Dietní jídelníček, který zažene chutě na sladké

Chuť na sladké je něco, s čím často bojujeme a ještě častěji neodoláme. Zvláště ti, kteří se snaží o hubnutí a zdravý životní styl, sladké zavrhují. Jenže žádné dlouhodobé omezování a strádání nemůže vést k naplnění pozitivních cílů.

Chuť na sladké je něco, s čím často bojujeme a ještě častěji neodoláme. Zvláště ti, kteří se snaží o hubnutí a zdravý životní styl, sladké zavrhují. Jenže žádné dlouhodobé omezování a strádání nemůže vést k naplnění pozitivních cílů.

 

Chuť na sladké je člověku přirozená

Ještě než rezignujete na sladkou chuť a budete se tvářit, že neexistuje, zkuste se zamyslet. Proč vůbec dokážeme sladkou chuť rozlišit? Co pro člověka sladká chuť znamená? Copak automaticky všechno sladké znamená špatně? Co třeba sladký život?

Sladká chuť je první, kterou člověk ochutná. Je to chuť mateřského mléka. Instinktivně si jí spojujeme s energií. A cukry jsou opravdu zdrojem okamžité energie. Potíž je v tom, pokud je cukrů ve stravě hodně. To se pak ukládají v podobě tuků. Nadměrný příjem cukrů se pak odráží v obezitě a dalších civilizačních chorobách.

 

Chuť na sladké je známkou strádání

Pokud někdo touží po sladké chuti, touží po sladkých pocitech, něčem příjemném. Zní to až příliš abstraktně? Prakticky žijeme v permanentním stresu, žijeme ve světě, kdy denně zatěžujeme své nervy, snažíme se o maximální výkon, řešíme konflikty. Psychicky náročné situace jsou na denním pořádku a k jejich zvládnutí potřebujeme energii. Pokud je zdrojem energie cukr, není divu, že nás ovládají chutě na sladké.

zdravé sladkosti

Pokud se naučíte sladit zdravě, sladký jídelníček nemusí být vždy nezdravý

 

Chuť na sladké jako projev nedostatku energie

Chutě na sladké nejsou nic nového. I člověk v pravěku intuitivně vyhledával sladkou chuť ve chvílích, kdy pociťoval nedostatek energie a strádal. Jenže zdrojem sladké chuti bylo pro naše předky především ovoce, mléko, med a rostliny, které vedle jednoduchých cukrů nabízí i celou řadu vitamínů, minerálů a velkou dávku vlákniny.

To vše je lidskému organismu užitečné. Nic z toho přitom nenabízí bílý cukr, který byl našim předkům zcela nedostupný a který si lidé moderní doby dopřávají ve velkém. Dopřávají si ho v takové míře, že se cukr označuje dokonce jako bílý zabiják.

 

Hříšné chutě prokazují i nedostatek minerálních látek

Strádání spojené s touhou po sladkostech může být spojené i se strádáním lidského těla v oblasti některých minerálů. Chuť na sladké se často spojuje například s nedostatkem chromu. Ten se proto doporučuje jako prevence nezvladatelných chutí a pomocník hubnutí.

Nemusí to být jen chrom, také nedostatek fosforu nebo síry se může projevovat v podobě touhy po sladkém jídle. Uspokojit touhu po sladkém tak můžou potraviny s obsahem zmiňovaných minerálů.

  • Potraviny s obsahem chromu: řeřicha, klíčky, ořechy, kakaové boby, datle, hrušky, hroznové víno, švestky, rajčata, brokolice, houby, skořice
  • Potraviny s obsahem fosforu a síry: bylinky, oříšky, obiloviny, kapusta, rajčata, cibule

TIP: Čtěte o organické síře MSM na bolavé klouby, pro psychickou pohodu i proti chutím na sladké. 

 

Nedostatek základních živin

Chuť na sladké může signalizovat nedostatek energie, ale také nedostatek základních živin. Lidské tělo pro své fungování potřebuje nejenom sacharidy, ale také kvalitní tuky a bílkoviny.

Především právě bílkoviny mají schopnost dlouhodobě zasytit. Jejich nedostatek se však projevuje touhou po jídle jako takovém, touhou po energii, která má podobu touhy po sladkém.

Chcete-li se zbavit chutí na sladké, můžete na to jít i přes kvalitní bílkoviny. Ty by vás měly zasytit a zbavit nezdravých chutí.

Uspokojujeme-li chuť na sladké sladkostmi a cukrovinkami, dostáváme se do začarovaného kruhu neustálých výkyvů hladiny krevního cukru. Jednoduché cukry jednorázově zvýší hladinu krevního cukru, v další fázi dojde k prudkému poklesu, a ještě větší chuti na sladké. I to je důvod, proč se hovoří o závislosti na sladkém.

 

VIDEO: Proč nás pořád pronásleduje chuť na sladké? 

 

Dietní jídelníček proti chuti na sladké

Řešit chutě na sladké jednorázovým dopingem v podobě sladkostí je pochopitelně špatně. Základem je zdravý jídelníček, který vám chutě na sladké pomůže zvládnout. Nebudou v něm chybět vitamíny a minerály, bude obsahovat dostatek všech základních živin a zejména bílkovin.

I sladký jídelníček, pokud má být zdravý, se bude vyhýbat bílému cukru. Ani s jeho zdravějšími variantami v podobě třtinového cukru nebo nejrůznějších přírodních sirupů bychom to však neměli přehánět. Ani umělá sladidla nemají ve zdravém jídelníčku co dělat. Přesto se nemusíme o sladkou chuť zcela ochuzovat. Již jsme zmínili, že sladkost nabízí i ovoce.

CHCETE SLADIT ZDRAVĚ? Hodí se vám článek: 4 netradiční způsoby jak si zdravě osladit smoothie

 

Dietní jídelníček na 3 dny

DEN PRVNÍ

Snídaně: Kakaovo-banánové smoothie s jogurtem

Svačina: Dvoubarevný citronový RAW cheesecake

Oběd:

  • klíčková polévka
  • sladké brambory zapečené s brokolicí, rajčaty, česnekem a sýrem
  • ovocný salát

Svačina: Teplá rýžová kaše s kaki a Blendeou

Večeře: Tofu pomazánka, kváskový chléb

citronový raw cheesecake

Zdravě a přirozeně oslazený RAW cheesecake 

 

DEN DRUHÝ

Snídaně: Syté krémové smoothie s tofu a limetou

Svačina: Žitný chléb, žervé zasypané klíčky, hruška

Oběd:

Svačina: Jáhlová smoothie bowl + ořechy a ovoce

Večeře: Rizoto s kukuřicí, hráškem a strouhaným parmazánem

cuketovo-ovocné lívanečky s blendeou

Zelené lívance s ovocem a mandlemi skvěle zasytí a zaženou sladké chutě

 

DEN TŘETÍ

Snídaně: Špenátovo-malinové smoothie s jogurtem

Svačina: Salát z jablka, mrkve a řeřichy

Oběd:

Svačina: Hruškové smoothie s hořkou čokoládou

Večeře: Gnocci se špenátem a ricottou

nepečené čokoládové košíčky s blendeou

Pokud musíte čokoládu, vždy volte tmavou a vysokoprocentní

 

Jak zahnat chuť na sladké?

Pokud vás i přes sladký jídelníček přepadnou chutě na sladké, nezoufejte. Ještě pořád existují triky, se kterými své chutě můžete zvládnout relativně zdravě.

  • Pokud si opravdu musíte dát něco sladkého, dejte si sladké ovoce nebo sladkou zeleninu – taková mrkev nebo rajče jsou také dost sladké.
  • Lepší než dezert plný cukru je ovocný tvaroh nebo jogurt. Sladkou chuť nabízí i smoothie, které můžete do jídelníčku zařadit navíc.
  • Máte-li neodolatelnou chuť na čokoládu, dejte si ji. Čokoláda funguje jako antioxidant a také zdroj cenných minerálů, ale pouze v případě, že půjde o kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa.
  • Vždy se vyhýbejte umělým sladidlům, ta chutě na sladké a vůbec chutě k jídlu jenom podporují.

Trápí-li vás nezdravé chutě dlouhodobě, problém může být i v životním stylu. Nedostatek spánku se odráží ve vyšší hladině hormonu ghrelinu, který je odpovědný za pocity hladu. Tedy dostatečně spěte, ale nezapomeňte se hýbat. Pohybem totiž dochází k vyplavování hormonů spojených s pocity radosti a štěstí, a také vyplavování hormonů tlumících hlad.

DÁLE ČTĚTE: 4 hormony zodpovědné za hubnutí a tloustnutí. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Veganský protein – zdroje v potravinách, účinky na vaše zdraví a rady, jak dobře nakoupit

    18.12.2019

    Není to zas tak dlouho, co byl protein spojován se zvedáním těžkých vah a budování svalové hmoty. V současné době si protein v prášku jako doplněk stravy pořizují obyčejní lidé, kteří nedokáží pokrýt dostatečné množství kvalitních bílkovin v normální stravě stravě.  Ne nutně se přitom musí jednat o náruživé sportovce, jejichž tělo požaduje zvýšený příjem […]

    Číst celej článek