• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse.

Málokdo přitom ví, že ze stovek známých pěstovaných odrůd kávovníků na celém světě se nejvíce používají pouze dva z nich - robusta a arabica.

V minulém článku jsme se zaměřili na arabicu, dnes nás bude zajímat robusta.

zrna a prášek z robusty
Zrna robusty a arabicy se liší vzhledem, vůní i chutí.

Vzhled robusty, vůně a chuť hotové kávy

Už na první pohled na zrnko kávy lze rychle poznat, zda se jedná o zrna arabicy (kávovník arabský) a robusty (kávovník statný).

Zatímco arabica má protáhlejší tvar zrna s vlnitou středovou rýhou, robusta má kulatější tvar a rovnou rýhu uprostřed zrna.

Ještě výraznější je rozdíl ve vůni a chuti kávy mezi arabikou a robustou. Rozdíl už je vlastně předurčený tvarem kávového zrna. 

Protáhlejší “elegantnější” arabica má jemnější, měkčí, sladší a zároveň bohatší chuť.

Naproti tomu “baculatější” robusta se vyznačuje drsnější a silnější chuť. Chuť robusty není tak bohatá, ale je v ní patrná zemitost a dřevitost. Méně intenzivní je u robusty i vůně.

Složení a obsah kofeinu 

Robusta obsahuje až dvojnásobek kofeinu oproti zrnům arabicy. Množství kofeinu se u robusty pohybuje okolo 2,2 až 2,7 %.

Zatímco arabica je bohatá na cukry a lipidy (až o 60 % více než u robusty), robusta kromě kofeinu obsahuje až dvojnásobné množství kyseliny chlorogenové.

Tato kyselina ji poskytuje vyšší odolnost, hořkost a dřevitost. 

robusta s vysokým obsahem kofeinu
Robusta je bohatší na kofein. Proto je její chuť mnohem silnější.

Která káva je lepší a chutnější? Robusta nebo arabica?

Všeobecně je za lepší a kvalitnější kávu považovaná spíše arabica pro její jemnější a pestřejší chuťové možnost.

Zásadní roli hrají chuťové preference milovníků kávy. Spousta lidí preferuje spíše silnější kávu, a proto dávají přednost robustě a nebo kávovým směsím s převahou robusty. 

Nejoblíbenější kávy nebývají tvořeny čistě zrny buď arabicy nebo robusty, ale pečlivě promyšlenou a otestovanou kombinací vybraných nejkvalitnějších zrn.

Chuťově vytříbená a zároveň silná káva tak může z 80 % obsahovat arabicu, ale potřebnou sílu a výraznou kávovou chuť ji dodá právě těch zbývajících 20 % robusty.

MÁME PRO VÁS ZDRAVOU SMĚS ROBUSTY A ARABIKY:

Blendea SUPERCOFFEE kombinuje instantní robustu a arabiku s medicinálními houbami a kořenem čekanky.

Má výborné povzbudivé účinky, podpoří imunitu a zdravé trávení.

Má velice jemnou chuť se skořicovým podtónem díky zdravé cejlonské skořici.

Recenzi na SUPERCOFFEE najdete na BIOrecenze.cz.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Po kliknutí na tlačítko přejdete na podrobné účinky nebo si můžete SUPERCOFFEE ihned přidat do košíku.

Složení, vůně, chuť, dávkování i účinky

Čerstvá zrna kávy jsou, dalo by se přeneseně říci “nemastná, neslaná”. Nijak nevoní, nijak nechutnají.

Zrna se nejprve sbírají, poté se suší a nakonec se praží.

Právě pražení kávovým zrnům dodá onu typickpu kávovou vůni a chuť, kterou na ní tak zbožňujeme. 

Pražená zrna robusty obsahují následující složky:

  • kofein 
  • kyselinu chlorogenovou
  • kyselinu kávová
  • kyselinu linolová a olejová
  • polysacharidy a proteiny
  • vitamíny B2 a B5
  • minerály draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan a železo

2 hlavní složky robusty – kofein a kyselina chlorogenová

Hlavní silu a rozdíl zrn robusty oproti arabice představuje především vysoký obsah kofeinu a kyseliny chlorogenové.

Tyto dvě složky keřům kávovníku statného a poskytují potřebnou odolnost proti škůdcům a zrnům robusta pak silnou až hořkou kávovou chuť.

Kofein se kvůli svým vlastnostem používá v celé řadě odvětví. Kromě potravinářství je kofein rovněž hodně oblíbený v lékařském a kosmetickém průmyslu

Jaké má kofein hlavní účinky na lidský organismus?

  • stimuluje centrální nervovou soustavu a činnost srdce
  • povzbuzuje dýchací systém a krevní oběh
  • podporuje regeneraci pokožky
  • zlepšuje stav a vzhled kůže a vlasů

Kyselina chlorogenová je zase silný antioxidant, který v lidském těle podporuje snížení krevního cukru, potlačuje vznik žlučových kamenů, zlepšuje stav pokožky a v některých případech může dokonce bránit vzniku cukrovky.

Zpříjemněte si den a nabuďte se s novou Blendea SUPERCOFFE.

Stane se chutnou součástí vašeho denního rituálu a povzbudí vás až na několik hodin.

Příprava kávy SUPERCOFFEE
Po kliknutí na tlačítko si zvolíte počet balení a vyplníte objednávku. SUPERCOFFEE vám doručíme do 48 hodin.

Prospěšné a negativní účinky pití kávy

Poměrně dlouho se káva považovala za nápoj škodící zdraví, tedy při větší spotřebě.

Dnes se už ví, že si bez obav o své zdraví můžeme dopřát klidně až několik šálků vynikající kávy denně. Samozřejmě by mělo jít o kvalitní kávová zrna. 

Negativa hrozí pouze při opravdu nadměrné spotřebě kávy od pěti šálků kávy více, a to platí především pro osoby citlivé na kofein.

A ty zpravidla velmi dobře vědí, že jim káva ve větším množství nedělá dobře. 

Pozitivní přínosy kávy na lidské zdraví:

  • stimuluje, povzbuzuje a dodává energii
  • podporuje schopnost soustředění, zlepšuje paměť a další mozkové funkce
  • zvyšuje výkonnost a vytrvalost a naopak snižuje svalovou únavu
  • zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuku
  • má antioxidační účinky
  • pozitivní ovlivňuje trávicí systém
  • je důležitý pro tvorbu kolagenu a elastanu
  • některé studie dokazují, že kofein snižuje riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova chorob), cirhózy, jaterního karcinomu a cukrovky

Negativní vliv kávy:

  • závislost – lidé si s kávou spojují celou řadu rituálů, nejedná se tedy tak o fyzickou, jako spíše jakousi psychickou závislost (např. ranní káva nebo káva po obědě)
  • předávkování – při nadměrném množství kávy může dojít k neklidu, podráždění, nervozity či nespavosti

Kolik kávy denně je zdravé a bezpečné vypít?

S pitím kávy to není zdaleka tak hrozné, jak se ještě nedávno psalo. Denně si bez obav můžeme dopřát 3 až 5 šálků kávy.

Většina lidí si přitom denně dopřává tak dva až tři šálky kávy, který jim pomohou nastartovat den a udržet se svěží a soustředění.

kdy pít kávu?
Ideální prý je první šálek kávy okolo desáté hodiny dopoledne.

Robusta versus arabica – původ, výskyt, pěstování

U kávy nás na prvním místě zajímá vůně a chuť. Jak je to ale s původem kávy, kde se vzala, a kdo ji pěstují nyní? Je snazší pěstovat robustu nebo arabicu?

Pojďme se na závěr článku o robustě krátce podívat na pár zajímavostí ze světa pěstování kávy.

Robusta je odolnější a snáze se pěstuje

Keře kávovníků statného, ze kterého pochází zrna robusty, původně rostly na území subsaharské Afriky.

Keře robusty rostou spíše v nižších nadmořských výškách a jejich pěstování je mnohem méně náročné, jednodušší a daleko lépe odolávají škůdcům.

Dnes k největším pěstitelům patří Vietnam a Brazílie a další země:

  • Indonésie
  • Indie
  • Uganda
  • Malajsie
  • Cote D'ivoire
  • Thajsko
  • Kamerun
  • Filipíny
  • Madagaskar
  • Nová Guinea
  • Guatemala

Arabica je méně odolná

Oproti robustě arabica hůře snáší špatné podmínky, a je tudíž náročnější na pěstování.

Keře kávovníku arabského pochází z Etiopie a Jemenu. Arabica potřebuje vyšší horské polohy, nižší teploty a vyšší vlhkost.

Keře kávovníku arabského jsou spíše nižší a mají hluboké kořeny a jeho plody dozrávají déle.

Dnes se pěstování arabicy zabývají zejména jihoamerické a vybrané africké země:

  • Kolumbie
  • Etiopie
  • Mexiko
  • Kostarika
  • Guatemala
  • Ekvádor
  • Burundi
  • Rwanda
zrna kávovníku statného
Keře kávovníku statného mají radši nižší polohy.

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Nepatřím mezi klasické milovníky kávy a kávu jsem se “naučila” pít teprve před pár lety. Stačí mi tak dvě tři kávy týdně, které si obvykle dopřávám po obědě, když na ni dostanu chuť.

A pak si ji vychutnám v klidu a beze spěchu. Důležitá je pro mne kvalita a výsledná chuť kávy. 

Naprosto ale chápu opravdové milovníky kávy, že je skvělé vědět, že si denně mohou dát klidně “tři až pět káviček” a nic hrozného se s jejich zdravím nestane 😉

Nejen pro ně máme tip na novinku v podobě speciální kávy SUPERCOFFEE Blendea, která vedle směsi robusty a arabicy obsahuje medicinální houby a cejlonskou skořici.

Blendea SUPERCOFFEE

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek