• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse.

Málokdo přitom ví, že ze stovek známých pěstovaných odrůd kávovníků na celém světě se nejvíce používají pouze dva z nich - robusta a arabica.

V minulém článku jsme se zaměřili na arabicu, dnes nás bude zajímat robusta.

zrna a prášek z robusty
Zrna robusty a arabicy se liší vzhledem, vůní i chutí.

Vzhled robusty, vůně a chuť hotové kávy

Už na první pohled na zrnko kávy lze rychle poznat, zda se jedná o zrna arabicy (kávovník arabský) a robusty (kávovník statný).

Zatímco arabica má protáhlejší tvar zrna s vlnitou středovou rýhou, robusta má kulatější tvar a rovnou rýhu uprostřed zrna.

Ještě výraznější je rozdíl ve vůni a chuti kávy mezi arabikou a robustou. Rozdíl už je vlastně předurčený tvarem kávového zrna. 

Protáhlejší “elegantnější” arabica má jemnější, měkčí, sladší a zároveň bohatší chuť.

Naproti tomu “baculatější” robusta se vyznačuje drsnější a silnější chuť. Chuť robusty není tak bohatá, ale je v ní patrná zemitost a dřevitost. Méně intenzivní je u robusty i vůně.

Složení a obsah kofeinu 

Robusta obsahuje až dvojnásobek kofeinu oproti zrnům arabicy. Množství kofeinu se u robusty pohybuje okolo 2,2 až 2,7 %.

Zatímco arabica je bohatá na cukry a lipidy (až o 60 % více než u robusty), robusta kromě kofeinu obsahuje až dvojnásobné množství kyseliny chlorogenové.

Tato kyselina ji poskytuje vyšší odolnost, hořkost a dřevitost. 

robusta s vysokým obsahem kofeinu
Robusta je bohatší na kofein. Proto je její chuť mnohem silnější.

Která káva je lepší a chutnější? Robusta nebo arabica?

Všeobecně je za lepší a kvalitnější kávu považovaná spíše arabica pro její jemnější a pestřejší chuťové možnost.

Zásadní roli hrají chuťové preference milovníků kávy. Spousta lidí preferuje spíše silnější kávu, a proto dávají přednost robustě a nebo kávovým směsím s převahou robusty. 

Nejoblíbenější kávy nebývají tvořeny čistě zrny buď arabicy nebo robusty, ale pečlivě promyšlenou a otestovanou kombinací vybraných nejkvalitnějších zrn.

Chuťově vytříbená a zároveň silná káva tak může z 80 % obsahovat arabicu, ale potřebnou sílu a výraznou kávovou chuť ji dodá právě těch zbývajících 20 % robusty.

MÁME PRO VÁS ZDRAVOU SMĚS ROBUSTY A ARABIKY:

Blendea SUPERCOFFEE kombinuje instantní robustu a arabiku s medicinálními houbami a kořenem čekanky.

Má výborné povzbudivé účinky, podpoří imunitu a zdravé trávení.

Má velice jemnou chuť se skořicovým podtónem díky zdravé cejlonské skořici.

Recenzi na SUPERCOFFEE najdete na BIOrecenze.cz.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Po kliknutí na tlačítko přejdete na podrobné účinky nebo si můžete SUPERCOFFEE ihned přidat do košíku.

Složení, vůně, chuť, dávkování i účinky

Čerstvá zrna kávy jsou, dalo by se přeneseně říci “nemastná, neslaná”. Nijak nevoní, nijak nechutnají.

Zrna se nejprve sbírají, poté se suší a nakonec se praží.

Právě pražení kávovým zrnům dodá onu typickpu kávovou vůni a chuť, kterou na ní tak zbožňujeme. 

Pražená zrna robusty obsahují následující složky:

  • kofein 
  • kyselinu chlorogenovou
  • kyselinu kávová
  • kyselinu linolová a olejová
  • polysacharidy a proteiny
  • vitamíny B2 a B5
  • minerály draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan a železo

2 hlavní složky robusty – kofein a kyselina chlorogenová

Hlavní silu a rozdíl zrn robusty oproti arabice představuje především vysoký obsah kofeinu a kyseliny chlorogenové.

Tyto dvě složky keřům kávovníku statného a poskytují potřebnou odolnost proti škůdcům a zrnům robusta pak silnou až hořkou kávovou chuť.

Kofein se kvůli svým vlastnostem používá v celé řadě odvětví. Kromě potravinářství je kofein rovněž hodně oblíbený v lékařském a kosmetickém průmyslu

Jaké má kofein hlavní účinky na lidský organismus?

  • stimuluje centrální nervovou soustavu a činnost srdce
  • povzbuzuje dýchací systém a krevní oběh
  • podporuje regeneraci pokožky
  • zlepšuje stav a vzhled kůže a vlasů

Kyselina chlorogenová je zase silný antioxidant, který v lidském těle podporuje snížení krevního cukru, potlačuje vznik žlučových kamenů, zlepšuje stav pokožky a v některých případech může dokonce bránit vzniku cukrovky.

Zpříjemněte si den a nabuďte se s novou Blendea SUPERCOFFE.

Stane se chutnou součástí vašeho denního rituálu a povzbudí vás až na několik hodin.

Příprava kávy SUPERCOFFEE
Po kliknutí na tlačítko si zvolíte počet balení a vyplníte objednávku. SUPERCOFFEE vám doručíme do 48 hodin.

Prospěšné a negativní účinky pití kávy

Poměrně dlouho se káva považovala za nápoj škodící zdraví, tedy při větší spotřebě.

Dnes se už ví, že si bez obav o své zdraví můžeme dopřát klidně až několik šálků vynikající kávy denně. Samozřejmě by mělo jít o kvalitní kávová zrna. 

Negativa hrozí pouze při opravdu nadměrné spotřebě kávy od pěti šálků kávy více, a to platí především pro osoby citlivé na kofein.

A ty zpravidla velmi dobře vědí, že jim káva ve větším množství nedělá dobře. 

Pozitivní přínosy kávy na lidské zdraví:

  • stimuluje, povzbuzuje a dodává energii
  • podporuje schopnost soustředění, zlepšuje paměť a další mozkové funkce
  • zvyšuje výkonnost a vytrvalost a naopak snižuje svalovou únavu
  • zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuku
  • má antioxidační účinky
  • pozitivní ovlivňuje trávicí systém
  • je důležitý pro tvorbu kolagenu a elastanu
  • některé studie dokazují, že kofein snižuje riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova chorob), cirhózy, jaterního karcinomu a cukrovky

Negativní vliv kávy:

  • závislost – lidé si s kávou spojují celou řadu rituálů, nejedná se tedy tak o fyzickou, jako spíše jakousi psychickou závislost (např. ranní káva nebo káva po obědě)
  • předávkování – při nadměrném množství kávy může dojít k neklidu, podráždění, nervozity či nespavosti

Kolik kávy denně je zdravé a bezpečné vypít?

S pitím kávy to není zdaleka tak hrozné, jak se ještě nedávno psalo. Denně si bez obav můžeme dopřát 3 až 5 šálků kávy.

Většina lidí si přitom denně dopřává tak dva až tři šálky kávy, který jim pomohou nastartovat den a udržet se svěží a soustředění.

kdy pít kávu?
Ideální prý je první šálek kávy okolo desáté hodiny dopoledne.

Robusta versus arabica – původ, výskyt, pěstování

U kávy nás na prvním místě zajímá vůně a chuť. Jak je to ale s původem kávy, kde se vzala, a kdo ji pěstují nyní? Je snazší pěstovat robustu nebo arabicu?

Pojďme se na závěr článku o robustě krátce podívat na pár zajímavostí ze světa pěstování kávy.

Robusta je odolnější a snáze se pěstuje

Keře kávovníků statného, ze kterého pochází zrna robusty, původně rostly na území subsaharské Afriky.

Keře robusty rostou spíše v nižších nadmořských výškách a jejich pěstování je mnohem méně náročné, jednodušší a daleko lépe odolávají škůdcům.

Dnes k největším pěstitelům patří Vietnam a Brazílie a další země:

  • Indonésie
  • Indie
  • Uganda
  • Malajsie
  • Cote D'ivoire
  • Thajsko
  • Kamerun
  • Filipíny
  • Madagaskar
  • Nová Guinea
  • Guatemala

Arabica je méně odolná

Oproti robustě arabica hůře snáší špatné podmínky, a je tudíž náročnější na pěstování.

Keře kávovníku arabského pochází z Etiopie a Jemenu. Arabica potřebuje vyšší horské polohy, nižší teploty a vyšší vlhkost.

Keře kávovníku arabského jsou spíše nižší a mají hluboké kořeny a jeho plody dozrávají déle.

Dnes se pěstování arabicy zabývají zejména jihoamerické a vybrané africké země:

  • Kolumbie
  • Etiopie
  • Mexiko
  • Kostarika
  • Guatemala
  • Ekvádor
  • Burundi
  • Rwanda
zrna kávovníku statného
Keře kávovníku statného mají radši nižší polohy.

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Nepatřím mezi klasické milovníky kávy a kávu jsem se “naučila” pít teprve před pár lety. Stačí mi tak dvě tři kávy týdně, které si obvykle dopřávám po obědě, když na ni dostanu chuť.

A pak si ji vychutnám v klidu a beze spěchu. Důležitá je pro mne kvalita a výsledná chuť kávy. 

Naprosto ale chápu opravdové milovníky kávy, že je skvělé vědět, že si denně mohou dát klidně “tři až pět káviček” a nic hrozného se s jejich zdravím nestane 😉

Nejen pro ně máme tip na novinku v podobě speciální kávy SUPERCOFFEE Blendea, která vedle směsi robusty a arabicy obsahuje medicinální houby a cejlonskou skořici.

Blendea SUPERCOFFEE

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Kelp (Ascophyllum nodosum), štítná žláza, správný vývoj dítěte a další vědecky potvrzené zdravotní účinky

31.01.2023

Kelp je výživná mořská řasa s výrazným vlivem na funkce a kondici štítné žlázy. Má vysoký obsah jódu, který štítná žláza rovněž potřebuje pro správné fungování. Kelp pro vás nově vyrábíme v kapslích Blendea pro každodenní užívání. V článku proto vysvětlím zdravotní účinky kelpu a odkážu na odborné a vědecké zdroje, které tyto účinky potvrzují.

Číst celý článek

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) jako „nejlepší přítel žen“: Vědecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví (menstruační komfort a menopauza)

25.01.2023

Kontryhel obecný extrahujeme a zpracováváme jako tradiční léčivou bylinu do olejových kapek s MCT olejem pod značkou Blendea. Ač je kontryhel prospěšný i pro zdraví muže, v článku představím hlavně vedecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví. Významná je pomoc s bolestivou menstruací, nadměrným krvácením a podpora menopauzálního komfortu. Pokud si kapky objednáte, do 2 […]

Číst celý článek

Holistický detox: Zdravý a účinný postup očisty

06.01.2023

Holistický přístup k životu je čím dál oblíbenější. Stále více a více lidí si uvědomuje, že síla přírody je daleko mocnější než všechny možné léky a praktiky, které nám nabízí klasické zdravotnictví. Možná je právě tato cesta tou vhodnou variantou, jak začít znovu a provést tolik potřebný detox těla i mysli. Očistit se od škodlivých […]

Číst celý článek

Ženšen pravý (Panax ginseng, Všehoj ženšenový): Vědecky podložené pozitivní účinky, vedlejší účinky a dávkování

16.11.2022

Ženšen pravý je vytrvalá rostlina s původem v Asii. Roste i v Rusku a Americe. Za nejučinnější se považuje ženšen s původem v Koreji. Pro lidské zdraví je důležitý ženšenový kořen, který obsahuje cenné ginsenosidy. Prohledal jsem odborné zdroje, abych vám představil všechny vědecky potvrzené zdravotní účinky pravého ženšenu. Kapsle se sušeným kořenem ženšenu vyrábíme […]

Číst celý článek

Nootropika podpoří paměť, soustředění a funkce mozku. Které chytré drogy jsou nejsilnější?

27.10.2022

Nootropika neboli chytré drogy (anglicky smart drugs) jsou psychoaktivní látky příznivě ovlivňující funkce mozku, myšlení, paměť, bdělost, soustředění i motivaci a úroveň stresu. Zpomalují stárnutí mozku a zmírňují neurodegenerativní procesy, kvůli kterým ubývá mozkových buněk (neuronů). Určitě se nelekejte označení chytré drogy. Ty přírodní jsou legální a můžete je bez omezení normálně nakupovat a užívat. […]

Číst celý článek

Jak snížit cholesterol dlouhodobě i rychle? Co jíst a jak změnit životosprávu?

25.10.2022

Jak snížit cholesterol, když jej ve zdravé míře potřebujeme všichni? Již nepatrně zvýšená hladina začne pomalu ucpávat cévy. Jelikož se zvýšený cholesterol prakticky nijak citelně neprojevuje, vysoká hladina zvyšuje riziko infarktů a mrtvic. „Tradiční“ český jídelníček obsahuje velmi tučné a nevhodně upravené potraviny, které cholesterol zvyšují. Je chudý na zdravé rostlinné tuky, které hladinu dovedou […]

Číst celý článek

Jak mi funkční houby doslova změnily život (zkušenost mladé maminky Niky)

11.10.2022

Před pár lety jsem byla na nějakém mém pomyslném životním dně, kde se mi nedařilo a vše se mi hroutilo. Hodinu před státnicemi se se mnou po šesti letech rozešel přes sms bývalý přítel. Nejen že proběhl rozchod, ale ke státnicím jsem v tom stavu nedošla, a tak jsem se “nemohla” a hlavně nechtěla vracet […]

Číst celý článek

Třezalka tečkovaná – ta ti zvedne náladu ? (přírodní antidepresivum, rychlejší hojení ran, tlumení příznaků menopauzy)

27.09.2022

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je tradiční bylinka s původem v Evropě. Mezi Čechy je velmi oblíbená díky prospěšným zdravotním účinkům. Nejčastěji se konzumuje sušená ve formě třezalkového čaje. Za nejvýznamnější účinek lze považovat pomoc s depresemi a zhoršeným duševním stavem. Pro některé lidi ale není vhodná a nedoporučuje se kombinovat ji s některými léky. V […]

Číst celý článek

4 novinky v prodeji: Bylinné olejové kapky Blendea s MCT olejem. Jak je vyrábíme a jaké mají účinky?

12.09.2022

Neúnavně vyvíjíme nové produkty a na e-shop právě přidáváme 4 nové druhy bylinných kapek s MCT olejem. V článku vám chci představit olejové kapky, účinky jednotlivých extraktů a zároveň účinky kokosového MCT oleje. Všechny olejové kapky Blendea jsou určeny pro každodenní užívání a já již dnes věřím, že si je rychle oblíbíte 🙂

Číst celý článek

Jak snížit kortizol? Kromě redukce stresu jsou nezbytné zdravé návyky (11 tipů)

15.08.2022

Různým druhům stresu čelíme každý den všichni. Stres zvyšuje sekreci hormonu kortizolu, který sice potřebujeme, ale dlouhodobě vysoká hladina je škodlivá. Našim společným cílem je proto snížení hladiny kortizolu.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.