Zelený mladý ječmen – trend nebo něco zdravého?

Momentálně se trend zdravé výživy pohybuje v oblasti zelených superpotravin. Jistě jste zachytili oblíbené slogany prodejců „Toto používali již staří Sumerové! Tamto je známé 10 000 let díky Aztékům!...“ a mnohé další snahy prezentovat jinak běžné rostliny jako něco „božské“.V našem článku žádná taková přehnaná tvrzení nenajdete. Sesbírali jsme známá, vědecky potvrzená fakta a sepsali všechny dostupné informace o vlivu mladého zeleného ječmene na člověka.

Momentálně se trend zdravé výživy pohybuje v oblasti zelených superpotravin. Jistě jste zachytili oblíbené slogany prodejců „Toto používali již staří Sumerové! Tamto je známé 10 000 let díky Aztékům!…“ a mnohé další snahy prezentovat jinak běžné rostliny jako něco „božské“.

V našem článku žádná taková přehnaná tvrzení nenajdete. Sesbírali jsme známá, vědecky potvrzená fakta a sepsali všechny dostupné informace o vlivu mladého zeleného ječmene na člověka.

Předem však upozorňuji, že nejde o žádný „všelék a nebeskou manu“. Ječmen se sice vyznačuje vysokým obsahem živin, avšak tvrzení prodejců jsou obvykle přehnaná a jinak běžnou věc prezentují příliš nadhodnoceně.

zelený ječmen účinky

 

Co je mladý zelený ječmen?

Mladé výhonky ječmene jsou podstatou blíže k zelenině, než k cereáliím pro výrobu pečiva. Mnozí lidé trpí celiakií, ale mladé výhonky jsou pro ně naprosto bezpečné a velmi vhodné.

Když mladý ječmen dále roste a dozrává, děje se s ním toto:

  • Postupně klesá, až se zcela vytrácí chlorofyl – zelený pigment prospěšný pro zdraví. Článek o pšenici a chlorofylu ZDE
  • Snižuje se obsah bílkovin, které rostlina spotřebovává
  • Rovněž klesá obsah vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek
  • Zvyšuje se obsah nestravitelné celulózy
mlady jecmen druhy
Nalevo mladý ječmen, měnící se na pozdější stéblo. Napravo již zralý klas se zrnem, nad ním nezralý klas (zdroj)


Stéblo ječmene se zrnem na vrcholu spotřebuje látky a ze zbylého stébla se stane suchý odpad bez zdravotního využití pro člověka.

VÍTE, ŽE zelený chlorofyl zlepšuje okysličení krve? Účinek poznáte na zvýšené energii a schopnosti lépe se soustředit. Dobrá zpráva pro všechny unavené!

 

Rozdíl mezi mladým ječmenem a pšenicí

Dá se tvrdit, že obě rostliny jsou si v obsahu živin téměř rovny. Pěstují, zpracovávají a konzumují se stejně a podobně i chutnají.

Na chuť a vůni si třeba zvyknout. Přece jen se nejedná o voňavé ovocné smoothie, ale o šťávu z trávy.

 

JEDNODUCHÝ RECEPT: Youtuberka připravuje smoothie ze 4 složek

Převažuje proto travnatá chuť, na jazyku rozeznat i hliněné tóny. Jako každou zdravou superpotravinu můžeme nápoje dochucovat, případně zvolit tabletovou – sušenou formu, kterou stačí pouze zapít.

Nespoléhejte se však pouze na doplňky výživy. Čerstvá šťáva obsahuje enzymy, které se v suchých prášcích nevyskytují.

VÍTE, ŽE obě rostliny mají velmi dobrý vliv na regeneraci rakovinou postižených buněk? 

 

Optimální pH v těle 

Cenné složky ječmene pomáhají udržet acidobazickou rovnováhu organismu a zabraňují jeho překyselování. Překyselení organismu tělo oslabuje a zvyšuje riziko vzniku nemocí.

PROJEVY PŘEKYSELENÍ: Náchylnost k plísňovým onemocněním, záněty v těle, bolesti kloubů, kvasinkové infekce.

prekyslenost organismu

Překyselení není jen znakem nesprávné stravy. Má na něj vliv i prostředí, ve kterém se nacházíme, a dokonce stres, před kterým se neumíme bránit.

Acidobazickou rovnováhu ječmen udržuje díky vysokému obsahu minerálů.

ČTĚTE TAKÉ: Proč kvůli stresu přibíráme?

 

Jak se ječmen pěstuje a zpracovává?

Vždy s důrazem na kvalitu. Výrobci upřednostňují organické metody pěstování bez agrochemikálií.

Vždy je proto nutné najít vhodné prostředí, kde půda není zanesena předchozími chemikáliemi z jiného pěstování. Zároveň se přísně vyhodnocuje i čistota vody a vzduchu v oblasti.

Stále více se pěstuje i v uzavřených podmínkách, kde je jednodušší uhlídat vyhovující podmínky.

jak pestovat mlady jecmen
Mladý ječmen vypěstujete i doma. Nevýhodou je jeho náročnost na plochu – vypěstovat dokážete malé množství na příliš velké ploše

VĚDĚLI JSTE, ŽE před 2. světovou válkou se tablety ze sušeného ječmene a pšenice prodávaly jako předchůdce vitaminových doplňků?

Při sklizni se sklízejí listy mladého ječmene vysoké 20 – 25 cm. Tuto výšku dosáhnou do 2 týdnů, přičemž právě to je doba, kdy mají listy nejvíce prospěšných látek.

Později už by totiž živiny proudily do rostliny a semen, přičemž jejich koncentrace by se snižovala.

 

Mladý ječmen – nutriční tabulka

VITAMÍNYMINERÁLYAMINOKYSELINY
Beta karoten 1370 IU/gVápník 6,79mg/gAlanin 16,9mg/g
Vitamin A 50 IU/100gDraslík 40,5mg/gMethionin 3,6mg/g
Vitamin B1 0,43mg/100gHořčík 0,03mg/gArginin 13,4mg/g
Vitamin B2 2,40mg/100gŽelezo 0,37mg/gFenylalanin 13mg/g
Niacin 3,60mg/100gKřemík 0,04mg/gProlin 14,8mg/g
Vitamin B5 5,1mg/100gSodík 6,40mg/gSerin 11,4mg/g
Vitamin B6 7,8mg/100gFosfor 3,94mg/gGlycin 12,4mg/g
Vitamin C 457mg/100gBor 58mcg/gThreonin 11,5mg/g
Vitamin E 22,5IU/100gMangan 0,14mg/gHistidin 5,22mg/g
Vitamin K 0,78mg/100gStříbro 0,50mcg/gTyrosin 8,29mg/g
Biotin 0,8mg/100gChrom 1,09mcg/gIsoleucin 18,2mg/g
Kyselina listová 1,5mg/100gValin 13mg/g
Kys. aspartamová 19,7mg/gLeucin 18,2mg/g
Kys. glutamová 26,1mg/gLysin 14,6mg/g
CHLOROFYLBÍLKOVINYCUKR
300mg/100g280mg/g500mg/g

 

Výrobky z mladého zeleného ječmene

Sušená biomasa

Jednoduchá metoda zpracování, avšak s nejmenším podílem pro člověka využitelných látek. Celé listy ječmene se usuší a rozemelou na prach.

Nejvýraznější je obsah nestravitelné celulózy, která sice působí jako „střevní kartáč“, ale přijmeme méně živin, než ve stejném množství šťávy nebo extraktu. V rámci pestré stravy však můžete klidně užívat i biomasu.

S VLÁKNINOU VŽDY OPATRNĚ: Platí, že vlákninu potřebujeme ke správné činnosti střev. Její nedostatek se zvykne projevovat zácpou. Stejně tak i její přebytek může zapříčinit zácpu, protože stolice je tak velmi tuhá.

Za den byste měli sníst maximálně 3 porce – 3 kusy vláknité zeleniny. Nepřehánějte to ani s ovesnými vločkami, semínky a dalšími vláknitými potravinami. Pokud vlákninu doplňujete formou doplňků, vždy dbejte na správné dávkování.

VIDEO: Pro pár kapek tolik práce! Podívejte se, jak málo šťávy získáte z cca 0,5 m2 plochy ječmene. Nyní už je jasné, proč se většina lidí nechá přesvědčit právě na doplňky, které celé užívání maximálně zefektivní.

 

Extrakt z mladého ječmene

Jde o usušenou vylisovanou šťávu. Sušení probíhá při nízké teplotě, která neničí výživné látky. Právě tuto metodu používají výrobci nejčastěji.

Výrobek je trvanlivý, protože neobsahuje vodu a při správném skladování v chladu a suchu se látky neznehodnocují. Extrakty se připravují i z ostatních zelených superpotravin, právě pro jejich šetrnost a praktické využití.

VÍTE, ŽE pro výrobu 1 dávky extraktu je zapotřebí přibližně 25 ks listů. Pro výrobu 1 dávky drcené biomasy postačuje 5 listů. To znamená, že v extraktu najdete 5x více potřebných živin, než v biomase. To se samozřejmě odráží i na ceně.

Extrakt se běžně dávkuje 2x denně po 1 lžičce (1 PL = cca 1 g). Staří a nemocní lidé mohou dávkování zvýšit o 1 dávku.

 

Čerstvá šťáva z mladého ječmene

Pro zdravě se stravujících lidí snad nejpřitažlivější metoda zpracování. Čerstvá šťáva chutná svěže, slouží jako součást pitného režimu a výživné látky jsou zachovány v přirozené formě.

Nevýhodou je, že nápoj se rychle zkazí. Ani čerstvý pomerančový džus nevydrží ani v chladu více, než 3 dny a totéž se týká i ječmene.

stava z mladeho zeleneho jecmene

Lisovat listy můžete buď doma z vlastního ječmene, případně v obchodech se zdravou výživou. Vždy ale dávejte pozor na to, jak byla šťáva dodatečně upravena. Někteří výrobci prodlužují trvanlivost, což se však neslučuje se zásadami zdravého a čerstvého stravování.

Naopak – s přídavnými látkami bychom do těla opět vnášeli nečistoty, což je při snaze o detoxikaci nepřípustné.

Ojediněle na ječmen a výrobky z něj mohou lidé reagovat alergií. Pokud byste tento stav zpozorovali, s užíváním přestaňte. Stejně tak poslouží i mladá pšenice nebo chlorella a spirulina.

 

Mladý ječmen – řeší téměř každý problém v těle

 V žádném případě netvrdíme, že pouze mladý ječmen zbaví tělo všech problémů. Takovou moc nemá žádná rostlina ani výrobek z ní. Každopádně mu můžeme připsat zásluhy za podporu zdraví:

  • Protizánětlivý a dezinfekční účinek – pastu z prášku přikládejte i přímo na rány
  • Zklidňuje podrážděné dásně – kloktejte šťávu nebo nápoj z prášku
  • Zmírňuje překyselení
  • Zmírňuje vysoký tlak
  • Pomůže při průjmu i zácpě
  • Podporuje krvetvorbu
  • Dodává energii

Snažte se splnit všechny aspekty vyvážené, čerstvé a střídmé stravy a výrobky ze zelených superpotravin vnímejte opravdu pouze jako doplněk, pokud zjistíte, že vám v těle něco chybí.

Pokud jste zdraví, dobře jíte a hýbete se, nevzniká nejmenší důvod utrácet své peníze na doplňky. Prioritou je nakupovat zdravé, čerstvé a regionální potraviny s minimálními úpravou.

DÁLE ČTĚTE: Mladá pšenice jako mocný zdroj prospěšného chlorofylu. 

autor

    Lukáš Chládek

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Veganský protein – zdroje v potravinách, účinky na vaše zdraví a rady, jak dobře nakoupit

    18.12.2019

    Není to zas tak dlouho, co byl protein spojován se zvedáním těžkých vah a budování svalové hmoty. V současné době si protein v prášku jako doplněk stravy pořizují obyčejní lidé, kteří nedokáží pokrýt dostatečné množství kvalitních bílkovin v normální stravě stravě.  Ne nutně se přitom musí jednat o náruživé sportovce, jejichž tělo požaduje zvýšený příjem […]

    Číst celej článek

    Prebiotika – výživa lidské střevní mikroflóry a nejcennější přírodní zdroje

    04.12.2019

    V souvislosti se zdravými střevy a jejich mikroflórou, funkčním trávicím systémem i celkovým zdravím často slýcháme, jak je důležité užívání probiotik a prebiotik. Jelikož si lidé tyto dva pojmy pletou a nerozumí jim, uchylují se raději k různým preparátům z lékáren. To je škoda, protože jak probiotika, tak i prebiotika lze snadno získat z běžně […]

    Číst celej článek

    Probiotika na střeva a 14 významných přírodních zdrojů

    27.11.2019

    Nejčastěji se nutnost užívání prospěšných bakterií známých jako probiotika řeší v souvislosti s užíváním antibiotik. Na základě lékařského doporučení si lze probiotika zakoupit v lékárně v podobě tablet. Proč však “zbytečně” užívat tablety, když existují zdravá přírodní probiotika?  Mnohem lepší je probiotika přijímat pravidelně každý den v běžné potravě, což střevům a celkovému zdraví prospívá […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    9 okamžitých tipů, jak se letos bránit nachlazení a chřipce

    06.11.2019

    Ač je letošní podzim relativně teplý a slunečný, teploty pomalu a jistě klesají a rána jsou stále studenější a sychravější. S příchodem chladnějšího počasí, jak všichni dobře víme, se blíží i období plné nachlazení a chřipek. Nechcete-li rozšířit řady nemocných, přečtěte si rady, jak nachlazení a chřipce předejít za pomoci účinných preventivních opatření.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS