Ing. Hana Havlátová o JOJO efektu a stravě

Ohledně hubnutí a zdravé stravy koluje mnoho mýtů a polopravd. Na mnoha problémech se výživoví experti nedokážou shodnout. Každý má svoji pravdu. My jsme o názor požádali Hanku Havlátovou, specialistku na hubnutí, která vytvořila svoji vlastní metodu 3P.Hanka tvrdí, že hubnutí není jenom o potravě nebo pohybu, ale je tu i třetí pilíř – pocity. Blíže o metodě hubnutí 3P se dozvíte v tomto článku. Dnes najdete odpovědi na žhavé otázky ohledně hubnutí a zdravé stravy. Začneme hned nechvalně proslulým jojo efektem.

Ohledně hubnutí a zdravé stravy koluje mnoho mýtů a polopravd. Na mnoha problémech se výživoví experti nedokážou shodnout. Každý má svoji pravdu. My jsme o názor požádali Hanku Havlátovou, specialistku na hubnutí, která vytvořila svoji vlastní metodu 3P.

Hanka tvrdí, že hubnutí není jenom o potravě nebo pohybu, ale je tu i třetí pilíř – pocity. Blíže o metodě hubnutí 3P se dozvíte v tomto článku. Dnes najdete odpovědi na žhavé otázky ohledně hubnutí a zdravé stravy. Začneme hned nechvalně proslulým jojo efektem.

O jojo efektu a doporučeném stravovaní mluví Ing. Hana Havlátová

Hanko, jaký je Váš pohled na jojo efekt? Bohužel, mnoho lidí hubne, aby záhy opět přibrali. Co s tím? Jak se s tímto vypořádává Vaše metoda hubnutí?

Jojo efekt vzniká tehdy, pokud přestaneme dodržovat jídelníček. A ten přestaneme dodržovat proto, že máme nějaké zajeté koleje, zvyky, stereotypy. To nás omezuje, brání nám v úspěšném hubnutí. Proto je důležité začít s hubnutím od hlavy.

Uvedu příklad. Člověk má v hlavě program. Je naučený vypořádávat se se stresem v podobě nějaké sladkosti. Pak se může snažit hubnout sebevíc, ale nebude schopný dodržet zdravý jídelníček.

Může se to povést, ale většinou je to proto, že člověk jeden návyk nahradí jiným. Například někdo ve stresu kouří. Chce přestat kouřit, a tak ve stresu začne jíst – jeden špatný návyk nahradí jiným.

Nevyřešil přitom důvod toho, proč kouřil. Je důležité najít prvotní problém, i při hubnutí. Proto je při hubnutí důležitá hlava. Hlava a pocity. To je třetí pilíř hubnutí, kdy prvními dvěma jsou ony známé – pohyb a potrava.

 

Umíte vysvětlit, proč se lidem nedaří zhubnout? Jak je možné, že existuje tolik různých diet a člověk z nich má stejně pocit, že nefungují?

Pokud je to vše jen o jídle, tak vždy něco ke zhubnutí chybí. Je pak víceméně jedno, jakou dietu použijete. Pak jsou metody a diety, které vám mohou opravdu ublížit. To už jedno není.

Hubnutí není o dietách. Hubnutí je o celkové změně životního stylu. Je potřeba do hubnutí zapojit, vše co máme k dispozici, a nejlépe všechny své blízké.

 

Hubnutí metodou 3P

Hubnutí není o dietách, důležitá je Potrava, Pohyb a Pocity (metoda 3P)

 

Jak podle Vás zacházet s pocity hladu? Na jedné straně je jistě dobré řídit se tím, co nám tělo říká. Na druhé straně však mnohdy pociťujeme návaly hladu vedoucí k přejídání, trápí nás také chutě na sladké nebo vyloženě nezdravé potraviny. Jak si tyto pocity podle Vás přebrat?

Nejdříve je nutné zjistit, proč máme pocit hladu. Vždy, když dostaneme hlad, doporučuju nejdříve se zastavit, dát si ruku na břicho a položit si otázku, zda mám opravdu hlad. To je taková praktická pomůcka.

Pokud je to jen chuť na něco dobrého, obvykle má hlubší příčinu. Pak je nutné zjistit, co je tou příčinou, co mi v životě nevyhovuje. Nezdravé chutě často zastírají mnohem důležitější věci. Může je spouštět stres, únava, konflikt apod.

Důležité je zjistit, co opravdu chce naše tělo a ne co bychom chtěli my. Pokud začneme objevovat svoje pocity a spínače, které spouštějí naše nezdravé chování, třeba chutě, tak máme vyhráno.

Chuť na sladké může pramenit z několika zdrojů. Jednak může poukazovat na nedostatek minerálů a vitamínů v těle. To je ta nejjednodušší varianta. Pokud je to složitější, bývá to spojeno s nějakou emocí.

A pak je ještě těžší případ, kdy se jedná přímo o závislost. Vše se dá řešit například pomocí metody NLP (Neuro-lingvistické programování).

 

nezdravé chutě během diety

Dieta a chutě. Kde se ty chutě vlastně berou?

 

Jak poznat zdravé potraviny? Měla byste nějaký návod pro ty, kteří chtějí začít jíst zdravě a neví, jak na to?

Já na to používám jednoduchou metodu žvýkání. Během jedné minuty zjistíte, jak na tom daný výrobek je. Stačí minuta. Během minuty se chuťové pohárky „naplní“ danou potravinou a vy přesně určíte její chuť. Zjistíte, jak vám chutná. Přijdete na to, zda není moc sladká, slaná, hořká… Navíc můžete objevit i nějaké pachutě.

Pomoci může i vůně a barva potraviny. Pak je tu ještě samozřejmě samotné složení potraviny. To najdete vždy na etiketě, příp. u obsluhy (v případě nebalených potravin).

 

Jak důležitá je podle Vás strava u dětí? A jak u nich budovat správné stravovací návyky, aby si je odnesly až do dospělosti?

Strava, a hlavně správné stravovací návyky, naučí děti, jak mají zacházet s jídlem. Dají jim hlavní a zásadní pilíře do života. Inu platí: „Co se v mládí naučíš, ve stáří jako bys našel.“

Správné návyky pomohou dětem lépe se orientovat v  problematice zdravé stravy. Nastaví jim nepsaná pravidla, která pak používají. Pokud si navyknou v dětství na tučné a sladké potraviny, budou je upřednostňovat i v dospělosti. A naopak, pokud dětem ukážeme a naučíme je jíst zdravé věci, tak je budou jíst po celý život.

 

Výživa dětí, stravovací návyky

Děti si stravovací návyky od rodičů odnášejí na celý život – bohužel i ty nesprávné.

 

Čím se mají rodiče řídit? Každý rodič chce pro své dítě jistě to nejlepší, ale objevuje se mnoho protichůdných informací. Jsme jimi doslova zavaleni. Jak se v tom vyznat? Kde hledat informace o výživě dětí? Co byste rodičům poradila?

Řekla bych, že nejzásadnější je používat zdravý selský rozum. Další pravidlo je naslouchat dětem. Pokud něco nechtějí nebo nemají hlad, je vhodné zjistit proč. Děti ještě nerozumí svému tělu. To my je učíme, co mají a nemají dělat, a pak na své vlastní tělo a pocity zapomínají.

Berme děti jako právoplatné členy rodiny. To, že jsou malí, neznamená, že nic neví. Navíc, co vyhovuje nám, nemusí vyhovovat dětem.

Chce to citlivý přístup a empatii. A hlavně, děti se učí od nás. Úplně stačí, když my dospělí budeme dodržovat zásady zdravého stravování. Dítě je automaticky převezme.

 

Zelené potraviny a hubnutí
Zelené potraviny jsou skvělým pomocníkem při hubnutí

 

Vím o Vás, že patříte k fanouškům zelených potravin. V čem jsou podle Vás zelené potraviny tak prospěšné?

Když jsem začala používat „zelenáče“, tak jsem jim moc nevěřila. Tedy, abych řekla pravdu, vůbec jsem jim nevěřila. Když jsem si přečetla složení, nebyla tam žádná „zázračná látka“. Poprvé jsem je zkusila na doporučení kamarádky. Mé zdraví právě nebylo nejlepší, a tak jsem to prostě chtěla zkusit.

Postupně se dostavovaly výsledky. Nemoci, které jsem měla, začaly ustupovat, a některé úplně zmizely. Jiné jsem dostala do vyhovujícího stavu. Tehdy jsem začala nad zelenými potravinami znovu přemýšlet.

Znovu jsem zkoumala složení. Ne, nenašla jsem nic závratného. Postupně jsem přišla na to, že stačí, aby se organismus vyčistil a měl dostatek vitamínů a minerálů. Lidské tělo má neuvěřitelné schopnosti. Jen málo stačí k tomu, aby se organismus sám regeneroval.

Z přemíry léků, odborných rad a lékařských doporučení jsme zapomněli na to, že naše tělo se umí samo uzdravit. Jen k tomu potřebuje vhodné podmínky. A ty pomáhají nastavit zelené potraviny. Podporují detoxikaci těla, doplňují cenné mikroživiny. Tak prosté to je.

 

A na závěr – měla byste nějaký zapomenutý tip na zelené potraviny (či jiné superpotraviny), které jsou neprávem opomíjené, a přitom by si zasloužily velkou pozornost?

V dnešní době je mezi superpotravinami opravdu z čeho vybírat. Na výsluní se dostávají semínka, oprávněně. Na druhé straně se neoprávněně zapomíná na tradiční suroviny, které se dříve používaly. Vyzvedla bych například kysané zelí, to mám asi nejraději. Oblíbené mám také luštěniny. Úžasná je červená čočka nebo červené fazole. Razím heslo: „V jednoduchosti je krása.“

 

Děkuji za rozhovor. Přeji krásné dny.

 

Hanka HavlátováVIZITKA: Ing. Hana Havlátová problematiku potravin vystudovala, dokonce působila jako manažerka kvality v potravinářství, ale až vlastní zkušenosti ji přivedly ke skutečně zdravému hubnutí a zdravému životnímu stylu. Svých zdravotních potíží se zbavila prostřednictvím zdravé stravy, zelených potravin, meditací, modlitby a objevování zákonitostí těla a mysli. Své poznatky Hanka předává dál, zejména prostřednictvím svého PRŮVODCE HUBNUTÍM a také svého blogu.

ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu. 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?

Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!

 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Dráždivý tračník – palčivé projevy, babské rady a zkušenosti s léčbou

    18.09.2019

    3 až 20 % Američanů zažije symptomy syndromu dráždivého tračníku (IBS). Jen polovina z nich vyhledá lékařskou pomoc. Avšak správná diagnostika od lékaře je pro správnou léčbu i úlevu klíčová. Lék proti IBS neexistuje. S pomocí doktora to však zvládnout lze. Dráždivý tračník patří mezi nejčastější onemocnění trávicí trubice. Stav postihuje více žen než mužů. […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Vyčerpání organismu – kdy jde pouze o chvilkovou slabost a kdy o nebezpečnou tetanii?

    28.08.2019

    V dnešním článku zjistíte, zda jste jednoduše jen nevyspaní, ve stresu, dehydratovaní, nebo se o vás pokouší těžší problém – velice těžké vyčerpání organismu neboli tetanie. Únava je přirozeným signálem organismu k odpočinku, stejně jako hlad k doplnění energie. Z běžné únavy nebo stresu stačí dobře se vyspat. Při dlouhodobém vypětí a přepínání se však […]

    Číst celej článek

    Letní únava a 10 triků, jak na ni lehce vyzrát

    21.08.2019

    Po dovolené se vám nedaří zařadit do pracovního procesu, připadáte si snad ještě unavenější než tehdy, když jste přemýšleli že vás zmáhá jarní únava. A to jste tolik doufali, že vám baterky dobijí teplé sluneční paprsky.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Spirulina na hubnutí působí velice intenzivně, potvrzují vědci

    14.08.2019

    Výsledky randomizované klinické studie z Mexika ukazují, že suplementace modrozelené sinice spiruliny může zlepšit účinek cvičení na tělesné složení i kardiorespirační schopnost.

    Číst celej článek

    Jak se v létě nenachladit? 10 tipů, abyste si léto užili zdraví, vitální a naplno

    07.08.2019

    Léto je nejoblíbenějším obdobím, na který se většina lidí čeká celý rok. Ať už jste školák a nemůžete se dočkat zaslouženého prázdninového odpočinku od lavice a táborového dobrodružství, mladý dospělý toužící odvázat se na festivalu nebo trochu starší těšící se na vychlazené pivko u vody, exotickou dovolenou nebo třeba první hříbky v lese a dlouhé […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    “Firmy zatím náhrady plastu netrápí, časem to budou muset řešit,” rozhovor se studentskou firmou EkoBrko

    31.07.2019

    Říkáte si, co ty dnešní mlaďochy v dnešní době vlastně baví? My jsme narazili na studentskou firmu Ekobrko a nestačíme se divit! Firmička vznikla pod záštitou neziskové organizace JA Czech, která dává studentům možnost vyzkoušet si podnikání přímo v praxi.  Parta mladých lidí šla do toho po hlavě a co víc! Vymysleli skvělý ekologický koncept […]

    Číst celej článek

    “Pokud nad koupí váháte kvůli chuti, je opravdu svěží, mátová a lahodná”, rozhovor se spokojenou zákaznicí Dášou

    26.07.2019

    Dnes jsem si s naší zákaznicí Dášou popovídala o tom, jak ji Blendea pomohla zbavit se trápení s věčně nafouknutým bříškem. Pokud často nosíte volná trička právě kvůli problémům s nafouknutím a trpíte bolestmi, tenhle rozhovor je přímo pro vás. 

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    MIKROBIOM může za kila navíc, zubní kazy i slabou imunitu. Jak mikrobiom vyléčit a sebe taky?

    24.07.2019

    Lidé mají 20 000-25 000 párů genů. V těle ale máte něco, co má genů 100 000x více. Mikrobi s vámi žijí v symbióze, na vašem těle i uvnitř něj. Když mají více genetické informace než vy sami, nejspíš vás také hodně ovlivňují. Teoreticky vlastně nejsme lidé, ale mikrobi 🙂 Mikrobi jsou taková malá “zvířátka” […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    “Dělám prostě to, co dělá dobře tělu i hlavě,” rozhovor se spokojenou zákaznicí Terezou Horníčkovou

    19.07.2019

    Máme tu pro Vás další rozhovor ze série reálných zákaznických zkušeností s Blendeou. Tentokrát se o svůj příběh podělila slečna Tereza Horníčková, která je lektorkou jógy, výživová poradkyně a milovnice zelených superpotravin – doslova! 🙂  Dozvíte se, proč vyzkoušela téměř všechny zelené ječmeny na českém trhu, jaké problémy mohou spustit špatně fungující střeva a jaké byly […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Houba reishi má příznivý vliv na střevní bakterie u myší, potvrzují vědci

    11.07.2019

    Kdo houbu denně sní, k tomu lékař nechodí. Vědci tvrdí, že účinné látky asijské houby mohou bakterie ve vašem břichu změnit k lepšímu. Změnou střevních bakterií houba reishi (Ganoderma lucidum) brání a zamezuje symptomům obezity u myší – včetně zvyšování tělesné hmotnosti a inzulínové rezistence.

    Číst celej článek