• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství kyselinu obsahují i některé potraviny živočišného původu.

V článku si vysvětlíme, proč je kyselina listová v těhotenství tak důležitá, jaké má přínosy pro zdraví dítěte a před čím vším jej dovede ochránit.

Pod značkou Blendea pro vás nově vyrábíme kapsle se 400 μg kyseliny listové rostlinného původu v denní dávce. Než článek dočtete, kapsle s kyselinou listovou mohu být na cestě k vám. Doručujeme již do 48 hodin :)

kyselina listová v těhotenství

DALŠÍ NÁZVY: S kyselinou listovou se setkáte i pod názvy vitamín B9, folát (přírodní forma v potravinách), folacin (v potravinách a doplňcích stravy), vitamín Bc, Acidum folicum (latinsky), C19H19N7O6 (chemický vzorec).

Co je to kyselina listová?

Kyselina listová je velmi důležitý vitamín, který tělo (vaše i to dětské) potřebuje pro tvorbu nových buněk. Dítě roste právě díky tvorbě a dělení buněk, proto je kyselina listová velmi důležitá hlavně před otěhotněním a během prvního trimestru těhotenství, kdy se vyvíjejí buňky embrya (embryo – časné stadium vývoje mnohobuněčného organismu).

Kyselina listová se dále účastní produkce červených krvinek a tedy krvetvorby. Podporuje také správný vývoj neurální trubice, což je základ pro vybudování budoucí centrální nervové soustavy a tedy míchy a mozku dítěte.

Proč je v těhotenství kyselina listová doslova nezbytná?

Bez dostatku kyseliny listové hrozí, že se dítě začne vyvíjet s vadami. Poruchy se týkají hlavně neurální trubice, která se bez kyseliny nemusí správně uzavřít, kvůli čemu se mohou rozvinout různé defekty.

Pozor, protože vývojové vady mohou začít vznikat ještě než žena pozná, že je skutečně těhotná. To je důvod, proč by měla mít v jídelníčku dostatek kyseliny listové kdykoliv a nejenom během těhotenství. Až polovina všech těhotenství je totiž neplánovaná.

Nechci malovat čerta na zeď, ale v těch nejzávažnějších případech může dojít k neúplnému vývoji míchy, hlavních částí mozku a obratlů. Kvůli těmto defektům může novorozenec trpět různými neurologickými problémy, typicky ochrnutím dolní části těla nebo až trvalou invaliditou, problematickým močením nebo samovolnými úniky moči a stolice (močová a fekální inkontinence). Tyto problémy se mohou s dítětem táhnout až do dospělosti. Dostatek kyseliny listové může snížit riziko vzniku těchto defektů až o 50 %.

Kromě uvedených pomáhá kyselina listová chránit plod také před:

  • abnormálním růstem v děloze,
  • rozštěpem rtu a patra,
  • deformacemi lebky,
  • předčasným porodem,
  • nízkou porodní váhou,
  • potratem.

Ani maminky ale díky kyselině listové nepřijdou zkrátka. U těhotných a kojících žen kyselina listová snižuje riziko:

  • preeklampsie (rizikově zvýšený krevní tlak u matky kvůli nedostatečnému prokrvení a okysličení plodu),
  • nemocí srdce,
  • mrtvice,
  • některých typů rakoviny,
  • Alzheimerovy nemoci.

Kdy mám v těhotenství začít užívat kyselinu listovou?

Kyselinu listovou začněte užívat jakmile se začnete snažit o miminko. Ideálně rok před otěhotněním, minimálně 3 měsíce před a nejpozději ihned po otěhotnění po dobu aspoň prvních 12 týdnů těhotenství.

V prvních 12 týdnech se totiž plodu vyvíjí páteř a mozek. Kyselina listová v těhotenství ochrání neurální trubici před defekty a umožní dítěti vyvíjet se normálně.

Kyselinu listovou je vhodné užívat během celého těhotenství, přičemž pro vaše zdraví jako matky zůstane důležitá i když bude dítě dávno maturovat 🙂

Jak můžete vidět, začít užívat kyselinu listovou až během těhotenství je již trošku pozdě. Nelekejte se ale, protože kyselinu pravděpodobně přijímáte pravidelně ve své stravě (pokud ovšem nedržíte nějakou extrémní dietu, která by vám zakazovala rostlinné potraviny – carnivore masožravá dieta).

Cílem zvýšeného příjmu kyseliny listové je v těhotenství zabránit vrozeným vadám dítěte. Vrozené vady se u plodu vyvíjejí zpravidla v prvních 3 až 4 týdnech těhotenství a tedy v prvním trimestru. Přesně tehdy se z neurální trubice vyvíjí mícha a mozek, které potřebujeme chránit před vznikem anomálií a vývojových vad.

  • Na stravu bohatou na kyselinu listovou (seznam zdrojů najdete níže) se zaměřte již několik měsíců před otěhotněním.
  • Pokud jste otěhotněla neplánovaně, zařaďte dostatek rostlinných potravin ihned, případně si optimální množství zajistěte kapslemi Blendea Kyselina listová se 400 μg v denní dávce.

Pokud jste již byla u lékaře, jsem přesvědčený, že vám nějaký prenatální doplněk s kyselinou listovou doporučil. Pokud se tak nestalo, zeptejte se jej při další návštěvě.

Studie doložila, že ženy, které doplňovaly kyselinu listovou jeden celý rok před otěhotněním, snížily riziko předčasného porodu o více než 50 %. Šance na porodní komplikace snížily o polovinu. Zahájení suplementace kyseliny listové brzy před početím má významný ochranný účinek proti předčasnému porodu.

  • Ideální doba začetí užívání je rok před otěhotněním.
  • Odborníci upřesňují, že by to mělo být denně nejméně jeden měsíc před otěhotněním a následně každý den během těhotenství.
  • Rovněž kyselinu listovou doporučují všem ženám, které se snaží otěhotnět, aby ochránila jejich potenciální plod. Upozorňuji ale, že kyselina listová nepodporuje ženskou plodnost a nezvyšuje šance na otěhotnění. Pro podporu ženské plodnosti doporučuji náš další výrobek Blendea Woman’s Vitality. Samotná kyselina listová má pouze tzv. embryoprotektivní účinky, což jsou ochranné vlivy, které zajišťují jeho správný vývoj a snižují riziko vrozených vad a vývojových problémů. Tyto účinky zahrnují prevenci poškození DNA a podporu buněčného dělení.

Mám pokračovat v užívání kyseliny listové i během kojení?

Určitě ano. Kyselinu listovou potřebujete vy i malý kojenec. Jak jsem již vysvětloval, kyselina listová se podílí na produkci a množení buněk, krvetvorbě a podporuje správný růst a vývoj kojence. Právě díky kojení kvalitním mateřským mlékem si i malé kojenecké tělíčko uchová dostatečnou zásobu kyseliny listové.

Kyselina listová je běžnou a potřebnou součástí mateřského mléka, protože se do něj dostává z vaší stravy. Stejně tak se do něj dostane z doplňků a to v množství příliš malém na to, aby vyvolalo nějaké negativní účinky. Zároveň pomáhá tvorbě červených krvinek vám jako matce a tím působí jako prevence anémie a tedy chudokrevnosti.

Doporučené dávkování kyseliny listové v těhotenství

Kyselina listová je pro organismus nezbytná v kterémkoliv věku. I pokud dnes nechcete o dětech ani slyšet, kyselinu listovou potřebujete tak nebo tak. Má své nezastupitelné účinky.

Pro všechny ženy v plodném věku (a tedy i když právě nejsou těhotné ani nekojí) je optimální denní dávka 400 µg každodenně. Pamatujte, že toto množství přijmete i v potravinách, zvlášť pokud konzumujete dostatek zelených druhů zeleniny, luštěniny, vnitřnosti, ryby a mléčné výrobky. Pokud si nejste jistá nebo nemáte tak pestrou skladbu jídelníčku, spolehněte se na deklarovaná množství v doplňcích stravy.

Doba užívání:Doporučené množství:
během snahy otěhotnět400 μg
první trimestr těhotenství400 μg
4. – 9. měsíc těhotenství600 μg
pokud existuje riziko defektů neurální trubiceaž 5 mg (5000 μg) (toto množství může předepsat pouze lékař, protože již při dávce nad 1 g denně vzniká riziko vedlejších účinků)
během kojení500 μg
Doporučené denní dávky kyseliny listové pro ženy různého věku

Nejlepší zdroje kyseliny listové pro těhotné a kojící

zdroje kyseliny listové v potravinách
Nejvýznamnějšími zdroji kyseliny listové jsou tmavě zelené druhy zeleniny a veškerá listová zelenina

Ne každá rostlinná surovina obsahuje významný podíl kyseliny listové. Některé potraviny ji neobsahují vůbec. Pro těhotnou ženu je vhodný co nejvíc pestrý jídelníček, který obsahuje i významné zdroje kyseliny listové. Za ty již podle jejího názvu považujte listovou zeleninu a plody se zelenými částmi (saláty, natě, listy, klíčky a pod.).

Určité menší množství obsahují i živočišné potraviny, již ale nemluvíme o významném množství. I to je důvod, proč by měl být jídelníček co nejpestřejší.

Nejlepším zdrojem kyseliny listové je právě zelená listová zelenina, některé ovoce, obiloviny, luštěniny a ořechy. V menším množství ji obsahují i živočišné potraviny a tedy mléčné výrobky, ryby a zvířecí vnitřnosti.

Rostlinné zdroje kyseliny listové:Živočišné zdroje:
– arašídy (240 µg)
– špenát (194 µg)
– čočka (181 µg)
– mungo fazole (165 µg)
– cizrna (172 µg)
– chřest (149 µg)
– špaldová mouka (145 µg)
– pohanková mouka (110 µg)
– avokádo (81 µg)
– řepa (80 µg)
– brokolice (63 µg)
– růžičková kapusta (61 µg)
– hrách (65 µg)
– papája (37 µg)
– pomeranč (30 µg)
– kapusta (29 µg)
– maliny (21 µg)
– ananas (18 µg)
1 kapsle Blendea Kyselina listová (400 µg)
– játra kuřecí (580 μg)
– játra hovězí (400 μg)
– vaječný žloutek (47 μg)
– sýr (podle druhu 10 – 20 μg)
– sardinky (15 μg)
– bílý jogurt (12 μg)
– losos (25 μg)
– sleď (8 μg)
– kapr (6 μg)
– tuňák (6 μg)
– makrela (5 μg)
– mléko podle druhu (3 – 5 μg)
– kuřecí maso (5 μg)
– vepřové maso (3 μg)
Tabulka potravin s kyselinou listovou vhodných pro těhotné a kojící ženy. Přibližný obsah kyseliny je platný v mikrogramech (µg) na 100 g suroviny v syrovém stavu.

Jak vidíte, významné i méně významné zdroje kyseliny listové jsou zdravé a patří do jídelníčků všech zodpovědných maminek. Mějte to vždy na paměti a pamatujte i na moje oblíbené motto „jídelníček má být pestrý, čerstvý a co nejméně průmyslově zpracovaný„.

Upozorňuji, že kyselina listová je citlivá na působení vysokých teplot a světa. Nesluší jí vaření, takže opět protežuji hlavně čerstvé plody a listy nebo natě a bylinky.

Nejlepší zelenina a ovoce je to, které si vypěstujete na zahrádce a po sklizni uskladníte v temném a chladném sklepení. Kéž bychom měli všichni takové možnosti 🥲 Jelikož je ale všichni nemáme, můžeme se spoléhat pouze na nabídku ze supermarketů nebo tržnic. Tehdy je nutno počítat s o něco menším obsahem kyseliny listové i dalších prospěšných látek. Konkrétní procenta bohužel dodat nedovedu.

EFEKTIVNÍ TIP: Kdo se nechce spoléhat na nabídku hnojených, rychle vypěstovaných a neznámo kde a jak skladovaných potravin, optimální denní dávku kyseliny listové doplní v doplňku stravy.

Kapsle s kyselinou listovou vám doručíme do 2 pracovních dnů. Již pozítří tak můžete začít cíleně doplňovat vhodnou denní dávku 400 μg kyseliny listové ať už jste těhotná, kojíte, teprve se na to všechno chystáte nebo vám jde pouze o to, abyste měla kyseliny listové vždy dostatek.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na všechny účinky. Přidejte si produkt do košíku a využijte aktuální akci 2 + 1 balení zdarma.
Kyselina listová vitamín B9 v aktivní formě methyfolát kapsle

U kterých žen je vyšší riziko, že porodí dítě s defektem neurální trubice?

I váš zdravotní stav a anamnéza může zvyšovat riziko vzniku defektů u dítěte. Doplňování kyseliny listové je pro vás zvlášť vhodné, pokud:

  • se vám již dítě s defektem neurální trubice narodilo,
  • máte vy sama nebo biologický otec dítěte nějaký defekt neurální trubice,
  • máte tyto defekty v rodinné anamnéze, protože stav může být i dědičný,
  • jste diabetik,
  • máte výraznou nadváhu až obezitu,
  • trpíte srpkovitou anémií,
  • užíváte léky proti záchvatům.

Pokud patříte do ohrožené skupiny žen, konzultujte svou snahu o dítě s lékařem ještě než začnete usilovat o otěhotnění!

Která forma kyseliny listové je nejlépe vstřebatelná a využitelná?

Existuje několik forem kyseliny listové podle zdrojů a způsobu získávání nebo zpracování:

folát:přirozeně se vyskytující forma vitamínu B9 ze zelené listové zeleniny, ovoce, luštěnin, v menším množství z živočišných zdrojů
kyselina listová:syntetická forma vitamínu B9 používaná v doplňcích stravy nebo fortifikovaných (obohacených a tedy průmyslově zpracovaných) potravinách
metafolin (L-methylfolát):biologicky nejaktivnější a nejdostupnější, a tedy nejlépe vstřebatelná forma kyseliny listové (přesně tuto formu najdete v kapslích Blendea Kyselina listová se 400 μg v denní dávce)
kyselina folinová (5-formyl-tetrahydrofolát):forma používaná pro léčbu některých zdravotních stavů, typicky anémie vyvolané nedostatkem kyseliny listové (forma obvykle pouze na lékařský předpis)
Tabulka různých forem kyseliny listové

Do kapslí Blendea přidáváme právě methylfolát, který tělo využívá přímo. Methylfolát je nejlépe vstřebatelný a biologicky nejvíce dostupný, protože je již v aktivní formě, kterou tělo využívá přímo bez nutnosti další přeměny. Na rozdíl od syntetické kyseliny listové a přirozeného folátu, které musí být v těle metabolizovány na aktivní formu, methylfolát obchází tyto procesy, což je výhodné zejména pro lidi s genetickými mutacemi (mutace MTHFR genu), které zhoršují jejich schopnost přeměnit kyselinu listovou na aktivní formu.

Zjednodušeně: do každé kapsle Blendea přidáváme 400 μg nejlépe vstřebatelné a biologicky nejaktivnější formy kyseliny listové.

Pokud máte jakékoliv dotazy na účinky kyseliny listové nebo na produkt Blendea Kyselina listová Methylfolát 60 kapslí, ptejte se v komentářích pod článkem, volejte +420 608 255 816 nebo pište mail na info@blendea.czOdpovídáme během pracovních dnů mezi 08:00 – 17:00.

Děkuji, že nás čtete a nakupujete u nás. Přeji krásný den a vždy pevné zdraví vám i vašemu děťátku, vážené čtenářky 🙂

P.S.: Nezapomeňte, že již pozítří můžete mít doma Kyselinu listovou 60 kapslí. Pomáhá ochránit embryo před vznikem vývojových defektů v těhotenství a během kojení podporuje tvorbu buněk i krve u kojence i u vás jako matky. Přidejte se k našim spokojeným zákaznicím, prosím 🙂

Kyselina listová během těhotenství
autor

Lukáš Chládek

Ve firmě eMarkest, s.r.o. jsem začal jako prodejce, a právě to mě dovedlo k podrobnému studiu našich výrobků, a hlavně jejich účinků. Jako redaktor blogu Blendea Vám podrobně představím naše produkty. V článcích vysvětlím všechny pozitivní účinky složek produktů Blendea. Podíváme se i na nejčastější zdravotní komplikace, které naše zákazníky trápí, jejich příčiny a projevy. Poradíme, jak se jich nejrychleji zbavit. Kdykoliv mi můžete napsat na chladek.emarkest@gmail.com. Odpovídám během pracovních dnů mezi 09:00 až 18:00. Děkuji, že čtete náš blog a nakupujete u nás. Přeji Vám krásný den a pevné zdraví :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek