7 neprůstřelných důvodů, proč užívat chlorellu denně

Chlorella je modrozelená řasa stejně jako její sestřenka spirulina. Zpět do minulosti - také jste byla od mala vedena k tomu, abyste jedla více listové zeleniny? Sepsala jsem 7 důvodů, proč užívat chlorellu nebo alespoň běžnou listovou zeleninu každý jeden den. 

Chlorella je modrozelená řasa stejně jako její sestřenka spirulina. Zpět do minulosti – také jste byla od mala vedena k tomu, abyste jedla více listové zeleniny? Sepsala jsem 7 důvodů, proč užívat chlorellu nebo alespoň běžnou listovou zeleninu každý jeden den. 

 

listová zelenina

Zařazením listové zeleniny do jídelníčku tělo obohatíte o velkou dávku vitamínů, enzymů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek

 

Chlorella pomáhá a je silnější, než několik porcí listové zeleniny denně

Přiznejme si, někdy je obtížné sníst 5 až 7 porcí denní dávky zeleniny doporučené odborníky a lékaři. Hledáte přírodní doplněk, který zvýší vaši energii, podpoří ztrátu tuku a pomůže detoxikovat tělo od těžkých kovů? Chlorella je přesně pro vás.

Zařadit chlorellu do jídelníčku je snadné. Stačí k tomu pouhé rozhodnutí. Formu této superpotraviny si můžeme vybrat, a to mezi práškem, který je rozpustný ve vodě, a tabletkami. Pravidelné a dlouhodobé užívání nabízí našemu tělu širokou škálu zdravotních benefitů, které jsou dlouhodobě podložené vědeckými studiemi. Tady je 7 z nich:

TIP: Zelená směs superpotravin Blendea obsahuje 15 % vysoce kvalitní chlorelly pěstované na Taiwanu ve své nejčistější podobě. 

3 balení blendea

 

1. Chlorella detoxikuje tělo

V případě, že máte doma rtuťové výplně, jíte pravidelně ryby, vystavujete se záření nebo pravidelně konzumujete potraviny z Číny, můžete mít v těle těžké kovy. V této moderní době se s toxiny setkáváme na denní bázi.

 

Naše tělo má sice přirozené detoxikační schopnosti, narůstající znečištění ovzduší, vody a potravin jej však neúměrně zatěžují”Maria Dallen, 2012

Problematika toxicity není ještě zcela prozkoumaná, nicméně je jasné, že je zdraví zásadně škodlivá. Účinně se vyhýbat náporu toxinů je téměř nemožné. Můžeme však tělu pomoci s vypořádáním se s nimi a celkovým pročištěním.

Právě chlorella je možný pomocník v tomto dlouhodobém boji díky obsahu antioxidantů. Dle výživového poradce Mgr. Martina Jelínka jsou antioxidanty  látky, které se nacházejí ve stravě s úkolem likvidace tzv. volných radikálů.

Ve studii z roku 2009 je zmíněna schopnost chlorelly absorbovat tyto nežádoucí látky a její pravidelná konzumace může pomoci zabránit celkovému hromadění těžkých kovů v měkkých tkáních a orgánech. Chlorella totiž obsahuje vláknitou membránovou stěnu, která se přirozeně váže na toxiny.

toxiny v cigaretách

Jedna malá cigareta obsahuje tisíce toxinů způsobujících až rakovinu

 

Obecný účinek volných radikálů spočívá v tom, že pokud jich existuje příliš mnoho, vzniká tzv. oxidační stres (je způsoben např. kouřem, smogem, UV a RTG zářením, stresem, zvýšenou spotřebou kyslíku při cvičení, produkty metabolismu a mnoha dalšími faktory). Takto vzniklé volné radikály napadají v největší míře náš genetický materiál (DNA) a vznikají různé mutace, poruchy a nemoci.Mgr. Martin Jelínek, www.kurzyatac.cz

Dallen (2012, s. 80) tvrdí, že chlorella patří mezi nejúčinnější detoxikační prostředky především díky vysokému obsahu chlorofylu a speciální vlákniny obsažné v buněčné stěně. Ta podporuje vylučování pesticidů, těžkých kovů, zbytků léků, toxinů z cigaret, dalších toxických produktů metabolismu a jiných škodlivin.

 

2. Chlorella výborně pomáhá s následky po ozařování

Mezi  nejčastější způsoby léčby rakoviny patří radioterapie a chemoterapie, které samy o sobě mají obrovský vedlejší dopad na naše zdraví. Existuje několik studií, které účinky chlorelly opakovaně potvrdily.

Tato zelená superpotravina patří mezi jeden z nejbohatších zdrojů chlorofylu obsahující hodně hořčíku a dusíku. Vysoká hladina chlorofylu u chlorelly prokázala, že chrání tělo před ošetřením ultrafialovým zářením, tvrdí doktor Axe. Zmírňuje tedy vedlejší dopady léčby na naše tělo.

ozařování a radioterapie

Ozařování sice zabíjí rakovinné buňky, celkově ale na tělo působí negativně

 

Chlorella samozřejmě není žádný zázračný lék na rakovinu, protože není schopen zabíjet nádorové buňky. Díky tomu, že podporuje imunitu a vykazuje další příznivé vlastnosti, však může hrát určitou roli nejen v prevenci choroby, ale i v podpoře její léčby.Maria Dallen, 2012

Internetový magazín Superfoodly se  zabýval touto problematikou, odpovědi na otázky hledal ve vědecky ověřených studiích. V  článku autoři odkazují na studii z roku 1990, která byla provedena výzkumníky na Virgninie Commonwealth University Medical College.

Vědci se zabývali přínosy a vedlejšími účinky doplňků chlorelly v průběhu radiační léčby. Buněčné složky a funkce imunitního systému těchto pacientů, užívající chlorellu, zůstávali téměř normální a byli méně negativně ovlivněny v době podstoupení chemoterapie. Zpozorováno bylo také snížení počtu příznaků infekcí dýchacích cest.

 

3. Chlorella zlepšuje pleť

Chlorella je plná antioxidantů včetně vitamínů C a E, luteinu a beta – karotenu. Jedná se o výživné látky v podobě vitamínů, minerálních látek a enzymů, které se vyskytují jak v potravinách, tak i jako přirozené látky v pokožce člověka. Tělu pomáhají především posilovat antioxidanty, které v pleti jsou již obsažené.

chlorella v kosmetice

Účinků antioxidantů si je vědoma i kosmetická společnosti Vichy, která je využívá ve svůj prospěch. Pravidelně se objevují jako součást kosmetiky.

 

Výzkum z roku 2013 vysvětluje, proč chlorella může zpomalit proces stárnutí. Dle vědců značně snižuje oxidační stres, který může být způsoben znečištěním, stresem a špatnou stravou.

Dle dalších zdrojů člověk může vypadat lépe již po několika týdenním užívání. Tématem se zabývá i magazín Alivebynature, který tvrdí, že chlorella zvyšuje pevnost a tón pleti po pouhých 48 hodinách používání. Uvedená je i přítomnost určitých extraktů, které zlepšují tvorbu kolagenu pokožky. To jsou vlastně bílkoviny, které jsou zodpovědné za elasticitu pokožky.

Chlorella zlepšuje kožní problémy, které se projevují například zarudnutím kůže. Dalším přínosem je přítomnost antioxidantů, protože chrání kožní buňky před zrychleným stárnutím způsobeným zářením slunce a volnými radikály.

V neposlední řadě pravidelná konzumace chlorelly poskytuje tělu důležité živiny pro správnou regeneraci pokožky. Dle Marii Dallen (2012, s. 80)  je tomu díky  látce označované jako CGF (Chlorella Grow Factor), která je zodpovědná za nezvykle vysoké reprodukční schopnosti této řasy, buněčný růst a regeneraci v lidském těle.

 

4. Chlorella podporuje imunitu

Z předchozích bodů je jasné, že chlorella  pomáhá zbavovat tělo těžkých kovů a dalších toxinů. Tělu je tak umožněno fungovat efektivněji.

Wikipedie vyjadřuje imunitu jako schopnost našeho organismu bránit se proti škodlivým bakteriím pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z vnitřního prostředí těla.

Dle vědce Hagesawa pravidelné užívání chlorelly pomáhá posilovat imunitu před dalšími nežádoucími vlivy, například před stresem.

důsledky stresu

Stres dehydratuje pleť, poškozuje vlasové kořínky, objevují se kruhy pod očima a vyvolává psychosomatické choroby

 

Pravidelné užívání této superpotraviny zvyšuje aktivitu buněk, které přirozeně zabíjejí zánětlivé reakce v těle. Vliv chlorelly na imunitní systém popisuje i autorka Maria Dallen ve své publikaci z roku 2012. Dle autorky chlorella představuje velmi účinný přírodní způsob podpory imunity.

 

Odborníci ji nazývají “modifikátorem biologické odpovědi” pro její schopnost zvyšovat kapacitu imunitního systému, zvláště u lidí, kteří jsou vystaveni negativním účinkům stresu.píše Dallenová

 

5. Chlorella je komplexním zdrojem bílkovin

Bílkoviny v těle člověka mají důležitou funkci. Pomáhají s tvorbou svalové hmoty, ale i s redukcí váhy. Kanadský magazín uvádí podíl bílkovin v chlorelle od 58 % do 75 % s vysokou mírou stravitelnosti.

Základní stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny, které do těla přicházejí v podobě potravy. Chorella obsahuje celkem 19 aminokyselin, a to včetně 9ti esenciálních aminokyselin, což znamená, že obsahuje kompletní zdroj bílkovin.

Celková kvalita komplexnosti bílkovin se měří porovnáním podílů esenciálních aminokyselin a podílem, který odpovídá správné výživě. Čím je tento podíl esenciálních aminokyselin vyšší, tím je bílkovina považována za kvalitnější.

Tělo člověka není přizpůsobeno na nárazové doplňování aminokyselin, a proto je potřeba ho zásobovat pravidelně. Aminokyseliny, respektive bílkoviny chrání svalová vlákna před poškozením a podporují růst svalové hmoty (například posilování) a zároveň chrání svalovou hmotu před devastací (v průběhu redukce váhy).

 

VIDEO: O prospěšnosti aminokyselin mluví naše Květka

 

U zdravého hubnutí je velmi důležité hlídat si si množství bílkovin ve stravě. Jde o to, jaký mít poměr rostlinných a živočišných bílkovin, míru stravitelnosti apod. Ing. Martin Škába, výživový poradce

 

6. Chlorella snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi

Dle údajů Diabetické asociace ČR počet pacientů s diabetem rapidně stoupá. Trend byl zachycen u všech známých typů cukrovky.

Dle doktora Axe diabetes typu 2 a vysoký cholesterol jsou dvěma vážnými chronickými stavy, kterým čelí na světě mnoho lidí. Onemocnění se může projevit jako následek nesprávného jídla, stresu a nedostatku spánku.

Ve studii z roku 2008  vědci prokázali, že 8 000 mg chlorelly denně pomáhá snížit hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Nejdříve byl zaznamenán pokles kladiny cholesterolu v krvi a poté zlepšení krevního cukru.

Dle magazínu The Organic Diabetic chlorella působí především na játra a slinivku, které jsou regulátorem nakládání cukru v krvi a pomáhají s vyrovnáním jeho hladiny.

chlorella během cukrovky

Cholesterol a cukr v krvi lze snižovat i bez léků mnoha potravinami, například zelené fazole fungují bezvadně

 

7. Chlorella pomáhá při trávení

Dle Dallenové (2012, s. 93) stejně jako u všech zelených potravin platí, že chlorella působí příznivě na celý trávicí systém od chvíle, kdy vstoupí do úst, až do doby, kdy její nestrávené zbytky opouštějí tělo. Přesto jsou její účinky v mnohém specifické. Chlorella zlepšuje zdraví trávicí soustavy hned několika mechanismy.

Dle tohoto magazínu o zdravém životním funguje chlorella jako vynikající, trávicí a čistící prostředek, který obsahuje mnoho prospěšných enzymů, z nich ten nejdůležitější je pepsin a chlorofyláza.

Potraviny stagnující v zažívacím traktu způsobují zánět střevní výstelky a způsobují rozšiřování škodlivých mikroorganismů, což způsobuje mnoho nepříjemných problémů.

Chlorella zlepšuje především peristatickou funkci střeva, která slouží pro rychlejší pohyb jídla. Antioxidační a protizánětlivé účinky přinášejí úlevu pacientům trpící syndronem dráždivého tračníku a Crohnovou chorobou. Chlorella má vynikající probiotický účinek a zajišťuje pravidelné zásobování živin bakterií ve střevech.

Mnoho lidí kolem trpí příznaky poruchy trávení, plynatostí a průjmem, které mohou být vymýcené užíváním chlorelly nebo listové zeleniny.

listová zelenina

Zvláštní moc nejen listové zeleniny způsobuje látka chlorofyl. Pozitivní účinky tohoto přírodního zeleného barviva na organismus člověka jsou překvapující.

 

VÍTE, ŽE chlorella je jednou ze složek Blendea SUPERGREENS? Směs kombinuje sílu 4 zelených superpotravin. Užívat samostatně všechny složky a vitamíny je složité, ale s Blendeou SUPERGREENS to zvládnete v jedné odměrce. Zcela jistě vás potěší 100% BIO kvalita, nepřítomnost lepku, laktózy a cukru.

Blendea koupit

 

Doporučená a použitá literatura: Dallen: ZELENÉ POTRAVINY: Když jídlo je naším lékem. 2012, Praha, ISBN: 978-80-254-4590-7.

 

autor

    Květa Bezuchová

    Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    8 týdnů užívání chlorelly silně podporuje imunitu, zjistila studie

    12.02.2019

    Vědci z Jižní Koreji v randomizované klinické studii na lidech zveřejněné v Nutrition Journal potvrdili, že krátkodobé užívání doplňků stravy s chlorellou může zdravým lidem nakopnout imunitu i léčbu zánětů.

    Číst celej článek

    3 klíčová pravidla každé detoxikace, i té jarní

    26.04.2017

    Očistu těla považujeme za samozřejmost. Pravidelně se sprchujeme a koupeme, omýváme tělo zvenčí, ale na tu vnitřní očistu zapomínáme. Možná z toho důvodu, že své orgány nevidíme. Přesto jim detoxikace – očista od nánosů škodlivin prospěje, zvláště jarní očista.

    Číst celej článek

    Detoxikace a očista organismu bez překážek

    15.03.2017

    Detoxikace – pro někoho jen novodobý trend, pro jiné pravidelná očista organismu. Jde o často užívané slovo, je to ale především odpověď na dnešní životní prostředí. Proč je ale tak důležité tělo detoxikovat a jaké má pro nás důsledky, když detoxikaci nepodstupujeme?

    Číst celej článek

    4 nejtoxičtější těžké kovy v organismu

    22.02.2017

    Moderní doba přináší jistě řadu výhod. Zdaleka ne vše, s čím v současnosti přijdeme do styku, je však užitečné. Rozvoj průmyslových odvětví, farmaceutiky nebo také zemědělství znamená také vyšší zátěž pro životní prostředí. Těžké kovy na jedné straně nacházejí široké využití, na druhé straně jako důsledek tohoto využití také zaznamenáváme jejich zvýšený výskyt všude kolem […]

    Číst celej článek

    Chlorella odlehčí od těžkých kovů. Chcete vědět jak?

    15.02.2017

    Ať chceme nebo ne, žijeme v závislosti na okolním prostředí, které se vyznačuje určitou mírou znečištění. Přes různé názory a dohady odborníků není pochyb o tom, že jsme prostřednictvím znečištěného životního prostředí vystavováni toxickým látkám. Mezi těmito toxiny bohužel nechybí ani těžké kovy, které jsou nebezpečné pro všechny živé organismy, člověka nevyjímaje.

    Číst celej článek

    Detoxikace orgánů s prvotřídní BIO chlorellou

    04.01.2017

    Moderní doba nepřináší jen samé výhody. Znečištěné prostředí kolem nás, všudypřítomný stres, nepravidelná životospráva, chemická aditiva v potravinách, nebezpečné látky ve vzduchu, v půdě, ve vodě a dokonce i v běžné kosmetice nebo čistících a úklidových prostředcích. To vše jsou škodliviny, se kterými se musíme v této moderní době vypořádat. Vedle toho však máme také […]

    Číst celej článek

    Chlorella – najdou se i nežádoucí účinky?

    07.12.2016

    Chlorella – velmi oblíbená zelená superpotravina, má skvělé vlastnosti a účinky na naše zdraví. I přes všechna pozitiva se při konzumaci chlorelly mohou objevit nežádoucí účinky. Jaké a jak se projevují? Je někdo, pro koho chlorella není vhodná?

    Číst celej článek

    Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte

    02.11.2016

    Psal se rok 1890, kdy nizozemský botanik a mikrobiolog profesor Martinus Wilhelm Beijerinck objevil prastarou řasu. Dostala název chlorella. Vykazovala unikátní účinky, ale praktického využití se dočkala až ve 20. století. Svoji popularitu odstartovala chlorella až během 2. světové války, kdy se hledali prostředky proti ozáření. Chlorella měla tlumit následky ozáření a z lidského těla […]

    Číst celej článek

    Chlorella z Japonska, Taiwanu nebo z Třeboně?

    26.10.2016

    O unikátní zelené řase, chlorelle, již slyšel jistě téměř každý z nás. Většina lidí si chlorellu spojuje s detoxikací a také ví o jejich rozsáhlých zdravotních benefitech. Mnoho z nás si chlorellu vybaví také v souvislosti s blahodárným složením. Zpravidla máme představu, co od chlorelly očekávat, ale méně často již víme o tom, co přesně […]

    Číst celej článek

    Spirulina nebo chlorela? Kdo je vítěz?

    19.10.2016

    Za posledních pár let se i na českém trhu objevila celá řada nových potravin, které slibují nevídané zdravotní účinky. K těm nejzajímavějším potravinám se jistě řadí chlorella a spirulina, zelené potraviny nabízející nutričně bohatý obsah a mnoho prospěšných vlastností. Přestože se často označují jako řasy, o řasy nejde, alespoň v případě spiruliny. Společného však mají […]

    Číst celej článek