Blog, Strana 24

Spirulina roztahuje tepny a tím snižuje krevní tlak, potvrzuje studie

Spirulina roztahuje tepny a tím snižuje krevní tlak, potvrzuje studie

Spirulina může podle studie přispívat ke snížení krevního tlaku. Vědci v laboratořích a při pokusech na zvířatech zjistili, že tepny uvolňuje specifický protein ve spirulině obsažený.

  • O superpotravině spirulina se říká, že je nejkomplexnějším potravinovým zdrojem na světě
  • Celebrity ji milují
  • Důkazy přírodní léčby používané na mnohé zdravotní problémy jsou slabé
  • Italští vědci ve spirulině objevili specifický protein, který uvolňuje tepny

Přínosy spiruliny pro zdraví

Spousta lidí si spirulinu přidává do smoothies nebo užívá jako doplněk stravy na podporu hubnutí, proti senné rýmě, PMS, cukrovce, při řešení dalších zdravotních problémů a na podporu celkového zdraví.

Známé celebrity, jako je například Miranda Kerr, spirulinu díky obsahu bílkovin, železa, draslíku, hořčíku a dalších minerálů popisují jako nejkomplexnější potravinový zdroj světa.

Pro spolehlivé potvrzení pozitivního vlivu spiruliny na lidské zdraví však zatím chybí dostatek vědeckých důkazů, odborníci ji proto stále zkoumají.

Nejnovější výzkum ukazuje potenciál spiruliny pro potlačení hypertenze, známé jako vysoký krevní tlak.

Spirulina, vědecky zvaná arthrospira platensis, je technicky vzato typ bakterií - sinic.

Výzkumníci Středomořského neurologického institutu v Pozzilli izolovali určité molekuly ze spiruliny, aby mohli otestovat její přínos na lidské zdraví. Simulovali účinky trávení spiruliny na izolované tepny a laboratorní zvířata.

Vedoucí výzkumu Dr. Albino Carrazzo uvedl:

"Simulovali jsme, co se v lidském střevě děje po požití spiruliny. Takto jsme dokázali izolovat peptidy, které by naše těla absorbovala."

Spirulina vyvolala uvolnění tepen - proces zvaný vazodilatační působení, který může přispívat ke snižování krevního tlaku. Zvyšuje totiž objem krve pumpované jedním pohybem.

Tento účinek způsobuje oxid dusnatý, chemikálie známá udržováním zdravého krevního tlaku.

To, co dnes koupíte, rovná se zítřejší odpad. Co proti tomu lze dělat?

To, co dnes koupíte, rovná se zítřejší odpad. Co proti tomu lze dělat?

Když se píše článek, první většinou vysvětlujete a na konec dáte nějakou pointu - co si přejete, ať si čtenáři zapamatují. Tenhle článek je jiný. Vše, co vám chci říct, se mi podařilo nacpat už do titulku: To, co si dnes koupíte, rovná se zítřejší odpad. Následující kraťoučký článek přečtete za 2 minuty. Země ale bude štastnější, když tyto rady zařadíte do svého života navždy.

 

Žijeme v době, kdy je naprosto normální cokoli jen tak vyhodit

Kde děláme chyby a odpad produkujeme bezmyšlenkovitě na denní bázi nejčastěji?

  • Cestou do práce si na snídani koupíte croissant a kávu - sáček i kelímek letí za dvě minuty do koše.
  • Koupíte si telefon, za půl roku vás omrzí a letí tam taky. Podobně oblečení, nádobí, nábytek.
  • Nandáte si trojitou porci hranolek, která se do vás samozřejmě nevleze - no a co. Přece to pak stejně nebudete ohřívat.
  • Něco je trochu špinavého, přece to nebudete složitě čistit, když nová věc stojí pět korun. Přece to nebudete složitě opravovat, zašívat, přece si občas můžete trochu dopřát, vyhodit z kopítka…

Do koše nám není líto vyhodit nic. Někteří rozličné předměty hážou dokonce třeba do lesa, řeky, moře nebo splachují do záchodu. Možná to neděláte zrovna vy, nebo alespoň ne úplně všechno, ale jako lidstvo obecně jsme si tohle prostě nedali.

 

Z 99 % věcí, které si koupíme, se odpad stane do 6 měsíců od nákupu

Žijeme hekticky uprostřed rušných ulic. Nemáme čas zabývat se odpadem. Jakmile nám zmizí z dohledu, jako by zmizel z povrchu zemského. A hned nakupujeme další a další.

Drtivá většina se ho však prostě nerozloží, nerespektuje přirozený cyklus přírody a často prostředí spíše škodí, než že by se z něj dalo dále něco vyrobit. Když v přírodě odhodíte ohryzek od jablka, semínko nejspíš nevyklíčí v jabloň. Možná však poslouží jako potrava broukům a jeho zbytky vyživí místo, kde roztlejí.

Když zahodíte obal od tatranky, ležet tam zůstane nejméně 100 let. Možná se z něj začnou uvolňovat dokonce i škodliviny… A to je přesně ono, tady je ta chyba.

odpad_v_prirode

Klasické zákoutí na kraji města. Začínající příroda a hromady odpadků, které někdo nemohl vyhodit ani do popelnice.

 

1/3 všech odpadků tvoří jen obaly

A pak tu jsou ještě obaly - které tvoří celou třetinu všech odpadů. Samotnou kapitolu hrůzy tvoří věci na jedno použití.  

ZVEDÁM VAROVNÝ PRST:  Marta Svačinová Zastavme se teď chvíli u “ekologických” jednorázových věcí a obalů. Ať už na vás reklama křičí co chce, taková věc prostě ekologická není nikdy. Ani kdyby byla rozložitelná, organická, recyklovaná a kdoví co ještě. Je pouze EKOLOGIČTĚJŠÍ.
Ekologická může být jedině v případě, že byste ji pak hodili na kompost. Jinak úplně stejně jako obal neekologický skončí na skládce nebo ve spalovně. Na druhou stranu však pokud ji hodíte do lesa, ztleje a v moři žádnou rybu nejspíš dlouho škrtit nebude.

 

Pokud jde o odpadky, stačí se trochu zamyslet: 3 zásady, jak odpad eliminovat na minimum

Co nejmíň odpadu

Proč si kupovat odpadky? Nekupujte zbytečnosti a už vůbec ne zbytečnosti ve zbytečných obalech. Proč plýtvat energií k výrobě něčeho, co hned vyhodíte? Proč nedat chleba a rohlíky do jednoho sáčku místo zbytečných dvou? A opravdu pomeranč s tlustou slupkou potřebuje do plastového pytlíku? 

odpad_v_lese

"Nezapomněli" jste si v lese nějaké odpadky?

 

Odpad pečlivě recyklujte

A nezapomeňte ani na kontejnery na kov, kterých máme v republice zatím bohužel pramálo. Pozor však na utopistické představy, že se z kontejnerů vše dokonale znova použije. Jen výjimečně se z recyklované plastové láhve vyrobí nová.

odpad_ve_vode

Hele! Tadytohle přece patří do žlutého kontejneru

 

"Plastové výrobky nelze recyklovat donekonečna, recyklovaný výrobek je zpravidla horší než nový. Recyklace není řešení, jen zpožďuje okamžik, kdy se materiál dostane na skládku," upozorňuje Michal Babič z Ústavu makromolekulární chemie (zdroj)

 

Postavte se trendu použij a vyhoď a použijte znova

Přemýšlíte, jestli hodit papírové plato od vajíček do papírů nebo do popelnice? Co kdybyste ho rozstříhali, naplnili hlínou a použili pro sazeničky? Do hlíny je pak můžete dát pohodlně i s tím platem.

osmatero_odpadu_infografika

Zapojte fantazii. Vždyť přece všechno nemusí hned skončit na skládce. Neomezujte se tím, že vám někdo něco prodal jen jako obal. I ten jste si poctivě zaplatili a přece vám může sloužit dál. Výrobci chtějí, ať si koupíte radši novou škatulku… Co takhle použít výbornou od bonbónů? Vyzrajte na ně. Šetřete peníze i přírodu a ještě se u toho skvěle zabavte.

Zapomněli jste si tašku? Zkuste v obchodě najít prázdnou krabici a použít tu. Používejte znova, upcyklujte, myslete jinak než vám diktují ostatní - vdechujte věcem nový život.

vypestujsiavokado

Spotřebovali jste náš Blendea SUPERPROTEIN nebo SUPERGREENS? Pevný obal s praktickým víčkem vám může sloužit i nadále. Využít ho můžete třeba jako stojánek na tužky nebo krabičku na drobnosti. Pokud je chcete upcyklovat v krásný květináček a vypěstovat si doma vlastní avokádo, zapojte se do naší výzvy, kterou spouštíme už 18. března.

 

3x proč je důležité se nad tím zamyslet

  • loni na skládkách skončilo 2,12 MILIARD tun odpadu (to je na JEDINÝ rok docela dost, ne?)
  • recyklovat nestačí (recyklaci však podle Eurostatu považuje za svou největší pomoc přírodě 75 % Evropanů)
  • v roce 2050 bude v oceánech více plastů, než ryb

 vyroba_odpadu_v_cechach  

Co si z článku odnést: To jsem vám přece řekla hned v titulku :) Nezamořme si planetu odpadky. Vždyť stačí docela málo.
Máta peprná - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

Máta peprná - účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny máta peprná zjistíte:

  • jak přesně vám máta peprná může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv máty peprné na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil máty peprné
  • nežádoucí účinky a kdo by mátu peprnou užívat neměl

máta peprná profil

 

Voňavá bylinka máta peprná

máta peprná list

Máta peprná je bylina. Pro své smyslové vlastnosti se používá hlavně v kuchyni (má silně aromatickou vůni a chuť). Je běžným dochucovačem potravin a nápojů.

Ve výrobě se mátový olej užívá pro ovonění mýdel a kosmetiky i jako dochucovač farmaceutických výrobků.

 

Mátový olej při zdravotních obtížích

Při zdravotních potížích se užívají listy nebo mátový olej z nich vyrobený. Mátový olej pravděpodobně snižuje křeče zažívacího traktu. Při aplikaci na kůži vyvolává povrchové teplo, které může mírnit bolest pod kůží.

Olej z máty peprné se užívá vnitřně jako pomoc při plynatosti, střevních obtížích, snížení bolesti břicha při syndromu dráždivého tračníku, urychlení rané fáze žaludečního trávení a zároveň snížení střevní motility. Uvolňuje svaly, žaludek i střevní trakt.

Dalším potenciálním zdravotním přínosem oleje z máty peprné je rychlé mírnění bolesti hlavy (při aplikaci 10% mátového oleje na pokožku hlavy) a zmírnění nevolnosti (při aromaterapii).

Někteří lidé inhalují olej z máty peprné proti kašli, nachlazení a bolesti.

Za bioaktivní složku je považován mentol. Při dodržení doporučených dávek je netoxický. Jde o ten stejný mentol, který se nachází i v některých cigaretových výrobcích. Nadměrná konzumace mátového oleje je toxická a lze jí úmyslně dosáhnout.

VÍTE, že svěží mátou dochucujeme detoxikační směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS

Klikněte na tlačítko níže a přidejte si SUPERGREENS přímo do nákupního košíku. Případnou objednávku vám doručíme do 2 dnů až před práh vašeho domu :) 
.

 

Důležité informace o mátě peprné

  • Známá také jako: Mentha piperita, Mentha, peppermint, peprmint, mint, mentol, menthol, Mentha balsamea, pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové koření, fefrminc
  • Krajina původu: Evropa, Austrálie, Japonsko, Severní Amerika
  • Prodává se ve formě: čerstvá, sušená, olej, esenciální olej, olej do difuzérů, aromaterapie, kapsle, tablety, bonbóny, osvěžovače dechu, čaj, pasta na zuby, kosmetika, mýdla, dochucovač, nápoje a pokrmy, žvýkačky, zmrzlina, alkoholické nápoje, omáčky, moučníky, saláty, masážní gely
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

máta peprná mapa

Máta se běžně pěstuje v mírných pásech celého světa, nejčastěji v těchto oblastech

 

Fakta o mátě peprné

Věděli jste, že …

  • Máta peprná potlačuje vstřebávání železa (při užití ve formě čaje)
  • Velmi mladé lístky, které jsou dobrým zdrojem limonene a pulegone, se jako výživový doplněk moc nepoužívají. Nejčastěji se užívají starší listy, které bioakumulují mentol
  • Mátový olej obsahuje třetinu až polovinu mentolu
  • Chuť máty peprné je mentolová a mírně nasládlá
  • Máta peprná roste skoro všude, nejvíce však v Evropě a Severní Americe. Krásně vám poroste na zahrádce i za oknem. Vypěstujte si ji doma a pohodlně přidávejte sušenou nebo čerstvou do pití i jídla
  • Silnější peprmintový olej se vyrábí za pomocí moderních destilačních technik a nazývá se olej esenciální (nikdy by se neměl aplikovat přímo na kůži)

máta peprná květ

Máta peprná mívá chlupaté listy a růžové až nafialovělé květy

 

Předpokládané účinky máty peprné

Pro objektivní posouzení účinků máty peprné na lidské zdraví je zapotřebí více vědeckých studií a důkazů. Nejsilněji je potvrzen účinek na snižování bolesti břicha při syndromu dráždivého tračníku (IBS). Při zdravotních problémech vždy nejdříve navštivte svého lékaře. Potenciální účinky máty peprné:

  • Proti běžnému nachlazení, kašli, zánětu úst a krku, zánětu vedlejších dutin a dýchacích cest, menstruačním problémům, potížemi s játry a žlučníkem
  • Při potížích s trávením (pálení žáhy, nevolnost, zvracení, ranní nevolnosti, syndrom dráždivého tračníku, křeče horního gastrointestinálního traktu a žlučovodů, žaludeční problémy, průjem, nadměrný růst bakterií v tenkém střevě a plynatost)
  • Mátový olej může zvýšit lokální absorpci jiných molekul a sám může být lokálně absorbován
  • Snižování bolesti hlavy při lokální aplikaci mátového oleje (srovnatelné s účinností 1000 mg acetaminofenu) a související podrážděnosti
  • Mátový olej se na pokožku aplikuje také za účelem snížení bolesti nervů, svalů, zubů, proti zánětu úst, problémy s klouby, svědění, alergickým vyrážkám, bakteriálním a virovým infekcím, uvolnění tlustého střeva během baryových klystýrů, i proti komárům
  • Účinné mírnění bolesti břicha při syndromu dráždivého tračníku při užívání peprmintového oleje (i nadýmání, plynatosti a pohybů střev, které jsou vedlejším projevem syndromu dráždivého tračníku)
  • Zmírnění nevolnosti, únavy a stresu, zvýšená pozornost při užití máty jako aromaterapie
  • Inhalování máty peprné 20 minut denně po dobu 2 měsíců zlepšuje efektivnost klasické léčby tuberkulózy léky

máta peprná list

Lístky máty peprné se nejčastěji suší nebo se z nich vyrábí olej

  • Mátový olej 4 hodiny před kolonoskopií uvolňuje napětí v tlustém střevě a pomáhá léčbě, snižuje bolest spojenou s napětím ve střevech a hlavě a ovlivňuje svalovou kontraktilitu. Analgetický účinek není znám
  • Mátový olej mírní popraskání bradavek a bolest při kojení i bolest způsobenou pásovými opary
  • Mírné zvýšení rychlosti vyprazdňování žaludku při užívání mátového oleje (přínos pro pacienty s GERD)
  • Zlepšení kvality života (při užívání mátového oleje na bolest hlavy nebo břicha)
  • Potlačení žaludeční peristaltiky, příznaků dyspepsie i proti žlučovým kamenům
  • Proti průjmu a účinkům androgenů na orgány
  • Přidávání mentolu do cigaret má za následek “chladivý” pocit po vdechnutí cigarety. Mentolové cigarety jsou pro zdraví nejspíš škodlivější než ty obyčejné. Mentol však může snižovat konverzi nikotinu na kotin
  • Stimulant
  • Může zlepšovat spánek a projevy alergií, odstraňovat zubní plak, zápach z úst, návaly horka (u žen léčených chemoterapií při rakovině prsu), snižovat svědění pokožky hlavy, bolest zubů, infekce plic a pomáhat i při dalších zdravotních problémech, jako je například obezita nebo nemoci ledvin

VIDEO: Destilace máty peprné:

 

Na co máta peprná pravděpodobně nezabírá

Aroma máty peprné pravděpodobně nemá vliv na klid, bdělost, paměť, rychlost plnění úkolů a výkonnost při mentálních úkolech, snižování nevolnosti po operacích, ani zotavení po operacích.

máta peprná čokoláda sladkost

Máta peprná je chutnou ingrediencí sladkých i slaných pokrmů

 

Zdravotní a kosmetické využití máty peprné

Máta peprná může pomoci s nevolností a zažívacími problémy

Zejména doplňky z peprmintového oleje mohou pomoci se zažívacími obtížemi, jako je například syndrom dráždivého tračníku, nafouklé břicho a plynatost.

Inhalace máty peprné může pomoci s nevolností (například ranní nevolnost při těhotenství). Zažívání může uklidnit také hrnek teplého mátového čaje.

máta peprná

Máta peprná může pomoci se zažíváním

 

Máta peprná pro zdravé vlasy

Peprmintový olej je díky své vůni a uklidňujícím vlastnostem oblíbenou ingrediencí mnoha šamponů. Máta peprná zklidňuje a osvěžuje pokožku hlavy, prokrvuje ji a odstraňuje lupy.

Může dokonce stimulovat i růst vlasů - a protože neobsahuje karcinogenní složky ani toxiny, které se vyskytují ve většině syntetických přípravků pro růst vlasů, je to mnohem bezpečnější a zdravější volba.

Máta peprná čistí vlasy od mrtvých buněk pokožky, váže se na vlasové folikuly a zásobuje je bílkovinami. Dodává vlasům zdravý, lesklý vzhled a čerstvou jemnou vůni.

 

Máta peprná pro snadnější dýchání

Mentol může pročistit nosní průduchy a rozpustit hleny. Peprmint pomáhá i mírnit příznaky vzdušných alergií.

sušené lístky máty peprné

Sušené lístky máty peprné pro přípravu čaje

 

Máta hojí pokožku

Protože je peprmint příjemně chladivý, může pokožku příjemně zklidňovat. Působí jako balzám proti účinkům jedovatého břečťanu, dubu i kopřivě.

Máta peprná je skvělá také při pobodání hmyzem. Aplikujte ji na štípanec. Kůži uklidní a zchladí, díky čemuž bude štípanec méně svědit.

 

Podporuje dentální zdraví

Máta peprná (v zubní pastě nebo vodě) zanechává nejen svěží dech. Peprmintový olej vám může pomoci v boji s bakteriemi, které se usadily ve vašich zubech, dásních a stěnách dutiny ústní.

 

Nutriční hodnoty máty peprné

100 g čerstvých mátových lístků obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty:
  • sacharidy - 76 % - 14,9 g - 5 % DDD
  • vláknina - 8 g - 32 % DDD
  • tuky - 11 % - 0,9 g - 1 % DDD
  • omega-3 mastné kyseliny - 435 mg
  • omega-6 mastné kyseliny - 69 mg
  • bílkoviny - 13 % - 3,7 g - 7 % DDD
  • 70 kalorií (293 kJ) - 3 % DDD
  • fytosteroly - 13 mg
  • voda - 78,6 g
  • popel - 1,8 g
Vitamíny:
  • vitamín A - 4247 IU - 85 % DDD
  • vitamín C - 31,8 mg - 53 % DDD
  • thiamin - 0,1 mg - 5 % DDD
  • riboflavin - 0,3 mg - 16 % DDD
  • niacin - 1,7 mg - 9 % DDD
  • vitamín B6 - 0,1 mg - 6 % DDD
  • folát - 114 mcg - 29 % DDD
  • kyselina pantothenová - 0,3 mg - 3 % DDD
Minerály:
  • vápník - 243 mg - 24 % DDD
  • železo - 5,1 mg - 28 % DDD
  • hořčík - 80 mg - 20 % DDD
  • fosfor - 73 mg - 7 % DDD
  • draslík - 569 mg - 16 % DDD
  • sodík - 31 mg - 1 % DDD
  • zinek - 1,1 mg - 7 % DDD
  • měď - 0,3 mg - 16 % DDD
  • mangan - 1,2 mg - 59 % DDD

 

Užívání máty peprné

Čerstvé lístky máty můžete jednoduše pokousat. Máta peprná se může čerstvá i sušená přidávat do jídel i nápojů nebo užívat ve formě potravinových doplňků.

Bonbóny z máty peprné

Bonbóny z máty peprné

Mátový olej je silnější než mátový extrakt. Užívá se ve formě entericky potahovaných kapslí (pokud chcete mátu peprnou užívat na příznaky dráždivého tračníku, dbejte na to, aby se kapsle rozpadly až v tenkém střevě, nikoli žaludku) i aplikuje přímo na kůži. Ústně užívejte vždy jen olej ke konzumaci určený a esenciální mátový olej nikdy neaplikujte přímo na kůži.

Můžete si vychutnat také čaj ze sušených mátových lístků.

Výživová poradkyně Melisa Groves: "Peprmintový čaj je chutný, neobsahuje kalorie ani kofein. Vychutnat si ho můžete v jakoukoliv denní dobu."

 

Dávkování máty peprné

Při ústním podávání mátového oleje za účelem zlepšení gastrointestinálního zdraví a motility se dávky pohybují v rozmezí 450-750 mg oleje ve 2-3 dávkách (0,1-0,2 oleje v jedné dávce) denně. Přesná doporučená dávka máty peprné není známá a obsah mentolu se pohybuje někde mezi 33-50 %.

Při bolestech hlavy se aplikuje 10% mátový olej v tenké vrstvě na přední stranu hlavy hned po začátku bolesti, poté ještě dvakrát po 15 a 30 minutách (celkem 3 aplikace).

Peprmintový čaj

Peprmintový čaj

Užívání máty perné pro aromaterapii nevyžaduje žádné speciální dávkování. Podobně jako u jiných forem aromaterapie by měla být použitá ve formě oleje nebo destilátoru dokud vůně příjemně prostupuje okolím.

Jakákoliv forma mátového oleje by měla být účinná. U osob trpících pálením žáhy (kyselý reflux), kteří chtějí mátou peprnou podpořit střeva, jsou doporučovány enterické potahované kapsle (svaly jícnu se mohou uvolnit a rozbít kapsli předčasně).

Doporučená denní dávka máty peprná zatím vědecky stanovena nebyla. Při výzkumech byly použity tyto dávky:

U dospělých:

Ústy

  • Při syndromu dráždivého tračníku - 1-2 potažené kapsle (v každé 0,2 ml nebo 180-225 mg mátového oleje) 3x denně.
  • Proti křečím během endoskopie - 4 hodiny před kolonoskopií enterosolventní kapsle obsahující 187 mg (0,2 ml) peprmintového oleje.
  • Při žaludečních obtížích - specifický produkt obsahující 90 mg mátového a 50 mg kmínového oleje 2-3x denně po dobu 4 týdnů; 1 ml specifického produktu obsahující mátové lístky a další bylinky 3x denně po dobu 8 týdnů.

Aplikace na kůži

  • Proti bolesti bradavek při kojení - gel peprmintovým olejem (koncentrace 0,2 %) aplikovaný denně po dobu 8 týdnů nebo roztok s mátovým olejem po každém kojení 2 týdny.
  • Proti křečím během endoskopie - 20 ml spreje (obsahujícího 0,4-1,6 % mátového oleje) se během endoskopie aplikuje na antrum nebo aplikace 16-40 ml roztoku s mátovým olejem během endoskopie na lumen.
  • Proti bolesti hlavy - 10% peprmintový olej v roztoku ethanolu aplikovaný na čelo a spánky, opakováno po 15 a 30 minutách.

kubánský alkoholický drink s mátou peprnou Mojito

Máta peprná se přidává například i do kubánského alkoholického drinku Mojito

Pro snížení bolesti během baryového klystýru:

  • 8 ml mátového oleje se přidá do 100 ml vody spolu s povrchově aktivním činidlem Tween 80. Nerozpuštěné zbytky byly odstraněny a 30 ml zbylého roztoku bylo přidáno do 300 ml roztoku barya.
  • 16 ml mátového oleje a 0,4 ml polysorbátu bylo zředěno 2 litry purifikované vody, poté přidáno 30 ml peprmintového roztoku do baryové pasty suspendovaného ve 370 militrech vody ve vaku na klystýr. 10 ml roztoku máty peprné přidáno do trubek klystýru.

U dětí:

Ústy

  • Při syndromu dráždivého tračníku - 1-2 enterosolventní kapsle obsahující 0,2 ml peprmintového oleje v každé kapsli podávané dětem starším 8 let denně po dobu 2 týdnů.

 

Nežádoucí účinky máty peprné

Olej z máty peprné je pravděpodobně bezpečný, užívá li se v množstvích obvyklých v potravinách, v léčebných přípravcích a při aplikaci na kůži. Užívání listů máty peprné je krátkodobě pravděpodobně bezpečné (až 8 týdnů, bezpečnost dlouhodobějšího užívání není potvrzena).

Máta peprná může způsobit pálení žáhy a alergické reakce (slzení, bolesti hlavy a bolest úst). V některých studiích máta peprná vyvolala kontaktní dermatitidu. V jedné dokonce poškození ledvin a popálení análního otvoru (při těžkém průjmu).

Protože mátový olej obsahuje mentol, v příliš velkém množství může způsobit problémy s dýcháním. Nikdy by se neměl aplikovat v oblasti hrudníku nebo nosu u dětí mladších 2 let.

Peprmintový olej (užíván ústy v tabletkách se speciálním enterálním povlakem zabraňujícím interakci v žaludku) je nejspíš bezpečný i pro děti starší 8 let.

Zmrzlina z máty peprné

Zmrzlina z máty peprné

 

Kdo by mátu peprnou užívat neměl

Těhotné, kojící ženy a máta peprná

Konzumace máty peprné v dávkách v potravinách obvyklých je při těhotenství a kojení pravděpodobně bezpečná. O větších dávkách máty peprné užívaných jako lék není dostatek vědeckých informací. Pokud jste těhotná nebo kojíte, mátu peprnou raději užívejte pouze v malém množství.

 

Žaludeční problém achlorhydria (žaludek nevytváří kyselinu chlorovodíkovou) a máta peprná

Při tomto onemocnění neužívejte peprmintový olej v enterickém potahu. Potah by se totiž v trávicím procesu mohl rozpustit příliš brzy.

máta peprná

Máta peprná může mít nejen spoustu zdravotních benefitů, bohužel však i vedlejších účinků

 

Průjem a máta peprná

Pokud máte průjem, peprmintový olej v enterickém potahu může popálit váš anální otvor.

 

S jakými léky mátu peprnou neužívat? (kontraindikace)

Zejména pokud pravidelně užíváte nějaké léky nebo doplňky stravy, konzultujte užívání peprmintového oleje nejdříve s lékařem.

máta peprná

Máta peprná může ovlivňovat účinek některých léků

 

Účinek těchto léků olej z máty peprné mírně ovlivňuje:

  • Cyclosporin (Neoral, Sandimmune)
  • Léky, které jsou přeměňovány játry (například substráty cytochromu P450 1A2 (CYP1A2) - amitriptyline (Elavil), haloperidol (Haldol), ondansetron (Zofran), propranolol (Inderal), teofilin (Theo-Dur a další), verapamil (Calan, Isoptin a další) a substráty cytochromu P450 2C19 (CYP2C19) - omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Prevacid) a pantoprazole (Protonix); diazepam (válium); carisoprodol (Soma), nelfinavir (Viracept), substráty cytochromu P450 2C9 (CYP2C9) - diclofenac (Cataflam, Voltaren), ibuprofen (Motrin), meloxicam (Mobic) a piroxicam (Feldene), celecoxib (Celebrex), amitriptyline (Elavil), warfarin (Coumadin), glipizid (Glucotrol), losartan (Cozaar), substráty cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) - lovastatin (Mevacor), ketoconazole (Nizoral), itraconazole (Sporanox), fexofenadine (Allegra), triazolam (Halcion) a další).

 

Účinek těchto léků olej máty peprné se speciálním potahem výjimečně ovlivňuje:

  • Antacid (uhličitan vápenatý (Tums, další), dihydroxyaluminiumkarbonát sodný (Rolaids, další), magaldrát (Riopan), síran hořečnatý (Bilagog), hydroxid hlinitý (Amphel) a další)
  • Léky snižující hladinu kyseliny žaludeční (H2 blokátory - cimetidine (Tagamet), ranitidine (Zantac), nizatidine (Axid) a famotidin (Pepcid) a inhibitory protonové pumpy - omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Prevacid), rabeprazol (Aciphex), pantoprazole (Protonix) a esomeprazole (Nexium)).

 

Máta peprná a FAQ - často kladené dotazy

Může máta peprná pomoct se syndromem dráždivého tračníku?

Syndrom dráždivého tračníku je běžná trávicí porucha. Několik studií ukázalo, že užívání kapslí s peprmintovým olejem může příznaky syndromu dráždivého tračníku zlepšit.

Může máta peprná zlepšit funkci mozku?

Některé studie ukazují, že vůně mentolového oleje může zlepšit paměť a bdělost, zatímco jiné tyto tvrzení vyvrací. Je třeba více vědeckých důkazů, aby mohly být účinky máty peprné na mozek objektivně posouzeny.

Může máta peprná potlačit symptomy nachlazení?

Mentol jako nosní dekongestant nefunguje. Přesto může zlepšit dýchání nosem a tedy i ulevit od příznaků nachlazení a chřipky.

Může máta peprná zamaskovat špatný dech?

Mentolové větrové bonbóny a žvýkačky můžou špatný dech zamaskovat až na několik hodin, dlouhodobým řešením však nejsou. Peprmintový čaj nebo žvýkání čerstvých mátových lístků může být v boji s bakteriemi způsobujícími špatný dech účinnější.

Jak se máta peprná užívá?

Do jídelníčku můžete mátu peprnou přidat velmi snadno. Můžete čerstvé listy žvýkat i přidávat do nápojů či jídel. Ve výzkumech ukazujících zdravotní přínosy máty peprné vědci používali nejčastěji mátový olej - ve formě kapslí, aplikovaný na kůži nebo jako aromaterapii.

Může máta peprná pomoct s akné?

Výzkum naznačil, že olej z máty peprné může některým lidem s léčbou akné pomoci. Je to však jen jeden z mnoha kroků. Zdraví pokožky ovlivňuje také dieta, stres, hormony a hygiena. Léčbu, která nejlépe odpovídá vašim individuálním potřebám, vám navrhne po konzultaci lékař.

Jsou mentolové cigarety zdravé?

Kouření tabáku zdravé rozhodně není. Mentolové cigarety jsou navíc ještě škodlivější, než klasické. Mentolová příchuť se totiž váže na chladové receptory, což může mít za následek vdechování hlouběji ještě většího objemu kouře.

Je máta peprná bezlepková?

Ano, máta peprná je přirozeně bezlepková potravina.

Je máta peprná vhodná pro vegetariány a vegany?

Máta peprná je bylinka, žádné živočišné složky neobsahuje.

Můžu si mátu peprnou vypěstovat doma?

Rozhodně. Koupit ji můžete už v květináčku, řízky, semínka, i sazenice. Pěstování ze semínek však nebývá příliš úspěšné. Sází se na jaře nebo na podzim. Pěstujte ji na záhonku, na balkoně nebo za oknem. Dejte však pozor, aby byla chráněná před větrem a ostrým sluncem.

.
Proteinové muffiny pro perfektní fit postavičku

Proteinové muffiny pro perfektní fit postavičku

Doplňte bílkoviny s těmito skvělými proteinovými muffiny. Z uvedeného množství surovin hravě vykouzlíte 9 muffinků. Jeden má 68 kalorií, 7,8 g bílkovin, 6 g sacharidů a 1,3 g tuku. Takovou mňamkou si postavu rozhodně nepokazíte - právě naopak.

 

Proteinové muffiny pro fit postavičku

  • Doba příprava: 10 minut příprava + 30 minut pečení
  • Náročnost: lehká
  • Množství: pro 1-9 osob

 

Ingredience:

  • 45 g Blendea Vegan proteinu
  • 15 g kokosové mouky
  • 2 čl skořice
  • 2 pl kakaa
  • 1/2 pytlíčku kypřícího prášku
  • vejce
  • 100 ml mléka
  • 50 g skyru (bílý jogurt)
  • cca 50 ml vody
  • 1 menší banán
  • trochu strouhaného kokosu
proteinove_muffiny_recept_1 
Základní ingrediencí je bílkovinami nabitý Blendea Vegan protein
 

Postup:

  • Nejdříve smícháme sypké ingredience bez kypřícího prášku. V jiné misce si vyšleháme mokré ingredience kromě bílku (mléko, jogurt, vodu a žloutek z vajíčka) a přidáme ke směsi. V další misce vyšleháme bílek a opatrně vmícháme do těsta. Poté přidáme kypřící prášek.
  • Vezmeme si formu na muffiny, vysteleme košíčky a do 1/3 je naplníme těstem. Na těsto položíme 1 menší kolečko banánu a košíčiky směsí dolijeme. Posypeme kokosem.
  • Pečeme cca 30minut na 180 stupňů.
  

Zdravotní benefity použitých surovin: 

  • Banán - Zlepší náladu i soustředění.
  • Skořice - Na podporu trávení.
  • Kakao - Nakopne vaši imunitu.
  • Blendea Vegan proteinPro silné a zdravé svaly, kosti, vlasy i nehty.
.

 

TIP: Objednejte si Vegan protein Blendea ještě dnes a do 2 dnů je u vás

  • 100% rostlinný protein bez laktózy, sóji i chemie

  • zdroj kompletních bílkovin a aminokyselin

  • hravě s ním vylepšíte třeba koktejly, smoothie, sladké i slané pokrmy

.
Máta léčí syndrom dráždivého tračníku, potvrzuje studie

Máta léčí syndrom dráždivého tračníku, potvrzuje studie

Australští výzkumníci dokázali, že máta peprná mírní syndrom dráždivého tračníku (IBS), který trápí až 20 % Australanů.

Vysvětlili, že máta uklidňuje bolest ze zánětu gastrointestinálního traktu aktivací “protibolestivého” kanálu. Lék na syndrom dráždivého tračníku neexistuje. Přečtete si, jak onemocnění alespoň zmírnit. 

Zařaďte mátu a další zelené superpotraviny do jídelníčku pohodlně:

Blendea SUPERGREENS je zdravou směsí máty peprné, zeleného ječmene, mladé pšenice, řasy chlorelly a sinice spiruliny.

.

 

Máta peprná mírní bolest při IBS - syndromu dráždivého tračníku

Doktor Stuart Brierley říká, že mátu peprnou naturopaté svým pacientům předepisují již řadu let. Až do nedávna však neexistovaly žádné klinické důkazy potvrzující to, že by máta peprná skutečně bolest mírnila.

Doktor Brierley je jedním z 25 vědců výzkumné laboratoře University of Adelaide zkoumající nervy ve střevech. Snaží se hledat léky a léčbu střevních onemocnění.

Doktor Stuart Brierley tvrdí:

"Naše výzkumy ukazují, že máta peprná působí pomocí specifického kanálu proti bolesti nazývaného TRPM8, který snižuje míru vnímání bolesti nervovými vlákny ve střevech - zejména u těch, která aktivuje hořčice a chilli.

Je to první potencionální krok při určování nového hlavního proudu klinické léčby dráždivého tračníku."

mata_peprna_a_traveni

Je klinicky dokázáno, že máta působí proti bolesti při syndromu dráždivého tračníku

 

Příznaky dráždivého tračníku

Dráždivý tračník je gastrointestinální porucha. Způsobuje bolesti břicha, nadýmání, zácpu nebo průjem. Trápí zhruba 20 % Australanů. Každoročně je stojí miliony dolarů (neschopenky a výdaje na zdravotní péči). 

TIP NA ZDRAVÉ MLSÁNÍ: Nepečená čokoládové košíčky s mátou.

Doktor Stuart Brierley uvedl:

"Je to oslabující stav, který trápí mnoho lidí denně. Trpí jím zejména ženy - je u nich 2x vyšší pravděpodobnost než u mužů, že se jim syndrom dráždivého tračníku objeví.

Někteří lidé uvádí, že se jim příznaky objevují poté, co sní něco mastného, kořeněného, vypijí kávu nebo alkohol. Ale je to mnohem složitější. Zdá se, že je jednoznačná souvislost mezi IBS a předešlým gastroenteritickým záchvatem, kvůli kterému jsou nervová vlákna bolestivá. Změní mechanismy střevní stěny, což má za následek pokračující bolesti."

 

Léčba a příčiny dráždivého tračníku

Lék na syndrom dráždivého neexistuje. Často se v průběhu života objeví i zmizí.

IBS nejčastěji vyvolává gastroenteritida, potravinová intolerance, otrava jídlem nebo reakce na antibiotika. V některých případech je způsoben také geneticky.

Doktor Brierley vysvětluje, že k nárůstu pacientů s gastroenteritidou v Austrálii došlo kvůli nedávným povodním v Queenslandu a Viktorii, které v postižených oblastech kontaminovaly některé zásoby pitné vody.

I případové studie v Evropě a Kanadě ukázaly, že lidé postižení gastroenteritidou z nakažených vod trpěli výskytem symptomů IBS přetrvávajících minimálně 8 let.

Zdroj: ScienceDaily

Původní vědecký článek: Andrea M. Harrington, Patrick A. Hughes, Christopher M. Martin, Jing Yang, Joel Castro, Nicole J. Isaacs, L. Ashley Blackshaw, Stuart M. Brierley. A novel role for TRPM8 in visceral afferent function. Pain, 2011; DOI: 10.1016/j.pain.2011.01.027

Odkaz na studii: NCBI

.
“Zdravie je vymoženosť dnešnej doby,” rozhovor s radikální a upřímnou koučkou Bagniari + pozvánka na BEZPLATNOU přednášku

“Zdravie je vymoženosť dnešnej doby,” rozhovor s radikální a upřímnou koučkou Bagniari + pozvánka na BEZPLATNOU přednášku

Káťa je radikální a upřímná výživová poradkyně, osobní trenérka a studentka aplikované kineziologie v jednom. Aktivně přednáší a učí širokou veřejnost, jak pracovat se svým tělem. Sama o sobě říká, že je nestranná a dělá to, co ji baví.

S Káťou (alias Bagniari) připravujeme pro vás všechny přednášku ZDARMA 4. dubna 2019 v Praze, která vám jednou pro vždy ujasní:

  • jaké faktory nám snižují imunitu a jak s tím můžeme bojovat
  • proč je důležité mít zdravá střeva
  • jak imunita a zdravá střeva spolu souvisí
  • které potraviny mohou pomoci zvýšit imunitu a které naopak ne

Veškeré předané informace budou založené na celosvětových studiích, nečekejte tedy žádný med kolem pusy. Tak jako Bagniari je radikální a upřímná, taková bude i přednáška.

Jako malou ochutnávku vám přinášíme úderný rozhovor, který vám celou problematiku dnešní moderní doby, imunity a chronických problémů se zažíváním nastíní.

Na konci tohoto rozhovoru najdete možnost přihlásit se a vše tak slyšet na vlastní uši. Počet míst je omezený.

 

Káťo, jak jsi vplula do roku 2019, co tě letos čeká?

Konečne mi po dlhej dobe nový rok nezačal s plánmi na skúšky ako to je zvykom v mojom študentskom živote. Skúškové obdobie som vymenila za čas kedy som sa mohla maximálne venovať vzdelaniu mimo školu, na ktoré času toľko nebýva. Bolo to pár ďalších kurzov, knižiek a online vzdelávanie. Takže si vieš predstaviť moje nadšenie!

 

Studuješ aplikovanou kineziologii, proč sis vybrala právě tuto školu?

Už výberom bakalárskeho odboru som svetu naznačila, že sa chcem venovať človeku, ale nechcem byť doktor. To bol aj dôvod výberu spomínaného magisterského odboru Aplikovaná kineziológia.

Tento odbor zahrňuje vlastne všetko, o čo som mala záujem už od strednej. Človek, pohyb, výživa a mindset. Navyše mi tento obor umožnil, aby som mohla pracovať popri škole, čo bol pre mňa veľmi dôležitý faktor.

 

Jakých největších chyb a nešvarů si všímáš, že se dopouštíme nejčastěji při stravování?

Podľa mňa zbytočne ľudia prechádzajú z extrému do extrému. Tou formou sú diéty, odporúčania od rôznych odborníkov, nové výskumy, sociálne média a rady hodnoverné vyzerajúcich ľudí, žiaľ bez štipky svedomia z následkov.

Je to len tým, že chcú byť niekým iným a nie sebou. Preto ľudia nepremýšľajú, či to ako jedia dáva zmysel ich telu a životnému štýlu. Jednoducho, ak nie ste bikina, nejedzte ako ona, tak isto ak nie ste kulturista, nejedzte ako on. Je to profesia.

 

Je lidské zdraví propojené napřímo s lidskou psychikou? Jak toto propojení funguje?

Podľa mňa všetko začína aj končí u psychiky. Mnohokrát sa ma pýtajú ľudia, či som radšej nechcela byť psychológom, a občas sa tak aj u mojich klientov cítim. Ale naozaj, ak raz človek pochopí, aká mocná psychika je, zistí, koľkí odborníci sú ako múdre knihy, ktoré si nikto druhýkrát neprečíta, pretože nedávajú zmysel.

Stačí sa len zamyslieť nad tým, že náš mozog sa začal zväčšovať a štrukturálne meniť s tým, ako sme menili stravu, na ktorú sa prispôsobil tráviaci systém svojou stavbou do dnešnej podoby.

V črevách máme svoju imunitu. A keď už poznáš aspoň tieto dve základné informácie, je ti jasné pri pohľade na dnešné stravovanie, že tam súvislosť byť musí. Novodobé výskumy už konečne dokazujú, že stav čriev, respektíve ako je na tom náš mikrobióm, ovplyvňuje psychický stav jedinca.

 

Jak je propojená lidská psychika se správným fungováním střev?

Aby som pri tejto otázke neskončila pri písaní seminárnej práce, skúsim v skratke. Tak, ako to hovorím na svojich prednáškach. Ak ti je od žalúdka zle, nafukuje ťa, máš kŕče v bruchu, či akékoľvek problémy, som si 100% istá, že pokiaľ bolesť neutlmíš, nefunguje ti ani mozog. Si agresívna, necítiš sa vo svojom tele dobre, sťahuješ sa od okolia a podobne.

Naopak ak sa nemáš rada, tlačí na teba okolie aby si nejak vyzerala, či veľa pracuješ, vedie to k stravovaniu, ktoré je chudobné na prebiotiká, plnohodnotné potraviny s nedostatkom makroživín, či celkovej energie. A teraz to znásob niekoľkými dňami a mesiacmi popritom ako sa nanič cítiš.

Jedno bez druhého proste nefunguje. Funkciou čriev je spracovať potravu a vyťažiť z nej čo najviac živín. Psychika aby si si jedlo užila. Jedla s niekým a vnímala, že to, čo ješ, ti dáva silu do života. 

katarina_bagniari_prednaska

Kátina přednáška. Káťu můžete sledovat i na Instagramu

 

A co imunita, má špatné fungování střev na to nějaký vliv?

To som tu už vlastne dosť načrtla. V tráviacom systéme je naša imunita. Tráviaci systém telo detoxikuje pomocou pečene a obličiek. Za pomoci rôznych enzýmov a reakcií rozkladá prijaté živiny tak, aby sa čo najlepšie vstrebali do tela a zvyšok sa čo najrýchlejšie dostal z tela von a neškodil nám.

Na to potrebujem pomocníkov, ktorý nás z väčšiny tvoria. Mikroorganizmy, ktoré ma tvoria a vlastne správne by som mala povedať, že sme to my a nie ja a mikroorganizmy. Naša symbióza je nutná, ale mnohí ju narušujú.

 

Jaké faktory negativně ovlivňují náš imunitní systém?

Ultra-spracované potraviny, všeobecne rýchle jedlo - fastfoody, spálené jedlo, jedlo s vysokým obsahom spracovaných tukov a cukrov, ako sú rafinované oleje či glukózovo-fruktózové sirupy, nedostatok vlákniny a probiotík, prehnaná čistota, nekvalitný spánok, workholizmus, psychika, stres... No, nechcem tu písať nový článok :)

 

Jaké nejjednodušší a základní opatření můžeme pro sebe udělat, abychom zlepšili jak střeva, tak imunitu?

Optimalizovať svoj život. Zdravie je vymoženosť dnešnej doby, na to naozaj nie sme stvorení, ale dospeli sme k tomu ako živočíšny druh a to je skvelé! Škoda, že vymoženosti doby otáčame proti sebe a skracujeme si život sami. Stravou, nedostatkom pohybu, pohybu na slnku, naháňaním sa a podobne.

 

Spoustu lidí kolem (včetně mě) má chronické potíže se střevy. Bylo to vždy? Přijde mi to jako velký boom chronických chorob…

Veľmi výnimočne. Ak by si zjedla niečo, čo ti nesedí, napríklad mlieko ak nemáš enzým, ktorý by ti ju rozložil. To by si asi ale bývala v Afrike. Alebo by ti škodil nadmerný príjem scharidov, čo je v Afrike zas bežný zdroj energie.

Kedysi by si musela zmeniť miesto, kde si sa pôvodne narodila, či by ti niekto denno-denne dovážali zdroj potravín, ktoré nevieš spracovať. Prípadne nejaká genetická mutácia alebo fyzický zásah z nejakého zranenia. Alebo kedykoľvek v rámci našej histórie ak by si patrila k šľachte, kde vznikali prvé civilizačné choroby z nesúladu, ktorý žijeme dnes.

 

Jaké jsou nejčastější potíže se střevy a co to způsobuje?

Tých je naozaj veľa! Dosť sa skloňuje v dnešnej dobe ochorenie Crohn, IBS, celiakia, laktózová intolerancia a končí to u rakovín. Všetko sú to choroby z nesúladu, ktoré ľudia akceptujú a tlmia práškami namiesto zmeny stravy či prístupu k sebe samému.

 

Dokážou zelené potraviny (např. spirulina, mladý ječmen... ) pozitivně ovlivnit činnost střev a imunitu?

Áno, ale sú malým zrnkom na poli, ktoré môže vyrásť v krásnu úrodu. Sú zdrojom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny ale hlavne obsahujú chlorofyl. Chlorofyl sa spája práve s proti zápalovými procesmi v našom tele, konkrétne v bunkách.

TIP REDAKCE: Dopřejte svému tělu pořádnou dávku zelených superpotravin, vitamínů a minerálů pravidelným užíváním Blendea SUPERGREENS.
.

 

Kdy je nejvhodnější a jakou formou suplementovat zelené superpotraviny?

Najvhodnejšie je prijímať dostatok listovej zeleniny, k tomu občas prihodiť riasy alebo suplementy ako chlorella či mladý jačmeň. Určite nie 365 dní v roku, ale robiť si týžden či mesiac pauzy, aby telo nebolo tak ako pri iných zdrojoch jedla, neustále živené tým istým zdrojom. Zachovať variabilitu jedla, tak ako to bolo kedysi vďaka ročným obdobiam, či zmenou prostredia.

Také jste dostali chuť vědět víc? Přihlaste se na naši první přednášku 4. dubna 2019 v Praze, která je úplně zdarma. Pozor, počet návštěvníků je limitovaný. Zajistěte si své místo včas a REGISTRUJTE SE po kliknutí na tento odkaz.

 

.
 
Křupavoučká pečená cizrna pro zdravé mlsání. Zapomeňte na brambůrky!

Křupavoučká pečená cizrna pro zdravé mlsání. Zapomeňte na brambůrky!

Cizrna je veganský pokrm s jemnou oříškovou chutí. Skvěle se hodí do salátů nebo jako základ na hummus. My si dneska připravíme cizrnu jako tip na večerní mlsání.

 

Křupavoučká pečená cizrna pro zdravé mlsání

  • Doba příprava: 10 minut příprava + 35 minut pečení
  • Náročnost: lehká
  • Množství: pro 2 osoby

 

Ingredience:

  • 440g předvařené cizrny - 1 plechovka nebo sklenice
  • 2 čajové lžičky uzené papriky
  • 2 ČL soli
  • 2 ČL pepře
  • 2 ČL sušeného česneku
  • 2 ČL Blendea vegan protein

pecena_cizrna_recept

 

.

Postup:

Cizrnu propláchneme a zbavíme vody. Přendáme do misky, do které přidáme česnek, pepř, sůl, Blendea SUPERPROTEIN a papriku. Důkladně spolu promícháme, aby se cizrna ve směsi obalila a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 35 minut při 180 stupních.

pecena_cizrna_postup

  

Zdravotní benefity použitých surovin: 

  • Cizrna pomáhá snižovat cholesterol, předchází zácpě a posiluje nervovou soustavu. Dodává významné množství bílkovin srovnatelných s masem či vejci. Jde o plnohodnotnou potravinu, která se dá jíst i jako hlavní chod.
  • Blendea Vegan protein je přírodní směs 2 rostlinných proteinů  a 4 superpotravin. Regeneruje svaly, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku.
  • Pepř zlepšuje trávení a urychluje matabolizmus. Odstraňuje nadýmání a stimuluje spalování tuků.
NA PROTEIN POSLOUCHÁME SAMOU CHVÁLU: Má neutrální nasládlou chuť, takže je perfektní do pečení většiny recetpů.
Objednejte si ho jako součást vaší zdravé kuchyně a to i pokud právě nesportujete. Pro vaše zdraví to má veliký smysl :) 
.

 

Krémové zapečené avokádové vejce se špetičkou chilli

Krémové zapečené avokádové vejce se špetičkou chilli

Avokádo patří mezi jednu z nejzdravějších potravin. Má velký obsah zdravých nenasycených tuků. Nejčastěji se v gastronomii využívá v mexické kuchyni. Velikou oblibu si ale avo tousty získali po celém světě.

V dnešní době patří mezi velice oblíbené slané snídaně. Já jsem si pro vás připravila zapečené avo vejce a SUPERPROTEIN k tomu.

 

Zapečené avokádové vejce

  • Doba přípravy: 5 minut přípravy +15 minut pečení
  • Náročnost: lehká
  • Množství: pro 2 osoby

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 2 menší vejce
  • sůl, pepř, drcené chilli
  • pro ještě větší přísun bílkovin jsem si udělala sklenici s polovinou odměrky Blendea Vegan proteinu
avokadove_vejce
.

Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu. Avokádo podélně rozkrojíme. Vyndáme pecku a lžící vydlabeme prostor na vejce. Posolíme, přidáme trošku pepře, chili a dáme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se avokádo nenaklánělo. Pečeme cca 15 minut při 200 stupních.

Podávat můžeme se salátkem nebo s opečeným chlebem.

Zdravotní benefity použitých surovin:

  1. Avokádo obsahuje až 20 vitamínů a minerálních látek. Má nízký obsah cukru, obsahuje vlákninu, zdravé tuky a udržuje pocit sytosti na delší dobu.
  2. Chilli papričky obsahují působivý seznam chemických sloučenin rostlinného původu, které jsou známé prevencí nemocí a podporou zdraví a odolnosti organismu.
  3. Blendea Vegan protein - přírodní rostlinný protein, který obsahuje rostlinné proteiny a superpotraviny. Regeneruje svaly, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku.

NA PROTEIN POSLOUCHÁME SAMOU CHVÁLU:

Má neutrální nasládlou chuť, takže je perfektní do pečení většiny recetpů.

Objednejte si ho jako součást vaší zdravé kuchyně a to i pokud právě nesportujete. Pro vaše zdraví to má veliký smysl :)

.
Zelený ječmen pomáhá léčit rakovinu prsou a prostaty, tvrdí studie

Zelený ječmen pomáhá léčit rakovinu prsou a prostaty, tvrdí studie

Rakovina je jedním z nejzákeřnějších onemocnění. Každý den vědci provádí miliony výzkumů s nadějí na budoucnost bez rakoviny. Studie zjistila, že extrakt z mladého ječmene může pomoci s léčbou rakoviny prostaty i prsou. Protože chemické protirakovinné léky mají vždy nespočet vedlejších účinků, v oblasti rakoviny prostaty a prsou je lepší bylinná léčba.

NERADI ČTETE? Všechny užitečné benefity zeleného ječmene pro vás zrekapitulovala Květka:

Pokud chcete ihned začít užívat zelený ječmen, přesně pro vás vyrábíme prémiovou směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS včetně ječmene (přesně 30 % obsahu)
  • Kromě zeleného ječmene z čisté německé přírody posílí vaše zdraví i chlorellou, spirulinou a mladou pšenicí.
  • Zelený ječmen sušíme tak, aby vnitřní část rostliny nepřesáhla 42 °C - a byla zachována RAW kvalita, všechny bioaktivní látky i jejich blahodárné účinky.
.

 

Zelený ječmen zabíjí rakovinné buňky. Je to pravda?

Mladý zelený ječmen ve studii prokázal apoptózu (programovaná buněčná smrt) rakovinových buněčných linií rakoviny prsu a prostaty zvýšením hladiny reaktivních druhů kyslíku (ROS).

Vědci všechny experimenty provedli trojmo, léčbu rakovinových buněk vyzkoušeli různými koncentracemi zeleného ječmene v různých časových intervalech. Ječmen životaschopnost rakovinných buněk snižoval v závislosti na dávce.

 

Zelený ječmen aktivuje kaspázu i apoptózu rakoviny

Studie dokázala i to, že zelený ječmen aktivuje také kaspázu (potřebnou pro buněčnou smrt) a štěpí poly ADP ribózy polymerázy (RAP) (které se podílejí na několika buněčných procesech - například opravy DNA, genomová stabilita a apoptóza) rakovinných buněk. Tím bylo opět dokázáno, že zelený ječmen skutečně způsobuje smrt rakovinných buněk.

 

Skutečně může zelený ječmen vyléčit rakovinu?

K měření schopnosti zeleného ječmene snižovat ROS, léčili vědci rakovinné buňky 100 μg/ml ječmene po dobu 1 hodiny. Poté fluorometricky za použití průtokové cytometrie zjistili, že akumulace ROS vyvolaná ječmenem je pro apoptózu pravděpodobně nezbytná. Přestože chemické složky produkující ROS vyvolávající smrt buněk rakoviny prsu a prostaty vyžadují další výzkum, je tato studie první, která naznačuje potenciál zeleného ječmene zabíjet rakovinné buňky.

zeleny_jecmen_a_rakovina

Zelený ječmen má potenciál zabíjet rakovinné buňky a tím i rakovinu léčit

 

Podrobnosti studie o léčbě rakoviny zeleným ječmenem

Studii vydali 3. května 2017 vědci z oddělení Vědy v Korejské Medicíně univerzity Kyung Hee a oddělení Potravinářských technologií a biotechnologií Korejské národní univerzity dopravy.

 

Zdroj: Ragha Ashraf
Studie: Extrakt ze zeleného ječmene způsobuje apoptózu rakovinných buněk zvýšením produkce intracelulárních reaktivních druhů kyslíku
.
Špaldové vafle s veganským těstem z Vegan proteinu - nasladko i naslano

Špaldové vafle s veganským těstem z Vegan proteinu - nasladko i naslano

Děláte si domácí vafle? Já si vždycky přála vaflovač a dělat si tak vafle jako v amerických filmech. Jen ne plné sirupu, nutely apod. Oblíbili jsme si sladkou i slanou variantu. Tu sladkou s domácí marmeládou a jogurtem tu slanou zase s mačkaným avokádem.

 

Veganské špaldové těsto na vafle

  • Doba přípravy: 15 minut příprava
  • Náročnost: lehká
  • Množství: pro 2 osoby

 

Ingredience:

  • 250ml mandlového mléka
  • 1 lžička zlatěnky (lněné semínko + chia)
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku
  • 50g třtinového cukru
  • 85ml řepkového oleje
  • 150g hladké špaldové mouky
  • 1/2 odměrky Blendea Vegan protein

veganske_vafle_recept

 

.

Postup:

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, Vegan protein, cukr a zlatěnku. Postupně přiléváme mléko, olej. Promícháme a necháme těsto alespoň 15minut odstát. Poté si vaflovač rozpálíme, pomažeme olejem a následně naplníme těstem. Pečeme dle výkonu vaflovače.

TIP: Podávat můžeme ve sladké i ve slané variantě dle svých chutí. Na obrázku výše je slaná varianta s vajíčkem a zeleninou, zde je verze nasladko s džemem a jogurtem.

vegan_vafle_recept

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  1. Lněné semínko působí preventivně proti obezitě, napomáhá tělu vylučovat různé škodliviny a užívání je vhodné i při cukrovce či problémech s ledvinami. U žen potom dokáže potlačovat negativní symptomy menopauzy a pomáhá při rakovině prsu
  2. Chia semínka jsou ceněný antioxidant (3x silnější než borůvky). Zlepšují imunitu a podporují kvalitu kostí, vlasů i pokožky.
  3. Blendea Vegan protein regeneruje svaly, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku.
NA PROTEIN POSLOUCHÁME SAMOU CHVÁLU: Má neutrální nasládlou chuť, takže je perfektní do pečení. Objednejte si ho jako součást vaší zdravé kuchyně a to i pokud právě nesportujete denně. Pro vaše zdraví to má veliký smysl :) 
.