Blog, Strana 38

Proteinový palačinkový dort s Blendeou a ovocem

Proteinový palačinkový dort s Blendeou a ovocem

Palačinky patří mezi víkendovou klasiku. Už jste z nich někdy zkoušeli udělat dort?

Není na něm nic složitého a naplnit ho můžete tím, co máte nejraději. Navíc když si ho připravíte dopředu, bude krásně proleželý a vy si budete moct přispat.

 

Proteinový palačinkový dort s Blendeou slazený sirupem z agáve

Do receptu patří i 2 vejce, které také dodají bílkoviny a zdravý tuk. Dort ale není vhodný pro vegany a příznivce RAW stravy.

palacinkovy_dort_recept
 

Potřebujete:

  • 500ml mandlového mléka
  • 200g jemně mleté špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 1 odměrka Blendea Vegan protein
.

 

Postup:

Ve větší míse smícháme mléko, vejce a sirup. Postupně přisypáváme mouku smíchanou s Vegan proteinem.

Vzniklou směs necháme alespoň 10 minut odpočinout. Poté si rozehřejeme pánev. Opékáme nejlépe na lžičce kokosového oleje. Pečeme z obou stran dozlatova.

Vystydlé palačinky můžeme promazat tvarohem, marmeládou, arašídovým máslem, různými alternativami oříškových čokopomazánek apod.

Vrstvíme na sebe. Poslední vrstvu ozdobte ovocem nebo oříšky.

proteinove_palacinky
Tyto palačinky jsou velice syté, takže dort nemusíte vršit "do nebes". Na 4 -5 porcí bude stačit 10 palačinek.
 
proteinove_palacinky_recept
Hotové dílo si dozdobte oblíbeným ovocem, kterým nemusíte vůbec šetřit

 

Zdravotní benefity použitých surovin: 

  • Špaldová mouka je snadněji stravitelná pro vysoký podíl minerálních látek a bílkovin.
  • Agávový sirup se užívá jako přirozené sladidlo. Má nízký glykemický index (30). Nezvyšuje hladinu cukru tak rychle, jako například med nebo bílý cukr.
  • Blendea Vegan protein regeneruje svaly, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku. Také srovnává hormonální nerovnováhu, zvyšuje ohebnost těla a má anti-age účinky. Objednejte si a v těle vám nebude chybět žádná důležitá stavební látka.  
.
Zelená ovocná zmrzlina s Blendeou a semínky

Zelená ovocná zmrzlina s Blendeou a semínky

Nesnesitelně horké dny a tělo jako v ohni. Taková je prognóza počasí na nejbližší dobu. Chladit se lze u bazénu nebo ve vodě, ale každý jistě ocení i ochlazení zevnitř. Nyní v létě vás naučíme co nejvíce receptů na zmrzliny, ledové drinky a další zdravé osvěžení. Začínáme hned teď!

 

Zelená ovocná zmrzlina s Blendeou do extrémních teplot

  • Doba přípravy: 10 minut + minimálně 2 hodiny v mrazáku
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 - 2 porce

zelena_ovocna_zmrzlina

 

Potřebujete:

  • 2 velké mražené banány
  • 1 hrnek mraženého ananasu
  • 1 zralá hruška
  • 1 odměrka veganského proteinu (já použila Blendea Vegan protein)
  • 1 lžička mletých lněných semínek
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS pro znásobení zdravotních účinků
  • 50 – 100 ml vody nebo rostlinného mléka
.
.

 

Postup:

Všechny ingredience dáme do mixéru a mixujeme do krémové konzistence. Smés vlijte do plastobé nádoby a vložte do mrazáku na minimálně 2 hodiny, ideálně na celou noc.

zelena_ovocna_zmrzlina_recept

Za hodinku bude mít zmrzka kašovitou konzistenci, po 2 hodinách bude úplně tuhá

 

Účinky použitých surovin:

  • Ananas obsahuje látku bromelain, která nejen že ve střevech ničí rozbujelá pletiva, ale navíc štěpí bílkoviny ve stravě na aminokyseliny.
  • Hrušky obsahují významné množství vlákniny, díky které příznivě působí na peristaltiku střev a rychlejší trávení.
  • Mletá lněná semínka jsou skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Už jen v jedné čajové lžičce dosáhnete jejich doporučeného denního příjmu.
  • Blendea SUPERGREENS se skládá z mladého ječmene, pšenice, chlorelly a spiruliny. Tyto látky spolu v kombinaci tvoří skvělou směs, která vám pomůže s trávením, detoxikací těla a dodá přirozenou energii. Vyzkoušejte sami. Blendea je do 2 dnů u vás.
.
.
15 zdrojů rostlinných bílkovin, které můžete točit dokola

15 zdrojů rostlinných bílkovin, které můžete točit dokola

Lidské tělo si bílkoviny neukládá, a proto je důležité je přijmout z každodenní skladby potravin.

Známe dva základní druhy bílkovin: živočišné a rostlinné. Právě živočišná bílkovina je nejvíce podobná té, ze které se skládá naše tělo, tedy maso, ryby, drůbež, vejce a mléčné výrobky.

Znamená to, že je ta živočišná nejvhodnější druh proteinu pro naše tělo? Můžeme ji směle vyřadit nebo nám bude scházet? Čtěte dál.

 

Každá bílkovina se rozkládá na potřebné aminokyseliny

Po zkonzumování jídla je bílkovina (ať už živočišná, nebo rostlinná) rozkládaná na tzv. aminokyseliny

Aminokyselina je základní stavební jednotkou bílkovin.

Esenciální aminokyseliny musíme přijímat pravidelně v potravě, protože si je tělo neumí samo vyrobit. Jedná se o:

  • isoleucin
  • leucin
  • metheonin
  • lysin
  • threonin
  • valin
  • tryptofan
  • histidin
  • fenylalanin

INFOGRAFIKA: Jak se v těle projeví nedostatek bílkovin?

priznaky_nedostatku_bilkovin

Potraviny, které obsahují všechny tyto esenciální aminokyseliny v odpovídajícím množství a poměrech se nazývají kompletní bílkoviny.

Potraviny bez jedné nebo více těchto esenciálních aminokyselin jsou známé jako neúplné proteiny.

Rostlinné bílkoviny (např. čočka, fazole, ořechy) jsou považovány za neúplné, protože postrádají jednu nebo více esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje.

Pro správné fungování těla je tedy nutné klást důraz na pestrost stravy zejména při konzumování rostlinných zdrojů bílkovin.

zdroje_bilkovin

Některé z aminokyselin tělo může vyrábět samo o sobě, další, konkrétně 9 z nich, však musíme získat z potravin

.

 

Význam rostlinných bílkovin v jídelníčku

Živočišná bílkovina sice spadá do kategorie kompletních bílkovin, nicméně ve velkém množství může zatěžovat lidský organismus a mít negativní vliv.

Oproti tomu rostlinné bílkoviny patří mezi neúplné proteiny, nicméně jejich kombinací můžeme dosáhnout optimální skladby, která bude mít ideální složení aminokyselin.

Inspirujte se seznamem 15ti rostlinných zdrojů bílkovin a obohaťte si jídelníček.

Zcela jistě zjistíte, že se nejedná jen o zdroj proteinu, ale také o široké spektrum dalších vitamínů a minerálů, které nám příroda nabízí.

benefity_rostlinneho_proteinu

 

15 nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin

Čočka

Čočka poskytuje významné množství bílkovin v rámci denního příjmu člověka. Jeden šálek obsahuje až 18 g bílkovin. 

Protein obsažený v čočce je klasifikovaný do skupiny neúplných bílkovin, tak že postrádá některé esenciální aminokyseliny, které potřebujeme.

Je nízkokalorická, obsahuje malé množství cukru a téměř žádný tuk. Čočka obsahuje také spoustu minerálů, vlákniny a vitamínů. Zároveň skvěle zasytí.

Dle studie z roku 2010 jsou luštěniny potenciálním klíčem k ovládání chuti k jídlu a tím pádem je vhodným doplňkem ve fázi hubnutí.

cocka_jako_zdroj_bilkovin

Nemějte strach. Nedostatek aminokyselin lze snadno doplnit pestrou stravou. Každý druh čočky je skvělým doplňkem, protože obsahuje komplexní složení živin a kvalitní bílkoviny.

 

Rýže

Rýže není jen zdrojem kvalitních sacharidů, ale také dobrým zdrojem bílkovin obsahující i esenciální aminokyseliny.

Bílá i hnědá rýže obsahují přibližně 7 gramů bílkovin na každých 100 g vařené porce.

Obrovskou výhodou této potraviny je její snadná stravitelnost. To je také jedním z důvodů, proč je upřednostňována před jinými druhy bílkovin, jako je syrovátková nebo sójová bílkovina, která může způsobit zažívací potíže.

V dnešní moderní době jsou k dostání proteinové přípravky, jejichž základ pochází právě rýže.

Rýžový protein je bezlepkový, takže je výbornou variantou pro osoby s nesnášenlivostí lepku nebo celiakií.

V kombinaci s jinými potravinami, jako jsou fazole, ořechy nebo sója, dopřejete tělu veškeré spektrum aminokyselin, které potřebuje. 

Čím více se rýže rozvaří, tím rychleji se po její konzumaci zvyšuje hladina krevního cukru.

.

 

Cizrna

Cirzna, nebo-li římský hrách, patří mezi nejdůležitější a nejstarší konzumované plodiny na světě.

Luštěninu a nabízí řadu zdravotních přínosů:

  • pomáhá zvyšovat pocit zasycenosti
  • zlepšuje trávení
  • udržuje stabilní hladinu cukru v krvi
  • zvyšuje ochranu těla před nemocemi

Jeden hrníček cizrny obsahuje až 12 gramů bílkovin, 100 g cizrny pak obsahuje 20 g bílkovin.

Protein v cizrně se řadí mezi neúplné. V tomto případě je ideální kombinace  s celozrnnými obilovinami tak, abyste získali celé spektrum aminokyselin.

Vhodnou kombinací může být cizrna s kuskusem a zeleninou.

cizrna_zdroj_bilkovin
Cizrna je bez cholesterolu a obsahuje méně než 1 gram nasycených tuků na šálek

 

Žlutý sušený hrách

Hrách je jedním z nejvíce přehlížených zdrojů rostlinných bílkovin, které poskytují až 8 g bílkovin na 100 g s vysokým podílem aminokyselin.

Někteří lidé hrách snáší lépe, než nadýmavé fazole.

Zelený hrách je také jednou z častých základních ingrediencí proteinových doplňků stravy, které jsou snadno stravitelné.

Vyváženou stravou bohaté na superpotraviny lze docílit toho, že budete konzumovat dostatek kvalitních bílkovin.

Nicméně během dnů, které jsou plné práce a stresu, lze na skladbu potravin snadno zapomenout.

To je důvod, proč je skvělé do stravy zařadit i proteinové doplňky stravy v podobě prášku. Zvýšíte příjem bílkovin s minimálním časem přípravy.

hrach_zdroj_rostlinnych_bilkovin

Kromě toho, že je bohatý na bílkoviny, je také výborným zdrojem mnoha vitamínů B, železa, hořčíku, fosforu, zinku a mědi.

 

Spirulina

Nenápadná modrozelená řasa toho nabízíhodně. Pouhé dvě polévkové lžíce (30 ml) obsahují 8 gramů kompletních bílkovin, které zároveň pokryjí 22 % denního požadavku na železo.

Kromě bílkovin, spirulina obsahuje pozoruhodné množství hořčíku, manganu, draslíku a ostatních živin, které tělo potřebuje, včetně esenciálních mastných kyselin.

Pro maximalizaci účinků spiruliny je doporučené ji konzumovat na lačno.

VÝBORNÉ VÝŽIVOVÉ HODNOTY: 100 g spiruliny obsahuje 57 g kompletních bílkovin, 11 g sacharidů a 4 g tuků.

Musíme vzít však v potaz, že běžně do denního příjmu zařazujeme 1-2 čajové lžíce, což jsou cca 3 - 5 gramů.

spirulina_obsah_bilkovin_1

Spirulinu je možné pořídit ve formě tablet, prášku, nebo jako součást směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS té nejvyšší kvality.

.

 

Quinoa

Quinoa pochází ze semen rostliny Merlík Chilský. Víte proč je quinoa výjimkou mezi všemi rostlinnými zdroji bílkovin?

Jako jediná obsahuje všechny aminokyseliny ve skvělém poměru.

100 g obsahuje celkem 15 g bílkovin, 58 g sacharidů a 5 g tuků.

Kromě těchto makroživin, quinoa je skvělým zdrojem vlákniny, železa, manganu, fosforu a horčíku

quinoa_zdroj_rostlinnych_bilkovin

Na výběr máme černou, červenou a bílou. Co je skvělá zpráva, nejedná se o geneticky modifikovanou potravinu

 

Sója

Sójové boby jsou druhem luštěnin pocházející z východní Asie. V Asii se konzumují výrobky ze sóje mnohonásobně častěji, než v Evropě.

Trh nabízí mnoho sójových produktů, od mouky, přes bílkovinné výrobky, tofu, mléko, omáčky a sójové oleje.

100g vařených sójových bobů obsahuje 11 g bílkoviny, 11 g sacharidů a 6 g tuků. 

Se sójou se vážně také celosvětově rozšířená problematika, a to její genetická modifikace

"Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, a sice fermentované podobě. Fermentace je proces, př kterém se rozloží pro zdraví nevýhodně (tv. antinutriční) látky a fytáty," vysvětluje Margit Slimáková, odbornice na výživu

Problémem dneška se stalo to, že sója je nejčastěji konzumovaná jako izolovaný sojový protein, který je přidáván jako příměs do mnoha různých polotovarů.

Jak tedy zařadit sóju správně do jídelníčku? Jíst pouze fermentované sůjové produkty.

soja_zdroj_rostlinnych_bilkovin

Na výběr máme černou, červenou a bílou. Co je skvělá zpráva, nejedná se o geneticky modifikovanou potravinu

 

Konopné semínko

Malá, hnědá, nenápadná semínka zažívají obrovský vzestup ve světě zdravého stravování.

Stejně jako quinoa obsahují všechny esenciální aminokyseliny v ideálně příznivém zastoupení. Konopné semínko má tedy podobný charakter jako hovězí nebo jehněčí maso.

100 g loupaného konopného semínka obsahuje 30 g bílkovin, 2 g sacharidů a 52 g tuků.

Navíc, stravitelnost bílkovin z konopných semínek je mnohem lepší, než z ostatních zrn, ořechů a luštěnin.

Konopné semínko pochází z technického konopí, které je odrůdou rostliny Cannabis L. Sativa pocházející z Asie.

Technické konopí neobsahuje žádné THC (případně v zanedbatelném množství, které nijak neovlivňuje vnímání ani při větší konzumaci).

Konopné semínko je v dnešní době běžně k dostání ve specializovaných bioprodejnách.

konopne_seminko_obsah_bilkovin

Konopná semínka jsou zvláště bohaté na omega 3 mastné kyseliny

.

 

Chia semínka

Chia semínka pocházejí z Mexika a Guatemaly patřící k rostlině Salvia Hispanica.

Nabízejí neuvěřitelně všestranné využití: mají nevýraznou chuť a jsou schopny absorbovat vodu, kterou přeměňují na látku podobnou gelu.

Nabobtnají v žaludku a tlumí tak pocit hladu a chutí na sladké. Z Chia semínek se tak stalo snadné obohacení i těch nejobyčejnějších receptů.

Kromě zdroje rostlinné bílkoviny Chia semínka obsahují i různé vitamíny, minerály, antioxidanty a další živiny podporující zdraví.

100g chia semínek obsahuje 11 g bílkovin, 33 g sacharidů a 31 g tuků. Pokud Chia semínka použijete jako obohacení pokrmu, pak jedna lžíce (cca 10 g) obsahuje 1 g bílkoviny, 3 g sacharidů a 3 g tuků.

TIP: Ořechy a semena jsou snadným prostředkem, jak přidat rostlinné bílkoviny, vitamíny a minerály do každodenního jídelníčku. Ideální je jejich konzumace v syrovém stavu bez dalších přísad. 

chia_seminka_zdroj_rostlinnych_bilkovin

Chia semínek nikdy nejezte moc najednou. Větší množství může vést ke krátkodobé zácpě. Čajová lžička na 1 porci stačí. 

 

Brokolice

Brokolice je nejen úžasný zdroj vlákniny, ale i obsah bílkovin je překvapivý. Stala se velmi oblíbenou zeleninou, kterou si můžete vychutnat jak surovou, tak i vařenou. 

100 g čerstvé (neuvařené) brokolice nabízí 3 g bílkovin, 6 g sacharidů a 0,2 g tuků.

Nejlepší možnou variantou je kombinace brokolice s celozrnnými potravinami, jako je hnědá rýže, ječmen a quinoa v kombinaci s praženými vlašskými ořechy nebo slunečnicovými semínky.

Těmito kombinacemi získáte kompletní složení bílkovin pro své tělo.

Dalším benefitem pravidelné konzumace brokolice může být zabránění zácpě, udržování zdravého zažívacího traktu a snižování rizika vzniku rakoviny tlustého střeva.

Brokolice podporuje pravidelnost těla, která je zásadní pro denní vylučování toxinů žlučí a stolicí.

brokolice_obsah_bilkovin

Brokolice je nejenom skvělým doplňkem zdravé stravy, ale také poskytuje antioxidační a protizánětlivé účinky

.

 

Arašídy

Věděli jste,že arašídové máslo patří do dietní stravy? Má perfektní kombinaci bílkovin.

Navíc jedna dávka této dobroty má velký podíl vitamínu B6 a draslíku.

Arašídové máslo si můžete jednoduše vyrobit i doma, stačí vám k tomu balíček koupených arašídů bez přidaného cukru a soli.

Použijte výkonný mixér a arašídy rozmixujte. Pokud máte rádi jemnější variantu, stačí mixovat o něco déle.

100 g arašídového másla obsahuje 25 g bílkoviny, 19 g sacharidů a 51 g tuků. Přiměřenou denní porcí může tak být 1 až 2 lžičky.

Bílkovina v arašídech obsahuje mnoho aminokyselin, které však postrádají esenciální aminokyselinu L-methionin. Tu však získáváte kombinací s jinými potravinami.

I přes to, že arašídy mají vysoký obsah bílkovin, obsahují také vysoký obsah tuku a kalorií.

Denní porcí arašídů by tak měla být jedna dávka o velikosti lidské dlaně.

arasidy_zdroj_bilkovin

Arašídy patří mezi luštěniny a někteří lidé na ně mohou být vysoce alergičtí

 

Špenát

Špenát může být sklizen i v době, kdy je ještě mladý - tzv. baby špenát. Přidáním špenátu do pokrmů se rychle zvýší výživový obsah bez významného zvýšení počtu kalorií.

Listový špenát není tím nejzákladnějším zdrojem pro doplnění bílkovin, nicméně i ty obsahuje.

100 g listového špenátu obsahuje 2 g bílkoviny, 0,6 g sacharidů a 0,3 g tuků.

Vhodné je tedy doplnit pokrm o další rostlinné zdroje bohaté na bílkoviny, např. quinoa. Oproti tomu skvěle tělo obohatí o železo, vápník a vitamín A.

spenat_zdroj_rostlinnych_bilkovin

Špenátové listy jezte syrové v salátech, tepelně zpracované jako přílohu nebo jako ingredience pro omáčky a polévky.

 

Fazole

Existuje mnoho druhů fazolí, ale jednu věc mají společné, a to je vysoký obsah bílkovin.

Fazole patří do skupiny luštěnin, kam také patří například arašídy, hrách a čočka.

100 g černých fazolí obsahuje přibližně 22 g bílkovin, 39 g sacharidů a 3 g tuku. Zde se vybízí uvést nutriční srovnání s vařeným kuřecím masem, které obsahuje 28 g bílkoviny na 100 g masa, což není tak velký rozdíl.

Jaká je výhoda fazolí (a dalších rostlinných proteinů) oproti živočišné bílkovině? Rozhodně lepší stravitelnost pro tělo.

Kromě velkého podílu bílkovin obsahují i několik dalších klíčových vitamínů a minerálních látek, o kterých je známo, že mají obrovský prospěch pro lidské zdraví.

Udržení nízkého příjmu sodíku je nezbytné pro udržení krevního tlaku na normální úrovni.

Černé fazole mají přirozeně nízký obsah sodíku, ale zároveň obsahují i draslík, vápník a hořčík, díky čemuž přirozeně snižují krevní tlak.

fazole_zdroj_bilkovin

Vzhledem k obsahu vlákniny pomáhají fazole předcházet zácpě a podporují pravidelné fungování zažívacího traktu

 

Mandle

Pouze 10 mandlí denně vám pomůže dosáhnout plánů, které se týkají nutričních cílů.

Protein obecně zvyšuje sytost a pocity plnosti, což může pomoci ke snížení celkového příjmu kalorií.

1 mandle dodá tělu 0,25 g bílkovin s perfektní vstřebatelností, která usnadňuje tělu zpracovávat obsažené živiny.

10 mandlí denně obsahuje asi 2,5 g proteinu a 6 gramů tuku.

TIP: Víte jak můžete zvýšit obsah živin v mandlích? Jejich namáčením.

Jednoduše neloupané oříšky zalijte vodou a nechte přes noc odpočívat.

Díky tomuto procesu se zbavíte tzv. blokátorů enzymů, které omezují vstřebatelnost živin.

mandle_zdroj_rostlinnych_bilkovin

Kromě bílkovin jsou mandle fantastickým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit před oxidačním stresem

 

Pekanové ořechy

Kromě bílkovin pekanové ořechy obsahují  i sacharidy a velké množství tuků.

Ve 100 g pekanových ořechů je obsaženo 9 g bílkoviny, 14 g sacharidů a 71 g tuků.

Navíc obsahují více než polovinu denní potřeby manganu, který je užitečný v mnoha směrech.

Mangan je minerál, který podporuje správný vývoj kostí, chrupavky a celkový proces hojení ran.

Základem zdravého stravování je pestrost a střídmost, vnímáte to také tak? Pokud jste milovníky masa a dalších živočišných produktů, zkuste alespoň několikrát do týdne zařadit i tyto rostlinné zdroje.

Budete se cítit skvěle, tělu dodáte potřebné živiny a široké spektrum aminokyselin.

pekanove_orechy_obsah_bilkovin

Nenechte se poměrem tuků zastrašit. Skrze pekanové oříšky se do těla dostávají zdravé tuky, které jsou důležité i pro udržování hmotnosti.

.
Kakaovo-datlové RAW tyčinky s rostlinným proteinem

Kakaovo-datlové RAW tyčinky s rostlinným proteinem

Raw proteinové tyčinky se vám vejdou do přeplněné kabelky, kde po nich můžete sáhnout kdykoliv máte hlad nebo vás honí mlsná. Raw tyčinky bývají zpravidla vyrobené z velmi malého množství surovin a hlavně se jedná o suroviny přírodní, které nejsou nijak tepelně zpracované.

Z toho plyne, že nejenže vám taková tyčinka zažene hlad a chutě na sladké, ale dodá i mnoho kvalitních živin. Právě na takové tyčinky pro vás dnes máme recept.

 

Kakaovo-datlové RAW tyčinky s rostlinným proteinem

raw_proteinove_tycinky

 

Ingredience:

.
.

 

Postup:

Datle si nejdříve nakrájíme na malinké kousky a poté je vložíme do mixéru. Mixujeme je na menší výkon do té doby, než z nich vznikne lepkavá pasta. Pokud máte doma již koupenou datlovou pastu, můžete si ulehčit práci a tento krok přeskočit.

K datlové pastě přidáme jednu odměrku rostlinného proteinu a ještě chvíli mixujeme. Směs poté z mixéru vyndáme do mísy a pomalu do ní rukama vmačkáme ostatní ingredience. Konečná konzistence hmoty by měla jít dobře tvarovat, ale neměla by se lepit na ruce.

Nakonec z hmoty tvarujeme tyčinky, popř. kuličky nebo jiné tvary libovolné velikosti. Tyčinky můžeme konzumovat okamžitě nebo si je zabalit např. do pečícího papíru nebo poravinářské folie a uchovat v lednici, kde vydrží minimálně týden.

recept_raw_tycinky

Vidíte? Jde to i bez doslazování. Sušené datle jsou sladké až dost. Další sladidla nepřidávejte. 

 

Účinky použitých surovin:

  • Blendea Vegan protein je velmi kvalitním zdrojem bílkovin. Oproti syrovátkovým proteinům ten rostlinný naše tělo nezakyseluje a je také lépe stravitelný, což s sebou přináší i rychlejší schopnost svalů regenerovat.
  • Konopná semínka jsou jedním z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin, kterých obsahují v jedné lžíci celých 6 gramů. Dále mají skvěle vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin a obsahují vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Mimo to posilují imunitu a pomáhají lidem trpícím rakovinou, kožními problémy, kardiovaskulárními onemocněními apod.
  • Sušené datle jsou výborným zdrojem energie a také mnoha důležitých vitamínů. Obsahují např. vitamin B5, který podporuje soustředění a přispívá k dobré náladě a vitamíny A a K, které zlepšují kvalitu vlasů a pleti. Mimo to jsou datle zdrojem vlákniny, draslíku, vápníku, mědi a železa.
  • Blendea SUPERGREENS se skládá z mladého ječmene, pšenice, chlorelly a spiruliny. Tyto látky spolu v kombinaci tvoří skvělou směs, která vám pomůže s trávením, detoxikací těla a dodá přirozenou energii. Objednejte ji a žijte zdravě už zítra.
.
.
Sytá mangová smoothie bowl s konopným semínkem

Sytá mangová smoothie bowl s konopným semínkem

Během léta nedám dopustit na šťavnaté mango, a to nejen díky jeho osvěžující chuti, ale také díky živinám, které mému tělu dodává. V kombinaci s ananasem a konopnými semínky chutná naprosto dokonale.

Mangová smoothie bowl vás na dlouho zasytí a dodá nejen energii, ale i skvělou náladu na celý zbytek dne.

 

Ananasová smoothie bowl s konopnými semínky

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

mangova_smoothie_bowl

 

Ingredience na 1 porci:

  • 1 zralý banán
  • ½ manga
  • kousek čerstvého ananasu
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce konopných semínek
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup:

Do mixéru nejdříve vložíme ovesné vločky a najemno je rozmixujeme. Poté k vločkám přidáme všechny ostatní ingredience včetně 1 odměrky Blendea SUPERGREENS a mixujeme do hladka. Hotovou směs dáme do misky, libovolně ozdobíme a ihned podáváme. Dobrou chuť :)

TIP: Pokud spěcháte nebo neradi jíte smoothie z misky, můžete si směs naředit troškou vody nebo rostlinného mléka a vypít ze sklenice.

mangova_smoothie_bowl_recept

Pokud máte možnost, ovoce kupujte vždy čerstvé a konzervám se vyhněte

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Mango obsahuje velké množství vitamínů, např. vitamín A, C, E a B6, který zlepšuje náladu a kvalitu spánku. Díky vysokému obsahu antioxidantů také mango posiluje imunitu a je skvělým zdrojem přírodní energie.
  • Ananas je velmi známý tím, že obsahuje enzymy podporující trávení a doporučuje se při mnoha trávicích problémech. Navíc obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti zánětlivým onemocněním. Často se také uvádí jeho vliv na snížení únavy a to díky obsahu manganu, který předchází poškození buněk a má vliv na výrobu energie.
  • Konopná semínka jsou jedním z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin, kterých obsahují v jedné lžíci celých 6 gramů. Dále mají skvěle vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin a obsahují vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Mimo to posilují imunitu a pomáhají lidem trpícím rakovinou, kožními problémy, kardiovaskulárními onemocněními apod.
  • Ovesné vločky obsahují velké množství bílkovin, vitaminů skupiny B a minerálů jako vápník, železo nebo fosfor. Mimo to mají také mnoho vlákniny, takže vás zasyi na dlouhou dobu.
  • Blendea SUPERGREENS se skládá z mladého ječmene, pšenice, chlorelly a spiruliny. Tyto látky spolu v kombinaci tvoří skvělou směs, která vám pomůže s trávením, detoxikací těla a dodá přirozenou energii. Vyzkoušejte sami. Blendea je do 2 dnů u vás.

 

mangová bowl s konopnými semínky

Smoothie bowl si dozdobte zdravě dle libosti. Výsledek chytne zajímavou texturu a kontrast chutí. 

.
Přírodní sirupy - nejzdravější možný způsob slazení?

Přírodní sirupy - nejzdravější možný způsob slazení?

Rafinovaný řepný cukr se označuje jako bílý zabiják. Konzumujeme ho totiž tolik, že ohrožuje naše zdraví. Nadměrná konzumace bílého cukru se odráží v řadě zdravotních obtíží. Přestože bychom to neměli přehánět s bílým cukrem, ale ani cukrem tmavým či dalšími přírodními sladidly, nemusíme sladkou chuť zcela zavrhovat.

Sladká chuť nemusí hned značit něco nezdravého. Vždyť takové ovoce jako přirozený zdroj sladké chuti patří obecně k nejzdravějším potravinám a je nedílnou součástí zdravého jídelníčku. Ve zdravém jídelníčku nebudou chybět ani přírodní sladidla jako zdravější varianta klasického cukru. Mezi ta nejoblíbenější patří přírodní sirupy.

 

Přírodní sirupy jako zdravá alternativa sladidla

Přírodní sirupy jako sladidla mají oproti běžnému cukru a běžným sladidlům výhodu ve výhodnějším poměru jednoduchých sacharidů a sacharidů složených. Pyšní se také vyšším obsahem vitamínů a minerálů.

Přírodní sirupy jsou zdravé již pro svůj přírodní původ. Zpracovávají se přirozenými a šetrnými metodami. I proto nabízejí lepší složení a vlastnosti ve srovnání s bílým i tmavým cukrem.

Sirupy mají nižší glykemický index než bílý cukr, to znamená, že se vstřebávají pozvolna a nevyvolávají přílišné výkyvy v hladině krevního cukru, tím tolik nezatěžují slinivku břišní.

 

Sirup lze vyrobit prakticky z čeholkoliv

Mezi přírodními sirupy najdeme obilné slady a sirupy, které vznikají přirozenou fermentací obilí. Obsahují fruktózu, glukózu, maltózu a polysacharidy. Jsou také zdrojem vitamínů skupiny B, ale také vápníku, hořčíku, železa a dalších minerálních látek.

Jde například o ječmenný slad, tzv. sladěnku, také kukuřičný, špaldový nebo pšeničný sirup, který však není bezlepkový. Obdobným způsobem jako obilné sirupy vzniká i rýžový sirup.

Další sirupy se vyrábějí z ovoce (datlový sirup), listů rostlin (agáve sirup) nebo se získávají z mízy stromů (javorový sirup). Setkat se můžeme i s takovými specialitami jako je jakonový sirup, který se získává odpařováním šťávy vylizované z hlíz peruánské rostliny jakon.

ryzovy_sirup

Nejlepší pocit ze sirupu budete mít, pokud si připravíte domácí z lokálních surovin

 

Vlastnosti přírodních sirupů

Všechny sirupy mají podobné využití, avšak liší se složením, konzistencí, barvou a nakonec i chutí. Každý sirup chutná trochu jinak a svoji chuť předává i pokrmům. Pro výběr konkrétního sirupu je prvořadá právě chuť.

  • Pro doslazení smoothie a smoothie bowl doporučujeme zejména rýžový sirup. Je to jeden z mála sirupů s čistou neutrální chutí. Nenarušuje výslednou chuť, hodí se proto do každého pokrmu.
  • Na druhé straně přijde vhod i javorový sirup, který nese výraznou chuť připomínající med či oříšky. Jeho jedinečná chuť dokáže zpestřit smoothie, ale také oblíbené lívance, palačinky a nejrůznější sladké dezerty.

 

Rýžový sirup

Rýžový sirup se vyrábí hydrolýzou rýžového škrobu za působení přirozených enzymů. Obsahuje některé vitamíny skupiny B, také draslík, hořčík, mangan a zinek. Má nulový obsah fruktózy. Je tvořen maltózou, glukózou a polysacharidy. Má nižší glykemický index, ale relativně vysokou energetickou hodnotu.

Využití rýžového sirupu

Rýžový sirup má světlou barvu a řidší konzistenci. Je méně sladký než bílý cukr. Stejně jako cukr má však neutrální chuť, která zapadne do mnoha pokrmů studené i teplé kuchyně. Uplatní se i při domácí přípravě ovocných džemů a marmelád, ale třeba také bylinkových sirupů.

 

Javorový sirup

Javorový sirup je tradičním produktem z Kanady. Pochází z javoru, který je také kanadským národním stromem. Jde o koncentrovanou stromovou mízu. Na litr sirupu je třeba asi 40 litrů mízy. Ta se ze stromu zachytává a následně filtruje. Tímto způsobem vzniká přírodní sirup zajímavé chuti a ještě zajímavějšího obsahu.

Sladkou chuť dává javorovému sirupu především sacharóza. V menší míře obsahuje také fruktózu a glukózu. Pyšní se i obsahem organických kyselin, především kyseliny jablečné, která mu také dává mírně nakyslou chuť. Ve složení javorového oleje najdeme i draslík, vápník, zinek a mangan, také aminokyseliny nebo aromatický vanilin.

VÍTE, ŽE existuje několik tříd javorového sirupu? Značí se písmeny A, B a C. Javorový sirup třídy A je nejkvalitnější a také nejsvětlejší. Javorový sirup třídy C je nejtmavší a chuťově nejvýraznější.

Javorový sirup má nízký glykemický index, nezpůsobuje výraznější výkyvy hladiny krevního cukru. Jsou mu přičítány i mnohé zdraví prospěšné vlastnosti:

  • napomáhá při detoxikaci organismu
  • zklidňuje zažívání, je prospěšný při zažívacích potížích
  • působí jako prevence onemocnění srdce a cév
  • povzbuzuje činnost imunitního systému
  • má antioxidační vlastnosti

Využití javorového sirupu

Javorový sirup se tradičně využívá k doslazení a zpestření chutí lívanců a palačinek. Skvěle si rozumí i s ovesnými, rýžovými nebo jáhlovými kašemi. Dochutí nejrůznější dezerty a sladké pokrmy. Samozřejmě se hodí i do smoothie a smoothie bowls.

javorovy_sirup

Někomu se může javorový sirup zdát až moc sladký, a tedy nezdravý. Kupodivu má ale spoustu dobrých vlastností a cenných živin. Nevyhýbejte se mu.

 

Ani se sirupy to nesmíme přehánět

Přestože jsou přírodní sirupy zdravější variantou bílého cukru, pořád jsou bohatým zdrojem jednoduchých cukrů. Výživoví specialisté doporučují spíše zvyknout si na méně sladkou chuť.

Nejde jenom o sacharózu s vysokým glykemickým indexem. Také přemíra fruktózy má negativní dopad na zdraví. Nezatěžuje sice slinivku, ale zatěžuje játra. Nadměrné dávky fruktózy se přitom velmi snadno přeměňují na tuky. Jedním z nejbohatších, vysoce koncentrovaných zdrojů fruktózy je přitom agáve sirup, dříve doporučovaný jako sladidlo zdravé výživy.

V současnosti však agáve sirup odborníci spíše nedoporučují – viz video výživové expertky Margit Slimákové:

 

Dá se sirup z agáve označit za čistě přírodní? 

Potíží agáve sirupu není jen vysoký obsah fruktózy, ale také jeho zpracování. Přestože je agáve sukulentní rostlinou, agáve sirup je v praxi často vysoce rafinovaným produktem. Při výběru sirupu je proto nutné ověřit, že je opravdu přírodní. Záleží také na kvalitě původní suroviny, ta by měla být nejlépe organická, tedy BIO.

Podobně jako agáve sirup ani sladidla na bázi stévie často nebývají tak přírodní, jak by se mohlo zdát. Stévie je sice bylinkou jihoamerické přírody, produkty ze stévie však z této bylinky nezřídka obsahují jen malý podíl. Charakterizuje je bohužel vysoké průmyslové zpracování.

Sladidla ze stévie navíc řadíme mezi tzv. umělá sladidla, která sladkou chuť nenabízejí prostřednictvím obsahu jednoduchých cukrů, ale skrze jiné látky. Tato umělá sladidla neodpovídají svým složením informaci, která se do mozku dostává z chuťových pohárků. Ve finále nejenže neuspokojují chutě na sladké, ale ještě je prohlubují, stejně tak pocity hladu. Rozhodně se proto nelze doporučit pro zdravé slazení.

umela_sladidla_rizika

Ani umělá sladidla nejsou ta nejvhodnější volba. Zpracovaným potravinám se co nejvíce vyhýbejte.

Letní okurkový osvěžovač s celerem a Blendeou

Letní okurkový osvěžovač s celerem a Blendeou

Pomalu ale jistě se začíná blížit jaro a s ním často přichází i různé očišťovací procesy, které si naše tělo po zimě plné teplého jídla žádá. Zkuste tedy do svého jídelníčku zařadit dnešní čerstvou okurkovou šťávu s řapíkatým celerem, který má skvělé detoxikační schopnosti a navíc Vás při přechodu do jara vybaví dávkou užitečných vitamínů a minerálů. Tak pojďme na to!

 

Letní okurkový osvěžovač s celerem a Blendeou

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

okurkova_stava_s_celerem

Zapomeňte na předražené fresh bary a salaterie. Za pár kaček, zdravě a v pohodlí domova uděláte pro sebe mnohem více. 

 

Ingredience na 1 porci:

  • 2 zralá jablka
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • kousek okurky
  • pár listů ledového salátu
  • voda dle potřeby
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup:

Všechnu zeleninu umyjeme pod tekoucí vodou, jablka nakrájíme na čtvrtiny a zbavíme je jadérek. Okurku i řapíkatý celer si nakrájíme na menší kousky. Poté všechnu zeleninu postupně dáváme do odšťavňovače a odšťavňujeme. Nakonec těsně před podáváním do šťávy vmícháme jednu lžičku Blendea SUPERGREENS. Šťáva vydrží v lednici cca 3-4 dny. Dobrou chuť.

TIP: Pro maximální osvěžení přidejte kostky ledu, pár kapek citronu a snítek máty. 

okurkova_stava_recept

Nezapomínejte, že co je zelené, to je zdravé a to hlavně zelené superpotraviny

 

Účinky použitých surovin:

  • Jablka jsou bohatá na mnoho vitaminů a minerálů jako jsou vitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C, kyselina listová a minerály jako hořčík, fosfor, železo a další. Navíc také působí příznivě při prevenci srdečních chorob nebo jako antioxidanty.
  • Řepíkatý celer obsahuje mnoho vitaminu C, A, K a E. Také pomáhá tělu zbavovat se toxinů a je skvělou prevencí proti rakovinným onemocněním. Mimo to navíc zrychluje metabolismus a pomáhá při trávení, takže se hodí do skoro každé šťávy.
  • Salátové okurky obsahují plno různých vitaminů jako vitaminy A, B a C. Také se v nich vyskytuje draslík a hořčík, takže působí příznivě na pleť a kvalitu vlasů. Mimo to obsahují obrovské množství vody, takže naše tělo skvěle hydratují a detoxikují.
  • Ledový salát obsahuje například vitamin A, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a dále i vitaminy C, E a K. Je také plný draslíku, pomáhá při pocitech stresu a díky svým uklidňujícím schopnostem je skvělý také např. při usínání.
  • Blendea SUPERGREENS se skládá z mladého ječmene, pšenice, chlorelly a spiruliny. Tyto látky spolu v kombinaci tvoří skvělou směs, která Vám pomůže s trávením, detoxikací těla a dodá Vám přirozenou energii.
.
Veganské proteinové kuličky z datlí a semínek

Veganské proteinové kuličky z datlí a semínek

Snažíte se pravidelně stravovat, ale na svačiny zapomínáte? Zkuste si připravit tyto chutné kuličky, které se výborně hodí k odpolednímu kafíčku. Zaženou hlad a zasytí. Navíc obsahují velké množství rostlinných bílkovin, které jsou pro tělo snadno stravitelné.

 

Veganské proteinové kuličky z datlí a semínek

  • Doba přípravy: 5 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce (5 - 7 kuliček)
  • Energetická hodnota: cca 758 KJ

veganske_datlove_kulicky

 

Ingredience:

  • 40 g Datlové pasty (nebo rozmixovaných datlí)
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 10 g rostlinného proteinu
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

POSTUP:

Ukrojenou datlovou pastu nahrubo nastrouhejte do hlubokého talíře. Přisypte odměřený rostlinný protein a pomalu přilévejte po lžičkách vodu. Směs míchejte do té doby, než vznikne tuhé těsto. Vzniklou hmotu vytvarujte do menších kuliček. Dokud je těsto ještě vlhké, obalte jednu část kuliček v sezamu a druhou ve směsi Blendea SUPERGREENS.

TIP: Blendeu můžete rovnou přimíchat do těsta, aby byla každá kulička ještě o něco zdravější. 

datlove_kulicky_recept

Myslíme na vegany a přidáváme spoustu "etických" receptů . Mlsat má právo každý.

proteinove_kulicky

Vzdát se zpracovaných potravin a nezdravých pamlsků je jednoduché. Pointou je mít radost z vytvoření zdravých alternativ. 

 

 

Účinky použitých surovin:

  • Datle jsou zdrojem vitamínů a minerálů, obsahují vápník, železo a fosfor. Velkou dávku energie získáte z obsaženého přírodního cukru.
  • Rostlinný protein je zdroj kvalitních bílkovin zastupující široké spektrum esenciálních aminokyselin.
  • Sezamové semínka obsahují vysoký podíl zinku, který podporuje imunitu.
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS posiluje organismus i zdraví. Vyzkoušejte ji a oceňte její účinky.
.
Bílý cukr - vážně musíme všechno tolik sladit?

Bílý cukr - vážně musíme všechno tolik sladit?

"Co je sladké, to je dobré. Co je sladké, to je výživné a vydatné. Co je sladké, je zdrojem energie, kterou potřebujeme pro svoji vitalitu, kondici a život, sladký život"…

To jsou teze, které má v sobě přirozeně zabudovány každý člověk.

Sladkou chuť si intuitivně spojujeme s chutí mateřského mléka, vůbec první chutí, kterou v životě potkáváme.

Sladkou chuť intuitivně vyhledáváme v případě, kdy nám chybí energie a potřebujeme povzbuzení, fyzické i psychické. Sladká chuť je pro nás atraktivní, často ta nejatraktivnější ze všech chutí.

Nezřídka nás jiné chutě neuspokojí, a tak si i po slaném jídle musíme dát nějakou tu sladkou tečku. Tak sladký však ten život s přemírou cukru není.

Na jedné straně je pro nás sladká chuť nadmíru lákavá, na druhé straně dnes není možné neslyšet důrazná varování výživových expertů před sladkostmi, cukrovinkami a cukrem jako takovým.

Je cukr "sladký problém"?

Problémem moderní doby je nadbytek cukru. Zatímco v dřívějších dobách lidé chutě na sladké uspokojovali z velké části ovocem, protože jiné zdroje sladké chuti byly zcela nedostupné nebo omezené, dnes sladká chuť znamená především kvanta jednoduchých cukrů bez další výživné hodnoty.

Sladká chuť sama o sobě není nezdravá nebo špatná. Opravdu značí obsah základních sacharidů a tedy obsah jednoduché, rychle dostupné energie.

Sladká chuť se často pojí s ovocem, které je jistě nepostradatelnou součástí zdravého jídelníčku.

Nezdravé je však chuť na sladké uspokojovat v podobě sladkostí a cukrovinek plných jednoduchého cukru a často i nezdravých tuků.

Jedním z největších strašáků moderní doby je bílý cukr.

Klasický konzumní cukr se v současném jídelníčku objevuje mnohem více, než je zdrávo.

Bílý cukr člověk moderní společnosti konzumuje v nadměrném množství, právě to z cukru dělá zabijáka.

bily_cukr
Cukr je dnes naprosto všude, hlavně ve zpracovaných potravinách a polotovarech. Nekupujte je. 

Bílý cukr - bílý zabiják

Bílý cukr se někdy označuje také jako bílý zabiják nebo dokonce bílý jed, přesto ho najdeme takřka v každé domácnosti nejenom v Česku, ale v celém západním světě.

Přidává se do mnoha různých pokrmů, je základem většiny dezertů, sladkostí a cukrovinek.

Jeho sladká chuť je přitom návyková, jeho nadměrné dávky se v organismu ukládají v podobě tuků.

Bílý cukr způsobuje nezdravé výkyvy v hladině krevního cukru, to mj. vede k poškozování cévních střev a zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Přemíra bílého cukru zatěžuje zažívání, zpracování nadměrného množství jednoduchého cukru je náročné především pro slinivku břišní.

Nadmíru cukru vůbec nepotřebujeme, a často to přeháníme

Bílý cukr není nic jiného než cukr - sacharid, resp. disacharid sacharóza. Je složený ze dvou jednoduchých cukrů - jednoho dílu glukózy a jednoho dílu fruktózy (ovocného cukru).

Bílý cukr má vysoký glykemický index, tzn. že způsobuje zvýšení hladiny krevního cukru, a s tím spojené vylučování hormonu inzulínu do krve, kterému však následuje rychlý propad a také pocity hladu.

Označuje se také jako stolní (konzumní) cukr. U nás se mu říká také řepný cukr, protože nejčastěji pochází z cukrové řepy.

Neobsahuje nic navíc, ve svém složení nemá žádné další prospěšné živiny, zcela chybí vitamíny nebo minerály. Jde pouze o prázdné kalorie.

trtinovy_cukr_lepsi_nez_bily

Když už sladit, tak aspoň třtinovým cukrem, který je o něco méně škodlivý

Zdravější alternativou je hnědý cukr 

Základní alternativou bílého řepného cukru je cukr třtinový, který pochází z cukrové třtiny. Podívejte se, jak se vyrábí.

Třtinový cukr může být světlý nebo tmavý, dle konkrétního obsahu. Třtinový cukr obsahuje přirozeně podíl melasy. Ta mu dává různě tmavou barvu, od odstínů zlaté až po čokoládově hnědou.

třtinovému cukru dává charakteristickou karamelovou chuť a vůni.

Třtinový cukr se pyšní obsahem vitamínů skupiny B, také minerálních látek jako je vápník, hořčík, draslík nebo železo.

Cukr bílý nebo hnědý?

Klasický bílý řepný cukr prochází z cukrové řepy, má tedy přírodní původ. Surový řepný cukr je tmavý, ale následně se čistí a rafinuje.

Tím se zbavuje některých škodlivých látek z výroby, ale také všech živin a minerálů. Stává se rafinovaným produktem.

Někdy se bílý řepný cukr dobarvuje melasou nebo karamelovým sirupem, potom se také označuje jako tmavý či hnědý cukr.

Takový cukr však nenese více zdravotních benefitů než klasický bílý cukr.

Pokud má být hnědý cukr zdraví prospěšný, bude pocházet z cukrové třtiny. Bude obsahovat minerální látky a přirozeně i melasu.

Obsahuje rozhodně více vitamínů a minerálů než klasický řepný cukr, přesto by se ani třtinový cukr neměl užívat jako zdroj těchto mikroživin. Přece jenom v jeho složení dominují cukry a s těmi bychom to neměli přehánět.

Přehánět bychom to neměli ani v případě, že využijeme další, zdravé alternativy cukru. Mezi ty nejoblíbenější patří cukr kokosový nebo cukr palmový.

VIDEO: Jak sladit méně a zdravěji? Odpovídá vyhlášená výživová expertka Margit Slimáková:

Cukr kokosový nebo palmový?

Cukrová řepa a cukrová třtina patří dle wikipedie z globálního pohledu mezi 15 nejdůležitějších polních plodin.

Pokrývají celosvětovou potřebu cukru z 99 %. Nejsou však jedinými cukrodárnými rostlinami.

Zdrojem cukru může být i čirok cukrový, Johnsonova tráva nebo dokonce palma olejná, využívaná především jako zdroj palmového tuku.

Z palmy olejné se získává jednak palmový cukr (z mízy), jednak kokosový cukr (z květového nektaru).

Oba představují alternativní sladidla, která jsou tvořena sacharózou. Oproti klasickému bílému cukru obsahují navíc i mikroživiny v podobě minerálních látek.

Pyšní se také obsahem nerozpustné vlákniny inulinu. Inulin zpomaluje vstřebávání cukru do krve, těmto cukrům tak snižuje glykemický index.

Kokosový cukr se vyrábí z květového nektaru palmy. Jde tedy o jakýsi palmový med. Palmový cukr se získává z mízy palmy, dal by se tedy označit i jako palmový sirup.

MÁME PRO VÁS KÁVOVÝ NÁPOJ BEZ CUKRU S OBSAHEM PROSPĚSŇÉHO INULINU.

Blendea SUPERCOFFEE podporuje energii, imunitu a zdravé zažívání.

Do 2 dnů je u vás.

.

 

 

Jak sladit zdravě ?

Přestože třtinový cukr, stejně jako cukr kokosový nebo palmový mají lepší nutriční hodnotu než klasický bílý cukr, pořád jde o cukry.

I ve složení těchto zdravějších cukrů dominuje sacharóza. Vzhledem k přemíře sacharózy v jídelníčku bychom i příjem těchto cukrů měli hlídat.

Třtinový, kokosový i palmový cukr jsou sice přírodní produkty, oproti jiným přírodním produktům a potravinách však stále patří především ke koncentrovaným zdrojům sacharidů.

Pokud tedy chceme zdravě sladit a dodat sladkou chuť například smoothie, pořád nejsou ani tyto „zdravější“ cukry tím pravým.

Pokud chcete svým nápojům, dezertům a dalším pokrmům dodat skutečně zdravou sladkou chuť, nejlepší bude využít sladké ovoce, případně sladké druhy zeleniny či další přirozeně sladké potraviny, například rostlinná mlékaVíce se dozvíte v článku: 4 netradiční způsoby jak si zdravě osladit smoothie.

Imunitní smoothie s hruškou a zázvorem

Imunitní smoothie s hruškou a zázvorem

Možná jste při změnách počasí zaznamenali, že vaše imunita začíná pomalu slábnout. Dnes vás naučím výborné smoothie se zázvorem, který vás nejen nabije energií a pomůže v boji s nachlazením, ale v kombinaci s hruškami chutná naprosto skvěle.

Díky superpotravině s názvem maca navíc dodáte svému tělu další dávku užitečných vitamínů. Věřte, že se po vypití tohoto smoothie budete cítit naprosto skvěle.

 

Imunitní smoothie s hruškou a zázvorem

imunitni_hruskove_smoothie

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 2 porce

 

Ingredience na 1 porci:

  • 1 zralý banán
  • ½ zralé hrušky
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžička maca prášku
  • 2 cm kousek zázvoru
  • rostlinné mléko dle potřeby
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup:

Ze zázvoru si odkrojíme požadovaný kousek a ten nastrouháme. Pak si oloupeme banán, hrušku si nakrájíme na menší kousky a vložíme je do mixéru i se zázvorem a ostatními ingrediencemi. Mixér zapneme a mixujeme dohladka.

V případě, že je Vaše smoothie moc husté, přidejte více rostlinného mléka. Hotové smoothie nakonec přelijeme do sklenice a ihned podáváme. Dobrou chuť :)

hruskovo_zazvorove_smoothie

S chia semínky opatrně. Větší množství může kvůli vláknině způsobit zácpu.

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Maca prášek je bohatý na měď a vápník nebo vitaminy C, B2 a B6. Pomáhá např. při problémech s dásněmi, zuby a pokožkou, posiluje kosti a cévy a přispívá i k normální funkci imunity. Navíc snižuje stres a únavu a je velmi vhodný pro sportovce, protože obsahuje mnoho esenciálních aminokyselin a před tréninkem je výborný jako zdroj energie.
  • Zázvor je skvělým pomocníkem při nachlazení nebo chřipce. Zároveň ale pomáhá také při problémech s trávením nebo při migrénách.
  • Rostlinná mléka jsou skvělou náhradou za mléko kravské, protože oproti němu jsou vysoce zásadotvorné a pomáhají tak udržovat optimální pH krve. To má obrovský vliv na prevenci mnoha onemocnění jako je rakovina, srdeční onemocnění, infekční choroby apod. Dále obsahují až 4 g bílkovin na 100 g, což je mnohdy více, než obsahuje krabicové kravské mléko nebo jogurt. Většina z nich je také obohacena o vápník a má ho tedy stejné množství na 100 g jako právě zmiňované kravské mléko.
  • Chia semínka obsahují velké množství vápníku a jsou skvělým zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Mimo to jsou schopna stabilizovat hladinu cukru v krvi a pomáhají snížit hladinu cholesterolu. Jak asi víte, chia semínka také velmi snadno absorbují vodu a bobtnají, čímž nám dají pocit sytosti a ušetří tak zbytečné chutě na nezdravé potraviny.
  • Blendea SUPERGREENS se skládá z mladého ječmene, pšenice, chlorelly a spiruliny. Tyto látky spolu v kombinaci tvoří skvělou směs, která pomůže s trávením, detoxikací těla a dodá vám přirozenou energii.

hruskove_smoothie_se_zazvorem

1 malá odměrka Blendea SUPERGREENS udělá smoothie mnohem zdravější a vůbec neruší chuť

.