• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková

DETOXIKACE

Detoxikace je přirozený proces organismu, který zneškodňuje toxické látky, které se k nám dostávají vzduchem, vodou, potravou či přes kůži. Během detoxikace se z organismu odstraňují i látky, které vznikají procesem přeměny jednotlivých živin (tzv. metabolity) a také xenobiotika (látky tělu cizí, jako jsou například léčiva).

O detoxikaci organismu se v našem těle starají především játra, poté střeva, plíce, kůže a ledviny. Ledviny filtrují krev a močí vylučujeme zejména sloučeniny močoviny, které jsou velmi toxické. Střeva zbavují tělo zbytků z procesu trávení, kůže vylučuje toxiny a plíce vylučují především zbytky oxidu uhličitého. Játra odstraňují toxické látky, které přijímáme, i ty, které se v těle vytvářejí. 

Kdo je Mgr. Kristýna Kubíková?

Kristý je profesionální nutriční specialistka s bohatou praxí a celoživotním studiem. Zaměřuje se především na zdravé hubnutí bez hladovění.

DETOXIKAČNÍ KAPACITA 

Výše uvedené orgány jsou dokonale soběstačným systémem, které tělo zbavuje veškerých cizorodých látek. Představte si nepřetržitě pracující továrny, které zpracovávají vše, co do těla vpravíme. 

Pokud ale naše tělo pravidelně zásobujeme velkým množstvím léků, alkoholem, cigaretami, nadměrným příjmem nasycených živočišných tuků, cukrů a průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem konzervantů, tak se naše spolehlivé detoxikační továrny začnou opotřebovávat a jejich přepracovanost se začne projevovat.

Projevy špatně fungujících detoxikačních orgánů:

  • zhoršení kvality pleti,
  • zvýšení hmotnosti,
  • nekvalitní spánek,
  • rozhozené zažívání,
  • únava
  • nebo snížení imunity.  

V případě, že tento stav trvá dlouhou dobu, mohou se zde začít projevovat příznaky metabolického syndromu (zvýšený krevní tlak, zvýšený cholesterol, obezita, vysoká hladina cukru v krvi apod.).

NAVÝŠENÍ DETOXIKAČNÍ KAPACITY 

Pokud chceme naše tělo začít detoxikovat, zaměřila bych se právě na to, abychom ulevili našim „detoxikačním továrnám“ a přestali je přehlcovat, aby mohly v klidu pracovat. 

Pro navýšení detoxikační kapacity jater je za mě nejúčinnější:

  • Omezení alkoholu,
  • snížení nasycených živočišných tuků v jídelníčku,
  • volba šetrných způsobů úpravy stravy (dušení, vaření, pečení), při kterých nevznikají toxické látky a volné radikály.

Jak upravit jídelníček a podpořit funkci jater?

Pro obnovu jaterních buněk a enzymů je vhodné doplňovat účinnou látku z ostropestřce, tzv. Sylimarin. Dále detoxikaci jater podporují účinné látky z artyčoku a kurkumy. Tyto potraviny lze zařadit do našeho jídelníčku, nicméně aby podpořily funkci jater plnohodnotně, museli bychom jich přijímat opravdu velké množství. Navíc se například při tepelné úpravě mohou účinné látky z potravin ztrácet, a proto je za mě daleko snazší tyto látky doplňovat prostřednictvím doplňků stravy.   

Pro navýšení detoxikační kapacity střev je nejdůležitějším prvkem navýšení rozpustné vlákniny v jídelníčku. Ta zvětšuje objem stolice, která následně rychleji postupuje trávicím traktem a nezůstává „stát na místě“. Při nedostatečné konzumaci vlákniny se neúplně strávená potrava hromadí v tlustém střevě a tvoří zásadité prostředí, ve kterém se dobře daří hnilobným bakteriím. Nerozpustná vláknina sebou strhává nečistoty a působí jako takzvaný kartáč na střeva. Vlákninu lze navýšit přidáním ovoce a zeleniny do jídelníčku, konzumací celozrnných potravin a luštěnin. Vhodným doplňkem stravy pro podporu čištění střev je i produkt SUPERGREENS, který kromě vlákniny obsahuje spoustu antioxidantů a podporuje tak i naši imunitu.

Blendea supergreens prášek vs kapsle

Co je to SUPERGREENS?

SUPERGREENS je směs 4 zelených superpotravin (mladá pšenice, zelený ječmen, chlorella a spirulina), která pomáhá od nafouklého břicha, přispívá k normálnímu trávení a imunitě. Díky vysokému obsahu vlákniny intenzivně podporuje čištění střev.

DETOXIKACE LEDVIN

Pro navýšení detoxikační kapacity ledvin a kůže je volbou číslo jedna navýšení pitného režimu. Člověk je ze 60 % tvořen vodou a voda je jedním z nejdůležitějších prostředků detoxikačního procesu. Ředí toxiny a pomáhá je tělu vylučovat pokožkou, jelikož zvyšuje schopnost pocení během pohybové aktivity. Také pomáhá vylučování toxinů ledvinami. Dalším důležitým režimovým opatřením pro podporu funkce ledvin je určitě omezení soli, alkoholu a kofeinu. Ledvinám také příliš neprospívá vysoká koncentrace živočišných bílkovin v jídelníčku. Příjem bílkovin by neměl přesahovat 2 g/kg/den.

Jaké potraviny podporují funkci ledvin?

  • Červená řepa
  • Zelí
  • Celer
  • Mrkev
  • Brokolice
  • Květák

Kamila Bárnetová

Můj život se točí okolo zvířat, přírody, marketingu a zdravého životního stylu. Už pěknou řadu let jsem vegetariánkou, ve volných chvílích sportuji nebo létám po světě. Cestování je totiž má největší vášeň. Poznávání nových míst, kultur, jídla a vystupování z komfortní zóny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

05.06.2024

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství […]

Číst celý článek

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek