4 letní bylinky pro silnější detoxikaci

Léto je ideální dobou na detoxikaci organismu. Ať chceme nebo ne, lidské tělo si během zimy a jara vytváří zásoby, zvětšuje také tukovou vrstvu jako izolaci proti zimě. S létem se pak přirozeně tuků, zásob a usazených škodlivin zbavuje.

Léto je ideální dobou na detoxikaci organismu. Ať chceme nebo ne, lidské tělo si během zimy a jara vytváří zásoby, zvětšuje také tukovou vrstvu jako izolaci proti zimě. S létem se pak přirozeně tuků, zásob a usazených škodlivin zbavuje.

Játra jako hlavní detoxikační orgán běží na jaře na plné obrátky. S detoxikací pomáhají i ledviny a další detoxikační orgány. Detoxikace organismu spočívá především v podpoře detoxikačních orgánů, aby mohly vykonávat svoji práci. Takovou podporou jsou i detoxikační bylinky.

Letní detoxikace organismu

Detoxikace organismu v létě je naprosto přirozená. Jejím cílem je stimulovat detoxikační procesy, které v těle probíhají. Je třeba vyloučit ven z těla zbytečné zásoby a také nánosy odpadních produktů a škodlivin, které brání vstřebávání živin.

S očistou tak budete mít více energie do letních dnů a pomůžete také své imunitě. Tělo čisté zevnitř bude zářit i zvenčí. Těšit se pak můžete nejenom z přitažlivější postavy, ale také lepšího vhledu pokožky a vlasů.

Žádné drastické změny přitom nejsou nutné a často ani žádoucí. Klíčem je naslouchat svému tělu a najít si takový způsob detoxikace, který zapadne do individuálního nastavení metabolismu, zvyklostí a chutí každého z nás.

Jednou z těch nejpřirozenějších cest k vnitřní očistě jsou bylinky. Neublíží, nemají negativní vedlejší účinky, a naopak přinášejí celé spektrum prospěšných vlastností.

Právě bylinky přitom vynikají svými očistnými účinky, jako by příroda přesně věděla, co člověk potřebuje.

Letní bylinky a jejich využití

Základem každé detoxikace je voda. Bez ní očistné procesy neběží tak, jak mají. Naprostá většina biochemických reakcí v organismu probíhá za pomoci vody. Každý detox proto vyžaduje především dostatek tekutin. Ideální tekutinou je čistá pramenitá voda, kterou doplňují další nápoje pro detoxikaci:

Pokud jde o detoxikační bylinky v praxi, budou mít především podobu bylinkových čajů. Bylinkové čaje však zdaleka nejsou tím jediným, na co lze očistné bylinky využít. Zelené bylinky lze kombinovat i se zelenými potravinami, ovocem a zeleninou. Klidně je můžete přidat do svých očistných ovocných a zeleninových šťáv. Skvěle zapadnou i do smoothie.

Při troše fantazie zpestří očistné bylinky i naše smoothie recepty, např.:

smoothie z kiwi a salátu

Další kulinářské využití bylinek

Zelené lístky bylinek, mladé výhonky a často i květy se dají využít do zeleninových salátů, také jako ingredience polévek a omáček. Obdobně jako se připravuje špenát z kopřiv, dá se připravit i z jiných bylinek. Bylinky budou chutnat v kombinaci s listovou, ale i další zeleninou, bramborami, vejci, rýží nebo těstovinami. Mnoho pokrmů zpestří jako jedlá zelená ozdoba.

Ještě než si představíme 4 základní očistné bylinky, hodí se informace o tom, kde vůbec bylinky obstarat.

V sezóně se dají bylinky koupit třeba na farmářských trzích. Pochopitelně se dají i nasbírat, ale vždy by se měli sbírat v čisté, neznečištěné přírodě. Bylinky se sbírají vždy za suchého počasí a nikdy se nesbírají do igelitového sáčku nebo tašky, kde se snadno zapaří.

4 základní detoxikační bylinky

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je očistnou bylinkou číslo jedna. Lze ji sbírat po celý rok, ale nejsilnější účinky nese zjara. Její mladé zelené výhonky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, ale i dalších vitamínů a minerálů. Prospívají i díky obsahu organických kyselin, tříslovin a chlorofylu.

Již naše babičky věděli, že kopřiva čistí krev. Působí močopudně, podporuje metabolismus a krvetvorbu.

Kopřiva se popíjí jako kopřivový čaj. Přidává se také do jarních zeleninových salátů a dalších zeleninových nebo masitých jídel. Na jaře se z ní připravuje špenát, nádivka nebo sladký koláč. Mladé rostlinky můžete přidat i do smoothie.

Sedmikráska obecná

Sedmikráska obecná (chudobka) je drobnou bylinkou, která obsahuje vitamín C, minerální látky, saponiny, třísloviny, sliz nebo hořčiny.

Listy a květy se dají využít pro čajový výluh, který je zvláště prospěšný pro činnost ledvin a močových cest. Sedmikráska se také snadno stane jedlou okrasou nejrůznějších jarních pokrmů.

Pár kvítků sedmikrásky můžete využít i k dozdobení svého oblíbeného smoothie.

detoxikační sedmikráska

Zelná petrželka

Zelená petrželka je známá ozdoba jídel po celém světě. Je to také nenáročná rostlinka, která se dá bez potíží pěstovat i v truhlíku za oknem. A pro své komplexní účinky na lidské zdraví se označuje jako superpotravina.

Zelená petržel je bohatým zdrojem vitamínu C, ale i dalších antioxidantů. Vyniká také vysokým obsahem chlorofylu a kyseliny listové. Má schopnost čistit krev, podporuje krvetvorbu a okysličení buněk. Působí hojivě a protizánětlivě. Je silně močopudná, podporuje vylučovací funkci ledvin, ale i hospodaření s minerály v těle.

Detoxikační bylinky: petrželka

Znáte petrželku jenom jako zelenou ozdobu jídel? Zkuste ji využít i jako ingredienci zdravých pokrmů, třeba zeleného smoothie.

Medvědí česnek

Pokud je řeč o očistných bylinkách, nesmíme zapomenout na medvědí česnek. Bylinka je čerstvá dostupná pouze několik málo týdnů v roce. Jde právě o dobu jako stvořenou pro detoxikaci, se kterou medvědí česnek pomůže.

Medvědí česnek podporuje vylučování škodlivin, čistí krev, také ledviny a močové cesty. V zažívacím ústrojí má dokonce působit proti parazitům. Hubí škodlivé mikroorganismy, bakterie a plísně. Působí protizánětlivě.

Medvědí česnek mezi bylinkami vyniká svoji chutí, která opravdu připomíná pravý česnek. Vzhledem listů je podobný prudce jedovaté konvalince, proto si raději počkejte na jemné kvítky medvědího česneku, které jsou s konvalinkou nezaměnitelné.

Medvědí česnek nese svěží vůni a svěží vítr zavane i do vaší kuchyně. Oživí zde mnoho pomazánek, skvěle se kombinuje s tvarohem, žervé a dalšími druhy sýrů. Zpestří nejrůznější polévky a omáčky. Dá se využít do zeleninových salátů, ale i do bramborových, rýžových nebo těstovinových jídel. Dá se servírovat podobně jako listový špenát. A nakonec ho můžete využít i jako ingredienci svěžího zeleninového smoothie.

Detoxikační bylinky: medvědí česnek

Proč by pro jednou nemohlo smoothie dostat jemně pikantní štiplavou chuť a vůni po česneku, když to povýší jeho detoxikační účinky na novou úroveň?

CHCETE DETOXIKOVAT RYCHLEJI? Přesně pro vás mícháme 5 zelených superpotravin se silným detoxikačním účinkem do sypké směsi Blendea.

2 balení blendea

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek