Moringa BIO Organic kapsle máme právě v akci 2+1 balení zdarma

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00

Zahřívací potraviny hrají prim v zimním jídelníčku

Jak by měl vypadat zimní jídelníček? Rozhodně jinak než ten letní. Ani v případě, kdy usilujete o hubnutí, chcete pracovat na své postavě nebo prostě jíst zdravě, neměly by v něm chybět některé potraviny.

Půjde především o zahřívací potraviny, které podpoří metabolismus a současně pomohou s hubnutím. A klidně je můžete využít i jako ingredienci svého zimního smoothie.

Jak by měl vypadat zimní jídelníček? Rozhodně jinak než ten letní. Ani v případě, kdy usilujete o hubnutí, chcete pracovat na své postavě nebo prostě jíst zdravě, neměly by v něm chybět některé potraviny.

Půjde především o zahřívací potraviny, které podpoří metabolismus a současně pomohou s hubnutím. A klidně je můžete využít i jako ingredienci svého zimního smoothie.

Zahřívací potraviny vás chrání během zimy

S efektem zahřívání (nebo ochlazování) organismu potravinami pracuje již tisíce let tradiční čínská medicína a další východní nauky, přesto je aktuální i v současnosti.

Na serveru Doktorka.cz na něho upozorňuje například známý výživový specialista Martin Škába. Také na webu Kondice.cz odkazují na moderní studie, které dokládají jasná fakta.

Například studie publikovaná v magazínu European Journal of clinical Nutrition přinesla tyto závěry:

  • zahřívací potraviny zvyšují teplo v lidském organismu
  • mohou zrychlit metabolismus o 5 – 15 %
  • se zrychlením metabolismu dochází také k efektivnějšímu spalování kalorií

Dle uvedené studie patří mezi zahřívací potraviny zejména ty s vysokým obsahem proteinů nebo koření.

 

VIDEO: Které potraviny jíst v zimě a které v létě? Odpovídá Martin Škába.:

 

Zázvor a hřejivé koření

Typickou zahřívací potravinou je zázvor. Každý, kdo někdy ochutnal zázvorový čaj, jistě potvrdí jeho zahřívací účinky. Stejné působení bude mít zázvor i jako ingredience smoothie.

Vyzkoušejte naše ověřené hřejivé recepty:

Těšit se můžete nejenom ze zahřívacího působení zázvoru, ale i z jeho dalších účinků.

  • Posiluje imunitu.
  • Pomáhá při nejrůznějších zažívacích potížích.
  • protizánětlivé účinky.
  • Je prospěšný při chřipce a nachlazení.
  • Tiší bolest, tlumí bolest svalů i kloubů.

zázvor a hřejivé kořeniny

Zázvor patří mezi hřejivé koření, s ním i skořice, chilli, pepř, kari, kurkuma aj.

 

Hřejivé účinky slibuje i aromatická skořice, která má také antibakteriální, protivirové a protiplísňové vlastnosti. Navíc je považována za přírodní afrodiziakum. Také skořice napomáhá trávení, podobně jako další druhy koření.

Mezi zahřívací koření se řadí i chilli, hřebíček, pepř, kurkuma nebo kari. Mnoho z nich se pyšní také silnými antioxidačními účinky.

Zvlášť v zimě se proto vyplatí hřejivé koření v kuchyni využívat a zařadit ho do svého jídelníčku.

Mj. pomůže snáze zvládnout období chřipek a nachlazení. Pokud ho přidáte do smoothie, můžete se těšit i z nových chutí a vůní, kterými smoothie provoní.

 

TIP: Vyzkoušejte třeba Avokádovo-banánové FIT muffiny s macou, které voní právě po skořici.

bezlepkové muffiny

 

Zahřívací ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina je nedílnou součástí každého zdravého jídelníčku, ať již jde o letní nebo zimní jídelníček. V zimě bychom však měli vybírat hřejivé druhy ovoce a zeleniny.

Jde především o sezónní druhy ovoce a zeleniny, tedy takové, které v našich končinách buď přímo dozrávají, nebo jsou díky vysoké trvanlivosti dostupné i v zimě.

Nevhodné jsou naopak ty druhy, které mají vysoký podíl vody. Takové ovoce a zelenina má totiž většinou ochlazující efekt.

jablka v zimním jídelníčku

Jablko je lokální, sezonní, trvanlivé a trvale dostupné. Ideální ovoce zimního jídelníčku. 

 

8 tipů pro zimní jídelníček

  1. Vybírejte si zahřívací potraviny a koření.
  2. Upřednostňujte teplé a hutné pokrmy.
  3. Minimálně jednou denně si dejte teplou polévku.
  4. Každý den si dejte ovoce a zeleninu, mj. dodá organismu vlákninu, vitamíny a minerály.
  5. Alespoň jednou týdně zařaďte luštěniny, už jen kvůli nezanedbatelnému podílu hodnotných bílkovin.
  6. Dopřejte si ořechy a semínka pro vysoký obsah kvalitních tuků.
  7. Nezapomínejte na zelené potraviny jako zdroj chlorofylu – koncentrované energie slunečního záření.
  8. Vyhýbejte se instantním pokrmům a průmyslově zpracovávaným potravinám s obsahem přídatných látek. Potravinová aditiva (éčka) by sice neměla být zdravotně závadná, přesto se do zdravého jídelníčku nedoporučují.

Které ovoce a zelenina se hodí do zimního zahřívacího jídelníčku?

  • jablka
  • hrušky
  • mrkev
  • celer
  • tuřín
  • pastinák
  • zelí
  • růžičková kapusta
  • červená řepa
  • černý kořen
  • topinambur
  • křen

V létě je nejlepší ovoce a zelenina v čerstvé podobě, v zimě přijde vhod zejména zelenina kvašená (kysané zelí) a ovoce v sušené podobě (křížaly, sušené švestky, hrušky, meruňky, datle, fíky aj.).

Zimní jídelníček by měl sestávat především z teplých pokrmů – to platí i pro ovoce a zeleninu. Zeleninu si můžeme dopřát vařenou v páře, grilovanou, pečenou, dokonce i krátce osmahnutou. Vhod přijdou nejrůznější polévky, omáčky a kaše. Pochutnejte si na kaších z obilovin, rýže, jáhel nebo pohanky, stejně tak na různých směsích a nákypech, ve kterých je místo i pro ovoce a zeleninu.

Inspiraci najdete mezi našimi recepty, např.:

Dýňová polévka

Dýně je univerzální – využijete ji na sladko i na slano 

 

Další zahřívací potraviny

Také zmiňované obiloviny, na slaný i sladký způsob, jako svačina, příloha i hlavní jídlo do zimního jídelníčku pro své zahřívací účinky skvěle zapadnou.

To platí i o rýži, jáhlách, pohance, bulguru, kroupách apod. Obecně jsou zahřívací účinky přiřazovány všem celozrnným potravinám.

Hojně je najdeme i mezi potravinami živočišného původu, ty jsou však pochopitelně mimo oblast našeho zájmu.

Ideální zahřívací potravinou a složkou zimního jídelníčku jsou luštěniny, které vynikají vysokým podílem kvalitních bílkovin.

Nezapomeňte proto do svého jídelníčku přidat čočku, fazole, hrách, cizrnu nebo sóju.

To jsou potraviny, které vám zimní období pomohou zvládnout ve zdraví, pohodě a příjemném teple. Pokud se bojíte nadýmání, zkuste při vaření k luštěninám přidat bylinky proti nadýmání, např. majoránku.

Také směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS se pyšní cenným obsahem s dávkou bílkovin, vitamínů a minerálů. Mj. v jejím složení najdeme i chlorofyl jako koncentrovanou energii pocházející ze slunečního záření.

Právě sluneční paprsky nám v zimě chybí více než cokoliv jiného. Díky chlorofylu obsaženému v zelených potravinách můžeme sluneční energii svému organismu dodat alespoň zprostředkovaně.

Blendea koupit

 

Semínka a ořechy

Zdravý zimní jídelníček je oproti jídelníčku letnímu tučnější. Není tuk jako tuk. Samozřejmě bychom měli sahat po zdravých tucích s obsahem omega 3 a omega 6 kyselin. Hodnotným zdrojem zdravých tuků jsou především semínka a ořechy.

Ty se skvěle kombinují se zmiňovaným sušeným ovocem a báječně se hodí do zmiňovaných kaší a dalších zimních pokrmů z obilovin, rýže, pohanky apod. Semínka a ořechy také úžasně doplní vaše zimní smoothies a smoothie bowl.

Ořechy a semínka můžete do jídelníčku zařadit i prostřednictvím rostlinného mléka, zdravé alternativy běžného kravského mléka, bez mléčného tuku a mléčného cukru (laktózy).

 

Na semínka a ořechy samozřejmě nezapomínáme ani v receptech:

karobová smoothie bowl s blendeou

CHRAŇTE SE:
9 okamžitých tipů, jak se letos bránit nachlazení a chřipce.

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Nemoc zažívacího traktu celiakie: Jak se projevuje a jak zmírnit její projevy 🙏🏼

28.03.2022

Zatímco někteří mohou jíst cokoliv a v jakékoliv kombinaci, aniž by je trápily žaludeční potíže, jiní mají problémy i při konzumaci obyčejného rohlíku. Různé poruchy zažívání nejsou neobvyklé a při správném přístupu nemusí ohrožovat zdraví. Mezi ty častější patří celiakie. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.