Těžké kovy nemusí jen škodit. Které pomáhají?

Jako těžké kovy se označují takové kovy, které jsou nebezpečné pro životní prostředí i lidský organismus. Není to však tak jednoznačné, jak by se mohlo zdát. Na jedné straně stojí vysoce toxické kovy, kterým je nejlepší se vyhnout. Na druhé straně jsou tu však i kovy, které lidský organismus v nízkých dávkách potřebuje pro své fungování. Přesto se i tyto kovy někdy označují jako těžké.

Jako těžké kovy se označují takové kovy, které jsou nebezpečné pro životní prostředí i lidský organismus. Není to však tak jednoznačné, jak by se mohlo zdát. Na jedné straně stojí vysoce toxické kovy, kterým je nejlepší se vyhnout. Na druhé straně jsou tu však i kovy, které lidský organismus v nízkých dávkách potřebuje pro své fungování. Přesto se i tyto kovy někdy označují jako těžké.

Jak těžké kovy odstranit z těla?

Očistěte se unikátní směsí Blendea SUPERGREENS, která vašemu tělu odlehčí od nebezpečných těžkých kovů, zároveň doplní tolik potřebné vitamíny a minerály v optimální formě i množství.

ukaž složení Blendea

Těžké kovy. Jak to tedy je?

Dle Wikipedie k těžkým kovům (polokovům) patří: olovo, rtuť, kadmium, arsen, thalium, stříbro, ale někdy se tak označují i kovy jako chrom, kobalt, nikl, měď, zinek nebo selen.

Těmi nejnebezpečnějšími kovy jsou aktuálně olovo, rtuť, kadmium a arsen, kterým je také lidský organismus vystavován nejčastěji. Jsou prokazatelně toxické, poškozují struktury živých organismů a páchají také zásadní škody na lidském zdraví.

Životní prostředí, zdravá stravaDalší z kovů označovaných jako těžké jsou toxické pouze ve velkých dávkách. Ve stopovém množství jsou pro zdraví člověka dokonce nezbytné. Ve zdravé výživě je označujeme jako stopové prvky (mikroprvky). Pokud půjde o kovy, bude to zejména železo, měď nebo zinek. Pro fungování lidského organismu jsou potřebné v dávce několika miligramů denně.

Vedle toho známe i tzv. ultrastopové prvky jako chrom, kobalt, nikl, vanad nebo selen s denní dávkou ve výši do jednoho miligramu.

Tři kovy, bez kterých se organismus neobejde

Železo, zinek a měď. To jsou kovy (někdy označované také jako těžké kovy), které každý lidský organismus přirozeně potřebuje pro své fungování.

Jde přitom o zástupce minerálních látek, které jsou pro zdraví nezbytné podobně jako vitamíny. Od vitamínů se liší svým chemickým složením. Minerální látky jsou charakteristické svým anorganickým původem. Jsou součástí neživé hmoty a živé organismy je neumí sami produkovat. Lidskému organismu proto tyto látky musíme dodávat zvenčí, nejlépe prostřednictvím stravy.

Mezi potravinami se dají najít i takové, které nabízejí hned celou paletu minerálních látek, vitamínů a dalších bioaktivních prvků. Pro jejich komplexní obsah je označujeme jako superpotraviny.

Náš tip – hned čtyři zelené superpotraviny v jednom najdete ve směsi Blendea SUPERGREENS.

Jde o směs BIO spiruliny, BIO chlorelly, BIO zeleného ječmene a BIO mladé pšenice. Všechny tyto superpotraviny se pyšní hodnotným složením s mnoha cennými složkami, nechybí mezi nimi ani železo, zinek a měď.

Železo, zinek a měď. Proč jsou tyto kovy vlastně tolik potřebné? Jaké jsou jejich funkce a účinky na zdraví?

Železo

Železo je životně důležitým prvkem. Je klíčovou složkou hemoglobinu – červeného krevního barviva. Podílí se na stavbě a funkci červených krvinek, tedy i přenosu kyslíku. Nedostatek železa vede k anémii, ale stojí také za nadměrnou únavou a vyčerpáním. Železo má totiž vliv na okysličení důležitých životních orgánů – mozku nebo srdce, ale také svalů.

Dostatek železa v organismu je předpokladem správného fungování imunitního systému, zvyšuje obranyschopnost vůči infekcím.

Naopak nadbytek železa poškozuje buňky, stimuluje tvorbu volných radikálů, negativně ovlivňuje játra nebo kardiovaskulární systém. Prostřednictvím stravy je však téměř nemožné dosáhnout předávkování železem.

Zdrojem železa je červené maso, vnitřnosti, mořské plody, vaječný žloutek, ale také cereálie a obiloviny, některé ořechy, listová zelenina nebo meruňky. Ve stravě se železo přirozeně vyskytuje v doprovodu dalších látek, které podporují jeho vstřebávání, jde například o vitamín C. Přísun železa by naopak neměl být provázen přísunem vitamínu E, který snižuje jeho vstřebávání.

Zdravá strava, minerály, železo

Zinek

Zinek najdeme ve všech živých buňkách, živočišných i rostlinných. Je základní složkou více než stovky enzymů, účastní se tak základních životních funkcí jako je trávení, růst nebo reprodukce. Zinek se podílí na tvorbě nových tkání. Souvisí také s produkcí energie v organismu. Podporuje činnost imunitního systému, pomáhá v boji proti infekcím, zlepšuje hojení. Je nezbytný pro činnost jater, správnou funkci zraku nebo vývoj pohlavních žláz.

Nedostatek zinku se může projevovat chutí na sladké. Stojí také za pomalým růstem dětí, impotencí nebo kožními potížemi. Příjem zinku v dávce vyšší než 200 mg je vysoce toxický. Pokud zinek přijímáme prostřednictvím stravy, předávkování nehrozí.

Zdrojem zinku je maso, vejce, některá semínka a ořechy, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky nebo luštěniny.

Zdravá strava, minerály, luštěniny

Měď

Po železe a zinku má být měď třetím nejvíce zastoupeným stopovým prvkem v lidském těle. Je nezbytná pro fungování nervové soustavy i další důležité tělesné pochody. Podílí se na stavbě kostí. Spolu s železem se účastní krvetvorby, spolu se zinkem má zase vliv na využití cukrů. Měď podporuje protizánětlivé reakce v těle a v neposlední řadě je prospěšná pro zmírnění křečí.

Zdravá strava, minerály, měďNedostatek mědi v organismu se projevuje oslabením imunity, únavou, chudokrevností, nechutenstvím, také zhoršením kvality kůže a vlasů.

Nadbytek mědi, který však téměř není možné dosáhnout skrze stravu, vede k poškození jater a k poruchám nervové soustavy. Projevuje se třesem a křečemi.

Zdrojem mědi jsou játra, mořské plody, ořechy, ovesné vločky, droždí, kakao, maliny, sušené švestky nebo houby.

Přírodní původ

Všechny potřebné minerály nebo vitamíny, ale také další mikro a makroživiny nezbytné pro lidské zdraví by měly být součástí stravy. Obecným pravidlem je, že vyvážený jídelníček a pestrá strava by měla pokrýt příjem všech živin.

Svůj jídelníček můžete zpestřit také o směs Blendea SUPERGREENS. Přírodní původ, ověřené zdroje a organická kvalita jsou zárukou, že obsažené živiny tělo maximálně zužitkuje.

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Spirulina na hubnutí působí velice intenzivně, potvrzují vědci

    14.08.2019

    Výsledky randomizované klinické studie z Mexika ukazují, že suplementace modrozelené sinice spiruliny může zlepšit účinek cvičení na tělesné složení i kardiorespirační schopnost.

    Číst celej článek

    Jak se v létě nenachladit? 10 tipů, abyste si léto užili zdraví, vitální a naplno

    07.08.2019

    Léto je nejoblíbenějším obdobím, na který se většina lidí čeká celý rok. Ať už jste školák a nemůžete se dočkat zaslouženého prázdninového odpočinku od lavice a táborového dobrodružství, mladý dospělý toužící odvázat se na festivalu nebo trochu starší těšící se na vychlazené pivko u vody, exotickou dovolenou nebo třeba první hříbky v lese a dlouhé […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    MIKROBIOM může za kila navíc, zubní kazy i slabou imunitu. Jak mikrobiom vyléčit a sebe taky?

    24.07.2019

    Lidé mají 20 000-25 000 párů genů. V těle ale máte něco, co má genů 100 000x více. Mikrobi s vámi žijí v symbióze, na vašem těle i uvnitř něj. Když mají více genetické informace než vy sami, nejspíš vás také hodně ovlivňují. Teoreticky vlastně nejsme lidé, ale mikrobi 🙂 Mikrobi jsou taková malá “zvířátka” […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Houba reishi má příznivý vliv na střevní bakterie u myší, potvrzují vědci

    11.07.2019

    Kdo houbu denně sní, k tomu lékař nechodí. Vědci tvrdí, že účinné látky asijské houby mohou bakterie ve vašem břichu změnit k lepšímu. Změnou střevních bakterií houba reishi (Ganoderma lucidum) brání a zamezuje symptomům obezity u myší – včetně zvyšování tělesné hmotnosti a inzulínové rezistence.

    Číst celej článek

    Detoxikace plic vám prodlouží život. Jak plíce vyčistit a už nikdy nesáhnout po cigaretě?

    04.07.2019

    Konečně jste udělali ten velký krok správným směrem – rozhodli jste se přestat kouřit a zahodili jste svou poslední cigaretu. Tím to však ještě nekončí a k vítězství v podobě zdravého těla a čistých plic je ještě daleko. Poradíme vám, jak plíce zanesené od kouření vyčistit a co všechno vás ještě může čekat v cestě za zdravými plícemi.

    Číst celej článek

    Pomozte Vláďovi a jeho rodině. Každá koruna se počítá

    25.06.2019

    Dvaačtyřicetiletý Vladimír Mikuláš je hrdý tatínek 4 letých dvojčat Samuela a Gabriela a manžel úžasné Denisy. Když před 2 roky s Denisou plánovali svatbu, diagnostikovali mu zákeřnou nevyléčitelnou nemoc amyotrofickou laterální sklerózu (ALS) neboli Lou Gehrigovu nemoc.

    Číst celej článek

    10 mýtů o “zdravé” snídani aneb proč jsou instagramové snídaně blbost

    25.06.2019

    Ráno při snídani zapnete Instagram, chleba se sýrem v druhé ruce, slintáte nad nádhernými snídaněmi ostatních. Macaté toasty natřískané slaninkou a majonézou, nutella vyvěrající z croissaintu, mrakodrap máslem pořádně promaštěných tlustých palačinek s řádně naloženou vrstvou karamelu a marmelády, pudinkové koblížky. K tomu jahodové latte a muffin ze Starbucks jako sladká tečka.

    Číst celej článek

    Spirulinou zvýšíte sportovní výkon a spalování tuků, potvrzuje studie

    20.06.2019

    Spirulina je modrozelená sinice, která je bohatým zdrojem aminokyselin, minerálů, vitamínu C a vitamínu E. Spirulina má také antioxidační vlastnosti a bylo prokázáno, že chrání před oxidačním poškozením při cvičení. Nedávný výzkum potvrdil, že suplementace spiruliny zvyšuje výkon a oxidaci (neboli spalování) tuků. Únavový bod oddaluje o celých 24 %, oxidaci tuků zvyšuje o 10,9 […]

    Číst celej článek

    MSM uleví pacientům s osteoartrózou, potvrzují vědci

    18.06.2019

    Vědci potvrdili protizánětlivé účinky MSM (methylsulfonylmethan). Jess Halliday uvedla, že nová studie naznačuje, že MSM významně snižuje bolest u pacientů trpících osteoartrózou.

    Číst celej článek

    Kosmetika není vždy šetrná a bezpečná pro všechny typy pleti. Jaké mohou být negativní vlivy?

    11.06.2019

    Kosmetika pro nás v mnohých případech znamená péči, pomoc, zkrášlení, změnu k lepšímu, dokonce i zvýšení sebevědomí. Jsou ale případy, kdy nám mohou kosmetické složky nemálo zavařit. Podívejte se s námi na případy, kdy vám může kosmetika uškodit a jaké jsou její negativní vlivy a dopady na naši po kráse a zdraví toužící pleť.

    Číst celej článek