• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • “Zdravie je vymoženosť dnešnej doby,” rozhovor s radikální a upřímnou koučkou Bagniari + pozvánka na BEZPLATNOU přednášku

“Zdravie je vymoženosť dnešnej doby,” rozhovor s radikální a upřímnou koučkou Bagniari + pozvánka na BEZPLATNOU přednášku

Káťa je radikální a upřímná výživová poradkyně, osobní trenérka a studentka aplikované kineziologie v jednom. Aktivně přednáší a učí širokou veřejnost, jak pracovat se svým tělem. Sama o sobě říká, že je nestranná a dělá to, co ji baví.

Káťa je radikální a upřímná výživová poradkyně, osobní trenérka a studentka aplikované kineziologie v jednom. Aktivně přednáší a učí širokou veřejnost, jak pracovat se svým tělem. Sama o sobě říká, že je nestranná a dělá to, co ji baví.

S Káťou (alias Bagniari) připravujeme pro vás všechny přednášku ZDARMA 4. dubna 2019 v Praze, která vám jednou pro vždy ujasní:

  • jaké faktory nám snižují imunitu a jak s tím můžeme bojovat
  • proč je důležité mít zdravá střeva
  • jak imunita a zdravá střeva spolu souvisí
  • které potraviny mohou pomoci zvýšit imunitu a které naopak ne

Veškeré předané informace budou založené na celosvětových studiích, nečekejte tedy žádný med kolem pusy. Tak jako Bagniari je radikální a upřímná, taková bude i přednáška.

Jako malou ochutnávku vám přinášíme úderný rozhovor, který vám celou problematiku dnešní moderní doby, imunity a chronických problémů se zažíváním nastíní.

Na konci tohoto rozhovoru najdete možnost přihlásit se a vše tak slyšet na vlastní uši. Počet míst je omezený.

Káťo, jak jsi vplula do roku 2019, co tě letos čeká?

Konečne mi po dlhej dobe nový rok nezačal s plánmi na skúšky ako to je zvykom v mojom študentskom živote. Skúškové obdobie som vymenila za čas kedy som sa mohla maximálne venovať vzdelaniu mimo školu, na ktoré času toľko nebýva. Bolo to pár ďalších kurzov, knižiek a online vzdelávanie. Takže si vieš predstaviť moje nadšenie!

Studuješ aplikovanou kineziologii, proč sis vybrala právě tuto školu?

Už výberom bakalárskeho odboru som svetu naznačila, že sa chcem venovať človeku, ale nechcem byť doktor. To bol aj dôvod výberu spomínaného magisterského odboru Aplikovaná kineziológia.

Tento odbor zahrňuje vlastne všetko, o čo som mala záujem už od strednej. Človek, pohyb, výživa a mindset. Navyše mi tento obor umožnil, aby som mohla pracovať popri škole, čo bol pre mňa veľmi dôležitý faktor .

Jakých největších chyb a nešvarů si všímáš, že se dopouštíme nejčastěji při stravování?

Podľa mňa zbytočne ľudia prechádzajú z extrému do extrému. Tou formou sú diéty, odporúčania od rôznych odborníkov, nové výskumy, sociálne média a rady hodnoverné vyzerajúcich ľudí, žiaľ bez štipky svedomia z následkov.

Je to len tým, že chcú byť niekým iným a nie sebou. Preto ľudia nepremýšľajú, či to ako jedia dáva zmysel ich telu a životnému štýlu. Jednoducho, ak nie ste bikina, nejedzte ako ona, tak isto ak nie ste kulturista, nejedzte ako on. Je to profesia.

Je lidské zdraví propojené napřímo s lidskou psychikou? Jak toto propojení funguje?

Podľa mňa všetko začína aj končí u psychiky. Mnohokrát sa ma pýtajú ľudia, či som radšej nechcela byť psychológom, a občas sa tak aj u mojich klientov cítim. Ale naozaj, ak raz človek pochopí, aká mocná psychika je, zistí, koľkí odborníci sú ako múdre knihy, ktoré si nikto druhýkrát neprečíta, pretože nedávajú zmysel.

Stačí sa len zamyslieť nad tým, že náš mozog sa začal zväčšovať a štrukturálne meniť s tým, ako sme menili stravu, na ktorú sa prispôsobil tráviaci systém svojou stavbou do dnešnej podoby.

V črevách máme svoju imunitu. A keď už poznáš aspoň tieto dve základné informácie, je ti jasné pri pohľade na dnešné stravovanie, že tam súvislosť byť musí. Novodobé výskumy už konečne dokazujú, že stav čriev, respektíve ako je na tom náš mikrobióm, ovplyvňuje psychický stav jedinca.

Jak je propojená lidská psychika se správným fungováním střev?

Aby som pri tejto otázke neskončila pri písaní seminárnej práce, skúsim v skratke. Tak, ako to hovorím na svojich prednáškach. Ak ti je od žalúdka zle, nafukuje ťa, máš kŕče v bruchu, či akékoľvek problémy, som si 100% istá, že pokiaľ bolesť neutlmíš, nefunguje ti ani mozog. Si agresívna, necítiš sa vo svojom tele dobre, sťahuješ sa od okolia a podobne.

Naopak ak sa nemáš rada, tlačí na teba okolie aby si nejak vyzerala, či veľa pracuješ, vedie to k stravovaniu, ktoré je chudobné na prebiotiká, plnohodnotné potraviny s nedostatkom makroživín, či celkovej energie. A teraz to znásob niekoľkými dňami a mesiacmi popritom ako sa nanič cítiš.

Jedno bez druhého proste nefunguje. Funkciou čriev je spracovať potravu a vyťažiť z nej čo najviac živín. Psychika aby si si jedlo užila. Jedla s niekým a vnímala, že to, čo ješ, ti dáva silu do života.

Rozhovor Káťa Bagniari

Kátina přednáška. Káťu můžete sledovat i na Instagramu

A co imunita, má špatné fungování střev na to nějaký vliv?

To som tu už vlastne dosť načrtla. V tráviacom systéme je naša imunita. Tráviaci systém telo detoxikuje pomocou pečene a obličiek. Za pomoci rôznych enzýmov a reakcií rozkladá prijaté živiny tak, aby sa čo najlepšie vstrebali do tela a zvyšok sa čo najrýchlejšie dostal z tela von a neškodil nám.

Na to potrebujem pomocníkov, ktorý nás z väčšiny tvoria. Mikroorganizmy, ktoré ma tvoria a vlastne správne by som mala povedať, že sme to my a nie ja a mikroorganizmy. Naša symbióza je nutná, ale mnohí ju narušujú.

Jaké faktory negativně ovlivňují náš imunitní systém?

Ultra-spracované potraviny, všeobecne rýchle jedlo – fastfoody, spálené jedlo, jedlo s vysokým obsahom spracovaných tukov a cukrov, ako sú rafinované oleje či glukózovo-fruktózové sirupy, nedostatok vlákniny a probiotík, prehnaná čistota, nekvalitný spánok, workholizmus, psychika, stres… No, nechcem tu písať nový článok 🙂

Jaké nejjednodušší a základní opatření můžeme pro sebe udělat, abychom zlepšili jak střeva, tak imunitu?

Optimalizovať svoj život. Zdravie je vymoženosť dnešnej doby, na to naozaj nie sme stvorení, ale dospeli sme k tomu ako živočíšny druh a to je skvelé! Škoda, že vymoženosti doby otáčame proti sebe a skracujeme si život sami. Stravou, nedostatkom pohybu, pohybu na slnku, naháňaním sa a podobne.

Spoustu lidí kolem (včetně mě) má chronické potíže se střevy. Bylo to vždy? Přijde mi to jako velký boom chronických chorob…

Veľmi výnimočne. Ak by si zjedla niečo, čo ti nesedí, napríklad mlieko ak nemáš enzým, ktorý by ti ju rozložil. To by si asi ale bývala v Afrike. Alebo by ti škodil nadmerný príjem scharidov, čo je v Afrike zas bežný zdroj energie.

Kedysi by si musela zmeniť miesto, kde si sa pôvodne narodila, či by ti niekto denno-denne dovážali zdroj potravín, ktoré nevieš spracovať. Prípadne nejaká genetická mutácia alebo fyzický zásah z nejakého zranenia. Alebo kedykoľvek v rámci našej histórie ak by si patrila k šľachte, kde vznikali prvé civilizačné choroby z nesúladu, ktorý žijeme dnes.

Jaké jsou nejčastější potíže se střevy a co to způsobuje?

Tých je naozaj veľa! Dosť sa skloňuje v dnešnej dobe ochorenie Crohn, IBS, celiakia, laktózová intolerancia a končí to u rakovín. Všetko sú to choroby z nesúladu, ktoré ľudia akceptujú a tlmia práškami namiesto zmeny stravy či prístupu k sebe samému.

Dokážou zelené potraviny (např. spirulina, mladý ječmen… ) pozitivně ovlivnit činnost střev a imunitu?

Áno, ale sú malým zrnkom na poli, ktoré môže vyrásť v krásnu úrodu. Sú zdrojom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny ale hlavne obsahujú chlorofyl. Chlorofyl sa spája práve s proti zápalovými procesmi v našom tele, konkrétne v bunkách.

TIP REDAKCE: Dopřejte svému tělu pořádnou dávku zelených superpotravin, vitamínů a minerálů pravidelným užíváním Blendey SUPERGREENS.

ukaž zdravotní účinky Blendea

Kdy je nejvhodnější a jakou formou suplementovat zelené superpotraviny?

Najvhodnejšie je prijímať dostatok listovej zeleniny, k tomu občas prihodiť riasy alebo suplementy ako chlorella či mladý jačmeň. Určite nie 365 dní v roku, ale robiť si týžden či mesiac pauzy, aby telo nebolo tak ako pri iných zdrojoch jedla, neustále živené tým istým zdrojom. Zachovať variabilitu jedla, tak ako to bolo kedysi vďaka ročným obdobiam, či zmenou prostredia.

Také jste dostali chuť vědět víc? Přihlaste se na naši první přednášku 4. dubna 2019 v Praze, která je úplně zdarma. Pozor, počet návštěvníků je limitovaný. Zajistěte si své místo včas a REGISTRUJTE SE po kliknutí na tento odkaz.

[table “5” not found /]
autor

    Květa Bezuchová

    Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Veganský protein – zdroje v potravinách, účinky na vaše zdraví a rady, jak dobře nakoupit

    18.12.2019

    Není to zas tak dlouho, co byl protein spojován se zvedáním těžkých vah a budování svalové hmoty. V současné době si protein v prášku jako doplněk stravy pořizují obyčejní lidé, kteří nedokáží pokrýt dostatečné množství kvalitních bílkovin v normální stravě stravě.  Ne nutně se přitom musí jednat o náruživé sportovce, jejichž tělo požaduje zvýšený příjem […]

    Číst celej článek