• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • “Zdravie je vymoženosť dnešnej doby,” rozhovor s radikální a upřímnou koučkou Bagniari + pozvánka na BEZPLATNOU přednášku

“Zdravie je vymoženosť dnešnej doby,” rozhovor s radikální a upřímnou koučkou Bagniari + pozvánka na BEZPLATNOU přednášku

Káťa je radikální a upřímná výživová poradkyně, osobní trenérka a studentka aplikované kineziologie v jednom. Aktivně přednáší a učí širokou veřejnost, jak pracovat se svým tělem. Sama o sobě říká, že je nestranná a dělá to, co ji baví.

Káťa je radikální a upřímná výživová poradkyně, osobní trenérka a studentka aplikované kineziologie v jednom. Aktivně přednáší a učí širokou veřejnost, jak pracovat se svým tělem. Sama o sobě říká, že je nestranná a dělá to, co ji baví.

S Káťou (alias Bagniari) připravujeme pro vás všechny přednášku ZDARMA 4. dubna 2019 v Praze, která vám jednou pro vždy ujasní:

  • jaké faktory nám snižují imunitu a jak s tím můžeme bojovat
  • proč je důležité mít zdravá střeva
  • jak imunita a zdravá střeva spolu souvisí
  • které potraviny mohou pomoci zvýšit imunitu a které naopak ne

Veškeré předané informace budou založené na celosvětových studiích, nečekejte tedy žádný med kolem pusy. Tak jako Bagniari je radikální a upřímná, taková bude i přednáška.

Jako malou ochutnávku vám přinášíme úderný rozhovor, který vám celou problematiku dnešní moderní doby, imunity a chronických problémů se zažíváním nastíní.

Na konci tohoto rozhovoru najdete možnost přihlásit se a vše tak slyšet na vlastní uši. Počet míst je omezený.

Káťo, jak jsi vplula do roku 2019, co tě letos čeká?

Konečne mi po dlhej dobe nový rok nezačal s plánmi na skúšky ako to je zvykom v mojom študentskom živote. Skúškové obdobie som vymenila za čas kedy som sa mohla maximálne venovať vzdelaniu mimo školu, na ktoré času toľko nebýva. Bolo to pár ďalších kurzov, knižiek a online vzdelávanie. Takže si vieš predstaviť moje nadšenie!

Studuješ aplikovanou kineziologii, proč sis vybrala právě tuto školu?

Už výberom bakalárskeho odboru som svetu naznačila, že sa chcem venovať človeku, ale nechcem byť doktor. To bol aj dôvod výberu spomínaného magisterského odboru Aplikovaná kineziológia.

Tento odbor zahrňuje vlastne všetko, o čo som mala záujem už od strednej. Človek, pohyb, výživa a mindset. Navyše mi tento obor umožnil, aby som mohla pracovať popri škole, čo bol pre mňa veľmi dôležitý faktor .

Jakých největších chyb a nešvarů si všímáš, že se dopouštíme nejčastěji při stravování?

Podľa mňa zbytočne ľudia prechádzajú z extrému do extrému. Tou formou sú diéty, odporúčania od rôznych odborníkov, nové výskumy, sociálne média a rady hodnoverné vyzerajúcich ľudí, žiaľ bez štipky svedomia z následkov.

Je to len tým, že chcú byť niekým iným a nie sebou. Preto ľudia nepremýšľajú, či to ako jedia dáva zmysel ich telu a životnému štýlu. Jednoducho, ak nie ste bikina, nejedzte ako ona, tak isto ak nie ste kulturista, nejedzte ako on. Je to profesia.

Je lidské zdraví propojené napřímo s lidskou psychikou? Jak toto propojení funguje?

Podľa mňa všetko začína aj končí u psychiky. Mnohokrát sa ma pýtajú ľudia, či som radšej nechcela byť psychológom, a občas sa tak aj u mojich klientov cítim. Ale naozaj, ak raz človek pochopí, aká mocná psychika je, zistí, koľkí odborníci sú ako múdre knihy, ktoré si nikto druhýkrát neprečíta, pretože nedávajú zmysel.

Stačí sa len zamyslieť nad tým, že náš mozog sa začal zväčšovať a štrukturálne meniť s tým, ako sme menili stravu, na ktorú sa prispôsobil tráviaci systém svojou stavbou do dnešnej podoby.

V črevách máme svoju imunitu. A keď už poznáš aspoň tieto dve základné informácie, je ti jasné pri pohľade na dnešné stravovanie, že tam súvislosť byť musí. Novodobé výskumy už konečne dokazujú, že stav čriev, respektíve ako je na tom náš mikrobióm, ovplyvňuje psychický stav jedinca.

Jak je propojená lidská psychika se správným fungováním střev?

Aby som pri tejto otázke neskončila pri písaní seminárnej práce, skúsim v skratke. Tak, ako to hovorím na svojich prednáškach. Ak ti je od žalúdka zle, nafukuje ťa, máš kŕče v bruchu, či akékoľvek problémy, som si 100% istá, že pokiaľ bolesť neutlmíš, nefunguje ti ani mozog. Si agresívna, necítiš sa vo svojom tele dobre, sťahuješ sa od okolia a podobne.

Naopak ak sa nemáš rada, tlačí na teba okolie aby si nejak vyzerala, či veľa pracuješ, vedie to k stravovaniu, ktoré je chudobné na prebiotiká, plnohodnotné potraviny s nedostatkom makroživín, či celkovej energie. A teraz to znásob niekoľkými dňami a mesiacmi popritom ako sa nanič cítiš.

Jedno bez druhého proste nefunguje. Funkciou čriev je spracovať potravu a vyťažiť z nej čo najviac živín. Psychika aby si si jedlo užila. Jedla s niekým a vnímala, že to, čo ješ, ti dáva silu do života.

Rozhovor Káťa Bagniari

Kátina přednáška. Káťu můžete sledovat i na Instagramu

A co imunita, má špatné fungování střev na to nějaký vliv?

To som tu už vlastne dosť načrtla. V tráviacom systéme je naša imunita. Tráviaci systém telo detoxikuje pomocou pečene a obličiek. Za pomoci rôznych enzýmov a reakcií rozkladá prijaté živiny tak, aby sa čo najlepšie vstrebali do tela a zvyšok sa čo najrýchlejšie dostal z tela von a neškodil nám.

Na to potrebujem pomocníkov, ktorý nás z väčšiny tvoria. Mikroorganizmy, ktoré ma tvoria a vlastne správne by som mala povedať, že sme to my a nie ja a mikroorganizmy. Naša symbióza je nutná, ale mnohí ju narušujú.

Jaké faktory negativně ovlivňují náš imunitní systém?

Ultra-spracované potraviny, všeobecne rýchle jedlo – fastfoody, spálené jedlo, jedlo s vysokým obsahom spracovaných tukov a cukrov, ako sú rafinované oleje či glukózovo-fruktózové sirupy, nedostatok vlákniny a probiotík, prehnaná čistota, nekvalitný spánok, workholizmus, psychika, stres… No, nechcem tu písať nový článok 🙂

Jaké nejjednodušší a základní opatření můžeme pro sebe udělat, abychom zlepšili jak střeva, tak imunitu?

Optimalizovať svoj život. Zdravie je vymoženosť dnešnej doby, na to naozaj nie sme stvorení, ale dospeli sme k tomu ako živočíšny druh a to je skvelé! Škoda, že vymoženosti doby otáčame proti sebe a skracujeme si život sami. Stravou, nedostatkom pohybu, pohybu na slnku, naháňaním sa a podobne.

Spoustu lidí kolem (včetně mě) má chronické potíže se střevy. Bylo to vždy? Přijde mi to jako velký boom chronických chorob…

Veľmi výnimočne. Ak by si zjedla niečo, čo ti nesedí, napríklad mlieko ak nemáš enzým, ktorý by ti ju rozložil. To by si asi ale bývala v Afrike. Alebo by ti škodil nadmerný príjem scharidov, čo je v Afrike zas bežný zdroj energie.

Kedysi by si musela zmeniť miesto, kde si sa pôvodne narodila, či by ti niekto denno-denne dovážali zdroj potravín, ktoré nevieš spracovať. Prípadne nejaká genetická mutácia alebo fyzický zásah z nejakého zranenia. Alebo kedykoľvek v rámci našej histórie ak by si patrila k šľachte, kde vznikali prvé civilizačné choroby z nesúladu, ktorý žijeme dnes.

Jaké jsou nejčastější potíže se střevy a co to způsobuje?

Tých je naozaj veľa! Dosť sa skloňuje v dnešnej dobe ochorenie Crohn, IBS, celiakia, laktózová intolerancia a končí to u rakovín. Všetko sú to choroby z nesúladu, ktoré ľudia akceptujú a tlmia práškami namiesto zmeny stravy či prístupu k sebe samému.

Dokážou zelené potraviny (např. spirulina, mladý ječmen… ) pozitivně ovlivnit činnost střev a imunitu?

Áno, ale sú malým zrnkom na poli, ktoré môže vyrásť v krásnu úrodu. Sú zdrojom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny ale hlavne obsahujú chlorofyl. Chlorofyl sa spája práve s proti zápalovými procesmi v našom tele, konkrétne v bunkách.

TIP REDAKCE: Dopřejte svému tělu pořádnou dávku zelených superpotravin, vitamínů a minerálů pravidelným užíváním Blendey SUPERGREENS.

ukaž zdravotní účinky Blendea

Kdy je nejvhodnější a jakou formou suplementovat zelené superpotraviny?

Najvhodnejšie je prijímať dostatok listovej zeleniny, k tomu občas prihodiť riasy alebo suplementy ako chlorella či mladý jačmeň. Určite nie 365 dní v roku, ale robiť si týžden či mesiac pauzy, aby telo nebolo tak ako pri iných zdrojoch jedla, neustále živené tým istým zdrojom. Zachovať variabilitu jedla, tak ako to bolo kedysi vďaka ročným obdobiam, či zmenou prostredia.

Také jste dostali chuť vědět víc? Přihlaste se na naši první přednášku 4. dubna 2019 v Praze, která je úplně zdarma. Pozor, počet návštěvníků je limitovaný. Zajistěte si své místo včas a REGISTRUJTE SE po kliknutí na tento odkaz.

[table “5” not found /]
autor

Květa Bezuchová

Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy? 👩🏽

22.09.2021

Akné je velkým otazníkem a zároveň strašákem nejen pro mnoho slečen. Problematická pleť se projevuje hlavně v období dospívání, ale také v případě vysazení hormonální antikoncepce nebo také při nadmíře stresu. Naši pleť ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z těch dalších, na které bychom neměli zapomínat, je strava.

Číst celý článek

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

25.08.2021

Představím vám velice zvláštní odrůdu zeleného čaje, která se pěstuje a používá úplně jinak než klasické zelené čaje. Obsahuje ohromné množství účinných látek, zejména antioxidantů, ovlivňuje lidskou psychiku a údajně podporuje i spalování tuků. Tento práškový čaj se sytě zelenou barvou se nazývá matcha (také mača, mačča). Sytě zelený a velmi jemný prášek matcha je […]

Číst celý článek

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

17.08.2021

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování.  Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších […]

Číst celý článek

„Největším nebezpečím jsme my sami,“ říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek