Lucuma – slaďoučké exotické ovoce plné cenných živin

lucuma

V Česku je lucuma z kategorie toho nejexotičtějšího ovoce, tedy ovoce, které je nám příliš vzdálené, než abychom si ho mohli dopřávat kdykoliv čerstvé. Přesto si jeho sladkou chuť můžeme vychutnat. Těšit se pak můžeme nejenom z chuti, ale i výživného složení, které slibuje i prospěšné účinky pro celé tělo.

 

Co je lucuma?

Prospěšná pochoutka jihoamerických indiánů

Lucuma, také lúcumo nebo lucmo je druhem subtropického ovoce, které má původ v jihoamerických Andách. Prastaré plody, které jsou k vidění na původních indiánských motivech a objevují se i v peruánských legendách v současnosti zažívají své znovuzrození. Díky mimořádnému složení se řadí mezi ty nejžádanější superpotraviny dneška.

Jako výjimečně hodnotnou stravu je přitom uctívali již Inkové, i proto se označuje jako jeden z pokladů Inků, dokonce jako zlatý poklad, protože opravdu zlatou barvou září. Lucumu však s oblibou pojídali a znázorňovali na svých kultovních předmětech už předkové Inků – kultura Mochica.

 

Exotickou lucumu si můžeme dopřát i u nás

Lucuma je ovoce, které se k nám dostává výhradně v podobě sušeného prášku. Jde o plody stromu o velikosti avokáda (podélně asi 10 cm). Avokádo připomínají také svým tvarem, který bývá podlouhle oválný až kulatý.

Plody mají hladkou, tmavě zelenou slupku. Ta se během dozrávání mění až do hnědozelené. Slupka zralého plodu bývá naprasklá. Uvnitř lucuma nese 2 – 5 větších semen tmavě hnědé barvy. Dužina je zářivě žlutooranžová. Má nezvykle vláknitou konzistenci a může připomínat až sušený vaječný žloutek. Provází ji pozoruhodná sladká chuť.

Plody se konzumují čerstvé, ale ze stromů padají zpravidla nezralé. Pak se skladují v seně nebo jiném přírodním materiálu, aby dozrály a změkly. Zralé plody je třeba co nejdřív zpracovat, tedy se suší, aby se z nich vyrobila jemná moučka atraktivní zlatožluté barvy. Ta má ještě atraktivnější sladkou chuť s nádechem vanilky, oříšků a javorového sirupu.

Může se pochlubit i atraktivním složením, ve kterém nechybí cenné vitamíny, minerály nebo hodnotné bílkoviny. V podobě moučky – prášku se lucuma využívá nejenom ve své domovině, ale po celém světě. Prášek představuje ten nejšetrnější a nejpřirozenější způsob, jak si exotické ovoce dopřát i v našich končinách.

 

Pozoruhodné plody stromu Pouteria lucuma

Strom Pouteria lucuma, který dává plody lucumy, dorůstá až do výšky 15 metrů, běžně je však vysoký kolem 10 metrů. Plodí stovky plodů ročně v období jihoamerického léta, tedy od ledna do dubna. Najdeme ho v andských oblastech Peru, Chille a Ekvádoru, ve výšce od 1 000 do 2500 m. n. m. Dodnes zde vytváří přirozené ekotypy. Roste i v Bolívii a na Kostarice.

Kvůli vysoké globální poptávce po jihoamerických tropických plodech se rozšiřují i plochy pro kulturní pěstování lucumy. Poptávka také předurčuje podmínky ekologického zemědělství tak, aby se lucuma mohla označovat jako BIO lucuma. Farmáře, kteří se starají o to, aby se z lucumy mohli radovat lidé po celém světě, najdeme zejména v Peru a Chile. To jsou největší producenti lucumy a BIO lucumy na světě. Zřídka však na lucumu jako typické ovoce jihoamerických And můžeme narazit i na zcela nečekaných místech – například v Laosu nebo ve Vietnamu.

peruánci

Peru a jeho poklady. Lucuma, typické peruánské ovoce je jedním z nich

 

Co cenného lucuma nabízí ve svém složení?

Sacharidy

Lucuma je sladkým exotickým ovocem. Jako takové je zdrojem sacharidů. Avšak oproti jinému ovoci je výjimečné poměrem jednoduchých a složených sacharidů. Dle kalorických tabulek ve 100 g obsahuje asi 80 g sacharidů, pouze asi z poloviny jde o jednoduché cukry. Ve srovnání s dalším tropickým ovocem jako je mango, banány nebo ananas je tak z hlediska obsahu jednoduchých cukrů nutričně zajímavější. Podílem polysacharidů připomíná lucuma spíš obiloviny, luštěniny nebo brambory.

Díky obsahu různých typů sacharidů má lucuma nízký glykemický index. Obsažené sacharidy nezpůsobují větší výkyvy krevního cukru, vstřebávají se postupně a na delší dobu eliminují pocity hladu. Lucuma proto představuje skvělý způsob, jak si dát něco sladkého a nehřešit přitom. Jde také o přírodní sladidlo zdravého jídelníčku, které ocení i sportovci a lidé usilující o hubnutí.

Bílkoviny

Nejsou to však jen sacharidy. Zatímco tuků obsahuje lucuma minimum (2 g/100 g), obsah kvalitních bílkovin stojí za zmínku (7 g/100 g), za zmínku stojí i obsah nenasycených mastných kyselin, například omega-3. Ty se řadí mezi esenciální, tedy v lidském organismu nezastupitelné. Lucuma je důkazem, že zdroje bílkovin nemusejí mít pouze živočišný původ. Bílkoviny, látky nezbytně nutné pro výstavbu tkání nebo obnovu buněk, můžeme organismu dodávat i prostřednictvím potravin rostlinného původu.

Vláknina

Lucuma je ovocem a stejně jako v podobných typech ovoce ani v obsahu lucumy nechybí vláknina, známá jako očistný kartáč střev. Jedná se vlastně o nestravitelné sacharidy, které se v lidském těle nevstřebávají, naopak na sebe vážou škodliviny a napomáhají jejich vylučování. Vláknina je nezbytná pro správnou funkci střev a ve své rozpustné variantě se také podílí na správném složení střevní mikroflóry.

Vitamíny skupiny B

Lucuma neobsahuje tolik vitamínu C jako jiné druhy ovoce, zato se však pyšní vysokým podílem vitamínů skupiny B. Jde především o vitamín B3 – niacin, který je nezbytný pro některé metabolické pochody. Mj. se účastní metabolismu sacharidů, stará se o využití energie ze sacharidů. Podílí se také na přeměně proteinů v energii. Toto ovoce proto doslova nabíjí člověka energií. Doporučuje se při přetížení organismu i proti únavě.

Stejně jako další vitamíny B-komplexu má i niacin příznivý vliv na fungování nervového systému. Lucuma je tak nejenom zdrojem energie, ale i psychické pohody.

Antioxidanty

Exotické ovoce oslňující svou zlatou barvou se cení i pro obsah karotenoidů, právě ty stojí za jeho barvou. Karotenoidy jsou známé pro své silné antioxidační účinky. Plody lucumy nejsou zajímavé jenom na pohled, nabízejí také dávku antioxidantů s omlazujícím a regeneračním efektem.

Minerální látky

Ve složení lucumy najdeme i železo, životně důležitý minerální prvek. Železo je součástí krevního barviva, spoluúčastní se tak okysličení buněk a podporuje jejich fungování. Je nezbytné pro růst tkání a svalů, ale i činnost srdce nebo nervové soustavy. Společně s dalšími mikroprvky napomáhá zvyšovat odolnost organismu vůči nemocem. Pokud jde o lucumu, je skloňována také v souvislosti s prvky jako je vápník, zinek a fosfor.

 

Lucuma – peruánská superpotravina

Přestože se o složení a účincích lucumy v různých zdrojích můžete dočíst mnohé, vědecké studie stále ještě chybí. Přesto je jasné, že lucuma je svým složením a účinky natolik zajímavá, že se dá označit jako superpotravina.

Každý výživový expert pod superpotravinou rozumí něco jiného, přesto se dají vlastnosti superpotraviny definovat.

Tyto vlastnosti jistě odpovídají i superovoci lucuma. Ta je super nejenom jako potravina, ale zejména i jako přírodní sladidlo.

 

Jaké je použití lucumy?

Prášek z lucumy s chutí připomínající vanilku, karamel a oříšky v kombinaci s javorovým sirupem má mnohostranné použití.

Nachází uplatnění jednak v průmyslovém potravinářští, například při výrobě zmrzliny, jednak v cukrářství, jednak v domácím kulinářství. Cukráři ve svých laskominách lucumu kombinují s vanilkou nebo kokosem. Její chuť se skvěle snoubí i s čokoládou, resp. nepraženým kakaem, banánem a dalšími exotickými plody.

Lucuma se však jako zdravá ingredience příjemně sladké chuti jistě neztratí ani v té nejobyčejnější domácí kuchyni. Přijde vhod dospělým a jistě si ji zamilují i děti.

Jakkoli je chuť lucumy jemná, prášek obsahuje velký podíl prospěšné vlákniny. Ta snižuje rozpustnost prášku, takže je vhodné při kulinářském využití lucumu s dalšími ingrediencemi mixovat.

 

Je lucuma pro každého?

Lucuma je čistě rostlinným produktem, takže ideálně zapadne do vegetariánského a veganského jídelníčku. Je přirozeně bezlepková. Je proto vhodná i pro celiaky. Jako přírodní sladidlo přijde k ruce i diabetikům.

Nejsou známá žádná omezení tohoto ovoce, takže si ho mohou dopřát i malé děti nebo citliví jedinci. Ocení ho sportovci i ti, kteří se snaží o hubnutí.

Prášek z lucumy je vhodný i v těhotenství, ačkoli obezřetnost je v těhotenství vždy na místě. Vyplatí se naslouchat svému tělu a také ošetřujícímu lékaři. Lucuma je naprosto nezávadná potravina, zvláště BIO lucuma. Přestože v jídelníčku naprosté většině lidí nečiní potíže, těhotné ženy ji mohou přijímat různě, stejně jako jakoukoli jinou potravinu.

lucuma

Zralý plod je měkký a sladký. Úplně nejchutnější je samozřejmě čerstvý. 

 

3 případy, kdy se vám lucuma skutečně hodí

1. Při sestavování zdravého jídelníčku

Jihoameričtí domorodci lucumové ovoce využívají od pradávna. Evropané vůbec poprvé lucumu ochutnali v 16. století, ale až v poslední době se jako prášek dostává do celého světa. Teprve v posledních letech máme mimořádnou možnost i my využít exotických darů přírody, které po tisíce let využívali pouze domorodci Jižní Ameriky. Nyní si ovoce ze „země slunce“ můžeme dopřát i v Česku, ačkoliv pouze v podobě prášku. Přesto by byla škoda, kdybychom se o ně ochudili. Lucuma prášek umožňuje poznat nové chutě a zdravě potěšit smysly.

Lucuma je jednoduše báječným zpestřením každého zdravého jídelníčku. Zdravý jídelníček je totiž především pestrý. Lucuma ho obohacuje o sladce exotickou chuť, ale hodí se i její zářivá barva, která poukazuje na obsah karotenoidů. Čím barevnější jídelníček, tím zdravější.

 

2. Při hledání alternativy nezdravých sladidel

Lucuma umožňuje osladit nejrůznější pokrmy bez toho, abychom se obávali nepřiměřených výkyvů hladiny krevního cukru. Navíc, jak jsme popisovali výše, není složená jenom z jednoduchých sacharidů. Obsahuje i polysacharidy, bílkoviny, vlákninu, také vitamíny, minerály a antioxidanty.

Pokud si uvědomujete rizika spojená s nadměrnými dávkami bílého cukru, jistě se vám prášek z lucumy bude hodit. Dosladí vše stejně jako cukr, ale zdravěji. Na rozdíl od klasického cukru není zdrojem prázdných kalorií. Navíc pokrmům dodá i zajímavý nádech vanilkovo-oříškové chuti.

Poslouží i jako alternativa umělých sladidel, která jsou podle posledních zpráv pro organismus velkou zátěží a navíc ještě probouzejí chutě na sladké a pocity hladu. Prášek z lucumy nahradí i sladidla ze stévie nebo stévii samotnou, ne každému totiž vyhovuje její chuť.

 

3. Při hubnutí, sportování i zdravotních potížích

Pro Peruánce je lucuma symbolem dlouhověkosti a plodnosti. Pro moderní společnost s přemírou bílého cukru v jídelníčku je mj. zdravým přírodním sladidlem. Pro sportovce je pomocníkem při budování kondice a sportovních výkonech. Při hubnutí je oceňována její schopnost nadlouho zahánět hlad.

Toto „zlato Inků“ však nese i zdravotní benefity. Právě kvůli tomu se označuje jako superpotravina anebo „léčivé peruánské ovoce“.

ČTĚTE TAKÉ: Jak osladit smoothie zdravě a bez výčitek

 

Jaké jsou účinky lucumy?

Lucumový prášek může být užitečný při takových potížích jako je oslabená imunita, psychická rozladěnost a podrážděnost, únava, chybějící vitalita, kožní neduhy, zvýšená hladina cholesterolu, riziko civilizačních chorob aj.

Prozatím neexistuje mnoho vědecký studií, přece jenom byla lucuma jako superpotravina objevena teprve nedávno. Jisté je, že lucuma, resp. BIO lucuma je hodnotným zdrojem zajímavých nutričních složek. Struktura obsažených sacharidů z ní dělá zdravé přírodní sladidlo a ideální palivo pro lidský organismus.

 

Lucuma pro krásu

Přestože se lucuma doposud nestala předmětem mnoha vědeckých studií, jedné zajímavé přece jenom ano. Tato studie zkoumala vliv oleje z jader lucumy na regeneraci a hojení pokožky. Vědci Rojo, Villiano, Joseph a další dospěli k závěru, že lucumový olej díky svému složení s obsahem mastných kyselin (linolenové, linolové, olejové, palmitové, stearové) podporuje regeneraci tkání po zranění. Nutno podotknout, že olej byl aplikován přímo na postižené místo. Má proto své opodstatnění nejenom v medicíně při hojení nejrůznějších kožních poranění a neduhů, ale i v kosmetické péči.

blendea facebook

 

Literatura

DÁLE ČTĚTE: Organická síra MSM na bolavé klouby a proti špatné a unavené náladě

Lucuma – slaďoučké exotické ovoce plné cenných živin
5 (100%) 2 hlas[ů]

Přidejte komentář

XHTML: Můžete použít tyto značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>