7 neprůstřelných důvodů, proč užívat chlorellu denně

Chlorella je modrozelená řasa stejně jako její sestřenka spirulina. Zpět do minulosti - také jste byla od mala vedena k tomu, abyste jedla více listové zeleniny? Sepsala jsem 7 důvodů, proč užívat chlorellu nebo alespoň běžnou listovou zeleninu každý jeden den. 

Chlorella je modrozelená řasa stejně jako její sestřenka spirulina. Zpět do minulosti – také jste byla od mala vedena k tomu, abyste jedla více listové zeleniny? Sepsala jsem 7 důvodů, proč užívat chlorellu nebo alespoň běžnou listovou zeleninu každý jeden den. 

listová zelenina

Zařazením listové zeleniny do jídelníčku tělo obohatíte o velkou dávku vitamínů, enzymů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek

Chlorella pomáhá a je silnější, než několik porcí listové zeleniny denně

Přiznejme si, někdy je obtížné sníst 5 až 7 porcí denní dávky zeleniny doporučené odborníky a lékaři. Hledáte přírodní doplněk, který zvýší vaši energii, podpoří ztrátu tuku a pomůže detoxikovat tělo od těžkých kovů? Chlorella je přesně pro vás.

Zařadit chlorellu do jídelníčku je snadné. Stačí k tomu pouhé rozhodnutí. Formu této superpotraviny si můžeme vybrat, a to mezi práškem, který je rozpustný ve vodě, a tabletkami. Pravidelné a dlouhodobé užívání nabízí našemu tělu širokou škálu zdravotních benefitů, které jsou dlouhodobě podložené vědeckými studiemi. Tady je 7 z nich:

TIP: Zelená směs superpotravin Blendea obsahuje 15 % vysoce kvalitní chlorelly pěstované na Taiwanu ve své nejčistější podobě. 

3 balení blendea

1. Chlorella detoxikuje tělo

V případě, že máte doma rtuťové výplně, jíte pravidelně ryby, vystavujete se záření nebo pravidelně konzumujete potraviny z Číny, můžete mít v těle těžké kovy. V této moderní době se s toxiny setkáváme na denní bázi.

Naše tělo má sice přirozené detoxikační schopnosti, narůstající znečištění ovzduší, vody a potravin jej však neúměrně zatěžují”Maria Dallen, 2012

Problematika toxicity není ještě zcela prozkoumaná, nicméně je jasné, že je zdraví zásadně škodlivá. Účinně se vyhýbat náporu toxinů je téměř nemožné. Můžeme však tělu pomoci s vypořádáním se s nimi a celkovým pročištěním.

Právě chlorella je možný pomocník v tomto dlouhodobém boji díky obsahu antioxidantů. Dle výživového poradce Mgr. Martina Jelínka jsou antioxidanty  látky, které se nacházejí ve stravě s úkolem likvidace tzv. volných radikálů.

Ve studii z roku 2009 je zmíněna schopnost chlorelly absorbovat tyto nežádoucí látky a její pravidelná konzumace může pomoci zabránit celkovému hromadění těžkých kovů v měkkých tkáních a orgánech. Chlorella totiž obsahuje vláknitou membránovou stěnu, která se přirozeně váže na toxiny.

toxiny v cigaretách

Jedna malá cigareta obsahuje tisíce toxinů způsobujících až rakovinu

Obecný účinek volných radikálů spočívá v tom, že pokud jich existuje příliš mnoho, vzniká tzv. oxidační stres (je způsoben např. kouřem, smogem, UV a RTG zářením, stresem, zvýšenou spotřebou kyslíku při cvičení, produkty metabolismu a mnoha dalšími faktory). Takto vzniklé volné radikály napadají v největší míře náš genetický materiál (DNA) a vznikají různé mutace, poruchy a nemoci.Mgr. Martin Jelínek, www.kurzyatac.cz

Dallen (2012, s. 80) tvrdí, že chlorella patří mezi nejúčinnější detoxikační prostředky především díky vysokému obsahu chlorofylu a speciální vlákniny obsažné v buněčné stěně. Ta podporuje vylučování pesticidů, těžkých kovů, zbytků léků, toxinů z cigaret, dalších toxických produktů metabolismu a jiných škodlivin.

2. Chlorella výborně pomáhá s následky po ozařování

Mezi  nejčastější způsoby léčby rakoviny patří radioterapie a chemoterapie, které samy o sobě mají obrovský vedlejší dopad na naše zdraví. Existuje několik studií, které účinky chlorelly opakovaně potvrdily.

Tato zelená superpotravina patří mezi jeden z nejbohatších zdrojů chlorofylu obsahující hodně hořčíku a dusíku. Vysoká hladina chlorofylu u chlorelly prokázala, že chrání tělo před ošetřením ultrafialovým zářením, tvrdí doktor Axe. Zmírňuje tedy vedlejší dopady léčby na naše tělo.

ozařování a radioterapie

Ozařování sice zabíjí rakovinné buňky, celkově ale na tělo působí negativně

Chlorella samozřejmě není žádný zázračný lék na rakovinu, protože není schopen zabíjet nádorové buňky. Díky tomu, že podporuje imunitu a vykazuje další příznivé vlastnosti, však může hrát určitou roli nejen v prevenci choroby, ale i v podpoře její léčby.Maria Dallen, 2012

Internetový magazín Superfoodly se  zabýval touto problematikou, odpovědi na otázky hledal ve vědecky ověřených studiích. V  článku autoři odkazují na studii z roku 1990, která byla provedena výzkumníky na Virgninie Commonwealth University Medical College.

Vědci se zabývali přínosy a vedlejšími účinky doplňků chlorelly v průběhu radiační léčby. Buněčné složky a funkce imunitního systému těchto pacientů, užívající chlorellu, zůstávali téměř normální a byli méně negativně ovlivněny v době podstoupení chemoterapie. Zpozorováno bylo také snížení počtu příznaků infekcí dýchacích cest.

3. Chlorella zlepšuje pleť

Chlorella je plná antioxidantů včetně vitamínů C a E, luteinu a beta – karotenu. Jedná se o výživné látky v podobě vitamínů, minerálních látek a enzymů, které se vyskytují jak v potravinách, tak i jako přirozené látky v pokožce člověka. Tělu pomáhají především posilovat antioxidanty, které v pleti jsou již obsažené.

chlorella v kosmetice

Účinků antioxidantů si je vědoma i kosmetická společnosti Vichy, která je využívá ve svůj prospěch. Pravidelně se objevují jako součást kosmetiky.

Výzkum z roku 2013 vysvětluje, proč chlorella může zpomalit proces stárnutí. Dle vědců značně snižuje oxidační stres, který může být způsoben znečištěním, stresem a špatnou stravou.

Dle dalších zdrojů člověk může vypadat lépe již po několika týdenním užívání. Tématem se zabývá i magazín Alivebynature, který tvrdí, že chlorella zvyšuje pevnost a tón pleti po pouhých 48 hodinách používání. Uvedená je i přítomnost určitých extraktů, které zlepšují tvorbu kolagenu pokožky. To jsou vlastně bílkoviny, které jsou zodpovědné za elasticitu pokožky.

Chlorella zlepšuje kožní problémy, které se projevují například zarudnutím kůže. Dalším přínosem je přítomnost antioxidantů, protože chrání kožní buňky před zrychleným stárnutím způsobeným zářením slunce a volnými radikály.

V neposlední řadě pravidelná konzumace chlorelly poskytuje tělu důležité živiny pro správnou regeneraci pokožky. Dle Marii Dallen (2012, s. 80)  je tomu díky  látce označované jako CGF (Chlorella Grow Factor), která je zodpovědná za nezvykle vysoké reprodukční schopnosti této řasy, buněčný růst a regeneraci v lidském těle.

4. Chlorella podporuje imunitu

Z předchozích bodů je jasné, že chlorella  pomáhá zbavovat tělo těžkých kovů a dalších toxinů. Tělu je tak umožněno fungovat efektivněji.

Wikipedie vyjadřuje imunitu jako schopnost našeho organismu bránit se proti škodlivým bakteriím pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z vnitřního prostředí těla.

Dle vědce Hagesawa pravidelné užívání chlorelly pomáhá posilovat imunitu před dalšími nežádoucími vlivy, například před stresem.

důsledky stresu

Stres dehydratuje pleť, poškozuje vlasové kořínky, objevují se kruhy pod očima a vyvolává psychosomatické choroby

Pravidelné užívání této superpotraviny zvyšuje aktivitu buněk, které přirozeně zabíjejí zánětlivé reakce v těle. Vliv chlorelly na imunitní systém popisuje i autorka Maria Dallen ve své publikaci z roku 2012. Dle autorky chlorella představuje velmi účinný přírodní způsob podpory imunity.

Odborníci ji nazývají “modifikátorem biologické odpovědi” pro její schopnost zvyšovat kapacitu imunitního systému, zvláště u lidí, kteří jsou vystaveni negativním účinkům stresu.píše Dallenová

5. Chlorella je komplexním zdrojem bílkovin

Bílkoviny v těle člověka mají důležitou funkci. Pomáhají s tvorbou svalové hmoty, ale i s redukcí váhy. Kanadský magazín uvádí podíl bílkovin v chlorelle od 58 % do 75 % s vysokou mírou stravitelnosti.

Základní stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny, které do těla přicházejí v podobě potravy. Chorella obsahuje celkem 19 aminokyselin, a to včetně 9ti esenciálních aminokyselin, což znamená, že obsahuje kompletní zdroj bílkovin.

Celková kvalita komplexnosti bílkovin se měří porovnáním podílů esenciálních aminokyselin a podílem, který odpovídá správné výživě. Čím je tento podíl esenciálních aminokyselin vyšší, tím je bílkovina považována za kvalitnější.

Tělo člověka není přizpůsobeno na nárazové doplňování aminokyselin, a proto je potřeba ho zásobovat pravidelně. Aminokyseliny, respektive bílkoviny chrání svalová vlákna před poškozením a podporují růst svalové hmoty (například posilování) a zároveň chrání svalovou hmotu před devastací (v průběhu redukce váhy).

VIDEO: O prospěšnosti aminokyselin mluví naše Květka

U zdravého hubnutí je velmi důležité hlídat si si množství bílkovin ve stravě. Jde o to, jaký mít poměr rostlinných a živočišných bílkovin, míru stravitelnosti apod. Ing. Martin Škába, výživový poradce

6. Chlorella snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi

Dle údajů Diabetické asociace ČR počet pacientů s diabetem rapidně stoupá. Trend byl zachycen u všech známých typů cukrovky.

Dle doktora Axe diabetes typu 2 a vysoký cholesterol jsou dvěma vážnými chronickými stavy, kterým čelí na světě mnoho lidí. Onemocnění se může projevit jako následek nesprávného jídla, stresu a nedostatku spánku.

Ve studii z roku 2008  vědci prokázali, že 8 000 mg chlorelly denně pomáhá snížit hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Nejdříve byl zaznamenán pokles kladiny cholesterolu v krvi a poté zlepšení krevního cukru.

Dle magazínu The Organic Diabetic chlorella působí především na játra a slinivku, které jsou regulátorem nakládání cukru v krvi a pomáhají s vyrovnáním jeho hladiny.

chlorella během cukrovky

Cholesterol a cukr v krvi lze snižovat i bez léků mnoha potravinami, například zelené fazole fungují bezvadně

7. Chlorella pomáhá při trávení

Dle Dallenové (2012, s. 93) stejně jako u všech zelených potravin platí, že chlorella působí příznivě na celý trávicí systém od chvíle, kdy vstoupí do úst, až do doby, kdy její nestrávené zbytky opouštějí tělo. Přesto jsou její účinky v mnohém specifické. Chlorella zlepšuje zdraví trávicí soustavy hned několika mechanismy.

Dle tohoto magazínu o zdravém životním funguje chlorella jako vynikající, trávicí a čistící prostředek, který obsahuje mnoho prospěšných enzymů, z nich ten nejdůležitější je pepsin a chlorofyláza.

Potraviny stagnující v zažívacím traktu způsobují zánět střevní výstelky a způsobují rozšiřování škodlivých mikroorganismů, což způsobuje mnoho nepříjemných problémů.

Chlorella zlepšuje především peristatickou funkci střeva, která slouží pro rychlejší pohyb jídla. Antioxidační a protizánětlivé účinky přinášejí úlevu pacientům trpící syndronem dráždivého tračníku a Crohnovou chorobou. Chlorella má vynikající probiotický účinek a zajišťuje pravidelné zásobování živin bakterií ve střevech.

Mnoho lidí kolem trpí příznaky poruchy trávení, plynatostí a průjmem, které mohou být vymýcené užíváním chlorelly nebo listové zeleniny.

listová zelenina

Zvláštní moc nejen listové zeleniny způsobuje látka chlorofyl. Pozitivní účinky tohoto přírodního zeleného barviva na organismus člověka jsou překvapující.

VÍTE, ŽE chlorella je jednou ze složek Blendea SUPERGREENS? Směs kombinuje sílu 5 zelených superpotravin. Užívat samostatně všechny složky a vitamíny je složité, ale s Blendeou SUPERGREENS to zvládnete v jedné odměrce. Zcela jistě vás potěší 100% BIO kvalita, nepřítomnost lepku, laktózy a cukru.

SUPERGREENS Blendea ukaž zdravotní účinky

Doporučená a použitá literatura: Dallen: ZELENÉ POTRAVINY: Když jídlo je naším lékem. 2012, Praha, ISBN: 978-80-254-4590-7.

autor

Květa Bezuchová

Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Nemusíte zvládat 10 věcí najednou aneb: Jak se nezbláznit před Vánoci? 🎄

19.10.2021

Vánoce. Svátky klidu a míru. Ne jedna maminka by nám dala za pravdu, že je toto tvrzení občas dost k smíchu. Minimálně po dobu příprav až do chvíle, kdy na poslední chvíli smažíte kapra nebo jeho veganskou alternativu. Poté už je, nebo by alespoň měl být, klid. A ten je opravdu kouzelný. Zasloužený. Jak se […]

Číst celý článek

Měkké kávové cookies ze špaldové mouky a ovesných vloček 🍪

13.10.2021

Cookies by neměly běhat jen v internetových prohlížečích, ale hlavně v našich svačinových krabičkách a měly by hlavně provonět celý dům. Tyhle to splňují. I když, nezaručujeme, že se do té krabičky ke svačině vůbec dostanou. Jsou totiž opravdu výborné a vy budete v obrovském pokušení, abyste je nesnědli všechny hned po vyndání z trouby.

Číst celý článek

Tvarohový cheesecake s lesními plody do skleničky 💖

11.10.2021

Jednoduchý a rychlý cheesecake, kterým můžete překvapit návštěvu nebo si ho připravit na další den ke snídani či do školy. Jeho svěží ovocná chuť zaujme vaše chuťové buňky a vy si budete přát, abyste nikdy lžičkou nenarazili na dno skleničky.

Číst celý článek

Co je to kofein: Jak ovlivňuje zdraví, kdy pomáhá a kdy naopak škodí? 🤔

07.10.2021

Kofein je velmi zajímavá látka. Jde o přírodní stimulant vyznačující se řadou účinků na zdraví, ať už pozitivních, tak i těch negativních. O tom, jaký účinek převáží, rozhoduje více faktorů od přijímaného množství až po vybraný zdroj.   Vůbec nejznámějším zdrojem kofeinu jsou kávové boby, z nichž se připravuje káva. Nápoj, který si každý den dopřávají […]

Číst celý článek

RAW datlové kuličky s křupavými pistáciemi, lyofilizovaným banánem a kešu oříšky 💚

29.09.2021

Máte chuť na něco dobrého a nechtějí se vám vymýšlet žádné složitosti? Jestli ano, tento recept od @_with.ella je přesně pro vás. Připravte si nepečené datlové kuličky s křupavými ořechy. Ingredience si můžete i upravit podle svého. Takže se nebojte využít fantazii a chuťové buňky 😁

Číst celý článek

Vyvážený podzimní jídelníček: Z jakých potravin by se měl především skládat a proč?

14.09.2021

Návod na zdravý a vyvážený jídelníček, který lze aplikovat celý rok, neexistuje. Kromě toho, že bychom měli přihlížet k individuálním potřebám, je doporučeno sledovat také aktuální roční období. Na podzim má totiž lidský organismus malinko jiné potřeby než v horkých letních dnech.

Číst celý článek

Rostlinný cuketový krém s hráškem, uzeným tofu a zelenými superpotravinami 🌱🥒

10.09.2021

Receptů s cuketami není nikdy dost. Tento je jednoduchý a poměrně rychlý. Co je na něm ale nejlepší je to, že ho můžete klidně využít i k těstovinám jako omáčku, v případě, že nejste úplně polévkový typ. Nehledě na to, jak si tento krém vychutnáte, rozhodně můžete spoléhat na to, že svému tělu dopřáváte hromadu […]

Číst celý článek

Banánovo-kávový milkshake s kakaem a ořechovým krémem 🧋🍌

01.09.2021

Pokud jste někdy pochybovali o rozpustné kávě, s tímto receptem si ji zamilujete. Nadýchaná textura a jemně nasládlá kávovo-ořechová chuť tohoto rostlinného milkshaku je přesně to, co potřebujete k nakopnutí v průběhu náročného dne. Vyzkoušejte ho proto co nejdříve.

Číst celý článek

Mražený jogurt s lesním ovocem a Blendea SUPERBEAUTY ❄️🍓

18.08.2021

Letních specialit není nikdy dost. Máme pro vás tip na zdravou jogurtovou zmrzlinu s ovocem, která vás vysvobodí i z toho nejteplejšího dne. Recept je jednoduchý a rychlý. Pojďme se do toho pustit.

Číst celý článek

Gazpacho: Studená letní zelená polévka plná čerstvé zeleniny 🥒

04.08.2021

Osvěžující nemusí být pouze nápoje. Zkuste si připravit studenou letní polévku alias gazpacho (gaspáčo), která vás v horkých dnech potěší jako nic jiného. Osvěží, zasytí a navíc chutná opravdu skvěle 🌱

Číst celý článek