• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • “Zdravie je vymoženosť dnešnej doby,” rozhovor s radikální a upřímnou koučkou Bagniari + pozvánka na BEZPLATNOU přednášku

“Zdravie je vymoženosť dnešnej doby,” rozhovor s radikální a upřímnou koučkou Bagniari + pozvánka na BEZPLATNOU přednášku

Káťa je radikální a upřímná výživová poradkyně, osobní trenérka a studentka aplikované kineziologie v jednom. Aktivně přednáší a učí širokou veřejnost, jak pracovat se svým tělem. Sama o sobě říká, že je nestranná a dělá to, co ji baví.

Káťa je radikální a upřímná výživová poradkyně, osobní trenérka a studentka aplikované kineziologie v jednom. Aktivně přednáší a učí širokou veřejnost, jak pracovat se svým tělem. Sama o sobě říká, že je nestranná a dělá to, co ji baví.

S Káťou (alias Bagniari) připravujeme pro vás všechny přednášku ZDARMA 4. dubna 2019 v Praze, která vám jednou pro vždy ujasní:

  • jaké faktory nám snižují imunitu a jak s tím můžeme bojovat
  • proč je důležité mít zdravá střeva
  • jak imunita a zdravá střeva spolu souvisí
  • které potraviny mohou pomoci zvýšit imunitu a které naopak ne

Veškeré předané informace budou založené na celosvětových studiích, nečekejte tedy žádný med kolem pusy. Tak jako Bagniari je radikální a upřímná, taková bude i přednáška.

Jako malou ochutnávku vám přinášíme úderný rozhovor, který vám celou problematiku dnešní moderní doby, imunity a chronických problémů se zažíváním nastíní.

Na konci tohoto rozhovoru najdete možnost přihlásit se a vše tak slyšet na vlastní uši. Počet míst je omezený.

 

Káťo, jak jsi vplula do roku 2019, co tě letos čeká?

Konečne mi po dlhej dobe nový rok nezačal s plánmi na skúšky ako to je zvykom v mojom študentskom živote. Skúškové obdobie som vymenila za čas kedy som sa mohla maximálne venovať vzdelaniu mimo školu, na ktoré času toľko nebýva. Bolo to pár ďalších kurzov, knižiek a online vzdelávanie. Takže si vieš predstaviť moje nadšenie!

 

Studuješ aplikovanou kineziologii, proč sis vybrala právě tuto školu?

Už výberom bakalárskeho odboru som svetu naznačila, že sa chcem venovať človeku, ale nechcem byť doktor. To bol aj dôvod výberu spomínaného magisterského odboru Aplikovaná kineziológia.

Tento odbor zahrňuje vlastne všetko, o čo som mala záujem už od strednej. Človek, pohyb, výživa a mindset. Navyše mi tento obor umožnil, aby som mohla pracovať popri škole, čo bol pre mňa veľmi dôležitý faktor .

 

Jakých největších chyb a nešvarů si všímáš, že se dopouštíme nejčastěji při stravování?

Podľa mňa zbytočne ľudia prechádzajú z extrému do extrému. Tou formou sú diéty, odporúčania od rôznych odborníkov, nové výskumy, sociálne média a rady hodnoverné vyzerajúcich ľudí, žiaľ bez štipky svedomia z následkov.

Je to len tým, že chcú byť niekým iným a nie sebou. Preto ľudia nepremýšľajú, či to ako jedia dáva zmysel ich telu a životnému štýlu. Jednoducho, ak nie ste bikina, nejedzte ako ona, tak isto ak nie ste kulturista, nejedzte ako on. Je to profesia.

 

Je lidské zdraví propojené napřímo s lidskou psychikou? Jak toto propojení funguje?

Podľa mňa všetko začína aj končí u psychiky. Mnohokrát sa ma pýtajú ľudia, či som radšej nechcela byť psychológom, a občas sa tak aj u mojich klientov cítim. Ale naozaj, ak raz človek pochopí, aká mocná psychika je, zistí, koľkí odborníci sú ako múdre knihy, ktoré si nikto druhýkrát neprečíta, pretože nedávajú zmysel.

Stačí sa len zamyslieť nad tým, že náš mozog sa začal zväčšovať a štrukturálne meniť s tým, ako sme menili stravu, na ktorú sa prispôsobil tráviaci systém svojou stavbou do dnešnej podoby.

V črevách máme svoju imunitu. A keď už poznáš aspoň tieto dve základné informácie, je ti jasné pri pohľade na dnešné stravovanie, že tam súvislosť byť musí. Novodobé výskumy už konečne dokazujú, že stav čriev, respektíve ako je na tom náš mikrobióm, ovplyvňuje psychický stav jedinca.

 

Jak je propojená lidská psychika se správným fungováním střev?

Aby som pri tejto otázke neskončila pri písaní seminárnej práce, skúsim v skratke. Tak, ako to hovorím na svojich prednáškach. Ak ti je od žalúdka zle, nafukuje ťa, máš kŕče v bruchu, či akékoľvek problémy, som si 100% istá, že pokiaľ bolesť neutlmíš, nefunguje ti ani mozog. Si agresívna, necítiš sa vo svojom tele dobre, sťahuješ sa od okolia a podobne.

Naopak ak sa nemáš rada, tlačí na teba okolie aby si nejak vyzerala, či veľa pracuješ, vedie to k stravovaniu, ktoré je chudobné na prebiotiká, plnohodnotné potraviny s nedostatkom makroživín, či celkovej energie. A teraz to znásob niekoľkými dňami a mesiacmi popritom ako sa nanič cítiš.

Jedno bez druhého proste nefunguje. Funkciou čriev je spracovať potravu a vyťažiť z nej čo najviac živín. Psychika aby si si jedlo užila. Jedla s niekým a vnímala, že to, čo ješ, ti dáva silu do života.

Rozhovor Káťa Bagniari

Kátina přednáška. Káťu můžete sledovat i na Instagramu

 

A co imunita, má špatné fungování střev na to nějaký vliv?

To som tu už vlastne dosť načrtla. V tráviacom systéme je naša imunita. Tráviaci systém telo detoxikuje pomocou pečene a obličiek. Za pomoci rôznych enzýmov a reakcií rozkladá prijaté živiny tak, aby sa čo najlepšie vstrebali do tela a zvyšok sa čo najrýchlejšie dostal z tela von a neškodil nám.

Na to potrebujem pomocníkov, ktorý nás z väčšiny tvoria. Mikroorganizmy, ktoré ma tvoria a vlastne správne by som mala povedať, že sme to my a nie ja a mikroorganizmy. Naša symbióza je nutná, ale mnohí ju narušujú.

 

Jaké faktory negativně ovlivňují náš imunitní systém?

Ultra-spracované potraviny, všeobecne rýchle jedlo – fastfoody, spálené jedlo, jedlo s vysokým obsahom spracovaných tukov a cukrov, ako sú rafinované oleje či glukózovo-fruktózové sirupy, nedostatok vlákniny a probiotík, prehnaná čistota, nekvalitný spánok, workholizmus, psychika, stres… No, nechcem tu písať nový článok 🙂

 

Jaké nejjednodušší a základní opatření můžeme pro sebe udělat, abychom zlepšili jak střeva, tak imunitu?

Optimalizovať svoj život. Zdravie je vymoženosť dnešnej doby, na to naozaj nie sme stvorení, ale dospeli sme k tomu ako živočíšny druh a to je skvelé! Škoda, že vymoženosti doby otáčame proti sebe a skracujeme si život sami. Stravou, nedostatkom pohybu, pohybu na slnku, naháňaním sa a podobne.

 

Spoustu lidí kolem (včetně mě) má chronické potíže se střevy. Bylo to vždy? Přijde mi to jako velký boom chronických chorob…

Veľmi výnimočne. Ak by si zjedla niečo, čo ti nesedí, napríklad mlieko ak nemáš enzým, ktorý by ti ju rozložil. To by si asi ale bývala v Afrike. Alebo by ti škodil nadmerný príjem scharidov, čo je v Afrike zas bežný zdroj energie.

Kedysi by si musela zmeniť miesto, kde si sa pôvodne narodila, či by ti niekto denno-denne dovážali zdroj potravín, ktoré nevieš spracovať. Prípadne nejaká genetická mutácia alebo fyzický zásah z nejakého zranenia. Alebo kedykoľvek v rámci našej histórie ak by si patrila k šľachte, kde vznikali prvé civilizačné choroby z nesúladu, ktorý žijeme dnes.

 

Jaké jsou nejčastější potíže se střevy a co to způsobuje?

Tých je naozaj veľa! Dosť sa skloňuje v dnešnej dobe ochorenie Crohn, IBS, celiakia, laktózová intolerancia a končí to u rakovín. Všetko sú to choroby z nesúladu, ktoré ľudia akceptujú a tlmia práškami namiesto zmeny stravy či prístupu k sebe samému.

 

Dokážou zelené potraviny (např. spirulina, mladý ječmen… ) pozitivně ovlivnit činnost střev a imunitu?

Áno, ale sú malým zrnkom na poli, ktoré môže vyrásť v krásnu úrodu. Sú zdrojom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny ale hlavne obsahujú chlorofyl. Chlorofyl sa spája práve s proti zápalovými procesmi v našom tele, konkrétne v bunkách.

TIP REDAKCE: Dopřejte svému tělu pořádnou dávku zelených superpotravin, vitamínů a minerálů pravidelným užíváním Blendey SUPERGREENS.

ukaž zdravotní účinky Blendea

 

Kdy je nejvhodnější a jakou formou suplementovat zelené superpotraviny?

Najvhodnejšie je prijímať dostatok listovej zeleniny, k tomu občas prihodiť riasy alebo suplementy ako chlorella či mladý jačmeň. Určite nie 365 dní v roku, ale robiť si týžden či mesiac pauzy, aby telo nebolo tak ako pri iných zdrojoch jedla, neustále živené tým istým zdrojom. Zachovať variabilitu jedla, tak ako to bolo kedysi vďaka ročným obdobiam, či zmenou prostredia.

 

Také jste dostali chuť vědět víc? Přihlaste se na naši první přednášku 4. dubna 2019 v Praze, která je úplně zdarma. Pozor, počet návštěvníků je limitovaný. Zajistěte si své místo včas a REGISTRUJTE SE po kliknutí na tento odkaz.

 

[table “5” not found /]

 

autor

    Květa Bezuchová

    Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    “Dělám prostě to, co dělá dobře tělu i hlavě,” rozhovor se spokojenou zákaznicí Terezou Horníčkovou

    19.07.2019

    Máme tu pro Vás další rozhovor ze série reálných zákaznických zkušeností s Blendeou. Tentokrát se o svůj příběh podělila slečna Tereza Horníčková, která je lektorkou jógy, výživová poradkyně a milovnice zelených superpotravin – doslova! 🙂  Dozvíte se, proč vyzkoušela téměř všechny zelené ječmeny na českém trhu, jaké problémy mohou spustit špatně fungující střeva a jaké byly […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Houba reishi má příznivý vliv na střevní bakterie u myší, potvrzují vědci

    11.07.2019

    Kdo houbu denně sní, k tomu lékař nechodí. Vědci tvrdí, že účinné látky asijské houby mohou bakterie ve vašem břichu změnit k lepšímu. Změnou střevních bakterií houba reishi (Ganoderma lucidum) brání a zamezuje symptomům obezity u myší – včetně zvyšování tělesné hmotnosti a inzulínové rezistence.

    Číst celej článek

    “Náš organismus nemůže být nikdy zcela vyčištěn,” rozhovor se specialiskami na výživu z NE HLADU

    09.07.2019

    Ing. Mgr. Veronika Pourová a Mgr. Andrea Jakešová jsou nutriční terapeutky a nutriční specialistky, které absolvovaly studium na 1. lékařské fakultě UK. Jsou členkami České asociace nutričních terapeutů a zakladatelkami nutriční poradny Ne hladu. Co se svými klienty nejčastěji řeší, co si myslí o jarním detoxu, přerušovaném půstu a jak se podle nich udržíte fit po celý […]

    Číst celej článek

    Detoxikace plic vám prodlouží život. Jak plíce vyčistit a už nikdy nesáhnout po cigaretě?

    04.07.2019

    Konečně jste udělali ten velký krok správným směrem – rozhodli jste se přestat kouřit a zahodili jste svou poslední cigaretu. Tím to však ještě nekončí a k vítězství v podobě zdravého těla a čistých plic je ještě daleko. Poradíme vám, jak plíce zanesené od kouření vyčistit a co všechno vás ještě může čekat v cestě za zdravými plícemi.

    Číst celej článek

    Pomozte Vláďovi a jeho rodině. Každá koruna se počítá

    25.06.2019

    Dvaačtyřicetiletý Vladimír Mikuláš je hrdý tatínek 4 letých dvojčat Samuela a Gabriela a manžel úžasné Denisy. Když před 2 roky s Denisou plánovali svatbu, diagnostikovali mu zákeřnou nevyléčitelnou nemoc amyotrofickou laterální sklerózu (ALS) neboli Lou Gehrigovu nemoc.

    Číst celej článek

    10 mýtů o “zdravé” snídani aneb proč jsou instagramové snídaně blbost

    25.06.2019

    Ráno při snídani zapnete Instagram, chleba se sýrem v druhé ruce, slintáte nad nádhernými snídaněmi ostatních. Macaté toasty natřískané slaninkou a majonézou, nutella vyvěrající z croissaintu, mrakodrap máslem pořádně promaštěných tlustých palačinek s řádně naloženou vrstvou karamelu a marmelády, pudinkové koblížky. K tomu jahodové latte a muffin ze Starbucks jako sladká tečka.

    Číst celej článek

    Spirulinou zvýšíte sportovní výkon a spalování tuků, potvrzuje studie

    20.06.2019

    Spirulina je modrozelená sinice, která je bohatým zdrojem aminokyselin, minerálů, vitamínu C a vitamínu E. Spirulina má také antioxidační vlastnosti a bylo prokázáno, že chrání před oxidačním poškozením při cvičení. Nedávný výzkum potvrdil, že suplementace spiruliny zvyšuje výkon a oxidaci (neboli spalování) tuků. Únavový bod oddaluje o celých 24 %, oxidaci tuků zvyšuje o 10,9 […]

    Číst celej článek

    MSM uleví pacientům s osteoartrózou, potvrzují vědci

    18.06.2019

    Vědci potvrdili protizánětlivé účinky MSM (methylsulfonylmethan). Jess Halliday uvedla, že nová studie naznačuje, že MSM významně snižuje bolest u pacientů trpících osteoartrózou.

    Číst celej článek

    Kosmetika není vždy šetrná a bezpečná pro všechny typy pleti. Jaké mohou být negativní vlivy?

    11.06.2019

    Kosmetika pro nás v mnohých případech znamená péči, pomoc, zkrášlení, změnu k lepšímu, dokonce i zvýšení sebevědomí. Jsou ale případy, kdy nám mohou kosmetické složky nemálo zavařit. Podívejte se s námi na případy, kdy vám může kosmetika uškodit a jaké jsou její negativní vlivy a dopady na naši po kráse a zdraví toužící pleť.

    Číst celej článek

    6 vlivů kradoucích vlasům pevnost, lesk, objem a krásu. Jak je porazit?

    04.06.2019

    S našimi vlasy bychom neměli bojovat. Měly by být naší ozdobou, naší korunou. Ne vždy se nám ale podaří odejít z domu s dokonalou hřívou. Někdy nás vlastně problémy s vlasy mohou pěkně potrápit – ať už jde o vypadávání, lupy anebo zkrátka zničené pramínky a roztřepené konečky. Poradím vám, jak docílit zdravých a krásných vlasů i bez kadeřníka.

    Číst celej článek