• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse.

Málokdo přitom ví, že ze stovek známých pěstovaných odrůd kávovníků na celém světě se nejvíce používají pouze dva z nich - robusta a arabica.

V minulém článku jsme se zaměřili na arabicu, dnes nás bude zajímat robusta.

zrna a prášek z robusty
Zrna robusty a arabicy se liší vzhledem, vůní i chutí.

Vzhled robusty, vůně a chuť hotové kávy

Už na první pohled na zrnko kávy lze rychle poznat, zda se jedná o zrna arabicy (kávovník arabský) a robusty (kávovník statný).

Zatímco arabica má protáhlejší tvar zrna s vlnitou středovou rýhou, robusta má kulatější tvar a rovnou rýhu uprostřed zrna.

Ještě výraznější je rozdíl ve vůni a chuti kávy mezi arabikou a robustou. Rozdíl už je vlastně předurčený tvarem kávového zrna. 

Protáhlejší “elegantnější” arabica má jemnější, měkčí, sladší a zároveň bohatší chuť.

Naproti tomu “baculatější” robusta se vyznačuje drsnější a silnější chuť. Chuť robusty není tak bohatá, ale je v ní patrná zemitost a dřevitost. Méně intenzivní je u robusty i vůně.

Složení a obsah kofeinu 

Robusta obsahuje až dvojnásobek kofeinu oproti zrnům arabicy. Množství kofeinu se u robusty pohybuje okolo 2,2 až 2,7 %.

Zatímco arabica je bohatá na cukry a lipidy (až o 60 % více než u robusty), robusta kromě kofeinu obsahuje až dvojnásobné množství kyseliny chlorogenové.

Tato kyselina ji poskytuje vyšší odolnost, hořkost a dřevitost. 

robusta s vysokým obsahem kofeinu
Robusta je bohatší na kofein. Proto je její chuť mnohem silnější.

Která káva je lepší a chutnější? Robusta nebo arabica?

Všeobecně je za lepší a kvalitnější kávu považovaná spíše arabica pro její jemnější a pestřejší chuťové možnost.

Zásadní roli hrají chuťové preference milovníků kávy. Spousta lidí preferuje spíše silnější kávu, a proto dávají přednost robustě a nebo kávovým směsím s převahou robusty. 

Nejoblíbenější kávy nebývají tvořeny čistě zrny buď arabicy nebo robusty, ale pečlivě promyšlenou a otestovanou kombinací vybraných nejkvalitnějších zrn.

Chuťově vytříbená a zároveň silná káva tak může z 80 % obsahovat arabicu, ale potřebnou sílu a výraznou kávovou chuť ji dodá právě těch zbývajících 20 % robusty.

MÁME PRO VÁS ZDRAVOU SMĚS ROBUSTY A ARABIKY:

Blendea SUPERCOFFEE kombinuje instantní robustu a arabiku s medicinálními houbami a kořenem čekanky.

Má výborné povzbudivé účinky, podpoří imunitu a zdravé trávení.

Má velice jemnou chuť se skořicovým podtónem díky zdravé cejlonské skořici.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Po kliknutí na tlačítko přejdete na podrobné účinky nebo si můžete SUPERCOFFEE ihned přidat do košíku.

Složení, vůně, chuť, dávkování i účinky

Čerstvá zrna kávy jsou, dalo by se přeneseně říci “nemastná, neslaná”. Nijak nevoní, nijak nechutnají.

Zrna se nejprve sbírají, poté se suší a nakonec se praží.

Právě pražení kávovým zrnům dodá onu typickpu kávovou vůni a chuť, kterou na ní tak zbožňujeme. 

Pražená zrna robusty obsahují následující složky:

  • kofein 
  • kyselinu chlorogenovou
  • kyselinu kávová
  • kyselinu linolová a olejová
  • polysacharidy a proteiny
  • vitamíny B2 a B5
  • minerály draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan a železo

2 hlavní složky robusty – kofein a kyselina chlorogenová

Hlavní silu a rozdíl zrn robusty oproti arabice představuje především vysoký obsah kofeinu a kyseliny chlorogenové.

Tyto dvě složky keřům kávovníku statného a poskytují potřebnou odolnost proti škůdcům a zrnům robusta pak silnou až hořkou kávovou chuť.

Kofein se kvůli svým vlastnostem používá v celé řadě odvětví. Kromě potravinářství je kofein rovněž hodně oblíbený v lékařském a kosmetickém průmyslu

Jaké má kofein hlavní účinky na lidský organismus?

  • stimuluje centrální nervovou soustavu a činnost srdce
  • povzbuzuje dýchací systém a krevní oběh
  • podporuje regeneraci pokožky
  • zlepšuje stav a vzhled kůže a vlasů

Kyselina chlorogenová je zase silný antioxidant, který v lidském těle podporuje snížení krevního cukru, potlačuje vznik žlučových kamenů, zlepšuje stav pokožky a v některých případech může dokonce bránit vzniku cukrovky.

Zpříjemněte si den a nabuďte se s novou Blendea SUPERCOFFE.

Stane se chutnou součástí vašeho denního rituálu a povzbudí vás až na několik hodin.

Příprava kávy SUPERCOFFEE
Po kliknutí na tlačítko si zvolíte počet balení a vyplníte objednávku. SUPERCOFFEE vám doručíme do 48 hodin.

Prospěšné a negativní účinky pití kávy

Poměrně dlouho se káva považovala za nápoj škodící zdraví, tedy při větší spotřebě.

Dnes se už ví, že si bez obav o své zdraví můžeme dopřát klidně až několik šálků vynikající kávy denně. Samozřejmě by mělo jít o kvalitní kávová zrna. 

Negativa hrozí pouze při opravdu nadměrné spotřebě kávy od pěti šálků kávy více, a to platí především pro osoby citlivé na kofein.

A ty zpravidla velmi dobře vědí, že jim káva ve větším množství nedělá dobře. 

Pozitivní přínosy kávy na lidské zdraví:

  • stimuluje, povzbuzuje a dodává energii
  • podporuje schopnost soustředění, zlepšuje paměť a další mozkové funkce
  • zvyšuje výkonnost a vytrvalost a naopak snižuje svalovou únavu
  • zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuku
  • má antioxidační účinky
  • pozitivní ovlivňuje trávicí systém
  • je důležitý pro tvorbu kolagenu a elastanu
  • některé studie dokazují, že kofein snižuje riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova chorob), cirhózy, jaterního karcinomu a cukrovky

Negativní vliv kávy:

  • závislost – lidé si s kávou spojují celou řadu rituálů, nejedná se tedy tak o fyzickou, jako spíše jakousi psychickou závislost (např. ranní káva nebo káva po obědě)
  • předávkování – při nadměrném množství kávy může dojít k neklidu, podráždění, nervozity či nespavosti

Kolik kávy denně je zdravé a bezpečné vypít?

S pitím kávy to není zdaleka tak hrozné, jak se ještě nedávno psalo. Denně si bez obav můžeme dopřát 3 až 5 šálků kávy.

Většina lidí si přitom denně dopřává tak dva až tři šálky kávy, který jim pomohou nastartovat den a udržet se svěží a soustředění.

kdy pít kávu?
Ideální prý je první šálek kávy okolo desáté hodiny dopoledne.

Robusta versus arabica – původ, výskyt, pěstování

U kávy nás na prvním místě zajímá vůně a chuť. Jak je to ale s původem kávy, kde se vzala, a kdo ji pěstují nyní? Je snazší pěstovat robustu nebo arabicu?

Pojďme se na závěr článku o robustě krátce podívat na pár zajímavostí ze světa pěstování kávy.

Robusta je odolnější a snáze se pěstuje

Keře kávovníků statného, ze kterého pochází zrna robusty, původně rostly na území subsaharské Afriky.

Keře robusty rostou spíše v nižších nadmořských výškách a jejich pěstování je mnohem méně náročné, jednodušší a daleko lépe odolávají škůdcům.

Dnes k největším pěstitelům patří Vietnam a Brazílie a další země:

  • Indonésie
  • Indie
  • Uganda
  • Malajsie
  • Cote D'ivoire
  • Thajsko
  • Kamerun
  • Filipíny
  • Madagaskar
  • Nová Guinea
  • Guatemala

Arabica je méně odolná

Oproti robustě arabica hůře snáší špatné podmínky, a je tudíž náročnější na pěstování.

Keře kávovníku arabského pochází z Etiopie a Jemenu. Arabica potřebuje vyšší horské polohy, nižší teploty a vyšší vlhkost.

Keře kávovníku arabského jsou spíše nižší a mají hluboké kořeny a jeho plody dozrávají déle.

Dnes se pěstování arabicy zabývají zejména jihoamerické a vybrané africké země:

  • Kolumbie
  • Etiopie
  • Mexiko
  • Kostarika
  • Guatemala
  • Ekvádor
  • Burundi
  • Rwanda
zrna kávovníku statného
Keře kávovníku statného mají radši nižší polohy.

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Nepatřím mezi klasické milovníky kávy a kávu jsem se “naučila” pít teprve před pár lety. Stačí mi tak dvě tři kávy týdně, které si obvykle dopřávám po obědě, když na ni dostanu chuť.

A pak si ji vychutnám v klidu a beze spěchu. Důležitá je pro mne kvalita a výsledná chuť kávy. 

Naprosto ale chápu opravdové milovníky kávy, že je skvělé vědět, že si denně mohou dát klidně “tři až pět káviček” a nic hrozného se s jejich zdravím nestane 😉

Nejen pro ně máme tip na novinku v podobě speciální kávy SUPERCOFFEE Blendea, která vedle směsi robusty a arabicy obsahuje medicinální houby a cejlonskou skořici.

Blendea SUPERCOFFEE

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Odlesňování dusí celou planetu. I vy můžete pomoct společně se značkou Blendea.

19.10.2020

Deforestace (odlesňování) doma i ve světě je alarmující problém a týká se nás všech, i když si to v Česku zatím ne každý uvědomuje. Stromy a flóra hrají v našich životech a e stavu celé Země důležitou roli. Vyrábí nám kyslík a udržují funkci vodního ekosystému. A i přesto si jich lidstvo neváží tak, jak […]

Číst celý článek

Skořicové overnight oats s ovocem a SUPERGREENS (napumpujte se vitamíny 💚 )

09.10.2020

Večer naplníte zavařovačku samými dobrými surovinami a necháte přes noc uležet. Ráno na vás bude v lednici čekat sytá a sladká snídaně plná vitamínů do sychravého dne. Přesně tak jednoduchý je recept na overnight oats s ovocem, skořicí a Blendeou SUPERGREENS.

Číst celý článek

Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová: Padlo tabu, že jít k psychologovi rovná se být blázen (rozhovor)

07.10.2020

Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová mluví o tom, zda se české firmy starají o psychickou pohodu svých zaměstnanců, jaké psychické problémy sebou nese dnešní uspěchaná doba zaměřená na výkon a poradí, co dělat doma pro každodenní psychohygienu.

Číst celý článek

“22 kilogramů šlo dolů a cítím se dobře,” pochvaluje si změnu životosprávy zákaznice Aneta

30.09.2020

Mladá maminka Aneta je naše spokojená zákaznice. Popisuje zdravotní problémy, které ji trápily a změny v životosprávě, díky kterým se komplikací zbavila. Aneta užívá Blendea SUPERGREENS a popisuje, jak přesně jí zelená směs pomohla.

Číst celý článek

Maracuja – exotické ovoce pro podporu imunity, snížení zánětů s výbornými nutričními hodnotami

16.09.2020

Maracuja je slaďoučké exotické ovoce, které lze v sezoně koupit i u nás. Článek popíše všechny prospěšné benefity plodů marakuje na vaše zdraví. Čtěte dál, abyste zjistili, v čem přesně je maracuja pro tělo prospěšná a jaké má výživové hodnoty.

Číst celý článek

Eleuterokok ostnitý (Sibiřský ženšen) – pozitivní účinky na imunitu, výkon a kondici potvrzené vědci

19.08.2020

Eleuterok je velice zajímavá, “jedovatě” vypadající rostlina, která má ale znamenité účinky na imunitu kondici a výkon. Článek přečtete za 6 minut. Naučí vás Sibiřský ženšen správně užívat a upozorní na případná negativa. V článku budu používat oficiální název Eleuterokok ostnitý. Sibiřský ženšen je pouze přezdívka a lidové označení.

Číst celý článek

5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

05.08.2020

Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 5 […]

Číst celý článek

Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

05.08.2020

Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

Číst celý článek

NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

28.07.2020

Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

Číst celý článek

Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

28.07.2020

Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

Číst celý článek
[value^="om-"]
[value^="om-"]