• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Lucuma – slaďoučké exotické ovoce plné cenných živin

Lucuma – slaďoučké exotické ovoce plné cenných živin

V Česku je lucuma z kategorie toho nejexotičtějšího ovoce, tedy ovoce, které je nám příliš vzdálené, než abychom si ho mohli dopřávat kdykoliv čerstvé.

Přesto si jeho sladkou chuť můžeme vychutnat. Těšit se pak můžeme nejenom z chuti, ale i výživného složení, které slibuje i prospěšné účinky pro celé tělo.

V Česku je lucuma z kategorie toho nejexotičtějšího ovoce, tedy ovoce, které je nám příliš vzdálené, než abychom si ho mohli dopřávat kdykoliv čerstvé.

Přesto si jeho sladkou chuť můžeme vychutnat. Těšit se pak můžeme nejenom z chuti, ale i výživného složení, které slibuje i prospěšné účinky pro celé tělo.

Co je lucuma?

Prospěšná pochoutka jihoamerických indiánů

Lucuma, také lúcumo nebo lucmo je druhem subtropického ovoce, které má původ v jihoamerických Andách. Prastaré plody, které jsou k vidění na původních indiánských motivech a objevují se i v peruánských legendách v současnosti zažívají své znovuzrození. Díky mimořádnému složení se řadí mezi ty nejžádanější superpotraviny dneška.

Jako výjimečně hodnotnou stravu je přitom uctívali již Inkové, i proto se označuje jako jeden z pokladů Inků, dokonce jako zlatý poklad, protože opravdu zlatou barvou září. Lucumu však s oblibou pojídali a znázorňovali na svých kultovních předmětech už předkové Inků – kultura Mochica.

TIP NA ZDRAVÝ NÁKUP: 

Směs rostlinných bílkovin Blendea SUPERPROTEIN obsahuje sladkou lucumu, ale také macu a kvalitní protein z rýže?

Navíc se doporučuje jejich kombinace, aby je tělo využilo co nejlépe.

Posilní vaše kosti, klouby a šlachy.

Blendea SUPERPROTEIN rostlinný protein
Po kliknutí na tlačítko si prohlédněte účinky a dávkování SUPERPROTEINU, nebo jej vložte přímo do košíku a objednejte.

Exotickou lucumu si můžeme dopřát i u nás

Lucuma je ovoce, které se k nám dostává výhradně v podobě sušeného prášku. Jde o plody stromu o velikosti avokáda (podélně asi 10 cm). Avokádo připomínají také svým tvarem, který bývá podlouhle oválný až kulatý.

Plody mají hladkou, tmavě zelenou slupku. Ta se během dozrávání mění až do hnědozelené. Slupka zralého plodu bývá naprasklá. Uvnitř lucuma nese 2 – 5 větších semen tmavě hnědé barvy. Dužina je zářivě žlutooranžová. Má nezvykle vláknitou konzistenci a může připomínat až sušený vaječný žloutek. Provází ji pozoruhodná sladká chuť.

Plody se konzumují čerstvé, ale ze stromů padají zpravidla nezralé. Pak se skladují v seně nebo jiném přírodním materiálu, aby dozrály a změkly. Zralé plody je třeba co nejdřív zpracovat, tedy se suší, aby se z nich vyrobila jemná moučka atraktivní zlatožluté barvy. Ta má ještě atraktivnější sladkou chuť s nádechem vanilky, oříšků a javorového sirupu.

Může se pochlubit i atraktivním složením, ve kterém nechybí cenné vitamíny, minerály nebo hodnotné bílkoviny. V podobě moučky – prášku se lucuma využívá nejenom ve své domovině, ale po celém světě. Prášek představuje ten nejšetrnější a nejpřirozenější způsob, jak si exotické ovoce dopřát i v našich končinách.

Pozoruhodné plody stromu Pouteria lucuma

Strom Pouteria lucuma, který dává plody lucumy, dorůstá až do výšky 15 metrů, běžně je však vysoký kolem 10 metrů. Plodí stovky plodů ročně v období jihoamerického léta, tedy od ledna do dubna. Najdeme ho v andských oblastech Peru, Chille a Ekvádoru, ve výšce od 1 000 do 2500 m. n. m. Dodnes zde vytváří přirozené ekotypy. Roste i v Bolívii a na Kostarice.

Kvůli vysoké globální poptávce po jihoamerických tropických plodech se rozšiřují i plochy pro kulturní pěstování lucumy.

Poptávka také předurčuje podmínky ekologického zemědělství tak, aby se lucuma mohla označovat jako BIO lucuma.

Farmáře, kteří se starají o to, aby se z lucumy mohli radovat lidé po celém světě, najdeme zejména v Peru a Chile. To jsou největší producenti lucumy a BIO lucumy na světě.

Zřídka však na lucumu jako typické ovoce jihoamerických And můžeme narazit i na zcela nečekaných místech – například v Laosu nebo ve Vietnamu.

peruánci
Peru a jeho poklady. Lucuma, typické peruánské ovoce je jedním z nich

Co cenného lucuma nabízí ve svém složení?

Sacharidy

Lucuma je sladkým exotickým ovocem. Jako takové je zdrojem sacharidů. Avšak oproti jinému ovoci je výjimečné poměrem jednoduchých a složených sacharidů.

Dle kalorických tabulek ve 100 g obsahuje asi 80 g sacharidů, pouze asi z poloviny jde o jednoduché cukry. Ve srovnání s dalším tropickým ovocem jako je mango, banány nebo ananas je tak z hlediska obsahu jednoduchých cukrů nutričně zajímavější.

Podílem polysacharidů připomíná lucuma spíš obiloviny, luštěniny nebo brambory.

Díky obsahu různých typů sacharidů má lucuma nízký glykemický index. Obsažené sacharidy nezpůsobují větší výkyvy krevního cukru, vstřebávají se postupně a na delší dobu eliminují pocity hladu.

Lucuma proto představuje skvělý způsob, jak si dát něco sladkého a nehřešit přitom. Jde také o přírodní sladidlo zdravého jídelníčku, které ocení i sportovci a lidé usilující o hubnutí.

Bílkoviny

Nejsou to však jen sacharidy. Zatímco tuků obsahuje lucuma minimum (2 g/100 g), obsah kvalitních bílkovin stojí za zmínku (7 g/100 g), za zmínku stojí i obsah nenasycených mastných kyselin, například omega-3.

Ty se řadí mezi esenciální, tedy v lidském organismu nezastupitelné. Lucuma je důkazem, že zdroje bílkovin nemusejí mít pouze živočišný původ.

Bílkoviny, látky nezbytně nutné pro výstavbu tkání nebo obnovu buněk, můžeme organismu dodávat i prostřednictvím potravin rostlinného původu.

Vláknina

Lucuma je ovocem a stejně jako v podobných typech ovoce ani v obsahu lucumy nechybí vláknina, známá jako očistný kartáč střev. Jedná se vlastně o nestravitelné sacharidy, které se v lidském těle nevstřebávají, naopak na sebe vážou škodliviny a napomáhají jejich vylučování.

Vláknina je nezbytná pro správnou funkci střev a ve své rozpustné variantě se také podílí na správném složení střevní mikroflóry.

Vitamíny skupiny B

Lucuma neobsahuje tolik vitamínu C jako jiné druhy ovoce, zato se však pyšní vysokým podílem vitamínů skupiny B. Jde především o vitamín B3 – niacin, který je nezbytný pro některé metabolické pochody.

Mj. se účastní metabolismu sacharidů, stará se o využití energie ze sacharidů. Podílí se také na přeměně proteinů v energii. Toto ovoce proto doslova nabíjí člověka energií. Doporučuje se při přetížení organismu i proti únavě.

Stejně jako další vitamíny B-komplexu má i niacin příznivý vliv na fungování nervového systému. Lucuma je tak nejenom zdrojem energie, ale i psychické pohody.

Antioxidanty

Exotické ovoce oslňující svou zlatou barvou se cení i pro obsah karotenoidů, právě ty stojí za jeho barvou.

Karotenoidy jsou známé pro své silné antioxidační účinky. Plody lucumy nejsou zajímavé jenom na pohled, nabízejí také dávku antioxidantů s omlazujícím a regeneračním efektem.

Minerální látky

Ve složení lucumy najdeme i železo, životně důležitý minerální prvek. Železo je součástí krevního barviva, spoluúčastní se tak okysličení buněk a podporuje jejich fungování.

Je nezbytné pro růst tkání a svalů, ale i činnost srdce nebo nervové soustavy. Společně s dalšími mikroprvky napomáhá zvyšovat odolnost organismu vůči nemocem.

Pokud jde o lucumu, je skloňována také v souvislosti s prvky jako je vápník, zinek a fosfor.

VIDEO: Květka vysvětluje všechny zdravotní benefity lucumy.

Lucuma – peruánská superpotravina

Přestože se o složení a účincích lucumy v různých zdrojích můžete dočíst mnohé, vědecké studie stále ještě chybí. Přesto je jasné, že lucuma je svým složením a účinky natolik zajímavá, že se dá označit jako superpotravina.

Každý výživový expert pod superpotravinou rozumí něco jiného, přesto se dají vlastnosti superpotraviny definovat.

  • Superpotravina nabízí nutričně bohaté složení a mnohé s tím související zdravotní benefity.
  • Superpotraviny se příznivě odrážejí na celkovém zdraví a odolnosti organismu.
  • Superpotraviny podporují přirozené regenerační mechanismy lidského těla.
  • Superpotraviny posilují energii a vitalitu, fyzickou i psychickou kondici.

Tyto vlastnosti jistě odpovídají i superovoci lucuma. Ta je super nejenom jako potravina, ale zejména i jako přírodní sladidlo.

Jaké je použití lucumy?

Prášek z lucumy s chutí připomínající vanilku, karamel a oříšky v kombinaci s javorovým sirupem má mnohostranné použití.

Nachází uplatnění jednak v průmyslovém potravinářští, například při výrobě zmrzliny, jednak v cukrářství, jednak v domácím kulinářství.

Cukráři ve svých laskominách lucumu kombinují s vanilkou nebo kokosem. Její chuť se skvěle snoubí i s čokoládou, resp. nepraženým kakaem, banánem a dalšími exotickými plody.

Lucuma se však jako zdravá ingredience příjemně sladké chuti jistě neztratí ani v té nejobyčejnější domácí kuchyni. Přijde vhod dospělým a jistě si ji zamilují i děti.

  • Lucuma poslouží všude tam, kde klasický bílý cukr. Má podobné použití. Na rozdíl od cukru je však mnohem zdravější. Lucuma prášek můžete přidávat do nejrůznějších pokrmů a nápojů, pro sladkou a bohatou chuť třeba i do čaje.
  • Bude chutnat hned zrána jako skvělá ingredience snídaňových cereálií a nejrůznějších obilných kaší. Klidně jim pak můžeme říkat snídaňová směs lucuma. Stejně tak báječně zapadne do tvarohu, jogurtu nebo pudingu – snídaňová směs lucuma s mlékem. Hodí se i do receptů na sladké pomazánky.
  • Lucuma jako superpotravina povýší každé smoothie na super nápoj. Lze ji kombinovat nejenom s exotickým, ale i s českým ovocem nebo netradičně i zeleninou. Inspirací vám můžou být naše smoothie recepty.
  • Lucuma si rozumí nejenom s obilovinami, ale i oříšky nebo rostlinnými mléky, které se mj. uplatňují i při přípravě sytých smoothies. Fantazii se meze nekladou, vlastní směs pro rozmixování do podoby smoothie si může připravit každý dle svých chutí a možností.
  • Nejenom koktejly, také nejrůznější nepečené i pečené dezerty, moučníky nebo domácí zmrzlina, dorty, sušenky a pečivo… To vše dokáže lucuma zpestřit a zjemnit svoji lahodně sladkou chutí. Nahradí cukr, sladké sirupy i karamel.

Jakkoli je chuť lucumy jemná, prášek obsahuje velký podíl prospěšné vlákniny. Ta snižuje rozpustnost prášku, takže je vhodné při kulinářském využití lucumu s dalšími ingrediencemi mixovat.

Je lucuma pro každého?

Lucuma je čistě rostlinným produktem, takže ideálně zapadne do vegetariánského a veganského jídelníčku. Je přirozeně bezlepková. Je proto vhodná i pro celiaky. Jako přírodní sladidlo přijde k ruce i diabetikům.

Nejsou známá žádná omezení tohoto ovoce, takže si ho mohou dopřát i malé děti nebo citliví jedinci. Ocení ho sportovci i ti, kteří se snaží o hubnutí.

Prášek z lucumy je vhodný i v těhotenství, ačkoli obezřetnost je v těhotenství vždy na místě. Vyplatí se naslouchat svému tělu a také ošetřujícímu lékaři. Lucuma je naprosto nezávadná potravina, zvláště BIO lucuma. Přestože v jídelníčku naprosté většině lidí nečiní potíže, těhotné ženy ji mohou přijímat různě, stejně jako jakoukoli jinou potravinu.

lucuma
Zralý plod je měkký a sladký. Úplně nejchutnější je samozřejmě čerstvý. 

3 případy, kdy se vám lucuma skutečně hodí

Při sestavování zdravého jídelníčku

Jihoameričtí domorodci lucumové ovoce využívají od pradávna. Evropané vůbec poprvé lucumu ochutnali v 16. století, ale až v poslední době se jako prášek dostává do celého světa.

Teprve v posledních letech máme mimořádnou možnost i my využít exotických darů přírody, které po tisíce let využívali pouze domorodci Jižní Ameriky.

Nyní si ovoce ze „země slunce“ můžeme dopřát i v Česku, ačkoliv pouze v podobě prášku. Přesto by byla škoda, kdybychom se o ně ochudili. Lucuma prášek umožňuje poznat nové chutě a zdravě potěšit smysly.

Lucuma je jednoduše báječným zpestřením každého zdravého jídelníčku. Zdravý jídelníček je totiž především pestrý. Lucuma ho obohacuje o sladce exotickou chuť, ale hodí se i její zářivá barva, která poukazuje na obsah karotenoidů. Čím barevnější jídelníček, tím zdravější.

Při hledání alternativy nezdravých sladidel

Lucuma umožňuje osladit nejrůznější pokrmy bez toho, abychom se obávali nepřiměřených výkyvů hladiny krevního cukru. Navíc, jak jsme popisovali výše, není složená jenom z jednoduchých sacharidů.

Obsahuje i polysacharidy, bílkoviny, vlákninu, také vitamíny, minerály a antioxidanty.

Pokud si uvědomujete rizika spojená s nadměrnými dávkami bílého cukru, jistě se vám prášek z lucumy bude hodit. Dosladí vše stejně jako cukr, ale zdravěji. Na rozdíl od klasického cukru není zdrojem prázdných kalorií. Navíc pokrmům dodá i zajímavý nádech vanilkovo-oříškové chuti.

Poslouží i jako alternativa umělých sladidel, která jsou podle posledních zpráv pro organismus velkou zátěží a navíc ještě probouzejí chutě na sladké a pocity hladu. Prášek z lucumy nahradí i sladidla ze stévie nebo stévii samotnou, ne každému totiž vyhovuje její chuť.

Při hubnutí, sportování i zdravotních potížích

Pro Peruánce je lucuma symbolem dlouhověkosti a plodnosti. Pro moderní společnost s přemírou bílého cukru v jídelníčku je mj. zdravým přírodním sladidlem. Pro sportovce je pomocníkem při budování kondice a sportovních výkonech. Při hubnutí je oceňována její schopnost nadlouho zahánět hlad.

Toto „zlato Inků“ však nese i zdravotní benefity. Právě kvůli tomu se označuje jako superpotravina anebo „léčivé peruánské ovoce“.

ČTĚTE TAKÉ: Jak osladit smoothie zdravě a bez výčitek

Jaké jsou účinky lucumy?

Lucumový prášek může být užitečný při takových potížích jako je oslabená imunita, psychická rozladěnost a podrážděnost, únava, chybějící vitalita, kožní neduhy, zvýšená hladina cholesterolu, riziko civilizačních chorob aj.

Prozatím neexistuje mnoho vědecký studií, přece jenom byla lucuma jako superpotravina objevena teprve nedávno. Jisté je, že lucuma, resp. BIO lucuma je hodnotným zdrojem zajímavých nutričních složek. Struktura obsažených sacharidů z ní dělá zdravé přírodní sladidlo a ideální palivo pro lidský organismus.

  • Zmírňuje projevy únavy, podporuje regeneraci buněk. Jsou jí přisuzovány i antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • Lucuma má pozitivní účinky na nervovou soustavu, posiluje nervy, pomáhá zvládat psychicky náročné situace. Je pomocníkem proti stresu. Funguje i jako tzv. brain food – potrava pro mozek.
  • Dle posledních výzkumů obsahuje lucuma látky, které se v organismu odrážejí ve snížené hladině cholesterolu. Je tak prospěšná pro kardiovaskulární systém a působí jako prevence kardiovaskulárních chorob. Laboratorní studie (in vitro) poukazují i na to, že toto peruánské ovoce může upravovat hladinu krevního cukru. Mohla by tak být užitečná pro pacienty trpící diabetem II. typu. Tyto účinky však musí potvrdit další výzkum v praxi (in vivo).
  • Lucuma podporuje zdravé trávení, vylučování, imunitní reakce i hormonální rovnováhu.
  • Lucuma má mít příznivé účinky i na vzhled pokožky.

Lucuma pro krásu

Přestože se lucuma doposud nestala předmětem mnoha vědeckých studií, jedné zajímavé přece jenom ano.

Tato studie zkoumala vliv oleje z jader lucumy na regeneraci a hojení pokožky. Vědci Rojo, Villiano, Joseph a další dospěli k závěru, že lucumový olej díky svému složení s obsahem mastných kyselin (linolenové, linolové, olejové, palmitové, stearové) podporuje regeneraci tkání po zranění.

Nutno podotknout, že olej byl aplikován přímo na postižené místo. Má proto své opodstatnění nejenom v medicíně při hojení nejrůznějších kožních poranění a neduhů, ale i v kosmetické péči.

Rostlinný protein se superpotravinami Blendea SUPERPROTEIN Kakao

Použité zdroje:

  • Leigh, T. Superfood Juices & Smoothies: 100 Delicious and Mega-Nutritious Recipes from the World's Most Powerful Superfoods. Fair Winds Press, Beverly, USA 2014.
  • Villacorta, M. Peruvian Power Foods: 18 Superfoods, 101 Recipes, and Anti-aging Secrets from the Amazon to the Andes. Health Communications, Inc. Florida, USA 2013.
  • Jones, A; Oliver, J. Over 200 Satisfying, Everyday Vegetarian Recipes (that will make you feel amazing). Fourth Estate, London, GB 2014.
  • Daniel, B.; Daniel P. Rawlicious Superfoods: With 100+ Recipes for a Healthy Lifestyle. Ontario, Canada 2013.

DÁLE ČTĚTE: Organická síra MSM na bolavé klouby a proti špatné a unavené náladě

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

2 komentáře: “Lucuma – slaďoučké exotické ovoce plné cenných živin”

Napsat komentář: Pěstování Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek