Těžké kovy nemusí jen škodit. Které pomáhají?

Jako těžké kovy se označují takové kovy, které jsou nebezpečné pro životní prostředí i lidský organismus.

Není to však tak jednoznačné, jak by se mohlo zdát. Na jedné straně stojí vysoce toxické kovy, kterým je nejlepší se vyhnout.

Na druhé straně jsou tu však i kovy, které lidský organismus v nízkých dávkách potřebuje pro své fungování.

Přesto se i tyto kovy někdy označují jako těžké.

Jako těžké kovy se označují takové kovy, které jsou nebezpečné pro životní prostředí i lidský organismus.

Není to však tak jednoznačné, jak by se mohlo zdát. Na jedné straně stojí vysoce toxické kovy, kterým je nejlepší se vyhnout.

Na druhé straně jsou tu však i kovy, které lidský organismus v nízkých dávkách potřebuje pro své fungování.

Přesto se i tyto kovy někdy označují jako těžké.

Jak těžké kovy odstranit z těla?

Očistěte se unikátní směsí Blendea SUPERGREENS, která vašemu tělu odlehčí od nebezpečných těžkých kovů, zároveň doplní tolik potřebné vitamíny a minerály v optimální formě i množství.

Které kovy patří mezi těžké?

Dle Wikipedie k těžkým kovům (polokovům) patří: olovo, rtuť, kadmium, arsen, thalium, stříbro, ale někdy se tak označují i kovy jako chrom, kobalt, nikl, měď, zinek nebo selen.

Těmi nejnebezpečnějšími kovy jsou aktuálně olovo, rtuť, kadmium a arsen, kterým je také lidský organismus vystavován nejčastěji.

Jsou prokazatelně toxické, poškozují struktury živých organismů a páchají také zásadní škody na lidském zdraví.

Životní prostředí, zdravá strava

Další z kovů označovaných jako těžké jsou toxické pouze ve velkých dávkách.

Ve stopovém množství jsou pro zdraví člověka dokonce nezbytné. Ve zdravé výživě je označujeme jako stopové prvky (mikroprvky).

Pokud půjde o kovy, bude to zejména železo, měď nebo zinek. Pro fungování lidského organismu jsou potřebné v dávce několika miligramů denně.

Vedle toho známe i tzv. ultrastopové prvky jako chrom, kobalt, nikl, vanad nebo selen s denní dávkou ve výši do jednoho miligramu.

 

Tři kovy, bez kterých se organismus neobejde

Železo, zinek a měď. To jsou kovy (někdy označované také jako těžké kovy), které každý lidský organismus přirozeně potřebuje pro své fungování.

Jde přitom o zástupce minerálních látek, které jsou pro zdraví nezbytné podobně jako vitamíny.

Od vitamínů se liší svým chemickým složením. Minerální látky jsou charakteristické svým anorganickým původem.

Jsou součástí neživé hmoty a živé organismy je neumí sami produkovat.

Lidskému organismu proto tyto látky musíme dodávat zvenčí, nejlépe prostřednictvím stravy.

Mezi potravinami se dají najít i takové, které nabízejí hned celou paletu minerálních látek, vitamínů a dalších bioaktivních prvků.

Pro jejich komplexní obsah je označujeme jako superpotraviny.

Náš tip – hned čtyři zelené superpotraviny v jednom najdete ve směsi Blendea SUPERGREENS.

Jde o směs BIO spiruliny, BIO chlorelly, BIO zeleného ječmene a BIO mladé pšenice

Všechny tyto superpotraviny se pyšní hodnotným složením s mnoha cennými složkami, nechybí mezi nimi ani železo, zinek a měď.

Obsah železa v zelené směsi Blendea SUPERGREENS

Proč jsou kovy v těle tolik potřebné?

Železo

Železo je životně důležitým prvkem. Je klíčovou složkou hemoglobinu – červeného krevního barviva.

Podílí se na stavbě a funkci červených krvinek, tedy i přenosu kyslíku. Nedostatek železa vede k anémii, ale stojí také za nadměrnou únavou a vyčerpáním.

Železo má totiž vliv na okysličení důležitých životních orgánů – mozku nebo srdce, ale také svalů.

Dostatek železa v organismu je předpokladem správného fungování imunitního systému, zvyšuje obranyschopnost vůči infekcím.

Naopak nadbytek železa poškozuje buňky, stimuluje tvorbu volných radikálů, negativně ovlivňuje játra nebo kardiovaskulární systém.

Prostřednictvím stravy je však téměř nemožné dosáhnout předávkování železem.

Zdrojem železa je červené maso, vnitřnosti, mořské plody, vaječný žloutek, ale také cereálie a obiloviny, některé ořechy, listová zelenina nebo meruňky. 

Ve stravě se železo přirozeně vyskytuje v doprovodu dalších látek, které podporují jeho vstřebávání, jde například o vitamín C.

Přísun železa by naopak neměl být provázen přísunem vitamínu E, který snižuje jeho vstřebávání.

Zdravá strava, minerály, železo

Zinek

Zinek najdeme ve všech živých buňkách, živočišných i rostlinných. Je základní složkou více než stovky enzymů, účastní se tak základních životních funkcí jako je trávení, růst nebo reprodukce.

Zinek se podílí na tvorbě nových tkání. Souvisí také s produkcí energie v organismu.

Podporuje činnost imunitního systému, pomáhá v boji proti infekcím, zlepšuje hojení. Je nezbytný pro činnost a funkce jater, správnou funkci zraku nebo vývoj pohlavních žláz.

Nedostatek zinku se může projevovat chutí na sladké. Stojí také za pomalým růstem dětí, impotencí nebo kožními potížemi.

Příjem zinku v dávce vyšší než 200 mg je vysoce toxický. Pokud zinek přijímáme prostřednictvím stravy, předávkování nehrozí.

Zdrojem zinku je maso, vejce, některá semínka a ořechy, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky nebo luštěniny.

Zdravá strava, minerály, luštěniny

Měď

Po železe a zinku má být měď třetím nejvíce zastoupeným stopovým prvkem v lidském těle.

Je nezbytná pro fungování nervové soustavy i další důležité tělesné pochody. Podílí se na stavbě kostí. S

polu s železem se účastní krvetvorby, spolu se zinkem má zase vliv na využití cukrů.

Měď podporuje protizánětlivé reakce v těle a v neposlední řadě je prospěšná pro zmírnění křečí.

Zdravá strava, minerály, měď

Nedostatek mědi v organismu se projevuje oslabením imunity, únavou, chudokrevností, nechutenstvím, také zhoršením kvality kůže a vlasů.

Nadbytek mědi, který však téměř není možné dosáhnout skrze stravu, vede k poškození jater a k poruchám nervové soustavy. Projevuje se třesem a křečemi.

Zdrojem mědi jsou játra, mořské plody, ořechy, ovesné vločky, droždí, kakao, maliny, sušené švestky nebo houby.

Přírodní původ

Všechny potřebné minerály nebo vitamíny, ale také další mikro a makroživiny nezbytné pro lidské zdraví by měly být součástí stravy.

Obecným pravidlem je, že vyvážený jídelníček a pestrá strava by měla pokrýt příjem všech živin.

Svůj jídelníček můžete zpestřit také o směs Blendea SUPERGREENS. Přírodní původ, ověřené zdroje a organická kvalita jsou zárukou, že obsažené živiny tělo maximálně zužitkuje.

Obsah železa v zelené směsi Blendea SUPERGREENS
autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek