Blog, Strana 37

Namražené meruňkové smoothie s Vegan proteinem

Namražené meruňkové smoothie s Vegan proteinem

Meruňky mají mnoho zdraví prospěšných účinků, a navíc se s nimi dá dočista kouzlit. Někdo peče koláče, dělá marmelády nebo dokonce pálenky. My jsme si z meruňek oblíbili namražené smootie s Blendea Vegan proteinem.

 

Meruňkové smoothie s jahodami a mátou

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

merunkove_smoothie

 

Ingredience:  

.

 

Postup:

Meruňky omyjte, rozkrojte, vypeckujte a vložte do smoothie mixéru.  Jahody také omyjte, pokrájejte a přidejte k meruňkám. Zalijte vodou a mlékem, přidejte několik lístků máty a led.  Nezapomeňte také na jednu odměrku Vegan proteinu Blendea. Promixujte, nalijte do sklenice, dozdobte mátou a podávejte.

TIP: Meruňky i jahody si můžete předem namrazit, stačí je nechat přes noc v mrazáku. Vytvoříte pak hebkou, báječnou ovocnou ledovou drť. 

merunkove_smoothie_recept

Meruňky, jahody a máta je jedna z nejlepších letních osvěžujících kombinací

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Meruňky obsahují beta-karoten, který chrání organismus před volnými radikály. Také chrání srdce, zrak, posilují imunitu a regenerují pokožku. Meruňky odbourávají stres a bojují s nespavostí. Navíc obsahují hodně vlákniny, takže vás hravě zasytí, zároveň odbourávají tuky, takže jsou skvělé při dietě.
  • Jahody zlepšují proudění krve, prokrvují mozek i končetiny. Působí močopudně a odbourávají tuk v těle, takže se doporučují při redukci váhy. Také působí detoxikačně, hydratují tělo a odbourávají únavu.
  • Máta posiluje nervovou soustavu, zmírňuje žaludeční potíže a tlumí bolest. Pomáhá na vyrážky a záněty kůže. Také ochlazuje organismus, takže na letní osvěžení je to ideální pomocník.
  • Blendea Vegan protein z hrachu a rýže je vhodný pro vegany i pro celiaky. Obsahuje antioxidanty, urychluje přirozený úbytek váhy a vyrovnává hladinu cukru v krvi, takže zabraňuje nadbytečnému ukládaní tuku. Vyzkoušejte ho ještě dnes a objevte jeho skvělé účinky.

 

.
"Poslouchejte své tělo. Vždy dá tu nejlepší zpětnou vazbu, zda jsme si vybrali správnou cestu." - rozhovor s Evou Tóth

"Poslouchejte své tělo. Vždy dá tu nejlepší zpětnou vazbu, zda jsme si vybrali správnou cestu." - rozhovor s Evou Tóth

Instagram už dlouho nefunguje jen jako sociální síť, kde rádi sdílíme své nejlepší úlovky dne a každodenní zážitky v instastories. Instagram je především plný inspirace a mladých lidí, kteří se v tom dobrém slova smyslu snaží ovlivnit i své okolí.

Mě osobně zaujala na první pohled mladá a sympatická zrzka z Brna pod jménem ginger_ewe alias Evča T. Mladá maminka, která se poprala se svou nepohodou, vyšla ze své komfortní zóny a rozhodla se zatočit se svým životem i kily navíc. Zní to jako příběh z časopisu? Vlastně trochu ano :) Jde změnit životní styl při zaběhnutém kolotoči v práci a s ratolestí doma? To a mnohem víc Evča popsala v krátkém rozhovoru.

 

Evčo, tvůj Instagram je plný fotek o zdravém vaření. Asi tě to baví, že? Kde čerpáš inspiraci?

Zdravé vaření je mojí součástí už 2,5 roku, kdy jsem naprosto změnila životní styl. Tím navazuji na to, že mě to nesmírně baví, naplňuje a stalo se to mým koníčkem. Jelikož jsem hodně aktivní na sociálních sítích, jako je FB a IG, tak velkou inspiraci sbírám tam.

Je tam spousta lidí se stejnými zájmy, píšeme si, radíme, podporujeme a vyměňujeme tipy. Hodně se snažím i klasické, velmi známé recepty předělat do zdravějších verzí. Jak já říkám: „ I knedlo vepřo a zelo se dá udělat zdravěji“.

eva_toth_pokroky

Evčinu rapidní změnu životosprávy "rapidně" vidět i v jejích pokrocích 

 

Ženy často říkají, že na změnu životního stylu nemají čas, protože mají rodinu a jsou 8 hodin denně v práci, jako všichni ostatní. Jak to máš ty?

Popravdě s tímto názorem se setkávám často, ale sama mám rodinu a malého syna, který má energie za dvě děti. Chodím do klasické práce na 8,5 h, do toho minimálně 3-4 x v týdnu chodím cvičit a pořád se věnuji vaření a blogování.

Je to pro mě určitý stav mysli, kdy člověk přestane hledat důvody, proč něco nejde a začne to vidět pozitivně. Protože vše kolem zdravého životního stylu je o tom, že člověk dělá něco pro sebe, případně pro svoji rodinu a to přece za to stojí.

eva_toth_s_miminkem

Někdo by možná tvrdil, že kvůli miminu nemá čas na sport. Evča s pozitivním přístupem si z kočárkování udělala příjemné zpestření na bruslích. Chvilka pro pohyb se najde vždy. 

 

Vím o tvé facebookové stránce s názvem „NewLife“. V překladu se jedná o „nový život“. Má to nějaký konkrétní význam?

Když jsem vymýšlela název pro můj blog na FB, tak mě pojem NewLife napadl téměř hned. Naprosto to vystihovalo mojí situaci, protože mě s novým životním stylem začal nový život. Nový život, o kterém se mi ani nesnilo, protože jsem poprvé v životě byla opravdu šťastná jako žena, ve svém těle.

 

Co bylo hlavní pohnutkou k tomu, aby si ve svém životě něco zásadně změnila?

Během prvního roku na mateřské jsem přibrala 10 kg. Jelikož se moje váha šplhala k 80 kg, tak jsem věděla, že je čas na změnu. Tou dobou jsem ještě dodělávala školu a bylo nutné to dobře naplánovat. Hlavní pohnutka přišla pouze z mojí hlavy. Vnitřní odhodlání, stanovit si cíl a zvládnout ho.

 

Už je to nějaká doba od tvé přeměny. Co tě motivuje? Máš stanovené nějaké cíle?

Vždy se snažím být největší motivací sama sobě, ušla jsem dlouhou cestu. Vždy, když mám nějaké pochybnosti, tak se ohlédnu zpět a to mě zase nakopne dál. Není to o tom zhubnout, ale začít myslet jinak. Je to vlastně takový proces mysli, který se odrazí v zevnějšku.

Našla jsem v tomto životním stylu sama sebe, takže mě ani na chvilku nenapadlo s tím přestat. Cíle jsem vždy měla a je tomu tak i nyní. Jelikož mě výživa a svět fitness zajímá natolik, že bych se v této sféře ráda uplatnila v budoucnosti, tak nyní pracuji na tom, abych získala rekvalifikaci jako poradce výživy.

Pro mě je velmi důležité mít cíl, který mě dokáže neskutečně posouvat kupředu. Sama si tyto cíle sepisuji na papír, abych se k nim kdykoliv mohla vrátit a mít tak zpětnou vazbu, zda se ubírám tím správným směrem.

cile_evy_toth

Odhodlanost a vytrvalost jsou vlastnosti úspěšných lidí. Vnitřní motivaci ale musí najít každý sám.

 

Podařilo se ti někoho z tvých blízkých pozitivně ovlivnit?

Ano, někomu jsem pomohla zhubnout, někoho jsem motivovala, někoho navedla k lepší stravě a někomu předala jen kousek pozitivních myšlenek a podpory. Každý jsme individualita a tak se snažím ke každému přistupovat. Ať už je to můj blízký člověk nebo někdo „cizí“.

certifikaty_evy_toth

Pokud potřebujete poradit s jídelníčkem nebo tréninky, napište Evě přímo přes FB New Life

 

Co je podle tebe „gró“ zdravého stravování?

Za mě je to rozhodně zbavit se předsudků, různých zavedených postupů a jít do toho s čistou hlavou. Nyní je tolik informací o zdravém stravování, co je a není správně, že to člověka kolikrát naprosto vykolejí.

Na začátku to může být takový „pokus, omyl“, ale důležité je poslouchat své tělo a ono nám vždy dá tu nejlepší zpětnou vazbu, zda je to, co jsme si vybrali jako ta správná cesta. Pro mě se jídlo stalo přítelem až ve chvíli, kdy jsem o něm začala uvažovat jako o možnosti lepšího života.

eva_toth_ginger_ewe

I přes rady a doporučení odborníků vždy naslouchejte svému tělu. Dá vám tu nejlepší zpětnou vazbu. 

 

Co si myslíš o pravidelném doplňování vitamínů, minerálů a aminokyselin?

Ačkoli mám velmi pestrou stravu, tak i já pravidelně doplňuji vitamíny, minerály i aminokyseliny suplementačně. V průběhu roku používám nespočet doplňků stravy, dle ročního období, toho jak se momentálně cítím nebo ve vysoké psychické nebo fyzické zátěži a po sportu. Doplňky stravy beru jako běžnou součást svého stravování.

 

Jaký máš názor na Blendea SUPERGREENS?

Jsem velice ráda, že jsem měla možnost vyzkoušet právě Blendeu, protože můj názor všeobecně na zelené superpotraviny je opravdu kladný po měsících osobních zkušeností. Ve spojení Blendey, kde najdeme 4 zelené superpotraviny naráz, je to takové zdraví v krabičce, jak já říkám.

Ani Evča nedá na Blendeu dopustit. Je vhodná pro aktivní sportovce i lidi, kteří si ke sportu zatím cestu nenašli. Správná strava a kvalitní suroviny jsou prospěšné bez rozdílu pro všechny.
.

 

Děláš si smoothie nebo piješ Blendeu ráno nalačno jen s vodou?

Jak já říkám,piju to „na tvrďáka“, tedy  jenom s vodou ráno a nalačno.

eva_toth_s_blendeou

Evča a její každodenní ranní nálož vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů - Blendea SUPERGREENS

 

Zlepšilo se u tebe něco po užívání Blendey?

Jako klady hodnotím to, že jsem na sobě velmi rychle pozorovala změny. Mívala jsem pocity těžkého břicha, které s užíváním odezněly. Bříško nádherně „splasklo“. Začala jsem mít více energie během celého dne. Blendeu jsem užívala i jako prevenci nemocí během zimy, což se mi také osvědčilo.

 

Prozradíš nám nějaký tvůj nejoblíbenější zdravý a jednoduchý recept na dezert?

Moc ráda, například rychlo-dezertík, který jsem vymyslela ve spojení s Blendeou.

  • 30 g ovesných vloček
  • půlka banánu (rozmačkat)
  • 15 g vanilkového proteinu
  • 1 vejce
  • lžíce kokosové mouky
  • lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 75 g bílého řeckého jogurtu Milko nebo Skyr 0%
  • 3 g Blendey SUPERGREENS - (1 odměrka)

Vše smíchejte do nádoby a dejte na 5 minut do mikrovlnky. Poté vyklopte, dozdobte oblíbeným ovocem nebo polijte sirupem bez kalorií a perfektní snídaně nebo svačinka je na světě. Nejenomže skvěle chutná, ale tento mugcake vypadá velmi nápaditě díky zelené barvičce Blendey, takže můžete někoho i touto zajímavou snídaní potěšit.

mugcake_podle_evy_toth

Rychlý proteinový mugcake z mikrovlnky podle Evy Tóth

 

Jaké je tvé oblíbené motto?

„Jaký si to uděláš, takový to máš“. Tímto mottem se řídím už řadu let.

 

Evčo, děkuji za rozhovor! Pevně věřím,  že motivace sršící z tvých slov nedolehla jen na mě, ale bude mít daleko širší zásah.  

"Jediný člověk, který nemůže cvičit jógu, je člověk líný" - rozhovor s Káťou Burešovou

"Jediný člověk, který nemůže cvičit jógu, je člověk líný" - rozhovor s Káťou Burešovou

Připravila jsem si pro vás další ze série inspirativních rozhovorů, tentokrát ze světa jógy. Že vám to nic neříká? Naprosto chápu :) Ještě před několika měsíci jsem byla sama existencí jógy nepolíbená.

Jóga mě vlastně vždy lákala, ale nikdy jsem nevěděla, jak na to. A kvůli tomu jsem nikdy nezačala.

Lidé i myšlení se vyvíjí a proto jsem odhodila strach stranou a na všechno jsem se zeptala Káti Burešové, majitelky jogového studia Sedmé nebe.

A nebojte, není to jen strohý rozhovor o tom, co to jóga vlastně je. Mimo jiné jsem se zeptala

  • jak s jógou vlastně začít
  • zda mohu cvičit s mým zdravotním omezením
  • zda mohu jógu cvičit i doma
  • který druh jógy je vhodný pro začátečníka

… a mnoho dalších otázek. Pokud jste stále na startovací pozici jako já, doufám, že vám právě tento rozhovor pomůže s rozhodnutím vykročit vpřed a zajít na svou první hodinu.

kata_buresova_joga

Káťa cvičí jógu s přítelem na pražském Vítkově

 

Káťo, kde všude tě můžeme potkat a čemu se aktuálně věnuješ?

Mým hlavním projektem je jógové studio Sedmé nebe. Sídlíme na Hájích, kousek u metra a snažíme se tu vytvořit místo, kde se bude každý cítit příjemně jako doma už při příchodu. Máme lekce různého druhu od velice jemných po fyzicky náročnější. Sama tu i učím a další učitele jógy se snažím vybírat tak, aby si každý přišel na své. Vybírám hlavně takové učitele, které jóga baví a mají chuť ji předávat dál.

Poslední dobou také o něco víc učím na jógových retreatech v zahraničí. Pravidelně jezdíme každý rok v červnu do Řecka, letos přidáváme ještě v listopadu jógu v Indii a příští rok v březnu na Bali. Také s přítelem učíme Acro jógu, kromě workshopů, máme i videa pro začátečníky na Youtube.

Píšu články pro JógaDnes a možná se časem dokopu také k nějakému blogu. Zjistila jsem, že mě hodně baví předávat mou lásku k józe dalším lidem. Někteří to  mají na mé lekce daleko, tak proto se snažím je zatím motivovat k jógové praxi alespoň na Youtube a na Instagramu.

VIDEO: Krátká lekce jógy pro začátečníky s Káťou - Pozdravy slunci na každé ráno.

 

Pro mnohé začátečníky je jóga jen dalším cvičením. U pokročilých nadšenců ji vnímám jako určitou cestu sebepoznání. Jak to je? Jde jen o cvičení?

Řekla bych, že může být jen fyzickým cvičením (pro mě to tak na začátku bylo), ale může být i něčím mnohem víc. Prostřednictvím jogové praxe se o sobě můžeme mnoho dozvědět.

Tím, že s nikým nesoutěžíme, máme čas vnímat své reakce na různé situace. Třeba na to, když nám něco nejde, nebo máme z něčeho strach a učíme se s tím pracovat. Když se pak v běžném životě objeví tento pocit, už víme, co to s námi dělá a jak s tím nejlépe pracovat.

 

Je jóga opravdu pro každého? Nebo existují nějaká omezení?

Věřím tomu, že jógu může praktikovat každý, a to bez ohledu na věk, pohlaví, fyzickou kondici nebo různá omezení. Jediný člověk, který nemůže cvičit jógu, je člověk líný :)

kata_buresova

 Káťa je se svým partnerem dokonale sehraná

 

Jakým způsobem je ideální s jógou začít?

V dnešní době máme mnoho možností. Osobně bych doporučila začátečnické kurzy a případně alespoň několik soukromých lekcí s učitelem. Jak si ale takového učitele vybrat?

Dejte na doporučení přátel. Když vidíte, že se někdo cítí lépe, je mu v těle pohodlněji, je méně vystresovaný a více se raduje ze života, chtějte jeho učitele.

 

Když nemám čas chodit na pravidelné lekce, mohu cvičit jógu doma s Youtube?

Určitě ano. Existují i specializované servery, kde se může praktikovat jóga se skvělými učiteli. Jen bych si určitě čas od času našla prostor na to zajít někam osobně. Hlavně na začátku máme různé stereotypy pohybu (i myšlení), které se mohou na jogové praxi projevit.

Je dobré, když se na nás někdo podívá, upozorní nás a naučí nás s těmito stereotypy pracovat. Když totiž celý shrbení od počítače skočíme na jogovou podložku a pustíme si nějakou z fyzicky náročnějších lekcí, může se stát, že si spíše ublížíme, než pomůžeme.

katka_buresova_joga

Jóga je, samozřejmě, také o lehčích pozicích

 

Doporučíš mi nějaké konkrétní instruktážní video?

Za mě je skvělý server OmStars.com. Je zde stále více videí s učiteli jógy všech možných stylů, a to od velice jemných po poměrně fyzicky náročné. Pokud bys potřebovala mít videa v češtině, tak jsem slyšela, že JogaVirtual je moc fajn.

TIP: Mrkněte i na 10 zdravotních benefitů, které přináší pravidelné cvičení jógy.

 

Už mnohokrát jsem se setkala s několika názvy jógy a dodnes nevím, o co jde. Prozradíš mi, jaký je rozdíl mezi ashtanga jóga a power joga?

Tohle by bylo na celý článek :) Jelikož jsi zmínila zrovna tyto dva styly, tak power joga v podstatě vznikla díky ashtanga józe.

Ashtanga jóga má předem daný sled pozic, a ty se určitým způsobem dají upravovat tak, aby byly přínosné pro různé typy praktikantů s ohledem na fyzickou kondici, věk, omezení těla atd. Výhodou je, že pořadí pozic má v sobě systém a člověk je po určité době může praktikovat sám kdekoliv a kdykoliv.

U Power jogy lektor vytváří sestavy průběžně. Lekce se budou hodně lišit vzhledem k různým temperamentům a povahám různých učitelů.

Stylů je dnes samozřejmě více, v některých se zůstává v pozicích hodně dlouho, v jiných se jimi prakticky jen prochází. Někde se používají pomůcky, jiné styly pomůcky nepoužívají. Řekla bych, že je dobré se zeptat v konkrétním jogovém studiu, co by s ohledem k našim potřebám doporučili, a průběžně zkoušet různé styly a učitele, aby si člověk našel ten styl, který mu bude sedět nejvíce.

meditace_behem_jogy

Nedílnou součástí jógy je také meditace

 

Jaké další označení jógy existují?

Myslím, že ten existuje snad skoro “všechno” jóga, např.: pivní jóga nebo jóga s kozami… :D Asi je jedno odkud začneš, pokud tě to přivede k józe. Někdy to může být ale trochu daleko od toho, aby se člověk naučil pracovat se svým tělem, dechem, myslí a sám se sebou.

 

Která z nich je nejvhodnější pro začátečníka?

To je hodně individuální. Já téměř všem doporučuji chodit na ashtangu formou Mysore - tedy na lekci, kde se postupně naučíš sestavu, kterou pak praktikuješ i doma 6 dní v týdnu (někdy to samozřejmě může být třeba 5 minut, jindy zase více). Jde hlavně o to, najít si učitele, který ti sedne. Tedy vyzkoušet pár lekcí a udělat si vlastní názor.

lekce_jogy_kati_buresove

Navštivte jednu z lekcí, které nabízí Káťa ve studiu Sedmé nebe

 

Nedávno jsem se dívala na tvé nové instruktážní video “Acro Yoga for Beginners”, jsem z toho nadšená. Tady už je potřeba nějaká předchozí praxe, že?

Já věřím, že ani ne :) Acro je samozřejmě dobré pro začátek vyzkoušet s někým zkušeným, kdo ti dělá spottera, tedy něco jako záchranu u náročnějších prvků.

Naše videa na YouTube jsou koncipována tak, aby je zájemci zkoušeli ve třech, a tak je třeba, aby jeden vždy hlídal bezpečnost. Ideální by bylo zajít si na nějaký workshop a pak pokračovat třeba i podle videí.

Kdybyste to chtěli vyzkoušet třeba s námi, přes léto budeme mít s Liborem několik workshopů. Nejaktuálnější informace jsou u nás na webových stránkách studia a budou i na mém Facebooku a Instagramu.

VIDEO: Mrkněte na Kátino instruktážní video Acro jógy pro začátečníky

 

Sama mám zdravotní problém s operovaným zápěstím, které nemohu naplno stále používat. Ráda bych s jógou začala, ale vzhledem ke všem pozicím a nutnosti používat ruce jsem to odložila na dobu neurčitou. Existuje nějaká alternativa, kterou bych mohla využít?

Rozhodně. Jóga je pro všechny bez ohledu na věk, tělesnou kombinaci, nebo to, jak je na tom naše tělesná schránka. Na začátek bych ti doporučila buď pár individuálních lekcí, kde ti učitel postaví jógovou praxi na míru. Začni chodit tam, kde mají Ashtanga jógu formou Mysore.

Učitel ti postupně předá sestavu, kterou pak ideálně zkoušíš i doma. Začneš s pár pozicemi a postupně se sekvence nabalují. Díky tomu, že studenti postupně cvičí sami a učitel jim chodí pomáhat a přidává pozice, je čas na to upravit praxi na míru, klidně i s tím, že se nebudeš opírat o dlaně, ale použiješ třeba předloktí.

kata_buresova_na_plazi

Káťa během roku často cestuje, jóga jede vždy s ní :)

  

Jako laika mě fascinuje stojka na loktech. Máš nějaký zaručený recept nebo postup, jak na to?

Praxe a začít od začátku - tedy u pozdravu slunci. Když ti jde jen o nějakou konkrétní pozici, jsou určitě rychlejší cesty, než je jógová praxe - třeba různé workshopy akrobacie.

Myslím, že v jógové praxi jde spíš o to, co se naučíš cestou k nějaké pozici, než o pozici samotnou. Takže za mě je někdy lepší na něčem pracovat dlouho a díky tomu si uvědomit své pohybové stereotypy a zlepšit je, než něco zvládnout hned a nic dalšího z toho nemít.

 

Jak vnímáš spojitost jógy a zdravého stravování? Jak se stravuješ ty?

Pro mě je tohle téměř spojená nádoba. Jóga tě v ideálním případě naučí mít ráda svoje tělo a starat se o něj. Navíc, když praktikuješ jógu každý den brzy ráno, tak steak k večeři budeš ráno pekelně cítit.

Já osobně nejím maso převážně kvůli tomu, že nepotřebuji, aby kvůli mě bylo nějaké živé bytosti ubližováno. Miluji všechno čerstvé, jako sezónní ovoce a zeleninu, ideálně plnou chuti ze slunce, luštěniny všeho druhu, semínka a některé ořechy. Ale také miluji kvalitní zmrzlinu a hořkou čokoládu :)

kata_buresova_na_zajezdu

Káťa na jednom ze svých jógových pobytů

 

Jaký máš názor na superpotraviny, konkrétně na naši směs 5 zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS?

Zatím ji zkouším pár dnů a jsem moc spokojená. Cítím se skvěle a z mých pokusů vyplynulo, že Blendeu můžeš přidat do spousty jídel. Zatím mi nejvíc vyhovuje dát si ji s červeným džusem - třeba z lesního ovoce.

.

 

Máš zkušenost s užíváním rostlinných proteinů?

Mám. Jelikož nejím maso a mléčné výrobky si dám spíše vyjímečně, snažím se doplňovat bílkoviny právě takto. Dělám si třeba palačinky z celozrnné mouky, rostlinného mléka a banánu, přidávám si do nich právě i konopný protein.

 

Zaujalo tě něco konkrétního na novém rostlinném proteinu Blendea SUPERPROTEIN?

Kromě toho, že je to rostlinný protein a není v něm sója, na kterou jsem alergická, tak mě zaujala maca. Slyšela jsem o ní hodně pozitivních věcí, tak jsme moc zvědavá na to, až tuhle směs vyzkouším.

Pak také to, že tento mix má v sobě i výživu pro klouby. Když se člověk pravidelně a intenzivně hýbe, je to skvělá věc. A samozřejmě to, že v něm nejsou žádná umělá sladidla, to beru jako velké plus.

.

 

Prozradíš nám na závěr tvůj životní postoj?

Snažit se najít to, co mě baví, ideálně když to bude přinášet něco pozitivního do života i ostatním, dělat to a zlepšovat se, užívat si života, který je plný možností namísto pocitu, že něco “musíš”.

VIDEO: Mrkněte i na "nadstavbu" rozhovoru na Blndea Youtube kanálu.

 

Děkuji za opravdu motivující rozhovor, Káťo :)

Jsem ráda za Kátinu ochotu, protože v době sepisování tohoto rozhovoru byla na Rhodosu a užívala si jogový pobyt se svými studenty. Už brzy se můžete těšit na videa, které jsme pro vás společně natočily :)
.
.
Špaldové proteinové lívance s Blendeou a ovocem

Špaldové proteinové lívance s Blendeou a ovocem

Těšíte se na víkendovou sladkou snídani? Co takhle špaldové lívance pečené na kokosovém oleji, ozdobené čerstvým ovocem, tvarohem a kouskem čokolády?

U nás je to už sobotní nezbytnost. Pokaždé si ji navíc můžete naservírovat jinak. Zkuste lívance skládat na sebe a vytvořit tzv. lívancovou věž.

 

Špaldové proteinové lívance s Blendeou

spaldove_proteinove_livance

  • Doba příprava: 30 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

 

Ingredience na těsto:

.

 

Ingredience na dozdobení:

  • 200g tvarohu
  • čerstvé maliny
  • kousek vysokoprocentní čokolády

 

Postup:

V jedné misce smícháme suché ingredience - mouku a Vegan protein. V druhé misce smícháme mokré ingredience - jogurt a vejce. Poté k misce s vyšlehaným vejcem a jogurtem přidáváme mouku spojenou s proteinem. Mícháme dokud nám nevznikne hladké těsto. Rozpálíme si pánev a lívance na troše kokosového oleje smažíme dozlatova z obou stran.

Lívance necháme trošku vystydnout. Poté je promažeme tvarohem, ozdobíme malinami a čokoládou a můžeme podávat.

proteinove_livance_recept

Lívanečky sice nejsou veganské, nicméně jsou plné proteinů, a to ocení vaše svaly, klouby a šlachy

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  1. Špaldová mouka je snadněji stravitelná pro svůj vyšší podíl minerálních látek a bílkovin
  2. Kokosový olej řadíme mezi superpotraviny. Pomáhá při hubnutí, povzbuzuje imunitu. Jeho skvělé účinky se využívají i v kosmetice.
  3. Blendea Vegan protein regeneruje svaly, šlachy a klouby, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku. Srovnává hormonální nerovnováhu, zvyšuje ohebnost těla a má anti-age účinky. Objednejte a poznáte jeho sílu.

recept_spaldove_livance

Nezapomeňte koupit vysokoprocentní čokoládu. Žádná Milka a jiné "náhražky" plné palmového tuku a s minimem kakaové hmoty

.
Hrachový protein - tuzemská, rostlinná posila svalů, kloubů a šlach

Hrachový protein - tuzemská, rostlinná posila svalů, kloubů a šlach

Protein, resp. proteinový prášek je jistě nejoblíbenějším doplňkem stravy sportovců. Jako zdroj bílkovin, aminokyselin a dalších cenných látek se však hodí každému. Každý organismus pro své fungování potřebuje bílkoviny.

Hrachový protein nabízí velkou dávku rostlinných bílkovin s vysokou biologickou hodnotou. Je alternativou běžně užívaných proteinů na živočišné bázi, a také doplňkem stravy, který pomůže zvýšit příjem proteinů v situacích, kdy jich organismus nemá dostatek.

 

Proteiny jsou důležité. Jaká je jejich funkce a účinky toho hrachového?

Proteiny – bílkoviny jsou základní stavební jednotkou lidského těla. Všechny buňky lidského těla se po celý život vyvíjí, rostou a obnovují. Všechny buňky, tkáně a orgány jsou z velké části tvořeny právě bílkovinami. Jde o svaly, ale také kosti, šlachy, vazy nebo kůži.

Bílkoviny tvoří až čtvrtinu hmotnosti lidského těla. Jsou nezbytné pro růst a vývoj, také regeneraci organismu nebo formování postavy. Mají nezastupitelné místo v jídelníčku jako jedna ze tří klíčových makroživin (dalšími jsou sacharidy – cukry a tuky).

Význam bílkovin si uvědomují zejména sportovci, kteří budují nebo chtějí udržet svalovou hmotu. O bílkovinách se hodně mluví ve fitness světě, ale třeba ženy toužící po hubnutí omezující jídelníček často trpí jejich nedostatkem. Mnoho lidí ve stravě upřednostňuje sacharidy, a bílkoviny pak bohužel stojí stranou. Lidské tělo se bez nich přitom neobejde.

TIP NA ZDRAVÝ NÁKUP: Směs rostlinných bílkovin Blendea Vegan protein obsahuje hrachový, ale i rýžový protein. Navíc se důrazně doporučuje jejich kombinace, aby je tělo využilo co nejlépe.
.

 

Funkce bílkovin v lidském těle

  • stavební – slouží pro výstavbu buněk, tkání, orgánů, svalů, šlach, pojiva
  • regulační a řídící – jsou součástí hormonů, enzymů a receptorů
  • obranné a ochranné – podílí se na imunitních reakcích
  • transportní – účastní se přenosu některých látek v těle
  • skladovací – fungují i jako zásobní látky

Nedostatek bílkovin v dlouhodobém měřítku nese celou řadu negativních efektů. Jde o zpomalený růst a vývoj, nedostatečnou regeneraci buněk, špatné hojení, ale také snížení obranyschopnosti organismu. Odráží se v omezení funkce významných orgánů, například nervové soustavy, také jater a ledvin.

Játra a ledviny jsou také prvními orgány, které jsou ohroženy v případě nadbytku bílkovin. I ten je závažným, zdraví ohrožujícím stavem. Lidé však častěji trpí nedostatkem než nadbytkem bílkovin. Hrachový proteinový prášek je jedním ze způsobů, jak zvýšit potřebný příjem bílkovin.

pro_koho_je_vhodny_hrachovy_protein

Hrachový protein ocení vytížení sportovci, ale i lidé bez náročné aktivity. Bílkoviny mají v těle řadu důležitých funkcí. 

 

 

Kdo ocení hrachový protein a jeho silné účinky?

  • Proteinový prášek obecně je oblíbeným doplňkem stravy silových i vytrvalostních sportovců s vysokými nároky na regeneraci svalů, samozřejmě také kulturistů budujících svalovou hmotu.
  • Na druhé straně přijde proteinový prášek vhod i ženám, které chtějí vytvarovat postavu, a lidem usilujícím o hubnutí. Nejenže pomůže ke správnému fungování metabolismu, ale uplatní se i pro svoji schopnost zasytit.
  • Proteinový prášek je univerzálním doplňkem stravy. Jakkoli je prospěšný při hubnutí, může posloužit i v opačných případech. Proteiny zpravidla přijdou vhod lidem trpícím podváhou, lidem, kteří nechtěně ztrácejí svalovou hmotu, například kvůli onemocnění nebo upoutání na lůžko. Těm budou užitečné jejich regenerační účinky nebo příznivé účinky na činnost imunitního systému.
  • Hrachový protein je hypoalergenní potravinou, takže se bude hodit všem alergikům, kteří negativně reagují na vejce, mléko a mléčné výrobky, tedy i syrovátkový protein, kasein a další typy proteinových přípravků.
  • Hrachový protein je čistě rostlinným produktem, proto ho ocení i všichni vegani a vegetariáni.
  • Neobsahuje lepek, proto je vhodným doplňkem stravy i pro celiatiky.
  • Přijde vhod mužům i ženám, které si chtějí udržet svoji hezkou postavu a pečovat o ni. Je to doplněk stravy pro všechny aktivní lidi, zajímající se o zdravý životní styl.
  • Lidé na hrachovém proteinu oceňují i to, že neobsahuje žádné geneticky modifikované látky (na rozdíl třeba od proteinu sójového).

hrachovy_protein_1

Pozitivní je i to, že hrách je lokální a dostupná surovina. Nemusí k nám procestovat tisíce kilometrů někde na lodích. Naše těla jsou na lokální potraviny mnohem více zvyklé.

 

Hrachový protein – o co jde?

Hrachový protein představuje jednosložkový protein. Je srovnatelný s nejčastěji užívaným proteinem syrovátkovým, avšak na rozdíl od něho má rostlinný původ. Získává se ze žlutého hrachu. Kvalitní hrachový protein je izolovaný šetrnými technologiemi tak, aby zůstalo zachováno maximum živin.

K dostání je i RAW hrachový protein, vyráběný jenom postupy za studena. Raw hrachový protein, nejlépe v BIO kvalitě, ocení především vitariáni.

Hrachový protein eliminuje nevýhody syrovátkového proteinu také z hlediska obsahu. Neobsahuje laktózu (mléčnou bílkovinu), která nezřídka způsobuje alergie nebo intolerance. Hodí se i pro vegetariány, vegany a všechny, kteří chtějí v jídelníčku omezit mléčné produkty.

Bez rizika alergie nebo dalších nežádoucích účinků v souvislosti se vstřebatelností a zpracováním v lidském těle, jako jsou například zažívací potíže, přináší hrachový protein účinky srovnatelné s nejčastěji využívaným proteinem syrovátkovým.

benefity_rostlinneho_proteinu

 

Účinky a přínosy hrachového proteinu

Formování postavy a budování kondice

Existují vědecké studie srovnávající nárůst svalové hmoty při užívání syrovátkového a hrachového proteinu. Jedna z nich vyšla v roce 2015 v Journal of the International Society of Sports Nutrition. Studie zkoumala účinky podávání syrovátkového a hrachového proteinu po dobu dvanácti týdnů. Výsledky užívání obou proteinů byly podobné, oba druhy proteinů přispěly k nárůstu svalové hmoty.

Hrachový protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, ale má nízký podíl aminokyselin methionin a cystein. Ve srovnání s proteinem ze syrovátky má také nižší podíl aminokyselin leucin, izoleucin a valin. Zdá se, že tyto nedostatky kompenzuje vysoký podíl aminokyseliny arginin. Hrachový protein obsahuje oproti syrovátkovému až třikrát více argininu. Právě arginin má být dle vědců důvodem, proč hrachový protein nabízí obdobné účinky jako živočišné proteiny, ačkoli má nižší obsah některých aminokyselin.

Arginin v lidském těle podporuje prokrvení svalů a orgánů. Lepší prokrvení znamená více živin a kyslíku, a s tím i lepší fungování každého z orgánů i svalů. Arginin se skloňuje nejenom s nárůstem svalové hmoty, ale také lepším spalováním podkožního tuku nebo stimulací činnosti imunitního systému. Jeho další účinky jsou regulace krevního tlaku, zlepšení pružnosti cév a snížení rizika aterosklerózy.

Hrachový protein obsahem argininu vyniká. Pyšní se i vysokým podílem aminokyseliny lysin.

Také lysin hraje svoji významnou roli při budování svalů, ale účastní se také tvorby některých enzymů, protilátek imunitního systému nebo hormonů. Pozitivně se odráží na regeneraci a rekonvalescenci organismu, například po náročných operacích.

Hrachový protein se díky obsahu lysinu ideálně kombinuje s rýžovým proteinem. I rýžový protein má rostlinný původ, je vhodný pro vegany a vegetariány. Obsah lysinu má nižší, zato se pyšní vyšším podílem aminokyselin, kterých má hrachový protein méně.

Ve výčtu aminokyselin, které najdeme ve složení hrachového proteinu, stojí za zmínku i glutamin. Nejde sice o esenciální aminokyselinu, je to však ta nejhojnější aminokyselina lidského těla. Tvoří velký podíl kosterního svalstva, také se výrazně podílí na jeho tvorbě a výkonu.

Glutamin má funkce v imunitních reakcích organismu.

Glutamin je prospěšný i při detoxikaci, hubnutí a dietách, protože se podílí na detoxikačních procesech v játrech nebo zažívacích procesech. Funguje jako zdroj dusíku pro celou řadu biochemických pochodů uvnitř lidského těla. Pomáhá od únavy, je prospěšný ve stresových situacích.

VIDEO: O prospěšnosti aminokyselin mluví naše Květka.

 

Detoxikace, diety a hubnutí

Hrachový protein je jedním z nejlepších proteinů při hubnutí. Je to i kvůli jeho nižší biologické hodnotě, tzn. že nepodporuje nárůst svalové hmoty v takové míře jako jiné proteiny. Přesto přispívá k atraktivně formované postavě, což ocení ženy i muži. Dokládají to i zkušenosti a recenze, které znějí například takto (redakčně upravené citace):

"Hrachový protein zasytí, skvěle krémuje. Nenadýmá, nezpůsobuje žádné potíže při konzumaci ani trávení. Jednoduše je to dobře stravitelný veganský protein nabízející hodnotný aminokyselinový profil."

"Hrachový protein se dá využít jako podpůrný prostředek čistící a redukční kúry. Při takové kúře přijde vhod nejenom jako doplněk stravy, ale i jako kulinářská ingredience. Skvěle zahustí dýňovou polévku, ale i jiné. Dá se využít všude, kde hladká mouka, například jako těstíčko při smažení. Samozřejmě se uplatní i do vaječných palačinek a lívanců, smoothies, čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. Výsledek mé kúry? Zhubla jsem hned 6 kg a cítím se skvěle."

hrachovy_protein_a_hubnuti

Hrachový protein využijete i při hubnutí, ideálně ve spojení s rýžovým. Kombinaci nabízí Blendea Vegan protein.

.

 

Jaké jsou výhody hrachového proteinu?

  • Představuje univerzální zdroj bílkovin. Je vhodný ráno, večer i kdykoliv během dne.
  • Ve svém složení nabízí celé spektrum esenciálních aminokyselin, navíc i vitamíny, minerály a vlákninu.
  • Díky obsahu vlákniny je jeho vstřebávání méně rychlé, zato prospívá zdravému trávení.
  • Je to rostlinný produkt vhodný i pro vegetariány a vegany.
  • Neobsahuje alergeny, jako jsou vejce, mléko nebo lepek.
  • Neobsahuje geneticky modifikované látky.
  • Je to jednoduchý a rychlý způsob, jak zvýšit podíl bílkovin v jídelníčku.
  • Oproti klasickým potravinám má vyšší biologickou hodnotu.
  • Praktickou výhodou je i vysoká trvanlivost proteinového prášku a bezproblémové skladování.
  • Pomáhá zvládat chutě na sladké, zasytí a je tak užitečný i při hubnutí a dietách.
  • Výhodou hrachového proteinu je jednoduchá a rychlá příprava, nebo jeho široké kulinářské využití.

 

Jak používat hrachový protein?

Hrachový protein slouží pro přípravu proteinového nápoje nebo jako součást jídel a dalších nápojů. Prášek se jednoduše promíchá s vodou, případně džusem nebo rostlinným mlékem. K přípravě nápoje se hodí shaker. Diskuze a zkušenosti hovoří o značné pěnivosti hrachového proteinu. To je jeho nevýhoda, pěna však rychle opadá.

Chuť hrachového proteinu je pro někoho neutrální, další ji vnímají jako příliš „hrachovou“. Recenze chuť tohoto proteinového prášku přesto hodnotí vesměs pozitivně, a to i proto, že není problém ji případně překrýt nějakým přírodním aromatem.

Do proteinového nápoje se dá přidat například vanilkový extrakt, také stéviové kapky, javorový sirup, kakao nebo karob. To vše nápoj zpestří o zajímavou chuť, ale také částečně změní jeho výživové složení.

Hrachový protein lze využít i při přípravě nejrůznějších pokrmů. Nejenže se hodí do koktejlů, smoothies, smoothie bowls nebo cereálních kaší, uplatní se i při vaření, pečení nebo smažení. Poslouží jako ingredience pro zdravé lívance, palačinky, placičky. Hodí se i do omáček a polévek, kde nahradí zahušťovadlo.

 

Dávkování hrachového proteinu

Dávkování proteinu se odvíjí od složení jídelníčku a fyzické aktivity. Proto je velmi individuální, rozhodující je celkový denní příjem bílkovin a jejich potřeba daná životním stylem.

 

Nežádoucí účinky hrachového proteinu

Nejsou známy nežádoucí účinky hrachového proteinu. Hrachový protein je snadno stravitelný, zpravidla se nepojí ani s nadýmáním, které trápí některé jedince po požití luštěnin. Je vhodný i pro alergiky a celiaky.

Jde o doplněk stravy, takže těhotné ženy a děti do 3 let by se o jeho užívání měli poradit s lékařem.

Maximální doporučená denní dávka bílkovin pro dospělé jsou 2 gramy/kilogram tělesné váhy. S tím je třeba počítat při dávkování proteinu. Nadměrné dávky proteinů přinášejí nežádoucí účinky, mj. ohrožují funkci jater a ledvin.

 

Recenze, zkušenosti, diskuse

Zajímá vás, co se o hrachovém proteinu říká a píše jinde na internetu? Hledali jsme recenze a diskuze o hrachovém proteinu a narazili na zajímavé postřehy. Hovoří o praktické stránce, jako je například pěnivost nebo dobrá rozpustnost hrachového proteinu.

Zkušenosti poukazují na lehce svíravou hrachovou chuť, pro někoho je na obtíž, další ji bez větších obtíží přebije například pomocí ovesných vloček. Složení hrachového proteinu je pro uživatele často důležitější než jeho chuť, ostatně protein si lidé pořizují v první řadě především kvůli doplnění bílkovin, ne jako lahůdku pro potěšení chuťových pohárků. Stačí však trocha fantazie nebo nějaký fitness recept a z hrachového proteinu se pochoutka klidně může stát!

 

RECEPT: Jednoduché proteinové lívance

Na jedno vejce budete potřebovat 25 g hrachového proteinu a asi 75 ml vody nebo rostlinného mléka. Mouku, bez které se neobejdou klasické lívance, můžete vynechat. Mouku plně nahrazuje hrachový protein. Lívance můžete smažit nasucho nebo na rostlinném oleji, hodí se například olej kokosový.

proteinove_hrachove_livance

Proteinové lívance - jde to i bez mouky, kterou nahradí hrachový protein

 

Postup:

  • Rozklepněte vejce, přidejte k němu proteinový prášek a vodu (rostlinné mléko). Rozmíchejte do podoby vláčného těsta, případně přidejte více vody.
  • Z těsta vytvářejte lívance, které osmažte z obou stran. Jakmile chytnou zlatavou barvu, je hotovo.
  • Lívance se podávají ještě teplé, ale budou chutnat i studené.
  • Při podávání je můžete dochutit arašídovým máslem, jogurtem, tvarohem, ovocem a zasypat oříšky. Dobrou chuť.

 

Co jsou to vlastně proteiny?

Jako bílkoviny neboli proteiny se označují organické sloučeniny složené z aminokyselin spojených peptidickou vazbou. Lidskou bílkovinu tvoří 23 druhů aminokyselin. Ty se dělí na:

  • neesenciální aminokyseliny – jsou syntetizovány v lidském těle
  • esenciální aminokyseliny, tedy takové, které lidské tělo neumí samo vytvořit a je potřeba mu je dodávat zvenčí

Celkem existuje 8 esenciálních aminokyselin. Jde o leucin, izoleucin, valin, methionin, treonin, lysin, fenylalanin a tryptofan.

Vedle nich známe ještě tzv. semiesenciální aminokyseliny (někdy se označují i přímo jako esenciální) – arginin a histidin. V lidském těle se jich nevytváří tolik, aby zajistily růst. Jsou proto esenciální pro děti a dospívající jedince.

Leucin, izoleucin a valin jsou ve sportovním a fitness světě známé také jako BCAA aminokyseliny nebo aminokyseliny s rozvětveným řetězcem. Na rozdíl od jiných aminokyselin se BCAA aminokyseliny metabolizují přímo ve svalech. To je důvod, proč jsou tak oblíbené u sportovců usilujících o nárůst svalové hmoty.

 

Druhy proteinů

Někdy se proteiny podle obsahu aminokyselin rozlišují na plnohodnotné a neplnohodnotné. Plnohodnotný protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny ve vyváženém poměru. Za takový se považuje protein z vajec. Obecně se jako plnohodnotné označují proteiny živočišného původu, a proteiny rostlinného původu jako neplnohodnotné.

Lze se však setkat i s názory, že teorie plnohodnotných a neplnohodnotných proteinů je mýtus, například v článku vyhlášeného výživového specialisty Jeffa Novicka.

 

V základním dělení rozlišujeme proteiny dle zdroje

proteiny živočišné, například:
  • syrovátkový protein
  • kasein
  • sušený vaječný bílek
proteiny rostlinné, například:

 

Proteinový prášek však vždy představuje pouze doplněk stravy. Většinu bílkovin bychom měli přijímat prostřednictvím zdravého jídelníčku, pestré a vyvážené stravy.

 

Zdroje proteinů

Základním zdrojem proteinů ve výživě je maso. To funguje jako komplexní zdroj bílkovin, jenže vegetariáni a vegani to pochopitelně neocení. Maso vedle bílkovin obsahuje i velkou dávku tuků, což není úplně žádoucí.

Velkou dávku bílkovin nabízí i vejce, mléko a mléčné výrobky. Přestože nabízejí plnohodnotné bílkoviny a snadnou stravitelnost, nejsou pro každého. Pro alergiky mohou být dokonce nestravitelné.

Alternativou jsou rostlinné zdroje. Sója sice nabízí celé spektrum aminokyselin, avšak často je také původcem alergií. Bezproblémovým rostlinným zdrojem bílkovin tak jsou především luštěniny. Oproti živočišným zdrojům mohou mít horší vstřebatelnost, na druhé straně však organismus nezatěžují tukem.

Pokud hledáte způsoby, jak do jídelníčku zařadit více bílkovin, vybírejte si potraviny dle složení. Řiďte se obsahem bílkovin, ale zohledněte i obsah tuků.

Zdroj: https://www.stobklub.cz/clanek/obsah-bilkovin-a-tuku-v-potravinach/

 

Biologická hodnota bílkovin

Obsahové složení není jediným faktorem, který hraje roli. Nejde jenom o samotný obsah bílkovin, ale také o tzv. biologickou hodnotu. Ta značí využitelnost dané bílkoviny v lidském těle. Udává, kolik gramů tělesných bílkovin vznikne ze 100 g přijaté bílkoviny.

Biologická hodnota 100 připadá na vaječnou bílkovinu, která je základním měřítkem. Vaječný bílek má hodnotu 95. Maso dosahuje biologické hodnoty nad 90. Hrách má dle wikipedie biologickou hodnotu 56. Hrachový protein mívá biologickou hodnotu 65 - 80

Biologická hodnota bude z klíčových parametrů, které budou zajímat ty, kteří proteiny vyhledávají kvůli nárůstu svalové hmoty. Jednoduše řečeno vypovídá právě o schopnosti přispět k tvorbě svalové hmoty. To pochopitelně není tak zajímavé pro ženy, proto budou hrachový protein upřednostňovat před proteiny s vyšší biologickou hodnotou.

Je však podstatné zmínit, že biologická hodnota se může zvyšovat vzájemnou kombinací bílkovin. Důmyslné kombinace bílkovin také dokážou efektivně dodávat celé spektrum esenciálních aminokyselin. Takto se například hrachový protein výhodně kombinuje s proteinem rýžovým.

NEZAPOMEŇTE NA PŘÍSUN BÍLKOVIN: Český Blendea Vegan protein kobinuje hrachový a rýžový protein.

.
Domácí banánová granola s Vegan proteinem

Domácí banánová granola s Vegan proteinem

Víte co je na granole nejlepší? Můžete si do ní dát přesně to, co máte rádi a za 20 minut máte hotovo. Nejvíc mě na ní ovšem baví to, jak je křupavá a krásně voňavá. Není plná cukru a víte přesné složení a použité ingredience.

 

Domácí banánová proteinová granola

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 - 2 porce, doporučuji udělat si větší zásobu

bananova_granola_recept

 

Potřebujete: 

  • 2 hrnky jemných ovesných vloček
  • 1 lžíce karobu (kakaa)
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce plátků mandlí
  • 1 banán
  • 1 lžíce nasekaných pistácií
  • 1lžíce datlového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 50g goji
  • 50g sušených banánů
  • 1 odměrka Blendea Vegan protein
.

 domaci_granola_recept

Používejte sušené, ne kandované ovoce. To je totiž plné bílého cukru. Dozdobujte ideálně čerstvým ovocem. 

 

Postup přípravy: 

Předehřejete troubu na 180 stupňů. Vše kromě goji a sušeného banánu spolu promíchejte. Vše rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a vložíte na 10 minut do trouby. Po 10 minutách vše promíchejte vařečkou a pečte dalších 10 minut. Poté přidejte goji a sušený banán a pečte posledních 5 minut.

domaci_babanova_granola

Granola nesmí být spálená, jinak by zhořkla. Dodržte časy pečení. 

 bananova_granola

Po vychladnutí granolu uzavřete ideálně do skleněné dózy s víkem. Podávejte s jogurtem, mlékem a čerstvým ovocem.

 

Myslete na zdraví. Jaké jsou zdravotní účinky použitých surovin?

  • Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem energie, protože se skládají z komplexních sacharidů. Používají se do sladkých i slaných pokrmů a rychle zaženou hlad. Nejoblíbenější jsou u sportovců a řadí se mezi fitness potraviny.
  • Banány nejen podporují dobrou náladu. Jsou bohaté na draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak. Obsahují vitamín B6, který reguluju hladinu cukru v krvi. Jsou výborným pomocníkem při zažívacích potížích.
  • Blendea Vegan protein regeneruje svaly, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku. Srovnává hormonální nerovnováhu, zvyšuje ohebnost těla a má anti-age účinky. Objednejte a poznáte jeho sílu.
.

První blogerský Blendea meetup s novými brandy

Možná jste si toho už všimli, v sobotu 26. května 2018 proběhlo první offlinové setkání našich spolupracujících blogerů a influencerů. A protože jsme týmoví hráči, na akci jsme přizvali i spřátelené firmy MarkScrub a Renovality. Že to zní velkolepě? Ano, nejsme žádní troškaři :)   Podívejte se nejdříve na krátký sestřih z celého meetupu.  https://www.youtube.com/watch?v=vwQOjD7Hneg Peter Chodelka na Blendea meetupu

Tvůrce značky Blendea Peter Chodelka při prezentaci :)

  A tak se podařilo, že na jednom místě se sešli zástupci tří značek českého a slovenského trhu a vlivní influenceři. Možná se ptáte, za jakým účelem se tyto akce pořádají. Blogerské spolupráce nenavazujeme jen s cílem rozšířit novinky blíže k zákazníkům skrze sociální sítě, ale také proto, že právě influenceři produkty testují jako první, zkouší novinky a podávají nám konstruktivní zpětnou vazbu. Na nás je potom všechno dále zdokonalovat a nabídnout zákazníkům tu nejlepší kvalitu. Blendea meetup

Potkali jsme se také s našimi ambassadorkami Evčou (vpravo) a Simčou. Dorazila také foodblogerka Gábi v kuchyni (vlevo)

  Instagram je plný inspirativních fotografií, a na tom mají obrovskou zásluhu právě blogeři. Blendea Meetup jsme připravili jako poděkování za jejich skvělou práci a zároveň jsme využili prostor k představení novinek pro rok 2018. Blendea influenceři
VÍTE, KDO JE INFLUENCER? Osoba, kterou dohledáte na internetu (využívá některý z komunikačních kanálů - např. Instagram nebo YouTube) pod konkrétním pseudonymem. Influenceři jsou zajímavé osobnosti, kteří kolem sebe shromažďují komunitu lidí (většinou se stejným zájmem, jako je zdravá strava, cestování apod.), sdílí své zkušenosti a vytváří krásný obsah (fotky, videa). Fanoušci se od nich nechají rádi inspirovat.
Prvním obrovským úkolem bylo najít krásné, reprezentující a sympatické prostory. Po dlouhém hledání se podařil a celou akci jsem naplánovala ve veganském bistru Incruenti na pražských Vinohradech. Krásné místo se skvělým a zdravým jídlem, milou obsluhou, nápadité zelené židle a navíc “Instagram friendly atmosféra”. Byla to jasná volba. Blendea influenceři

Společné foto blogerek a jednatelkou společnosti Renovality

  Samozřejmí byla i příprava zajímavého programu, u kterého nám nikdo neusne - pro mě obrovská výzva.  Před zahájením samotné akce bistro Incruenti připravilo kouzelný welcome drink se špetkou zelené směsi Blendea SUPERGREENS pro každého na uvítanou. welcome drink Blendea

Na welcome drinku si všichni pochutnali. Nikomu nevadilo, že neobsahoval ani kapku alkoholu.

  Kromě organizace jsem si přidělila (ač vlastně nedobrovolně) i roli moderátorky. Nervozitu jsem hodila za hlavu a od zahájení jsme si všichni celou akci užili. Kvˇ´eta Bezuchová na meetupu Blendea

Do prezentace jsem zapojila i screenshoty nejzajímavějších a nejzábavnějších instastories.

ČTĚTE TAKÉ: Rozhovor se mnou o influencerech a o tom, jak se stát Blendea ambassadorem.
První část setkání byla informativní, vyslechli jsme si zpětné vazby a společně jsme diskutovali. Panovala velice přátelská atmosféra. Během setkání došlo také na představení naší novinky Blendea SUPERPROTEIN, součástí byla i ochutnávka. I přesto, že celé setkání se konalo ve veganském bistru, všichni samozřejmě vegani nebyli. O to více mě těší zpětné vazby a chvála na catering, který zajišťovalo bistro Incruenti. Ochutnali jsme designové sandwiche s cizrnovou pomazánkou, maki sushi, čočkový salát se sušenými rajčaty a jako sladkou tečku na závěr nadýchaný croissant - vše ve veganské verzi. občerstvení na Blendea meetupu

Jídlo bylo krásně naservírované a taky krásně chutnalo

  A protože to byla blogerská akce, ochutnávku připravila i Gábi v kuchyni. Bylo to výborné a chutné! Musím podotknout, že ani Gabča není vegankou, i přes to ráda zkouší nové věci a příprava veganského koláče pro ní byla výzva, kterou zvládla perfektně. občerstvení od Gábi v kuchyni

Foodblogerka Gábi začala pro Youtube kanál Blendea.cz připravovat také videa

  VIDEOTIP: Sledujte náš YouTube kanál, kde pro vás Gábi v kuchyni připravuje zdravé inspirace.  https://www.youtube.com/watch?v=V3V7woT__KQ&t=1s   Během celé akce v místnosti seděla také Tamarka z My Mehndi, která holky krášlila tetováním z henny v mnoha motivech (indický, arabský...). I já jsem neodolala a na ruce jsem si odnesla krásný ornament. Henna je výhradně z přírodního materiálu a pro člověka zcela nezávadná. My Mehndi

Výbava pro krášlení přírodní hennou od My Mehndi

  Ve spolupráci s Incruenti jsme připravili doprovodný program v podobě letní grilovačky, na které hosté poznali různé alternativní varianty ingrediencí a způsoby přípravy. grilovačka s Blendeou

Grilovačku si neužili jen naši hosté, ale také majitelé bistra. Tímto děkujeme za skvělou organizaci a přípravu.

  V závěru celého večera byla připravená pozornost pro každého pozvaného hosta. dárky od Blendea.cz

V dárkovém balíčku blogerky objevily od každé společnosti to nejlepší :)

 

Co na akci říkají influencerky?

Evča za Instagramový profil Gingerewe: ginger ewe [su_quote]Chtěla bych dopředu moc poděkovat za uspořádání pražského Meetupu. Na akci tohoto typu jsem byla poprvé, a proto jsem se těšila na program, který byl překvapením. Nesmírně mě zaujalo propojení více značek s podobným záměrem, kterým je jakýsi návrat k přírodě. Byla jsem ráda, že jsem mohla slyšet všechny příběhy o začátcích těchto značek, protože mi to přišlo nesmírně osobní a milé. Sešla se nás tam opravdu skvělá skupina mladých lidí s podobnými zájmy, což bylo vidět na velmi příjemné atmosféře, která celou dobu panovala. Prostředí ve kterém se celý meetup konal bylo stylové s perfektní obsluhou a připravené veganské občerstvení bylo famózní a to podotýkám, že nejsem vegan :) Těším se na další taková setkání a přeji všem značkám, které se na setkání představily do budoucna hodně úspěchu, jelikož si jej zaslouží! [/su_quote]   Karol za Instagramový profil Silačky. silačky [su_quote]Miluji akce, kde načerpám inspiraci, skvělou energii a potkám spoustu úžasných lidí. A tenhle MeetUp byl rozhodně jedním z těchto akcí! Moc si vážím pozvání! Nádherné místo, skvělá organizace, bezvadné pohoštění - prostě všechno v topu. Dozvěděla jsem se něco o svých dvou oblíbených značkách a oblíbila si i třetí. Jsem moc ráda, že jsou společnosti ochotny pořádat takováto setkání. Určitě v tom pokračujte. :)[/su_quote]
NEZAPOMEŇTE: 
 
Osvěžující melounové smoothie s Vegan proteinem

Osvěžující melounové smoothie s Vegan proteinem

Co patří k létu víc než meloun, osvěžující smoothie a koupání? Abyste se v plavkách cítila co nejlépe, je třeba odlehčit jídelníček a zařadit do života cvičení, kterému ale prospěje ještě trochu podpořit. Jak?

Ideálně skvělým ovocným smoothie, do kterého si přidáte lžičku našeho nového Blendea Vegan proteinu.

 

Melounové smoothie s ananasem, okurkou a limetkou

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

melounove_smoothie

 

Ingredience:  

  • 1/4 melounu
  • 1/8 ananasu
  • 1/4 salátové okurky
  • 200 ml kokosové vody
  • několik lístků máty
  • šťáva z poloviny limetky
  • 1 odměrka Blendea Vegan proteinu
.

 

Postup:

Meloun i ananas rozkrojte na čtvrtiny a dužinu nakrájejte do smoothie mixéru.  Okurku omyjte, pokrájejte a vložte do smoothie makeru. Limetku také omyjte, rozpulte a vymačkejte šťávu přímo do mixéru. Přilijte kokosovou vodu, pár lístků máty a jednu odměrku Vegan proteinu. Promixujte,  nalijte do sklenice, dozdobte kousky ovoce nebo mátou a podávejte.

TIP: Do hotového smoothie můžete přimíchat i hrst sušeného kokosu, který dodá drinku tu správnou exotickou chuť a texturu. 

melounove_smoothie_recept

Tenhle letní osvěžující drink si určitě zamilujete

 

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Meloun je skvělý pro osvěžení organismu. Obsahuje vitamin C, který povzbuzuje naši imunitu a kondici. Je zdrojem karotenů a antioxidantů, čistí celé tělo a podporuje jeho obranyschopnost.
  • Ananas čistí tělo a zbavuje ho přebytečných kil. Zároveň také zpomaluje stárnutí organismu. Podporuje imunitu i trávení, snižuje cholesterol a čistí trávicí trakt. Stejně tak čistí ledviny a močové cesty. Má dokonce pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů i pokožky. Také zmírňuje otoky a bolesti.
  • Okurka hydratuje tělo i pokožku. Pomáhá k vyplavování toxinů z těla a zlepšuje práci ledvin. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu, takže se hodí do jídelníčku každé diety a redukční kúry.
  • Limetka nás zásobuje vitaminem C, čistí tělo, posiluje imunitu, nabíjí energií a pomáhá bojovat s nadváhou i vysokým tlakem. Je skvělá pro povzbuzení trávení po těžkém jídle a pomáhá játrům.
  • Kokosová voda obsahuje spoustu živin, které nám pomáhají ku zdraví. Snižuje krevní tlak, čistí tělo a dokonale ho hydratuje.
  • Směs rostlinných bílkovin Blendea Vegan protein z hrachu a rýže je vhodný pro vegany. Je také bez lepku a laktózy. Obsahuje antioxidanty, urychluje přirozený úbytek váhy a vyrovnává hladinu cukru v krvi, takže zabraňuje nadbytečnému ukládaní tuku. Vyzkoušejte ho ještě dnes a dopřejte tělu jeho skvělé účinky.
.
Jakon – zdravé hlízy s chutí slaďoučkého ovoce

Jakon – zdravé hlízy s chutí slaďoučkého ovoce

Jihoamerická civilizace až v posledních letech odhaluje svá prastará tajemství. Dokonce nám dává nebývalý prostor tato sladká tajemství přímo ochutnat. Díky tomu se můžeme zakousnout i do čerstvých hlíz, které sice vzhledem připomínají brambory, ale překvapí svou nezvyklou ovocnou chutí.

Hlízy jakonu (také yacon) jsou lahodně šťavnaté, křupavé a osvěžující. Navíc jsou plné cenných živin U nás je v současnosti jakon k dostání jako exotická superpotravina a ingredience zdravého jídelníčku. Představuje zdravé sladidlo, které se hodí diabetikům, a nejenom jim. Jakon je také netradiční zeleninou, která se dá i v našich podmínkách bez větších potíží pěstovat.

Víte, že slaďoučkým jakonem zdravě doslazujeme i nový Blendea Vegan protein?
.

 

Co je to jakon?

V Peru, Bolívii a Argentině je to yacón, dle místních taraca nebo jicama. V Česku se označuje jednoduše jako jakon, latinsky Smallanthus sonchifolius, dříve Polymnia sonchifolia nebo Polymnia edulis.

Jde o vytrvalou rostlinu z čeledi hvězdnicovitých. Roste v deštných lesích Peru a Bolívie, které pokrývají andské svahy i horská údolí, v nadmořských výškách od 1000 do 3770 m n. m. V roce 1981 byla vyhlášena za ohrožený druh. Jako vysoce výživná plodina se však pěstuje nejenom ve své domovské oblasti, ale postupně se zabydlela po celém světě i v našich jídelníčcích.

 

Jak yacon vypadá?

Yacon je ochlupenou rostlinou, která může dorůst až do úctyhodné třímetrové výšky. Má hustě větvenou lodyhu nesoucí sytě zelené listy trojúhelníkovitého tvaru se zubatým okrajem. Nadzemní část tvoří hned několik chlupatých olistěných lodyh.

Jsou v průřezu válcovité, mohou být tmavě i světle zelené, někdy také nafialovělé. Ve vrcholu sezóny rostlinu zdobí žluté nebo oranžové vrcholičnaté květní úbory. Doba kvetení je také dobou sklizně. Sklízejí se zejména hlízy jakonu.

yacon

Hlízy najdeme na bázi stonku rostliny, dokonce tam najdeme dva druhy hlíz.

 

Jakon je hlíza velice bohatá na živiny, žádná "obyčejná" brambora

Níže v zemi najdeme zásobní hlízy vřetenovitého tvaru se vzhledem protáhlých brambor, červené řepy nebo šlechtěných topinambur. Právě tyto sladce voňavé a chutné hlízy jsou nutričně ceněné a pro své složení se využívají jako superpotravina.

Jednoduše se vykopou ze země, oloupou a sní. Mají šťavnatou chuť připomínající jablka nebo hrušky s exotickým nádechem ananasu, melounu a špetkou vanilky. Jde o lahodné podzemní plody, které chutnají mnohem lépe, než vypadají, a také pomáhají tělu.

Hlízy jakonu mají jenom tenkou slupku, která na vzduchu okamžitě tmavne. Zbarvení slupky se odvíjí od konkrétní variety rostliny, může být žlutavé, krémové, růžové až temně fialové. Pod slupkou je korová vrstva s lehce pryskyřičnou chutí a až pod ní pak jemná sklovitá dužina bílé, krémové až nafialovělé barvy a lahodně nasládlé chuti.

Na jedné rostlině se během sezóny vytvoří i více než deset jedlých hlíz, celkem váží až osm kilogramů. Nad nimi rostlina vytváří hlízy stonkové, tzv. kaudexy, které slouží pro vegetativní rozmnožování – fungují jako sadba, pro konzumaci nejdou vhodné.

Mají rozvětvený tvar, bílou až purpurovou barvu a jsou na povrchu pokryty četnými očky. Z těchto hlíz se jakon pěstuje i v našich klimatických podmínkách (více o pěstování jakonu se dozvíte níže). Jakon se pěstuje zejména pro výživné jedlé hlízy, ale nutričně zajímavé jsou i listy.

yaconove_listy

Velké a léčivé jakonové listy

 

Léčivé listy jakonu

Listy jakonu slouží již tisíce let v tradičním léčitelství Peru. Pro přípravu léčivého odvaru – čaje se však hojně užívají také v Japonsku. Je jim přičítána schopnost snižovat hladinu cukru v krvi a dle vědeckých studií jsou jim přisuzovány i další antidiabetické vlastnosti.

Čaj z listů jakonu má nahořklou chuť, která se až v ústech mění ve sladké tóny. Je prospěšný pro diabetiky a nejenom pro ně. Pro své antioxidační a detoxikační účinky přijde čaj z jakonu vhod každému. Každý ocení jakon pro podporu činnosti jater a ledvin, nebo jako prevenci civilizačních chorob.

 

Prospěšné účinky jakonových listů naznačují i moderní vědecké studie.

  • Hypoglykemické účinky jakonu prokázala například laboratorní studie na univerzitě v Tucumánu v Argentině/1/. Extrakt ze sušených listů způsobil pokles glukózy v plazmě zdravých potkanů, ale i u potkanů diabetických.
  • Antioxidačními účinky jakonových lístků se zabýval i český tým profesorky Valentové Univerzity Palackého v Olomouci. Jejich bádání prokázalo výrazný ochranný účinek proti poškození jaterních buněk krys, a to díky vysokému obsahu fenolových kyselin jako je kyselina rozmarýnová, kávová nebo chlorogenová.
  • Antioxidační a antibiotické účinky listů jakonu z nich dělají skvělý prostředek k udržení zdraví a slibují využití v oblasti prevence a léčby onemocnění spojených s oxidativním stresem, tzv. civilizačních chorob. Ještě zajímavější se však jeví využití hlíz jakonu, které nabízejí vysokou nutriční hodnotu i široké praktické využití.

 

Čím je jakon tolik zdraví prospěšný?

Hlízy jakonu jsou bohatým zdrojem celého spektra cenných bioaktivních látek. Jde o vitamín A, některé vitamíny skupiny B, vitamín C nebo minerální látky jako je vápník, draslík, hořčík nebo železo. Ceněné jsou i polyfenoly (kyselina chlorogenová) nebo aminokyseliny. Za zmínku stojí tryptofan – jedna z osmi esenciálních aminokyselin, které jsou v lidském těle základním stavebním prvkem bílkovin.

Většina objemu hlízy je tvořena vodou. Ta tvoří přes 70 % hmotnosti čerstvé hlízy. Kvůli vysokému obsahu vody má hlíza nízkou energetickou hodnotu. Zajímavý je i obsah bílkovin nebo vlákniny.

Skutečnou superpotravinu však z jakonu dělají zejména cukry – sacharidy v příznivém poměru. Hlavní zásobní látku jakonu představují tzv. fruktooligosacharidy. Právě ty dávají čerstvým hlízám jakonu lahodně sladkou chuť a dělají z jakonu výjimečně výživnou potravinu.

Jakon patří mezi několik málo rostlin, které jako zásobní látku využívají směs polysacharidů, obecně označovaných jako inulin.

Je to oligosacharid, který se v lidském těle zpracovává bez požadavků na inzulín. Inulin patří mezi sacharidy, avšak v lidském těle se nevstřebává, na rozdíl od jednoduchých sacharidů není zdrojem energie.

Přesto je užitečný. Inulin, resp. oligosacharidy totiž fungují jako tzv. prebiotika – látky podporující růst a aktivitu zdravé střevní mikroflóry. Inulin je dle wikipedie dokonce považován za nejvýznamnější přírodní prebiotikum.

Obsah čerstvých a sušených hlíz jakonu dle Agriculturejournals.cz (v %) Původní zdroje: A – Calvino (1940), B – Bredemann (1948), C – León (1964), D – Nieto (1991)

.

 

Jakonová prebiotika a probiotika

Správná funkce střev je do značné míry ovlivněna střevní sliznicí, kterou osídlují nejrůznější mikroorganismy. V ideálním případě jde o přátelské bakterie, které napomáhají trávení, ale ovlivňují i řadu dalších biochemických pochodů uvnitř lidského těla. Mohou být i součástí potravy jako tzv. probiotika. Potravou pro samotná probiotika jsou tzv. prebiotika.

Prebiotika se ve střevech stávají stravou pro přátelské mikroorganismy, naopak potlačují rozvoj těch negativních a také nežádoucí hnilobné procesy ve střevech. Jsou prospěšné pro zdravou střevní mikroflóru a představují tak prevenci zažívacích potíží, ale i vážných civilizačních chorob. Yakon, jako zdroj probiotik, lze spojovat se všemi těmito účinky.

Dle studií se oligosacharidy, které najdeme i v hlízách jakonu, odrážejí také v lepší absorpci minerálů, zejména vápníku a hořčíku. Snižují pH ve střevech, a tím také snižují riziko vzniku osteoporózy a posilují kosti.

yacon_listy

Jakon zdobí zářivě žluté květy, které jsou potěšením pro oko

 

3 případy, kdy vám bude yacon užitečný

Při snahách ozdravit svůj jídelníček

Zdravý jídelníček je pestrý, pestrost mu přinese i netradiční zelenina a plody peruánské přírody. Yakon do jídelníčku dodá i cenné živiny. Jako čistě rostlinný produkt se hodí i do vegetariánského a veganského jídelníčku. Je přirozeně bezlepkový, takže přijde vhod i při bezlepkové dietě.

Yacon doplní i dietní jídelníček, protože je nízkokalorický. Bez výčitek pomůže uspokojit chutě na sladké. Hubnutí napomáhá i díky obsahu vlákniny, která podporuje pocity sytosti a zdravé trávení.

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. Jako jakákoliv jiná potravina nemusí pochopitelně vyhovovat každému, možné zažívací komplikace však nejsou popsány.

Yacon by měl být bezproblémový i pro těhotné ženy, přesto jim doporučujeme obezřetnost.

 

Při hledání přirozeně sladké chuti bez výčitek

Sladká chuť je pro většinu z nás chuť nejlákavější. Je to dáno instinkty, kdy si sladkou chuť spojujeme s energií. A energii lidské tělo pro své fungování prostě potřebuje.

Yacon nabízí sladkou chuť při minimálním množství kalorií. Navíc není pro organismus pouze zdrojem energie ze sacharidů, oligosacharidů jako prebiotik, ale nabízí i další nutričně zajímavé látky.

Pro složení s obsahem oligosacharidů s nízkým glykemickým indexem si sladkou chuť jakonu mohou dopřát i diabetici.

 

Při zažívacích potížích

Mnoho z nás trpí neidentifikovatelnými zažívacími potížemi jako je zácpa, průjem, bolesti břicha, nadýmání, říhání, pálení žáhy aj. Pokud lékař nenašel žádný zdravotní problém a původ potíží je nejistý, může být prospěšná změna životního stylu.

Základní podmínkou správného zažívání je zdravý stravovací režim a zdravý jídelníček, kam se skvěle hodí i yacon. Uplatní se jako ovoce, zelenina, ale i zdravá příloha. Bude chutnat ve slaných i sladkých variacích.

yacon_hlizy 

Jakonové hlízy sice nevypadají, ale jsou skutečnou pochoutkou

 

Jak nejlépe zpracovat a využít hlízy jakonu?

  • Kořenové hlízy jakonu se dají konzumovat přímo syrové – jako křupavá zelenina chutí připomínající ovoce. Ideálně zapadnou do lehkých zeleninových či ovocných salátů, například v kombinaci s jablkem, pomerančem, ananasem apod. (viz recepty níže).
  • Dají se přidat i do výživných smoothie nápojů – a to buď přímo, nebo v podobě sušeného prášku.
  • Prášek ze sušeného jakonu poslouží i pro rychlou přípravu zdravého osvěžujícího nápoje a má i další kulinářské využití. Uplatní se jako netradiční, ale zdravé sladidlo přírodního původu.
  • Sušený jakon je k dostání  také v podobě zdravých chipsů, ty si ostatně můžete připravit i doma. Jak? Stačí najemno nakrájet loupané jakonové hlízy a usušit je. Jde o zdravější alternativu klasických bramborových chipsů, která chutí připomíná křížaly nebo sušený ananas.
  • Čerstvě nastrouhaný jakon bude chutnat například v podobě džusu, stačí ho vymačkat přes kousek látky. V Jižní Americe se také uplatňuje jako základ jakonového sirupu, který je ve své ryzí podobě pouze zahuštěnou jakonovou šťávu. Jakonový sirup představuje zdravou alternativu klasických sladidel.
  • Strouhaný jakon poslouží i jako ingredience ovesné, rýžové nebo jáhlové kaše. To platí i pro prášek z jakonu, který klidně můžete vmíchat do své oblíbené snídaňové kaše nebo přidat jako další ingredienci do oblíbených receptů.
  • Hlízy jakonu se dají také tepelně upravovat, dusit, péct, smažit grilovat nebo kompotovat. Kompotovaný jakon chutná podobně jako ananas v konzervě. Ten však bývá plný bílého cukru, při domácí přípravě kompotu z jakonu se cukru bez potíží můžeme vyhnout.
  • Jakon se také vaří podobně jako brambory, na rozdíl od nich se však nerozvařuje. Co takto vyzkoušet vařený jakon, brokolici a mrkev v originální barevné kombinaci? Tuto pochoutku si můžete dát jako lehký letní oběd, který vás nabije živinami, ale přitom nezatíží.

 

3 recepty na netradiční jakonové saláty

Recept: sladký exotický salát s jakonem

Ingredience

  • 500 g čerstvých oloupaných hlíz jakonu
  • 2 hrušky
  • 1 pomeranč
  • 1 ananas
  • šťáva z jedné limetky
  • kelímek bílého jogurtu
  • ovoce na ozdobu
  • jakonový sirup
  • špetka kardamonu

 

Příprava 

  • Hlízy jakonu nakrájíme na tenké plátky. Přidáme k nim omyté a oloupané, na kostky nakrájené hrušky, pomeranč a ananas.
  • Jakon a ovoce promícháme spolu s limetkovou šťávou a bílým jogurtem. Před podáváním dozdobíme kousky ovoce a můžeme polít i jakonovým sirupem. Salát zpestří špetka voňavého kardamomu.

 

Recept: slaný salát s jakonem, rukolou a balsamico dresinkem

Ingredience

  • 250 g čerstvých oloupaných hlíz jakonu
  • 250 g zelených lístků rukoly
  • 2 lžíce cottage sýra
  • olivový olej a balzamico jako dresink
  • bílý pepř a mořská sůl
  • opražená slunečnicová semínka na dozdobení

 

Příprava receptu

  • Jakon nastrouháme na nudličky, přidáme k němu nasekanou rukolu a cottage.
  • Salát posolíme, popepříme a promícháme spolu s dresingem z olivového oleje a balsamica.
  • Nakonec dozdobíme praženými slunečnicovými semínky. Gurmáni mohou salát oživit i zelenými bylinkami, například bazalkou, zelenou petrželkou, pažitkou, tymiánem, saturejkou, ale i meduňkou, mátou apod. Záleží na chuti každého.

 

Recept: salát z jakonu a zelí zasypaný sýrem s modrou plísní

Ingredience

  • 250 g čerstvých oloupaných hlíz jakonu
  • 250 g bílého zelí
  • 250 g očištěné strouhané mrkve
  • 100 g hroznového vína
  • 100 g sýra s modrou plísní na povrchu
  • 1 jablko
  • bílý pepř a mořská sůl
  • kelímek bílého jogurtu
  • šťáva z jednoho citronu
  • hrst vlašských ořechů
  • zelená petrželka na dozdobení

 

Příprava receptu

  • Jakonové hlízy nakrájíme na nudličky, stejně tak bílé zelí. Mrkev nastrouháme najemno, stejně tak oloupané, jadřince zbavené jablko, a kuličky vína rozkrájíme na poloviny až čtvrtiny. Vše promícháme.
  • Jogurt a citronovou šťávu smícháme do podoby dresinku, ten opepříme a osolíme, abychom ho vmíchali do salátu.
  • Salát nakonec zasypeme kousky rozdrobeného plísňového sýra, nasekanou zelenou petrželkou na nasekanými vlašskými ořechy.

 

Pěstování jakonu

V Jižní Americe, kde je jakon doma, se od pradávna pěstuje jako vysoce výnosná a nutričně hodnotná kulturní plodina. Slouží zde jako součást každodenního jídelníčku, ale využívá se také pro náboženské a kulturní rituály. Podobně jako brambory, které mají také původní domov v Peru, i jakon se postupně zabydluje po celém světě.

Do Evropy se rostlina dostala až před II. světovou válkou. Její pěstování se rozšířilo nejprve v Itálii, později v Německu. Postupně se dostala až do Japonska. Tady se dostala velkého uznání a širokého využití.

V Japonsku se z jakonu vyrábí oblíbený džus, ale také nejrůznější sladkosti, cukroví nebo pečivo. K nám se jakon dostal oklikou přes Nový Zéland, a to až v roce 1993 v rámci projektu Institutu tropického a subtropického zemědělství České zemědělské university v Praze a Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Institut tropů a subtropů ČZU později genotypy doplnil o další původem z Německa, Ekvádoru, Bolívie a Peru. V současnosti se u nás pěstuje asi 25 variací jakonu.

Pěstitelé oceňují mimořádné výnosy jakonu, jak z hlíz, tak z nadzemní hmoty. Nevýhodou rostliny, zvlášť v našich klimatických podmínkách, je však citlivost na mráz. Přestože jde původně o vytrvalou rostlinu, u nás se jakon pěstuje jako rostlina jednoletá. Sázení je možné až od poloviny května (po posledních mrazivých dnech). Sklízí se pak před příchodem prvních podzimních mrazíků.

 

Jak pěstovat jakon v Česku?

  • Jako sadbu budeme potřebovat stonkové hlízky (kaudexy). Sadba se dává do země až v druhé polovině května.
  • Rostlině bude vyhovovat lehká hlinitopísčitá půda, naopak se jí nebude dařit v půdě jílovité.
  • Podobně jako jiné okopaniny se jakon vyznačuje pomalým růstem v začátku sezóny. Také hlízy nabývají na objemu až těsně před příchodem podzimu.
  • Hnojí se organickými hnojivy, dle ireceptáře postačí hnojení dvakrát během sezóny.
  • V období sucha se vyplatí zavlažování.
  • Odpadají starosti s postřikem, protože jakon netrpí žádnými závažnými chorobami ani škůdci.

Ve své domovině sklizeň probíhá až po uschnutí rostliny, u nás je nutné jakon sklidit ještě před prvními mrazy, kdy je rostlina ještě zelená. Při teplotě pod 0°C totiž podzemní hlízy praskají.

Sklizeň je nutné provádět ručně. Nejdříve se oseká nať, abychom se lépe dostali ke kořenům. Pak opatrně vydobýváme ze země jedlé hlízy, abychom je s obezřetností oddělili od stonku a stonkových hlízek.

Jakonové hlízy se uchovávají ve zvlhčeném písku, podobně jako mrkev. Poškozené hlízy mají jen omezenou trvanlivost, proto je raději ihned zkonzumujeme. Skladování hlíz jakonu prohlubuje jejich vůni a zvyšuje sladkost.

Stonkové hlízy, které slouží jako sadba, raší hned po sklizni. Jejich uchování do příští sezóny je tak náročné. K přezimování potřebují vysokou vlhkost vzduchu a teploty kolem 10°C. Pokud se chcete pustit do pěstování jakonu, doporučujeme pořídit si se začátkem sazenice z dobrého zahradnictví. Pokud chcete jakon ochutnat bez pěstování nebo náročného shánění hlíz, nejdostupnější podobou je sušený prášek.

.

 

Přehled použité literatury a odborných zdrojů

  • /1/ Volpato, G. T. et al. Study of the hypoglycemic effects of Polymnia sanchifolia leaf extracts in rats. II. World Congress. Medicinal and aromatic plants for human welfare, Mendoza, Argentina, 1999
  • /2/ Fernandéz, E., Viehmannová, Netradiční plodiny pro diabetiky. Praha, Grada. 2010
  • /3/ Hlava, B., Táborský, V., Valíček, P. Tropické a subtropické zeleniny: pěstování a využití. Praha: Brázda, 1998
  • /4/ Zahradnický, J. Základy racionální terapie antibiotiky a chemoterapeutiky. Praha: Avicenum, 1982.
Ledový, brčálově zelený fresh s Blendeou

Ledový, brčálově zelený fresh s Blendeou

Naše blendeácké heslo zní "Co je zelené, to je zdravé". Tenhle brčálový, ledový fresh s Blendeou posílí imunitu díky zázvoru a pomůže s rychlým pálením tuků díky ananasu. Chia semínka zasytí a Blendea znásobí všechny zdravotní benefity. Mixujte s námi!

 

Ledový, brčálově zelený fresh s Blendeou

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

zeleny_fresh_s_blendeou

 

Připravte si: 

.

 

Postup: 

Pomeranč oloupeme a spolu se zbytkem ingrediencí rozmixujeme v mixéru. Při podávání přidejte led a chraňte se tak před tropickými teplotami, které nás letos čekají.

zeleny_fresh_recept

Úplně "obyčejné" suroviny doslova za pár kaček, a vykouzlíte tak zdravý osvěžovák, že nebudete potřebovat ani moře.. :)

 

Zdravotní účinky použitých surovin: 

  • Ananas odvádí škodliviny z těla a také uvolňuje svalové či menstruační křeče.
  • Pomeranč a citron jsou citrusy, které díky obsaženému vitamínu C nakopnou imunitní systém.
  • Chia semínka zlepšují kvalitu kostí díky obsaženému vápníku, fosforu, hořčíku a proteinu.
  • Zázvor se doporučuje konzumovat k prevenci nevolnosti, nachlazení či infekcí. Účinnost zázvoru byla také prokázaná u celé řady nádorů – např. rakovina tlustého střeva, žaludku, kůže či jater.
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS posiluje organismus i zdraví.  Vyzkoušejte ji a oceňte její účinky.
.