• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse.

Málokdo přitom ví, že ze stovek známých pěstovaných odrůd kávovníků na celém světě se nejvíce používají pouze dva z nich - robusta a arabica.

V minulém článku jsme se zaměřili na arabicu, dnes nás bude zajímat robusta.

zrna a prášek z robusty
Zrna robusty a arabicy se liší vzhledem, vůní i chutí.

Vzhled robusty, vůně a chuť hotové kávy

Už na první pohled na zrnko kávy lze rychle poznat, zda se jedná o zrna arabicy (kávovník arabský) a robusty (kávovník statný).

Zatímco arabica má protáhlejší tvar zrna s vlnitou středovou rýhou, robusta má kulatější tvar a rovnou rýhu uprostřed zrna.

Ještě výraznější je rozdíl ve vůni a chuti kávy mezi arabikou a robustou. Rozdíl už je vlastně předurčený tvarem kávového zrna. 

Protáhlejší “elegantnější” arabica má jemnější, měkčí, sladší a zároveň bohatší chuť.

Naproti tomu “baculatější” robusta se vyznačuje drsnější a silnější chuť. Chuť robusty není tak bohatá, ale je v ní patrná zemitost a dřevitost. Méně intenzivní je u robusty i vůně.

Složení a obsah kofeinu 

Robusta obsahuje až dvojnásobek kofeinu oproti zrnům arabicy. Množství kofeinu se u robusty pohybuje okolo 2,2 až 2,7 %.

Zatímco arabica je bohatá na cukry a lipidy (až o 60 % více než u robusty), robusta kromě kofeinu obsahuje až dvojnásobné množství kyseliny chlorogenové.

Tato kyselina ji poskytuje vyšší odolnost, hořkost a dřevitost. 

robusta s vysokým obsahem kofeinu
Robusta je bohatší na kofein. Proto je její chuť mnohem silnější.

Která káva je lepší a chutnější? Robusta nebo arabica?

Všeobecně je za lepší a kvalitnější kávu považovaná spíše arabica pro její jemnější a pestřejší chuťové možnost.

Zásadní roli hrají chuťové preference milovníků kávy. Spousta lidí preferuje spíše silnější kávu, a proto dávají přednost robustě a nebo kávovým směsím s převahou robusty. 

Nejoblíbenější kávy nebývají tvořeny čistě zrny buď arabicy nebo robusty, ale pečlivě promyšlenou a otestovanou kombinací vybraných nejkvalitnějších zrn.

Chuťově vytříbená a zároveň silná káva tak může z 80 % obsahovat arabicu, ale potřebnou sílu a výraznou kávovou chuť ji dodá právě těch zbývajících 20 % robusty.

MÁME PRO VÁS ZDRAVOU SMĚS ROBUSTY A ARABIKY:

Blendea SUPERCOFFEE kombinuje instantní robustu a arabiku s medicinálními houbami a kořenem čekanky.

Má výborné povzbudivé účinky, podpoří imunitu a zdravé trávení.

Má velice jemnou chuť se skořicovým podtónem díky zdravé cejlonské skořici.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Po kliknutí na tlačítko přejdete na podrobné účinky nebo si můžete SUPERCOFFEE ihned přidat do košíku.

Složení, vůně, chuť, dávkování i účinky

Čerstvá zrna kávy jsou, dalo by se přeneseně říci “nemastná, neslaná”. Nijak nevoní, nijak nechutnají.

Zrna se nejprve sbírají, poté se suší a nakonec se praží.

Právě pražení kávovým zrnům dodá onu typickpu kávovou vůni a chuť, kterou na ní tak zbožňujeme. 

Pražená zrna robusty obsahují následující složky:

  • kofein 
  • kyselinu chlorogenovou
  • kyselinu kávová
  • kyselinu linolová a olejová
  • polysacharidy a proteiny
  • vitamíny B2 a B5
  • minerály draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan a železo

2 hlavní složky robusty – kofein a kyselina chlorogenová

Hlavní silu a rozdíl zrn robusty oproti arabice představuje především vysoký obsah kofeinu a kyseliny chlorogenové.

Tyto dvě složky keřům kávovníku statného a poskytují potřebnou odolnost proti škůdcům a zrnům robusta pak silnou až hořkou kávovou chuť.

Kofein se kvůli svým vlastnostem používá v celé řadě odvětví. Kromě potravinářství je kofein rovněž hodně oblíbený v lékařském a kosmetickém průmyslu

Jaké má kofein hlavní účinky na lidský organismus?

  • stimuluje centrální nervovou soustavu a činnost srdce
  • povzbuzuje dýchací systém a krevní oběh
  • podporuje regeneraci pokožky
  • zlepšuje stav a vzhled kůže a vlasů

Kyselina chlorogenová je zase silný antioxidant, který v lidském těle podporuje snížení krevního cukru, potlačuje vznik žlučových kamenů, zlepšuje stav pokožky a v některých případech může dokonce bránit vzniku cukrovky.

Zpříjemněte si den a nabuďte se s novou Blendea SUPERCOFFE.

Stane se chutnou součástí vašeho denního rituálu a povzbudí vás až na několik hodin.

Příprava kávy SUPERCOFFEE
Po kliknutí na tlačítko si zvolíte počet balení a vyplníte objednávku. SUPERCOFFEE vám doručíme do 48 hodin.

Prospěšné a negativní účinky pití kávy

Poměrně dlouho se káva považovala za nápoj škodící zdraví, tedy při větší spotřebě.

Dnes se už ví, že si bez obav o své zdraví můžeme dopřát klidně až několik šálků vynikající kávy denně. Samozřejmě by mělo jít o kvalitní kávová zrna. 

Negativa hrozí pouze při opravdu nadměrné spotřebě kávy od pěti šálků kávy více, a to platí především pro osoby citlivé na kofein.

A ty zpravidla velmi dobře vědí, že jim káva ve větším množství nedělá dobře. 

Pozitivní přínosy kávy na lidské zdraví:

  • stimuluje, povzbuzuje a dodává energii
  • podporuje schopnost soustředění, zlepšuje paměť a další mozkové funkce
  • zvyšuje výkonnost a vytrvalost a naopak snižuje svalovou únavu
  • zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuku
  • má antioxidační účinky
  • pozitivní ovlivňuje trávicí systém
  • je důležitý pro tvorbu kolagenu a elastanu
  • některé studie dokazují, že kofein snižuje riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova chorob), cirhózy, jaterního karcinomu a cukrovky

Negativní vliv kávy:

  • závislost – lidé si s kávou spojují celou řadu rituálů, nejedná se tedy tak o fyzickou, jako spíše jakousi psychickou závislost (např. ranní káva nebo káva po obědě)
  • předávkování – při nadměrném množství kávy může dojít k neklidu, podráždění, nervozity či nespavosti

Kolik kávy denně je zdravé a bezpečné vypít?

S pitím kávy to není zdaleka tak hrozné, jak se ještě nedávno psalo. Denně si bez obav můžeme dopřát 3 až 5 šálků kávy.

Většina lidí si přitom denně dopřává tak dva až tři šálky kávy, který jim pomohou nastartovat den a udržet se svěží a soustředění.

kdy pít kávu?
Ideální prý je první šálek kávy okolo desáté hodiny dopoledne.

Robusta versus arabica – původ, výskyt, pěstování

U kávy nás na prvním místě zajímá vůně a chuť. Jak je to ale s původem kávy, kde se vzala, a kdo ji pěstují nyní? Je snazší pěstovat robustu nebo arabicu?

Pojďme se na závěr článku o robustě krátce podívat na pár zajímavostí ze světa pěstování kávy.

Robusta je odolnější a snáze se pěstuje

Keře kávovníků statného, ze kterého pochází zrna robusty, původně rostly na území subsaharské Afriky.

Keře robusty rostou spíše v nižších nadmořských výškách a jejich pěstování je mnohem méně náročné, jednodušší a daleko lépe odolávají škůdcům.

Dnes k největším pěstitelům patří Vietnam a Brazílie a další země:

  • Indonésie
  • Indie
  • Uganda
  • Malajsie
  • Cote D'ivoire
  • Thajsko
  • Kamerun
  • Filipíny
  • Madagaskar
  • Nová Guinea
  • Guatemala

Arabica je méně odolná

Oproti robustě arabica hůře snáší špatné podmínky, a je tudíž náročnější na pěstování.

Keře kávovníku arabského pochází z Etiopie a Jemenu. Arabica potřebuje vyšší horské polohy, nižší teploty a vyšší vlhkost.

Keře kávovníku arabského jsou spíše nižší a mají hluboké kořeny a jeho plody dozrávají déle.

Dnes se pěstování arabicy zabývají zejména jihoamerické a vybrané africké země:

  • Kolumbie
  • Etiopie
  • Mexiko
  • Kostarika
  • Guatemala
  • Ekvádor
  • Burundi
  • Rwanda
zrna kávovníku statného
Keře kávovníku statného mají radši nižší polohy.

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Nepatřím mezi klasické milovníky kávy a kávu jsem se “naučila” pít teprve před pár lety. Stačí mi tak dvě tři kávy týdně, které si obvykle dopřávám po obědě, když na ni dostanu chuť.

A pak si ji vychutnám v klidu a beze spěchu. Důležitá je pro mne kvalita a výsledná chuť kávy. 

Naprosto ale chápu opravdové milovníky kávy, že je skvělé vědět, že si denně mohou dát klidně “tři až pět káviček” a nic hrozného se s jejich zdravím nestane 😉

Nejen pro ně máme tip na novinku v podobě speciální kávy SUPERCOFFEE Blendea, která vedle směsi robusty a arabicy obsahuje medicinální houby a cejlonskou skořici.

Blendea SUPERCOFFEE

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

6 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

05.08.2020

Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 6 […]

Číst celý článek

Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

05.08.2020

Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

Číst celý článek

NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

28.07.2020

Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

Číst celý článek

Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

28.07.2020

Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

Číst celý článek

Všechny produkty Blendea mají Clean Label. Jaká je výhoda pro vás, naše zákazníky?

23.07.2020

Clean Label je označení pro “čistou, srozumitelnou a upřímnou” etiketu jakýchkoliv výrobků. Nejde ale o prázdnou etiketu, která zákazníkovi nic neřekne a najdete na ní maximálně hezký obrázek či líbivý dizajn. Právě naopak. Co přesně je Clean Label a v čem vám jako zákazníkovi pomůže?

Číst celý článek

Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

22.07.2020

Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

Číst celý článek

Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

08.07.2020

Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

Číst celý článek

Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

10.06.2020

Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

Číst celý článek

Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

27.05.2020

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

Číst celý článek

Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

20.05.2020

Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

Číst celý článek
[value^="om-"]
[value^="om-"]