Dietní jídelníček, který zažene chutě na sladké

Chuť na sladké je něco, s čím často bojujeme a ještě častěji neodoláme. Zvláště ti, kteří se snaží o hubnutí a zdravý životní styl, sladké zavrhují. Jenže žádné dlouhodobé omezování a strádání nemůže vést k naplnění pozitivních cílů.

Chuť na sladké je něco, s čím často bojujeme a ještě častěji neodoláme. Zvláště ti, kteří se snaží o hubnutí a zdravý životní styl, sladké zavrhují. Jenže žádné dlouhodobé omezování a strádání nemůže vést k naplnění pozitivních cílů.

 

Chuť na sladké je člověku přirozená

Ještě než rezignujete na sladkou chuť a budete se tvářit, že neexistuje, zkuste se zamyslet. Proč vůbec dokážeme sladkou chuť rozlišit? Co pro člověka sladká chuť znamená? Copak automaticky všechno sladké znamená špatně? Co třeba sladký život?

Sladká chuť je první, kterou člověk ochutná. Je to chuť mateřského mléka. Instinktivně si jí spojujeme s energií. A cukry jsou opravdu zdrojem okamžité energie. Potíž je v tom, pokud je cukrů ve stravě hodně. To se pak ukládají v podobě tuků. Nadměrný příjem cukrů se pak odráží v obezitě a dalších civilizačních chorobách.

 

Chuť na sladké je známkou strádání

Pokud někdo touží po sladké chuti, touží po sladkých pocitech, něčem příjemném. Zní to až příliš abstraktně? Prakticky žijeme v permanentním stresu, žijeme ve světě, kdy denně zatěžujeme své nervy, snažíme se o maximální výkon, řešíme konflikty. Psychicky náročné situace jsou na denním pořádku a k jejich zvládnutí potřebujeme energii. Pokud je zdrojem energie cukr, není divu, že nás ovládají chutě na sladké.

zdravé sladkosti

Pokud se naučíte sladit zdravě, sladký jídelníček nemusí být vždy nezdravý

 

Chuť na sladké jako projev nedostatku energie

Chutě na sladké nejsou nic nového. I člověk v pravěku intuitivně vyhledával sladkou chuť ve chvílích, kdy pociťoval nedostatek energie a strádal. Jenže zdrojem sladké chuti bylo pro naše předky především ovoce, mléko, med a rostliny, které vedle jednoduchých cukrů nabízí i celou řadu vitamínů, minerálů a velkou dávku vlákniny.

To vše je lidskému organismu užitečné. Nic z toho přitom nenabízí bílý cukr, který byl našim předkům zcela nedostupný a který si lidé moderní doby dopřávají ve velkém. Dopřávají si ho v takové míře, že se cukr označuje dokonce jako bílý zabiják.

 

Hříšné chutě prokazují i nedostatek minerálních látek

Strádání spojené s touhou po sladkostech může být spojené i se strádáním lidského těla v oblasti některých minerálů. Chuť na sladké se často spojuje například s nedostatkem chromu. Ten se proto doporučuje jako prevence nezvladatelných chutí a pomocník hubnutí.

Nemusí to být jen chrom, také nedostatek fosforu nebo síry se může projevovat v podobě touhy po sladkém jídle. Uspokojit touhu po sladkém tak můžou potraviny s obsahem zmiňovaných minerálů.

  • Potraviny s obsahem chromu: řeřicha, klíčky, ořechy, kakaové boby, datle, hrušky, hroznové víno, švestky, rajčata, brokolice, houby, skořice
  • Potraviny s obsahem fosforu a síry: bylinky, oříšky, obiloviny, kapusta, rajčata, cibule

TIP: Čtěte o organické síře MSM na bolavé klouby, pro psychickou pohodu i proti chutím na sladké. 

 

Nedostatek základních živin

Chuť na sladké může signalizovat nedostatek energie, ale také nedostatek základních živin. Lidské tělo pro své fungování potřebuje nejenom sacharidy, ale také kvalitní tuky a bílkoviny.

Především právě bílkoviny mají schopnost dlouhodobě zasytit. Jejich nedostatek se však projevuje touhou po jídle jako takovém, touhou po energii, která má podobu touhy po sladkém.

Chcete-li se zbavit chutí na sladké, můžete na to jít i přes kvalitní bílkoviny. Ty by vás měly zasytit a zbavit nezdravých chutí.

Uspokojujeme-li chuť na sladké sladkostmi a cukrovinkami, dostáváme se do začarovaného kruhu neustálých výkyvů hladiny krevního cukru. Jednoduché cukry jednorázově zvýší hladinu krevního cukru, v další fázi dojde k prudkému poklesu, a ještě větší chuti na sladké. I to je důvod, proč se hovoří o závislosti na sladkém.

 

VIDEO: Proč nás pořád pronásleduje chuť na sladké? 

 

Dietní jídelníček proti chuti na sladké

Řešit chutě na sladké jednorázovým dopingem v podobě sladkostí je pochopitelně špatně. Základem je zdravý jídelníček, který vám chutě na sladké pomůže zvládnout. Nebudou v něm chybět vitamíny a minerály, bude obsahovat dostatek všech základních živin a zejména bílkovin.

I sladký jídelníček, pokud má být zdravý, se bude vyhýbat bílému cukru. Ani s jeho zdravějšími variantami v podobě třtinového cukru nebo nejrůznějších přírodních sirupů bychom to však neměli přehánět. Ani umělá sladidla nemají ve zdravém jídelníčku co dělat. Přesto se nemusíme o sladkou chuť zcela ochuzovat. Již jsme zmínili, že sladkost nabízí i ovoce.

CHCETE SLADIT ZDRAVĚ? Hodí se vám článek: 4 netradiční způsoby jak si zdravě osladit smoothie

 

Dietní jídelníček na 3 dny

DEN PRVNÍ

Snídaně: Kakaovo-banánové smoothie s jogurtem

Svačina: Dvoubarevný citronový RAW cheesecake

Oběd:

  • klíčková polévka
  • sladké brambory zapečené s brokolicí, rajčaty, česnekem a sýrem
  • ovocný salát

Svačina: Teplá rýžová kaše s kaki a Blendeou

Večeře: Tofu pomazánka, kváskový chléb

citronový raw cheesecake

Zdravě a přirozeně oslazený RAW cheesecake 

 

DEN DRUHÝ

Snídaně: Syté krémové smoothie s tofu a limetou

Svačina: Žitný chléb, žervé zasypané klíčky, hruška

Oběd:

Svačina: Jáhlová smoothie bowl + ořechy a ovoce

Večeře: Rizoto s kukuřicí, hráškem a strouhaným parmazánem

cuketovo-ovocné lívanečky s blendeou

Zelené lívance s ovocem a mandlemi skvěle zasytí a zaženou sladké chutě

 

DEN TŘETÍ

Snídaně: Špenátovo-malinové smoothie s jogurtem

Svačina: Salát z jablka, mrkve a řeřichy

Oběd:

Svačina: Hruškové smoothie s hořkou čokoládou

Večeře: Gnocci se špenátem a ricottou

nepečené čokoládové košíčky s blendeou

Pokud musíte čokoládu, vždy volte tmavou a vysokoprocentní

 

Jak zahnat chuť na sladké?

Pokud vás i přes sladký jídelníček přepadnou chutě na sladké, nezoufejte. Ještě pořád existují triky, se kterými své chutě můžete zvládnout relativně zdravě.

  • Pokud si opravdu musíte dát něco sladkého, dejte si sladké ovoce nebo sladkou zeleninu – taková mrkev nebo rajče jsou také dost sladké.
  • Lepší než dezert plný cukru je ovocný tvaroh nebo jogurt. Sladkou chuť nabízí i smoothie, které můžete do jídelníčku zařadit navíc.
  • Máte-li neodolatelnou chuť na čokoládu, dejte si ji. Čokoláda funguje jako antioxidant a také zdroj cenných minerálů, ale pouze v případě, že půjde o kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa.
  • Vždy se vyhýbejte umělým sladidlům, ta chutě na sladké a vůbec chutě k jídlu jenom podporují.

Trápí-li vás nezdravé chutě dlouhodobě, problém může být i v životním stylu. Nedostatek spánku se odráží ve vyšší hladině hormonu ghrelinu, který je odpovědný za pocity hladu. Tedy dostatečně spěte, ale nezapomeňte se hýbat. Pohybem totiž dochází k vyplavování hormonů spojených s pocity radosti a štěstí, a také vyplavování hormonů tlumících hlad.

DÁLE ČTĚTE: 4 hormony zodpovědné za hubnutí a tloustnutí. 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek