Svačiny do školy rychle, zdravě a jednoduše

Letošní prázdniny jsou nenávratně pryč a řada rodičů se opět prostřednictvím svých potomků vrací do školních lavic. Nejenom dětem, ale především jejich rodičům přibyly nové starosti.Jak co nejlépe vybavit dítě do školy? Jak podpořit jeho koncentraci a schopnost učení? Jak zajistit, aby se dítěti ve škole líbilo a dobře prospívalo? Všechny tyto otázky spojuje jedno. Ano, je to školní svačina.

Letošní prázdniny jsou nenávratně pryč a řada rodičů se opět prostřednictvím svých potomků vrací do školních lavic. Nejenom dětem, ale především jejich rodičům přibyly nové starosti.

Jak co nejlépe vybavit dítě do školy? Jak podpořit jeho koncentraci a schopnost učení? Jak zajistit, aby se dítěti ve škole líbilo a dobře prospívalo? Všechny tyto otázky spojuje jedno. Ano, je to školní svačina.

Sláva školní svačině!

Právě svačina a svačinový box patří k základnímu školnímu vybavení každého dítěte. Navíc, svačinu je třeba chystat každý den. Tím se z ní pro rodiče stává každodenní starost.

A přestože rodiče svačina už po pár školních týdnech nemusí bavit, děti by měla bavit pořád. Právě svačina totiž může výrazně ovlivnit koncentraci, schopnost učení, a tím i školní výsledky dítěte.

Právě svačina patří k těm nejvýznamnějším faktorům, které se podílejí na tom, jak dítě prospívá, nejenom ve škole, nejenom duševně, ale i tělesně. Potvrzují to slova výživových expertů.

Nutriční terapeutka Hana Knížková, DiS., z Poradenského centra Výživa dětí popisuje na serveru Proženy.cz význam školní svačiny takto:

„Pokud dítě nesvačí (a bohužel často ani nesnídá) nemůže mít dost energie na to, aby zvládlo školní výuku. Dopolední hladovění ústí ve sníženou koncentraci až nesoustředěnost. Školák pak trpí zhoršenou schopností vnímání výkladu učitele, nepřímo se tak zhoršují i jeho školní výsledky. A přitom na počátku všeho je snídaně a svačina – nebo spíš bohužel není.“

školačka plná energie

Je vaše dítě školák? Chcete podpořit jeho školní výsledky? Začněte u svačiny.

Jak zajistit dětem zdravou svačinu?

Nestačí dát dětem peníze, zaručeně si nekoupí zdravou svačinu. A možná si za ně nekoupí svačinu vůbec, prostě dají přednost jiné věci, která je právě zlákala. Znáte přece děti!

Nestačí však jenom dětem udělat svačinu. Je potřeba dětem udělat hodnotnou svačinu, která podpoří jejich učení a dodá dostatek energie a živin. Navíc je nutné svačinu dětem předložit tak, aby jim chutnala.

A co víc, svačina musí děti bavit, aby si na ni ve škole rády udělaly čas. Jinak se o přestávce budou věnovat mnoha jiným záležitostem a vy pak svačinu, která vás ráno stála tolik úsilí, najdete odpoledne ve školní aktovce netknutou.

Svačina musí být zdravá, chutná a zábavná. Že je to nesplnitelný úkol? Lehké to rozhodně není, ale jde to. Existuje mnoho svačin, které budou děti bavit, a nakonec i jejich rodiče. Právě rodiče jsou pro děti tím největším příkladem. Pokud dítě vidí u svých rodičů, že se zajímají o své jídlo, tento postoj samovolně přebírá.

Jaká je správná školní svačina?

Dle zásad zdravého stravování by dítě mělo jíst 5 – 6x denně v menších porcích. Tři hlavní jídla (snídani, oběd a večeři) doplňují svačiny – dopolední a odpolední svačina. Dítě by nemělo být bez jídla déle než tři hodiny.

  • Dopolední svačina, kterou obvykle dětem zajišťují rodiče, přestože ji děti konzumují ve škole, pomáhá doplnit energii mezi snídaní a obědem.
  • Odpolední svačina pak překlenuje dobu mezi obědem a večeří. Zvláště důležitá je pro děti, které se po škole věnují sportovním aktivitám.
  • Každá svačina by měla tvořit 10 – 15 % celkového denního energetického příjmu člověka/dítěte.

svačina do školy

Pokud vaše dítě nemá rádo některou surovinu, zkuste mu jí naaranžovat tak, že ji ani nepozná

Nutriční hodnoty správné svačiny

Správná svačina dle nutričních specialistů obsahuje všechny základní živiny. Za prvé sacharidy, především komplexní sacharidy, které se uvolňují postupně. Vedle toho obsahuje také kvalitní bílkoviny a nakonec i zdravé tuky, vše ve vyváženém poměru. Svačina by měla být také zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, prvků, které najdeme zejména v ovoci a zelenině.

Rohlík namazaný taveným sýrem sice připravíme rychle a snadno, ale jako zdravá, vyvážená a plnohodnotná svačina rozhodně neobstojí. Proč?

  • Taková svačina neobsahuje dostatek vlákniny, v jejím složení nenajdeme ani potřebné vitamíny a minerály.
  • Rohlík, obecně pečivo z bílé mouky zasytí jen krátkodobě, ale nemá žádnou přidanou hodnotu (na rozdíl od celozrnného pečiva a obilovin).
  • Tavený sýr je považovaný za zdroj bílkovin a vápníku, ale obsahuje také vysoký podíl fosforu, který vstřebávání vápníku omezuje. Navíc obsahuje velké množství soli. I proto se nedá označit jako vhodná potravina, ani pro děti, ani pro dospělé.

Čemu se vyhnout při přípravě svačiny?

  • tavenému sýru, uzeninám, salámům a paštikám z konzervy
  • bílému a tučnému pečivu, sladkostem a cukrovinkám
  • pokrmům typu fast-food
  • pokrmům z automatu

Co by ve svačině nemělo chybět?

Na prvním místě je to ovoce a zelenina. Často bohužel neprávem opomíjené složky dětského jídelníčku. Přitom právě ovoce a zelenina přinášejí mnoho cenných bioaktivních živin.

Výživová poradkyně Dana Šímová, která mj. učí děti zdravě jíst, si ze svých návštěv škol a školek v rámci různých vzdělávacích akcí odnesla nepříjemný závěr:

„Současné děti si ještě smlsnou na ovoci, ale zeleninu bohužel obecně nemají rády.“

Je to hlavně na rodičích, kteří doma zeleninu připravují málo, a když už, tak zejména v syrovém stavu. Žijeme příliš rychle a vaříme příliš rychlá a jednoduchá jídla, na vařenou zeleninu nebo luštěniny není čas. Postoj rodičů přitom zásadně ovlivňuje postoj dětí.

Když dítě u rodičů uvidí, že jíst zeleninu je normální, lépe si na ni zvykne. Přitom nemá cenu děti do něčeho nutit. Vyplatí se však trpělivost a neustálé nabízení nejrůznějších druhů a variant zeleniny, příp. dalších zdravých potravin. Je také třeba počítat s tím, že dítě musí dané jídlo ochutnat vícekrát, až pak si ho může oblíbit.

3 zásady pro přípravu školní svačiny

  • Svačina by měla být zdravá a vyvážená.
  • Svačina by měla být pro dítě zajímavá a lákavá.
  • Svačina by měla být pestrá tak, aby dítě neomrzela.

Děti musíme ke svačině mírně přemlouvat. Ve škole je totiž mnoho jiných záležitostí, které děti od svačiny odvádějí.

Je také třeba počítat s tím, že děti svačiny porovnávají mezi sebou. Čím vyšší úspěch sklidí svačina u spolužáků, tím vyšší šance, že ji dítě opravdu sní.

I to je další důvod, proč obyčejný namazaný rohlík nemůže být tou správnou svačinou. Naopak, ideální svačinou jsou v tomto ohledu smoothies, které nabízejí nespočet variací i způsobů, jak zaujmout.

Recepty na syté a výživné svačinové smoothies

Hledáte recepty na smoothies? Vyzkoušejte některý z našich receptů. Z mnoha variací jsme pro vás vybrali hned deset sytých smoothies, které se na svačinu ideálně hodí:

Více o smoothie jako zdravé svačině najdete v samostatném článku. Máme pro vás i další tipy na zdravé svačiny, dokonce hned 5 tipů na svačiny na každý den, do školy i do práce.

smoothie svačiny do školy

Klikněte na obrázek a získáte desítky zdravých a chutných receptů pro děti i pro vás

Zajímáte se o školní stravování?

Inspiraci na svačiny můžete hledat i ve školních jídelnách, tedy těch, které dětem nabízejí výživné, vyvážené a chutné jídlo. Jak to v takových jídelnách skutečně chodí, se dozvíte prostřednictvím článků a rozhovorů na serveru Jídelny.cz.

Ty nejlepší školní jídelny, které umějí více než „hnědou omáčku s rýží“, a pro které je vaření a příprava pokrmů pro děti více než dodržování vyhlášky o školním stravování nebo kontroverzní pamlskové vyhlášky, můžete najít i ve finále soutěže s příhodným názvem „Školní jídelna chutně a zdravě“.

Do finále této soutěže, kterou uspořádala Asociace zřizovatelů školních jídelen, z. s. ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy, se probojovalo deset školních jídelen z Prahy.

Partnery soutěže byly také Českomoravský odborový svaz pracovníků ve školství nebo Česká školní inspekce, Sekce Výživy a nutriční péče. Hned osm členů hodnotící komise, v čele s MUDr. Kateřinou Cajthamlovou, školní jídelny posuzovala nejenom v chutnosti pokrmu, ale zaměřila se i na průběh přípravy menu, organizaci a čistotu pracoviště, nebo servírování.

VIDEO ze soutěže Školní jídelna chutně a zdravě

DÁLE ČTĚTE: 5 tipů na zdravé a vyvážené svačiny pro děti. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celej článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celej článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celej článek

    Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    15.04.2020

    Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

    Číst celej článek

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek