, popáleniny, odřeniny, štípance od hmyzu), napomáhá obnově pokožky, má protizánětlivé, protiplísňové, dezinfekční, antibakteriální a detoxikační účinky.
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS podpoří detoxikaci, pomůže s akné a čistí pleť. Má také protizánětlivé, antioxidační, omlazující, regenerační a posilující vlastnosti.
  • Rozmarýnový olej posiluje imunitu, léčí rýmu, tlumí zánět i bolesti.

simona_dockalova_blendea_maska

Masku s Blendeou SUPERGREENS používá i Síma Dočkalová. Po jejím nanesení jsme si ji sice pletli se Shrekem a Hulkem, ale výsledky si nemůže vynachválit

    .
    Kysané zelí - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

    Kysané zelí - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

    V podrobném profilu superpotraviny kysané zelí zjistíte:

    • jak přesně vám kysané zelí může zlepšit zdravotní stav a kondici
    • jaký je vliv kysaného zelí na hubnutí, krásu a vitalitu
    • jaký je kompletní výživový profil kysaného zelí
    • nežádoucí účinky a kdo by kysané zelí užívat neměl

    profil kysané zelí

    Levné kysané zelí může nahradit probiotické doplňky stravy

    kysané zelí v talíři

    Kysané zelí se mezi superpotraviny řadí díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa.

    Zároveň je nízkokalorické a téměř bez tuku. Kysané zelí je přirozeně fermentované (kvašené) a je také probiotikem.

    Zdravé je zejména syrové kysané zelí.

    Kysané zelí se může vyrábět z klasicky z bílého nebo i červeného hlávkového zelí.

    Nutričně i chuťově jsou podobné, červené obsahuje více vitamínů A a B.

    bílé hlávkové zelíKysané zelí vzniká tak, že se hlávkové zelí nakrájí a kvasí pomocí mléčného kvašení

    Pro ty, komu kysané zelí nechutná nebo jej nechtějí vyrábět nabízíme probiotické kapsle Blendea. Do těla tak jednoduše přijmete optimální množství probiotických bakterií bez nutnosti konzumovat kysané zelí.

    Určitě vám ale doporučuji mít nějaký zdroj probiotik i přímo v jídelníčku :)

    Klikněte na tlačítko níže a přidejte si probiotika přímo do nákupního košíku. Doručíme vám je do 2 pracovních dnů až před váš práh.
    .

     

    Důležité informace o kysaném zelí

    • Známé také jako: Sauerkraut, sour cabbage, korejské kimchi, kyselé zelí, sterilované zelí, naložené zelí, kyslá kapusta, kvašené zelí, Zuurkool, Hapukapsas
    • Krajina původu: Evropa, Čína, USA, Chile, Kanada, Rusko
    • Prodává se ve formě: konzervované, čerstvé, polévka, příloha, obloha, salát, džus, dušené, mražené, chlazené, pilulky
    • Dostupnost v ČR a SR– ano

    kysané zelí mapaKysané zelí se nejčastěji vyrábí v těchto oblastech

     

    Fakta o kysaném zelí

    Věděli jste, že …

    • Kvašené zelí je tradiční jídlo v Německu, Rusku, Polsku, Holandsku i Estonsku a dalších severoevropských a středoevropských státech. Konzumuje se také v různých částech severovýchodní a severní Číny, USA, Chile a Kanady.
    • Kysání se jako konzervace zelí používá již od nepaměti.
    • Zelí se fermentuje již od pravěku. Moderní technika kvašení vznikla přibližně mezi lety 1550 a 1750.

    kysané zelí v keramických hrncíchTradiční nádobou pro výrobu kysaného zelí je keramický nebo kameninový hrnec

    • Kysané zelí je jedním ze základních kamenů východoevropské i asijské stravy.
    • Zelí představovalo důležitý zdroj živin během zimy v severní a střední Evropě v dobách, kdy nebyly dostupné potraviny mražené, ani ty z jižní polokoule.
    • Kvašené zelí bychom našli i ve sklepích starých Řeků a Římanů.
    • Kysané zelí se vyrábí smícháním nakrájených plátků čerstvého zelí a soli. Poté se směs lisuje, uvolňuje vodu i šťávu obsahující kyselinu mléčnou a fermentuje - kvasí. Fermentace oživuje úžasné mikroby.

    výroba korejského kimchiVýroba korejského kimchi

    • Za fermentaci kvašeného zelí jsou zodpovědné různé bakterie - včetně Leuconostoc, Lactobacillus a Pediococcus.
    • Někdy se do kysaného zelí kromě soli přidávají i jiné přísady - například mrkev nebo různě zbarvené odrůdy zelí. Připravuje se také z celých zelných hlávek nebo listů.
    • Do USA kysané zelí přivezli holandští námořníci. Jedli ho, aby zabránili nemoci způsobené nedostatkem vitamínu C - kurdějím. Na moři se osvědčilo také Britům (vozil ho s sebou například známý kapitán James Cook).

    Víte, že němečtí námořníci zelí používali i v dobách, kdy britští dávno přešli na citróny? Na moři mělo kvašené zelí tak zásadní roli, že by bez něj zřejmě nebyla objevena Amerika.

    • Kysané zelí obsahuje mnohem více laktobacilů (probiotik) než jogurt.

    kysané zelíKysané zelí má dlouhou trvanlivost a výraznou kyselou chuť

    • Konzervované kysané zelí bývá obvykle pasterizované - což zabíjí i dobré bakterie. Kupujte raději čerstvé kysané zelí (vyrobené bez octa), které je skladováno v chladničce.

    "Zázrak ze sudu. I tak se v minulosti říkalo kysanému zelí. Náš nynější test kysaného zelí ze supermarketů však přinesl spíše zklamání. V čerstvém stavu se kysané zelí už nedá v obchodech koupit. Výrobci do něj přidávají chemické konzervanty či ho sterilují teplem," uvádí na svém facebookovém profilu PharmDr. Margit Slimáková (red. upraveno a zkráceno)

    • Vyrobit si domácí kysané zelí je snadné. Můžete jej pak pohodlně skladovat v ledničce.

    VIDEO: Jak kysané zelí naložit doma?

    • Probiotika se do potravin často přidávají uměle. Lidé je už tisíce let získávají také přirozeně z fermentovaných potravin, mezi které patří kromě kysaného zelí i například jogurt nebo miso.
    • Ohřívání, pasterizace a vaření kysaného zelí však probiotika ničí.
    • Kvalitní probiotické doplňky stravy jsou obvykle dost drahé. Syrové kysané zelí je stejně dobré - a zaplatíte za něj pouze zlomek ceny.

    "Komu nechutná východoevropská verze kysaného zelí, může zkusit korejskou variaci neboli kimchi," radí výživová poradkyně Keri Glassman (red. přeloženo a upraveno)

     

    Předpokládané účinky kysaného zelí

      • Kysané zelí obsahuje probiotika. Potraviny obvykle obsahují pouze 1 kmen probiotik. Kysané zelí jich podle studie zveřejněné v prosinci 2007 v časopise “Applied and Environmental Microbiology” obsahuje až 13. Probiotika podporují “hodné” bakterie ve vašem střevě, imunitní systém, dobré trávení, střevní mikroflóru a pomáhají syntetizovat vitamíny B. Mohou také mírnit průjem způsobený užíváním antibiotik.
      • Šťáva z kysaného zelí může působit jako projímadlo a pomáhat tak předcházet zácpě.
      • Trochu kysaného zelí každých pár dní nebo kdykoli vás bolí břicho vám může pomoci s léčbou ulcerózní kolitidy a syndromem dráždivého tračníku.
      • Kysané zelí může pomáhat s ekzémy.
      • Kysané zelí obsahuje spoustu vitamínu C. Vitamín C je základní složkou pojivových tkání, skvělý antioxidant (pomáhá chránit před volnými radikály a nestabilními molekulami poškozujícími buňky) a posilovač imunity. Podle článku publikovaném v březnu 1983 v Archivos Latinoamericanos de Nutricion si zelí i po fermentaci kyseliny mléčné zachovává 61,9 - 100 % vitamínu C.
      • Vitamín C i vitamín K obsažené v kysaném zelí jsou nezbytné pro pevné kosti.
      • Zelí možná může pomoci i s rakovinou.
    .

     

    příprava kysaného zelíNejvíce zdravotních benefitů přináší čerstvé kysané zelí

    • Kysané zelí je bohaté na draslík. Článek publikovaný v srpnu 2008 v Physiologia Plantarum poznamenal, že klinické studie ukazují, že strava bohatá na draslík u běžné populace snižuje krevní tlak (tedy nejen u lidí s vyšším krevním tlakem), také úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění i vylučování vápníku močí - což může být prevencí ledvinových kamenů a snížit riziko osteoporózy.
    • Kysané zelí obsahuje velké množství vlákniny. Podle University of Illinois at Chicago Wellness Center vláknina chrání před kardiovaskulárními chorobami a vstřebáváním cholesterolu do krve.
    • Kvašené zelí obsahuje také železo. Železo červeným krvinkám umožňuje přenášet kyslík a ovlivňuje vaši celkovou energii. Vstřebávání železa z rostlinných zdrojů podle Arizona State University významně zlepšuje vitamín C a kyselina mléčná, které jsou v kysaném zelí taktéž obsaženy.
    • Kysané zelí může podpořit tvorbu krve, hormonů, vylučování toxických látek a bojovat proti únavě.
    • Kysané zelí má odvodňující účinky a umožňuje rychlé odstranění odpadních látek z těla.

    "Kysané zelí a jakákoliv jiná kvašená zelenina obsahuje tzv. probiotické kultury. Tedy se řadí mezi probiotika, látky produkující kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa.

    Obnovují rovněž poškozené tlusté střevo, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí antimikrobiální látky tlumící růst patogenních bakterií," potvrzuje zdravotní benefity kysaného zelí výživový specialista Martin Škába (red. zkráceno a upraveno)

     

    Zdravotní, kosmetické a kulinářské využití kysaného zelí

    Kysané zelí v kuchyni

    Kysané zelí je nejen zdravé, ale i chutné.

    Z kysaného zelí se připravuje pravá valašská kyselica neboli zelňačka a saláty. Je skvělou přílohou také k bramborám, masu, klobáskám i kielbase. Kysané zelí můžete použít i jako přílohu při grilování.

    hotdog s kysaným zelímKysané zelí je chutné na opečeném toustovém chlebu s avokádem i hotdogu s hořčicí a čerstvou cibulkou[

    "Kolem probiotik je teď velký mediální humbuk, na internetu i v televizi můžete vidět reklamu na spousty preparátů a doplňků stravy. Ale jen málo z nich je podloženo vědeckým výzkumem. Myslím, že nejlepší formou zlepšení střevní kultury bakterií je domácí jogurt… Ještě mnohem lepší a zdravější je ale domácí kysané zelí a také kvašená zelenina kimči," tvrdí doktor Michael Mosley (red. zkráceno a upraveno)

     

    Pozitivní účinky konzumace kysaného zelí během těhotenství

    Šálek kysaného zelí obsahuje asi 2 mg železa neboli 7 % doporučené denní dávky železa během těhotenství.

    Železo může podle American Pregnancy Association snižovat riziko předčasného porodu a nízkou porodní hmotnost miminka.

    Folát obsažený v kysaném zelí pomáhá zabraňovat vrozeným vadám, vitamín C zase pomáhá absorbovat železo a podporuje zdravý vývoj tkání.

    Probiotika z kysaného zelí mohou být prevencí bakteriální vaginózy, která s sebou nese riziko předčasného porodu.

     

    Kysané zelí a hubnutí

    Kysané zelí je nízkokalorické jídlo plné živin, které skvěle doplní váš dietní jídelníček. Můžete jím například zahnat hlad mezi jídly, přidat k obědu i večeři.

     

    Kysané zelí na mastnou a problematickou pleť

    Čerstvé kysané zelí nebo nálev z něj může mít blahodárné účinky na mastnou a problematickou pleť.

     

    Nutriční hodnoty kysaného zelí

    100 g konzervovaného kysaného zelí obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

    Nutriční hodnoty:
    • sacharidy - 82 % - 4,7 g - 2 % DDD
    • vláknina - 2,9 g - 12 % DDD
    • tuky - 6 % - 0,1 g - 0 % DDD
    • omega-3 mastné kyseliny - 33 mg
    • omega-6 mastné kyseliny - 34 mg
    • bílkoviny - 12 % - 0,9 g - 2 % DDD
    • 19 kalorií (79,5 kJ) - 1 % DDD
    • voda - 92,5 g
    • popel - 2,1 g
    Vitamíny:
    • vitamín A - 18 IU - 0 % DDD
    • vitamín C - 14,7 mg - 24 % DDD
    • vitamín E - 0,1 mg - 1 % DDD
    • vitamín K - 13 mcg - 16 % DDD
    • thiamin - 0,0 mg - 1 % DDD
    • riboflavin - 0,0 mg - 1 % DDD
    • niacin - 0,1 mg - 1 % DDD
    • vitamín B6 - 0,1 mg - 6 % DDD
    • folát - 24 mcg - 6 % DDD
    • kyselina pantothenová - 0,1 mg - 1 % DDD
    • cholin - 10,4 mg
    • betaine - 0,5 mg
    Minerály:
    • vápník - 30 mg - 3 % DDD
    • železo - 1,5 mg - 8 % DDD
    • hořčík - 13 mg - 3 % DDD
    • fosfor - 20 mg - 2 % DDD
    • draslík - 170 mg - 5 % DDD
    • sodík - 661 mg - 28 % DDD
    • zinek - 0,2 mg - 1 % DDD
    • měď - 0,1 mg - 5 % DDD
    • mangan - 0,2 mg - 8 % DDD
    • selen - 0,6 mcg - 1 % DDD
    • fluorid - 7 mcg

     

    Dávkování kysaného zelí

    Kysané zelí obsahuje sodík, který je pro lidské tělo ve větších dávkách škodlivý. Jeho množství se liší produkt od produktu.

    American Heart Association doporučuje nepřekračovat dávku 2300 mg sodíku denně. Vhodný příjem sodíku je méně než 1500 mg denně.

    okapávání kysaného zelíMnožství sodíku v kysaném zelí můžete až 2x snížit, když nálev před konzumací necháte okapat a propláchnete jej studenou vodou

    "Kysané zelí obsahuje množství užitečných mikroorganismů a enzymů, které zlepšují trávení a vstřebávání živin. Podporuje látkovou přeměnu, snižuje krevní tlak a zrychluje odvádění odpadních látek z těla. Zvyšuje celkovou odolnost organismu proti infekcím a aktivizuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, proto je výbornou prevencí nachlazení a chřipky," komentuje MUDr. Hana Ferdinandová (red. zkráceno a upraveno)

    VIDEO: Jak se kysané zelí vyrábí v továrně?

     

    Užívání kysaného zelí

    Kysané zelí můžete konzumovat čerstvé, konzervované, vařené, dušené nebo například ve formě šťávy.

    červené kysané zelíSami si doma vyrobit nebo koupit v obchodě můžete bílé i červené kysané zelí

     

    Nežádoucí účinky kysaného zelí

    Zadržování vody a zvedání krevního tlaku

    Špatnou zprávou je, že kysané zelí obsahuje velké množství sodíku a může se proto užívat jen v malém množství.

    Šálek kysaného zelí obsahuje zhruba 940 mg sodíku - tedy 41  % doporučené denní dávky.

    Konzumace přílišného množství sodíku může vést k zadržování vody, zvyšování objemu krve a zvedání krevního tlaku.

     

    Plynatost a nadýmání

    Mezi další nežádoucí účinky kysaného zelí patří také tvorba střevních plynů a nadýmání způsobené rostlinným cukrem rafinózou.

    Tyto problémy vznikají zejména po velké konzumaci kysaného zelí a odezní do dvou dnů.

     

    Průjem a křeče břicha

    Konzumace nadměrného množství kysaného zelí může znamenat velké množství nefermentované rafinózy ve stolici.

    Nestrávená rafinóza může zvyšovat hladinu vody ve střevě, což může vést k časté stolici či průjmu.

    Objevit se mohou také bolestivé křeče břicha.

     

    Narušení činnosti střev

    Nízké pH kysaného zelí a vysoká koncentrace laktobacilů může narušit činnost střev těch, kdo na kyselé potraviny nejsou zvyklí.

    kysané zelí s nálevemKysané zelí by mělo být ponořené pod hladinou nálevu do té doby, dokud jej nezkonzumujete

     

    Rakovina žaludku, migrény

    Vždy kysané zelí kupujte od ověřeného výrobce. Pokud není nakládané jídlo vyrobeno správně, může obsahovat dusitany a aminy.

    První mohou způsobit rakovinu žaludku, druhé migrény.

    O spojení kysaného zelí s karcinomem jícnu a nosohltanu však neexistuje žádná potvrzená informace.

     

    Kdo by kysané zelí užívat neměl?

    Těhotné, kojící ženy, děti a kysané zelí

    Kysané zelí je velmi zdravé. Na druhou stranu však obsahuje také velké množství sodíku a nemělo by tak být běžnou součástí každodenního jídelníčku těhotných a kojících žen, ani dětí.

    Šálek kysaného zelí jednou za čas by však uškodit neměl - právě naopak. Zeptejte se však svého lékaře, kolik sodíku je pro vás bezpečné.

    výroba kysaného zelíK výrobě kysaného zelí se používá především nakrájené hlávkové zelí a sůl

     

    Onemocnění jater, vysoký krevní tlak a kysané zelí

    Na vysoký obsah sodíku v kysaném zelí by si měli dát pozor zejména pacienti s onemocněním ledvin a zvýšeným krevním tlakem.

     

    Nedostatek vitamínů a minerálů

    Pokud budete konzumovat velké množství zelí místo jiných potravin, vystavujete se riziku nedostatečné výživy vašeho těla minerály a vitamíny, které v kysaném zelí chybí.

    Dbejte na vyvážený jídelníček - kromě zelí zařaďte i jiné druhy zeleniny, ovoce, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky a bílkoviny.

     

    S jakými léky kysané zelí neužívat?

    Pokud máte zdravotní problémy nebo pravidelně užíváte nějaké léky, doporučujeme zařazení větších dávek kvašeného zelí (nebo potravinových doplňků z kvašeného zelí) do jídelníčku provádět postupně a nejdříve jej konzultovat s lékařem.

     

    Kysané zelí a FAQ - často kladené dotazy

    Příprava kysaného zelí

    Jaké zelí pro výrobu kvašeného zelí použít?

    Použijte zelí hlávkové. Mnohem lepší pro výrobu kysaného zelí je zelí pozdní.

    Jak snížit obsah sodíku ve kvašeném zelí?

    Pokud si kysané zelí vyrábíte sami doma, doporučujeme použít méně soli, než používají komerční výrobci. Úplné vynechání soli však podle University of Alaska může vést ke kažení zelí namísto chtěné fermentace. Množství sodíku můžete až 2x snížit, když jej před konzumací necháte okapat a propláchnete jej studenou vodou. Na trhu je k dostání také kysané zelí s menším obsahem sodíku.

    K jakým potravinám se kyselé zelí hodí?

    Kvašené zelí se hodí k široké škále slaných pokrmů. Bývá doporučováno kombinovat jej s potravinami bohatými na bílkoviny nebo tuk. Přidat jej tedy můžete například k vejcím, sýrům, masu, rybám, do salátů nebo na sendvič.

    Jak dlouho mi kvašené zelí vydrží?

    Pokud si pořídíte kvašené zelí kvalitní (nebo správně dokončíte fermentaci), v lednici vám vydrží až rok. Dávejte však pozor na kontaminaci slaného nálevu a uchovávejte zelí pod jeho hladinou.

    Zabiju probiotické bakterie vařením?

    Ano, probiotické bakterie z kvašeného zelí zabije teplota nad 42 °C.

    Praktické informace

    Je kvašené zelí bezlepkové?

    Ano, kvašené zelí je přirozeně bezlepková potravina.

    Můžu kvašené zelí jíst během těhotenství?

    Konzumace zelí během těhotenství vám může zajistit hned několik klíčových živin pro vás i vaše miminko - například železo, folát. Jediné, na co byste si měla dát pozor, je sodík. Šálek kysaného zelí jednou za čas by vám uškodit neměl, naopak. Zeptejte se však raději svého lékaře, kolik sodíku vám neuškodí.

    Jsou probiotika také ve džusu z kysaného zelí?

    Ano, i šťáva z kysaného zelí je díky fermentačnímu procesu na kyselinu mléčnou bohatá, brání růstu nežádoucích střevních bakterií a podporuje ty prospěšné.

    Od kdy můžu dát kvašené zelí svému dítěti?

    V malých dávkách můžete kysané zelí svému dítěti nabídnout již v 6 měsících.

    Zavařovačka s kysaným zelím mi nejde otevřít. Co mám dělat?

    Zkuste víčkem zavařovací sklenice s kysaným zelím jemně poklepat o hranu stolu nebo použijte otvírák. 

    .
    Raw lékořicové donuty s karobem, kokosem a pepermintovou polevou

    Raw lékořicové donuty s karobem, kokosem a pepermintovou polevou

    Jako malé mi lékořice moc nevoněla. Ale jak čas plyne a chuťové buňky se mění, moc ráda jí teď občas do nějakého pečení či nepečení používám.

    Tyhle mini raw donutky jsou skvělá dodávka energie a taková hitparáda chutí lékořice s karobem.

    A peprmintová poleva na to? Vynikající.

     

    Raw lékořicové donuty s karobem a pepermintovou polevou

    Ingredience:

    • 3 pláty datlové pasty (v podstatě kolik chcete donutků, tolik datlové pasty)
    • 1 hrníček strouhaného kokosu
    • 3 veliké lžíce karobu
    • 2 veliké lžíce sušeného lékořicového kořene
    • agávový sirup na dochucení
    • 2 lžičky Blenda SUPERGREENS pro ještě silnější zdravotní benefity RAW donutů
    .
    raw_donuty_recept

    Peprmintová poleva:

    .

     

    Postup:

    Všechny uvedené ingredience na donuty pořádně rozmixujte ve food procesoru, nebo, máte – li, v Thermomixu.

    Dochuťte agáve sirupem, když budete chtít. Z hotového těsta potom tvořte donutky, velikost podle sebe.

    Ingredience na peprmintovou polevu rozmixujeme v mixéru, necháme chvilku ztuhnout a poté donutky z jedné strany do polevy namočíme.

    raw_donuty

    Zdravotní účinky ingrediencí:

    • Datle: Že jsou perfektní zdroj rychlé energie, o tom není pochyb. Díky vysokému obsahu taninů pomáhají při střevních potížích, jsou skvělým antioxidantem a dokonce jsou považovány za brainfood“ – podporují mozkové funkce.
    • Karob: Super náhrada kakaa, s obsahem taninů je stejně dobrý kamarád se střevy jako datle, navíc neobsahuje žádné alergeny ani kofein. Je bohatý na vlákninu i bílkoviny.
    • Lékořice: Výborný lék na plicní choroby, snižuje horečku a je to super antioxidant. Jestliže trpíte zácpou, lékořice je fajn přírodní projímadlo. Taky umí tlumit křeče a alergické reakce.
    .