Ing. Hana Havlátová o JOJO efektu a stravě

Ohledně hubnutí a zdravé stravy koluje mnoho mýtů a polopravd. Na mnoha problémech se výživoví experti nedokážou shodnout. Každý má svoji pravdu. My jsme o názor požádali Hanku Havlátovou, specialistku na hubnutí, která vytvořila svoji vlastní metodu 3P.Hanka tvrdí, že hubnutí není jenom o potravě nebo pohybu, ale je tu i třetí pilíř – pocity. Blíže o metodě hubnutí 3P se dozvíte v tomto článku. Dnes najdete odpovědi na žhavé otázky ohledně hubnutí a zdravé stravy. Začneme hned nechvalně proslulým jojo efektem.

Ohledně hubnutí a zdravé stravy koluje mnoho mýtů a polopravd. Na mnoha problémech se výživoví experti nedokážou shodnout. Každý má svoji pravdu. My jsme o názor požádali Hanku Havlátovou, specialistku na hubnutí, která vytvořila svoji vlastní metodu 3P.

Hanka tvrdí, že hubnutí není jenom o potravě nebo pohybu, ale je tu i třetí pilíř – pocity. Blíže o metodě hubnutí 3P se dozvíte v tomto článku. Dnes najdete odpovědi na žhavé otázky ohledně hubnutí a zdravé stravy. Začneme hned nechvalně proslulým jojo efektem.

O jojo efektu a doporučeném stravovaní mluví Ing. Hana Havlátová

Hanko, jaký je Váš pohled na jojo efekt? Bohužel, mnoho lidí hubne, aby záhy opět přibrali. Co s tím? Jak se s tímto vypořádává Vaše metoda hubnutí?

Jojo efekt vzniká tehdy, pokud přestaneme dodržovat jídelníček. A ten přestaneme dodržovat proto, že máme nějaké zajeté koleje, zvyky, stereotypy. To nás omezuje, brání nám v úspěšném hubnutí. Proto je důležité začít s hubnutím od hlavy.

Uvedu příklad. Člověk má v hlavě program. Je naučený vypořádávat se se stresem v podobě nějaké sladkosti. Pak se může snažit hubnout sebevíc, ale nebude schopný dodržet zdravý jídelníček.

Může se to povést, ale většinou je to proto, že člověk jeden návyk nahradí jiným. Například někdo ve stresu kouří. Chce přestat kouřit, a tak ve stresu začne jíst – jeden špatný návyk nahradí jiným.

Nevyřešil přitom důvod toho, proč kouřil. Je důležité najít prvotní problém, i při hubnutí. Proto je při hubnutí důležitá hlava. Hlava a pocity. To je třetí pilíř hubnutí, kdy prvními dvěma jsou ony známé – pohyb a potrava.

 

Umíte vysvětlit, proč se lidem nedaří zhubnout? Jak je možné, že existuje tolik různých diet a člověk z nich má stejně pocit, že nefungují?

Pokud je to vše jen o jídle, tak vždy něco ke zhubnutí chybí. Je pak víceméně jedno, jakou dietu použijete. Pak jsou metody a diety, které vám mohou opravdu ublížit. To už jedno není.

Hubnutí není o dietách. Hubnutí je o celkové změně životního stylu. Je potřeba do hubnutí zapojit, vše co máme k dispozici, a nejlépe všechny své blízké.

 

Hubnutí metodou 3P

Hubnutí není o dietách, důležitá je Potrava, Pohyb a Pocity (metoda 3P)

 

Jak podle Vás zacházet s pocity hladu? Na jedné straně je jistě dobré řídit se tím, co nám tělo říká. Na druhé straně však mnohdy pociťujeme návaly hladu vedoucí k přejídání, trápí nás také chutě na sladké nebo vyloženě nezdravé potraviny. Jak si tyto pocity podle Vás přebrat?

Nejdříve je nutné zjistit, proč máme pocit hladu. Vždy, když dostaneme hlad, doporučuju nejdříve se zastavit, dát si ruku na břicho a položit si otázku, zda mám opravdu hlad. To je taková praktická pomůcka.

Pokud je to jen chuť na něco dobrého, obvykle má hlubší příčinu. Pak je nutné zjistit, co je tou příčinou, co mi v životě nevyhovuje. Nezdravé chutě často zastírají mnohem důležitější věci. Může je spouštět stres, únava, konflikt apod.

Důležité je zjistit, co opravdu chce naše tělo a ne co bychom chtěli my. Pokud začneme objevovat svoje pocity a spínače, které spouštějí naše nezdravé chování, třeba chutě, tak máme vyhráno.

Chuť na sladké může pramenit z několika zdrojů. Jednak může poukazovat na nedostatek minerálů a vitamínů v těle. To je ta nejjednodušší varianta. Pokud je to složitější, bývá to spojeno s nějakou emocí.

A pak je ještě těžší případ, kdy se jedná přímo o závislost. Vše se dá řešit například pomocí metody NLP (Neuro-lingvistické programování).

 

nezdravé chutě během diety

Dieta a chutě. Kde se ty chutě vlastně berou?

 

Jak poznat zdravé potraviny? Měla byste nějaký návod pro ty, kteří chtějí začít jíst zdravě a neví, jak na to?

Já na to používám jednoduchou metodu žvýkání. Během jedné minuty zjistíte, jak na tom daný výrobek je. Stačí minuta. Během minuty se chuťové pohárky „naplní“ danou potravinou a vy přesně určíte její chuť. Zjistíte, jak vám chutná. Přijdete na to, zda není moc sladká, slaná, hořká… Navíc můžete objevit i nějaké pachutě.

Pomoci může i vůně a barva potraviny. Pak je tu ještě samozřejmě samotné složení potraviny. To najdete vždy na etiketě, příp. u obsluhy (v případě nebalených potravin).

 

Jak důležitá je podle Vás strava u dětí? A jak u nich budovat správné stravovací návyky, aby si je odnesly až do dospělosti?

Strava, a hlavně správné stravovací návyky, naučí děti, jak mají zacházet s jídlem. Dají jim hlavní a zásadní pilíře do života. Inu platí: „Co se v mládí naučíš, ve stáří jako bys našel.“

Správné návyky pomohou dětem lépe se orientovat v  problematice zdravé stravy. Nastaví jim nepsaná pravidla, která pak používají. Pokud si navyknou v dětství na tučné a sladké potraviny, budou je upřednostňovat i v dospělosti. A naopak, pokud dětem ukážeme a naučíme je jíst zdravé věci, tak je budou jíst po celý život.

 

Výživa dětí, stravovací návyky

Děti si stravovací návyky od rodičů odnášejí na celý život – bohužel i ty nesprávné.

 

Čím se mají rodiče řídit? Každý rodič chce pro své dítě jistě to nejlepší, ale objevuje se mnoho protichůdných informací. Jsme jimi doslova zavaleni. Jak se v tom vyznat? Kde hledat informace o výživě dětí? Co byste rodičům poradila?

Řekla bych, že nejzásadnější je používat zdravý selský rozum. Další pravidlo je naslouchat dětem. Pokud něco nechtějí nebo nemají hlad, je vhodné zjistit proč. Děti ještě nerozumí svému tělu. To my je učíme, co mají a nemají dělat, a pak na své vlastní tělo a pocity zapomínají.

Berme děti jako právoplatné členy rodiny. To, že jsou malí, neznamená, že nic neví. Navíc, co vyhovuje nám, nemusí vyhovovat dětem.

Chce to citlivý přístup a empatii. A hlavně, děti se učí od nás. Úplně stačí, když my dospělí budeme dodržovat zásady zdravého stravování. Dítě je automaticky převezme.

 

Zelené potraviny a hubnutí
Zelené potraviny jsou skvělým pomocníkem při hubnutí

 

Vím o Vás, že patříte k fanouškům zelených potravin. V čem jsou podle Vás zelené potraviny tak prospěšné?

Když jsem začala používat „zelenáče“, tak jsem jim moc nevěřila. Tedy, abych řekla pravdu, vůbec jsem jim nevěřila. Když jsem si přečetla složení, nebyla tam žádná „zázračná látka“. Poprvé jsem je zkusila na doporučení kamarádky. Mé zdraví právě nebylo nejlepší, a tak jsem to prostě chtěla zkusit.

Postupně se dostavovaly výsledky. Nemoci, které jsem měla, začaly ustupovat, a některé úplně zmizely. Jiné jsem dostala do vyhovujícího stavu. Tehdy jsem začala nad zelenými potravinami znovu přemýšlet.

Znovu jsem zkoumala složení. Ne, nenašla jsem nic závratného. Postupně jsem přišla na to, že stačí, aby se organismus vyčistil a měl dostatek vitamínů a minerálů. Lidské tělo má neuvěřitelné schopnosti. Jen málo stačí k tomu, aby se organismus sám regeneroval.

Z přemíry léků, odborných rad a lékařských doporučení jsme zapomněli na to, že naše tělo se umí samo uzdravit. Jen k tomu potřebuje vhodné podmínky. A ty pomáhají nastavit zelené potraviny. Podporují detoxikaci těla, doplňují cenné mikroživiny. Tak prosté to je.

 

A na závěr – měla byste nějaký zapomenutý tip na zelené potraviny (či jiné superpotraviny), které jsou neprávem opomíjené, a přitom by si zasloužily velkou pozornost?

V dnešní době je mezi superpotravinami opravdu z čeho vybírat. Na výsluní se dostávají semínka, oprávněně. Na druhé straně se neoprávněně zapomíná na tradiční suroviny, které se dříve používaly. Vyzvedla bych například kysané zelí, to mám asi nejraději. Oblíbené mám také luštěniny. Úžasná je červená čočka nebo červené fazole. Razím heslo: „V jednoduchosti je krása.“

 

Děkuji za rozhovor. Přeji krásné dny.

 

Hanka HavlátováVIZITKA: Ing. Hana Havlátová problematiku potravin vystudovala, dokonce působila jako manažerka kvality v potravinářství, ale až vlastní zkušenosti ji přivedly ke skutečně zdravému hubnutí a zdravému životnímu stylu. Svých zdravotních potíží se zbavila prostřednictvím zdravé stravy, zelených potravin, meditací, modlitby a objevování zákonitostí těla a mysli. Své poznatky Hanka předává dál, zejména prostřednictvím svého PRŮVODCE HUBNUTÍM a také svého blogu.

ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu. 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?

Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!

 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    “Dělám prostě to, co dělá dobře tělu i hlavě,” rozhovor se spokojenou zákaznicí Terezou Horníčkovou

    19.07.2019

    Máme tu pro Vás další rozhovor ze série reálných zákaznických zkušeností s Blendeou. Tentokrát se o svůj příběh podělila slečna Tereza Horníčková, která je lektorkou jógy, výživová poradkyně a milovnice zelených superpotravin – doslova! 🙂  Dozvíte se, proč vyzkoušela téměř všechny zelené ječmeny na českém trhu, jaké problémy mohou spustit špatně fungující střeva a jaké byly […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Houba reishi má příznivý vliv na střevní bakterie u myší, potvrzují vědci

    11.07.2019

    Kdo houbu denně sní, k tomu lékař nechodí. Vědci tvrdí, že účinné látky asijské houby mohou bakterie ve vašem břichu změnit k lepšímu. Změnou střevních bakterií houba reishi (Ganoderma lucidum) brání a zamezuje symptomům obezity u myší – včetně zvyšování tělesné hmotnosti a inzulínové rezistence.

    Číst celej článek

    “Náš organismus nemůže být nikdy zcela vyčištěn,” rozhovor se specialiskami na výživu z NE HLADU

    09.07.2019

    Ing. Mgr. Veronika Pourová a Mgr. Andrea Jakešová jsou nutriční terapeutky a nutriční specialistky, které absolvovaly studium na 1. lékařské fakultě UK. Jsou členkami České asociace nutričních terapeutů a zakladatelkami nutriční poradny Ne hladu. Co se svými klienty nejčastěji řeší, co si myslí o jarním detoxu, přerušovaném půstu a jak se podle nich udržíte fit po celý […]

    Číst celej článek

    Detoxikace plic vám prodlouží život. Jak plíce vyčistit a už nikdy nesáhnout po cigaretě?

    04.07.2019

    Konečně jste udělali ten velký krok správným směrem – rozhodli jste se přestat kouřit a zahodili jste svou poslední cigaretu. Tím to však ještě nekončí a k vítězství v podobě zdravého těla a čistých plic je ještě daleko. Poradíme vám, jak plíce zanesené od kouření vyčistit a co všechno vás ještě může čekat v cestě za zdravými plícemi.

    Číst celej článek

    Pomozte Vláďovi a jeho rodině. Každá koruna se počítá

    25.06.2019

    Dvaačtyřicetiletý Vladimír Mikuláš je hrdý tatínek 4 letých dvojčat Samuela a Gabriela a manžel úžasné Denisy. Když před 2 roky s Denisou plánovali svatbu, diagnostikovali mu zákeřnou nevyléčitelnou nemoc amyotrofickou laterální sklerózu (ALS) neboli Lou Gehrigovu nemoc.

    Číst celej článek

    10 mýtů o “zdravé” snídani aneb proč jsou instagramové snídaně blbost

    25.06.2019

    Ráno při snídani zapnete Instagram, chleba se sýrem v druhé ruce, slintáte nad nádhernými snídaněmi ostatních. Macaté toasty natřískané slaninkou a majonézou, nutella vyvěrající z croissaintu, mrakodrap máslem pořádně promaštěných tlustých palačinek s řádně naloženou vrstvou karamelu a marmelády, pudinkové koblížky. K tomu jahodové latte a muffin ze Starbucks jako sladká tečka.

    Číst celej článek

    Spirulinou zvýšíte sportovní výkon a spalování tuků, potvrzuje studie

    20.06.2019

    Spirulina je modrozelená sinice, která je bohatým zdrojem aminokyselin, minerálů, vitamínu C a vitamínu E. Spirulina má také antioxidační vlastnosti a bylo prokázáno, že chrání před oxidačním poškozením při cvičení. Nedávný výzkum potvrdil, že suplementace spiruliny zvyšuje výkon a oxidaci (neboli spalování) tuků. Únavový bod oddaluje o celých 24 %, oxidaci tuků zvyšuje o 10,9 […]

    Číst celej článek

    MSM uleví pacientům s osteoartrózou, potvrzují vědci

    18.06.2019

    Vědci potvrdili protizánětlivé účinky MSM (methylsulfonylmethan). Jess Halliday uvedla, že nová studie naznačuje, že MSM významně snižuje bolest u pacientů trpících osteoartrózou.

    Číst celej článek

    Kosmetika není vždy šetrná a bezpečná pro všechny typy pleti. Jaké mohou být negativní vlivy?

    11.06.2019

    Kosmetika pro nás v mnohých případech znamená péči, pomoc, zkrášlení, změnu k lepšímu, dokonce i zvýšení sebevědomí. Jsou ale případy, kdy nám mohou kosmetické složky nemálo zavařit. Podívejte se s námi na případy, kdy vám může kosmetika uškodit a jaké jsou její negativní vlivy a dopady na naši po kráse a zdraví toužící pleť.

    Číst celej článek

    6 vlivů kradoucích vlasům pevnost, lesk, objem a krásu. Jak je porazit?

    04.06.2019

    S našimi vlasy bychom neměli bojovat. Měly by být naší ozdobou, naší korunou. Ne vždy se nám ale podaří odejít z domu s dokonalou hřívou. Někdy nás vlastně problémy s vlasy mohou pěkně potrápit – ať už jde o vypadávání, lupy anebo zkrátka zničené pramínky a roztřepené konečky. Poradím vám, jak docílit zdravých a krásných vlasů i bez kadeřníka.

    Číst celej článek