Blog, Strana 34

Proteinové borůvkové nanuky s levandulí

Proteinové borůvkové nanuky s levandulí

Sluníčko, koupání a něco pěkně osvěžujícího, to je ideální představa, co říkáte? Místo kupované zmrzliny si dopřejte skvělý a zdravý domácí nanuk. Výroba je jednoduchá, pochutnáte si a ještě uděláte něco pro své tělo. Tak pojďme na to!

 

Proteinové borůvkové nanuky s levandulí

  • Doba přípravy: 10 minut + zamražení přes noc
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 4 porce

levandulovy_nanuk_recept

 

Ingredience:  

.

 

Postup:

Borůvky omyjte a dejte do smoothie makeru. Banány oloupejte, nakrájejte a přidejte k borůvkám. Přilijte mléko a vodu. Přidejte pár kvítků levandule a také jednu odměrku Vegan proteinu, která obsahuje 21 g kvalitních proteinů. Promixujte, nalijte do tvořítek na led nebo na nanuk a nechte přes noc zamrazit. Druhý den máte skvělý domácí nanuk. Nedočkavci ať se podívají nejdříve za 3 hodiny.

TIP: Zkuste přidat místo živočišného mléka mléko rostlinné. S kokosovým nebo mandlovým dostane tahle dobrota nový rozměr.  Kromě levandule můžete použít i mátu, dodá nanuku skvělý osvěžující punc. 

domácí proteinové nanuky

Domácí výrobou nanuků se vyhnete konzumaci nadměrného množství zbytečných cukrů. Přitom díky borůvkám a mléku máte i tak slaďoučkou pochoutku. 

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Borůvky jsou silnými antioxidanty, chrání imunitní systém a pomáhají tělu zbavit se škodlivých látek. Zásobují nás železem, čistí krev a jsou skvělé proti infekcím. Mají antistresové účinky, zklidňují nervy, ale zároveň podporují funkci mozku. Posilují cévní systém a zlepšují krevní oběh a prokrvení končetin.
  • Banán je dobrý a srdce a na ledviny, navíc upravuje práci trávicího traktu. Snižuje horečky, čistí od toxinů a regulují hladinu cukru v krvi. Jsou skvělým zdrojem vlákniny a draslíku a redukují nadměrnou kyselost v žaludku. Banány umí i zlepšit náladu.
  • Levandule stejně jako borůvky odbourává stres a zklidňuje nám nervy. Také pomáhá proti nespavosti, ale i proti hysterii. Potlačuje migrény, problémy se žaludkem i žlučníkem, návaly horka, ale i astmatické příznaky.  A co víc, inhalace levandule urychluje léčení průdušek , chřipky a angíny.
  • 100% přírodní směs rostlinných bílkovin Blendea Vegan protein zásobuje organismus antioxidanty, urychluje přirozený úbytek váhy a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Dodává energii a zlepšuje fyzický výkon. Vyzkoušejte ho ještě dnes a přesvědčte se sami o jeho účincích.  
.
“Blendea je ideální směs všeho, co potřebuji.” - rozhovor se zákaznicí Pavlínou Langovou

“Blendea je ideální směs všeho, co potřebuji.” - rozhovor se zákaznicí Pavlínou Langovou

Vždy nás velmi potěší, když si čteme Vaše zkušenosti a názory na Blendeu SUPERGREENS. Všimli jste si toho? Vašich názorů je plný internet. Píšete nám na Facebooku, na Heuréce i přímo na e-shopu.

Děkujeme za každou zmínku o našem životabudiči. O to více nás baví, když některá ze zákaznic je ochotná nám upřímně odpovědět na několik otázek týkající se užívání Blendey.

Dávněji jsme si dali za cíl více poznat naše zákazníky, pamatujete? Na našem blogu jste si mohli přečíst třeba o paní Daniele, která Blendeu pije pravidelně jako prevenci před onemocněním.

Aby to bylo fér, začali jsme vám představovat také zákulisí značky Blendea. Zatím jsem vyzpovídala našeho hlavu celého nápadu Petra, kouzelnici s grafikou Soničku nebo redaktora Blendea blogu Lukáše.

Dnes je na řadě zákaznice Pavlína. Proč mladá studentka užívá pravidelně Blendeu SUPERGREENS a v čem jí pomáhá? Přečtěte si krátký, ale výstižný rozhovor:

 

Pavlíno, řekněte nám něco o sobě  

Ahoj, mé jméno je Pavlína Langová a jsem studentkou VŠ. Studuji magisterský obor Hospodářská politika a správa, takže studium je momentálně mojí největší náplní. Kromě studia mě baví čtení, inline bruslení a procházky se psem.

 

Jak nejraději pijete Vaši denní dávku Blendea SUPERGREENS ?

Blendeu piju nejraději čistou a jen výjimečně si ji přidávám do smoothie.

.

 

Proč jste začala užívat výrobek Blendea SUPERGREENS?

Blendeu jsem začala užívat na doporučení kamarádky, je to ideální směs všeho, co potřebuji. Nemusím tak užívat každé zvlášť. A také je Blendea ve formě prášku, což považuji za velké plus.

 

Zaznamenala jste během pravidelného užívání nějaké změny?

Ano, Blendea dodává mému tělu energii a také mě zbavuje toxinů a zlepšuje mé trávení.

 

Zkoušela jste některý z našich smoothie receptů? Který Vám nejvíce zachutnal?

No vyzkoušela jsem kyselkavé smoothie z pomela a musím říct, že bylo velmi dobré.

 

Jakou radu dáte čtenářům, kteří chtějí zlepšit zdravý životní styl? A jak ho zlepšujete Vy?

Určitě zařadit pohyb a samozřejmě pít Blendeu celoročně. Můj recept je pobyt na čerstvém vzduchu a každé ráno začít s Blendeou.

 

Sledujete naše sociální sítě?  Jaké příspěvky Vás nejvíce baví? Je něco, co Vám chybí?

Ano sleduji jak Facebook, tak Instagram. Nejvíce se mi líbí příspěvky s recepty na Instagramu. Hned budu muset vyzkoušet ty lívance :)

TIP: Bezlepkové lívance s Blendeou od Gábi v kuchyni.

 

Je něco, o čem byste se chtěla s námi podělit?  

Možná jen o to, že Blendeu mohu doporučit všem, co ještě váhají.

 

Děkuji za pochvalu a rozhovor, Pavlíno :)

.
Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti? Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail sona@blendea.cz. Budeme se těšit.

 

MSM - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

MSM - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny MSM zjistíte:

  • jak přesně vám MSM může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv MSM na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil MSM
  • odkud MSM pochází a jak se získává

 

MSM: Organická složka těl rostlin, zvířat i lidí

organická síra

Methylsulfonylmethan, organická síra neboli MSM je chemická, syntetizovaná složka stravy. MSM je dobře rozpustný prášek téměř bez chuti, barvy a zápachu.

Najdeme ji přirozeně v těle zelených rostlin, zvířat a lidí, vyrábí se i laboratorně. Methylsulfonylmethan a podobné sloučeniny jsou důležité pro správné fungování bílkovin, zdraví kloubních a kožních pojivových tkání, svalů, vlasů a nehtů.

 

Organická síra je chemická složka stravy

MSM tělu dodává zejména základní minerální živinu síru, aby se v něm mohly tvořit další chemikálie. Nejčastěji se užívá jako pomocník s artritidou, imunitou či při léčbě bolestí kloubů, kožních onemocnění, zažívacích problémů, alergií a zánětů. Existuje však jen málo vědeckých výzkumů podporujících zdravotní benefity MSM.

"Ačkoli zaznamenáváme velký zájem o užívání MSM při léčbě různých onemocnění včetně artritidy, pro určení možných přínosů a rizik je zapotřebí více vědeckých výzkumů," upozorňuje doktor Brent A. Bauer (red. přeloženo a zkráceno)

 

Důležité informace o MSM

  • Známá také jako: Methylsulfonylmethane, organická síra, síra, sulfur
  • Krajina původu: EU, USA
  • Prodává se ve formě: prášek, kapalina, tablety, kapsle
  • Dostupnost v ČR a SR - ano

msm mapa

MSM se nejčastěji vyrábí v těchto oblastech

 

Fakta o MSM

Věděli jste, že …

  • MSM se pro doplňky stravy vyrábí synteticky. Získává se z lýka severoamerických borovic.
  • MSM je bílá krystalická sloučenina téměř bez barvy, bez zápachu a s lehce nahořklou chutí. Obsahuje jednu třetinu síry.
  • Malé množství MSM můžete získat i z přirozené potravy - obsahuje ji například ovoce, kukuřice, rajčata, mléko, maso, drůbež, vojtěška, některé řasy, pivo, klíčky alfalfy, jablka, maliny, zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny, ryby, vejce, mořské plody, čokoláda, čaj a káva. Zpracovávání však množství MSM v potravinách snižuje. Zejména pokud vaše strava neobsahuje dostatek těchto čerstvých potravin, zvažte doplňky stravy.

"MSM najdeme téměř ve všech syrových potravinách, jako je například zelená listová zelenina.

Zajímavé je, že je také v pivu a kávě. Byla identifikovaná jako jedna z hlavních aromatických složek portských vín. Nejvyšší přirozený výskyt MSM je v čerstvém mléku,říká Rodney Benjamin, ředitel technického vývoje společnosti Bergston Nutrition, největšího výrobce MSM vyráběné destilačním čištěním (red. přeloženo a zkráceno)

  • Teplo a dehydratace MSM ničí, což je jeden z důvodů, proč je často obsažená v koncentrovaných doplňcích - tabletách, kapalinách, kapslích nebo prášcích.
  • Veterináři MSM celá desetiletí využívají k léčbě bolestí u koní a jiných zvířat.
  • Koncentrace MSM v těle s věkem klesá.
  • Síra v těle pomáhá také detoxikovat těžké kovy a podporuje zdravou funkci jater.
VÍTE, že když herec James Coburn v roce 1999 vyhrál Oscara, neděkoval rodině ani štábu? Poděkoval MSM, že mu pomohloy porazit bolest a zánět revmatoidní artritidy.
.

 

Možné účinky MSM

Zastánci MSM užívají pro pomoc s chronickou bolestí, osteoartrózou, zánětem kloubů, revmatoidní artritidou, osteoporózou, záněty kolem kloubů (bursitidu), tenditidou, otoky kolem šlach (tenosynovitidu), muskuloskeletálními bolestmi, svalovými křečemi, kožními onemocněními nazývanými sklerodemie, zjizvenými tkáněmi, striemi, padáním vlasů, vráskami.

I jako ochranu před sluncem a větrem, při některých poruchách močového měchýře, ústní hygieně, nemocech dásní, ránách, oděrkách a hojení. Ústně bývá MSM užívána pro úlevu od alergií, chronické zácpy, překyselení žaludku, vředů, divertikulózy (onemocnění střev) či premenstruačního syndromu. Pomoct může i se zvýšením nálady, chrápáním, obezitou, špatnou cirkulací, vysokým krevním tlakem a cholesterolem.

Užívají ji také pacienti s cukrovkou 2. typu, problémy s játry a plícemi (včetně emfyzému a pneumonie), Alzheimerem, syndromem chronické únavy, autoimunitními poruchami (systémový lupus erythematodes), infekcemi HIV a AIDS i rakovinou (prsou nebo tlustého střeva).

MSM lidé používají i při zánětu očí a sliznice, problémy s temporomandibulárním kloubem, křečích v nohách, migrénách, bolestech hlavy, kocovině, parazitních infekcích střevních a urogenitálních traktů (včetně Trichomonas vaginalis a Giardie), kvasinkových infekcích, otravách zářením i posílení imunitního systému.

 

Vědecky potvrzené účinky MSM

MSM může mírnit poškození svalů způsobené cvičením. Výzkumy ukázaly, že užívání MSM denně 10 dnů před během 14 kilometrů může pomoci snížit poškození svalů.

MSM může pomoci s hemeroidy. Vědci dokázali, že použití speciálního gelu obsahujícího MSM, kyselinu hyaluronovou a čajovníkový olej po dobu 2 týdnů může snižovat příznaky hemeroidů (bolest, krvácení a podráždění).

MSM může zlepšit osteoartrózu. Výzkum potvrdil, že MSM ve dvou až třech dávkách denně může mírnit bolesti a otoky u lidí s osteoartrózou. Zlepšení však nemusí být klinicky významné.

historie MSM

MSM se vyskytuje přirozeně v rostlinách, lidech i zvířatech. Vyrábět se však může i v laboratoři

 

Na co MSM podle vědců nezabírá

  • MSM může lepšit křečové žíly a problémy s oběhem (chronická žilní insuficience). Výzkum ukazuje, že aplikace MSM spolu s EDTA na pokožku může snižovat otoky lýtek, kotníků a nohou. Aplikace samotné MSM může však otoky ve skutečnosti zhoršit.
  • MSM pro lepší výkonnost. Výzkum dokázal, že užívání MSM po dobu 28 dní výkon nezvyšuje.

 

Předpokládané využití MSM

Pro jaké využití MSM chybí dostatečné důkazy aneb co naznačily předčasné výzkumy:

  • Užívání MSM po 30 dnů může mírnit některé příznaky senné rýmy.
  • MSM může snížit bolest kloubů, šlach, i po operaci ramen a mírně zlepšit uzdravení.
  • Krém s MSM může lepšit zarudnutí a další příznaky růžovky.
  • MSM může pomáhat také s alergiemi, Alzheimerovou chorobou, astmatem, autoimunitními poruchami, rakovinou, chronickou bolestí, zácpou, nemocemi zubů, zácpou, otoky očí, únavou, ztrátou vlasů, kocovinou, bolestmi hlavy a migrénami, vysokým cholesterolem, HIV a AIDS, poštípáním hmyzem, křečemi nohou, problémy s játry a plícemi, zvedáním nálady, obezitou, parazitárními infekcemi, špatným oběhem, premenstruačním syndromem, chránit proti spálením sluncem či větrem, radiačními otravami, zjizvenou tkání, chrápáním, žaludeční nevolností, striemi, cukrovkou typu 2, vráskami, ranami i kvasinkovou infekcí.

 

Zdravotní a kosmetické využití MSM

MSM pro úlevu od bolesti či otoků

Lidé se MSM pokouší mírnit bolest a otoky při osteoartróze nebo revmatoidní artritidě, bursitidě, tendinintě nebo tenosynovitidě, osteoporźe, svalových křečích, sklerodermii, poruchách temporomandibulárního kloubu, bolestech hlavy či kocovině, premenstruačního syndromu, zánětu pčí nebo sliznic.

 

Aplikace MSM na kůži

Zastánci se aplikací MSM na kůži pokouší léčit jizvy a strie, poškození způsobené sluníčkem nebo větrem, rány, říznutí a oděrky.

 

MSM a trávicí potíže

MSM může pomáhat i s různými trávicími problémy, jako je například chronická zácpa, vředy nebo divertikulóza.

 

MSM pro lepší vlasy a nehty

MSM se navzdory nedostatku vědeckých důkazů často používá také pro podporu růstu, kvalitnější nehty i proti vypadávání vlasů. MSM se podílí na tvorbě kolagenu a může zlepšovat vlasy, nehty a pokožku.

 

MSM a hubnutí

MSM může mít nepřímý vliv na úbytek hmotnosti, protože je důležitá při produkci inzulínu, ovlivňuje hladinu cukru v krvi a metabolismus uhlohydrátů. Může také mírnit bolesti a problémy s klouby, díky čemuž se člověk může snadněji stát aktivnějším.

 

MSM a alergie

MSM může pomoci snižovat obsah histaminu v těle - zánětlivé látky zodpovědné za mnoho příznaků alergie. Proto ji pro léčbu alergií doporučují mnozí alternativní léčitelé. MSM může snižovat dýchací potíže a zvýšit energii.

 

Nutriční hodnoty MSM

100 g prášku MSM obsahuje tyto složky:

Nutriční složky:
  • Kalorií - 0 g
  • Tuk - 0 g
  • Bílkoviny - 0 g
  • Sacharidy - 0 g
Vitamíny:
  • 0 g
Minerální látky:
  • MSM - 100 g

 

Dávkování MSM

Doporučená denní dávka MSM zatím nebyla stanovena, běžná dávka je od 2 do 6 g.

Při poškození svalů způsobené cvičením je ideální užívat orálně 50 mg MSM na kilogram tělesné hmotnosti ve 200 ml vody 1x denně po dobu 10 dnů.

Při osteoartróze je vhodné užívat 500 mg po 3 g 3x denně během léčby.

Při hemeroidech se doporučuje aplikovat gel s obsahem MSM, kyselinou hyaluronovou a olejem z čajovníku denně 2 týdny.

 

Užívání MSM

MSM je běžně užívána ústy nebo aplikována na kůži.

 

Nežádoucí účinky MSM

Jelikož se MSM vyskytuje v mnoha potravinách, je při běžném užívání ústně až 3 měsíce pravděpodobně bezpečná. Aplikace MSM na kůži zatím nebyla dostatečně prozkoumána.

"Co se týče bezpečnosti, neexistují žádné důkazy, že by MSM mohla být škodlivá. Nadměrné dávky mohou způsobit nežádoucí účinky, jako je průjem, žaludeční problémy nebo mírné křeče.

Neviděl jsem žádné studie naznačující, že by MSM mohla poškodit játra. Pozor by ale měli dávat pacienti užívající léky na ředění krve - ředící účinky může mít i MSM,říká doktor Andrew Weil (red. přeloženo a zkráceno)

U některých lidí může způsobovat vedlejší účinky jako je nevolnost, zhoršení soustředění, průjem, nadýmání, únavu, bolest hlavy, nespavost, svědění nebo zhoršení alergií.

Tyto vedlejší účinky však byly při studiích hlášeny stejně často u lidí užívajících MSM i placebo. Alergická reakce na MSM vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Alergie na MSM se může projevit jako svědění, vyrážka, kopřivka, otok v ústech nebo krku, sípání, potíže s dechem a svírání na hrudi.

"Studie Huntington Medical Research Institutes v Pasadeně v Kalifornii v roce 2001 zjistila, že velké koncentrace MSM mohou překročit hematoencefalitickou bariéru - biologický štít, který chrání mozek před toxiny a většinou léků.

Význam tohoto zjištění však není jasný a žádné nežádoucí účinky v této studii pozorovány nebyly," uvádí doktor Andrew Weil (red. přeloženo a zkráceno)

 

Pro koho není MSM vhodná?

Těhotné, kojící ženy a děti

O bezpečnosti užívání MSM zatím není dostatek spolehlivých informací, těhotné, kojící ženy a děti by se jí tedy měly raději vyhnout.

 

Lidé s alergií na síru

MSM je organická síra. Alergici na síru by proto MSM užívat neměli.

 

Lidé s křečovými žilami a problémy s oběhem (chronická žilní insuficience)

Mazání dolních končetin přípravkem obsahujícím MSM může zvyšovat otoky a bolesti u lidí s křečovými žilami či jinými oběhovými problémy.

 

S jakými léky MSM nekombinovat?

Interakce mezi MSM, léky, bylinkami, doplňky nebo potravinami se zatím žádná neprokázala. Informujte však o užívání MSM raději vašeho lékaře. Užívání MSM by se měli vyhnout ti, kdo si léky ředí krev.

Kapalné doplňky s MSM často obsahují cukr nebo alkohol, zvýšené opatrnosti by proto při jejich užívání měli dbát cukrovkáři, závislí na alkoholu a pacienti s jaterními problémy.

Některé doplňky MSM mohou být kontaminovány jinými látkami a nemusí obsahovat to, co je uvedeno na štítku. Nakupujte proto MSM vždy výhradně od renomovaných výrobců.

 

MSM a FAQ - často kladené dotazy

Co to je MSM?

MSM neboli methylsulfonylmethan (chemicky známá jako dimethylsulfon) je biologicky dostupná síra, která se přirozeně v extrémně malých množstvích vyskytuje v rostlinách. 34 % hmotnosti MSM tvoří elementární síra. Síra je 10. nejhojnější prvek vesmíru a 8. lidského těla (stejně jako draslík, hojnější než sodík).

Kde se organická síra vyrábí?

Komerčně se veškerá MSM vyrábí chemicky, v laboratořích. Je však identická s tou, která se objevuje přirozeně.

Je MSM dostupná i z přírody?

Komerčně organická síra není dostupná jako výtažek z rostlin či jiných přírodních materiálů.

Jak se MSM vyrábí?

Přírodně identická sloučenina MSM se vyrábí dvěma metodami. Obě zahrnují chemickou syntézu z elementární síry. První metoda výroby MSM začíná energeticky účinnou reakcí síry a metanu. Druhá vedlejšími produkty ropy, které reagují s odpadem z továren na papír a vyžaduje velké množství dodané energie, takže je považována za méně ekologickou.

Co mají společného sulfonamidy a organická síra?

Nic kromě toho, že obě tyto chemikálie obsahují minerální síru.

Jak mám MSM užívat?

MSM můžete přidat například do vody či džusu a vypít. Může se aplikovat také na kůži.

Proč se MSM dává také psům a koňům?

MSM může mít zdravotní benefity nejen pro člověka. Běžně se jako potravinový doplněk pro výživu i správnou funkci kloubů, kopyt, kůže, srsti, vazů, šlach, svalů a kostí dává například koňům, psům nebo kočkám.

Jaká je doporučená denní dávka MSM?

Denní dávka MSM zatím nebyla vědecky stanovena. Běžně se doporučuje 2 - 6 g denně.

Můžu MSM brát v těhotenství a při kojení?

 O užívání MSM během těhotenství a kojení se poraďte se svým lékařem.

Můžu MSM kombinovat se svými léky?

Pokud berete nějaké léky, poraďte se o konzumaci MSM nejdříve se svým lékařem. Kombinovat by se neměla zejména s léky na ředění krve.

.

 

Yacon - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

Yacon - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny yacon zjistíte:

  • jak přesně vám yacon může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv yaconu na hubnutí a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil yaconu
  • odkud yacon pochází a jak se pěstuje

yakon_profil

 

Yacon je nízkokalorické sladidlo a zdravá alternativa běžného cukru

yacon_hliza

Kořen rostliny Smallanthus sonchifolius nazývaný yacon pochází z Jižní Ameriky.

Yacon se používá zejména jako potravina a skvělá přírodní alternativa cukru. Pro své potencionální zdravotní benefity yacon často nalezneme i v doplňcích stravy.

 

Yacon je vzhledově podobný naší české bramboře

Kořen yaconu může mít příznivé účinky pro lidi s nadváhou, vysokým cholesterolem i ty, kdo trpí trávicími problémy.

Yacon nemá prakticky žádné nežádoucí vedlejší účinky. Zdravotní přínosy jaconu však zatím nejsou dostatečně vědecky prokázány.

 

Fakta o yaconu

Věděli jste, že …

  • Yacon byl v teplejších oblastech And znám už v dobách Incké říše.
  • Yacon je příbuzný slunečnice a artyčoku, trvalka kořenem připomínající bramboru. V evropských podmínkách roste jako jednoletka.
  • Množivé stonkové hlízy se sází do řádků jako brambory. Rostliny yaconu mohou vyrůst až do 2 metrů.
  • Yacon se pěstuje také na hranicích polí, kde farmářům poskytuje občerstvení během práce.
  • Při konzumaci přirozeně bezlepkového yaconu překvapí nasládlá chuť připomínající jablka, hrušky a exotický nádech ananasu, melounu a vanilky.
  • Obyvatelé Jižní Ameriky yacon jí syrový jako šťavnaté, křupavé a osvěžující ovoce. Hlízy se dají také tepelně upravovat pečením nebo vařením.
  • Yacon obsahuje směs přírodně vyskytujících se cukrů - zhruba 1 - 4 gramy na 100 gramů čerstvého kořene. Hlízy jsou složeny převážně z vody a fruktooligosacharidů, které mají sladkou chuť a lidským traktem prochází nemetabolizované.
  • Yacon je bohatý na draslík, kterého 100 g čerstvého kořene obsahuje 185 - 295 mg.
  • Yacon má nízký obsah kalorií, na 100 g kořene zhruba pouze 14 kcal.
  • Kůra kořenových hlíz yaconu na vzduchu rychle tmavne a je nejedlá. Šťavnatá, lahodná dužina yaconu je bílé až krémově žluté barvy.
  • Z hlediska složení je yacon podobný bramborám. Hlízy jsou obvykle velké a váží až kilogram. Na jedné rostlině yaconu jich vyroste zpravidla až 8.
  • Yacon v Peru bývá označován jako podzemní jablko. Na trhu yacon najdeme mezi hruškami a jablky, nikoli u brambor - jak by se podle vzhledu a způsobu pěstování dalo spíše čekat.
  • Čerstvé nebo sušené listy se používají pro přípravu čaje s antioxidačními vlastnostmi, pomáhajícími s léčbou diabetu a cholesterolu v tradičním léčitelství Peru i Japonska.
  • Struktura a chuť kořene yaconu je podobná jicamě (fazole). Yacon se liší především sladším, pryskyřičným a květinovým aroma podobným fialkám.
  • V Japonsku se z yaconu vyrábí nejčastěji džus, sladkosti a pečivo.
VÍTE, že yacon si můžete vypěstovat i na zahrádce? Nevýhodou při pěstování yaconu v Česku je však citlivost na mráz.

jakon_kvet

Yacon má lahodnou chuť a krásné oranžové květy

  

Důležité informace

  • Známý také jako: yakon, Smallanthus sonchifolius, jakon, taraca, jicama (mylně), yacón
  • Krajina původu: Jižní Amerika, Peru, Bolívie, Ekvádor, Kolumbie, Argentina, Japonsko
  • Prodává se ve formě: čerstvý, sirup, prášek, čaj
  • Dostupnost v ČR a SR - ano

kde_se_pestuje_jakon

Yacon se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

 

Předpokládané účinky jakonu

  • Yacon může pomáhat redukovat nadbytečná kila. Studie publikovaná v “Clinical Nutrition” roku 2009 zkoumala obézní ženy s mírně zvýšeným cholesterolem konzumující 0,14 - 0,29 g yaconového sirupu na kilogram tělesné váhy po dobu 120 dnů. Ženy zaznamenaly snížení hmotnosti, BMI (nepřímé měření tělesného tuku), obvodu pasu, pozitivní vliv na cholesterol a hormon regulující hladinu cukru v krvi. Výsledky jsou částečně přisuzovány zvýšenému pohybu střev a sytosti po jídle, které yacon způsobuje.
  • Kořen yaconu obsahuje cukr zvaný fruktooligosacharid, který může snižovat hladinu triglyceridů a lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL cholesterol), což potvrdila studie z roku 2011 na krysách s cukrovkou a v roce 2009 i u lidí. Yacon by tedy mohl snižovat riziko srdečních onemocnění.
  • Yacon může podporovat trávení. Kořen yaconu obsahuje sloučeniny fungující v lidském těle jako prebiotika a léčící některé typy kolitidy. Prebiotické vlastnosti yaconu mohou zlepšit funkce trávicího ústrojí, příznivě ovlivňovat jeho mikroflóru, gastrointestinální kvašení i zpravidelnit pohyby střev.
  • Yacon může podporovat optimální hladinu cukru v krvi. Studie na zvířatech z roku 2013 zjistila, že konzumace yaconu může snižovat glukózu produkovanou játry i hladinu glukózy na lačno. Vědci předpokládají, že yacon může zvyšovat citlivost na inzulín a podporovat zdravou hladinu cukru v krvi.
  • Yacon podle několika předběžných studií podporuje zdraví a imunitu, snižuje rizika chronických onemocnění i rakoviny tlustého střeva a populace patogenních bakterií. Jeho účinky mohou být hypoglykemické, antioxidační i antibiotické.
.

 

"K možné podpoře hubnutí a úbytku váhy může yaconový sirup pomáhat snižovat také hladinu glukózy v krvi a inzulinovou rezistenci," říká doktor Andrew Weil (red. přeloženo a zkráceno)

jakonove_hlizy

Kůra hlízy yaconu na vzduchu rychle tmavne, dužnina zůstává světlá

 

Zdravotní a kulinářské využití yaconu

Nízkokalorická alternativa cukru

Díky složení s oligosacharidy a nízkým glykemickým indexem si s yaconem může život bez výčitek osladit každý včetně diabetiků.

jakonove_listy

Jakonové listy: velké a léčivé

  

Cukrovka a yacon

Yacon obsahuje oligomery se schopností udržovat tlusté střevo v dobrém stavu. Listy yaconu v sobě mají látky podobné inulinu snižující zvýšenou hladinu krevního cukru (při jeho normální výši nepůsobí). Yacon je proto vhodnou potravinou pro diabetiky.

"Yaconový sirup bývá navrhován jako náhrada běžného cukru pro diabetiky. Protože však yacon obsahuje jednoduché cukry, je stále po jeho konzumaci nutné sledovat hladinu cukru v krvi," upozorňuje Andrew Weil (red. přeloženo a zkráceno)

 

Hubnutí podpořené yaconem

Yacon je nízkokalorický a hubnutí pomáhá i vysokým množstvím vlákniny, která podporuje pocit sytosti a trávení.

 

Nutriční hodnoty yaconu

Čerstvý kořen yaconu obsahuje obvykle tyto složky:

Nutriční složky:
  • Voda - 93 až 70 %
  • Popel - 0,3 až 2 %
  • Tuk - 0,1 až 0,3 %
  • Bílkovina - 0,4 až 2 %
  • Vláknina - 0,3 až 1,7 %
Vitamíny:
  • Retinol - 10 mg/g
  • Karoten - 0,08 mg/g
  • Thiamin - 0,01 mg/g
  • Riboflavin - 0,1 mg/g
  • Niacin - 0,22 mg/g
  • Kyselina askorbová - 13 mg/g
Minerální látky:
  • Vápník - 23 mg/g
  • Fosfor - 21 mg/g
  • Železo - 0,3 mg/g

 

100 g sušeného prášku yaconu obvykle obsahuje tyto složky:

Nutriční složky:
  • Energetická hodnota - 1574 kJ/ 373 kcal
  • Bílkoviny - 2,19 g
  • Tuky - 4,82 g
  • Nasycené mastné kyseliny - 1,23 g
  • Sacharidy - 83,68 g
  • Vláknina - 7,14 g
  • Cukr - 50,48 g
Minerální látky:
  • Sodík - 0,152 g
  • Draslík - 1164 mg
  • Vápník - 278,6 mg
  • Železo - 2,6 mg

 

Dávkování jakonu

Doporučené dávkování yaconu ještě nebylo lékařsky stanoveno. Prášek z yaconu se běžně užívá: 1-2x denně 1-2 čajové lžičky.

 

Užívání jaconu

Yacon můžete konzumovat jako ovoce, zeleninu i zdravou přílohu. Je skvělý na sladko i na slano. Můžete jej přidat například do ovocných salátů, smoothie nebo si z něj připravit zdravé chipsy. Strouhaný ozvláštní ovesnou či rýžovou kaši. Hlízy se dají smažit, vařit, péct i grilovat nebo kompotovat.

Sušeným yaconovým práškem se dá zdravě sladit či vylepšovat různé pokrmy. Alternativou klasických sladidel je i sirup z yaconu.

jakonove_chipsy

Z yaconu se vyrábí také zdravější, chutné “brambůrky”

 

Nežádoucí a vedlejší účinky yaconu

Studie na krysách v roce 2005 a 2009 na lidech nepotvrdila toxicitu ani žádné nežádoucí účinky po 4 měsících pravidelné konzumaci yaconu. Byl však zaznamenán 1 případ anafylaktického šoku u člověka se silnou alergií na kořen yaconu.

 

Upozornění

Zatím nebylo stanoveno, pro koho konzumace yaconu není vhodná a se kterými léky by se neměl užívat.

 

Yacon a často kladené dotazy FAQ

Jak yacon vypadá?

Kořen rostliny yacon je podobný sladké bramboře (batát).

Co slovo “yacon” znamená?

“Yacon” se dá přeložit jako “vodový kořen”.

Jak yacon chutná?

Chuť kořene yacon bývá připodobňována k vodnímu melounu a jablkům.

Je yacon bezlepkový?

Ano, yacon je přirozeně bezlepková potravina.

Je yacon zelenina nebo ovoce?

Yacon roste jako brambora pod zemí, má však sladkou šťavnatou chuť. Yacon je zelenina.

Můžu si yacon vypěstovat i doma?

Ano, yacon může vyrůst i v českých podnebných podmínkách. Je však citlivý na mráz.

Je yacon vhodným sladidlem i pro cukrovkáře?

Ano, a to díky oligosacharidům a nízkému glykemickému indexu yaconu.

V jaké formě je jacon ke slazení nejlepší?

K doslazování jakonem je nejlepší yaconový sirup nebo prášek.

Kolik jakonového prášku mám denně sníst?

Vědecky denní doporučená dávka zatím stanovena nebyla. Běžně se užívá 1 - 2x denně 1 - 2 čajové lžičky yaconového prášku.

Jaké má yacon vedlejší účinky?

Vedlejším účinkem yaconu může být alergie.

.
Citlivá a alergická kůže - podrobný návod na úlevu a zlepšení

Citlivá a alergická kůže - podrobný návod na úlevu a zlepšení

Citlivá kůže je problém, se kterým se potýká téměř každý. Projevy jsou dost individuální, ale nejčastěji nás trápí svědění, pálení, začervenání, krupička nebo vyrážka. Jak tomu zabránit anebo potíže alespoň zmírnit?

 

Citlivá kůže na dotek i bez. Jak jí ulevit?

Výsledkem zmíněných projevů může být popraskaná a suchá kůže, mohou se objevit pupínky, šupinky nebo zarudlé fleky. Tou nejhorší variantou jsou pak ekzémy a projevy atopie. To vše se může ukázat jak na obličeji, tak po celém těle. Pokožku hlavy nevyjímaje. Jak tedy takové problémy řešit a vlastně jak těmto problémům předcházet?

VÍTE, ŽE chronicky podrážděná pleť trápí zhruba 20 % populace?

 

Jak definovat typ pleti?  

  • pocity pnutí a diskomfortu - dehydratovaná pleť
  • oslabení ochranných funkcí, výskyt jemných vrásek - suchá a velmi suchá pleť
  • malé lesknoucí se zóny na nose a na tvářích - smíšená nebo mastná pleť
  • okamžitá reakce na sebemenší změnu - pleť citlivá na vlivy prostředí
  • vznik dermatitida nebo kopřivky - alergická pleť

suchá pokožka

Na každý typ citlivé pleti existuje vhodná mast nebo krém. Jen je nutné hledat a zkoušet.

 

Jak pečovat o citlivou pleť?

V péči o pleť je nezbytné zvolit správnou pečující kosmetiku. Jakmile se objeví jakékoli nepříjemné projevy, se kterými si sami nebudete vědět rady, nejlepším začátkem, jak s nimi začít bojovat, je diagnóza pleti. Tu vám udělá kožní lékař nebo lékárnice v lékárně, často se můžete obrátit i na svou kosmetičku.

TIP: Lidé s citlivou kůží by měli používat pouze lékárenské produkty, ideálně bez parfemace, parabenů a mýdla. V létě nikdy nezapomínejte svůj obličej chránit opalovacím krémem s faktorem 50. 

Díky diagnostice pleti zjistíte, jestli potřebujete spíše hydrataci, nebo naopak bojujete s mastnou pletí. Co rozhodně s citlivou pletí nezkoušejte, je čistění peelingem. Ten pleť akorát zbytečně rozdráždí.

Při odličování a čistění pleti vsaďte raději na čistění gelem nebo pěnou. Je důležité z pleti dostat veškerý make-up nebo nejrůznější nečistoty, které se na obličeji denně usazují.

"Díky správnému večernímu čištění bude pleť moci opět dýchat a vyplavovat škodliviny. Pokud bychom ji večer správně neošetřili, zůstala by ucpaná a škodliviny by po čase začaly způsobovat problémy – od únavy a zhoršení stavu pokožky až třeba po akné," říká vizážistka školy líčení Surface Barbora Nevická

ochrana_proti_slunci

Faktor 50 by měl být základ, především pak na pokožku obličeje. 

 

Jaké jsou zásady správného čistění citlivé pleti? 

  • pleť čistěte ráno i večer
  • nezapomínejte ji čistit i v případě, že nejste nalíčená
  • citlivou pleť nikdy nedrhněte, jen jemně přejíždějte po kůži
  • místo peelingu použijte čisticí gel nebo pěnu
  • nemyjte si obličej mýdlem

 

Jak pečovat o citlivou pokožku těla?

Pokud trpíte citlivou nebo alergickou pokožkou, i tělu musíte věnovat odpovídající péči. Především je potřeba ji často a důkladně hydratovat. Pro řádnou hydrataci je pochopitelně nejlepší dopřávat tělu vodu. Tu ale hlavně zevnitř - tedy poctivě dodržovat pitný režim. Vodu načerpáte také z mnoha potravin, k tomu se ale ještě dostaneme. Největším paradoxem je to, že citlivé a suché kůži škodí voda. Bohužel – vysušuje! 

"Nejde sice o klasickou potravinu, ale voda je pro organismus velmi důležitá, a to nejen jako nositelka tzv. „hydratace“ (zavodnění neboli dodání dostatku tekutin), ale i jako transportní médium pro vitaminy a minerální látky. Odvádí také z těla zplodiny metabolismu – je pro organismus zcela nenahraditelná. Pro citlivou pleť se doporučuje nejlépe čistá, nízko mineralizovaná neperlivá voda," píše server institutcitlivepleti.cz

Co neobstará voda, zachrání kvalitní a hutný krém, který můžete aplikovat ještě na vlhkou pokožku těla, aby se vám lépe vstřebal a nezanechával lepivý nebo mastný film. Čím hutnější krém nebo tělové mléko, tím lepší hydratace a pocit úlevy od svědění nebo pnutí.

Kromě tělového krému můžete používat i oleje. Například 100% kokosový olej je naprosto skvělý, výživný, rychle se vstřebává, kůži hydratuje a nijak ji nedráždí.

TIP: pokud se nechcete olejem přímo mazat, přidejte pár kapek do koupele. Kůže se krásně uvolní, zvláční a bude pak ještě lépe vstřebávat tělové mléko.

 

Jak pečovat o citlivou vlasovou pokožku?

Máte-li pocit, že vaše pokožka hlavy pne a svědí, na noc si ji můžete namazat právě olejem. Druhý den je pochopitelně potřeba vlasy umýt a v tom nejlepším případě nechat volně proschnout.

Dalšími dobrými tipy pro uvolnění napětí vlasové pokožky je třeba častá masáž hlavy, aby docházelo k pravidelnému prokrvení. Navíc je to velmi příjemné a skvělé na odbourání stresu. V zimě je dobré hlavu chránit čepicí, v létě zase kloboukem před sluncem. Obecně je lepší nosit vlasy co nejvíc rozpuštěné a nestahovat je do pevných drdolů.

klobouk_ochrana_pleti_pred_sluncem

Klobouky jsou letos navíc dost IN :) 

 

Pomůže kůži hormonální antikoncepce? 

Hormonální antikoncepce jakožto lék na akné nebo atopický ekzém je spíše mýtus. Možná to na někoho funguje, ale lékaři to rozhodně nedoporučují.

"Po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže dôjsť k zhoršeniu prejavov akné, lokálnu liečbu doporučí po vyšetrení dermatológ. Hormonálna antikoncepcia sa neindikuje jako liečba pri atopickej dermatitíde," vysvětluje MUDr. Božena Grünwaldová, dermatoložka

 

Preventivní tipy pro ty nejcitlivější

  • dejte si raději sprchu než koupel - koupel ve vaně pokožku vysušuje
  • pečlivě si čistou vodou oplachujte sprchové gely i pěny z těla i obličeje
  • nechte si udělat diagnostiku pleti a používejte přípravky určené přesně pro vás
  • používejte produkty, které chrání proti tvrdé vodě
  • pokožku sušte jemným poklepáváním ručníku, nikdy ne drsným třením
  • snažte se vyvarovat koupání v chlorovaných bazénech a na přírodních špinavých koupalištích
  • mažte se, mažte se, mažte se
  • A pozor, totéž platí například i pro miminka

citliva_plet_u_mimina

Pokožka miminek je obzvláště citlivá a vyžaduje speciální pozornost a péči

 

Jídelníček pro citlivky

Když se špatně nebo málo vyspíte, máte kruhy pod očima. Když se mračíte, máte vrásky. No a když špatně jíte, opět vám to tělo vrátí. Dbejte tedy na to, aby váš jídelníček byl vyvážený, pestrý a abyste měla dostatek vitamínů a minerálů.

Ano, i jídlo má obrovský vliv na to, jak se pak bude chovat vaše kůže. A právě alergickou a citlivou kůži můžete jídlem krásně zklidnit. Anebo ji naopak ještě víc podráždit. Takže pozor na následující sousta.

  • suchá pleť potřebuje dostatek zinku a vitaminu C
  • vitamin A zabrání tvorbě tmavých skvrn na kůži
  • nedostatek vitaminu B12 znamená rychlejší stárnutí pleti
  • nedostatek vitaminu B6 způsobuje vyrážky a popraskání kůže
  • Vitamin C vám zajistí pomeranč a citrusy. Dále ale také jahody, kiwi, červená paprika, brokolice nebo zelí.
  • Vitamin A najdete v lososovi, pstruhovi, kozím sýru nebo v sýru Feta v čedaru, ve vajíčku uvařeném natvrdo. Dále také v batátech, mangu, melounu, mandarinkách nebo nektarinkách.
  • Vitamin B12 nabízí ryby, mléčné výrobky, hovězí, vepřové a jehněčí maso.
  • Vitamin B6 je třeba v luštěninách, sóje, bramborech nebo v drůbežím mase.
.

 

"Různé drobné zdravotní potíže, únava, kosmetické vady a psychické rozlady mohou být první známkou toho, že v našem organismu chybí některé vitamíny," píše server doktorka.cz

olivy_pro_zdravi_kuze

Olivy mají zázračné účinky na kůži

"Olivy – jejich zázračné účinky na zdraví jako celek i na kůži znali již antické národy. Olivy obsahují nejen velmi kvalitní olivový olej, který má antioxidační i zvláčňující účinky a působí zvenku i zevnitř, ale také vitaminy rozpustné v tucích A, D, E a K, které organismus vyživují a také působí antioxidačně.

Zásadní je i přínos tzv. flavonoidů – látek, které mají zpevňující vliv na kůži a pomáhají udržovat její pružnost tím, že působí na kolagenní vlákna. Flavonoidy působí i jako antioxidanty – spolu s vitaminem D a A chrání kůži zejména před poškozením UV zářením," říká portál institutcitlivepleti.cz

 

Jídelníček podle typu pleti

Každý typ pleti potřebuje jiné doplňky stravy. Jak správně vybrat?

  • Citlivá pleť potřebuje ochladit, takže pokud trpíte ekzémy, vyrážkami nebo přecitlivělostí na horko, jezte hodně ovoce, zeleniny a mléčné výrobky. Skvělé jsou i mátové nápoje. Co vám naopak může pleť zhoršit, jsou pálivá jídla a koření nebo sůl.
  • Suchá pleť potřebuje tuky, čili ořechy, avokádo nebo tučné rybí maso. Co by ji naopak mohlo vysušit je kofein a nikotin, takové „dobroty“ tedy nedoporučujeme.
  • Mastná pleť potřebuje čistotu, a to i co se jídla týče. Odlehčete tedy svůj jídelníček a jezte převážně nízkotučná jídla. Zkuste se co nejvíce vyhnout smaženému, mastnému a sladkému. Dopřejte si občas detox a uvidíte, že vám i vaší pleti bude brzy líp.

Pitný režim: "Všeobecně bez ohledu na typy pleti je důležité pít denně 2-3 litry tekutin, nejlépe neperlivé vody. Dehydrované pleti nepomůže sebelepší hydratační krém, když nedoplníte tekutiny zevnitř!“ Říká výživová poradkyně Mgr. Zuzana Douchová, a pokračuje: „Když pijeme málo a naše pleť je dehydrovaná, dochází k ucpávání póru, zánětům a kožním potížím. V první řadě bychom tedy měly hodně pít, abychom podpořili každodenní čistící proces pokožky a zabránily usazování."

Blendea SUPERGREENS a její zdravotní účinky na kůži

Blendea SUPERGREENS je směsí zeleného ječmene, mladé pšenice, chlorelly a spiruliny. Jen jedna lžička denně zajistí vašemu tělu přísun důležitých látek pro pevné zdraví. A také zdravou pokožku.

  • Mladá pšenice zbavuje tělo nečistot, těžkých kovů a jiných toxinů - působí tím tedy dobře i na pokožku
  • Zelený ječmen čistí pleť
  • Spirulina zpomaluje stárnutí pleti
  • Chlorella funguje jako přírodní antibiotikum a urychluje proces detoxikace

 

.

Do směsi Blendea se nepřidávají žádná chemická aditiva (barviva, konzervanty, či jiné syntetické přísady). Všechny rostliny se pěstují v čistých oblastech, bez umělých hnojiv a postřiků. I to pochopitelně přilepšuje zdraví vaší pleti.

Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS také dodává energii, povzbuzuje metabolismus a je vhodným doplňkem při očistných kúrách. Vyzkoušejte ji a přesvědčte se sama :) 

 

Proteinová tvarohová roláda s rybízem a karobem

Proteinová tvarohová roláda s rybízem a karobem

Hledáte rychlý letní recept, který můžete měnit podle sezónního ovoce. Recept neobsahuje žádnou mouku a přes to je krásně lehký, nadýchaný a svěží.

 

Domácí tvarohová roláda s rybízem

tvarohova_rolada_s_rybizem
Lehká, jemná, ale výživná roláda s kyselkavým ovocem - sen nejednoho mlsouna i sportovce
 
  • Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny chlazení v lednici
  • Náročnost: střední
  • Množství: 14 ks

 

Těsto:

.

 

Náplň:

  • 500g nízkotučného tvarohu
  • 100g rybízu
  • 50g xylitolu
  •  + rybíz a tvaroh na ozdobu

tvarohova_rolada_recept

Stačí pouze pár věcí a pár minut. Rychlý, nenáročný a uspokojivý dezert pro každého.
 

Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme spolu se sladidlem v tuhý sníh.

 

V závěru na nejnižší otáčky zašleháme žloutky. Metlou opatrně vmícháme Vegan protein a karob.

Těsto rozetřeme do tenké vrstvy na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 200°C asi 12 minut.

rybizova_rolada_recept
Těsto nedělejte příliš tlusté, aby vám šla roláda hezky srolovat

Mezitím si tvaroh smícháme se sladidlem a čerstvým rybízem. Poté náplň rozetřeme na vychladlé těsto a opatrně zabalíme do rolády.

Roládu pomažeme tvarohem a posypeme rybízem. Dáme minimálně na 2 hodiny do lednice a můžeme podávat.

tvarohova_rolada_s_rybizem_recept
Roládu nechte hezky zchladit, aby se vám dobře krájela. Zabalte ji sebou na trénink, na svačinu do práce nebo si ji vychutnejte k odpolednímu kafíčku doma.
 

Myslete na své zdraví:

  1. Rybíz má vysoký obsah vitaminu C, karotenů, retinolu, vápníku a jiných životně nezbytných živin. To dělá z rybízuovoce maximálně vhodné pro posílení naší imunity.
  2. Xylitol je sladidlo z březové kůry. Je sladký jako cukr, ale má o 40% nižší energetickou hodnotu a nízký glykemický index (13).
  3. Blendea vegan protein regeneruje svaly, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku. Srovnává hormonální nerovnováhu, zvyšuje ohebnost těla a má anti-age účinky.
.
Histaminová intolerance a jak ji ustát ve zdraví

Histaminová intolerance a jak ji ustát ve zdraví

Může to začít úplně nevinně a může to přijít kdykoli. Najednou vám začne vadit nějaká potravina.

A potom další. A další, a další a další. A najedou zjistíte, že skoro po všem, co sníte, je vám špatně, bolí vás břicho, svědí vás v krku, máte kopřivku po těle, a to vás navíc strašně svědí.

A potom už jen slýcháte: „Cože? Ty nemůžeš jíst jablka a meruňky? Cože? Ani oříšky? Ne, sýry? To mi neříkej. Chudáku!“

A pak následují další dotazy: „A jak se to projevuje? A z čeho to máš?!“ A vám se ze všech těch otázek zatočí hlava.

Jako byste už neměli dost toho, že řešíte každé sousto... Ještě odpovídat na otázky, na které možná zprvu ani neznáte odpověď. Ach, ten zrádný histamin. O co vlastně jde? 

Syndrom histaminové intolerance

Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2 – 3 % lidí. Ano, je to celkem smůla, když se to dotkne práv vás.

Histaminová intolerance (HIT) vznikne důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle.

Přitom histamin obsahují všechny potraviny, které přijímáme. Většina lidí však po konzumaci potravin bohatých na histamin potíže nemá.

U lidí, kteří histamin odbourávají hůř, dochází k rozšiřování cév, a tím snížení krevního tlaku.

Jeho nadměrné uvolnění při alergické reakci způsobuje zúžení průdušek nebo kopřivku. 

Zatím ale nikdo neví, jestli je to problém vrozený, nebo získaný postupem života špatnou životosprávou. Propuknout totiž může kdykoli během života.

Podle údajů jedné francouzské studie, při které bylo ohledně potravinových nesnášenlivostí dotazováno 33 000 lidí, lze předpokládat, že skutečnou intolerancí histaminu trpí sotva 2 % celkové populace.

Vzhledem k tomu, že 80 % nemocných tvoří ženy ve věku okolo 40 let, je možná souvislost s úbytkem ženských pohlavních hormonů.

Histamin je nejzásadnějším spouštěčem alergických onemocnění, jako je senná rýma a astma bronchiale.

Kromě toho je histamin také typickým původcem kopřivky a hraje důležitou roli u alergií na léky, respektive u nesnášenlivosti léků.

Histamin sám o sobě až tak nebezpečný není, ale jeho nebezpečí spočívá v nesprávném fungování mechanismů, které mají za úkol ho odbourávat.

histaminova_intolerance_a_alergie

I obyčejná rýmička může poukazovat na intoleranci histamínu

Histamin a potravinové či jiné alergie

Bohužel, mají hodně společného. Pokud se zaměříme jen na potravinové alergie, máme hned několik typů:

Primární potravinová alergie

Ten, kdo ji má, nesnese vejce, mléko, obilniny, sóju, arašídy, ořechy, ryby, měkkýše, korýše.

Zkřížená potravinová alergie

K té dochází hlavně u pacientů alergických na pyly. Nesnesou pak potraviny,jako jsou jablka, ořechy, mrkev, ale také malvice a peckovité ovoce.

Intolerance histaminu

Při ní dochází k nesnášenlivosti potravin, potažmo alkoholických nápojů, které obsahují histamin.

Alergie na potraviny zkřížená s alergií na latex

Zde postižení nesnesou banány, avokádo, jedlé kaštany, kiwi, broskve a mandle.

Histamino-liberátoři

Sem řadíme intoleranci na jahody, citrusové plody, měkkýše a korýše.

Při konzumaci těchto potravin pak samovolně dochází ke zvýšenému uvolňování histaminu v těle, což, jak už víme, způsobuje nemalé obtíže.

projevy_histaminove_intolerance

Dalším projevem může být náhlá únava po konzumaci některých potravin

Lze histaminovou intoleranci léčit?

Povzbudivé zjištění je to, že se s tím dá pracovat, dokonce se člověk může i úplně vyléčit.

Ze začátku však musíte držet přísnou nízkohistaminovou dietu, zkusit ideálně nějakou očistu těla nebo třeba můžete zkusit přerušovaný půst a následně je potřeba tuto očistu ještě několikrát zopakovat (třeba každý půlrok po dobu tří až pěti let).

A samozřejmě se hlídat. V neposlední řadě je nutné si uvědomit, že každé tělo může reagovat na tutéž diagnózu odlišně.

Každý máme jiné příznaky, jinou hladinu tolerance, každému z nás vadí některé potraviny více a jiné méně či vůbec. Každý zkrátka máme svou „hladinu tolerance“.

K histaminové dietě a očistě vám pomůžou následující potraviny:

Doporučené potraviny

Předně je důležité vědět, že všechny potraviny by měly být co nejčerstvější a co nejméně zralé. A co tedy jíst?

Obecně zeleninu, hrušky, banány, bílé hrozno bez pecek, žlutý meloun, rýži a bezvaječné těstoviny, ovesné vločky, brambory, čerstvé mléko, čerstvý sýr typu Cottage, neochucený jogurt z plnotučného mléka, maso – čisté, čerstvé, libové, bez šlach, nemleté, nebalené vakuově, ideálně bílé ryby, vždy ale co nejčerstvější… Pít můžete vodu, neochucenou minerálku, zelený či mátový čaj, kávu.

UŽ JSTE ZKUSILI ZDRAVĚJŠÍ ALTERNATIVU KE KLASICKÉ KÁVĚ?

Blendea SUPERCOFFEE spojuje kávy arabiku a robustu s medicinálními houbami a kořenem čekanky.

SUPERCOFFE posiluje imunitu a zlepšuje zažívání, skvěle chutná a pro tělo je prospěšnější, než klasické kávy.

Po měsíci byste měli pociťovat značné zlepšení, co se týká vaší potravinové (in)tolerance, svědění kůže, citlivosti kůže a pod.

.
Magazín www.spektrumzdravi.cz píše:
 
"Nízkohistamonová dieta může pomoci i alergikům, lidem s ekzémy a lidem se zažívacími problémy."

 

Co nejíst anebo se tomu alespoň po dobu očisty snažit vyhnout?

Rizikové potraviny

Lilek, špenát, houby, jakékoli přezrálé ovoce, konkrétně potom jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, ananas, červené hrozno, kiwi, kokos, třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu, sušené či kandované ovoce.

Ideálně se vyhněte i komerčně vyrobenému pečivu s kvasnicovým extraktem. Všechny hotové mléčné výrobky, ochucené jogurty, zrající sýry, tavené sýry, tofu, kozí sýr, feta, sójové mléko…

Zapomeňte na všechny uzeniny, ořechy, marmelády, kompoty a čokoládu včetně všech dalších sladkostí. A ideálně samozřejmě bez alkoholu (především bez červeného vína, piva a bublinek). Další rizikové potraviny najdete opět v tabulce tady.

 
nevhodné potraviny při histamínové intoleranci
 
I tyto oblíbené a jinak zdravé potraviny patří mezi ty nevhodné
 

Co se bude dít po histamínové dietě?

Poté, co se naše tělo stabilizuje (tedy po očistné kúře nebo dietě), by nám hladina histaminu v těle měla klesnout. Je možné, že potraviny, které nám dříve způsobovaly zdravotní problémy, nám už vadit nebudou.

Můžeme je zkoušet zařazovat zpět do jídelníčku a pozorovat, jestli je opravdu vše v pořádku a žádné další komplikace a zdravotní problémy nám nezpůsobují. Samozřejmě i tato záležitost je velmi individuální a u každého funguje jinak. Chce to prostě opatrně zkoušet a pozorovat reakce.

 

V případě intolerancí jde i o psychiku

Je to tak, i když se to na první pohled může zdát zvláštní. Ale faktem je, že naše psychika ovlivňuje jakýkoli průběh jakékoli nemoci či formy alergie. Právě proto je moc je důležité, aby se člověk cítil dobře hlavně v hlavě. Potom jsou projevy mnohem slabší.

Člověk si musí najít svůj styl, jak se se vším vyrovnat a jak s danými omezeními a projevy nakládat. A ještě se u toho cítit fajn. Už jenom proto, že právě třeba přepracování a dlouhodobý stres ( a to i ten, který sami možná ani nevnímáme), je jedním z hlavních spouštěčů celého výše popsaného onemocnění.

 

Několik tipů, jak vše snadněji zvládnout

  • Nad svým jídelníčkem přemýšlejte, ale neudělejte si z toho noční můru
  • Zaměstnejte hlavu i tělo něčím jiným, jděte do fitka, na jógu, na procházku, zkuste nějaké DIY výrobky, jeďte na výlet, fotografujte, pohlídejte kamarádce mimčo
  • Dopřejte si klidně jednou týdně "cheat day", kdy si dáte cokoli, na co máte chuť
  • Po každém hřešícím dnu si dejte extra čistící den, kdy si připravíte spoustu zeleniny a čistící bylinkové čaje
  • Netrapte se, berte změnu jídelníčku jako pozitivum, děláte něco dobrého pro sebe
  • Zapomeňte na reakce typu „nesmím“ a „nemůžu“. Vy nabízený šlehačkový zákusek nechcete, protože víte, že bez něj vám teď bude líp
  • Těšte se na to, že touto očistou i shodíte nějaké to kilčo

TIP: Přečtěte si také jeden příběh ze života člověka s HIT.

život bez intolerancePokud vše zvládnete tak, jak radíme, budete vypadat přesně takhle spokojeně

Co říci závěrem?

Jídelníček i veškeré vaše další aktivity celý proces „léčby“ samozřejmě hodně ovlivňují a nesmíte ho ani v nejmenším podcenit. Vlastně je to všechno taková dlouhodobá strategie, všechno je třeba plánovat.

Je zkrátka potřeba myslet na to, že všechno se dá v klidu zvládnout, musíte mít jen srovnané priority a taky čas starat se sami o sebe. Postarat se o to, abyste měli dostatek všeho, co vám dělá dobře a eliminovat to, co vám naopak ubližuje. Ať už psychicky nebo fyzicky.

Jakmile si tohle uvědomíte a začnete na tom pracovat, váš stav se začne brzy lepšit. A dokonce se vám přestane stýskat i po vyloučených potravinách, přestanete na ně mít chuť. I to je především ve vaší hlavě.

 

Svěží letní melounová bowl s Blendea Vegan proteinem

Svěží letní melounová bowl s Blendea Vegan proteinem

Horké dny si žádají hodně tekutin a pořádné osvěžení. My jsme to spojili a máme báječnou fresh melounovou smoothie bowl, do které jsme ještě přidali náš nový Vegan protein Blendea. Takže pokud vyrazíte v létě za sportem, víte, jak se po něm ideálně zchladit a ještě posílit své silné svaly.

 

Chlazené melounové osvěžení - proteinová smoothie bowl

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 2 porce

melounova_smoothie_bowl

 

Ingredience:  

  • 1 mini vodní meloun
  • 1/2 ananasu
  • 1 citron
  • 1 limetka
  • několik snítek máty
  • lžička kokosu na dozdobení
  • několik borůvek na dozdobení
  • 1 odměrka Blendea Vegan proteinu
.

 

Postup přípravy:

Meloun omyjte a rozkrojte napůl. Obě poloviny vydlabejte a dužinu vložte do smoothie makeru. Přidejte oloupaný a na kousky nakrájený ananas. Z citronu a limetky vymačkejte šťávu přímo do mixéru. Přidejte mátu a mixujte.

Pro posílení zdravotních účinků své smoothie bowl přidejte i jednu odměrku Vegan proteinu. Promixujte, nalijte do vydlabaných melounových korpusů ozdobte ovocem a mátou a podávejte.

TIP: Protože je meloun plný vody, netřeba vodu přidávat. Pokud ale chcete pořádně osvěžující bowl, můžete přihodit několik kostek ledu. 

melounovo_proteinova_smoothie_bowl

Co je v létě větší senzace než pořádně vychlazený meloun nebo melounový drink? :) 

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Meloun je skvělý pro osvěžení organismu. Obsahuje vitamin C, který povzbuzuje naši imunitu a kondici. Je zdrojem karotenů a antioxidantů, čistí celé tělo a podporuje jeho obranyschopnost. Obsahuje také spoustu vody, takže nám pomáhá plnit pitný režim.
  • Ananas čistí tělo a zbavuje ho přebytečných kil. Zároveň také zpomaluje stárnutí organismu. Podporuje imunitu i trávení, snižuje cholesterol a čistí trávicí trakt. Stejně tak čistí ledviny a močové cesty. Má dokonce pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů i pokožky. Také zmírňuje otoky a bolesti.
  • Citron nás zásobuje vitaminem C, čistí naše tělo, posiluje imunitu, nabíjí nás energií a bojují s nadváhou. A samozřejmě osvěžuje.
  • Limetka obsahuje spoustu vitaminu C, čistí tělo, posiluje imunitu, dodává nám energii a pomáhá bojovat s nadváhou i vysokým tlakem. Je skvělá pro povzbuzení trávení po těžkém jídle a pomáhá posilnit funkci jater.
  • Máta posiluje nervovou soustavu, zmírňuje žaludeční potíže a tlumí bolest. Pomáhá na vyrážky a záněty kůže. Také ochlazuje organismus, takže na letní osvěžení je skvělým pomocníkem.
  • Blendea Vegan protein regeneruje svaly, šlachy a klouby, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku. Srovnává hormonální nerovnováhu, zvyšuje ohebnost těla a má anti-age účinky.  Vyzkoušejte ho ještě dnes a přesvědčte se sami.

 

.
Lucuma - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

Lucuma - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny lucuma zjistíte:

  • jak přesně vám lucuma může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv lucumy na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil lucumy
  • odkud lucuma pochází a jak se pěstuje
lucuma

Jihoamerické sladidlo s exotickou chutí a nízkým glykemickým indexem lucuma

Plody lucumy vynikají výživovou hodnotou a jemnou sladkou karamelovou chutí. Lucuma je výjimečným přírodním sladidlem, které je výbornou alternativou cukru. Neuspokojí však jen vaše chuťové buňky.

Lucuma nejen chutná, ale je bohatá také na vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerály - nezbytnosti pro tělesné funkce a imunitní systém. V lucumě najdeme především velké množství vitamínů C a B, betakarotenu, vápníku, fosforu a železa. I když je jemně sladká, díky nízkému glykemickému indexu je lucuma vhodná i pro diabetiky.

 

 

Prášek z lucumy je zdravou náhražkou cukru, který dodá sladkost i živiny

Lucuma je přirozeně bezlepkové subtropické ovoce, které roste na stromech v jihoamerických Andách. Rychle se však kazí, nejjednodušší a nejčastější užívání lucumy je tedy v koncentrované formě sušeného prášku nebo mouky, kterým obohatíte svá oblíbená jídla, smoothie i nápoje.

Lucuma může být přínosná pro podporu zdraví pokožky, hladinu cukru v krvi, a dokonce i kardiovaskulárního systému. Pro spolehlivé potvrzení jejích benefitů je však potřeba rozsáhlejších výzkumů.

Fakta o lucumě

Věděli jste, že …

  • Lucuma (Pouteria lucuma) je strom neuvěřitelně odolný vůči suchu i chladu, rostoucí v Andách až 3000 metrů nad mořem. Vyrůst může do výšky až 25 metrů.
  • Strom lucuma je stálezelený, kvete a plodí celý rok. Dožívá se a plodí až 500 let.
  • Dřevo lucumy se v Peru používá pro stavění.
  • Lucuma je pěstována udržitelně bez pesticidů.
  • Lucumu milovali už Inkové, kteří ji zobrazovali jako symbol plodnosti a stvoření. Lucumě se často přezdívá “zlato Inků”.
  • Lucuma má javorovitou nebo též karamelovou sladkou chuť. Někteří lidé ji přirovnávají kříženci karamelu a batátů, javoru či dýně, někomu připomíná mango skřížené s meruňkou.
  • Z lucumy se vyrábí řada nápojů i dezertů.
  • Jemná chuť a vůně lucumy jídlo obohatí bez přímého ovlivnění celkové chuti pokrmu.
  • Častěji než výživový doplněk se používá jako zdravé slazení.
  • Lucuma připomíná avokádo s délkou 4 - 8 centimetrů. Tvrdá zelená nebo žlutá slupka kryje měkký sladký vnitřek ovoce. Žlutooranžová dužnina strukturou lehce připomíná suchý, škrobovitý žloutek.
  • V Severní Americe je lucuma často sbírána z divoce rostoucích stromů a prodávána na místních trzích.
  • Lucuma ze stromů padá ještě nezralá. Musí se skladovat například v seně, kde teprve dozraje.

VÍTE, že nejoblíbenější příchuť zmrzliny je v Peru lucumová?

lucumaLucuma má sladkou, žlutooranžovou škrobovitou dužninu

Důležité informace o lucumě

  • Známá také jako: zlato Inků, lúcuma, lucuma powder, lucma, lucmo, lukuma, Pouteria lucuma, mamón, rucma
  • Krajina původu: Peru, Kostarika, Chile, Ekvádor, Severní Amerika, Latinská Amerika, Hawaii
  • Prodává se ve formě: syrová, prášek, mouka
  • Dostupnost v ČR a SR: ano - sušená forma
Lucuma se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

Předpokládané účinky lucumy

Podle starých záznamů byla lucuma používána pro podporu pokožky a trávení. Nedávné studie (Rutgers University) ukázaly, že olej z lucumy může podporovat aktivaci hojivých faktorů v kůži a tím i hojení ran a tkání. Studie dospěla k názoru, že lucuma může mít na lidskou pokožku protizánětlivé účinky a zpomalovat její stárnutí.

Lucuma byla po staletí používána k podpoře kardiovaskulárního zdraví. Studie ukazují, že lucuma možná pomáhá s hypertenzí, podporuje normální hladinu cukru v krvi - což by mohlo pomoci zejména pacientům s diabetem typu II. Peruánské ovoce lucuma je potenciálním lékem na pomoc s krevním cukrem a tlakem. Pro potvrzení předběžných studií je však potřeba více vědeckých důkazů.

Kromě tří jednoduchých cukrů (glukózy, fruktózy a sacharózy) lucuma obsahuje také inositol, který hraje roli v metabolickém účinku inzulínu a možná má pozitivní účinek i na plodnost žen.

lucumaSubtropické ovoce lucuma roste v jihoamerických Andách. Plody mají 4 - 8 centimetrů

Zdravotní a kosmetické využití lucumy

Přírodní slazení lucumou jako alternativa cukru

Prášek lucumy má výrazně sladkou a voňavou chuť. Dezertům dodává (na rozdíl od mnoha sladidel s prázdnými kaloriemi) přírodní oslazení bez zvyšování hladiny cukru v krvi. Jako alternativa cukru může být lucuma používána i diabetiky a lidmi s dalšími chorobami.

Lucumou můžete bez výčitek osladit jakékoliv nápoje, smoothie, jogurty, granolu, pudinky nebo moučníky.

"Na rozdíl od rafinovaného stolního cukru lucuma nenabízí jen prázdné kalorie, ale také živiny.

V lékařské literatuře sice nenajdeme žádné vědecké studie zaměřené na lucumu, ale je jisté, že je to rozhodně zdravější, nezpracovaná alternativa cukru s nižším glykemickým indexem," srovnává doktorka Lindsey Mcilvena (red. přeloženo a zkráceno)

Zvýšení výživové hodnoty

Přidáním lucumového prášku do pečení a koláčů dodáte svému dezertu nejen na chutnosti, ale také výživovém obsahu. Z lucumy se dá připravit i zdravá kojenecká výživa.

Ideální ingredience výživových doplňků i zmrzliny

Lucuma je prášek ideální také pro výrobu vynikající zmrzliny, výživových doplňků i funkčních nápojů. Lucuma pomáhá kombinovat a emulgovat tuky, oleje s cukry a polysacharidy.

Lucuma v kosmetické péči

Olej z jader lucumy aplikovaný na zraněné místo může podpořit regeneraci tkání. Lucuma se proto používá při poraněních, i v kosmetice.

Lucuma pro celkové zdraví

Lucuma je ovoce bohaté na vápník pro silné zuby a kosti; fosfor pro tvorbu kostí, proteinů, lepší trávení a hormonální rovnováhu. Je také bohatým zdrojem nerozpustné vlákniny. 1 polévková lžíce lucumy poskytuje 2 % doporučené denní dávky železa, což může stimulovat imunitní systém a zlepšit fyzickou vytrvalost.

Niacin v lucumě pro vegany a vegetariány

Vegetariáni a vegani lucumu cení také jako dobrý rostlinný zdroj niacinu. Konvenčně se stravující člověk dávku niacinu běžně získává z masa. Niacin pomáhá při trávení, vývoji svalů i regulaci hormonů.

Nutriční hodnoty lucumy

100 g čerstvé lucumy obsahuje zhruba tyto složky:

Nutriční složky:
  • Voda - 62 %
  • Kalorie - 143,8 g
  • Bílkoviny - 2,3 g
  • Sacharidy - 33,2 g
  • Tuky - 0,2 g
  • Vláknina - 1,1 g
  • Popel - 0,7 g
Vitamíny:
  • Thiamin - 0,01 mg
  • Riboflavin - 0,14 mg
  • Niacin - 1,96 mg
  • Vitamín C - 5,4 mg
  • Vitamín A - 2,3 mg
Minerální látky:
  • Vápník - 16 mg
  • Fosfor - 26 mg
  • Železo - 0,4 mg

 

100 gramů prášku lucumy obsahuje zhruba tyto složky:

Nutriční složky:
  • bílkoviny - 7 g - 7 %
  • tuky - 0 g
  • sacharidy - 13 g - 93 %
  • Kalorií 420 (1758 kj)
Minerály:
  • Železo - 2,5 mg
  • Sodík - 35 mg

 

"Pokud se vám lucuma zamlouvá, dejte jí šanci. Ale nečekejte, že bude tak sladce jako rafinovaný cukr nebo med, chutnat kdekoli. Sladkost lukumového prášku je mnohem jemnější.

A navíc, vzhledem k práškové formě si lucumu nejspíš nebudete sypat například do kávy nebo čaje," říká doktorka Lindsey Mcilvena (red. přeloženo a zkráceno)

 

Dávkování lucumy

Doporučené dávkování ani užívání zatím nebylo lékařsky stanoveno. Běžná dávka (3-10 g denně) by však pro dospělé měla být bezpečná.

Nežádoucí účinky lucumy

Dosud nejsou k dispozici fakta spolehlivě prokazující dlouhodobou bezpečnost či rizika užívání lucumy. Stejně jako u jiných potravin, i na lucumu se můžou projevit alergické reakce. Vhodná je však pravděpodobně i pro těhotné a kojící ženy, sportovce, diabetiky a děti.

Se kterými léky lucumu nekombinovat? (kontraindikace)

Stejně jako u všech potravinových doplňků konzultujte i užívání lucumy vždy nejdříve s lékařem. Lucuma může negativně ovlivňovat účinky léků na snížení tlaku či jiné bylinné přípravky.

Lucuma a FAQ - často kladené dotazy

Co je to lucuma?

Lucuma je exotické peruánské ovoce, známé také jako “zlato Inků”. Divoce roste v pohoří And, v Peru v Jižní Americe.

Jak se vyrábí lucumový prášek?

Lucumový prášek se obvykle získává sušením ovoce po sklizni při nízkých teplotách, které se poté mele na jemný prášek.

Jak se lucuma jí?

Ovoce lucuma se v oblastech, odkud pochází, konzumuje nejčastěji syrové. Můžete jej také použít při vaření pro zjemnění textury pokrmu (podobně jako batáty).

Jak se jí lucumový prášek?

Lucumový prášek má sladkou karamelovou chuť, která se hodí například do sladkých snídaní, při vaření i pečení nasladko. Můžete jej používat jako alternativu běžného cukru například při raw pečení nebo pro oslazení smoothie, proteinového nápoje nebo třeba domácí limonády.

Můžu lucumou sladit?

Ano, jako sladidlo lucuma funguje nejlépe. Sušený prášek z lucumy je skvělou alternativou běžného bílého cukru. Vaše jídlo skvěle osladí, aniž by mu zvedl glykemický index.

Je prášek z lucumy bezlepkový?

Lucuma je přirozeně bezlepková potravina. Záleží však vždy na konkrétním výrobci, jak lucumu zpracovává.

Proč je lucuma lepší sladidlo než běžný cukr?

Lucuma jídlo osladí, aniž by zvýšila jeho glykemický index. Je navíc skvělým zdrojem antioxidantů, vlákniny, sacharidů, vitamínů i minerálů.

Jak dlouho lucumuvoý prášek vydrží otevřený?

Lucumový prášek má trvanlivost obvykle okolo 3 měsíců.

Jak lucuma chutná?

Lucuma unikátní sladce karamelovou chuť. Lidé ji často přirovnávají k javorovému sirupu smíchanému s batáty.

Proč u nás lucumu nemůžu sehnat jinak, než v prášku?

Lucuma roste nejčastěji v Jižní Americe a její export je složitý.

4 letní bylinky pro silnější detoxikaci

4 letní bylinky pro silnější detoxikaci

Léto je ideální dobou na detoxikaci organismu. Ať chceme nebo ne, lidské tělo si během zimy a jara vytváří zásoby, zvětšuje také tukovou vrstvu jako izolaci proti zimě. S létem se pak přirozeně tuků, zásob a usazených škodlivin zbavuje.

Játra jako hlavní detoxikační orgán běží na jaře na plné obrátky. S detoxikací pomáhají i ledviny a další detoxikační orgány. Detoxikace organismu spočívá především v podpoře detoxikačních orgánů, aby mohly vykonávat svoji práci. Takovou podporou jsou i detoxikační bylinky.

 

Letní detoxikace organismu

Detoxikace organismu v létě je naprosto přirozená. Jejím cílem je stimulovat detoxikační procesy, které v těle probíhají. Je třeba vyloučit ven z těla zbytečné zásoby a také nánosy odpadních produktů a škodlivin, které brání vstřebávání živin.

S očistou tak budete mít více energie do letních dnů a pomůžete také své imunitě. Tělo čisté zevnitř bude zářit i zvenčí. Těšit se pak můžete nejenom z přitažlivější postavy, ale také lepšího vhledu pokožky a vlasů.

Žádné drastické změny přitom nejsou nutné a často ani žádoucí. Klíčem je naslouchat svému tělu a najít si takový způsob detoxikace, který zapadne do individuálního nastavení metabolismu, zvyklostí a chutí každého z nás.

Jednou z těch nejpřirozenějších cest k vnitřní očistě jsou bylinky. Neublíží, nemají negativní vedlejší účinky, a naopak přinášejí celé spektrum prospěšných vlastností.

Právě bylinky přitom vynikají svými očistnými účinky, jako by příroda přesně věděla, co člověk potřebuje.

 

Letní bylinky a jejich využití

Základem každé detoxikace je voda. Bez ní očistné procesy neběží tak, jak mají. Naprostá většina biochemických reakcí v organismu probíhá za pomoci vody. Každý detox proto vyžaduje především dostatek tekutin. Ideální tekutinou je čistá pramenitá voda, kterou doplňují další nápoje pro detoxikaci:

Pokud jde o detoxikační bylinky v praxi, budou mít především podobu bylinkových čajů. Bylinkové čaje však zdaleka nejsou tím jediným, na co lze očistné bylinky využít. Zelené bylinky lze kombinovat i se zelenými potravinami, ovocem a zeleninou. Klidně je můžete přidat do svých očistných ovocných a zeleninových šťáv. Skvěle zapadnou i do smoothie.

Při troše fantazie zpestří očistné bylinky i naše smoothie recepty, např.:

 

Další kulinářské využití bylinek

Zelené lístky bylinek, mladé výhonky a často i květy se dají využít do zeleninových salátů, také jako ingredience polévek a omáček. Obdobně jako se připravuje špenát z kopřiv, dá se připravit i z jiných bylinek. Bylinky budou chutnat v kombinaci s listovou, ale i další zeleninou, bramborami, vejci, rýží nebo těstovinami. Mnoho pokrmů zpestří jako jedlá zelená ozdoba.

Ještě než si představíme 4 základní očistné bylinky, hodí se informace o tom, kde vůbec bylinky obstarat.

V sezóně se dají bylinky koupit třeba na farmářských trzích. Pochopitelně se dají i nasbírat, ale vždy by se měli sbírat v čisté, neznečištěné přírodě. Bylinky se sbírají vždy za suchého počasí a nikdy se nesbírají do igelitového sáčku nebo tašky, kde se snadno zapaří.

 

4 základní detoxikační bylinky

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je očistnou bylinkou číslo jedna. Lze ji sbírat po celý rok, ale nejsilnější účinky nese zjara. Její mladé zelené výhonky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, ale i dalších vitamínů a minerálů. Prospívají i díky obsahu organických kyselin, tříslovin a chlorofylu.

Již naše babičky věděli, že kopřiva čistí krev. Působí močopudně, podporuje metabolismus a krvetvorbu.

Kopřiva se popíjí jako kopřivový čaj. Přidává se také do jarních zeleninových salátů a dalších zeleninových nebo masitých jídel. Na jaře se z ní připravuje špenát, nádivka nebo sladký koláč. Mladé rostlinky můžete přidat i do smoothie.

 

Sedmikráska obecná

Sedmikráska obecná (chudobka) je drobnou bylinkou, která obsahuje vitamín C, minerální látky, saponiny, třísloviny, sliz nebo hořčiny.

Listy a květy se dají využít pro čajový výluh, který je zvláště prospěšný pro činnost ledvin a močových cest. Sedmikráska se také snadno stane jedlou okrasou nejrůznějších jarních pokrmů.

Pár kvítků sedmikrásky můžete využít i k dozdobení svého oblíbeného smoothie.

detoxikacni_smoothie_se_sedmikraskou

 

Zelná petrželka

Zelená petrželka je známá ozdoba jídel po celém světě. Je to také nenáročná rostlinka, která se dá bez potíží pěstovat i v truhlíku za oknem. A pro své komplexní účinky na lidské zdraví se označuje jako superpotravina.

Zelená petržel je bohatým zdrojem vitamínu C, ale i dalších antioxidantů. Vyniká také vysokým obsahem chlorofylu a kyseliny listové. Má schopnost čistit krev, podporuje krvetvorbu a okysličení buněk. Působí hojivě a protizánětlivě. Je silně močopudná, podporuje vylučovací funkci ledvin, ale i hospodaření s minerály v těle.

 

.
.

detoxikacni_bylinka_petrzelka

Znáte petrželku jenom jako zelenou ozdobu jídel? Zkuste ji využít i jako ingredienci zdravých pokrmů, třeba zeleného smoothie.

 

Medvědí česnek

Pokud je řeč o očistných bylinkách, nesmíme zapomenout na medvědí česnek. Bylinka je čerstvá dostupná pouze několik málo týdnů v roce. Jde právě o dobu jako stvořenou pro detoxikaci, se kterou medvědí česnek pomůže.

Medvědí česnek podporuje vylučování škodlivin, čistí krev, také ledviny a močové cesty. V zažívacím ústrojí má dokonce působit proti parazitům. Hubí škodlivé mikroorganismy, bakterie a plísně. Působí protizánětlivě.

Medvědí česnek mezi bylinkami vyniká svoji chutí, která opravdu připomíná pravý česnek. Vzhledem listů je podobný prudce jedovaté konvalince, proto si raději počkejte na jemné kvítky medvědího česneku, které jsou s konvalinkou nezaměnitelné.

Medvědí česnek nese svěží vůni a svěží vítr zavane i do vaší kuchyně. Oživí zde mnoho pomazánek, skvěle se kombinuje s tvarohem, žervé a dalšími druhy sýrů. Zpestří nejrůznější polévky a omáčky. Dá se využít do zeleninových salátů, ale i do bramborových, rýžových nebo těstovinových jídel. Dá se servírovat podobně jako listový špenát. A nakonec ho můžete využít i jako ingredienci svěžího zeleninového smoothie.

medvedi_cesnek_detoxikacni_bylinka

Proč by pro jednou nemohlo smoothie dostat jemně pikantní štiplavou chuť a vůni po česneku, když to povýší jeho detoxikační účinky na novou úroveň?

CHCETE DETOXIKOVAT RYCHLEJI? Přesně pro vás mícháme 5 zelených superpotravin se silným detoxikačním účinkem do sypké směsi Blendea SUPERGREENS.
.