7 neprůstřelných důvodů, proč užívat chlorellu denně

Chlorella je modrozelená řasa stejně jako její sestřenka spirulina. Zpět do minulosti - také jste byla od mala vedena k tomu, abyste jedla více listové zeleniny? Sepsala jsem 7 důvodů, proč užívat chlorellu nebo alespoň běžnou listovou zeleninu každý jeden den. 

Chlorella je modrozelená řasa stejně jako její sestřenka spirulina. Zpět do minulosti – také jste byla od mala vedena k tomu, abyste jedla více listové zeleniny? Sepsala jsem 7 důvodů, proč užívat chlorellu nebo alespoň běžnou listovou zeleninu každý jeden den. 

listová zelenina

Zařazením listové zeleniny do jídelníčku tělo obohatíte o velkou dávku vitamínů, enzymů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek

Chlorella pomáhá a je silnější, než několik porcí listové zeleniny denně

Přiznejme si, někdy je obtížné sníst 5 až 7 porcí denní dávky zeleniny doporučené odborníky a lékaři. Hledáte přírodní doplněk, který zvýší vaši energii, podpoří ztrátu tuku a pomůže detoxikovat tělo od těžkých kovů? Chlorella je přesně pro vás.

Zařadit chlorellu do jídelníčku je snadné. Stačí k tomu pouhé rozhodnutí. Formu této superpotraviny si můžeme vybrat, a to mezi práškem, který je rozpustný ve vodě, a tabletkami. Pravidelné a dlouhodobé užívání nabízí našemu tělu širokou škálu zdravotních benefitů, které jsou dlouhodobě podložené vědeckými studiemi. Tady je 7 z nich:

TIP: Zelená směs superpotravin Blendea obsahuje 15 % vysoce kvalitní chlorelly pěstované na Taiwanu ve své nejčistější podobě. 

3 balení blendea

1. Chlorella detoxikuje tělo

V případě, že máte doma rtuťové výplně, jíte pravidelně ryby, vystavujete se záření nebo pravidelně konzumujete potraviny z Číny, můžete mít v těle těžké kovy. V této moderní době se s toxiny setkáváme na denní bázi.

Naše tělo má sice přirozené detoxikační schopnosti, narůstající znečištění ovzduší, vody a potravin jej však neúměrně zatěžují”Maria Dallen, 2012

Problematika toxicity není ještě zcela prozkoumaná, nicméně je jasné, že je zdraví zásadně škodlivá. Účinně se vyhýbat náporu toxinů je téměř nemožné. Můžeme však tělu pomoci s vypořádáním se s nimi a celkovým pročištěním.

Právě chlorella je možný pomocník v tomto dlouhodobém boji díky obsahu antioxidantů. Dle výživového poradce Mgr. Martina Jelínka jsou antioxidanty  látky, které se nacházejí ve stravě s úkolem likvidace tzv. volných radikálů.

Ve studii z roku 2009 je zmíněna schopnost chlorelly absorbovat tyto nežádoucí látky a její pravidelná konzumace může pomoci zabránit celkovému hromadění těžkých kovů v měkkých tkáních a orgánech. Chlorella totiž obsahuje vláknitou membránovou stěnu, která se přirozeně váže na toxiny.

toxiny v cigaretách

Jedna malá cigareta obsahuje tisíce toxinů způsobujících až rakovinu

Obecný účinek volných radikálů spočívá v tom, že pokud jich existuje příliš mnoho, vzniká tzv. oxidační stres (je způsoben např. kouřem, smogem, UV a RTG zářením, stresem, zvýšenou spotřebou kyslíku při cvičení, produkty metabolismu a mnoha dalšími faktory). Takto vzniklé volné radikály napadají v největší míře náš genetický materiál (DNA) a vznikají různé mutace, poruchy a nemoci.Mgr. Martin Jelínek, www.kurzyatac.cz

Dallen (2012, s. 80) tvrdí, že chlorella patří mezi nejúčinnější detoxikační prostředky především díky vysokému obsahu chlorofylu a speciální vlákniny obsažné v buněčné stěně. Ta podporuje vylučování pesticidů, těžkých kovů, zbytků léků, toxinů z cigaret, dalších toxických produktů metabolismu a jiných škodlivin.

2. Chlorella výborně pomáhá s následky po ozařování

Mezi  nejčastější způsoby léčby rakoviny patří radioterapie a chemoterapie, které samy o sobě mají obrovský vedlejší dopad na naše zdraví. Existuje několik studií, které účinky chlorelly opakovaně potvrdily.

Tato zelená superpotravina patří mezi jeden z nejbohatších zdrojů chlorofylu obsahující hodně hořčíku a dusíku. Vysoká hladina chlorofylu u chlorelly prokázala, že chrání tělo před ošetřením ultrafialovým zářením, tvrdí doktor Axe. Zmírňuje tedy vedlejší dopady léčby na naše tělo.

ozařování a radioterapie

Ozařování sice zabíjí rakovinné buňky, celkově ale na tělo působí negativně

Chlorella samozřejmě není žádný zázračný lék na rakovinu, protože není schopen zabíjet nádorové buňky. Díky tomu, že podporuje imunitu a vykazuje další příznivé vlastnosti, však může hrát určitou roli nejen v prevenci choroby, ale i v podpoře její léčby.Maria Dallen, 2012

Internetový magazín Superfoodly se  zabýval touto problematikou, odpovědi na otázky hledal ve vědecky ověřených studiích. V  článku autoři odkazují na studii z roku 1990, která byla provedena výzkumníky na Virgninie Commonwealth University Medical College.

Vědci se zabývali přínosy a vedlejšími účinky doplňků chlorelly v průběhu radiační léčby. Buněčné složky a funkce imunitního systému těchto pacientů, užívající chlorellu, zůstávali téměř normální a byli méně negativně ovlivněny v době podstoupení chemoterapie. Zpozorováno bylo také snížení počtu příznaků infekcí dýchacích cest.

3. Chlorella zlepšuje pleť

Chlorella je plná antioxidantů včetně vitamínů C a E, luteinu a beta – karotenu. Jedná se o výživné látky v podobě vitamínů, minerálních látek a enzymů, které se vyskytují jak v potravinách, tak i jako přirozené látky v pokožce člověka. Tělu pomáhají především posilovat antioxidanty, které v pleti jsou již obsažené.

chlorella v kosmetice

Účinků antioxidantů si je vědoma i kosmetická společnosti Vichy, která je využívá ve svůj prospěch. Pravidelně se objevují jako součást kosmetiky.

Výzkum z roku 2013 vysvětluje, proč chlorella může zpomalit proces stárnutí. Dle vědců značně snižuje oxidační stres, který může být způsoben znečištěním, stresem a špatnou stravou.

Dle dalších zdrojů člověk může vypadat lépe již po několika týdenním užívání. Tématem se zabývá i magazín Alivebynature, který tvrdí, že chlorella zvyšuje pevnost a tón pleti po pouhých 48 hodinách používání. Uvedená je i přítomnost určitých extraktů, které zlepšují tvorbu kolagenu pokožky. To jsou vlastně bílkoviny, které jsou zodpovědné za elasticitu pokožky.

Chlorella zlepšuje kožní problémy, které se projevují například zarudnutím kůže. Dalším přínosem je přítomnost antioxidantů, protože chrání kožní buňky před zrychleným stárnutím způsobeným zářením slunce a volnými radikály.

V neposlední řadě pravidelná konzumace chlorelly poskytuje tělu důležité živiny pro správnou regeneraci pokožky. Dle Marii Dallen (2012, s. 80)  je tomu díky  látce označované jako CGF (Chlorella Grow Factor), která je zodpovědná za nezvykle vysoké reprodukční schopnosti této řasy, buněčný růst a regeneraci v lidském těle.

4. Chlorella podporuje imunitu

Z předchozích bodů je jasné, že chlorella  pomáhá zbavovat tělo těžkých kovů a dalších toxinů. Tělu je tak umožněno fungovat efektivněji.

Wikipedie vyjadřuje imunitu jako schopnost našeho organismu bránit se proti škodlivým bakteriím pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z vnitřního prostředí těla.

Dle vědce Hagesawa pravidelné užívání chlorelly pomáhá posilovat imunitu před dalšími nežádoucími vlivy, například před stresem.

důsledky stresu

Stres dehydratuje pleť, poškozuje vlasové kořínky, objevují se kruhy pod očima a vyvolává psychosomatické choroby

Pravidelné užívání této superpotraviny zvyšuje aktivitu buněk, které přirozeně zabíjejí zánětlivé reakce v těle. Vliv chlorelly na imunitní systém popisuje i autorka Maria Dallen ve své publikaci z roku 2012. Dle autorky chlorella představuje velmi účinný přírodní způsob podpory imunity.

Odborníci ji nazývají “modifikátorem biologické odpovědi” pro její schopnost zvyšovat kapacitu imunitního systému, zvláště u lidí, kteří jsou vystaveni negativním účinkům stresu.píše Dallenová

5. Chlorella je komplexním zdrojem bílkovin

Bílkoviny v těle člověka mají důležitou funkci. Pomáhají s tvorbou svalové hmoty, ale i s redukcí váhy. Kanadský magazín uvádí podíl bílkovin v chlorelle od 58 % do 75 % s vysokou mírou stravitelnosti.

Základní stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny, které do těla přicházejí v podobě potravy. Chorella obsahuje celkem 19 aminokyselin, a to včetně 9ti esenciálních aminokyselin, což znamená, že obsahuje kompletní zdroj bílkovin.

Celková kvalita komplexnosti bílkovin se měří porovnáním podílů esenciálních aminokyselin a podílem, který odpovídá správné výživě. Čím je tento podíl esenciálních aminokyselin vyšší, tím je bílkovina považována za kvalitnější.

Tělo člověka není přizpůsobeno na nárazové doplňování aminokyselin, a proto je potřeba ho zásobovat pravidelně. Aminokyseliny, respektive bílkoviny chrání svalová vlákna před poškozením a podporují růst svalové hmoty (například posilování) a zároveň chrání svalovou hmotu před devastací (v průběhu redukce váhy).

VIDEO: O prospěšnosti aminokyselin mluví naše Květka

U zdravého hubnutí je velmi důležité hlídat si si množství bílkovin ve stravě. Jde o to, jaký mít poměr rostlinných a živočišných bílkovin, míru stravitelnosti apod. Ing. Martin Škába, výživový poradce

6. Chlorella snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi

Dle údajů Diabetické asociace ČR počet pacientů s diabetem rapidně stoupá. Trend byl zachycen u všech známých typů cukrovky.

Dle doktora Axe diabetes typu 2 a vysoký cholesterol jsou dvěma vážnými chronickými stavy, kterým čelí na světě mnoho lidí. Onemocnění se může projevit jako následek nesprávného jídla, stresu a nedostatku spánku.

Ve studii z roku 2008  vědci prokázali, že 8 000 mg chlorelly denně pomáhá snížit hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Nejdříve byl zaznamenán pokles kladiny cholesterolu v krvi a poté zlepšení krevního cukru.

Dle magazínu The Organic Diabetic chlorella působí především na játra a slinivku, které jsou regulátorem nakládání cukru v krvi a pomáhají s vyrovnáním jeho hladiny.

chlorella během cukrovky

Cholesterol a cukr v krvi lze snižovat i bez léků mnoha potravinami, například zelené fazole fungují bezvadně

7. Chlorella pomáhá při trávení

Dle Dallenové (2012, s. 93) stejně jako u všech zelených potravin platí, že chlorella působí příznivě na celý trávicí systém od chvíle, kdy vstoupí do úst, až do doby, kdy její nestrávené zbytky opouštějí tělo. Přesto jsou její účinky v mnohém specifické. Chlorella zlepšuje zdraví trávicí soustavy hned několika mechanismy.

Dle tohoto magazínu o zdravém životním funguje chlorella jako vynikající, trávicí a čistící prostředek, který obsahuje mnoho prospěšných enzymů, z nich ten nejdůležitější je pepsin a chlorofyláza.

Potraviny stagnující v zažívacím traktu způsobují zánět střevní výstelky a způsobují rozšiřování škodlivých mikroorganismů, což způsobuje mnoho nepříjemných problémů.

Chlorella zlepšuje především peristatickou funkci střeva, která slouží pro rychlejší pohyb jídla. Antioxidační a protizánětlivé účinky přinášejí úlevu pacientům trpící syndronem dráždivého tračníku a Crohnovou chorobou. Chlorella má vynikající probiotický účinek a zajišťuje pravidelné zásobování živin bakterií ve střevech.

Mnoho lidí kolem trpí příznaky poruchy trávení, plynatostí a průjmem, které mohou být vymýcené užíváním chlorelly nebo listové zeleniny.

listová zelenina

Zvláštní moc nejen listové zeleniny způsobuje látka chlorofyl. Pozitivní účinky tohoto přírodního zeleného barviva na organismus člověka jsou překvapující.

VÍTE, ŽE chlorella je jednou ze složek Blendea SUPERGREENS? Směs kombinuje sílu 5 zelených superpotravin. Užívat samostatně všechny složky a vitamíny je složité, ale s Blendeou SUPERGREENS to zvládnete v jedné odměrce. Zcela jistě vás potěší 100% BIO kvalita, nepřítomnost lepku, laktózy a cukru.

SUPERGREENS Blendea ukaž zdravotní účinky

Doporučená a použitá literatura: Dallen: ZELENÉ POTRAVINY: Když jídlo je naším lékem. 2012, Praha, ISBN: 978-80-254-4590-7.

autor

    Květa Bezuchová

    Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Lehký a vláčný mrkvový dort z kokosové mouky pro každou příležitost 🍰

    01.04.2021

    Není mrkvový dort jako mrkvový dort. Jedno ale všechny ty recepty spojuje. Neskutečná vláčnost. Mrkev je totiž zázračná ingredience. Zajišťuje nadýchanost těsta a navíc obsahuje mnoho tělu prospěšných látek jako je třeba betakaroten, který se v těle přeměňuje na důležitý vitamin A. Můj recept na mrkvový dortík je bez lepku, plný výživných bílkovin a přitom […]

    Číst celý článek

    Veganská velikonoční vajíčková pomazánka bez vajec (s fazolemi) 🌱💚

    26.03.2021

    Veganská kuchyně není vůbec složitá, jak se někomu může zdát. Chuťově i výživově lze nahradit témeř vše. My pro vás tentokrát máme recept na veganskou vajíčkovou pomazánku. Ano, plně veganskou, takže bez vajec 😋 Můžete ji servírovat třeba s topinkami na Velikonoce, které už klepou na dveře. Tajemství chuti vajíček je v černé soli. Na […]

    Číst celý článek

    Ovesný kakaový chlebíček s vlašskými ořechy

    15.03.2021

    Máte chuť na sladké, ale nechcete z toho mít špatný pocit? Zároveň chcete doplnit vlákninu, bílkoviny a chcete se cítit nasycení? 10 porcí vydatného kakaového chlebíčku připravíte za 40 minut.

    Číst celý článek

    Krémová čočková polévka plná rostlinných bílkovin a vlákniny 🌾🌱

    03.03.2021

    Červená čočka je pro lidské tělo velice přínosná. Obsahuje spoustu železa i bílkovin, proto je vhodná pro vegetariány nebo vegany. Navíc v tomto zeleninovém krému je její chuť téměř neodolatelná.

    Číst celý článek

    Strouhaný tvarohový koláč plný bílkovin. Křehký, jemný a lahodný přesně jak má být 🥰

    22.02.2021

    Výživová poradkyně Kristýna Volfová se s námi podělila o recept na strouhaný koláč, který obsahuje spoustu bílkovin. Je výživný, rychlý, chutný a vydá na celý pekáč (cca. 12 – 15 kousků).

    Číst celý článek

    Valentýnské ovocné palačinky s jogurtem plné lásky ❤️🍓

    12.02.2021

    Překvapit svou drahou polovičku krásnou snídaní je občas potřeba a palačinky jsou vždy ta správná volba. Dají se udělat na milion způsobů, což nám otevírá téměř nekonečné možnosti, jak toho druhého překvapit. Co třeba palačinky ve tvaru srdce s hromadou ovoce?

    Číst celý článek

    Kokosová srdíčka v hořké čokoládě přesně jako z cukrárny 💜🖤💜

    28.01.2021

    Pro krásně vypadající a lahodné koláčky nemusíte běžet do cukrárny. Se špetkou šikovnosti si ukázková kokosová srdíčka připravíte sama doma. Potřebujete jen pár surovin a chvilku času 🙂 Už se taky těšíte na víkendový dezertík?

    Číst celý článek

    Nízkokalorický banánový chlebíček ze špaldové mouky s borůvkami

    19.01.2021

    Že se nedá mlsat bez výčitek? Nesmysl! Mám pro vás jednoduchý recept na banánový chlebíček s borůvkami s pouhými 164 kcal na porci. Navíc obsahuje suroviny, které jsou pro tělo velice prospěšné. Chuť banánového chlebíčku je naprosto dokonalá. Díky přidanému tvarohu docílíte té nejvláčnější textury a borůvky uvnitř dodají lehkost na jazyku.

    Číst celý článek

    Extra výživné, kapustovo-ovocné smoothie s Blendea SUPERGREENS 🥬

    02.12.2020

    Ano, uznáváme, kadeřavá kapusta v Česku není příliš preferovanou zeleninou, ale to je věčná škoda. Proč? Protože je to jedna z nejvýživnějších, a tedy i nejzdravějších listových zelenin. A pokud jste si ji dodnes neoblíbili, krásně jí zamaskujete ovocem, semínky a arašídy. Pojďme na to.

    Číst celý článek

    Ovesné palačinky s mraženým ovocem – zdravější verze ověřené klasiky 👍

    20.11.2020

    Jistě máte oblíbený recept na palačinky, ale dnes se naučíte zdravé palačinky z rozmixovaných vloček. Hlavní výhodou je vysoký obsah vlákniny, která vás zasytí na delší dobu. Palačinky tak nahradí i oběd nebo večeři, a díky proteinové směsi Blendea SUPERPROTEIN prospějete i kloubům, svalům, vlasům a nehtům.

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]